Wonder zonder Vormer? Vier oplossingen voor Clement

Foto: Wonder zonder Vormer? Vier oplossingen voor Clement

Alsof de taak nog niet zwaar genoeg was. Club Brugge moet in Old Trafford minstens één keer scoren wil het stunten tegen Manchester United, maar zal dat zonder haar Mister Europe – of toch in de toppers – Emmanuel Dennis moeten doen. Een fikse aderlating, al zijn voor de wispelturige spits wel genoeg doublures voorhanden. Iets wat van Ruud Vormer, die evenmin Het Kanaal oversteekt, niet gezegd kan worden. Winnen zonder de middenvelder zou volgens velen dan ook haast een wonder zijn. Toch vonden wij vier mogelijke oplossingen.

In principe kan Philippe Clement het gerust zonder zijn aanvoerder stellen, zo zou men kunnen denken, want in de heenmatch lieten Mats Rits en Éder Balanta zien een prima koppel te vormen. Die laatste is na zijn geel karton in die wedstrijd donderdag echter geschorst, wat maakt dat de Brugse coach meteen een streep mag trekken door zijn meest voor de hand liggende alternatief – dat de komende weken wellicht de dienst zal gaan uitmaken in de rug van Hans Vanaken. Welke vier opties in Engeland dan wél al op tafel liggen om de Nederlander te vervangen, ontdekt u hieronder.

CHARLES DE KETELAERE

Club is het alvast niet gewend om zonder Vormer aan te treden. De publiekslieveling van Jan Breydel stond in eigen land immers slechts één keer niet aan de aftrap: de brilscore in eigen huis tegen Eupen, waarin hij na 45 minuten tussen de lijnen kwam. In Europa moest Blauw-Zwart het evenwel al vaker zonder haar aanjager stellen, want behalve zijn zitje op de bank in het vorige treffen met United stond hij ook in de Champions League drie wedstrijden aan de kant. In Parijs en Istanboel mocht daardoor het duo Rits-Balanta voor de eerste keer haar waarde bewijzen, maar in de thuismatch tegen PSG was die laatste nog niet topfit.In de enige partij waarin noch Vormer, noch Balanta aan de start verscheen – wat donderdag dus tevens het geval zal zijn – kregen we zo de vuurdoop van Charles De Ketelaere te zien. De jonkie maakte geen onaardige indruk in een driehoek met Rits en Vanaken, tot hij uiteindelijk uiteraard mee kopje onder ging. Intussen kreeg De Ketelaere wel volop de kans om nog wat stappen te zetten, zij het doorgaans in een iets hogere rol. Hoewel hij in zijn paar optredens als spelmaker wat minder uit de verf kwam, lijkt dit dan ook de meest logische optie. Al is het dan allicht wel aan Vanaken om het vuile werk van zijn maatje op te pikken.

THOMAS VAN DEN KEYBUS

Club Brugge staat niet bepaald bekend om haar vlotte doorstroming vanuit de academie, en dus leek De Ketelaere aanvankelijk misschien wel een toevalstreffer. Dat ze in Westkapelle een inhaalbeweging op de rivalen uit Neerpede proberen in te zetten, werd echter duidelijk toen vorige week met Maxim De Cuyper het volgende product van eigen kweek voor de leeuwen werd gegooid. De 19-jarige linksachter vierde een gesmaakte entree, met zijn jammerlijke inworp helaas als enige smet, en dingt nu ook in Manchester naar een basisplaats. Al is de kans groot dat Clement toch weer teruggrijpt naar de meer ervaren Eduard Sobol.Wanneer zo'n routinier niet beschikbaar is, schrikt de Brugse T1 er dus evenwel niet voor terug om tieners in het elftal te droppen. Met Thomas Van den Keybus dient zich nu alweer een nieuw exemplaar aan in zijn selectie. De polyvalente middenvelder werd in de zomer reeds bij de A-kern gehaald en mocht in januari mee op stage naar Qatar, waar hij scoorde in de oefenpot tegen Ajax. Van den Keybus vormde toen in het laatste halfuur een trio met Rits en De Ketelaere en werd dus al voorbereid op de positie van Vormer. Al is debuteren in eigen huis, zoals zijn generatiegenoten mochten doen, toch wat anders dan op Old Trafford.

