De vervangers van Hazard: 10 opties voor Martinez

De vervangers van Hazard: 10 opties voor Martinez

Slecht nieuws voor de Rode Duivels met het oog op het EK. Aanvoerder Eden Hazard zal de rest van het seizoen bij Real Madrid missen met een enkelblessure, waardoor ook zijn aanwezigheid op het toernooi van komende zomer in het gedrang komt. Een fikse aderlating, want een vervanger van hetzelfde kaliber staat vanzelfsprekend niet meteen klaar. Toch kan Roberto Martinez kiezen uit een aantal degelijke alternatieven om de positie van zijn nummer 10 in te nemen. Wij leggen tien opties aan hem voor.


En dan beperken we ons nog tot de meest voor de hand liggende doublures, rekening houdend met diverse factoren waarin vooral heden en recent verleden doorslaggevend zijn. Zo kunnen we verklappen dat onder andere Maxime Lestienne (Standard) en Anthony Limbombe (Nantes) op basis van die criteria uit de boot vielen. Wie volgens ons wél in aanmerking komt voor het plekje links achter Romelu Lukaku in Martinez zijn 3-4-3, waarin Dries Mertens de andere kant zal bezetten, ontdekt u in willekeurige volgorde hieronder.

Kevin DE BRUYNE (Manchester City)
De logische oplossing is om Kevin De Bruyne een rijtje door te schuiven, een rol die hij al vaker vervulde. Hoewel de pupil van Pep Guardiola lager op het veld misschien nog net iets meer tot zijn recht komt, is King Kev ook daar tenslotte absolute wereldtop. Bovendien dienen zich met Youri Tielemans, Leander Dendoncker en Dennis Praet kandidaten genoeg aan om zijn plaats naast Axel Witsel in te nemen. Vooral in de latere fasen van het toernooi, wanneer de tegenstand in sterkte toeneemt, wellicht de beste keuze.



Hans VANAKEN (Club Brugge)
Op het middenveld komt ook Hans Vanaken in aanmerking, waar de Brugse dirigent in zijn laatste twee interlands een tandem met Tielemans vormde. In de andere helft van zijn vier duels voor de Rode Duivels mocht Vanaken echter invallen voor Hazard, een teken dat Martinez hem ook op die positie als waardig alternatief beschouwt. Samen met het niveauverschil is tevens de stijlbreuk uiteraard groot, maar met zijn lengte, loopvermogen, passes en neus voor doelpunten is de Gouden Schoen wel een interessante piste.

Thorgan HAZARD (Borussia Dortmund)
Indien een kopie van Hazard evenwel de betrachting is, kan de bondscoach natuurlijk altijd gewoon een beroep doen op diens broer. Alhoewel: bij de nationale ploeg dwong Thorgan Hazard dankzij zijn groter volume recent een basisplaats af als fullback op de linkerkant. Toch is de jongere telg net zo goed in staat om voorin een bijdrage te leveren, zowel als aangever als door zelf te scoren. Met onder meer Timothy Castagne, Nacer Chadli en Yannick Carrasco zijn er op links dan weer voldoende alternatieven voorhanden.



Leandro TROSSARD (Brighton)
Hoewel hij geen bloedverwant is van Hazard, komt Leandro Trossard misschien wel nog dichter in de buurt van diens profiel dan Thorgan. De ex-Genkie is met zijn balvastheid en snedige acties alvast op veel vlakken hetzelfde type, iets wat hij dit jaar ook bij Brighton sporadisch liet zien. Dat Trossard in de Premier League niet door de mand valt is ook Martinez niet ontgaan, want hij liet hem al weten dat zijn kans nog zal volgen. Zonder blessures had de Limburger zijn debuut al lang gemaakt, dringend tijd om het ijs te breken dus.

