Back to Belgium: het rapport van de 6 teruggekeerde Duivels

Foto: Back to Belgium: het rapport van de 6 teruggekeerde Duivels

Afgelopen zomer stond één trend centraal op de Belgische transfermarkt: de terugkeer van een heleboel (ex-)Rode Duivels. Zes stuks om precies te zijn, verdeeld over vier teams – Anthony Limbombe, één cap en alweer vertrokken bij Standard, niet meegeteld. Nu het regulier seizoen stilaan op haar laatste benen loopt, achtten wij de tijd dan ook rijp om eens de balans op te maken van hun eerste seizoen terug op eigen bodem. Het rapport van de zes overgebleven verloren zonen in de Jupiler Pro League.

Vincent KOMPANY (Anderlecht) – 5/10

Beginnen doen we bij de man wiens comeback ongetwijfeld het meeste stof deed opwaaien, zowel toen het grootse nieuws pas bekend werd gemaakt als nadien. Vincent Kompany kondigde midden mei aan dat hij Manchester City zou verlaten om in het oude nest van Anderlecht aan het tweede deel van zijn carrière te beginnen: een ambitieuze dubbelfunctie als speler-manager. Na wat heisa met de licentiecommissie, werd die titel intussen wel al afgebouwd tot speler-inspirator – en stroman Simon Davies ingeruild voor Frank Vercauteren, een échte T1.

Over de trainer Kompany wensen we hier echter geen oordeel te vellen. Liever beperken we ons tot de speler, al zagen we die dit seizoen jammer genoeg veel te weinig aan het werk. Nadat blessures hem al heel zijn carrière lang als een schaduw achtervolgen, was dat namelijk helaas ook zijn eerste campagne terug in Brussel het geval. Van de 27 mogelijke competitiematchen stond de verdediger er amper 13 tussen de lijnen, slechts één keer werkte Kompany vijf wedstrijden op rij af. Drie keer moest hij vroegtijdig naar de kant, waarvan tweemaal in de beker.Op de koop toe oogt het rapport van Paars-Wit zowaar beter zonder dan met de 89-voudig Rode Duivel: 15 op 39 of 38 procent indien hij wél speelt, 22 op 42 of 52 procent wanneer dat niet het geval is. Toch weigeren we Kompany hier een buis te geven, al strompelt Vince The Prince maar net met zijn hakken over de sloot. Per slot van rekening was in het merendeel van de partijen die hij wél kon volmaken duidelijk dat de 33-jarige defensieleider nog niet versleten is. In 2020 miste Kompany overigens nog maar één duel. Hopen dat het daar nu ook bij blijft.

Nacer CHADLI (Anderlecht) – 7/10

Ook Nacer Chadli boet aan punten in wegens een gebrek aan inzetbaarheid, want de huurling van AS Monaco kwam in de competitie amper drie keer meer dan Kompany aan de bak – waarin hij 15 keer aan de aftrap stond. In tegenstelling tot zijn aanvoerder, liet de 59-voudig international evenwel een positieve correlatie optekenen wat winnen betreft. In de 11 matchen zonder Chadli pakte Anderlecht een schamele 11 op 33, met de winger op het veld werd dat opgekrikt tot 26 op 48. Bovendien was hij met een goal of assist zelf al goed voor 12 punten.

Tijdens de eerste drie speeldagen van het seizoen moest de 30-jarige Luikenaar nog toekomen in de hoofdstad, maar daarna had hij weinig tijd nodig om te acclimatiseren. Tegen speelronde 11 stond zijn teller immers reeds op zes doelpunten en vier assists, waarmee Chadli zich samen met nieuwe doelman Hendrik Van Crombrugge al snel tot een van de schaarse sterkhouders in het Lotto Park ontpopte. Net zoals Kompany kreeg hij vanaf dan echter terug te kampen met kwaaltjes, ook voor hem een wederkerend probleem doorheen zijn loopbaan.Vooral zijn kuit trad op als spelbreker, een blessure die de polyvalente routinier nu al vier weken aan de kant houdt. Sinds nieuwjaar kwam Chadli zo nog maar twee keer in actie, voor de winterstop miste hij ook al vier duels. Wanneer hij wel aantrad was dan weer duidelijk dat de anders fysiek zo sterke machine lang niet aan honderd procent van zijn vermogen draaide. Omwille van de meerwaarde die hij al leverde geven wij Chadli graag een zeven, maar of het de moeite is om volgende zomer een soortgelijke som in miljoenen voor hem neer te tellen is andere koek.

