De unieke spits Onuachu: in de voetsporen van Samatta

De unieke spits Onuachu: in de voetsporen van Samatta

Genk ving in januari de jackpot met de lucratieve verkopen van Sander Berge (21,5 miljoen) en Ally Samatta (10,5 miljoen). Knap financieel werk van technisch directeur Dimitri de Condé, maar op sportief vlak betekent hun vertrek wel een serieuze aderlating. Dezelfde profielen zijn namelijk niet voorhanden in Limburg, waardoor de landskampioen nu moet roeien met de riemen die het heeft. Met Paul Onuachu als nieuwe doelpuntenmaker lijkt het, ondanks zijn vele werkpunten, echter wel snor te zitten.

VOORKEUR OP ODEY

Na 191 officiële wedstrijden en 76 doelpunten ruilde Samatta in januari de Luminus Arena in voor Aston Villa. Een droom die werkelijkheid werd voor de Tanzaniaan, die al van kleins af hoopte om ooit in de Premier League te kunnen voetballen. De Limburgers verliezen daarmee evenwel een pure goalgetter én een absolute topspits naar de normen van onze nationale competitie.

Toch verkozen ze om in de wintermercato geen nieuwe aanvaller te halen. Met Onuachu (25 jaar, aankoopprijs: zes miljoen) en Stephen Odey (22, drieënhalf miljoen) had de club immers al twee (dure) wissels op de toekomst klaar. Geen kapitaalsvernietiging in Genk, en dus was de keuze voor Onuachu als nieuwe aanvalsleider logisch. De Nigeriaan staat tenslotte enkele stappen verder in zijn ontwikkeling dan Odey.



EFFICIËNTER DAN SAMATTA ...

Het neemt niet weg dat ook Onuachu nog tijd nodig heeft om zich volledig te kunnen ontplooien. In een zwalpend elftal staat de boomlange aanvaller, die vlot de dubbele meter overschrijdt, er vaak alleen voor in het vijandig gebied. Desondanks lijkt hij wonderwel vlot de weg naar het doel te vinden.

In de Jupiler Pro League is Onuachu bijvoorbeeld al goed voor acht doelpunten in 20 matchen, waarin hij overigens 15 keer aan de aftrap verscheen. Er lopen heel wat minder doelgerichte spitsen rond op de Belgische velden.



Dit seizoen prikte Samatta één goaltje minder dan Onuachu, en dat nochtans in hetzelfde aantal wedstrijden. Maar de Tanzaniaan had daar wel meer tijd voor nodig. Samatta was goed voor 0,38 doelpunt per 90 minuten, Onuachu is met zijn 0,5 momenteel dus toch flink wat efficiënter.

Maar om Samatta écht de loef te kunnen afsteken als Genkse killer, zal Onuachu dat gemiddelde wel moeten zien aan te houden. In vijf seizoenen scoorde Samatta daar 0,46 goals per volledige wedstrijd. Een waanzinnig cijfer. 

… EN OOK DODELIJKER

Door zijn grote gestalte én onderschat voetenspel weten verdedigers van de tegenpartij vaak niet hoe ze Onuachu aan moeten pakken. Die weegt dan ook enorm op een defensie, zo blijkt uit zijn vele doelpogingen – gemiddeld 3,17 schoten per match, heel wat dreigender dan Samatta (2,68). Bovendien eindigen Onuachu (51%) zijn raketten flink wat meer binnen kader dan die van de huidige spits van Aston Villa (36%).



Onuachu scoorde zijn acht competitietreffers dan ook op amper 51 doelpogingen. Dat komt dus neer op 15,6% kans op een doelpunt bij elk schot naar doel. Bij Samatta lag die omzetting naar doelpunten dit seizoen iets lager met 14% (zeven goals in 50 pogingen). Onuachu heeft dus minder tijd én kansen nodig om Samatta niet alleen te evenaren, maar zelfs te overklassen. Althans dit seizoen.