Divock ORIGI (Liverpool)
Wie wel al flink wat caps op zijn naam heeft staan, 28 om precies te zijn, is Divock Origi. Het wit konijn van Marc Wilmots op het WK 2014 kwam daarin echter amper drie keer tot scoren, en dat terwijl hij doorgaans als diepste spits mocht opdraven – net zoals dat vandaag als invaller in Liverpool het geval is. Toch komt Origi net zo goed tot zijn recht op links, waar de kwieke technicus ook op Anfield geregeld opduikt. Kan voor extra punch voorin zorgen, al houdt de bondscoach hem allicht liever achter de hand als supersub.



Adnan JANUZAJ (Real Sociedad)
Ook Adnan Januzaj stond in het merendeel van zijn 12 optredens voor de Rode Duivels niet aan de aftrap. Een al bij al schaarse oogst, want de eeuwige belofte maakte daar zes jaar geleden al zijn debuut. Bij Real Sociedad komt de intussen toch al 25-jarige winger de laatste tijd evenwel eindelijk weer boven water, al waren die opflakkeringen in het verleden telkens van korte duur. Toch heeft Martinez, die Januzaj in zijn laatste selectie wel passeerde, duidelijk een boon voor de linkspoot die op het WK scoorde tegen Engeland.

Yari VERSCHAEREN (Anderlecht)
Als de nationale selectieheer één speler pas echt nauw aan het hart draagt, is dat echter Yari Verschaeren wel. Martinez beschouwt de amper 18-jarige youngster van Anderlecht als hét symbool van de volgende generatie en gaf hem dan ook al uitgebreid de kans om reeds te proeven van het grote werk. In zijn drie invalbeurten, telkens op een van de plekjes achter de diepe spits, stelde Verschaeren bovendien nog nooit teleur. Dit seizoen was hij wat minder en op de koop toe lang out, maar straks wie weet toch dé verrassing.



Dodi LUKEBAKIO (Hertha Berlijn)
Al kan de bondscoach ook nóg verrassender uit de hoek komen door Dodi Lukebakio eindelijk bij de kern te halen. De 22-jarige aanvaller is een van de vele producten van Neerpede die het – in tegenstelling tot Verschaeren en zijn maats – niet wist te maken in het Lotto Park, maar in Duitsland stelt hij het opperbest. Lukebakio kwam wel ooit al eens in actie bij Congo, maar mag nog switchen en heeft zijn zinnen als Jonge Duivel duidelijk op ons land gezet. Als zelfs een hattrick tegen Bayern München evenwel nog niet volstaat...

Benito RAMAN (Schalke 04)
Niet dat Martinez de Bundesliga niet in de gaten houdt, want Benito Raman kreeg wel al loon naar werken voor zijn doorbraak daar. De Gentenaar legde in eigen land een wisselvallig parcours af, met een aantal hindernissen waar hij zelf voor zorgde, maar de Duitse mentaliteit legt hem duidelijk geen windeieren. Na één jaar in Dusseldorf trok het al richting Schalke 04, waar hij een vaste basisplaats beet heeft. Zijn ene minuutje als international kreeg tot dusver wel geen vervolg, maar Raman blijft een piste om op te volgen.



Radja NAINGGOLAN (Cagliari)
Eindigen doen we met nog een portie wishful thinking, en een pleidooi aan zowel de bondscoach als Radja Nainggolan zelf om de strijdbijl te begraven. De polyvalente ninja zou ook op het middenveld een stevige toevoeging aan de selectie vormen, maar bij Cagliari speelt hij tegenwoordig vaak in een iets aanvallendere rol. Die lijkt Nainggolan ook te liggen, want met vijf goals en vier assists is de kapitein van de Sardiniërs bezig aan andermaal een prima seizoen in de Serie A. Nu gewoon nog even die sigaretten aan kant laten.

POLL: Wie is volgens u de beste vervanger voor Hazard?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Belgische hooligans choqueren: "Dit staat er te gebeuren"
Belgische hooligans choqueren: "Dit staat er te gebeuren"

Supportersgeweld is sinds corona zienbaar weer toegenomen in het Belgische voetbal. Niet ...

