Feest in het Park: waarom Anderlecht eindelijk (even) mag genieten

Feest in het Park: waarom Anderlecht eindelijk (even) mag genieten

Het Lotto Park – of Astridpark, zoals Vincent Kompany het stadion nog altijd liefkozend noemt – kirde dit weekend eindelijk nog eens van de pret. Niet dat de fans hun team daar dit seizoen nog niet hadden zien winnen, want vijf van de acht zeges voorafgaand aan de demonstratie tegen Eupen trok Anderlecht in eigen huis over de streep Toch moet de 6-1 pandoering van de Panda's zowat het eerste moment van euforie in tijden zijn, een roes die helaas best niet te lang duurt. In realiteit is PO I nog steeds ver weg.


Desondanks had Frank Vercauteren zondag alle reden om een tevreden man te zijn, al had de perfectionist in de Paars-Witte hoofdcoach wel moeite om zich te vereenzelvigen met de eerredder. Kompany kroop dan weer met een nóg beter gevoel zijn bed in, want de speler-inspirator wist voor het eerst sinds zijn terugkeer te scoren voor de ploeg van zijn hart. En dat in een levensbelangrijk duel met het oog op de top zes, die mede dankzij een vroege rode kaart van de bezoekers wel al snel uitdraaide op een galamatch. Voor een zeldzame keer in deze desastreuze campagne liep alles dan ook op rolletjes voor de Brusselaars.

DOORBRAAK & BEVESTIGING
Het feest begon al na amper negen minuten. Anderlecht was daarvoor weer niet echt schroeiend aan de partij begonnen, tot Killian Sardella met een fijn doorsteekballetje Francis Amuzu door de defensie loodste. De winger schotelde op zijn beurt Michael Murillo diens eerste treffer in België voor en toverde zo in één klap een brede lach op Kompany zijn gezicht. Laat Sardella en Amuzu namelijk nu net twee van zijn pupillen zijn die dit jaar al het vaakst onder vuur lagen. Die eerste trekt als linksachter sinds nieuwjaar evenwel veel beter zijn streng dan daarvoor aan de overkant, al blijf het toch een beetje wachten op Kemar Lawrence.



Als de nieuwe linksback evenzeer bekoort als Murillo op rechts, zit Paars-Wit defensief op de flanken alvast gebeiteld. Ook na zijn goal bevestigde de Panamees immers al het goeds van de afgelopen weken. Dankzij de uitsluiting van Jordi Amat voetbalde hij wel de hele tijd in een zetel, maar zijn vele rushes en gemeten voorzetten maakten toch andermaal indruk. En zorgden in de tweede helft zelfs nog voor een assist voor Amuzu, die helemaal in het slot zelf dan weer Zakaria Bakkali – op die manier ook ineens terug voetballer – bediende. Twee beslissende passes én een doelpunt: wie weet is Ciske nu eindelijk wel écht vertrokken.

HOOPVOLLE HUURLINGEN
De geblesseerde Nacer Chadli en geschorste Jérémy Doku werden alleszins plots niet meer gemist, al zat Marko Pjaca daar ook wel voor iets tussen. De huurling van Juventus was vooral voor rust een constante dreiging voor de tien Panda's en mocht op aangeven van Michel Vlap zelfs simpel zijn rekening in ons land openen. Luttele tellen later was de Kroaat al dicht bij een tweede treffer, ware het niet dat allebei de palen in de weg stonden. Een veelbelovend teken, hoewel het er niet naar uitziet dat Pjaca snel 90 minuten aan zal kunnen. Voorzichtig omspringen met de krachten: in het Lotto Park kennen ze er jammer genoeg alles van.



In dat opzicht scoorde Dejan Joveljic zondag dan weer uitstekende punten. Niet per se met zijn wedstrijd op zich, want behalve de penalty en bijhorende rode kaart kwam de zwoegende Serviër net iets te weinig in het stuk voor, maar wel wat zijn fysieke toestand betreft. De van Frankfurt geleende spits bleef ondanks zijn kwistige inspanningen namelijk staan tot het laatste fluitsignaal, en dat na een week waarin hij omwille van een verstuikte enkel nauwelijks op het trainingsveld verscheen. Vermits Vercauteren in de komende matchen allicht nog steeds krap zal zitten voorin een hoopvol signaal dat hij op Joveljic alvast kan rekenen.

ONVERWACHTE OPSTEKERS
Voor Kompany meteen ook reden genoeg om de loftrompet op te steken over de 'creatieve' transfers die deze winter werden gevonden. Dat de middelen beperkt waren klopt, maar met Pjaca en Joveljic leken de Brusselaars toch vooral terug te grijpen naar een bekend recept: sterren zonder ritme huren. Dat met het Balkan-duo dit keer wél raak werd geschoten, moet in de volgende weken dan ook nog bevestigd worden. Toch keek ook Michael Verschueren zondag ongetwijfeld – en terecht – met een brede glimlach toe hoe drie van zijn vier winteraanwinsten een aanzienlijke bijdrage leverden aan de deugddoende monsterscore.



Bovendien kon ook Vlap nog eens bekoren. De Nederlander is niet het type om een team op sleeptouw te nemen – daar lijkt Pjaca beter toe geschikt – maar blijft wel een killer in de zestien. De strafschop voor 2-0 zette hij alvast koelbloedig om, met zijn diepgang luidde het nummer 10 vervolgens ook nog onder meer de 3-0 van zijn concullega-spelmaker in. Een knappe actie die begon met een crosspass van Kompany, nadien in hoogsteigen persoon dus verantwoordelijk voor de apotheose van de eerste helft. Op corner van Peter Zulj overigens, nóg een opsteker. Alleen de andermaal bleke Sambi Lokonga viel zo wat uit de toon.

