Mignolet vs Van Crombrugge: wie is dé nummer één van de JPL?

Mignolet vs Van Crombrugge: wie is dé nummer één van de JPL?

De voorbije speeldag in de Jupiler Pro League werd getypeerd door storm Dennis, maar daarnaast was het toch ook dikwijls likkebaarden bij de prestaties van de doelmannen. Thomas Kaminiski keepte de twijfels van zich af tegen AS Eupen, Sinan Bolat haalde andermaal een hoog niveau op de Bosuil en Arnaud Bodart was werkelijk de absolute uitblinker bij Standard. Keeperstalent op overschot dus in onze contreien, al blijven de échte kleppers in doel toch wel Simon Mignolet en Hendrik Van Crombrugge.

Van oudsher zijn Club Brugge en RSC Anderlecht de twee Belgische topclubs bij uitstek. Op vlak van palmares, maar ook qua reputatie en achterban. Dit seizoen is het verschil tussen beide clubs echter nooit groter geweest. Anderlecht hinkt mijlenver achter op Club Brugge, en dat zowel op sportief als financieel vlak. Maar één gelijkenis is er vandaag nog te vinden tussen beide clubs. Met Simon Mignolet en Hendrik Van Crombrugge heeft ieder een topdoelman tussen de palen.

STAP ACHTERUIT

Zes jaar lang stond Simon Mignolet op de loonlijst van de Britse topclub Liverpool FC. Bij The Reds was Mignolet jarenlang de nummer één in doel, maar sinds de komst van Alisson Becker moest de Rode Duivel blij zijn met een rol als back-up. Een schande is dat zeker niet, want Alisson is met voorsprong de beste doelman in de Premier League.



Op 31-jarige leeftijd vond Mignolet zich nog te ambitieus om tweede viool te blijven spelen bij de Champions League-winnaar. In Brugge kon hij zich opnieuw in de kijker spelen en terug sportieve hoogtes beleven. Van Anfield naar Jan Breydel. Op papier is het een stap terug. Maar voor de hyperambitieuze Mignolet is dat niet zo.

Mignolet tekende een contract tot en met 2024, en hij kostte de Brugse clubkas zeven miljoen euro: het clubrecord ging niet alleen voor David Okereke aan diggelen in augustus. Ondanks zijn vijfjarige verbintenis lijkt het wel niet uitgesloten dat Mignolet nog voor die termijn Club zal verlaten. Een stap achteruit om er een vooruit te zetten? 

STAP VOORUIT

In augustus was Vincent Kompany volop bezig met zijn filosofie toe te passen bij RSC Anderlecht, met als conclusie dat de mayonaise zonder een goed voetballende doelman niet zou pakken. De keuze viel uiteindelijk op Hendrik Van Crombrugge, over wie bij aankomst toch meer vraagtekens bestonden dan over Mignolet in Brugge.



Van Crombrugge had dan ook weinig adelbrieven voor te leggen in Lotto Park. Hij was niet meteen de meest klinkende naam, al schopte de ex-doelman van AS Eupen het daar wel maar mooi tot Rode Duivel. Il faut le faire. Aan de Kehrweg keepte de 26-jarige doelman zes seizoenen lang knappe prestaties en saves bij elkaar.

Bij Anderlecht had Van Crombrugge nog alles te bewijzen, maar hij kreeg én pakte al vroeg zijn kans. Na zijn komst werd Thomas Didillon meteen naar de bank verwezen. Een teken van vertrouwen door Kompany en zijn sportieve staf die direct zijn vruchten afwierp, want het sluitstuk werd prompt een sterkhouder. Als alle RSCA’ers zijn niveau zouden halen ...

PUNTENPAKKERS

Beide doelmannen hebben hun eigen stijl van keepen en zijn dus niet zomaar één-op-één vergelijkbaar. Toch mogen we stellen dat zowel Mignolet als Van Crombrugge tot het summum van de JPL behoren, en allebei onmisbare steunpilaren zijn bij hun club. Een belangrijke waardemeter daarvoor zijn de expected goals. Dat algoritme weegt de de kwaliteit van doelkansen voor de tegenstander af tegen het aantal effectieve tegentreffers.

