De 4 werken van Vercauteren: hoe Anderlecht nog in PO I kan geraken

Foto: De 4 werken van Vercauteren: hoe Anderlecht nog in PO I kan geraken

Zaterdagavond, omstreeks 22u15. Wanneer Lawrence Visser een einde maakt aan KV Mechelen tegen Anderlecht, ziet het ernaar uit dat Paars-Wit in één klap ook haar PO I-ambities definitief mag opbergen. Daags nadien gaan echter ook zowel Genk áls Zulte Waregem onderuit, en dus rest in het Lotto Park nog steeds een sprankeltje hoop op een plek in de top zes. Vermits Frank Vercauteren het in de resterende duels dan wel over een andere boeg zal moeten gooien, sprokkelden wij enkele goedbedoelde tips bij elkaar.

De opdracht belooft alvast niet eenvoudig te worden, want hoewel het programma meevalt – Eupen en Essevee thuis, Waasland-Beveren en STVV uit – mag Anderlecht in die vier matchen allicht niets meer laten liggen. Een heikele taak, zeker als je bedenkt dat de Brusselaars tot dusver amper acht keer aan het langste eind trokken. Bovendien blijven blessures hun tol eisen. Yari Verschaeren is zondag weer inzetbaar, maar van Nacer Chadli of Kemar Roofe valt voorlopig nog altijd geen spoor te bekennen. Op de koop toe zit man-in-vorm Jérémy Doku dit weekend dan ook nog eens zijn schorsing uit. Tel daarbij nog de zaken die sowieso al fout liepen, en wij zien toch aanleiding genoeg om een aantal zaken te wijzigen. Vier suggesties.

1. PROBEER EENS WAT ANDERS

Op zich geen wereldschokkend voorstel, maar ondanks alle golven van vernieuwing lijkt Anderlecht soms vastgeroest te zitten in bepaalde ideeën en structuren. De 4-3-3 bijvoorbeeld, waarin onder Vercauteren alleen de punt op het middenveld van richting veranderde – en de backs zich niet langer hoefden te bekommeren om inverted looplijnen. Een significante ingreep die ook haar vruchten afwierp, want samen zorgden Sambi Lokonga en Peter Zulj voor meer stabiliteit op het middenveld. Van een succesformule kunnen we echter toch ook niet bepaald spreken, en dus mag Vercauteren wat ons betreft gerust eens wat anders proberen.De precieze invulling kan dan nog met Vincent Kompany worden besproken, maar de opties zijn alvast eindeloos. Twee aanvallers en een ruit in het midden zoals AA Gent, of met drie achterin zoals Club Brugge: wie weet pakt de mosterd dan plots wél. Iets meer creativiteit ten opzichte van de eigen kern kan trouwens ook wonderen doen. Het gebrek aan een spits was dit seizoen continu een item, maar wij herinneren ons hoe Spanje ooit het EK won met Cesc Fabregas in de punt. Toegegeven, zulke experimenten pakten eerder dit seizoen niet goed uit. Toch valt het op hoe dit soort oplossingen in het Lotto Park vandaag niet worden gevonden.

2. GOK OP DE NIEUWELINGEN

Tenzij dan in de jeugd, waar Antoine Colassin omgetoverd werd tot speerpunt om die rol vervolgens ook bij de hoofdmacht met verve in te vullen. Helaas sloeg het noodlot wederom toe, want op de revelatie van 2020 hoeft Anderlecht tijdens de eindsprint niet meer te rekenen. Hoewel we graag een lans breken voor spitsvondige alternatieven, moeten we dus toegeven dat de mogelijkheden voorin echt wel uiterst beperkt zijn. Daarom zouden wij toch maar vol inzetten op huurling Dejan Joveljic, iets wat Vercauteren in Mechelen ook deed. Zonder ons helemaal te overtuigen van zijn kunnen, gaf hij daar de indruk momenteel de beste keuze te zijn.Marko Pjaca daarentegen kwam in zijn korte invalbeurten nog veel bleker voor de dag. Nu Paars-Wit het zonder Doku moet stellen, dreigt echter een acuut tekort aan creativiteit. Michel Vlap mag dan wel een killer zijn, een ploeg doen draaien blijkt net wat teveel gevraagd. Voor Verschaeren komt die verantwoordelijkheid dan weer te vroeg, en dus is het misschien wel tijd om te gokken op Pjaca. Een risico, maar als hij het nu niet kan brengen vragen wij ons toch af waarom Michael Verschueren hem überhaupt naar Anderlecht haalde – een bedenking die ook voor Joveljic opgaat. Tot slot zouden we ook met Kemar Lawrence niet te lang talmen.

