De tekortkomingen van Deli: Ngadeu als grote voorbeeld

De tekortkomingen van Deli: Ngadeu als grote voorbeeld

Dit seizoen wordt de Jupiler Pro League gespeeld op twee snelheden. Club Brugge presteert dit seizoen een niveautje hoger dan de concurrentie, getuige de kloof van negen punten op eerste achtervolger AA Gent. De Buffalo's leggen dan weer meer sprankelend voetbal op de mat, en ze tellen ook al zeven punten meer dan Standard, de huidige nummer drie in de stand. Club Brugge als AA Gent scoorden dit seizoen het meeste competitiedoelpunten, maar ook hun defensies staan als een huis. Daarvoor mag gekeken worden in de richting van Michael Ngadeu, en ook Simon Deli – ondanks zijn onbegrijpelijke blunder tegen Manchester United.

PARELS UIT PRAAG

Simon Deli (28) en Michael Ngadeu (29) hebben erg veel overeenkomsten. Beide centrale verdedigers verschillen maar één jaartje in leeftijd, zijn afkomstig uit het Afrikaanse continent én zijn allebei stevige bonken. Daarnaast werden Deli en Ngadeu allebei opgehaald bij Slavia Praag, dat op die manier een gezamenlijke jackpot ving van maar liefst zeven miljoen euro. Deli kostte 2,5 miljoen euro en Ngadeu 4,5 miljoen euro. De huidige verdediger van AA Gent prijkt bij Slavia Praag daarmee op de derde plaats van duurste uitgaande transfers.



Ook qua prestaties is er moeilijk een onderscheid te maken tussen Deli en Ngadeu. Beide centrale verdedigers voetballen dit seizoen op een énorm hoog niveau, en zijn onmisbaar geworden bij de twee beste clubs van het land. Zowel Deli als Ngadeu konden dit seizoen ook genoeg proeven van het Europese voetbal, waardoor hun ontwikkeling nog vlotter verloopt. De marktwaarde van Deli bedraagt vandaag zelfs al zeven miljoen euro, terwijl die van Ngadeu eerder bescheiden blijft met vijf miljoen euro. Wellicht het gevolg van de overmacht van Club Brugge in België en de prestaties in de Champions League.

De gelijkenissen tussen Deli en Ngadeu zijn dus treffend, maar toch zijn er genoeg verschillen te constateren. Qua speelstijl bijvoorbeeld. Daar Ngadeu eerder slungelig en houterig oogt, bezit Deli een meer natuurlijke flair en misschien zelfs wat op het arrogante af – herinnert u zich nog het makke verdedigen van Deli tegen KV Kortrijk? Gelukkig voor Deli kwam zijn ware klasse nadien wat meer boven, maar zijn vreemde actie tegen Manchester United roept wel weer wat vragen op. Bij AA Gent vormen Ngadeu en Igor Plastun dan weer het plaatselijke koningskoppel achteraan. Voetbalintelligentie en onverzettelijkheid, AA Gent maakte een goede keuze door het clubrecord te breken voor Ngadeu.

VOETBALLENDE VERDEDIGERS: NGADEU

Club Brugge en AA Gent zijn twee voetballende ploegen, die steeds proberen op te bouwen van achteruit. Het mag dan ook geen verrassing heten dat de beste uitvoetballende verdedigers bij deze twee clubs zijn te vinden. De passing van Ngadeu (89%) is efficiënter dan die van Deli (85%), en de Kameroener bevindt zich daarmee ook in de top-vijf van de Jupiler Pro League. AA Gent-ploegmaat Igor Plastun spant daar de kroon, met Steeven Willems (Sporting Charleroi), Marco Kana (RSC Anderlecht) en Brandon Mechele (Club Brugge) als achtervolgers.



Ook bij de lange passes blijkt Ngadeu toch wat beter te presteren dan Deli. De ballen op lange afstand door Kameroener (68%) komen beduidend vaker aan bij een ploegmaat dan die van Deli (50%). En ook in dit onderdeel behoort Ngadeu tot de Belgische top, waarin ploegmaat Plastun opnieuw het klassement aanvoert. Dino Arslanagic (Royal Antwerp FC) en Jhon Lucumi (KRC Genk) vervolledigen de top-drie, en daarna volgt Ngadeu.