Mignolet incasseerde dit seizoen 11 doelpunten in 24 wedstrijden, maar volgens het model van de expected goals zouden er dat al 16 moeten zijn. Wegens een gebrekkige verdediging – en bij uitbreiding elftal – moest Van Crombrugge zich bij Anderlecht dan weer al 26 keer omdraaien in 25 matchen. Op het eerste zicht geen al te best rapport, ware het niet dat hij volgens de expected goals al 33 (!) stuks geslikt moest hebben.

KONINGEN VAN DE ZESTIEN

Zowel Mignolet als Van Crombrugge  bewezen dus al grote puntenpakkers te zijn voor hun team. Voor Club zijn dat welgekomen extra's in de titelstrijd, voor Anderlecht in de race richting play-off 1. Het is dan ook logisch dat Van Crombrugge een pak meer arbeid moet verrichten dan zijn Brugse collega. Sterker nog: geen enkele doelman in de Jupiler Pro League had meer werk op te knappen dan Van Crombrugge. Die zag om precies te zijn dit seizoen al 131 doelpogingen op zich afkomen.



Van Crombrugge redde het merendeel van die schoten, en is qua aantal saves dan ook de absolute leider in onze nationale competitie. Per wedstrijd is de doelman van Paars-Wit goed voor vier reddingen, terwijl Mignolet het moet doen met ‘maar’ twee stuks. Bij Club Brugge valt nu eenmaal minder defensief werk op te knappen, maar het moge duidelijk zijn: Van Crombrugge verricht dit seizoen mirakels bij Anderlecht. 

Tot slot toch ook nog een kleine statistiek over Mignolet. De Brugse nummer één is de onbetwiste leider als het aankomt op geslaagde reflexen in doel. In dat onderdeel overstijgt Mignolet zelfs zijn tegenhanger bij Anderlecht met enkele procenten.

VOETENWERK

Dé reden waarom Vincent Kompany zo aandrong op de komst van Van Crombrugge: het betere voetenwerk. Het sluitstuk liet ook meermaals zien daarover te beschikken, maar telkens weer halsstarrig proberen uitvoetballen brengt uiteraard ook de nodige risico's met zich mee. Van Crombrugge verslikte zich al in Oostende, waar Joseph Akpala kon profiteren, maar ook Mignolet ging al een keertje in de fout. In de halve finale van de beker nam Saido Berahino van Zulte Waregem het geschenk in ontvangst.



Zowel Club Brugge als Anderlecht proberen telkens van achteruit verzorgd op te bouwen, vaak met de doelman als het vertrekpunt. Daardoor komen beide goalies veel aan de bal tijdens de wedstrijden, en acteren ze soms haast als een soort spelverdelers in de eigen zestien. Per wedstrijd distribueert Mignolet 22 keer de bal onder zijn ploegmaats, Van Crombrugge beperkt zich tot 17 passes.

Maar de nummer één van Anderlecht trapt die wel efficiënter. Van Crombrugge benadert de perfectie met 98% aan geslaagde passes, de accuraatheid van Mignolet ligt iets lager met 89%. Die 'mindere' statistiek is wellicht te wijten aan het feit dat Mignolet significant vaker de iets langere bal (zeven per match) opzoekt dan Van Crombrugge (vier per match). Daar heeft de filosofie van Kompany ongetwijfeld het een en ander mee te maken.

REDDERS VAN HET SEIZOEN

Kiezen tussen Van Crombruggen en Mignolet is haast onmogelijk, want beide keepers zijn onmisbaar voor hun club. Anderlecht zou wellicht al mathematisch uitgeschakeld zijn voor PO I mocht het Van Crombrugge niet in doel hebben staan. Bij Club Brugge denkt men dan weer graag terug aan de resem imposante saves die Mignolet klaar had tijdens de kwalificatiewedstrijden van de Champions League.



Nog iets wat Mignolet en Van Crombrugge gemeen hebben, ook al bedraagt het verschil in leeftijd toch vijf jaar, is dat ze allebei verre van hun plafond bereikt hebben. Club Brugge en Anderlecht beschikken dan wel nog maar sinds vorige zomer over hun diensten, zowel in Jan Breydel als het Lotto Park willen ze nu al niet meer denken aan een scenario zonder hun intussen vertrouwd gezicht tussen de palen.

