Made for England: is Clinton Mata klaar voor de Premier League?

Foto: Made for England: is Clinton Mata klaar voor de Premier League?

Clinton Mata is momenteel pas bezig aan zijn tweede seizoen bij Club Brugge, maar nooit eerder haalde hij zo'n hoog niveau. De superlatieven schieten vaak te kort bij zijn indrukwekkende prestaties, en menig waarnemer vindt de Angolese verdediger dan ook klaar voor een stap hogerop. Voorlopig werd Mata nog niet in verband gebracht met een transfer, maar de Premier League zou volgens diezelfde analisten een logische stap zijn. Wij onderzochten of Mata wel zou passen in de Engelse competitie.

SUMMUM VAN JPL

In Extra Time was Clinton Mata al meermaals het gespreksonderwerp. Peter Vandenbempt denkt alvast dat de Angolees zijn mannetje wel zou staan over Het Kanaal. "Hij is echt het prototype van de moderne verdediger. Ik vind nu al dat hij het niveau van de Premier League heeft. Snelheid, body, inzicht,... Hij heeft het allemaal", klonk het al meermaals vol overtuigingOok Vital Borkelmans steekt zijn bewondering niet onder stoelen of banken. De bondscoach van Jordanië en ex-speler van Blauw-Zwart verklaarde exclusief aan onze redactie dat er wel degelijk sprake is van Engelse interesse. "Hij kan de hele wedstrijd zijn volledige flank afgaan. Hij is echt enorm sterk en het plezier straalt van hem af. In de Premier League kennen ze hem al", aldus Borkelmans.

In het systeem van Philippe Clement wordt Mata op papier geposteerd als de meest rechtse pion van het defensieve trio achterin. Maar in de realiteit speelt hij meer als een back, met de nodige aanvallende impulsen en hier en daar zelfs een overlap – zie zijn assist in Genk.  Op die positie behoort Mata tot het summum van de Jupiler Pro League, en kent hij nauwelijks problemen met de wekelijkse tegenstand.

PREMIER LEAGUE-TOPPERS

Zo is hij de rechtsachter met de meest zuivere passing (83,7%) op de Belgische velden, een percentage dat ook tot de top van de Premier League zou behoren. Daar doet Kyle Walker met 88 procent wel nog een flink pak beter, om nog niet te spreken van het kwaliteitsverschil tussen onze competitie en de Engelse. Toch deed Mata het in het tweeluik tegen Manchester United met 77% nog steeds meer dan behoorlijk.

Wat crosses voor doel betreft, heeft Mata wel nog wat werk aan de winkel. In de JPL staat hij op dat vlak nog in de top tien, met twee voorzetten per match aan een slaagpercentage van 35 procent, maar tegen United trapte hij geen enkele center. Desondanks is de achterstand op Brighton-back Martin Montaya, met evenveel crosses aan een efficiëntie van 40% het kruim van de Premier League, al bij al nog vrij gering.

PASSES NAAR FINAL THIRD

Zeker in het Brugse spel zijn de algemene passes in de zone van de waarheid, die dus niet per se vanaf de flank vertrekken, minstens zo belangrijk. Joakim Maehle en Alessio Castro-Montes zijn op dat vlak de beste flankverdedigers in ons land, met Mata op een respectabele afstand. Het duo van Genk en Gent krijgt de bal efficiënter in de zogenaamde final third, maar Mata onderneemt wél meer pogingen om hem in de vijandige linies te droppen.11,6 passes per wedstrijd naar de final third, en dat aan een succesratio van 73%. Meer dan aardige cijfers die ook tot de top van Engeland zouden behoren, al verbleken ze – opnieuw – bij die van Walker. De back van Manchester City haalt een indrukwekkend slaagpercentage van maar liefst 84 procent, toch een groot verschil. Zeker wanneer we in rekening brengen dat Mata tegen stadsgenoot United amper 62 procent zag aankomen.

VLOTTE DRIBBEL

Mata beschikt niet alleen over een goede pass en een gezonde drang naar voor, de sterkhouder van Club Brugge weet ook probleemloos zijn rechtstreekse tegenstander te dribbelen. Geen enkele flankverdediger in de JPL gaat namelijk gemakkelijker zijn mannetje voorbij dan Mata, en dat is zeker niet vanzelfsprekend gezien de concurrentie van dribbelkonten als Aurélio Buta (Antwerp FC) en Castro-Montes.Per competitiewedstrijd gaat Mata drie keer een dribbel aan, waarvan 72% ook effectief lukt. In de Premier League zou dat cijfer echter ongetwijfeld dalen, wat ook bleek tegen Manchester United. Toen voerde hij eveneens drie keer een dribbel uit, maar daarvan was amper de helft succesvol. Een belangrijke indicatie over het verschil in kwaliteit en intensiteit dat vandaag nog steeds aanwezig is tussen beide liga’s.

