Mbokani vs David: wie verdient de Gouden Stier het meest?

Foto: Mbokani vs David: wie verdient de Gouden Stier het meest?

Behoudens grote verrassingen zal de strijd voor de Gouden Stier beslist worden onder Jonathan David en Dieumerci Mbokani. Beide heren scoorden tot op vandaag respectievelijk 18 en 15 doelpunten en zijn daarmee de doeltreffendste spelers van de Jupiler Pro League dit seizoen. Mbokani pronkte het merendeel van deze jaargang met het kleinood op zijn rug, al mag sinds kort David zich de trotse bezitter noemen. Maar wie is nu de beste van de twee?

In de laatste vier wedstrijden kon het contrast tussen Mbokani en David moeilijk groter zijn. De Congolese aanvalsleider van Antwerp kon in die periode niet meer scoren, wat maakt dat in het kalenderjaar 2020 amper één doelpuntje achter zijn naam staat. Dan is David bij AA Gent toch veel beter in vorm. In de voorbije vier competitiematchen stond de Canadees maar liefst zeven keer aan het kanon, goed voor een totaal van negen doelpunten in 2020. De rollen zijn duidelijk gedraaid bovenin de stand der topschutters.

DE DROOGTE VAN MBOKANI

Vier wedstrijden op rij staat Mbokani dus al droog, en dat wordt stilaan problematisch voor Antwerp. De afhankelijkheid van de goalgetter vertaalt zich duidelijk in de resultaten van The Great Old, met amper twee op 12 in die periode. Als hun spits niet draait, dan draait Antwerp ook niet. En vice versa. Het is tegelijkertijd de grote sterkte én de zwakte van de ploeg. Te veel afhankelijk zijn van één speler is nooit een gezonde situatie. Wat nu dus blijkt.De mindere vorm van Mbokani is dan ook duidelijk voelbaar op de Bosuil, maar toch heeft de spits enkele geldige excuses. De aanvoer vanuit de posities vlak achter hem, met onder andere Lior Refaelov, Lamkel Zé, Ivo Rodrigues en Manuel Benson, is al een tijdje zoek. En ook van een middenveld bemand door Faris Haroun, Alexis De Sart en Steven Defour – zoals tegen Standard – kan moeilijk een overdosis aan flitsen en creativiteit worden verwacht.

De tactische beslissingen van Laszlo Bölöni worden de laatste tijd dan ook steeds vaker in twijfel getrokken. Tegen Club Brugge en Standard speelde de coach vooral om niet te verliezen – getuigen de conservatieve veldbezettingen – terwijl niet alleen een speerpunt als Mbokani, maar ook foeriers Refaelov en Lamkel Zé pas opleven wanneer ze zich aanvallend kunnen uitleven. Daarnaast probeert zowat iedere tegenstander Mbokani te isoleren, iets wat de voorbije vier wedstrijden blijkbaar erg goed lukt.

DE EXPLOSIE VAN DAVID

David arriveerde in januari 2018 als een jonge doch beloftevolle speler in Gent. Toen was het toptalent nog maar net 18 geworden, en na een halve reis rond de wereld mocht hij dan ook eerst nog een tijdje rijpen bij de U21. Effectief spelen in de hoofdmacht van de Buffalo’s zat er toen nog niet in, maar amper twee jaar later overstijgt David nu al het niveau in de Ghelamco Arena - en de gehele JPL.18 competitietreffers telt de ruwe diamant vandaag, en bij elk stuk dat erbij komt schiet zijn marktwaarde nog de hoogte in. Die wordt momenteel op 20 miljoen geschat, maar daar kan gemakkelijk nog wat bij als David straks effectief topschutter wordt. Bovendien maakte hij ook indruk in de Europa League tegen AS Roma. Wat als … David straks eigenhandig de Giallorossi uitschakelt? Michel Louwagie rekent zich al rijk: de Gentse manager liet eerder verstaan dat zelfs 25 miljoen mogelijk niet zal voldoen.

