Feest in het Park: waarom Anderlecht eindelijk (even) mag genieten

Foto: Feest in het Park: waarom Anderlecht eindelijk (even) mag genieten

Het Lotto Park – of Astridpark, zoals Vincent Kompany het stadion nog altijd liefkozend noemt – kirde dit weekend eindelijk nog eens van de pret. Niet dat de fans hun team daar dit seizoen nog niet hadden zien winnen, want vijf van de acht zeges voorafgaand aan de demonstratie tegen Eupen trok Anderlecht in eigen huis over de streep Toch moet de 6-1 pandoering van de Panda's zowat het eerste moment van euforie in tijden zijn, een roes die helaas best niet te lang duurt. In realiteit is PO I nog steeds ver weg.

Desondanks had Frank Vercauteren zondag alle reden om een tevreden man te zijn, al had de perfectionist in de Paars-Witte hoofdcoach wel moeite om zich te vereenzelvigen met de eerredder. Kompany kroop dan weer met een nóg beter gevoel zijn bed in, want de speler-inspirator wist voor het eerst sinds zijn terugkeer te scoren voor de ploeg van zijn hart. En dat in een levensbelangrijk duel met het oog op de top zes, die mede dankzij een vroege rode kaart van de bezoekers wel al snel uitdraaide op een galamatch. Voor een zeldzame keer in deze desastreuze campagne liep alles dan ook op rolletjes voor de Brusselaars.

DOORBRAAK & BEVESTIGING

Het feest begon al na amper negen minuten. Anderlecht was daarvoor weer niet echt schroeiend aan de partij begonnen, tot Killian Sardella met een fijn doorsteekballetje Francis Amuzu door de defensie loodste. De winger schotelde op zijn beurt Michael Murillo diens eerste treffer in België voor en toverde zo in één klap een brede lach op Kompany zijn gezicht. Laat Sardella en Amuzu namelijk nu net twee van zijn pupillen zijn die dit jaar al het vaakst onder vuur lagen. Die eerste trekt als linksachter sinds nieuwjaar evenwel veel beter zijn streng dan daarvoor aan de overkant, al blijf het toch een beetje wachten op Kemar Lawrence.Als de nieuwe linksback evenzeer bekoort als Murillo op rechts, zit Paars-Wit defensief op de flanken alvast gebeiteld. Ook na zijn goal bevestigde de Panamees immers al het goeds van de afgelopen weken. Dankzij de uitsluiting van Jordi Amat voetbalde hij wel de hele tijd in een zetel, maar zijn vele rushes en gemeten voorzetten maakten toch andermaal indruk. En zorgden in de tweede helft zelfs nog voor een assist voor Amuzu, die helemaal in het slot zelf dan weer Zakaria Bakkali – op die manier ook ineens terug voetballer – bediende. Twee beslissende passes én een doelpunt: wie weet is Ciske nu eindelijk wel écht vertrokken.

HOOPVOLLE HUURLINGEN

De geblesseerde Nacer Chadli en geschorste Jérémy Doku werden alleszins plots niet meer gemist, al zat Marko Pjaca daar ook wel voor iets tussen. De huurling van Juventus was vooral voor rust een constante dreiging voor de tien Panda's en mocht op aangeven van Michel Vlap zelfs simpel zijn rekening in ons land openen. Luttele tellen later was de Kroaat al dicht bij een tweede treffer, ware het niet dat allebei de palen in de weg stonden. Een veelbelovend teken, hoewel het er niet naar uitziet dat Pjaca snel 90 minuten aan zal kunnen. Voorzichtig omspringen met de krachten: in het Lotto Park kennen ze er jammer genoeg alles van.In dat opzicht scoorde Dejan Joveljic zondag dan weer uitstekende punten. Niet per se met zijn wedstrijd op zich, want behalve de penalty en bijhorende rode kaart kwam de zwoegende Serviër net iets te weinig in het stuk voor, maar wel wat zijn fysieke toestand betreft. De van Frankfurt geleende spits bleef ondanks zijn kwistige inspanningen namelijk staan tot het laatste fluitsignaal, en dat na een week waarin hij omwille van een verstuikte enkel nauwelijks op het trainingsveld verscheen. Vermits Vercauteren in de komende matchen allicht nog steeds krap zal zitten voorin een hoopvol signaal dat hij op Joveljic alvast kan rekenen.

ONVERWACHTE OPSTEKERS

Voor Kompany meteen ook reden genoeg om de loftrompet op te steken over de 'creatieve' transfers die deze winter werden gevonden. Dat de middelen beperkt waren klopt, maar met Pjaca en Joveljic leken de Brusselaars toch vooral terug te grijpen naar een bekend recept: sterren zonder ritme huren. Dat met het Balkan-duo dit keer wél raak werd geschoten, moet in de volgende weken dan ook nog bevestigd worden. Toch keek ook Michael Verschueren zondag ongetwijfeld – en terecht – met een brede glimlach toe hoe drie van zijn vier winteraanwinsten een aanzienlijke bijdrage leverden aan de deugddoende monsterscore.Bovendien kon ook Vlap nog eens bekoren. De Nederlander is niet het type om een team op sleeptouw te nemen – daar lijkt Pjaca beter toe geschikt – maar blijft wel een killer in de zestien. De strafschop voor 2-0 zette hij alvast koelbloedig om, met zijn diepgang luidde het nummer 10 vervolgens ook nog onder meer de 3-0 van zijn concullega-spelmaker in. Een knappe actie die begon met een crosspass van Kompany, nadien in hoogsteigen persoon dus verantwoordelijk voor de apotheose van de eerste helft. Op corner van Peter Zulj overigens, nóg een opsteker. Alleen de andermaal bleke Sambi Lokonga viel zo wat uit de toon.