FYSIEKE IN ORDE

"De moderne verdediger van vandaag", zo omschreef Peter Vandenbempt dus de kwaliteiten van Mata. Zijn voetballende capaciteiten spreken zoals hierboven reeds uiteengezet voor zich, maar ook zijn kracht mag niet onderschat worden. Mata meet 1 meter 80, op zich niet zo impressionant, maar houdt zich op fysiek vlak ook tegen schijnbaar forsere opponenten simpel staande. "Body", noemt Vandenbempt het.

Van alle rechtsachters in de JPL moet hij op defensief vlak zo alleen in Maehle zijn meerdere erkennen, die zowel meer duels aangaat als wint. In het aanvallende compartiment doet Mata het iets minder in de lijf-aan-lijfgevechten, al blijft hij ook in dat onderdeel wel nog steeds tot de absolute top op de Belgische velden behoren.Opvallend genoeg kwamen die kwaliteiten zelfs nog meer tot uiting tegen Manchester United. Waar zijn defensieve en offensieve duels in de eigen competitie aan respectievelijk 66 en 57 procent in zijn voordeel uitslaan, trok Mata die cijfers tegen de Red Devils nog omhoog naar 74 en 58%. Op fysiek vlak lijkt de Premier League dus niet veraf.

KLAAR VOOR ENGELAND?

Intrinsiek bezit Mata zeker de capaciteiten om mee te kunnen in de Premier League. Op vlak van passing en kracht lijkt de defensieve sterkhouder van Blauw-Zwart alvast meer dan klaar voor een fikse stap hogerop, al zijn er wel nog vraagtekens rond zijn crosses en dribbels. Twee aspecten die in het tweeluik tegen Manchester United namelijk minder uit de verf kwamen dan in de JPL.Op 27-jarige leeftijd moet Mata uiteraard niet te lang talmen als hij nog een nieuwe sportieve uitdaging aan wil gaan. Momenteel bevindt hij zich in de piek van zijn carrière, met zijn beste jaren die er zo dadelijk aan zullen komen. Bij Club Brugge heeft de verdediger bovendien nog ‘maar’ een tweejarig contract lopen, altijd een belangrijk moment met het vooruitzicht op een eventuele transfer.

Hoe dan ook is het doodjammer dat Mata net iets te vroeg voor de nationale ploeg van Angola koos, want zelfs in de huidige Gouden Generatie van Rode Duivels zou hij ongetwijfeld een meerwaarde kunnen bieden. Én zich nog meer kunnen testen en bewijzen op het internationale niveau, wat zijn marktwaarde ook heel wat deugd zou doen. Die wordt vandaag op een schamele 5,5 miljoen geschat. Een peulschil voor clubs uit de Premier League.

POLL: Is Clinton Mata klaar voor de Premier League?

'Club hoopt goalgetter pur sang binnen te lokken'

TRANSFERUURTJE: Stevig bod op Lucumi, uitverkoop bij Real Madrid

'Anderlecht en Rangers werken alsnog aan deal voor Roofe'

Vandaag 05 Juli 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Anderlecht en de titel: de verbeelding van Van Eetvelt

Het financieel plan van de nieuwe directie om Anderlecht er weer bovenop te helpen reikt zelfs tot ...

710
{insert image alt}

Missie Edmilson: ideale fit of mismatch voor Club Brugge?

Waar rook is, is vuur. Zelf ontkent Club Brugge naar verluidt alles, maar zowat alle Belgische media ...

1043
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend 1.300 euro met 10 euro inzet op topvoetbal!

Op actie in de Jupiler Pro League is het nog een maandje wachten, terwijl de Bundesliga intussen ...

37
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: Stevig bod op Lucumi, uitverkoop bij Real Madrid

De meeste competities zijn weer van start gegaan, maar voorts werd in verschillende landen beslist ...

49
{insert image alt}

'Club hoopt goalgetter pur sang binnen te lokken'

Club Brugge ondervond vorig seizoen één pijnpunt en dat was de scherpte voor het doel, maar ...

278
{insert image alt}

Saelemaekers dient criticasters bij AC Milan van antwoord

Toen Alexis Saelemaekers in januari naar AC Milan trok, werd hem niet meteen een basisplaats ...

113
{insert image alt}

Vrancken verheugd: "Zijn profiel past bij DNA van de club"

KV Mechelen-coach Wouter Vrancken kan allerminst klagen over de gerealiseerde transfers bij zijn ...

118
{insert image alt}

'Anderlecht en Rangers werken alsnog aan deal voor Roofe'

Een onuitwisbare indruk liet Kemar Roofe voorlopig niet na bij RSC Anderlecht, maar toch was de ...

429
{insert image alt}

'De Gea weer onder vuur: wissel van wacht bij Man Utd'

Na de overtuigende 5-2 overwinning tegen Bournemouth sluipt Manchester United opnieuw de top vijf ...

184
{insert image alt}

Leko: "Totaal niet bezig met die bekerfinale"

Antwerp FC sloot zaterdagnamiddag haar zomerstage in Duitsland af met een 1-0 overwinning tegen ...