David is geen typische goalgetter, nummer tien of flankaanvaller, maar eerder een manusje-van-alles. Een rasechte complete aanvallende middenvelder, die ongeacht zijn positie in het offensieve compartiment nooit zal ontgoochelen. Dat maakt het dan ook nog opvallender dat David zo vlot de weg naar doel weet te vinden. Bovendien leverde hij ook al acht assists af: enkel ploegmaat Vadis Odjidja en assistkoning Ruud Vormer doen nog beter.

BELANG VOOR HET TEAM

Mbokani en David zorgden dit seizoen eigenhandig voor bijna de helft van de doelpunten bij Antwerp en AA Gent. Mbokani scoorde vijftien keer en leverde vijf assists aan, waarmee hij verantwoordelijk is voor 20 stuks ofwel 44% van het aantal Antwerpse goals in de JPL. David doet zowaar nog beter met achttien treffers en zeven assists, goed voor 43% van de Gentse productie.De doelgerichtheid van Mbokani weegt voor zijn team dus iets zwaarder door dan die van David. Antwerp scoorde dit seizoen dan ook dertien doelpunten minder dan AA Gent, waar het gevaar langs alle kanten loert en ook Roman Yaremchuk en Laurent Depoitre vlot de weg naar doel vinden. Dat is in Antwerpen niet het geval, waarmee het belang van Mbokani nogmaals benadrukt wordt.

Een andere parameter die aangeeft dat Mbokani onmisbaar is voor Antwerp, zijn het aantal speelminuten. De Congolees stond dit seizoen al 2477 minuten op het veld, heel wat meer dan de 2037 van David. De Gentse allrounder scoort dus sneller (0,8 goals per 90 minuten) dan zijn Antwerpse tegenhanger (0,55), ook de assists lopen bij David (0,31 per 90 minuten) nog wat vlotter dan bij Mbokani (0,18).

KILLER VOOR DOEL

David telt op vandaag in minder minuten dus drie competitiegoals méér dan Mbokani, maar is de Canadees ook écht efficiënter dan zijn geduchte concurrent voor de Gouden Stier? Of, anders gezegd: is zijn kwaliteit van afwerking beter? Het antwoord is volmondig 'ja'. David scoorde niet alleen meer doelpunten, hij is tevens beduidend koeler voor doel dan Mbokani.Mbokani waagt per wedstrijd gemiddeld 2,18 keer zijn kans, terwijl David dat net iets meer doet met 2,74 pogingen per match. Toch belandt 53% van David zijn schoten tussen de palen, terwijl dat gemiddelde van Mbokani op slechts 43% ligt. Logischerwijze ligt de omzetratio van schoten op doel tot effectieve goals dan ook hoger bij David (29%) dan bij Mbokani (25%).

BIJDRAGE IN HET GEHEEL

Waar Mbokani steevast centraal in de voorlinie vertoeft, met af en toe een uitwijking naar de linkerkant, opereert David zowel op links, centraal als rechts. Met een stevige mandekking, gericht op zijn specifieke kwaliteiten, kan die eerste zo veel eenvoudiger uit de wedstrijd worden gehouden – iets wat we in de vier voorbije wedstrijden van Antwerp dus te zien kregen.De polyvalentie en intelligentie van David maakt het de tegenstand een pak lastiger om hem te isoleren. Bovendien zijn ook de puur voetballende kwaliteiten van de Canadees simpelweg beter. David geeft de bal (32 passes per match) veel vaker door dan Mbokani (17 per match) én is daarbij een stuk zuiverder, met 81% accurate passing tegenover 76%. Bovendien lijdt David minder balverlies dan Mbokani, al noteren beide heren wel gelijkwaardige cijfers qua aantal en geslaagde dribbels.

