Keuzestress voor Clement: wie mag/moet starten tegen Man Utd?

Foto: Keuzestress voor Clement: wie mag/moet starten tegen Man Utd?

De titel is het hoofddoel en ook de beker wil Club Brugge maar al te graag winnen, maar vanavond ligt alle focus op Manchester United. Ondanks het drukke schema heeft Philippe Clement dus geen tijd om aan het roteren te slaan, hoezeer hij zelf ook beweert van wel. Het sterkste team moet de klus nu klaren, of toch op z'n minst ervoor zorgen dat de terugmatch in Old Trafford nog wat om het lijf heeft. Welke elf daar het meest toe geschikt zijn, is echter een vraag die de coach vast flink wat keuzestress bezorgt.

Clement wentelde zich op zijn laatste persbabbel nog eens in de positie van underdog, maar laat er geen twijfel over bestaan: Club zou maar wat graag stunten tegen United. Dat Hans Vanaken en Simon Deli dit weekend voor een zeldzame keer rust kregen, spreekt wat dat betreft alvast boekdelen. Samen met Simon Mignolet, Clinton Mata, Brandon Mechele en Ruud Vormer – indien fit genoeg bevonden – staan de vaste waarden straks immers gewoon weer aan de aftrap. De vijf overige pionnen liggen dan weer iets minder vast, net zoals de formatie waarin hun coach ze zal neerzetten. Wij leggen de lastigste keuzes aan u voor.

RICCA OF SOBOL?

Het merendeel van de defensie is gekend, met Mata, Mechele en Deli die samen een stevige buffer vormen voor Mignolet. In de competitie meestal met z'n drietjes, al wordt de linkerflank zeker in topduels soms ook al eens wat lager geposteerd. Op Standard bijvoorbeeld, waar Eduard Sobol vooral Mehdi Carcela in de gaten moest houden. De Oekraïense huurling leek zo de concurrentiestrijd met Federico Ricca nog wat meer in zijn voordeel te beslechten, want de Uruguayaan kreeg tot dan vaak nog de voorkeur in die tactische variant. Toch maakt hij een goede kans om tegen Manchester United zijn basisplek te behouden.Niet centraal achterin, want daar komt Deli terug in de ploeg. Al bewees Ricca, die op voetballend vlak wel het onderspit delft tegen Sobol, zo nog maar eens hoe hij achterin toch steviger op zijn poten staat. Vooral in de luchtduels, waar de nochtans zeven centimeter kleinere linksachter met twee doelpunten zelfs in het offensief compartiment een grotere bijdrage levert. In de Champions League startte Ricca bovendien drie keer, zonder blessure tijdens de opwarming in Madrid was dat vier geweest. De defensieve zekerheid van Ricca tegenover de aanvallende impulsen van Sobol: een moeilijke beslissing gezien de omstandigheden.

DOUBLURE VAN DIATTA?

De keuzes van Clement worden namelijk verder belemmert door het uitvallen van Krépin Diatta. Die was de laatste tijd dan wel niet in grootse doen, in dit soort matchen is de Senegalees op zijn flank – doorgaans vanaf rechts, maar in Parijs en Galatasaray op links – toch van cruciaal belang. Niet alleen met zijn snelheid en acties, maar ook met zijn vele loopwerk. Een taak die Thibault Vlietinck, zeker indien Clement van plan is om met drie achterin te blijven spelen, misschien wel op zich kan nemen. Het eigen jeugdproduct is het gewend om in zulke wedstrijden plots in de ploeg gedropt te worden, dus een verrassing zou het niet zijn.Clement kan ook opteren om Mata een rijtje door te schuiven en zo de facto een vijfmansdefensie neer te poten, met Mechele, Deli, Ricca én Sobol in steun. Of teruggrijpen naar een klassieke verdediging met vier, met als gevolg dat Emmanuel Dennis dan wellicht terug naar rechts zou verhuizen. In de twee duels op het kampioenenbal waarin Diatta van flank wisselde, was dat alleszins toch de formatie die we te zien kregen. De wispelturige dribbelkont bewees trouwens eerder al, mits de juiste motivatie, ook de hele zijlijn aan te kunnen, maar de kans dat Clement die gok tegen het grote United aandurft schatten wij niet al te hoog in.

WIE IN DE SPITS?

