A la Ronaldo: waarom Hazard zal ontploffen op het EK

Foto: A la Ronaldo: waarom Hazard zal ontploffen op het EK

De laatste kans op eeuwige glorie. Zo wordt Euro 2020 al een tijdje omschreven voor de huidige generatie Rode Duivels. Veel internationals bevinden zich vandaag tenslotte (bijna) in de herfst van hun carrière. Het EK lijkt dan ook een finale gelegenheid op een mondiale prijsslag, om te bewijzen dat dit weeral geen verloren groep is. De aanloop was alvast niet ideaal, met Eden Hazard die herviel in zijn enkelblessure en zonder wedstrijdritme dreigt te vallen. Maar is dat wel zo'n slechte zaak voor de nationale ploeg?

EEN PIJNLIJK HERVAL

Op 16 februari maakte Hazard zijn langverwachte rentree in La Liga tegen Celta de Vigo, nadat hij eerder tien competitiewedstrijden moest laten schieten door een enkelbreuk. Een blessure die Hazard opliep in het Champions League-duel tegen Paris Saint-Germain, en dat na een ongelukkige ingreep van Thomas Meunier. Een collega-Rode Duivel nota bene. In het Estadio Santiago Bernabéu was Hazard op 16 februari dan ook zo blij als een kind om eindelijk weer speelminuten te maken. Net zoals zijn coach Zinédine Zidane glunderde na afloop."Eden is klaar voor de duels die er aankomen. Hij heeft geen specifiek plan meer nodig, is fit en wil zelf absoluut spelen", werd de Zidane na afloop geciteerd. De Fransman zet dit seizoen vrij wisselvallige resultaten neer bij De Koninklijke en beseft dan ook dat het zijn elftal aan creativiteit en individuele flitsen mankeert. Het huidige resultaatsvoetbal houdt Real Madrid voorlopig in de titelrace én zelfs nog (eventjes) in de Champions League, maar die ietwat geforceerde flow kan niet eeuwig blijven duren.

En net om die reden was Zidane zo blij om Hazard weer op te stellen. Al was het eerder van korte duur. Amper acht dagen na zijn rentree tegen Celta viel de arme dribbelkont opnieuw geblesseerd uit in de match tegen Levante. In het Estadi Ciutat de València zat zijn match er al op na 66 minuten voetballen, het gevolg van een onschuldig duwtje in de rug door Jorge Miramon. Hazard droop af, mankend en met pijnlijke grimassen. Opnieuw revalideren. Zucht. Neen, het is lang niet zijn favoriete bezigheid.

TUSSEN 22 APRIL EN 22 MEI

Twee à drie maand inactiviteit, zo luidde het verdict van de Madrileense medische staf. Daarnaast wordt nog bekeken of Hazard geen operatie moet ondergaan, of dat een traditionele behandeling volstaat. Hoe dan ook, zijn afwezigheid betekent een kleine ramp voor Real Madrid – en de Rode Duivels. Het seizoen van Hazardinho bij Real zit er daarmee namelijk zo goed als op, en hij zal weinig tot geen wedstrijdritme in de benen hebben in de aanloop naar het EK. Toch hoeft dat laatste allerminst een nadeel te zijn.De verwachting is dat Hazard volledig zal herstellen van de nieuwe enkelbreuk die hij opliep tegen Levante. Bovendien werden er ook geen ligamenten of pezen geraakt, wat betekent dat de gevolgen op lange termijn ook beperkt blijven. Met andere woorden, ten vroegste op 22 april 2020 (twee maanden na de match op Levante) of ten allerlaatste op 22 mei 2020 (drie maanden later) zal Hazard opnieuw fit worden verklaard. Op fysiek vlak welteverstaan, want qua wedstrijdritme is dat toch nog een ander verhaal.

GEEN GEMIS IN QATAR

In het beste geval kan Hazard dus midden april de trainingen hervatten. Dan staan er nog zeven competitiematchen gepland, een ideaal scenario om alsnog wat ritme en minuten op te doen – en wie weet zelfs wel nog beslissend te zijn in de titelstrijd. Hazard zal zo wel het oefentoernooi van de Rode Duivels in Qatar missen, met Portugal en Zwitserland als tegenstanders. Maar ook dat is in principe geen probleem. Na 106 interlands kent iedere ploegmaat zijn kwaliteiten tenslotte door en door, automatismen inslijpen is dus niet bepaald de hoofdzaak.In het slechtste geval wordt Hazard pas op 22 mei fit verklaard. Op papier kan hij dan nog de seizoensafsluiter in La Liga meepikken tegen Leganes, maar zowel in Bernabéu als bij het nationale elftal predikt men nu al voorzichtigheid. Forceren is immers absoluut uit den boze, zeker met het oog op de verdere carrière van de toch nog steeds ammper 29-jarige winger. Toch kan Hazard dan op z'n minst al starten met individuele trainingen, specifiek gericht op zijn fysieke toestand met het oog op het naderende EK.

