De tekortkomingen van Deli: Ngadeu als grote voorbeeld

Foto: De tekortkomingen van Deli: Ngadeu als grote voorbeeld

Dit seizoen wordt de Jupiler Pro League gespeeld op twee snelheden. Club Brugge presteert dit seizoen een niveautje hoger dan de concurrentie, getuige de kloof van negen punten op eerste achtervolger AA Gent. De Buffalo's leggen dan weer meer sprankelend voetbal op de mat, en ze tellen ook al zeven punten meer dan Standard, de huidige nummer drie in de stand. Club Brugge als AA Gent scoorden dit seizoen het meeste competitiedoelpunten, maar ook hun defensies staan als een huis. Daarvoor mag gekeken worden in de richting van Michael Ngadeu, en ook Simon Deli – ondanks zijn onbegrijpelijke blunder tegen Manchester United.

PARELS UIT PRAAG

Simon Deli (28) en Michael Ngadeu (29) hebben erg veel overeenkomsten. Beide centrale verdedigers verschillen maar één jaartje in leeftijd, zijn afkomstig uit het Afrikaanse continent én zijn allebei stevige bonken. Daarnaast werden Deli en Ngadeu allebei opgehaald bij Slavia Praag, dat op die manier een gezamenlijke jackpot ving van maar liefst zeven miljoen euro. Deli kostte 2,5 miljoen euro en Ngadeu 4,5 miljoen euro. De huidige verdediger van AA Gent prijkt bij Slavia Praag daarmee op de derde plaats van duurste uitgaande transfers.Ook qua prestaties is er moeilijk een onderscheid te maken tussen Deli en Ngadeu. Beide centrale verdedigers voetballen dit seizoen op een énorm hoog niveau, en zijn onmisbaar geworden bij de twee beste clubs van het land. Zowel Deli als Ngadeu konden dit seizoen ook genoeg proeven van het Europese voetbal, waardoor hun ontwikkeling nog vlotter verloopt. De marktwaarde van Deli bedraagt vandaag zelfs al zeven miljoen euro, terwijl die van Ngadeu eerder bescheiden blijft met vijf miljoen euro. Wellicht het gevolg van de overmacht van Club Brugge in België en de prestaties in de Champions League.

De gelijkenissen tussen Deli en Ngadeu zijn dus treffend, maar toch zijn er genoeg verschillen te constateren. Qua speelstijl bijvoorbeeld. Daar Ngadeu eerder slungelig en houterig oogt, bezit Deli een meer natuurlijke flair en misschien zelfs wat op het arrogante af – herinnert u zich nog het makke verdedigen van Deli tegen KV Kortrijk? Gelukkig voor Deli kwam zijn ware klasse nadien wat meer boven, maar zijn vreemde actie tegen Manchester United roept wel weer wat vragen op. Bij AA Gent vormen Ngadeu en Igor Plastun dan weer het plaatselijke koningskoppel achteraan. Voetbalintelligentie en onverzettelijkheid, AA Gent maakte een goede keuze door het clubrecord te breken voor Ngadeu.

VOETBALLENDE VERDEDIGERS: NGADEU

Club Brugge en AA Gent zijn twee voetballende ploegen, die steeds proberen op te bouwen van achteruit. Het mag dan ook geen verrassing heten dat de beste uitvoetballende verdedigers bij deze twee clubs zijn te vinden. De passing van Ngadeu (89%) is efficiënter dan die van Deli (85%), en de Kameroener bevindt zich daarmee ook in de top-vijf van de Jupiler Pro League. AA Gent-ploegmaat Igor Plastun spant daar de kroon, met Steeven Willems (Sporting Charleroi), Marco Kana (RSC Anderlecht) en Brandon Mechele (Club Brugge) als achtervolgers.Ook bij de lange passes blijkt Ngadeu toch wat beter te presteren dan Deli. De ballen op lange afstand door Kameroener (68%) komen beduidend vaker aan bij een ploegmaat dan die van Deli (50%). En ook in dit onderdeel behoort Ngadeu tot de Belgische top, waarin ploegmaat Plastun opnieuw het klassement aanvoert. Dino Arslanagic (Royal Antwerp FC) en Jhon Lucumi (KRC Genk) vervolledigen de top-drie, en daarna volgt Ngadeu.

OVER DE GROND EN IN DE LUCHT: NGADEU

Het is eerder verrassend te noemen, maar toch komt Ngadeu voetballend beter uit de verf dan Deli. Het is wél minder flagrant dat Ngadeu op fysiek vlak de meerdere is van Deli. De 29-jarige Kameroener gaat per negentig minuten even vaak het duel aan als zijn Ivoriaanse collega, gemiddeld vechten Deli en Ngadeu 14 keer een duel uit met hun rechtstreekse tegenstander. Deli wint 58% van die duels, Ngadeu zelfs 64%, en dat is toch een significant verschil te noemen.Ook in de luchtduels wordt Deli afgetroefd door Ngadeu. Deli is met zijn 1m92 nochtans twee centimeter groter dan de Kameroener, maar hij moet het in de lucht toch afleggen tegen Ngadeu. Per match gaat Deli vijf luchtduels aan, en zijn winstratio daarbij is 58%. Ngadeu houdt zich iets meer in met vier luchtduels per wedstrijd, die hij voor 66% als winnaar afsluit.