KRÉPIN DIATTA

Met Dennis, Vormer en Balanta telt Club drie afhakers van formaat, maar gelukkig staat daar ook nog wat goed nieuws tegenover. Krépin Diatta, de Senegalese sterkhouder op rechts die de voorbije twee duels aan de kant stond met een adductorenletsel, is namelijk opnieuw van de partij. Een potentiële troefkaart tegen de linkerflank van Manchester United, die in Brugge dus nog geen kennis maakte met de wervelwind zijn vele kwaliteiten – al heeft Diatta sinds nieuwjaar wel moeite om zijn gewoonlijke niveau te halen. Toch bestaat er weinig twijfel over dat het goudhaantje, indien fit bevonden, donderdag aan de aftrap staat.Of dat op zijn vertrouwde rechterflank zal zijn, is echter nog maar de vraag. Niet alleen kan Diatta naar de overkant verhuizen, bij zijn nationale team liet hij al zien ook een centrale rol prima aan te kunnen. Een uiterst aanvallende optie waarin opnieuw heel wat defensieve verantwoordelijkheid op de schouders van Vanaken komt te liggen, al beschikt de balvaardige snelheidsduivel zelf tevens over een verrassend hoog volume. Om het offensieve geweld te balanceren kan Clement dan bovendien net als vorige week opteren voor iets meer behouden flanken, zij het ditmaal wellicht met Thibault Vlietinck in plaats van Odillon Kossounou.

TACTISCHE WISSEL

Tot slot kan de coach van Blauw-Zwart een systeemwissel overwegen, en dan hebben we het niet over de 4-3-3 waarmee hij in Genk succes boekte – en die hij ook in Brugge al meermaals hanteerde. In plaats van een vervanger voor Vormer te zoeken, zou Club immers gewoon op het duo Rits-Vanaken kunnen vertrouwen. In een 4-4-2 of, iets moderner, de 3-4-3 waarmee de Rode Duivels recent succes boekten. Dat Vanaken in die formatie zijn streng kan trekken als een van de twee centrale pionnen, mocht hij daar al een aantal keer bewijzen. Al was de tegenstander toen wel telkens van een aanzienlijker minder kaliber.Toch zien we wel heil in een dergelijke tactische variant op Old Trafford, zeker indien op de zijkanten voor defensief tegengewicht wordt gezorgd. Voorin zijn de posities van Eden Hazard en Dries Mertens namelijk op het lijf geschreven van jongens als Siebe Schrijvers en Percy Tau, met ook De Ketelaere als alternatief. Diep in de punt blijft het dilemma tussen de kracht van Michael Krmencik versus de beweeglijkheid van types als David Okereke of Loïs Openda tot slot dan hetzelfde, waarbij onze voorkeur naar een van die laatste pistes uitgaat. Alles samen een gedurfde strategie, maar als Club kans wil maken op een stunt heeft het zoals gezegd toch geen andere optie dan ten aanval te trekken. Slagen ze niet in hun opzet, gaan Clement en co dan tenminste nog strijdend ten onder.

POLL: Hoe moet Clement volgens u donderdag het gemis van Vormer opvangen?

'Kompany zorgt voor oplossing en betaalt deel van andere spelers'

Blijven David, Diatta en Maehle toch in België?

Louwagie: "Wij hebben 31 miljoen euro in de kassa"

Vandaag 31 Maart 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Wat als … de play-offs nooit hadden bestaan?

Het gekibbel over het al dan niet definitief stopzetten van de Jupiler Pro League wakkert een aloude ...

514
{insert image alt}

Genkse investeringen slaan (nog) niet aan: betaalde De Condé te veel?

De titel leverde KRC Genk geen windeieren op. Verspreid over zomer en winter brachten Leandro ...

314
{insert image alt}

De investeringen van Louwagie: ruim 20 miljoen rendement in 19/20

Wheelen en dealen op de transfermarkt: voor veel van onze Belgische clubs is het dé manier om een ...

442
{insert image alt}

'Real Madrid slikt belofte in en vraagt Hazard en co om opoffering'

De selectie van Real Madrid zal in navolging van FC Barcelona salaris moeten inleveren. Volgens El ...

5
{insert image alt}

'Duitsland gaat competities in mei weer opstarten'

Waar Nederland zich lijkt te verzoenen met een streep door de restant van het Eredivisie-seizoen, ...

33
{insert image alt}

"Er worden bij Anderlecht mensen ontslagen"

Bij RSC Anderlecht is het financieel zwaar behelpen en de crisis omtrent het coronavirus is een ...

145
{insert image alt}

Louwagie: "Wij hebben 31 miljoen euro in de kassa"

AA Gent hoopte in de zomer met Jonathan David de duurste uitgaande transfer ooit in België af te ...

140
{insert image alt}

Hangt na De Petter ook De fauw schoenen aan de haak?

Davy De fauw is op zijn 38ste nog altijd een vaste waarde bij Zulte Waregem, maar de rechtsachter ...

49
{insert image alt}

'Voormalig Barça-goalie (46) in kritieke toestand door coronavirus'

Het gaat niet goed met Rüstü Reçber. De 46-jarige Turk is in eigen land in het ziekenhuis ...

0
{insert image alt}

'Kompany zorgt voor oplossing en betaalt deel van andere spelers'

Een deel van de spelersgroep van RSC Anderlecht is niet te spreken over enkele extra financiële ...

575
{insert image alt}

Blijven David, Diatta en Maehle toch in België?

