Mignolet vs Van Crombrugge: wie is dé nummer één van de JPL?

Foto: Mignolet vs Van Crombrugge: wie is dé nummer één van de JPL?

De voorbije speeldag in de Jupiler Pro League werd getypeerd door storm Dennis, maar daarnaast was het toch ook dikwijls likkebaarden bij de prestaties van de doelmannen. Thomas Kaminiski keepte de twijfels van zich af tegen AS Eupen, Sinan Bolat haalde andermaal een hoog niveau op de Bosuil en Arnaud Bodart was werkelijk de absolute uitblinker bij Standard. Keeperstalent op overschot dus in onze contreien, al blijven de échte kleppers in doel toch wel Simon Mignolet en Hendrik Van Crombrugge.

Van oudsher zijn Club Brugge en RSC Anderlecht de twee Belgische topclubs bij uitstek. Op vlak van palmares, maar ook qua reputatie en achterban. Dit seizoen is het verschil tussen beide clubs echter nooit groter geweest. Anderlecht hinkt mijlenver achter op Club Brugge, en dat zowel op sportief als financieel vlak. Maar één gelijkenis is er vandaag nog te vinden tussen beide clubs. Met Simon Mignolet en Hendrik Van Crombrugge heeft ieder een topdoelman tussen de palen.

STAP ACHTERUIT

Zes jaar lang stond Simon Mignolet op de loonlijst van de Britse topclub Liverpool FC. Bij The Reds was Mignolet jarenlang de nummer één in doel, maar sinds de komst van Alisson Becker moest de Rode Duivel blij zijn met een rol als back-up. Een schande is dat zeker niet, want Alisson is met voorsprong de beste doelman in de Premier League.Op 31-jarige leeftijd vond Mignolet zich nog te ambitieus om tweede viool te blijven spelen bij de Champions League-winnaar. In Brugge kon hij zich opnieuw in de kijker spelen en terug sportieve hoogtes beleven. Van Anfield naar Jan Breydel. Op papier is het een stap terug. Maar voor de hyperambitieuze Mignolet is dat niet zo.

Mignolet tekende een contract tot en met 2024, en hij kostte de Brugse clubkas zeven miljoen euro: het clubrecord ging niet alleen voor David Okereke aan diggelen in augustus. Ondanks zijn vijfjarige verbintenis lijkt het wel niet uitgesloten dat Mignolet nog voor die termijn Club zal verlaten. Een stap achteruit om er een vooruit te zetten? 

STAP VOORUIT

In augustus was Vincent Kompany volop bezig met zijn filosofie toe te passen bij RSC Anderlecht, met als conclusie dat de mayonaise zonder een goed voetballende doelman niet zou pakken. De keuze viel uiteindelijk op Hendrik Van Crombrugge, over wie bij aankomst toch meer vraagtekens bestonden dan over Mignolet in Brugge.Van Crombrugge had dan ook weinig adelbrieven voor te leggen in Lotto Park. Hij was niet meteen de meest klinkende naam, al schopte de ex-doelman van AS Eupen het daar wel maar mooi tot Rode Duivel. Il faut le faire. Aan de Kehrweg keepte de 26-jarige doelman zes seizoenen lang knappe prestaties en saves bij elkaar.

Bij Anderlecht had Van Crombrugge nog alles te bewijzen, maar hij kreeg én pakte al vroeg zijn kans. Na zijn komst werd Thomas Didillon meteen naar de bank verwezen. Een teken van vertrouwen door Kompany en zijn sportieve staf die direct zijn vruchten afwierp, want het sluitstuk werd prompt een sterkhouder. Als alle RSCA’ers zijn niveau zouden halen ...

PUNTENPAKKERS

Beide doelmannen hebben hun eigen stijl van keepen en zijn dus niet zomaar één-op-één vergelijkbaar. Toch mogen we stellen dat zowel Mignolet als Van Crombrugge tot het summum van de JPL behoren, en allebei onmisbare steunpilaren zijn bij hun club. Een belangrijke waardemeter daarvoor zijn de expected goals. Dat algoritme weegt de de kwaliteit van doelkansen voor de tegenstander af tegen het aantal effectieve tegentreffers.

