Corona vs. het EK: 3 opties bij worst case scenario

Foto: Corona vs. het EK: 3 opties bij worst case scenario

Lange tijd weigerden we uit te gaan van rampscenario’s, maar de impact van het coronavirus op het Europese voetbal wordt met de dag groter. Ook voor onze Rode Duivels komt de epidemie almaar dichterbij, want het oefentoernooi in Qatar dat normaal gezien eind deze maand op het programma stond werd nu al afgeschaft. Een onvermijdelijk lot dat straks ook het EK zelf te wachten staat?

De uitbraak van het virus is intussen alvast niet meer te stuiten, zo ondervindt ook nationale topschutter Romelu Lukaku. Hij gaf met Inter vorige week Juventus partij, waar verdediger Daniele Rugani zopas de eerste besmette topvoetballer werd, en moet bijgevolg de komende tijd in quarantaine. Terwijl regent het her en der van de afgelastingen en gesloten stadions, behalve – voorlopig – in België. Op moment van schrijven hakten onze beleidsmakers immers nog geen definitieve knopen door over de laatste speeldag, de promotie –en bekerfinale of de start van de play-offs. Al voorspelt het crisisoverleg weinig goeds.

EK IN HET GEDRANG?

Terwijl voor de meeste mensen op dit moment uiteraard vooral het verdere verloop van de landelijke competities primeert, werpen anderen de blik nu reeds angstvallig vooruit naar het komende EK. Dat lijkt op het eerste zicht nog ver weg, maar de openingsspeeldag van Euro 2020 staat toch al binnen exact drie maanden gepland. We pretenderen natuurlijk geen virologen of andere specialisten ter zake te zijn, en durven dus geen inschattingen te maken over de duur van de epidemie of welke maatregelen al dan niet geoorloofd zijn. Alleen ziet het er niet meteen naar uit dat er snel veel beterschap op komst is. Integendeel.Nu het virus tevens een profvoetballer trof, zal de heisa er namelijk allerminst op verminderen. En, versta ons niet verkeerd, dat is misschien maar goed ook. Per slot van rekening primeert de publieke gezondheid toch nog steeds op onze sportbeleving, hoe jammer we de gevolgen daarvan ook mogen vinden. Indien de veiligheid in juni nog steeds niet gegarandeerd kan worden, is het dus lang niet uitgesloten dat zelfs een evenement als het Europees Kampioenschap in het gedrang komt. In dat worst case scenario liggen drie verschillende opties op tafel om de kwestie aan te pakken. Al is de ene wellicht nog slechter dan de andere.

OPTIE 1: AFGELASTEN/ZONDER PUBLIEK

Mocht de verspreiding van het coronavirus zich aan het huidige tempo verderzetten, lijkt de meest voor de hand liggende oplossing alvast om het EK volledig te annuleren. Een scenario waar vandaag niemand aan wil denken, en een unicum zou zijn in de 60-jarige geschiedenis van het toernooi. Het WK, dat al 30 jaar langer wordt georganiseerd, werd wél reeds twee keer eerder afgelast. Toen ging het echter om de Tweede Wereldoorlog, dus dat we hier spreken over een uitzonderlijk drastische maatregel mag duidelijk wezen. Eentje die ook vrij dramatisch kan zijn voor de Gouden Generatie van de Rode Duivels, overigens.Een kans minder om te oogsten nu de sleutelfiguren op hun piek zitten, kan ons nationaal elftal tenslotte missen als kiespijn. Dan nog liever lege tribunes, nochtans ook een mistroostig vooruitzicht. Deze week kregen we onder meer in de Serie A en de Champions League immers een voorproefje van hoe topvoetbal zonder fans eruit ziet. Een schouwspel dat we ons op het EK moeilijk kunnen voorstellen, al komt het nieuwe format met twaalf speelsteden over heel Europa nu wel érg ongelegen. Het negatieve reisadvies indachtig, lijkt het sluiten van de stadions dan haast een logische stap om verdere verspreiding tegen te gaan.

OPTIE 2: UITSTELLEN NAAR 2021

Een alternatief om Euro 2020 toch op een enigszins ‘normale’ manier te kunnen laten doorgaan, is het kampioenschap uitstellen. Later in de zomer vormt evenwel al geen optie, want dan staan ook nog eens de Olympische Spelen in Tokio op het programma. Of hoe de drukke sportkalender er deze zomer sowieso al een beetje uitziet als die van de Jupiler Pro League, waar ook weinig speelruimte is. Dan zijn er volgend jaar wat meer openingen, met in de zomer alleen het EK voor vrouwen in het verschiet. Dat gaat in principe van start op 11 juli 2021, precies 364 dagen na de mannenfinale die binnen exact vier maanden is voorzien.Indien die datum volgend jaar dan gerespecteerd zou blijven, hoeft de vrouwelijke variant dus slechts twee dagen te worden opgeschoven om elke overlap te vermijden. Op zich geen slecht idee, ware het niet dat enkele spelers zo wel érg zwaar belast zullen geraken. Nu klagen we soms al over de slopende cycli die WK –en EK-finalisten vaak hoeven te ondergaan, dus wat indien die toernooien elkaar binnen een nog kortere tijdspanne dan gewoonlijk opvolgen? Al kan in dat geval het veelbesproken WK van 2022 in Qatar, dat voor de eerste keer in november en december zal plaatsvinden, wie weet plots zelfs een voordeel vormen.