3. DURF TE WISSELEN

Hierboven schreven we hoe Lokonga samen met Zulj meer evenwicht in het elftal bracht, maar de laatste tijd bleef het toptalent wel fiks onder zijn potentiële niveau. Wie weet kan een andere rol – zie ons voorstel over een formatiewissel – zoden aan de dijk brengen, maar op dit moment heeft de middenvelder naar onze mening meer weg van een zwakke schakel dan van een sterkhouder. Zonder daarom zijn capaciteiten in twijfel te trekken, stellen wij ons dan ook stilaan de vraag of zowel Anderlecht als Lokonga zélf er toch niet beter bij gebaat zouden zijn om hem eventjes aan de kant te laten. Zelfs al was het maar voor één wedstrijd.Hoe zwak hij ook speelt, de 20-jarige jonkie is vandaag immers altijd verzekerd van zijn plek. Niet gezond voor een voetballer in volle ontwikkeling, die toch het gevoel moet krijgen dat hij nog altijd wekelijks zijn plaats af hoeft te dwingen. Vraag het maar aan Dennis Praet, Youri Tielemans of de vele anderen die bij mindere prestaties toch nog steeds naar de bank verhuisden. Bovendien deed Edo Kayembe het niet slecht voor hij definitief plaats moest ruimen, Sieben Dewaele verdient misschien ook wel eens een kans op zijn natuurlijke positie. Deze bemerking gaat trouwens tevens op voor Elias Cobbaut, eveneens al wekenlang ondermaats.

4. VOEL EN ZET DRUK

We mogen ervan uitgaat dat iedereen in het Lotto Park beseft wat er op het spel staat, maar toch gaf het merendeel van de RSCA'ers – Kompany voorop – zaterdag Achter de Kazerne een eerder gelaten indruk. Na, maar vooral ook tijdens de match. Daar merkten we weinig verbetenheid om er alsnog iets van te maken, alsof Anderlecht zich na de rode kaart en de 1-0 al had neergelegd bij het onvermijdelijke verlies. En alsof het missen van PO I, voor de eerste keer in het clubbestaan nota bene, geen absolute blamage zou zijn. Zeker nu de Brusselaars écht met de rug tegen de muur staan, zou wat meer grinta dus toch welkom zijn.Een van de betere matchen die Anderlecht dit seizoen afwerkte, was thuis tegen Club Brugge. Wat wij ons vooral herinneren uit die partij, is de hoge druk die Paars-Wit toen zette. Een schril contrast met de afwachtende houding die we de afgelopen weken toch weer zagen, iets wat zich ook laat voelen in de duels waar ze zich veel te makkelijk laten aftroeven. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Anderlecht in het fair-play klassement de derde plaats bezet. Niet om vuil spel te promoten, maar in die laatste vier alles-of-niets matchen mag het dus toch allemaal net iets harder. Al leggen Vercauteren en Kompany aan Doku dan wel best nog eens uit waar de grens precies ligt.

POLL: Wat is volgens u de belangrijkste stap richting PO I voor Anderlecht?

Coronabreak: deze tien straffe sportdocu's op Netflix moet je gezien hebben

Belgen in het buitenland: "In IJsland via openbare weg van kleedkamer naar veld"

Extra defensieve optie voor Martinez: "Uitgesteld EK is positief voor mij"

Vandaag 07 April 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

16, 18 of 20? Het ideale format voor de JPL

Het eventueel definitief stopzetten van de Jupiler Pro League doet de discussie over ons bijzondere ...

684
{insert image alt}

Op zoek naar opvolgers voor David: 5 potentiële kandidaten

FC Barcelona, Arsenal, Bayern München of toch Ajax? De topclubs staan in de rij voor Jonathan ...

380
{insert image alt}

Club en de titel: 10 weetjes over het Brugse boerenjaar

Wie weet wordt de stopzetting van de Jupiler Pro League alsnog teruggedraaid, maar zo niet is ook ...

551
{insert image alt}

Extra defensieve optie voor Martinez: "Uitgesteld EK is positief voor mij"

Vincent Kompany, Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen worden een dagje ouder, maar er is ook goed ...

9
{insert image alt}

Belgen in het buitenland: "In IJsland via openbare weg van kleedkamer naar veld"

De Belgische voetballers die in de Premier League, La Liga, Serie A of Bundesliga spelen kent u ...

10
{insert image alt}

Coronabreak: deze tien straffe sportdocu's op Netflix moet je gezien hebben

Door de maatregelen die noodzakelijk zijn om het coronavirus in te dijken, ligt het voetbal en bij ...

0
{insert image alt}

Club mag toch hopen op toptransfer: "25 miljoen is correcte prijs"

Door de coronacrisis is de kans klein dat er in de komende mercato met grote bedragen zal gesmeten ...

76
{insert image alt}

Louwagie zet Van Eetvelt op zijn plaats: "Helemaal niet correct"

Karel Van Eetvelt heeft zich maandagavond niet populair gemaakt bij een groot deel van zijn ...

298
{insert image alt}

'Juventus wil maatje De Bruyne wegplukken bij City'

Juventus hoopt ondanks de coronacrisis een toptransfer tot stand te brengen in de zomer. Zoals al ...

51
{insert image alt}

Standard moet boeten voor bejegening Lamkel Zé

De actie in de Jupiler Pro League ligt nu al een maand stil, maar dat wil niet zeggen dat er plots ...