Mignolet incasseerde dit seizoen 11 doelpunten in 24 wedstrijden, maar volgens het model van de expected goals zouden er dat al 16 moeten zijn. Wegens een gebrekkige verdediging – en bij uitbreiding elftal – moest Van Crombrugge zich bij Anderlecht dan weer al 26 keer omdraaien in 25 matchen. Op het eerste zicht geen al te best rapport, ware het niet dat hij volgens de expected goals al 33 (!) stuks geslikt moest hebben.

KONINGEN VAN DE ZESTIEN

Zowel Mignolet als Van Crombrugge  bewezen dus al grote puntenpakkers te zijn voor hun team. Voor Club zijn dat welgekomen extra's in de titelstrijd, voor Anderlecht in de race richting play-off 1. Het is dan ook logisch dat Van Crombrugge een pak meer arbeid moet verrichten dan zijn Brugse collega. Sterker nog: geen enkele doelman in de Jupiler Pro League had meer werk op te knappen dan Van Crombrugge. Die zag om precies te zijn dit seizoen al 131 doelpogingen op zich afkomen.Van Crombrugge redde het merendeel van die schoten, en is qua aantal saves dan ook de absolute leider in onze nationale competitie. Per wedstrijd is de doelman van Paars-Wit goed voor vier reddingen, terwijl Mignolet het moet doen met ‘maar’ twee stuks. Bij Club Brugge valt nu eenmaal minder defensief werk op te knappen, maar het moge duidelijk zijn: Van Crombrugge verricht dit seizoen mirakels bij Anderlecht. 

Tot slot toch ook nog een kleine statistiek over Mignolet. De Brugse nummer één is de onbetwiste leider als het aankomt op geslaagde reflexen in doel. In dat onderdeel overstijgt Mignolet zelfs zijn tegenhanger bij Anderlecht met enkele procenten.

VOETENWERK

Dé reden waarom Vincent Kompany zo aandrong op de komst van Van Crombrugge: het betere voetenwerk. Het sluitstuk liet ook meermaals zien daarover te beschikken, maar telkens weer halsstarrig proberen uitvoetballen brengt uiteraard ook de nodige risico's met zich mee. Van Crombrugge verslikte zich al in Oostende, waar Joseph Akpala kon profiteren, maar ook Mignolet ging al een keertje in de fout. In de halve finale van de beker nam Saido Berahino van Zulte Waregem het geschenk in ontvangst.Zowel Club Brugge als Anderlecht proberen telkens van achteruit verzorgd op te bouwen, vaak met de doelman als het vertrekpunt. Daardoor komen beide goalies veel aan de bal tijdens de wedstrijden, en acteren ze soms haast als een soort spelverdelers in de eigen zestien. Per wedstrijd distribueert Mignolet 22 keer de bal onder zijn ploegmaats, Van Crombrugge beperkt zich tot 17 passes.

Maar de nummer één van Anderlecht trapt die wel efficiënter. Van Crombrugge benadert de perfectie met 98% aan geslaagde passes, de accuraatheid van Mignolet ligt iets lager met 89%. Die 'mindere' statistiek is wellicht te wijten aan het feit dat Mignolet significant vaker de iets langere bal (zeven per match) opzoekt dan Van Crombrugge (vier per match). Daar heeft de filosofie van Kompany ongetwijfeld het een en ander mee te maken.

REDDERS VAN HET SEIZOEN

Kiezen tussen Van Crombruggen en Mignolet is haast onmogelijk, want beide keepers zijn onmisbaar voor hun club. Anderlecht zou wellicht al mathematisch uitgeschakeld zijn voor PO I mocht het Van Crombrugge niet in doel hebben staan. Bij Club Brugge denkt men dan weer graag terug aan de resem imposante saves die Mignolet klaar had tijdens de kwalificatiewedstrijden van de Champions League.Nog iets wat Mignolet en Van Crombrugge gemeen hebben, ook al bedraagt het verschil in leeftijd toch vijf jaar, is dat ze allebei verre van hun plafond bereikt hebben. Club Brugge en Anderlecht beschikken dan wel nog maar sinds vorige zomer over hun diensten, zowel in Jan Breydel als het Lotto Park willen ze nu al niet meer denken aan een scenario zonder hun intussen vertrouwd gezicht tussen de palen.

Hun eerste seizoen zal wellicht niet hun laatste zijn, maar toch moet er rekening worden gehouden dat beide doelmannen niet de volle vijf jaar op post zullen blijven. Mignolet liet eerder al de deur open voor een rentree naar de Premier League, terwijl Ajax al jaren Van Crombrugge volgt. Die benadert met zijn voetballend profiel tenslotte ten volle het Amsterdams profiel. Verre toekomstmuziek, maar toch iets om indachtig te zijn. Bondscoach Roberto Martinez kijkt alvast aandachtig mee.