Hun eerste seizoen zal wellicht niet hun laatste zijn, maar toch moet er rekening worden gehouden dat beide doelmannen niet de volle vijf jaar op post zullen blijven. Mignolet liet eerder al de deur open voor een rentree naar de Premier League, terwijl Ajax al jaren Van Crombrugge volgt. Die benadert met zijn voetballend profiel tenslotte ten volle het Amsterdams profiel. Verre toekomstmuziek, maar toch iets om indachtig te zijn. Bondscoach Roberto Martinez kijkt alvast aandachtig mee.

POLL: Wie is volgens u de beste doelman?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

België moeten deze 2 ex-JPL'ers vrezen: "Altijd op niveau"
België moeten deze 2 ex-JPL'ers vrezen: "Altijd op niveau"

De Rode Duivels weten nu ook wie het derde land is dat ze treffen op het EK: Oekraïne. Dat is ...

59
59
FC Utrecht maakt komst van Belgische rechtsachter bekend
FC Utrecht maakt komst van Belgische rechtsachter bekend

FC Utrecht heeft vandaag een ingaande transfer meegedeeld. De Nederlandse subtopper maakte de komst ...

42
42
Verheyen kiest: deze sterkhouder uit de basis bij België
Verheyen kiest: deze sterkhouder uit de basis bij België

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels hebben zich kunnen bewijzen aan hun coach. ...

238
238
Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"
Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels speelden twee keer gelijk tegen Ierland en ...

207
207
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?

Bij Royal Antwerp FC gaan er mogelijk heel wat spelers de club verlaten in de zomer. De Great Old ...

444
444
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"

KRC Genk moet Wouter Vrancken mogelijk enkele matchen. Het Bondsparkt eist een straf van 2 ...

394
394
"Hoffenheim legde al bod neer bij Standard"
"Hoffenheim legde al bod neer bij Standard"

Standard is op zoek naar geld en moet in de zomer spelers verkopen. De Rouches kunnen ...

244
244
<strong>‘Club Brugge haalt zwaar uit: beste verdediger in België’</strong>
‘Club Brugge haalt zwaar uit: beste verdediger in België’

Club Brugge richt zich op het versterken van de verdediging en toont interesse in Emin Bayram, de ...

916
916
Gerits voert druk op: "Financieel belangrijk voor Genk"
Gerits voert druk op: "Financieel belangrijk voor Genk"

KRC Genk kende tot op heden een pover seizoen. Het Europese luik en de Croky Cup waren geen succes. ...

260
260
Perez wild van Rode Duivel: "Voor hem steek ik hand in het vuur"
Perez wild van Rode Duivel: "Voor hem steek ik hand in het vuur"

De Rode Duivels hebben een aantal zeer talentvolle jonge spelers in de kern. Analist Kenneth Perez ...

185
185
'Bliksemtransfer Koni De Winter naar Premier League'
'Bliksemtransfer Koni De Winter naar Premier League'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

114
114
Liep wintertransfer tussen RSCA en Gent spaak door Bayat?
Liep wintertransfer tussen RSCA en Gent spaak door Bayat?

Een aantal Belgische clubs werken nog steeds intensief samen met Mogi Bayat. Nochtans is de makelaar ...

240
240
Vrancken weg bij KRC Genk? Dit is zijn antwoord
Vrancken weg bij KRC Genk? Dit is zijn antwoord

Onlangs kwam het bericht dat Wouter Vrancken KRC Genk na het seizoen mogelijk zal verlaten. ...

760
760
'City slaat toe met 'nieuw wonderkind' van 14 jaar'
'City slaat toe met 'nieuw wonderkind' van 14 jaar'

Manchester City strijdt ook dit seizoen weer mee voor verschillende hoofdprijzen. Maar ondertussen ...

143
143
'Club Brugge aanzienlijke stap dichter bij nieuwe trainer'
'Club Brugge aanzienlijke stap dichter bij nieuwe trainer'

Club Brugge opent aanstaande maandag zijn campagne in de Champions' Play-Offs met een derby tegen ...

1131
1131