Hoe dan ook lijkt voor Dennis, toch drie keer beslissend tegen Real Madrid, weer een sleutelrol voorzien. Mogelijk vanaf rechts, al achten wij het waarschijnlijker dat de Nigeriaan opnieuw centraal voorin chaos mag scheppen. Wie daar dan zijn partner zal worden, is echter zonder twijfel hét grootste vraagteken dat nog over Jan Breydel hangt. De voornaamste kanshebber zijn de bonkige Michael Krmencik en de jonge Charles De Ketelaere, een keuze die tevens de rol van Dennis zal beïnvloeden. Al is het natuurlijk lang niet uitgesloten dat Clement nog David Okereke, Loïs Openda, Percy Tau of Siebe Schrijvers uit zijn hoed tovert.Die laatste lijkt alleszins over de slechtste papieren te beschikken, want hij kwam in de groepsfase van de Champions League als enige – samen met Krmencik, toen nog in Tsjechië – nooit aan de aftrap. Het vaakst werd daar geopteerd voor Okereke of Tau, beiden de laatste tijd evenwel naar het achterplan verdwenen. Tenzij Clement dus uitpakt met een ware surprise du chef en alsnog voor snelheid kiest, ziet het er zo naar uit dat het een afweging wordt tussen de creativiteit van De Ketelaere en de kracht van Krmencik. In Luik kwamen ze allebei aan de aftrap, met De Ketelaere op links. In een 4-3-3 is ook dat dus altijd nog een optie.

RITS OF BALANTA?

Zoals u vast al hebt gemerkt, zullen in het merendeel van deze dilemma's vooral tactische overwegingen de doorslag geven. Een keuze die daar echter los van staat, is die tussen Mats Rits en Éder Balanta op het middenveld. Een strijd die de laatste weken in het voordeel van de Colombiaan beslecht leek, want alle respect voor Rits ten spijt is die zeker in wedstrijden aan hoge intensiteit de betere van de twee. Tot zijn concurrent voor het plekje als controleur achter Vormer en Vanaken dit weekend Club met twee goals over de streep trok tegen Waasland-Beveren. En zo dus stevig solliciteerde naar een nieuwe basisplaats.Toch heeft Balanta met zijn duelkracht een flink streepje voor. Indien Clement niet vooral mist wou spuien en Vormer effectief aan de kant blijft, bestaat overigens wel de kans dat we het duo voor een zeldzame keer nog eens samen aan de aftrap zien. Dat gebeurde tot dusver amper tweemaal ... in Parijs en Istanboel. Tot slot hintte de Brugse coach nog op de mogelijkheid dat hij een nieuwe ontdekking in de ploeg dropt, zoals De Ketelaere dat was tegen PSG. Maxim De Cuyper is de enige nobele onbekende in de selectie, en dus doelt Clement wellicht op de 19-jarige linkerflankspeler. Vermits daar met Ricca en Sobol reeds twee alternatieven voorhanden zijn, zou dat evenwel toch een vreemde keuze zijn. Al doet stress soms uiteraard rare dingen met een mens.

POLL: In welke formatie zou Club volgens u Man Utd het best bekampen?

Vlap reageert op Vanaken-incident: "Hij heeft me verrast"

Lukaku maakt grootse indruk: "Mentaal één van sterkste spelers ooit"

Knaltransfer voor Kane? "Het is nu of nooit"

Vandaag 05 April 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Max. 2,5 miljoen: de juiste strategie voor Anderlecht?

Anderlecht ziet af in coronatijden. Niet alleen op sportief vlak, waar Paars-Wit haar waterkansje op ...

203
{insert image alt}

Ethische illusies & wanbeleid: de JPL-stop onder de loep

Nog elf dagen, en dan zit de editie 2019/20 van de Jupiler Pro League er allicht onherroepelijk op. ...

469
{insert image alt}

Virtuele Ronde van Vlaanderen: pronostikeer en win!

Niet alleen het voetbal is zwaar getroffen door het coronavirus, ook de andere sporttakken lijden ...

68
{insert image alt}

Vlap reageert op Vanaken-incident: "Hij heeft me verrast"

Tijdens zijn officiële voorstelling als aanwinst van RSC Anderlecht, wist Michel Vlap afgelopen ...

4
{insert image alt}

Knaltransfer voor Kane? "Het is nu of nooit"

De voorbije weken cirucleerden steeds meer geruchten over een mogelijk vertrek van Harry Kane bij ...

14
{insert image alt}

Lukaku maakt grootse indruk: "Mentaal één van sterkste spelers ooit"

Dat het EK 2020 een jaartje werd uitgesteld, is voor heel wat voetballers slecht nieuws. Zo ook voor ...

28
{insert image alt}

Anderlecht kan virtuele eer niet redden: STVV wint spektakelmatch

Door het coronavirus ligt de sportwereld momenteel volledig plat en dat kan nog een tijdje gaan ...

38
{insert image alt}

'Diagne kost Club Brugge opnieuw een stevige som'

In zijn zoektocht naar een nieuwe spits belandde Club Brugge eind vorige zomermercato bij de ...

339
{insert image alt}

'Sancho stelt keiharde eis voor supertransfer'

Jadon Sancho van Borussia Dortmund is op dit moment een van de meest populaire spelers op de ...

67
{insert image alt}

Pro League doet fraaie gift in strijd tegen coronacrisis

De corona-curve in ons land lijkt stilaan af te vlakken, toch is de strijd tegen dit vreselijke ...