Kevin MIRALLAS (Antwerp) – 3/10

Amper elf basisplaatsen, toch echt te weinig voor een speler met de reputatie van Kevin Mirallas. Niet dat de 60-voudige Rode Duivel geen vertrouwen krijgt van Lazlo Bölöni. De 'Ronaldo van de armen', zoals hij vroeger al eens werd genoemd, is van nature een rasechte buitenspeler, maar mikt in de herfst van zijn carrière meer op een rol achter de spitsen. Zijn coach gaf hem ook genoeg kansen op de tien, maar die grijpen deed Mirallas niet. Zijn onstuimigheid doet hem namelijk vaak het overzicht verliezen, iets wat ook de Antwerpse achterban niet graag ziet.

Hoe komt het dan dat een gewezen topspeler op internationaal niveau geen meerwaarde kan bieden in de JPL? Met zijn 32 lentes is Mirallas per slot van rekening nu ook nog niet bepaald rijp voor zijn pensioen. Onderschatting, zo verwoordde hij het zelf. Het zou wel allemaal los lopen, op halve sterkte zou hij het wel even gaan fiksen in de Belgische competitie. Een totaal verkeerde instelling, zo blijkt, zeker vermits het krediet van Bölöni niet eindeloos is. In de voorbije vier duels kwam Mirallas twee keer niet van de bank af, in totaal vergaarde hij amper 51 minuten.Quo vadis? Antwerp leverde een serieuze financiële inspanning om de ervaren rot in september naar de Bosuil te halen, maar voorzitter Paul Gheysens wil zijn club in de toekomst wel zelfvoorzienend maken. Om dat te doen moeten investeringen echter renderen, wat met zijn twee treffers en evenveel assists in 21 optredens van Mirallas allerminst gezegd kan worden. Eind juni loopt zijn contract af, een verlenging lijkt er niet meteen in te zetten. Al kunnen enkele glansprestaties in PO I, wanneer het er écht om draait, misschien voor een kentering zorgen?

Steven DEFOUR (Antwerp) – 4/10

Alsof Mirallas niet genoeg was. Amper enkele dagen na de Luikenaar pakte Antwerp al opnieuw uit met Steven Defour, een andere (ex-)Rode Duivel die op dat moment zelfs nog meer over de tongen rolde. Ex-club Burnley werkte alvast graag mee aan zijn overgang, want mede door blessures kwam de 31-jarige middenvelder in drie seizoenen in Engeland amper 51 keer in actie. En dat ondanks een royaal salaris van bijna twee miljoen per jaar, oftewel 130.000 euro per gespeelde wedstrijd. Het noopte Burnley ertoe om Defour gratis te laten vertrekken.

Voor Antwerp leek het een niet te missen kans. Dankzij mecenas Gheysens zijn er voldoende middelen voorhanden, met sportieve baas Luciano D'Onofrio loopt de voetbalvader van Defour rond op de Bosuil terwijl Bölöni hem nog onder zijn hoede had bij Standard. In 2009 pakten die laatste drie samen zelfs de titel in Luik, waarna D'Onofrio zijn pupil in Porto onderbracht. Een droomhuwelijk dat niet kon falen, zou je dus denken, al arriveerde Defour in september wel zonder enig ritme in de benen. Zijn laatste Premier League-partij dateerde al van eind 2018.Toch aarzelde Bölöni niet om zijn poulain twee weken later al op te stellen. Vier duels liep dat goed, maar toen sloeg het noodlot toe. Alweer in de lappenmand, waardoor Defour maar liefst 11 matchen op rij miste – in totaal verzamelde hij zo in nog geen 600 minuten. Sinds eind december zit de 52-voudige international opnieuw in de wedstrijdkern, al wordt nu wel voorzichtiger met hem omgesprongen. Net zoals Mirallas loopt ook het contract van Defour komende zomer al af, maar vermits Gheysens grote fan is lijkt de kans op een verlengd verblijf hier groter.