OPTIE 3: LOCATIE VERPLAATSEN

Een derde en laatste optie is om niet de timing, maar wel de locatie van het EK te verzetten. In 2014 was er zo een precedent met de uitbraak van ebola in West-Afrika, waar Marokko net op het punt stond om de Afrika Cup te organiseren. Amper twee maanden voor de openingswedstrijd verschoof de Afrikaanse voetbalbond het toernooi daardoor in allerijl echter naar Equatoriaal-Guinea, waar de dreiging heel wat minder pertinent was. Zulke maatregelen zou de UEFA nu ook kunnen overwegen, al blijft het moeilijk om de verdere evolutie van het alomtegenwoordige coronavirus op het Europese continent te voorspellen.Logischerwijs kan Rome evenwel zo goed als zeker worden geschrapt uit de lijst aan speelsteden. Dat het wegvallen van een arena geen ramp hoeft te zijn, werd per slot van rekening gedemonstreerd met de hele farce rond het Heizelstadion. Mogelijk wordt de UEFA zelfs gedwongen om haar ambitieuze format even op te bergen, en een integrale competitie in landen als Oekraïne of Rusland te bekijken. Beide gebieden werden tot dusver nauwelijks getroffen door de epidemie én organiseerden recent een groot toernooi. Allicht is dat dus nog het beste alternatief, zij het nog altijd zonder oplossing voor de meereizende supporters.

VINGERS KRUISEN

Voor de duidelijkheid: vandaag is van de bovenstaande maatregelen nog lang geen sprake. Iets wat de UEFA zelf trouwens ten stelligste benadrukt. Het feit dat deze week ook in de Champions en Europa League hier en daar al de nodige stappen werden ondernomen, geeft echter toch aan de Europese voetbalbobo’s alle ontwikkelingen omtrent het onderwerp nauwgezet in de gaten houden. Toch gaat het EK op dit moment nog steeds gewoon op 12 juni van start. Of de aftrap dan ook werkelijk in Rome gegeven zal worden, daar hebben wij desalniettemin sterke twijfels over. Vingers kruisen dus, en hopen op het beste. De rest laten we graag aan de experten over.

POLL: Welke van deze 3 opties lijkt u, indien écht nodig, het beste?

Terugkeer van de targetman: JPL-clubs zoeken hun Lukaku

TRANSFERUURTJE: 'Club mag hopen op oude bekende, drukte bij Barça'

De Bruyne genomineerd voor UEFA Player of the Year

Vandaag 23 September 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

De nieuwe ster van Genk: 'Rivaal voor Doku'

KRC Genk hecht veel aandacht aan haar eigen jeugdwerking, en die inspanningen werden in het verleden ...

717
{insert image alt}

Anderlecht komt met update: vijf spelers blijven in quarantaine

Anderlecht werd de voorbije dagen serieus getroffen door het coronavirus. Vorig weekend moest het ...

35
{insert image alt}

De Bruyne genomineerd voor UEFA Player of the Year

Kevin De Bruyne kende misschien wel zijn beste seizoen ooit, maar dat vertaalde zich jammer genoeg ...

23
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Club mag hopen op oude bekende, drukte bij Barça'

De zomermercato is zijn laatste weken ingegaan, maar er mag in het slot van de transferperiode nog ...

67
{insert image alt}

Terugkeer van de targetman: JPL-clubs zoeken hun Lukaku

De targetman. Een paar jaar geleden leek het concept nog dood en begraven, nadat Spanje met Cesc ...

88
{insert image alt}

"Altijd wederzijds respect geweest tussen Kompany en Trebel"

Adrien Trebel is goed bezig, maar binnenkort komen de topclubs eraan. Het is dan dat de Fransman ...

139
{insert image alt}

Beerschot pakt uit met komst ervaren doelman

Beerschot V.A. heeft nog een nieuwe speler aangetrokken. De club maakte de komst van de ervaren ...

140
{insert image alt}

FC Barcelona meldt akkoord omtrent deal van 40 miljoen euro

FC Barcelona deed Ivan Rakitic (Sevilla), Moussa Wagué (PAOK) en Arutor Vidal (Inter) al van de ...