176
{insert image alt}

'Ajax richt pijlen op 3 'Belgische' topaanwinsten'

Ajax komt graag al eens shoppen in de Jupiler Pro League, zo bleek vorige zomer nog toen ...

292
{insert image alt}

Joos verdedigt Anderlecht en ziet buitenkans voor Club

Anderlecht probeert zich een weg uit de financiële malaise te wroeten en kwam daarom nu met een ...

1472
{insert image alt}

'FIFA zet deur voor hervatting competities wagenwijd open'

De beslissing van de Pro League om de Belgische competitie definitief stop te zetten, werd door de ...

486
{insert image alt}

Antwerp vindt nieuwe vlotscorende 'patron'

In januari 2018 haalde Antwerp FC met Yehor Nazaryna een grote Oekraïense belofte binnen. De ...

388
{insert image alt}

"Anderlecht heeft groter potentieel dan elke andere club"

Met een recordschuld van 27 miljoen euro maakte Karel Van Eetvelt het zichzelf niet gemakkelijk om ...

399
{insert image alt}

KRC Genk richt vizier op nieuwe versterkingen

Het coronavirus weerhoudt de Belgische clubs er allerminst van om hun huiswerk te maken voor volgend ...

380
{insert image alt}

Antwerp heeft schitterend nieuws over renovatie Bosuil

Door het coronavirus ligt bijna het ganse land plat. In de bouwsector wordt wel nog verder gewerkt, ...

320
{insert image alt}

Kompany over 'nieuwste aanwinst': "Willen Club en Gent niet nabootsen"

RSC Anderlecht investeerde de afgelopen achttien maanden stevig in zijn scouting en dat bracht de ...

314

Gisteren 06 April 2020

{insert image alt}

Charleroi-doelman vergelijkt Osimhen met absolute wereldster

Sporting Charleroi nam vorig seizoen afscheid van Victor Osimhen. De Nigeriaanse spits vertrok voor ...

107
{insert image alt}

'Milan maakt werk van spraakmakende terugkeer'

AC Milan wil zich met enkele gerichte versterkingen wapenen voor het volgende seizoen. ...

136
{insert image alt}

Zullen alle competities binnenkort hervat worden zonder VAR?

Het is momenteel nog koffiedik kijken of de voetbalcompetitie in Italië nog hervat zal worden. Het ...

134
{insert image alt}

'Juventus heeft beslist over toekomst Dybala en De Ligt'

Juventus wil in de zomer afscheid nemen van heel wat spelers. De Oude Dame is toe aan ...

233
{insert image alt}

'Zidane overtuigt steunpilaar om Real niet te verlaten'

Het belooft ongetwijfeld een drukke transferzomer te worden voor Real Madrid. Ondanks de ...

182
{insert image alt}

Alderweireld in tijden van crisis: "PlayStation, series én mijn gezin helpen"

Heel wat Rode Duivels onderhouden voorlopig hun conditie met een individueel trainingsschema. Bij ...

49
{insert image alt}

Liverpool betuigt spijt en keert zijn kar: "Verkeerde conclusie"

Liverpool ziet alsnog af van een beroep op het Britse noodfonds. De Engelse grootmacht maakte eerder ...

142
{insert image alt}

De Bilde niet mals voor 'zijn Anderlecht': "Vreemd en opportunistisch"

Het voorstel van Anderlecht om de Europese inkomsten te gaan verdelen onder alle Belgische clubs ...

924
{insert image alt}

UEFA-voorzitter: "Elk land moet kampioen aanduiden"

Aleksander Ceferin, de voorzitter van de UEFA, heeft vandaag zijn standpunt bekendgemaakt omtrent de ...

416
{insert image alt}

Eupen volgt voorbeeld van Genk en lanceert voetbal voor 55-plussers

De term 'wandelvoetbal' doet bij velen misschien geen belletje rinkelen. De naam van de sport legt ...

65
{insert image alt}

Opmerkelijk voorstel Anderlecht oogst felle kritiek: "Shame on you!"

De CEO van Anderlecht, Karel Van Eetvelt, kwam vandaag met een opmerkelijk voorstel op de proppen. ...

1263
{insert image alt}

Voormalig trainer Atlético, Real en Barçelona overleden

De voetballerij is opnieuw opgeschrikt door vervelend nieuws. Eerder vandaag konden we al lezen dat ...

0
{insert image alt}

Serie A-Belgen riskeren 6 miljoen te moeten inleveren

De Serie A-clubs hebben een akkoord bereikt omtrent de inlevering van de spelerslonen. Als de ...

48
{insert image alt}

'Besiktas neemt definitieve beslissing omtrent Anderlecht-target'

De laatste weken werd Loris Karius vaak in verband gebracht met RSC Anderlecht. Zowel Turkse als ...

278
{insert image alt}

Topdoelwit Club Brugge uitgelicht: "Technisch, vinnig én een garantie op succes"

Club Brugge wordt al enige tijd gelinkt aan de Argentijnse middenvelder Fausto Vera. De speler van ...

885