VERDEDIGEND EN OPBOUWEND: NGADEU

Het overwicht van Ngadeu op Deli is ook op verdedigend en opbouwend vlak heel merkbaar. Ngadeu is iedere wedstrijd goed voor bijna zes intercepties, terwijl Deli 'slechts' vier keer succesvol tussenkomt. In tegenstelling tot de vorige onderdelen behoort Ngadeu hier niét tot het kruin van de Jupiler Pro League.

Dat doen Aleksandar Vukotic (Waasland-Beveren, 8,19 intercepties per wedstrijd) en Wout Faes (KV Oostende, 7,97 intercepties per wedstrijd) wél. Niet toevallig spelen zij dit seizoen bij clubs onderaan de rangschikking, waar er als verdediger meer mogelijkheden zijn tot intercepteren. Bij dominant voetballende ploegen, zoals AA Gent en Club Brugge, krijgt de defensie daar minder mogelijkheden toe.Op het vlak van pure balrecuperatie houden Deli en Ngadeu zich nog in evenwicht, beide verdedigers winnen twaalf keer per wedstrijd de bal van de tegenpartij. Maar qua balbezit trekt Ngadeu toch weeral aan het langste eind. De Kameroener verliest gemiddeld zeven keer per wedstrijd de bal, maar bij Deli is dat nog twee stuks meer. En dat is als centrale verdediger toch wel een groot werkpunt.

ONMISBAAR: NGADEU EN DELI

Ook al zijn de statistieken van Ngadeu net iets beter dan die van Deli, beide spelers zijn even belangrijk voor hun respectievelijke ploegen AA Gent en Club Brugge. Dat blijkt ook uit de speelminuten die Deli en Ngadeu dit seizoen al gemaakt hebben. Deli startte in de Jupiler Pro League zowat iedere wedstrijd, behalve tegen AS Eupen en op Sint-Truiden, toen de Ivoriaan telkens geblesseerd was. En enkel in de voorbije wedstrijd tegen Waasland-Beveren passeerde Philippe Clement zijn belangrijke verdediger, maar dat was met het oog op de Europese match tegen Manchester United.Ngadeu werd bij AA Gent in de nationale competitie nog geen enkele keer gepasseerd. Iedere competitiewedstrijd koos coach Jess Thorup voor zijn onverzettelijke Kameroense verdediger, waarbij hij twee keer vroegtijdig werd vervangen, en telkens pas wanneer de buit al binnen was. Het wil toch wat zeggen. In de rangschikking der speelminuten maken doelmannen Arnaud Bodart (Standard), Nicolas Pennneteau (Sporting Charleroi) en Hendrik Van Crombrugge (RSC Anderlecht) deel uit van de top-drie. Daarna volgen verdedigers Maximiliano Caufriez (Waasland-Beveren), Kristof D'Haene (KV Kortrijk), Davy De fauw (Zulte Waregem) en … Michael Ngadeu.

POLL: Wie is de beste verdediger?

'Premier League-club wil seizoen in China afmaken'

'Anderlecht hoopt op interventie van UEFA'

"Telenet en Proximus zullen tv-geld proberen te recupereren"

Vandaag 03 April 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Storm op komst: stopzetting JPL heeft gigantische gevolgen

De kogel is – zo goed als – door de kerk. Hoewel de UEFA nog alle ruimte overliet om de Jupiler ...

1805
{insert image alt}

Morioka richting Bosuil: dé missing link voor Antwerp?

Wanneer de transfermarkt deze zomer precies plaats zal vinden weet niemand, maar vast staat wel dat ...

712
{insert image alt}

Credits voor Coucke: hoe RSCA-voorzitter nu al zijn gram haalt

Ook in volle coronacrisis blijft de chaos in het Lotto Park de koppen domineren. Van diverse ...

2916
{insert image alt}

"We hopen dat Club Brugge ons nog zal betalen"

Het coronavirus stelt heel wat clubs voor uitdagingen, vooral op financieel vlak. Omdat er geen ...

3
{insert image alt}

De investeringen van Anderlecht: verrassend positieve balans

Door het allicht definitief stopzetten van de competitie ziet Anderlecht haar laatste kans op een ...

47
{insert image alt}

"Telenet en Proximus zullen tv-geld proberen te recupereren"

In de Jupiler Pro League zal er in principe dit seizoen niet meer gevoetbald worden, wat betekent ...

30
{insert image alt}

'Real Madrid hoopt ondanks coronacrisis nog steeds op Mbappé'

Door de coronacrisis zien de voetbalclubs momenteel miljoenen aan inkomsten in rook opgaan en dat ...

7
{insert image alt}

'Premier League-club wil seizoen in China afmaken'

In België nam de Pro League donderdag de beslissing om dit seizoen niet meer te voetballen, maar in ...