Laurent DEPOITRE (AA Gent) – 8/10

Wat aantal caps betreft de minst gedecoreerde Rode Duivel die vorige zomer koers terug naar België zette, want verder dan één interland geraakte Laurent Depoitre daar tot hiertoe nooit. Mocht er in aanloop naar het EK nog wat gebeuren met Romelu Lukaku en co, staat het nummer van de 31-jarige spits evenwel vast met stip bovenaan in het boekje van Roberto Martinez. De bondscoach zag immers vast ook hoe Depoitre in Gent niet alleen zelf schijnbaar moeiteloos opnieuw aanpikte met zijn oude niveau, maar ook de spelers rondom hem beter liet draaien.

Op individueel vlak ogen de cijfers alvast meer dan degelijk, met acht doelpunten en drie assists in 21 JPL-duels. Daarnaast is Depoitre een van de uitblinkers in Europa, met – voorrondes incluis – zeven goals in 11 matchen. Dat het rustpunt voorin zich extra kan opladen voor de Europa League, bleek vorige week nog toen hij de 90 minuten volmaakte in Rome. In de competitie staat de anders zo betrouwbare krijger, die ondanks zijn gebrek aan ritme daarvoor zonder problemen het tempo aankon, namelijk al vier weken aan de kant met een voetblessure.Jess Thorup maakt zich voorlopig echter weinig zorgen, want intussen is de machine dusdanig gerodeerd dat de Buffalo's ook zonder Depoitre – of diens maatje Roman Yaremchuk – de zeges aaneenrijgen. In de return tegen AS Roma loopt de bonkige spits er evenwel toch liefst gewoon bij, net zoals straks in PO I. Zijn terugkeer naar het Gentse nest was nu reeds een succes, maar daar moet Depoitre tenslotte pas écht zijn waarde bewijzen. In 2015 was zijn bijdrage in de laatste rechte lijn richting titel door een rugblessure wel nog beperkt. Tijd voor een herkansing?

Simon MIGNOLET (Club Brugge) – 10/10

Op 31-jarige leeftijd is Simon Mignolet nog altijd razend ambitieus. Vorig jaar speelde de 23-voudige Rode Duivel amper twee bekerwedstrijden voor Liverpool, in de Premier League gunde Jürgen Klopp hem geen minuut. Voor de doelman was het dan ook welletjes geweest, ondanks zijn vaak geroemde professionele houding. Mignolet wilde terug op wekelijkse basis voetballen, een kans die Club Brugge hem bood. Al moest Blauw-Zwart daarvoor wel diep in de buidel tasten: maar liefst zeven miljoen kostte het sluitstuk, die echter al elke cent waard was.

Mignolet wierp dit seizoen immers op als een absolute uitblinker op Jan Breydel, met vooral een glansrol in de voorrondes van de Champions League. Tegen LASK Linz en Dynamo Kiev kwamen zijn kwaliteiten en ervaring dan ook goed van pas en verdiende hij zelfs zijn investering al dubbel en dik terug. Dankzij zijn reddingen mocht Club per slot van rekening de jackpot van 27 miljoen aan inkomsten van het kampioenenbal bijschrijven. Ook op de Belgische velden is zijn rentree trouwens een succes, zo bleek uit zijn verkiezing als Doelman v/h Jaar.Dat Mignolet die trofee na amper een half jaar in Brugse loondienst in de wacht sleepte, spreekt boekdelen over de impact die hij heeft. De statistieken die de doublure van Thibaut Courtois kan voorleggen zijn dan ook imposant: 16 clean sheets in 25 matchen, met amper 11 tegentreffers. Mignolet ligt nog vier seizoenen onder contract, maar zoals gezegd blijft hij wel ambitie tonen. Zo verklaarde de doelman eerder al de deur open te houden voor de Premier League, een scenario waar Club zich vandaag niet mee bezighoudt. Als Mignolet zijn huidige lijn blijft doortrekken, komt die dag echter misschien wel sneller dan verwacht.

