Corona vs. het EK: 3 opties bij worst case scenario

Foto: Corona vs. het EK: 3 opties bij worst case scenario

Lange tijd weigerden we uit te gaan van rampscenario’s, maar de impact van het coronavirus op het Europese voetbal wordt met de dag groter. Ook voor onze Rode Duivels komt de epidemie almaar dichterbij, want het oefentoernooi in Qatar dat normaal gezien eind deze maand op het programma stond werd nu al afgeschaft. Een onvermijdelijk lot dat straks ook het EK zelf te wachten staat?

De uitbraak van het virus is intussen alvast niet meer te stuiten, zo ondervindt ook nationale topschutter Romelu Lukaku. Hij gaf met Inter vorige week Juventus partij, waar verdediger Daniele Rugani zopas de eerste besmette topvoetballer werd, en moet bijgevolg de komende tijd in quarantaine. Terwijl regent het her en der van de afgelastingen en gesloten stadions, behalve – voorlopig – in België. Op moment van schrijven hakten onze beleidsmakers immers nog geen definitieve knopen door over de laatste speeldag, de promotie –en bekerfinale of de start van de play-offs. Al voorspelt het crisisoverleg weinig goeds.

EK IN HET GEDRANG?

Terwijl voor de meeste mensen op dit moment uiteraard vooral het verdere verloop van de landelijke competities primeert, werpen anderen de blik nu reeds angstvallig vooruit naar het komende EK. Dat lijkt op het eerste zicht nog ver weg, maar de openingsspeeldag van Euro 2020 staat toch al binnen exact drie maanden gepland. We pretenderen natuurlijk geen virologen of andere specialisten ter zake te zijn, en durven dus geen inschattingen te maken over de duur van de epidemie of welke maatregelen al dan niet geoorloofd zijn. Alleen ziet het er niet meteen naar uit dat er snel veel beterschap op komst is. Integendeel.Nu het virus tevens een profvoetballer trof, zal de heisa er namelijk allerminst op verminderen. En, versta ons niet verkeerd, dat is misschien maar goed ook. Per slot van rekening primeert de publieke gezondheid toch nog steeds op onze sportbeleving, hoe jammer we de gevolgen daarvan ook mogen vinden. Indien de veiligheid in juni nog steeds niet gegarandeerd kan worden, is het dus lang niet uitgesloten dat zelfs een evenement als het Europees Kampioenschap in het gedrang komt. In dat worst case scenario liggen drie verschillende opties op tafel om de kwestie aan te pakken. Al is de ene wellicht nog slechter dan de andere.

OPTIE 1: AFGELASTEN/ZONDER PUBLIEK

Mocht de verspreiding van het coronavirus zich aan het huidige tempo verderzetten, lijkt de meest voor de hand liggende oplossing alvast om het EK volledig te annuleren. Een scenario waar vandaag niemand aan wil denken, en een unicum zou zijn in de 60-jarige geschiedenis van het toernooi. Het WK, dat al 30 jaar langer wordt georganiseerd, werd wél reeds twee keer eerder afgelast. Toen ging het echter om de Tweede Wereldoorlog, dus dat we hier spreken over een uitzonderlijk drastische maatregel mag duidelijk wezen. Eentje die ook vrij dramatisch kan zijn voor de Gouden Generatie van de Rode Duivels, overigens.Een kans minder om te oogsten nu de sleutelfiguren op hun piek zitten, kan ons nationaal elftal tenslotte missen als kiespijn. Dan nog liever lege tribunes, nochtans ook een mistroostig vooruitzicht. Deze week kregen we onder meer in de Serie A en de Champions League immers een voorproefje van hoe topvoetbal zonder fans eruit ziet. Een schouwspel dat we ons op het EK moeilijk kunnen voorstellen, al komt het nieuwe format met twaalf speelsteden over heel Europa nu wel érg ongelegen. Het negatieve reisadvies indachtig, lijkt het sluiten van de stadions dan haast een logische stap om verdere verspreiding tegen te gaan.