ONDERSCHAT VOETENWERK

Zijn stijl oogt soms wat houterig en klungelig, maar de voetballende kwaliteiten van Onuachu worden zoals hierboven al gesteld vaak onderschat. In het samenspel is de lange aanvaller meer dan nuttig, met een accurate passing (82%) die lijkt op die van Samatta (81,5%). Ook qua aantal passes doet de Nigeriaan niet onder voor zijn ex-ploegmaat.

Een voorbeeld van Onuachu zijn mix aan kwaliteiten, met naast kracht dus ook een goede balbehandeling én killersinstinct, zagen we tijdens zijn recentste treffer tegen Antwerp. In minuut elf werd hij in de voeten aangespeeld door Carlos Cuesta, waarbij de nochtans sterke Abdoulay Seck simpel afgehouden werd. Targetman: check.



Met twee subtiele baltoetsen speelde Onuachu zich vervolgens knap vrij tussen Steven Defour en Lior Refaelov, en leverde hij de bal af aan Dries Wouters. Combinatiespel: check. Wouters speelde vervolgens door naar Théo Bongonda, die op zijn beurt een voorzet afleverde op het hoofd van … opnieuw Onuachu. Killer: check. De 0-1 werd zo opgezet én afgewerkt door de nieuwe aanvalsleider, die al zijn wapens in één keer tentoonspreidde.

WERKPUNTEN

Door het vertrek van Samatta trekt Genk nu volledig de kaart van Onuachu. Voorlopig lijkt die keuze zeker terecht, maar er mag niet vergeten worden dat de ruwe diamant toch ook nog flink wat werkpunten heeft. Op conditioneel vlak bijvoorbeeld, want vaak sleurt hij zich naar het laatste fluitsignaal toe.

Al een geluk bij een ongeluk dat Genk geen Europees voetbal meer speelt, want twee wedstrijden per week lijkt op dit moment te hoog gegrepen voor hem. Mits wat extra fysieke bagage, kan Onuachu dan ook nog veel beslissender worden voor zijn ploeg. 



Voor zijn lengte is hij wel verrassend snel, wat vaak wordt onderschat door zijn tegenstanders. Anderzijds wordt Onuachu zijn kopspel dan weer net óverschat. Met zijn dubbele meter zou hij er – letterlijk – met kop en schouders moeten uitsteken, maar de Nigeriaan gaat luchtduels net iets te vaak uit de weg.

Wanneer hij zich dan toch eens waagt aan een kopduel, dan komt Onuachu logischerwijze dikwijls als winnaar uit de strijd. Enkel Shamar Nicholson, Obbi Oulare, Igor De Camargo en Jonathan Bolingi trekken nog vaker aan het langste eind in de lucht.

UNIEK IN ZIJN SOORT

Neen, Onuachu is niet de nieuwe Samatta. Daarvoor is het verschil in speelstijl tussen beiden net iets te groot. Onuachu bewijst momenteel wél dat hij net zo een grote killer is. En laat doelpunten maken nog steeds één van de belangrijkste vereisten zijn voor een aanvaller.

De toekomst zal uitwijzen hoe Onuachu zich verder zal ontwikkelen, maar zijn start in ons land is alvast veelbelovend. Indien hij een échte meerwaarde wordt bij Genk, zal hij dankzij zijn uniek profiel ongetwijfeld dezelfde prijsklasse als zijn voorganger benaderen. En spreken wij allicht over een zoveelste meesterzet van De Condé.

POLL: Wordt Onuachu een topspits bij KRC Genk?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

214
214
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

58
58
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

502
502
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

149
149
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

155
155
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

556
556
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

218
218
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

88
88
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

85
85
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

569
569
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

462
462
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

142
142
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1669
1669
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'

Vlak voor de play-offs besloot Club Brugge om Ronny Deila de laan uit te sturen.&nbsp;Behalve de ...

1043
1043
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'

Ondanks de valse noot tegen KV Kortrijk begint Anderlecht straks als de grote uitdager van koploper ...

278
278