GEEN GARANTIES
Niks dan goed nieuws dus in het Lotto Park, al moet de ruime zege tegen tien makke Eupense schapen wel met een korrel zout genomen worden – net zoals de manier waarop Paars-Wit een week eerder met een man minder ten onder ging in Mechelen. Bovendien sloeg Kompany achteraf nagels met koppen door te stellen dat Anderlecht het tot dusver niet in de toppers, maar vooral tegen de mindere goden had laten afweten. Dat het op het eerste zicht gunstige schema – Waasland-Beveren en STVV uit, met tussendoor Zulte Waregem dat op bezoek komt – met een negen op negen wordt afgesloten is dus lang geen garantie.



Wel biedt dat programma uiteraard perspectieven. Mochten de troepen van Vercauteren vanaf nu geen fouten meer maken, zou hun totaal trouwens uitkomen op 46 punten. Aangezien het gemiddelde om deel te mogen nemen aan PO I op 47 stuks ligt, zal de recordkampioen er in dat geval dus hoe dan ook dichtbij zijn. Of het zal volstaan om de achterstand van vier punten op het huidige nummer zes KRC Genk goed te maken, hangt echter zelfs dan nog steeds volledig van de Limburgers – en KV Mechelen, die andere ploeg die haar lot in tegenstelling tot Anderlecht in eigen handen heeft – af. Mogelijk worden de kaarten dus pas definitief geschud wanneer die twee teams het op de allerlaatste speeldag tegen elkaar opnemen. Tenzij Kompany en co de rol tegen dan zelf al lossen, natuurlijk.

POLL: Wie maakte op u het meeste indruk zondag?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Frank Raes doet boekje open over VRT: "Of ik te kritisch was?"
Frank Raes doet boekje open over VRT: "Of ik te kritisch was?"

Frank Raes is al een tijdje met pensioen, officieel dan toch. Als freelancer blijft hij nog ...

15
15
'Europese grootmacht schakelt door voor Jonathan David'
'Europese grootmacht schakelt door voor Jonathan David'

Jonathan David is ondertussen al enkele jaren een sterkhouder bij het Franse Lille. De Canadees ...

2
2
'Leko en Standard krijgen desastreus signaal van 777 Partners'
'Leko en Standard krijgen desastreus signaal van 777 Partners'

Standard ontvangt op speeldag 6 van de Conference League Play-offs Sint-Truiden. De Rouches zijn nog ...

66
66
'PL-club verpulvert transferrecord voor Boniface'
'PL-club verpulvert transferrecord voor Boniface'

Het gaat razendsnel in de carrière van Victor Boniface (23). De Nigeriaan speelde vorig ...

106
106
KV Kortrijk is op zijn hoede: "Speelt in ons achterhoofd"
KV Kortrijk is op zijn hoede: "Speelt in ons achterhoofd"

KV Kortrijk trekt nu zondag naar RWDM in wat een alles-of-niets-duel wordt. Als KVK verliest, is de ...

32
32
"Ik kon naar Club Brugge, AA Gent en Genk"
"Ik kon naar Club Brugge, AA Gent en Genk"

Komend weekend wordt het weer nagelbijten in de Regelation Play-Off. Charleroi kan zich bij gunstige ...

168
168
Boeckx duidt hét verschil aan met laatste titel Anderlecht
Boeckx duidt hét verschil aan met laatste titel Anderlecht

Vrijwel niemand had het wellicht voor de start van het seizoen voorspeld, maar halfweg de Champions' ...

150
150
Vandenbempt doet onthulling: "Duojob Preud'homme-Vanhaezebrouck"
Vandenbempt doet onthulling: "Duojob Preud'homme-Vanhaezebrouck"

Het lijkt intussen enkel nog wachten te zijn tot de scheiding tussen AA Gent en Hein Vanhaezebrouck ...

242
242
'Alarmbellen luiden: Tedesco aan tafel met Europese klepper'
'Alarmbellen luiden: Tedesco aan tafel met Europese klepper'

Na het mislukte WK in Qatar zijn de Rode Duivels het voorbije jaar een nieuwe weg ingeslagen. ...

199
199
'Anderlecht krijgt nieuws over blessures Schmeichel en Dreyer'
'Anderlecht krijgt nieuws over blessures Schmeichel en Dreyer'

Anderlecht wist zich deze week te herpakken na de beschamende vertoning in Genk van vorig weekend. ...

451
451
KV Mechelen ziet verdediger definitief vertrekken
KV Mechelen ziet verdediger definitief vertrekken

KV Mechelen kan al bij al tevreden zijn over zijn seizoen, want na een woelige start streed het tot ...

64
64
TRANSFERUURTJE: 'Club stuurt grote naam door, Antwerp casht onverwacht'
TRANSFERUURTJE: 'Club stuurt grote naam door, Antwerp casht onverwacht'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

228
228
Hoe Anderlecht 3 kleppers misliep: "Werden met de dood bedreigd"
Hoe Anderlecht 3 kleppers misliep: "Werden met de dood bedreigd"

RSC Anderlecht had in het verleden met Peter Ressel een zeer goede scout en technisch adviseur in ...

230
230
'Belgische topclub gaat transferstrijd aan met Liverpool'
'Belgische topclub gaat transferstrijd aan met Liverpool'

De Belgische topclubs speuren de wereld rond naar versterking. Zo kijken ze heel vaak rond in ...

135
135
Kassa voor KRC Genk: kaap van 100 miljoen in aantocht
Kassa voor KRC Genk: kaap van 100 miljoen in aantocht

KRC Genk wil minstens een Europees ticket bemachtigen. Nadien gaat het wellicht een drukke mercato ...

565
565