62
{insert image alt}

Westerlo aast op promotie naar 1A: "Waarom niet zoals in amateurreeksen?"

Na het besluit van de Pro League om het seizoen stop te zetten, lijkt er eindelijk duidelijkheid te ...

101
{insert image alt}

'Anderlecht hoopt op interventie van UEFA'

De Raad van Bestuur van de Pro League adviseerde donderdag unaniem om het seizoen stop te zetten, ...

284
{insert image alt}

Lukaku haalt stevig uit: "Maar één reden waarom Serie A nog niet stopgezet is"

België nam als eerste land in Europa de beslissing om het voetbalseizoen definitief te staken, al ...

101
{insert image alt}

UEFA bevestigt dreigement: Europese plaatsen Belgische clubs in gevaar?

Vandaag besliste de Raad van Bestuur van de Pro League dat de competitie in België niet meer zal ...

320
{insert image alt}

Del Piero plaatst De Bruyne in indrukwekkend rijtje

Dat er de komende maanden wellicht niet gevoetbald wordt door het coronavirus, is voor Kevin De ...

114
{insert image alt}

Bayat: "Volgend seizoen zeker 16 clubs en play-offs in 1A"

Er wordt dit seizoen naar alle waarschijnlijkheid niet meer gevoetbald in België, nadat de Pro ...

155
{insert image alt}

Vormer heeft duidelijke boodschap voor Anderlecht en co: "Pech"

Zonder ongelukken bevestigt de Pro League op 15 april dat het seizoen 2019/20 definitief stilgelegd ...

704
{insert image alt}

'Spelers buigen nog niet voor druk Kompany en Anderlecht'

Bij Anderlecht zitten ze nog meer dan voordien op zwart zaad door het stillleggen van de competitie. ...

251
{insert image alt}

"Lawine aan procedures dreigt over promotie en degradatie"

De Pro League formuleerde donderdag de aanbeveling om het seizoen nu al te beëindigen en de huidige ...

186

Gisteren 02 April 2020

{insert image alt}

'UEFA bikkelhard: drama dreigt voor Belgische clubs in Europa'

Vandaag besliste de Raad van Bestuur van de Pro League dat de competitie in België niet meer zal ...

1424
{insert image alt}

'PL-clubs voeren crisisberaad met Sky en BT Sports'

In België lijkt de beslissing gevallen, en ook in de Premier League beginnen ze zich te ...

58
{insert image alt}

Geen échte titel voor Club Brugge: "Dat is wel jammer"

De beslissing over de Belgische competitie lijkt na overleg van de Raad van Bestuur van de Pro ...

245
{insert image alt}

"Iedereen is akkoord, behalve Anderlecht"

De raad van bestuur van de Pro League heeft geadviseerd om het seizoen in België per direct te ...

624
{insert image alt}

Lukaku prikt naar Club & co: "Hou gewoon niet van hen"

Romelu Lukaku blijkt wel te houden van een Instagram Live sessie op tijd en stond. Enkele weken ...

1728
{insert image alt}

'Afschaffing Play-Offs lijkt onvermijdelijk: volgend seizoen met 18 clubs'

Er viel vandaag vroeger dan verwacht al een beslissing over het al dan niet afwerken van de ...

261
{insert image alt}

'Ter Stegen gooit plannen Barcelona helemaal overhoop'

Marc-André Ter Stegen is bij FC Barcelona uitgegroeid tot één van de beste doelmannen ter wereld, ...

261
{insert image alt}

Vlap duidt 'beste speler' van Anderlecht aan

RSC Anderlecht legde afgelopen zomer de nodige miljoenen op tafel om Michel Vlap van sc Heerenveen ...

387
{insert image alt}

'Juventus wil geen kampioen worden door stopzetting Serie A'

Club Brugge lijkt zich kampioen te mogen noemen nadat donderdag het officiële advies werd gegeven ...

192
{insert image alt}

Beerschot en OHL lijken promotiefinale af te schrijven

In de Jupiler Pro League wordt dit seizoen niet meer gevoetbald, dat advies maakte de Raad van ...

293
{insert image alt}

"Ik begrijp niet hoe een supporter tégen de Play-Offs kan zijn"

Indien de Algemene Vergadering op 15 april akkoord gaat, en dat is ook de verwachting, wordt de ...

1171
{insert image alt}

'Real Madrid legt miljoenen klaar voor 16-jarig goudhaantje'

Real Madrid zette de laatste jaren hoog in op het aantrekken van jonge toptalent en die strategie ...

164
{insert image alt}

'UEFA niet te spreken over stopzetting Jupiler Pro League'

Officieel is het nog niet helemaal, maar de Jupiler Pro League wordt met aan zekerheid grenzende ...

754
{insert image alt}

Nieuw voorstel voor bekerfinale tussen Club en Antwerp

De Raad van Bestuur van de Jupiler Pro League gaf donderdag het officiële advies om de competitie ...

1072
{insert image alt}

'Anderlecht krijgt gewenste transfer allerminst cadeau'

RSC Anderlecht huurt sinds afgelopen zomer Derrick Luckassen van PSV en de Nederlander deed het ...

318