OVER DE GROND EN IN DE LUCHT: NGADEU

Het is eerder verrassend te noemen, maar toch komt Ngadeu voetballend beter uit de verf dan Deli. Het is wél minder flagrant dat Ngadeu op fysiek vlak de meerdere is van Deli. De 29-jarige Kameroener gaat per negentig minuten even vaak het duel aan als zijn Ivoriaanse collega, gemiddeld vechten Deli en Ngadeu 14 keer een duel uit met hun rechtstreekse tegenstander. Deli wint 58% van die duels, Ngadeu zelfs 64%, en dat is toch een significant verschil te noemen.



Ook in de luchtduels wordt Deli afgetroefd door Ngadeu. Deli is met zijn 1m92 nochtans twee centimeter groter dan de Kameroener, maar hij moet het in de lucht toch afleggen tegen Ngadeu. Per match gaat Deli vijf luchtduels aan, en zijn winstratio daarbij is 58%. Ngadeu houdt zich iets meer in met vier luchtduels per wedstrijd, die hij voor 66% als winnaar afsluit.

VERDEDIGEND EN OPBOUWEND: NGADEU

Het overwicht van Ngadeu op Deli is ook op verdedigend en opbouwend vlak heel merkbaar. Ngadeu is iedere wedstrijd goed voor bijna zes intercepties, terwijl Deli 'slechts' vier keer succesvol tussenkomt. In tegenstelling tot de vorige onderdelen behoort Ngadeu hier niét tot het kruin van de Jupiler Pro League.

Dat doen Aleksandar Vukotic (Waasland-Beveren, 8,19 intercepties per wedstrijd) en Wout Faes (KV Oostende, 7,97 intercepties per wedstrijd) wél. Niet toevallig spelen zij dit seizoen bij clubs onderaan de rangschikking, waar er als verdediger meer mogelijkheden zijn tot intercepteren. Bij dominant voetballende ploegen, zoals AA Gent en Club Brugge, krijgt de defensie daar minder mogelijkheden toe.



Op het vlak van pure balrecuperatie houden Deli en Ngadeu zich nog in evenwicht, beide verdedigers winnen twaalf keer per wedstrijd de bal van de tegenpartij. Maar qua balbezit trekt Ngadeu toch weeral aan het langste eind. De Kameroener verliest gemiddeld zeven keer per wedstrijd de bal, maar bij Deli is dat nog twee stuks meer. En dat is als centrale verdediger toch wel een groot werkpunt.

ONMISBAAR: NGADEU EN DELI

Ook al zijn de statistieken van Ngadeu net iets beter dan die van Deli, beide spelers zijn even belangrijk voor hun respectievelijke ploegen AA Gent en Club Brugge. Dat blijkt ook uit de speelminuten die Deli en Ngadeu dit seizoen al gemaakt hebben. Deli startte in de Jupiler Pro League zowat iedere wedstrijd, behalve tegen AS Eupen en op Sint-Truiden, toen de Ivoriaan telkens geblesseerd was. En enkel in de voorbije wedstrijd tegen Waasland-Beveren passeerde Philippe Clement zijn belangrijke verdediger, maar dat was met het oog op de Europese match tegen Manchester United.



Ngadeu werd bij AA Gent in de nationale competitie nog geen enkele keer gepasseerd. Iedere competitiewedstrijd koos coach Jess Thorup voor zijn onverzettelijke Kameroense verdediger, waarbij hij twee keer vroegtijdig werd vervangen, en telkens pas wanneer de buit al binnen was. Het wil toch wat zeggen. In de rangschikking der speelminuten maken doelmannen Arnaud Bodart (Standard), Nicolas Pennneteau (Sporting Charleroi) en Hendrik Van Crombrugge (RSC Anderlecht) deel uit van de top-drie. Daarna volgen verdedigers Maximiliano Caufriez (Waasland-Beveren), Kristof D'Haene (KV Kortrijk), Davy De fauw (Zulte Waregem) en … Michael Ngadeu.