FRISSE HAZARD IN JUNI

Het oefenkamp in maart is wel een belangrijke graadmeter, niet in het minst voor Roberto Martinez zelf. Niet alleen is er de ambitie om de confrontaties met Europese concurrenten als Portugal en Zwitserland goed af te sluiten, daarnaast wil de bondscoach vooral zien op welk niveau zijn spelers zich op dat moment bevinden. De ene Duivel zal namelijk eerder uitgeblust arriveren in Qatar, terwijl andere spelers meer individuele begeleiding zullen nodig hebben.

Hazard zal daar dus echter niet aanwezig zijn, maar Martinez liet eerder al weten dat er nog twee extra oefeninterlands zullen plaatsvinden in juni. De tegenstanders hiervoor zijn nog niet bekend, al kon de Spanjaard wel al bevestigen wel dat er sowieso één match nog zal worden georganiseerd in Brussel. De fans, verkeken van EK-duels op eigen bodem, krijgen zo tenminste toch de kans om de Rode Duivels op een gepaste manier uit te zwaaien.Voor Hazard komen die twee bijkomende oefeninterlands ook prima uit. Normaliter is hij dan immers al een flinke poos uit de ziekenboeg, waardoor speelminuten in een vriendschappelijke context uiteraard erg welkom zullen zijn. Wie weet is Hazard zo alweer volledig fit op 13 juni, wanneer België haar EK op gang trapt tegen Rusland. Vijf dagen later wacht Denemarken, op 22 juni Finland. Zelfs met een Hazard op halve kracht zijn dit haalbare tegenstanders voor de Rode Duivels. Een ideale aanloop voor de knock-out-fase, lijkt het dus wel.

A LA RONALDO

Een verstoorde voorbereiding op een groot internationaal voetbaltornooi hoeft in se overigens niet meteen het allerslechtste nieuws te betekenen. Terwijl veel collega-international, zowel binnen de eigen rangen als bij andere landen, na een slopend seizoen in de zomer eerder vermoeid dan topfit zullen zijn, kan Hazard het EK zo met een frisse kop en veel goesting aanvatten. En we weten allemaal waartoe een Hazard met honger, en dan hebben we het niet over zijn effectieve eetlust, in staat kan zijn.Bovendien mag onze aanvoerder zich optrekken aan enkele precedenten in het verleden, die vaak zelfs nog veel roestiger aan een groot toernooi begonnen. Op het WK 2002 werd bijvoorbeeld de Braziliaan Ronaldo, hét grote idool van Hazard, verrassend genoeg geselecteerd voor de Seleçao. En dat na drie (!) jaar vol met slepende blessures aan de knie. Toch loodste El Gordo de Goddelijke Kanaries naar de eindwinst op het WK, met zijn acht doelpunten werd hij in één klap zelfs topschutter. Een beter voorbeeld valt er voor Hazard niet te vinden. Op naar een droomscenario à la Ronaldo?  

POLL: Zal Hazard een goed EK spelen?

'Premier League-club wil seizoen in China afmaken'

'Anderlecht hoopt op interventie van UEFA'

UEFA bevestigt dreigement: Europese plaatsen Belgische clubs in gevaar?

Vandaag 03 April 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Storm op komst: stopzetting JPL heeft gigantische gevolgen

De kogel is – zo goed als – door de kerk. Hoewel de UEFA nog alle ruimte overliet om de Jupiler ...

1758
{insert image alt}

Morioka richting Bosuil: dé missing link voor Antwerp?

Wanneer de transfermarkt deze zomer precies plaats zal vinden weet niemand, maar vast staat wel dat ...

705
{insert image alt}

Credits voor Coucke: hoe RSCA-voorzitter nu al zijn gram haalt

Ook in volle coronacrisis blijft de chaos in het Lotto Park de koppen domineren. Van diverse ...

2898
{insert image alt}

'Premier League-club wil seizoen in China afmaken'

In België nam de Pro League donderdag de beslissing om dit seizoen niet meer te voetballen, maar in ...

11
{insert image alt}

Westerlo aast op promotie naar 1A: "Waarom niet zoals in amateurreeksen?"

Na het besluit van de Pro League om het seizoen stop te zetten, lijkt er eindelijk duidelijkheid te ...

42
{insert image alt}

'Anderlecht hoopt op interventie van UEFA'

De Raad van Bestuur van de Pro League adviseerde donderdag unaniem om het seizoen stop te zetten, ...