OPTIE 2: UITSTELLEN NAAR 2021

Een alternatief om Euro 2020 toch op een enigszins ‘normale’ manier te kunnen laten doorgaan, is het kampioenschap uitstellen. Later in de zomer vormt evenwel al geen optie, want dan staan ook nog eens de Olympische Spelen in Tokio op het programma. Of hoe de drukke sportkalender er deze zomer sowieso al een beetje uitziet als die van de Jupiler Pro League, waar ook weinig speelruimte is. Dan zijn er volgend jaar wat meer openingen, met in de zomer alleen het EK voor vrouwen in het verschiet. Dat gaat in principe van start op 11 juli 2021, precies 364 dagen na de mannenfinale die binnen exact vier maanden is voorzien.Indien die datum volgend jaar dan gerespecteerd zou blijven, hoeft de vrouwelijke variant dus slechts twee dagen te worden opgeschoven om elke overlap te vermijden. Op zich geen slecht idee, ware het niet dat enkele spelers zo wel érg zwaar belast zullen geraken. Nu klagen we soms al over de slopende cycli die WK –en EK-finalisten vaak hoeven te ondergaan, dus wat indien die toernooien elkaar binnen een nog kortere tijdspanne dan gewoonlijk opvolgen? Al kan in dat geval het veelbesproken WK van 2022 in Qatar, dat voor de eerste keer in november en december zal plaatsvinden, wie weet plots zelfs een voordeel vormen.

OPTIE 3: LOCATIE VERPLAATSEN

Een derde en laatste optie is om niet de timing, maar wel de locatie van het EK te verzetten. In 2014 was er zo een precedent met de uitbraak van ebola in West-Afrika, waar Marokko net op het punt stond om de Afrika Cup te organiseren. Amper twee maanden voor de openingswedstrijd verschoof de Afrikaanse voetbalbond het toernooi daardoor in allerijl echter naar Equatoriaal-Guinea, waar de dreiging heel wat minder pertinent was. Zulke maatregelen zou de UEFA nu ook kunnen overwegen, al blijft het moeilijk om de verdere evolutie van het alomtegenwoordige coronavirus op het Europese continent te voorspellen.Logischerwijs kan Rome evenwel zo goed als zeker worden geschrapt uit de lijst aan speelsteden. Dat het wegvallen van een arena geen ramp hoeft te zijn, werd per slot van rekening gedemonstreerd met de hele farce rond het Heizelstadion. Mogelijk wordt de UEFA zelfs gedwongen om haar ambitieuze format even op te bergen, en een integrale competitie in landen als Oekraïne of Rusland te bekijken. Beide gebieden werden tot dusver nauwelijks getroffen door de epidemie én organiseerden recent een groot toernooi. Allicht is dat dus nog het beste alternatief, zij het nog altijd zonder oplossing voor de meereizende supporters.

VINGERS KRUISEN

Voor de duidelijkheid: vandaag is van de bovenstaande maatregelen nog lang geen sprake. Iets wat de UEFA zelf trouwens ten stelligste benadrukt. Het feit dat deze week ook in de Champions en Europa League hier en daar al de nodige stappen werden ondernomen, geeft echter toch aan de Europese voetbalbobo’s alle ontwikkelingen omtrent het onderwerp nauwgezet in de gaten houden. Toch gaat het EK op dit moment nog steeds gewoon op 12 juni van start. Of de aftrap dan ook werkelijk in Rome gegeven zal worden, daar hebben wij desalniettemin sterke twijfels over. Vingers kruisen dus, en hopen op het beste. De rest laten we graag aan de experten over.

POLL: Welke van deze 3 opties lijkt u, indien écht nodig, het beste?