DE GOUDEN STIER

De voorbije weken etaleerde David zijn grote vorm, terwijl Mbokani (én Antwerp) zoekende is. Met PO I in aantocht kan dit een belangrijke indicatie zijn voor het succes van beide teams – en de spelers zelf – in de allesbepalende nacompetitie. Als David zijn huidige vorm kan aanhouden, dan zal niemand de Canadees van de topschutterstitel – en wie weet zelfs een verkiezing tot Profvoetballer van het Jaar? – kunnen houden. Ook Mbokani niet, hoewel die het op de grote momenten ook maar zelden laat afweten. Wij maken ons dus alvast op voor een spannende strijd om de Gouden Stier. Of winnaar op het eind nu David of Mbokani zal heten: gestolen zal hij de prijs zeker niet hebben.

POLL: Wie zal de Gouden Stier winnen?

'Kompany zorgt voor oplossing en betaalt deel van andere spelers'

Blijven David, Diatta en Maehle toch in België?

Louwagie: "Wij hebben 31 miljoen euro in de kassa"

Vandaag 31 Maart 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Wat als … de play-offs nooit hadden bestaan?

Het gekibbel over het al dan niet definitief stopzetten van de Jupiler Pro League wakkert een aloude ...

467
{insert image alt}

Genkse investeringen slaan (nog) niet aan: betaalde De Condé te veel?

De titel leverde KRC Genk geen windeieren op. Verspreid over zomer en winter brachten Leandro ...

298
{insert image alt}

De investeringen van Louwagie: ruim 20 miljoen rendement in 19/20

Wheelen en dealen op de transfermarkt: voor veel van onze Belgische clubs is het dé manier om een ...

439
{insert image alt}

Louwagie: "Wij hebben 31 miljoen euro in de kassa"

AA Gent hoopte in de zomer met Jonathan David de duurste uitgaande transfer ooit in België af te ...

10
{insert image alt}

Hangt na De Petter ook De fauw schoenen aan de haak?

Davy De fauw is op zijn 38ste nog altijd een vaste waarde bij Zulte Waregem, maar de rechtsachter ...

22
{insert image alt}

'Voormalig Barça-goalie (46) in kritieke toestand door coronavirus'

Het gaat niet goed met Rüstü Reçber. De 46-jarige Turk is in eigen land in het ziekenhuis ...

0
{insert image alt}

'Kompany zorgt voor oplossing en betaalt deel van andere spelers'

Een deel van de spelersgroep van RSC Anderlecht is niet te spreken over enkele extra financiële ...

404
{insert image alt}

Blijven David, Diatta en Maehle toch in België?

De crisis in het voetbal zou ook een beetje positieve gevolgen kunnen hebben. Een aantal smaakmakers ...

81
{insert image alt}

Vlap steunt Vercauteren: "Focussen op volgend seizoen"

Frank Vercauteren is niet echt een grote voorstander van het verder zetten van de competitie. Marc ...

56
{insert image alt}

'Gegeerde Götze vertrekt bij Borussia Dortmund'

Komende zomer komen heel wat interessante spelers op de markt die hun contract bij hun huidige ploeg ...

64
{insert image alt}

"Een volledig correcte afloop van het seizoen kan sowieso niet"

Het einde van de coronacrisis is nog lang niet bereikt, dat maakten de cijfers die dinsdagmiddag ...

111
{insert image alt}

Custovic: "Ga er vanuit dat slotspeeldag nog gespeeld wordt"

In het beste geval komt er deze week nog duidelijkheid over de voortzetting van de Jupiler Pro ...

67
{insert image alt}

"Als het niet anders kan, beginnen we in de winter aan volgend seizoen"

In de Jupiler Pro League zijn de meeste ploegen voor het onmiddellijke stopzetten van het seizoen, ...

62
{insert image alt}

Opvallend voorstel: 'Laat Genk de titel nog een jaartje houden'

In de loop van deze week houdt de Pro League een nieuwe videoconferentie over het verdere verloop ...

560
{insert image alt}

STVV verliest ervaren kracht: De Petter hangt schoenen aan de haak

Hoewel er nog geen duidelijkheid bestaat over het voortzetten van de competitie, zijn verschillende ...