POLL: Wie is de beste verdediger?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Tissoudali vernietigend voor Gent, Goor lyrisch voor Westerlo
Tissoudali vernietigend voor Gent, Goor lyrisch voor Westerlo

AA Gent pakte zaterdag met 3-2 de scalp van KVC Westerlo. De Buffalo's blijven zo vlot op kop in de ...

31
31
Standard-pion verbaast: "Blijft een van de grootste clubs van België"
Standard-pion verbaast: "Blijft een van de grootste clubs van België"

Standard kon zaterdag opnieuw niet winnen in de Conference League Play-offs. De Rouches hielden het ...

27
27
<strong>Tikkende tijdbom in de ploeg doet Club Brugge beven</strong>
Tikkende tijdbom in de ploeg doet Club Brugge beven

Na de gemiste transfer van Antonio Nusa naar Brentford FC streeft Club Brugge er nog steeds naar om ...

277
277
Horrorscenario voor Tielemans? "Moeten het accepteren"
Horrorscenario voor Tielemans? "Moeten het accepteren"

Wacht er een horrorscenario voor Youri Tielemans? De in vorm zijnde middenvelder van Aston Villa en ...

101
101
Zinderende PO1-dag: 'Geheim wapen Union cruciaal in titelstrijd'
Zinderende PO1-dag: 'Geheim wapen Union cruciaal in titelstrijd'

Stevenen we opnieuw af op een cruciale speeldag in de Jupiler Pro League? Afgelopen week pakte Union ...

186
186
'JPL-eigenaar op radar buitenlandse inlichtingendiensten'
'JPL-eigenaar op radar buitenlandse inlichtingendiensten'

Ligt er een klein drama in het verschiet voor een Belgische club? De Jupiler Pro League was de ...

61
61
Marc Degryse ziet zoon uitpakken met 'stunttransfer'
Marc Degryse ziet zoon uitpakken met 'stunttransfer'

Marc Degryse kende een prachtige carri&egrave;re in Belgi&euml; en het buitenland en is ondertussen ...

310
310
Malinwa deelt prachtige beelden na bolwassing OHL: "De 4-0?"
Malinwa deelt prachtige beelden na bolwassing OHL: "De 4-0?"

Ondanks de dominantie van AA Gent blijven ook de prestaties van KV Mechelen dik ok in deze Europe ...

65
65
<strong>‘Hasi-deal met AA Gent loopt compleet uit de hand’</strong>
‘Hasi-deal met AA Gent loopt compleet uit de hand’

Met een knappe 36 op 57 zorgde Besnik Hasi voor een straffe remonte bij KV Mechelen en zijn ploeg ...

519
519
Peter Maes ziet onheilspellend scenario: "Hoe gek kan het?"
Peter Maes ziet onheilspellend scenario: "Hoe gek kan het?"

We schreven het een paar dagen geleden al: Peter Maes en Willem II stonden op de rand van een modern ...

157
157
Spaanse La Liga opnieuw in shock na zware racisme-rel
Spaanse La Liga opnieuw in shock na zware racisme-rel

Racisme en voetbal blijft in Spanje (helaas) veel te vaak aan mekaar verbonden. Na de vele ...

121
121
Stijnen met Patro van hemel naar hel: "Wat ik verkeerd deed?"
Stijnen met Patro van hemel naar hel: "Wat ik verkeerd deed?"

Zo goed de vorige week eindigde, zo dramatisch waren de laatste zes dagen voor Stijn Stijnen en ...

474
474
Coucke krijgt stevige waarschuwing: "Opgepast daarvoor Marc!"
Coucke krijgt stevige waarschuwing: "Opgepast daarvoor Marc!"

We staan voor weer een razend spannend spektakel in de Champions' Play-offs. Om 16u nemen onder meer ...

322
322
Bizarre conclusie Standard: "We hebben niets te leren"
Bizarre conclusie Standard: "We hebben niets te leren"

Het is intussen al van 16 maart geleden dat Standard nog eens een wedstrijd gewonnen heeft. Toen ...

165
165
Vanhaezebrouck reageert geniaal op Club Brugge-geruchten
Vanhaezebrouck reageert geniaal op Club Brugge-geruchten

Het heeft er alle schijn van dat Hein Vanhaezebrouck bezig is aan zijn laatste weken bij AA Gent. ...

1462
1462