Canadese analisten duiden ideale bestemmingen voor David aan

Concurrentie voor Courtois: "Wil eerste doelman van Real worden"

'Anderlecht pikt jeugdtalenten op bij Genk, KVM en RWDM'

Vandaag 26 Mei 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Dromen van Dessers: gemikte gok of nodeloos risico voor KRC Genk?

Dan toch. Ondanks de wintertransfer van Ally Samatta had Dimitri de Condé deze zomer aanvankelijk ...

623
{insert image alt}

Adieu, Adrien: gratis vertrek Trebel precedent voor Anderlecht?

Hoe snel het kan verkeren. Vorige zomer hoopte Anderlecht nog tien miljoen uit de brand te slepen ...

1744

Gisteren 25 Mei 2020

{insert image alt}

'Anderlecht pikt jeugdtalenten op bij Genk, KVM en RWDM'

Bij RSC Anderlecht stroomden de voorbije jaren heel wat jeugdspelers door naar het eerste elftal. De ...

177
{insert image alt}

Concurrentie voor Courtois: "Wil eerste doelman van Real worden"

Thibaut Courtois maakt zich klaar voor de herstart van La Liga op 12 juni. De Rode Duivel is bij ...

126
{insert image alt}

Canadese analisten duiden ideale bestemmingen voor David aan

Jonathan David maakte afgelopen seizoen furore in onze Jupiler Pro League. Het Canadese toptalent ...

174
{insert image alt}

OHL wapent zich voor clash met Beerschot: "Willen spelerscontracten verlengen"

Vandaag raakte (eindelijk) bekend wanneer OHL en Beerschot het beslissende promotieduel zullen ...

109
{insert image alt}

'Overbodige KVM-spits heeft aanbiedingen uit 1B en Nederland op zak'

KV Mechelen kan terugkijken op een meer dan geslaagd seizoen als nieuwkomer in de Jupiler Pro ...

152
{insert image alt}

KNVB verwijst Champions League-plan van AZ richting prullenbak

Niet alleen in België doet de competitiestop veel stof opwaaien, ook in de andere landen waar de ...

72
{insert image alt}

Moeskroen-spelers tonen goed hart en schenken boetepot weg

Het is bij veel prof- en amateurclubs een bekend fenomeen: 'De boetepot'. Een pot die gebruikt wordt ...

24
{insert image alt}

Nainggolan en co treuren om overleden ex-ploeggenoot

Vandaag maakte AS Roma bekend dat oud-speler Joseph Bouasse het leven heeft gelaten na een ...

0
{insert image alt}

Heracles geeft Genk weinig hoop: "Bod was te laag"

Gisteren raakte bekend dat KRC Genk interesse vertoont in Cyriel Dessers. De aanvaller van Heracles ...

375
{insert image alt}

Charleroi-veteraan doet er nog jaartje bij: "99,9% zeker dat ik blijf"

Sporting Charleroi kan terugkijken op een uitstekend seizoen. De Carolo's eindigden op een ...

79
{insert image alt}

Zorgt 'Japanse Messi' voor vertrek Januzaj bij Sociedad?

Adnan Januzaj werd in januari nadrukkelijk in verband gebracht met een vertrek bij Real Sociedad. De ...

113
{insert image alt}

Dennis Praet sprint zichzelf naar knappe tijd in Container Cup

Dennis Praet was vanavond de derde voetballer die in actie kwam in de Container Cup. Na Hans Vanaken ...

445
{insert image alt}

Standard stelt gedragscode voor makelaars op

Voor de fans van Standard blijft het voorlopig bang afwachten wat Michel Preud'homme op 1 juni zal ...

122
{insert image alt}

Belg verovert plaats in prestigieus FIFA-team

Voor vele liefhebbers van de FIFA-videogames is het ondertussen al wachten geblazen op de nieuwe ...

139
{insert image alt}

Voormalig Roma-speler overleden na hartaanval

Twee weken geleden werd het Italiaans voetbal nog opgeschrikt door de dood van Atalanta-speler ...

0