POLL: Wie is volgens u de beste doelman?

'Barcelona lonkt naar Jupiler Pro League voor knaltransfer'

Westerlo slaat belangrijke transferslag voor volgend seizoen

Giroud slaat terug naar kritische Benzema

Vandaag 02 April 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Credits voor Coucke: hoe RSCA-voorzitter nu al zijn gram haalt

Ook in volle coronacrisis blijft de chaos in het Lotto Park de koppen domineren. Van diverse ...

1313
{insert image alt}

De investeringen van Standard: kwantiteit boven kwaliteit

Het tweede seizoen onder leiding van Michel Preud'homme beloofde stukken beter te zijn dan het ...

213
{insert image alt}

Wat als … de play-offs nooit hadden bestaan?

Het gekibbel over het al dan niet definitief stopzetten van de Jupiler Pro League wakkert een aloude ...

1387

Gisteren 01 April 2020

{insert image alt}

Westerlo slaat belangrijke transferslag voor volgend seizoen

KVC Westerlo werd voor het seizoen getipt als een soort van grijze muis in 1B, maar de Kemphanen ...

43
{insert image alt}

Giroud slaat terug naar kritische Benzema

Olivier Giroud heeft met een kwinkslag gereageerd op de denigrerende commentaren van Karim Benzema ...

104
{insert image alt}

'Barcelona lonkt naar Jupiler Pro League voor knaltransfer'

Door het coronavirus dreigen clubs uit de Jupiler Pro League tijdens de komende mercato heel wat ...

373
{insert image alt}

Juve breekt contract Anderlecht-huurling Pjaca open

RSC Anderlecht moest zich afgelopen winter versterken, maar was beperkt in zijn financiële middelen ...

172
{insert image alt}

Coronacrisis: 'Genk denkt aan opvallend trainingsplan'

Donderdag houdt de Pro League opnieuw een videoconferentie waarin het verdere verloop óf de ...

98
{insert image alt}

Beboete Boateng zorgt voor rel bij Bayern: "Ging naar mijn ziek zoontje"

Het coronavirus dwingt een groot gedeelte van Europa vooral thuis te blijven, maar dat is niet ...

82
{insert image alt}

Macht Kompany neemt toe: "Hij is misschien al mede-eigenaar"

Om de financiële verliezen die gepaard gaan met de coronacrisis te counteren, leek RSC Anderlecht ...

336
{insert image alt}

'Club Brugge volgt peperdure middenvelder nog steeds'

Club Brugge maakt van de coronabreak gebruik om de komende mercato tot in de puntjes voor te ...

420
{insert image alt}

Beerschot mag juichen na licentie-update, ook goed nieuws OHL

Door de coronacrisis wordt er momenteel niet gespeeld in ons land, maar achter de schermen ligt de ...

275
{insert image alt}

'Barça bereidt zich voor op waanzinnige ruildeal'

FC Barcelona wil volgende mercato een nieuwe topaanvaller aantrekken. Daarvoor overwegen de ...

243
{insert image alt}

Acht profclubs niet zeker van licentie voor volgend seizoen

Wat er met het huidige seizoen zal gebeuren, blijft een groot mysterie. Na de beslissing van de UEFA ...

430
{insert image alt}

Diagne, Nasri & co rouwen na corona-overlijden: "Een grote meneer"

Het coronavirus blijft dagelijks duizenden slachtoffers maken. Ook de voetbalwereld ontsnapt er niet ...

0
{insert image alt}

De Vlieger lacht met ontslag Wagner: "Gekke Kris, saluukes"

De KBVB heeft vandaag beslist dat het de samenwerking met bondsprocureur Kris Wagner met ...

259
{insert image alt}

"Standpunt over voortzetting JPL zal moeten veranderen"

Er is dan toch nieuwe hoop dat we dit seizoen effectief nog voetbal zullen krijgen. Ook in de ...

526
{insert image alt}

Vandenbempt fileert Wagner: "Daar is het allemaal uit voortgevloeid"

De KBVB kondigde woensdag aan dat het afscheid neemt van bondsprocureur Kris Wagner. De flamboyante ...

204