207
{insert image alt}

Lucescu kritisch: "Ik begrijp de voorzitter van Gent niet"

Mircea Lucescu is een grootheid in het voetbal. De Roemeense succescoach kan het goed vinden met ...

246
{insert image alt}

'Verrassende wending: Barça aan de haal met Ajacied'

Volgens de Spaanse media TV3 en Sport vertrekt Sergiño Dest niet naar Bayern München, maar naar FC ...

146
{insert image alt}

'De Condé lokte interesse van Club Brugge en uit buitenland'

...

501
{insert image alt}

"Was beter dat ik vertrok, Kompany rekende niet langer op mij"

Bij RSC Anderlecht werden al een resem spelers van de hand gedaan. Edo Kayembe bijvoorbeeld, trok ...

282
{insert image alt}

'KRC Genk vangt zeer mooie som voor Zhegrova'

Genk bereikte  een deal met Basel rond de terugkeer van Zhegrova. Via de officiële kanalen ...

211
{insert image alt}

Anderlecht neemt geen risico's met Vlap en co

Anderlecht lijkt de jongste weken stilaan zijn beste vorm terug te vinden. Het pakte tegen ...

278
{insert image alt}

Gent gewaarschuwd voor lastige avond

AA Gent staat woensdagavond opnieuw voor een erg belangrijke wedstrijd. In de laatste voorronde van ...

135
{insert image alt}

Hrosovsky duidelijk over toekomst bij Genk

Domenico Olivieiri had in zijn eerste wedstrijd als interim-trainer meteen enkele verrassingen in ...

348

Gisteren 22 September 2020

{insert image alt}

'Vraagprijs van Inter voor Nainggolan bekend'

Radja Nainggolan maakt voorlopig nog steeds deel uit van de Inter-selectie. De Belgische ...

255
{insert image alt}

'Anderlecht dacht aan Peruviaanse aanvaller'

Anderlecht gooit het sinds de aanstelling van Peter Verbeke als sportief directeur over een andere ...

194
{insert image alt}

Juventus bereikt deal met Atletico voor 'more Morata'

Luis Suarez komt dit seizoen niet voor in de plannen van Ronald Koeman en dus is het al even ...

112
{insert image alt}

Man Utd trekt bekerzege pas in de slotfase over de streep

In de derde ronde van de League Cup komen ook de Engelse topclubs een eerste keer in actie. ...

83
{insert image alt}

CL: Wanderson en Cools doen goede zaak in strijd om groepsfase

AA Gent komt woensdag in actie, maar ook dinsdag stonden er al enkele wedstrijden op het programma ...

104
{insert image alt}

Marca: "Atletico Madrid en Barça bereiken akkoord over Suarez"

De plooien met Lionel Messi lijken ietwat gladgestreken, maar inmiddels heeft voorzitter Josep Maria ...

192
{insert image alt}

'Barça maakt werk van zeer verrassende aanwinst'

Bij FC Barcelona komt de mercato stilaan goed op gang. De voorbije dagen werden al de uitgaande ...

258
{insert image alt}

Hertha BSC vertrouwt Boyata sleutelrol toe

Hertha BSC toonde zich sinds vorig seizoen hyperambitieus en tastte regelmatig diep in de buidel om ...

71
{insert image alt}

'Woensdag D-Day voor Anderlecht'

Anderlecht lijkt de jongste weken stilaan zijn beste vorm terug te vinden. Het pakte tegen ...

933
{insert image alt}

Coach Dynamo Kiev in Gent: "Duel met Bölöni was mooi geweest"

AA Gent zet woensdagavond zijn avontuur in de Champions League verder. De Buffalo's gaan op zoek ...

176
{insert image alt}

Antwerp heeft er een verrassende international bij

Antwerp heeft dit seizoen niet de start genomen waarop het gehoopt had. Terwijl ze op de Bosuil ...

240
{insert image alt}

'Ex-speler Antwerp en KVM kan terug naar Jupiler Pro League'

De transfermarkt is nog open tot 5 oktober en dat betekent dat ook de clubs uit de Jupiler Pro ...

235
{insert image alt}

Oliveiri looft 'vergeten' aankoop: "Een voorbeeldprof"

KRC Genk spendeerde bijna 50 miljoen euro aan nieuwe spelers de afgelopen drie mercato’s en een ...

330
{insert image alt}

De Decker: "Andere benadering als tegen Rapid Wenen"

AA Gent schakelde in de vorige ronde Rapid Wenen uit in één wedstrijd. Tegen Dinamo Kiev moet het ...

114
{insert image alt}

'KRC Genk stelt woensdag mogelijk nieuwe coach voor'

Intussen is de kogel door de kerk: Vercauteren wordt met zekerheid níét de nieuwe trainer van KRC ...

619