35
{insert image alt}

'Real schuift Jovic aan de kant, Premier League wenkt'

Real Madrid trok afgelopen zomer de geldbuidel open om Luka Jovic over te nemen van Eintracht ...

90
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'RSCA hoopt op extra miljoenen, nieuwe transfer Samatta'

Door het coronavirus worden er momenteel geen voetbalwedstrijden afgewerkt, dat nog minstens tot ...

417
{insert image alt}

"Wedstrijd tegen België bezorgt me nog steeds nachtmerries"

Op het wereldkampioenschap van 2018 werd Brazilië uitgeschakeld door onze Rode Duivels en dat is ...

636

Gisteren 30 Maart 2020

{insert image alt}

Barça-preses na uitlatingen Messi: "Ik weet niet om wie het gaat"

Ook in Spanje is de coronacrisis onderwerp nummer één, en bij FC Barcelona is de onrust nóg ...

174
{insert image alt}

'Ajax zegt contract van Nouri en drie andere spelers formeel op'

Tijdens een oefenwedstrijd in 2017 kreeg Ajax-speler Abdelhak Nouri een hartstilstand. Sindsdien ...

313
{insert image alt}

KBVB eist uitleg van Wagner na samenwerking met ondervoorzitter Beerschot

Bondsprocureur Kris Wagner creëerde samen met Walter Damen (ondervoorzitter Beerschot) een ...

730
{insert image alt}

Charleroi keert zich tegen Club Brugge en co omtrent verder verloop JPL

De Jupiler Pro League heeft zich verdeeld in twee kampen. In het ene kamp wil Club Brugge samen met ...

670
{insert image alt}

'Lionel Messi zorgt voor crisissfeer in Barçelona'

Bij FC Barcelona blijft de onrust gigantisch. De spelersgroep heeft een groot gebaar gemaakt door ...

234
{insert image alt}

Vercauteren ziet belangrijk voordeel in mislopen Europees voetbal

De kans dat RSC Anderlecht volgend seizoen Europees voetbal zal spelen lijkt bijzonder klein. ...

498
{insert image alt}

Bayern wil Bundesliga uitspelen: "Desnoods in de winter beginnen"

Niet alleen in België heerst er nog veel onduidelijkheid over het verdere verloop van de ...

76
{insert image alt}

'Manchester United maakt van Spaans international nieuw doelwit'

Manchester United wil zich de komende transferperiode stevig versterken. ...

99
{insert image alt}

Pro League dreigt 20 miljoen extra te gaan verliezen door coronacrisis

Na de stopzetting van het amateurvoetbal in België blijft het nog wachten op een officiële ...

80
{insert image alt}

'Juventus wil 100 miljoen betalen voor Duits toptalent'

Het belooft een drukke transferperiode te worden voor Juventus. De Italiaanse recordkampioen wil ...

147
{insert image alt}

Ex-scheidsrechter Javaux aan beterhand: "Twee dagen langer thuis en ik was dood"

Vier dagen geleden raakte bekend dat Marcel Javaux gehospitaliseerd werd omwille van het ...

0
{insert image alt}

'Club Brugge mag stilaan kruis maken over toptarget'

Philippe Clement gaf vorig weekend aan dat Club Brugge alvast op zoek is naar versterking met het ...

501
{insert image alt}

CR7 steunt zorgverleners: "Laten we thuisblijven voor hen"

Cristiano Ronaldo was één van de eerste buitenlandse spelers die Italië verliet bij het begin van ...

30
{insert image alt}

Club Brugge komt met uniek initiatief voor thuisblijvende fans

Tijdens de coronacrisis proberen heel wat clubs hun fans bezig te houden met creatieve initiatieven. ...

371
{insert image alt}

Buitenkans voor Belgische topclubs? Nederlands ex-international is transfervrij

Het is voorlopig nog niet bekend welke impact de coronacrisis zal hebben op de voetbalwereld op ...

378