207
{insert image alt}

'Beerschot stunt met komst RSCA- en Club-target'

De lijst van geïnteresseerde clubs in Abdul Mumin is groot. In België liggen RSC Anderlecht, AA ...

642
{insert image alt}

'Anderlecht sluit derde inkomende zomertransfer af'

RSC Anderlecht haalde met Ilias Takidine (KRC Genk) en Timon Wellenreuther (Willem II) vooral ...

376
{insert image alt}

"Lewandowski kan de Ballon d'Or winnen"

Robert Lewandowski draait een geweldig seizoen bij Bayern München, dat eerder al het kampioenschap ...

110
{insert image alt}

'Waasland-Beveren test spelers van Frankfurt en Emmen'

Waasland-Beveren zal komend seizoen wellicht in Eerste Klasse B spelen. De club test momenteel drie ...

194
{insert image alt}

'Lommel SK haalt Argentijnse flankspeler'

Lommel SK zit zeker niet stil op de transfermarkt. De Limburgers gaan na Filip Krastev hun tweede ...

96
{insert image alt}

'Colombiaanse linksachter kan naar Jupiler Pro League'

De Colombiaanse spelers zijn al een tijdje bijzonder in trek bij de Belgische ploegen. Met Edwin ...

190
{insert image alt}

Ronaldo: "Dit had ik echt nodig"

De derby tussen Juventus en Torino (4-1) stond zaterdagmiddag vooral in het teken van het record van ...

257
{insert image alt}

'KRC Genk stuurde Coucke via mail naar C-kern'

De voetbalwereld is keihard en dat bewees KRC Genk. De Limburgers stuurden Gaëtan Coucke deze zomer ...

581

Gisteren 04 Juli 2020

{insert image alt}

Flick lanceert smeekbede naar twee Bayern-sterren: "Wil hen absoluut houden"

Bayern München organiseerde zaterdagavond een zoveelste feestje. Nadat het al de Duitse titel ...

227
{insert image alt}

Dodelijk AC Milan lijkt Lazio uit titelstrijd te slaan

Het lijkt er stilaan op dat Juventus vrije baan heeft naar de titel. Ook Lazio lijkt nu te moeten ...

237
{insert image alt}

Mignolet strooit meteen met lof naar Brugse jonkies

Club Brugge lijkt in de voorbereiding op de bekerfinale en het volgende seizoen vrolijk verder te ...

727
{insert image alt}

'AA Gent opent de onderhandelingen over vertrek David'

Het lijkt erop dat Lille weldra de zeer lucratieve verkoop van Victor Osimhen zal afronden. De ...

714
{insert image alt}

Chelsea rekent voor rust al af met Watford

Chelsea heeft zijn vierde plaats snel heroverd. Manchester United had die eerder op de dag ...

52
{insert image alt}

'Getreuzel Barça in transferdossier jaagt Messi verder op de kast'

Enkele dagen geleden kwam de Spaanse radiozender Cadena SER met het zeer opmerkelijke bericht dat ...

347
{insert image alt}

'Anderlecht zeer dicht bij aanwinst, die al op Neerpede was'

Anderlecht is niet met een positieve noot kunnen beginnen aan de voorbereiding op volgend seizoen, ...

721
{insert image alt}

'Club Brugge lijkt echt te mogen hopen op vertrek overbodige speler'

Club Brugge hield het tot dusver bijzonder rustig op de transfermarkt, maar daar komt ongetwijfeld ...

598
{insert image alt}

Bayern viert de dubbel na vlotte zege tegen Leverkusen in bekerfinale

Bayern München heeft nog maar eens gedemonstreerd dat het in Duitsland oppermachtig is. Het mag ...

178
{insert image alt}

'KV Kortrijk stelt weldra aanwinst na maanden wachten voor'

KV Kortrijk was er als één van de eerste ploegen uit de Jupiler Pro League om zich te versterken ...

238
{insert image alt}

Anderlecht deelt beelden van eerste oefenmatch (🎥)

Anderlecht trapte zaterdagmiddag zijn voorbereiding op het komende seizoen helemaal op gang met een ...

507
{insert image alt}

Leko in zijn nopjes na stageweek: "Hopelijk gaan we zo door"

Antwerp vertoefde de voorbije week in Duitsland, waat het zich in Harsewinkel verder klaarstoomde ...

266
{insert image alt}

Saelemaekers viert transfer met eerste basisplaats bij AC Milan

AC Milan kondigde deze week aan dat het inderdaad de aankoopoptie op Alexis Saelemaekers gelicht ...

237
{insert image alt}

Club Brugge heeft geen moeite met OHL in eerste oefenmatch

Club Brugge is goed aan zijn voorbereiding op het nieuwe seizoen gewonnen. Het rekende in zijn ...

893
{insert image alt}

Arsenal smeert Wolves dure nederlaag aan in strijd om CL-ticket

Wolverhampton heeft dure punten laten liggen in de strijd om een ticket voor de Champions League. De ...

85