Wonder zonder Vormer? Vier oplossingen voor Clement

Wonder zonder Vormer? Vier oplossingen voor Clement

Alsof de taak nog niet zwaar genoeg was. Club Brugge moet in Old Trafford minstens één keer scoren wil het stunten tegen Manchester United, maar zal dat zonder haar Mister Europe – of toch in de toppers – Emmanuel Dennis moeten doen. Een fikse aderlating, al zijn voor de wispelturige spits wel genoeg doublures voorhanden. Iets wat van Ruud Vormer, die evenmin Het Kanaal oversteekt, niet gezegd kan worden. Winnen zonder de middenvelder zou volgens velen dan ook haast een wonder zijn. Toch vonden wij vier mogelijke oplossingen.


In principe kan Philippe Clement het gerust zonder zijn aanvoerder stellen, zo zou men kunnen denken, want in de heenmatch lieten Mats Rits en Éder Balanta zien een prima koppel te vormen. Die laatste is na zijn geel karton in die wedstrijd donderdag echter geschorst, wat maakt dat de Brugse coach meteen een streep mag trekken door zijn meest voor de hand liggende alternatief – dat de komende weken wellicht de dienst zal gaan uitmaken in de rug van Hans Vanaken. Welke vier opties in Engeland dan wél al op tafel liggen om de Nederlander te vervangen, ontdekt u hieronder.

CHARLES DE KETELAERE
Club is het alvast niet gewend om zonder Vormer aan te treden. De publiekslieveling van Jan Breydel stond in eigen land immers slechts één keer niet aan de aftrap: de brilscore in eigen huis tegen Eupen, waarin hij na 45 minuten tussen de lijnen kwam. In Europa moest Blauw-Zwart het evenwel al vaker zonder haar aanjager stellen, want behalve zijn zitje op de bank in het vorige treffen met United stond hij ook in de Champions League drie wedstrijden aan de kant. In Parijs en Istanboel mocht daardoor het duo Rits-Balanta voor de eerste keer haar waarde bewijzen, maar in de thuismatch tegen PSG was die laatste nog niet topfit.



In de enige partij waarin noch Vormer, noch Balanta aan de start verscheen – wat donderdag dus tevens het geval zal zijn – kregen we zo de vuurdoop van Charles De Ketelaere te zien. De jonkie maakte geen onaardige indruk in een driehoek met Rits en Vanaken, tot hij uiteindelijk uiteraard mee kopje onder ging. Intussen kreeg De Ketelaere wel volop de kans om nog wat stappen te zetten, zij het doorgaans in een iets hogere rol. Hoewel hij in zijn paar optredens als spelmaker wat minder uit de verf kwam, lijkt dit dan ook de meest logische optie. Al is het dan allicht wel aan Vanaken om het vuile werk van zijn maatje op te pikken.

THOMAS VAN DEN KEYBUS
Club Brugge staat niet bepaald bekend om haar vlotte doorstroming vanuit de academie, en dus leek De Ketelaere aanvankelijk misschien wel een toevalstreffer. Dat ze in Westkapelle een inhaalbeweging op de rivalen uit Neerpede proberen in te zetten, werd echter duidelijk toen vorige week met Maxim De Cuyper het volgende product van eigen kweek voor de leeuwen werd gegooid. De 19-jarige linksachter vierde een gesmaakte entree, met zijn jammerlijke inworp helaas als enige smet, en dingt nu ook in Manchester naar een basisplaats. Al is de kans groot dat Clement toch weer teruggrijpt naar de meer ervaren Eduard Sobol.



Wanneer zo'n routinier niet beschikbaar is, schrikt de Brugse T1 er dus evenwel niet voor terug om tieners in het elftal te droppen. Met Thomas Van den Keybus dient zich nu alweer een nieuw exemplaar aan in zijn selectie. De polyvalente middenvelder werd in de zomer reeds bij de A-kern gehaald en mocht in januari mee op stage naar Qatar, waar hij scoorde in de oefenpot tegen Ajax. Van den Keybus vormde toen in het laatste halfuur een trio met Rits en De Ketelaere en werd dus al voorbereid op de positie van Vormer. Al is debuteren in eigen huis, zoals zijn generatiegenoten mochten doen, toch wat anders dan op Old Trafford.

KRÉPIN DIATTA
Met Dennis, Vormer en Balanta telt Club drie afhakers van formaat, maar gelukkig staat daar ook nog wat goed nieuws tegenover. Krépin Diatta, de Senegalese sterkhouder op rechts die de voorbije twee duels aan de kant stond met een adductorenletsel, is namelijk opnieuw van de partij. Een potentiële troefkaart tegen de linkerflank van Manchester United, die in Brugge dus nog geen kennis maakte met de wervelwind zijn vele kwaliteiten – al heeft Diatta sinds nieuwjaar wel moeite om zijn gewoonlijke niveau te halen. Toch bestaat er weinig twijfel over dat het goudhaantje, indien fit bevonden, donderdag aan de aftrap staat.



Of dat op zijn vertrouwde rechterflank zal zijn, is echter nog maar de vraag. Niet alleen kan Diatta naar de overkant verhuizen, bij zijn nationale team liet hij al zien ook een centrale rol prima aan te kunnen. Een uiterst aanvallende optie waarin opnieuw heel wat defensieve verantwoordelijkheid op de schouders van Vanaken komt te liggen, al beschikt de balvaardige snelheidsduivel zelf tevens over een verrassend hoog volume. Om het offensieve geweld te balanceren kan Clement dan bovendien net als vorige week opteren voor iets meer behouden flanken, zij het ditmaal wellicht met Thibault Vlietinck in plaats van Odillon Kossounou.