150
{insert image alt}

Lukaku haalt stevig uit: "Maar één reden waarom Serie A nog niet stopgezet is"

België nam als eerste land in Europa de beslissing om het voetbalseizoen definitief te staken, al ...

68
{insert image alt}

UEFA bevestigt dreigement: Europese plaatsen Belgische clubs in gevaar?

Vandaag besliste de Raad van Bestuur van de Pro League dat de competitie in België niet meer zal ...

222
{insert image alt}

Del Piero plaatst De Bruyne in indrukwekkend rijtje

Dat er de komende maanden wellicht niet gevoetbald wordt door het coronavirus, is voor Kevin De ...

73
{insert image alt}

Bayat: "Volgend seizoen zeker 16 clubs en play-offs in 1A"

Er wordt dit seizoen naar alle waarschijnlijkheid niet meer gevoetbald in België, nadat de Pro ...

126
{insert image alt}

Vormer heeft duidelijke boodschap voor Anderlecht en co: "Pech"

Zonder ongelukken bevestigt de Pro League op 15 april dat het seizoen 2019/20 definitief stilgelegd ...

579
{insert image alt}

'Spelers buigen nog niet voor druk Kompany en Anderlecht'

Bij Anderlecht zitten ze nog meer dan voordien op zwart zaad door het stillleggen van de competitie. ...

193
{insert image alt}

"Lawine aan procedures dreigt over promotie en degradatie"

De Pro League formuleerde donderdag de aanbeveling om het seizoen nu al te beëindigen en de huidige ...

155

Gisteren 02 April 2020

{insert image alt}

'UEFA bikkelhard: drama dreigt voor Belgische clubs in Europa'

Vandaag besliste de Raad van Bestuur van de Pro League dat de competitie in België niet meer zal ...

1256
{insert image alt}

'PL-clubs voeren crisisberaad met Sky en BT Sports'

In België lijkt de beslissing gevallen, en ook in de Premier League beginnen ze zich te ...

55
{insert image alt}

Geen échte titel voor Club Brugge: "Dat is wel jammer"

De beslissing over de Belgische competitie lijkt na overleg van de Raad van Bestuur van de Pro ...

232
{insert image alt}

"Iedereen is akkoord, behalve Anderlecht"

De raad van bestuur van de Pro League heeft geadviseerd om het seizoen in België per direct te ...

581
{insert image alt}

Lukaku prikt naar Club & co: "Hou gewoon niet van hen"

Romelu Lukaku blijkt wel te houden van een Instagram Live sessie op tijd en stond. Enkele weken ...

1566
{insert image alt}

'Afschaffing Play-Offs lijkt onvermijdelijk: volgend seizoen met 18 clubs'

Er viel vandaag vroeger dan verwacht al een beslissing over het al dan niet afwerken van de ...

249
{insert image alt}

'Ter Stegen gooit plannen Barcelona helemaal overhoop'

Marc-André Ter Stegen is bij FC Barcelona uitgegroeid tot één van de beste doelmannen ter wereld, ...

245
{insert image alt}

Vlap duidt 'beste speler' van Anderlecht aan

RSC Anderlecht legde afgelopen zomer de nodige miljoenen op tafel om Michel Vlap van sc Heerenveen ...

354
{insert image alt}

'Juventus wil geen kampioen worden door stopzetting Serie A'

Club Brugge lijkt zich kampioen te mogen noemen nadat donderdag het officiële advies werd gegeven ...

188
{insert image alt}

Beerschot en OHL lijken promotiefinale af te schrijven

In de Jupiler Pro League wordt dit seizoen niet meer gevoetbald, dat advies maakte de Raad van ...

279
{insert image alt}

"Ik begrijp niet hoe een supporter tégen de Play-Offs kan zijn"

Indien de Algemene Vergadering op 15 april akkoord gaat, en dat is ook de verwachting, wordt de ...

1111
{insert image alt}

'Real Madrid legt miljoenen klaar voor 16-jarig goudhaantje'

Real Madrid zette de laatste jaren hoog in op het aantrekken van jonge toptalent en die strategie ...

156
{insert image alt}

'UEFA niet te spreken over stopzetting Jupiler Pro League'

Officieel is het nog niet helemaal, maar de Jupiler Pro League wordt met aan zekerheid grenzende ...

742
{insert image alt}

Nieuw voorstel voor bekerfinale tussen Club en Antwerp

De Raad van Bestuur van de Jupiler Pro League gaf donderdag het officiële advies om de competitie ...

1034
{insert image alt}

'Anderlecht krijgt gewenste transfer allerminst cadeau'

RSC Anderlecht huurt sinds afgelopen zomer Derrick Luckassen van PSV en de Nederlander deed het ...

311