41
{insert image alt}

Goed nieuws voor Beerschot en OHL: "Makkelijker met 18 clubs"

De Raad van Bestuur van de Pro League gaf donderdag het officiële advies om nu al een streep te ...

403
{insert image alt}

Zondebok in Madrid: "Hij heeft niets aan Real toegevoegd"

De eerste periode van Zinédine Zidane als coach van Real Madrid was ontzettend succesvol: De ...

181
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Toptransfer voor Club, Dortmund lonkt naar Genk'

Door het coronavirus worden er momenteel geen voetbalwedstrijden afgewerkt, dat nog minstens tot ...

450
{insert image alt}

"Dat kost Club Brugge 750.000 euro per thuismatch"

Wordt Club Brugge volgende week woensdag uitgeroepen tot kampioen van het seizoen 2019-2020? Het ...

330
{insert image alt}

'Sambi Lokonga als drukkingsmiddel bij miljoenentransfer?'

RSC Anderlecht zal komend seizoen opnieuw geen Europees spelen, maar kan zich zo wel volledig ...

200
{insert image alt}

'Ajax helpt Club Brugge dichter bij transfer Marin'

12,5 miljoen euro maakte Ajax vorige zomer over aan Standard. Razvan Marin moest de Amsterdammers ...

339
{insert image alt}

Real moet wachten op toptransfer: "Nog geen Spaanse lessen gevolgd"

Juventus, Manchester United maar vooral Real Madrid. De kandidaten om Donny van de Beek aan te ...

86
{insert image alt}

'Dennis zet Newcastle voor groot probleem'

Definitief is het niet helemaal, maar er is weinig reden om nog te twijfelen aan de landstitel van ...

363

Gisteren 04 April 2020

{insert image alt}

Bijna-kampioenenmaker van Standard houdt het voor bekeken

Het voetbalseizoen in België is ten einde en dat betekent dat een aantal spelers uit onze ...

304
{insert image alt}

"Ik wil de concurrentie met Courtois aangaan"

Vorig seizoen was er nog twijfel over Thibaut Courtois bij Real Madrid en moest hij regelmatig zijn ...

283
{insert image alt}

'Donkere wolken pakken zich samen boven Roeselare'

Er heersen nog heel wat vragen over hoe de reeksen in 1A en 1B er volgend seizoen uit zullen zien. ...

304
{insert image alt}

Goed nieuws voor Club en co: "De UEFA kan niets doen"

Dat de Pro League besliste om dit seizoen niet meer te voetballen, viel niet in goede aarde bij de ...

1099
{insert image alt}

Italianen willen verrassende symbolische kampioen aanduiden

Italië is het Europese land dat het zwaarst getroffen is door het coronavirus en het is dan ook ...

452
{insert image alt}

Degradatieregeling in amateurreeksen op de helling?

Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat het Belgische voetbalseizoen er vroeger dan verwacht op ...

303
{insert image alt}

Rivaldo tipt Barça: "Hij is de enige die een plaats naast Messi kan claimen"

FC Barcelona lijkt in de zomer op zoek te gaan naar aanvallende versterking. De spoeling in de ...

235
{insert image alt}

'Lazio ligt op vinkenslag om deal van 10 miljoen met Genk te sluiten'

Het coronavirus zorgt voor heel wat onzekerheid in de voetbalwereld, onder meer met het oog op de ...

815
{insert image alt}

Brugs icoon Stanic: "Voor hen is de Belgische competitie perfect"

In de jaren '90 was Mario Stanic één van de iconen van Club Brugge. De Kroaat speelde van 1995 tot ...

304
{insert image alt}

'Club en Standard krijgen nieuws over mogelijke komst Diaby'

De voorbije dagen werd Abdoulay Diaby gelinkt aan een terugkeer naar de Jupiler Pro League. Een ...

604
{insert image alt}

Standard grijpt net naast finale in Ultimate QuaranTeam-toernooi

Door het coronavirus liggen alle voetbalcompetities voor enkele maanden stil en dus zoeken clubs en ...

94
{insert image alt}

'Nainggolan moet Inter straks topaanwinst opleveren'

Voor Radja Nainggolan was dit seizoen geen plaats meer bij Internazionale en de ex-Rode Duivel ...

194
{insert image alt}

Robinho over vergelijking met Pelé en jiujitsu-gevecht bij AC Milan-training

Robinho speelde bij 's werelds grootste clubs als Real Madrid, Manchester City en AC Milan, maar ...

154
{insert image alt}

Wolf: "We incasseerden 30 miljoen euro, daar profiteren we nu van"

Hannes Wolf nam dit seizoen het stokje over van Felice Mazzu, maar KRC Genk speelde zeker niet ...

557
{insert image alt}

Concurrent voor Courtois: "Wil de nummer één bij Real Madrid worden"

Thibaut Courtois is de onbetwistbare nummer één bij Real Madrid, maar de Rode Duivel moet blijven ...

315