POLL: Welke teruggekeerde Rode Duivel bleef volgens u het meest onder de verwachtingen?

'Anderlecht heeft opvallend plannetje met Tau'

Club moet vrezen voor CL-ambities, AA Gent kan stunten

"D'Onofrio blijft voorlopig bij Antwerp"

Vandaag 03 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

De voorspelling van VN: wie verovert de Gouden Stier?

Nu de beker –en promotiefinale achter ons liggen, is de laatste rechte lijn richting de ...

618
{insert image alt}

Clement volledig afgetroefd: de masterclass van Leko

Club Brugge als dé grote bekerfavoriet, Antwerp FC als de underdog: de onderlinge verhoudingen ...

894
{insert image alt}

Lessen uit de beker: sein voor Club én Antwerp om te investeren?

28 jaar en een paar maanden langer dan voorzien hebben ze erop moeten wachten, maar Antwerp heeft ...

1319
{insert image alt}

Club moet vrezen voor CL-ambities, AA Gent kan stunten

Club Brugge stond vorig seizoen in een moeilijke Champions League-groep, met Real Madrid én ...

63
{insert image alt}

'Anderlecht heeft opvallend plannetje met Tau'

Of hij werkelijk het gezelschap krijgt van Mustapha Bundu valt nog af te wachten, maar de overgang ...

257
{insert image alt}

"D'Onofrio blijft voorlopig bij Antwerp"

Veel tijd om te genieten is er niet voor Paul Gheysens, want amper twee dagen na de Antwerpse ...

354
{insert image alt}

'Club Brugge zit nog steeds met toptransfer in wachtkamer'

Club Brugge moest even haar wonden likken na de domper in de bekerfinale, maar nu is het tijd om ...

343
{insert image alt}

Waasland-Beveren denkt aan komst van ex-speler van Standard

Waasland-Beveren blijft dan toch in Eerste Klasse A en ondanks de komst van onder meer Dries Wuytens ...

177
{insert image alt}

'Anderlecht polst naar Turks toptalent'

Anderlecht zet nu al een tijdje vol in op de eigen jeugd, maar ook jonge talenten die niet op ...

315
{insert image alt}

'Real Madrid heeft grote transferplannen al bepaald'

Real Madrid gaat door de coronacrisis weinig ondernemen op deze transfermarkt. Volgens de Spaanse ...

126
{insert image alt}

'Manchester United nadert akkoord over Sancho'

Manchester United staat op het punt om de eerste grote transfer van deze zomer te sluiten. De ...

110
{insert image alt}

PSV schrapt oefenpartij tegen KV Kortrijk

Jong PSV speelt in de Nederlandse tweede klasse en is zich aan het voorbereiden op het nieuwe ...

50
{insert image alt}

Degryse: "Op die positie heeft Anderlecht nog iets nodig"

RSC Anderlecht heeft nood aan versterking op de flanken. Vooral scorend vermogen is er nodig en ...

400
{insert image alt}

'Voorzitter van Lille OSC aan tafel met De Witte'

De voorbije weken groeide de toekomst van Jonathan David uit tot een bizarre soap. De speler gaf in ...

287
{insert image alt}

Westerlo dagvaardt KBVB en Pro League en eist promotie naar 1A

De soap in het Belgische voetbal is nog niet ten einde. KVC Westerlo zorgt voor een extra aflevering ...