TACTISCHE WISSEL
Tot slot kan de coach van Blauw-Zwart een systeemwissel overwegen, en dan hebben we het niet over de 4-3-3 waarmee hij in Genk succes boekte – en die hij ook in Brugge al meermaals hanteerde. In plaats van een vervanger voor Vormer te zoeken, zou Club immers gewoon op het duo Rits-Vanaken kunnen vertrouwen. In een 4-4-2 of, iets moderner, de 3-4-3 waarmee de Rode Duivels recent succes boekten. Dat Vanaken in die formatie zijn streng kan trekken als een van de twee centrale pionnen, mocht hij daar al een aantal keer bewijzen. Al was de tegenstander toen wel telkens van een aanzienlijker minder kaliber.



Toch zien we wel heil in een dergelijke tactische variant op Old Trafford, zeker indien op de zijkanten voor defensief tegengewicht wordt gezorgd. Voorin zijn de posities van Eden Hazard en Dries Mertens namelijk op het lijf geschreven van jongens als Siebe Schrijvers en Percy Tau, met ook De Ketelaere als alternatief. Diep in de punt blijft het dilemma tussen de kracht van Michael Krmencik versus de beweeglijkheid van types als David Okereke of Loïs Openda tot slot dan hetzelfde, waarbij onze voorkeur naar een van die laatste pistes uitgaat. Alles samen een gedurfde strategie, maar als Club kans wil maken op een stunt heeft het zoals gezegd toch geen andere optie dan ten aanval te trekken. Slagen ze niet in hun opzet, gaan Clement en co dan tenminste nog strijdend ten onder.

POLL: Hoe moet Clement volgens u donderdag het gemis van Vormer opvangen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Droeve beelden: Vossen compleet gebroken na drama Essevee
Droeve beelden: Vossen compleet gebroken na drama Essevee

Het is Zulte Waregem dan toch niet gelukt om mee terug te promoveren naar de Jupiler Pro League. ...

27
27
Club winnaar Conference League? Dit zeggen de statistieken
Club winnaar Conference League? Dit zeggen de statistieken

Club Brugge maakt zich op voor een historisch tweeluik. In de halve finales van de Conference League ...

68
68
PSG met rug tegen muur: Dortmund neemt optie op CL-finale
PSG met rug tegen muur: Dortmund neemt optie op CL-finale

In de Champions League zal Paris Saint-Germain vol aan de bak moeten indien het alsnog de finale wil ...

39
39
Club Brugge op roze wolk: "Hebben van niemand schrik"
Club Brugge op roze wolk: "Hebben van niemand schrik"

Club Brugge is bezig aan een indrukwekkend einde van het seizoen. Blauw-Zwart heeft zich weer ...

75
75
Wie van de drie? Bookmakers zien nieuwe titelfavoriet
Wie van de drie? Bookmakers zien nieuwe titelfavoriet

Nog vier speeldagen te gaan en de titelstrijd in de Jupiler Pro League zit erop. Momenteel is het ...

347
347
Lommel mept Essevee keihard tegen het canvas na nagelbijter
Lommel mept Essevee keihard tegen het canvas na nagelbijter

Essevee heeft een dramatisch seizoen afgesloten met een nieuwe valse noot. Op het veld van Lommel ...

243
243
'Slot bepaalt eerste Liverpool-aanwinst: target van 58 miljoen'
'Slot bepaalt eerste Liverpool-aanwinst: target van 58 miljoen'

Liverpool FC lijkt zijn nieuwe trainer beet te hebben. Verschillende bronnen maken immers gewag van ...

74
74
Selectie Club bekend, Vanaken zorgt voor opmerkelijk beeld
Selectie Club bekend, Vanaken zorgt voor opmerkelijk beeld

Club Brugge vertoeft momenteel op Italiaanse bodem. In Firenze wordt donderdag namelijk de heenmatch ...

489
489
Riemer stevig op vingers getikt: "Het is onbegrijpelijk"
Riemer stevig op vingers getikt: "Het is onbegrijpelijk"

Met nog vier speeldagen te gaan blijft RSC Anderlecht op koers voor zijn eerste landstitel sinds ...

390
390
'Opzienbarende nieuwe job ligt klaar na sabbatjaar Klopp'
'Opzienbarende nieuwe job ligt klaar na sabbatjaar Klopp'

Met de eindmeet in zicht, lijkt Liverpool FC definitief af te haken in de Engelse titelstrijd. Dat ...

135
135
<strong>Rigaux doet verbazen: Club Brugge-topdeal in aantocht</strong>
Rigaux doet verbazen: Club Brugge-topdeal in aantocht

Bjorn Meijer staat in de belangstelling van Bologna, terwijl Club Brugge anticipeert en zich richt ...

483
483
'Entourage Debast reageert na nieuws uit Portugal'
'Entourage Debast reageert na nieuws uit Portugal'

De kans lijkt stilaan vrijwel nihil dat Zeno Debast volgend seizoen nog voor Anderlecht zal spelen. ...

159
159
Vanaken tempert: "Deze match wordt niet bepalend"
Vanaken tempert: "Deze match wordt niet bepalend"

Club Brugge wervelde de voorbije weken in de Champions' Play-Off, maar donderdag kan het ook nog een ...

115
115
'Cercle Brugge dreigt volgende smaakmaker te verliezen'
'Cercle Brugge dreigt volgende smaakmaker te verliezen'

Cercle Brugge wist vorig weekend nog Anderlecht in bedwang te houden en blijft zo netjes meedraaien ...

122
122
De Bruyne trotseert opmerkelijke proef: "Niet beschadigd"
De Bruyne trotseert opmerkelijke proef: "Niet beschadigd"

Kevin De Bruyne is momenteel met Manchester City in een razend spannende titelstrijd verwikkeld met ...

71
71