De crisis in het voetbal zou ook een beetje positieve gevolgen kunnen hebben. Een aantal smaakmakers ...

122
{insert image alt}

Vlap steunt Vercauteren: "Focussen op volgend seizoen"

Frank Vercauteren is niet echt een grote voorstander van het verder zetten van de competitie. Marc ...

80
{insert image alt}

'Gegeerde Götze vertrekt bij Borussia Dortmund'

Komende zomer komen heel wat interessante spelers op de markt die hun contract bij hun huidige ploeg ...

92
{insert image alt}

"Een volledig correcte afloop van het seizoen kan sowieso niet"

Het einde van de coronacrisis is nog lang niet bereikt, dat maakten de cijfers die dinsdagmiddag ...

145
{insert image alt}

Custovic: "Ga er vanuit dat slotspeeldag nog gespeeld wordt"

In het beste geval komt er deze week nog duidelijkheid over de voortzetting van de Jupiler Pro ...

84
{insert image alt}

"Als het niet anders kan, beginnen we in de winter aan volgend seizoen"

In de Jupiler Pro League zijn de meeste ploegen voor het onmiddellijke stopzetten van het seizoen, ...

80
{insert image alt}

Opvallend voorstel: 'Laat Genk de titel nog een jaartje houden'

In de loop van deze week houdt de Pro League een nieuwe videoconferentie over het verdere verloop ...

657
{insert image alt}

STVV verliest ervaren kracht: De Petter hangt schoenen aan de haak

Hoewel er nog geen duidelijkheid bestaat over het voortzetten van de competitie, zijn verschillende ...

38

Gisteren 30 Maart 2020

{insert image alt}

Barça-preses na uitlatingen Messi: "Ik weet niet om wie het gaat"

Ook in Spanje is de coronacrisis onderwerp nummer één, en bij FC Barcelona is de onrust nóg ...

179
{insert image alt}

'Ajax zegt contract van Nouri en drie andere spelers formeel op'

Tijdens een oefenwedstrijd in 2017 kreeg Ajax-speler Abdelhak Nouri een hartstilstand. Sindsdien ...

321
{insert image alt}

KBVB eist uitleg van Wagner na samenwerking met ondervoorzitter Beerschot

Bondsprocureur Kris Wagner creëerde samen met Walter Damen (ondervoorzitter Beerschot) een ...

747
{insert image alt}

Charleroi keert zich tegen Club Brugge en co omtrent verder verloop JPL

De Jupiler Pro League heeft zich verdeeld in twee kampen. In het ene kamp wil Club Brugge samen met ...

692
{insert image alt}

'Lionel Messi zorgt voor crisissfeer in Barçelona'

Bij FC Barcelona blijft de onrust gigantisch. De spelersgroep heeft een groot gebaar gemaakt door ...

241
{insert image alt}

Vercauteren ziet belangrijk voordeel in mislopen Europees voetbal

De kans dat RSC Anderlecht volgend seizoen Europees voetbal zal spelen lijkt bijzonder klein. ...

501
{insert image alt}

Bayern wil Bundesliga uitspelen: "Desnoods in de winter beginnen"

Niet alleen in België heerst er nog veel onduidelijkheid over het verdere verloop van de ...

76
{insert image alt}

'Manchester United maakt van Spaans international nieuw doelwit'

Manchester United wil zich de komende transferperiode stevig versterken. ...

102
{insert image alt}

Pro League dreigt 20 miljoen extra te gaan verliezen door coronacrisis

Na de stopzetting van het amateurvoetbal in België blijft het nog wachten op een officiële ...

80
{insert image alt}

'Juventus wil 100 miljoen betalen voor Duits toptalent'

Het belooft een drukke transferperiode te worden voor Juventus. De Italiaanse recordkampioen wil ...

148
{insert image alt}

Ex-scheidsrechter Javaux aan beterhand: "Twee dagen langer thuis en ik was dood"

Vier dagen geleden raakte bekend dat Marcel Javaux gehospitaliseerd werd omwille van het ...

0
{insert image alt}

'Club Brugge mag stilaan kruis maken over toptarget'

Philippe Clement gaf vorig weekend aan dat Club Brugge alvast op zoek is naar versterking met het ...

509
{insert image alt}

CR7 steunt zorgverleners: "Laten we thuisblijven voor hen"

Cristiano Ronaldo was één van de eerste buitenlandse spelers die Italië verliet bij het begin van ...

32
{insert image alt}

Club Brugge komt met uniek initiatief voor thuisblijvende fans

Tijdens de coronacrisis proberen heel wat clubs hun fans bezig te houden met creatieve initiatieven. ...

376
{insert image alt}

Buitenkans voor Belgische topclubs? Nederlands ex-international is transfervrij

Het is voorlopig nog niet bekend welke impact de coronacrisis zal hebben op de voetbalwereld op ...

382