1203
{insert image alt}

Drie potentiële toppers bij Anderlecht en Genk: "Begenadigd talent"

Stijn Francis is een Belgische topmakelaar die uiteraard het reilen en zeilen in België volgt. Hij ...

459
{insert image alt}

"Standard contacteerde mij in december, maar geen trek in terugkeer"

Standard haalde enkele weken geleden Laurent Henkinet gratis weg bij OHL. Hij is de tweede doelman ...

185
{insert image alt}

'Vier clubs melden zich voor Biglia'

RSC Anderlecht heeft met Peter Zulj en Marco Kana twee defensieve middenvelders. Toch wordt Lucas ...

294

Gisteren 02 Augustus 2020

{insert image alt}

Gewezen toptalent van Anderlecht verzeilt in Engelse derde klasse

Romeo Lavia verliet RSC Anderlecht en trekt wellicht naar Manchester City. Er zijn nochtans zeer ...

630
{insert image alt}

Brys: "OHL en Beerschot beginnen met groot nadeel in 1A"

OH Leuven heeft zijn promotie geen kracht kunnen bijzetten met de titel in 1B. Het moest tegen ...

366
{insert image alt}

Maldini is duidelijk over toekomst Zlatan bij AC Milan

Zlatan Ibrahimovic liet in de slotfase van het seizoen in de Serie A nog eens zien dat hij op zijn ...

347
{insert image alt}

Van Ranst alweer niet tevreden over vreugdetaferelen Beerschot

Beerschot kroonde zich zondagavond tot kampioen in 1B dankzij een knappe 1-4-zege op het veld van OH ...

1253
{insert image alt}

Losada: "Het beste moet nog komen voor Beerschot"

Beerschot was al zeker van zijn plaats in 1A, maar de Ratten hebben hun ambities wel nog eens extra ...

441
{insert image alt}

'Club-verdediger laat zeer opvallende transfer links liggen'

Club Brugge beleeft deze zomer tot dusver een zeer rustige transferperiode. De komende weken zullen ...

595
{insert image alt}

'Inter grijpt zwaar in na tirade van Conte en gaat voor grote naam'

Internazionale heeft een wisselvallig seizoen achter de rug. Er werd verwacht dat Romelu Lukaku en ...

690
{insert image alt}

OHL trekt zich beetje op: "Eerste helft waren we heer en meester"

OH Leuven kreeg deze week te horen van de Pro League dat het sowieso promoveert als gevolg van de ...

149
{insert image alt}

Vanhamel: "We zijn de verdiende kampioen"

Er stond niets meer op het spel in de promotiefinale van 1B na de beslissing van de Pro League dat ...

186
{insert image alt}

Drogba gaat voor opmerkelijke carrièreswitch

Didier Drogba groeide bij Olympique Marseille en Chelsea uit tot één van de beste spitsen van de ...

262
{insert image alt}

"Kompany zei dat hij ons snel in 1A hoopt te zien"

Anderlecht sloot zijn voorbereiding zaterdag af met een 2-0-nederlaag tegen Lille, maar eerder op de ...

421
{insert image alt}

Ex-speler Club Brugge wordt held en redt buur uit brand

In Brugge heeft een ex-speler van Club Brugge zich dit weekend ontpopt tot een ware held. Toen er ...

592
{insert image alt}

Efficiënt Beerschot pakt overtuigend titel in Proximus League

Beerschot heeft vanavond verdiend de titel gepakt in de Proximus League. De ploeg van Hernan Losada ...

569
{insert image alt}

Rio Ferdinand: "Ik zou gaan voor Vidic, Kompany, Terry, Van Dijk en Campbell"

Voor Rio Ferdinand, ex-Manchester United, bestaat er geen twijfel over de vraag wie de beste ...

647
{insert image alt}

'KRC Genk zoekt oplossing voor zeven spelers'

KRC Genk kon al een aantal overbodige spelers van de hand doen. De Limburgers moeten nog een resem ...

815