GEEN GARANTIES

Niks dan goed nieuws dus in het Lotto Park, al moet de ruime zege tegen tien makke Eupense schapen wel met een korrel zout genomen worden – net zoals de manier waarop Paars-Wit een week eerder met een man minder ten onder ging in Mechelen. Bovendien sloeg Kompany achteraf nagels met koppen door te stellen dat Anderlecht het tot dusver niet in de toppers, maar vooral tegen de mindere goden had laten afweten. Dat het op het eerste zicht gunstige schema – Waasland-Beveren en STVV uit, met tussendoor Zulte Waregem dat op bezoek komt – met een negen op negen wordt afgesloten is dus lang geen garantie.Wel biedt dat programma uiteraard perspectieven. Mochten de troepen van Vercauteren vanaf nu geen fouten meer maken, zou hun totaal trouwens uitkomen op 46 punten. Aangezien het gemiddelde om deel te mogen nemen aan PO I op 47 stuks ligt, zal de recordkampioen er in dat geval dus hoe dan ook dichtbij zijn. Of het zal volstaan om de achterstand van vier punten op het huidige nummer zes KRC Genk goed te maken, hangt echter zelfs dan nog steeds volledig van de Limburgers – en KV Mechelen, die andere ploeg die haar lot in tegenstelling tot Anderlecht in eigen handen heeft – af. Mogelijk worden de kaarten dus pas definitief geschud wanneer die twee teams het op de allerlaatste speeldag tegen elkaar opnemen. Tenzij Kompany en co de rol tegen dan zelf al lossen, natuurlijk.

POLL: Wie maakte op u het meeste indruk zondag?

'Barcelona lonkt naar Jupiler Pro League voor knaltransfer'

Westerlo slaat belangrijke transferslag voor volgend seizoen

Giroud slaat terug naar kritische Benzema

Vandaag 02 April 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Credits voor Coucke: hoe RSCA-voorzitter nu al zijn gram haalt

Ook in volle coronacrisis blijft de chaos in het Lotto Park de koppen domineren. Van diverse ...

1307
{insert image alt}

De investeringen van Standard: kwantiteit boven kwaliteit

Het tweede seizoen onder leiding van Michel Preud'homme beloofde stukken beter te zijn dan het ...

213
{insert image alt}

Wat als … de play-offs nooit hadden bestaan?

Het gekibbel over het al dan niet definitief stopzetten van de Jupiler Pro League wakkert een aloude ...

1387

Gisteren 01 April 2020

{insert image alt}

Westerlo slaat belangrijke transferslag voor volgend seizoen

KVC Westerlo werd voor het seizoen getipt als een soort van grijze muis in 1B, maar de Kemphanen ...

43
{insert image alt}

Giroud slaat terug naar kritische Benzema

Olivier Giroud heeft met een kwinkslag gereageerd op de denigrerende commentaren van Karim Benzema ...

101
{insert image alt}

'Barcelona lonkt naar Jupiler Pro League voor knaltransfer'

Door het coronavirus dreigen clubs uit de Jupiler Pro League tijdens de komende mercato heel wat ...

369
{insert image alt}

Juve breekt contract Anderlecht-huurling Pjaca open

RSC Anderlecht moest zich afgelopen winter versterken, maar was beperkt in zijn financiële middelen ...

172
{insert image alt}

Coronacrisis: 'Genk denkt aan opvallend trainingsplan'

Donderdag houdt de Pro League opnieuw een videoconferentie waarin het verdere verloop óf de ...

96
{insert image alt}

Beboete Boateng zorgt voor rel bij Bayern: "Ging naar mijn ziek zoontje"

Het coronavirus dwingt een groot gedeelte van Europa vooral thuis te blijven, maar dat is niet ...

81
{insert image alt}

Macht Kompany neemt toe: "Hij is misschien al mede-eigenaar"

Om de financiële verliezen die gepaard gaan met de coronacrisis te counteren, leek RSC Anderlecht ...

335
{insert image alt}

'Club Brugge volgt peperdure middenvelder nog steeds'

Club Brugge maakt van de coronabreak gebruik om de komende mercato tot in de puntjes voor te ...

418
{insert image alt}

Beerschot mag juichen na licentie-update, ook goed nieuws OHL

Door de coronacrisis wordt er momenteel niet gespeeld in ons land, maar achter de schermen ligt de ...

273
{insert image alt}

'Barça bereidt zich voor op waanzinnige ruildeal'

FC Barcelona wil volgende mercato een nieuwe topaanvaller aantrekken. Daarvoor overwegen de ...

243
{insert image alt}

Acht profclubs niet zeker van licentie voor volgend seizoen

Wat er met het huidige seizoen zal gebeuren, blijft een groot mysterie. Na de beslissing van de UEFA ...

427
{insert image alt}

Diagne, Nasri & co rouwen na corona-overlijden: "Een grote meneer"

Het coronavirus blijft dagelijks duizenden slachtoffers maken. Ook de voetbalwereld ontsnapt er niet ...

0
{insert image alt}

De Vlieger lacht met ontslag Wagner: "Gekke Kris, saluukes"

De KBVB heeft vandaag beslist dat het de samenwerking met bondsprocureur Kris Wagner met ...

258
{insert image alt}

"Standpunt over voortzetting JPL zal moeten veranderen"

Er is dan toch nieuwe hoop dat we dit seizoen effectief nog voetbal zullen krijgen. Ook in de ...

524
{insert image alt}

Vandenbempt fileert Wagner: "Daar is het allemaal uit voortgevloeid"

De KBVB kondigde woensdag aan dat het afscheid neemt van bondsprocureur Kris Wagner. De flamboyante ...

204