5
5
Europe PO's: Sensatie in basis Gent, Hasi genadeloos bij KV
Europe PO's: Sensatie in basis Gent, Hasi genadeloos bij KV

Het mag dan een 'voorproefje' zijn voor de komende dagen, voor een aantal ploegen is het vandaag van ...

18
18
<strong>Transferstress: Anderlecht overweegt drastische omslag</strong>
Transferstress: Anderlecht overweegt drastische omslag

Anderlecht overweegt de jonge en veelbelovende Nederlandse doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro (19) aan ...

51
51
Peter Maes klaar voor voetbalsprookje: 'Van hel naar hemel?'
Peter Maes klaar voor voetbalsprookje: 'Van hel naar hemel?'

De (in ons land) in ongenade gevallen trainer Peter Maes maakt momenteel furore in Nederland. Bij ...

63
63
Malinwa en Anderlecht gaan unieke 'samenwerking' aan
Malinwa en Anderlecht gaan unieke 'samenwerking' aan

Zo meteen begint een razend spannende midweekspeeldag in de Jupiler Pro League, al zijn de ...

72
72
Drama RWDM: Aanwinst betrokken bij zwaar verkeersongeval
Drama RWDM: Aanwinst betrokken bij zwaar verkeersongeval

RWDM zit momenteel in volle degradatiestrijd en tankte de afgelopen weken vertrouwen met een paar ...

145
145
Vrancken deelt goed en slecht nieuws uit ziekenboeg Genk
Vrancken deelt goed en slecht nieuws uit ziekenboeg Genk

Nadat ze allebei met een fraaie 10 op 12 van start gingen in de Champions' Play-Offs staan Club ...

85
85
'Buitenkans voor Club Brugge: volgende zomerdeal op til'
'Buitenkans voor Club Brugge: volgende zomerdeal op til'

Terwijl het van alle Belgische ploegen nog het zwaarste schema afwerkt blijkt Club Brugge ook al het ...

397
397
'Antwerp onthult zomerplannen: rampscenario afgewend'
'Antwerp onthult zomerplannen: rampscenario afgewend'

Na de zege tegen Cercle Brugge hoopt Antwerp alsnog een rol van betekenis te spelen in de play-offs, ...

208
208
<strong>Club Brugge’s toekomstige ster: ‘de nieuwe Osimhen’</strong>
Club Brugge’s toekomstige ster: ‘de nieuwe Osimhen’

Club Brugge heeft de veelbelovende Nigeriaanse spits Etiosa Ighodaro hoog op hun verlanglijstje ...

355
355
'Vanhaezebrouck buitenspel: AA Gent all-in voor dure vogel'
'Vanhaezebrouck buitenspel: AA Gent all-in voor dure vogel'

De dagen van Hein Vanhaezebrouck bij AA Gent zijn geteld, en dus wordt de coach tot zijn eigen ...

213
213
Schandaal Snelders: 'Analist komt met reactie op aantijgingen'
Schandaal Snelders: 'Analist komt met reactie op aantijgingen'

De hemel blijft maar neerdalen op het hoofd van Eddy Snelders. De voormalig voetballer en gewezen ...

413
413
Hayen moet puzzelen: Club Brugge mist viertal tegen Genk
Hayen moet puzzelen: Club Brugge mist viertal tegen Genk

Alles loopt op wieltjes voor Club Brugge sinds de intrede van Nicky Hayen, die in het tweeluik tegen ...

710
710
'Vanhaezebrouck vertrekt bij AA Gent: exacte reden bekend'
'Vanhaezebrouck vertrekt bij AA Gent: exacte reden bekend'

De voorbije maanden werd er duchtig gespeculeerd over de toekomst van Hein Vanhaezebrouck. Volgens ...

535
535
Lukaku terug naar Chelsea? 'Pochettino licht tipje van sluier'
Lukaku terug naar Chelsea? 'Pochettino licht tipje van sluier'

Waar ligt de toekomst van Romelu Lukaku (30)? Het is een vraag die komende transferzomer opnieuw op ...

133
133