Het been van PO I: de 4 honden gewikt en gewogen

Foto: Het been van PO I: de 4 honden gewikt en gewogen

Vier speeldagen voor het einde van de reguliere competitie zijn drie teams zeker van PO I: Club Brugge, AA Gent en Charleroi. Met respectievelijk negen en zeven punten voorsprong op het nummer zes mogen daarnaast ook Antwerp en Standard hun ticket stilaan boeken. Rest nu dus alleen nog maar de vraag wie zich als laatste gelukkige bij dat lijstje schaart, een race die razend spannend lijkt te zullen worden.

Mathematisch gezien maken namelijk maar liefst zeven (!) teams nog altijd kans om straks deel te mogen nemen aan de eindronde. Hoewel hun achterstand relatief beperkt is, zien wij Moeskroen, STVV of KV Kortrijk echter niet meteen in staat om nog een late eindsprint in te zetten. Hoe het zit met de overige vier kandidaten, die volgens ons dus toch over iets betere papieren beschikken, ontdekt u hieronder.

KRC GENK – 38 PTN

Beginnen doen we bij de ploeg die op dit moment de zesde plaats beet heeft. Uiteraard hadden ze bij de regerend landskampioen op veel meer gehoopt, maar na zowat een heel jaar uit de boot te vallen is Genk vast al blij er vandaag bij te zijn. Of dat ook binnen vier weken nog steeds het geval is valt evenwel af te wachten, want de troepen van Hannes Wolf blijven wisselvallig voor de dag komen. Met een zeven op 15 sinds nieuwjaar werd de laatste rechte lijn alvast niet optimaal ingezet, al dient dat schaarse puntengewin toch wat gerelativeerd te worden. Alleen de thuisnederlaag tegen Standard dit weekend kwam ongelegen.Voor de rest won Genk op het veld van Zulte Waregem en in eigen huis tegen Charleroi, in Gent en Antwerp – twee teams met een fikse thuisreputatie – pakten de Limburgers één op zes. Een loodzwaar programma dus, met vijf stevige tegenstanders en slechts twee duels in de eigen Luminus Arena. Hoewel het nog altijd wachten is tot weer een échte sterkhouder opstaat, zullen Dimitri de Condé en co nu dan ook graag een blik op de aankomende kalender werpen. Kortrijk en Oostende uit moet doenbaar zijn, tussendoor komt wel leider Club Brugge op bezoek. De laatste speeldag zou dus zomaar wel eens beslissend kunnen worden.

KV MECHELEN – 37 PTN

Dan ontvangt Genk met KV Mechelen immers het elftal dat hen vandaag het kortst op de hielen zit. Achter de Kazerne leken ze hun onverhoopte ambities na de vier opeenvolgende nederlagen in 2020 op te mogen bergen, zeker aangezien Malinwa maar niet van haar thuiscomplex verlost geraakte. Dat één overwinning wonderen kan doen, werd met de zege tegen Anderlecht dit weekend echter nog maar eens geïllustreerd. De promovendus maakt dankzij de deugddoende driepunter nog altijd kans om straks in het eerste jaar terug op het hoogste niveau meteen mee te mogen doen met de grote jongens. Nu al een straffe prestatie.De komende weken zouden de Mechelaars bovendien in staat moeten zijn om vlotjes bovenin mee te blijven draaien, want met achtereenvolgens Waasland-Beveren thuis, STVV uit en Eupen thuis is het schema hen gunstig gezind. Daarna moet de laatste stap dus in Genk gezet worden, allicht een rasecht alles-of-niets duel met de eindronde als inzet – tenzij de kandidaten hieronder zich er toch nog mee bemoeien. Wouter Vrancken rekent alvast op zijn sterk collectief, mét steunpilaar Joachim Van Damme terug in de rangen én recent gekruid met talenten als Aster Vranckx en Issa Kaboré, om de opdracht tot een goed einde te brengen.

ZULTE WAREGEM – 34 PTN

Terwijl Genk en KV Mechelen hun lot allebei dus nog in eigen handen hebben, moet Zulte Waregem al rekenen op puntenverlies van de concurrentie. De achterstand op het nummer zes bedraagt momenteel namelijk toch al vier punten, wat betekent dat Genk bij een negen op 12 hoe dan ook geen rekening meer hoeft te houden met Essevee. In het geval van een gelijke stand is in de eerste plaats trouwens het aantal overwinningen en vervolgens het doelpuntensaldo van tel. In beide aspecten doen de Limburgers (11 en +1) beter dan de jongens van Francky Dury (10 en -1). Voor de volledigheid: KV Mechelen zit aan 11 en -4.Vermits ze aan de Gaverbeek sowieso meer matchen moeten winnen om minstens gelijk te komen – tenzij een zeldzaam scenario zich voltrekt – hoeft dat in principe echter geen hinderpaal te zijn. Zeker niet als de streekderby’s tegen Oostende en Kortrijk geen punten kosten, een vereiste om op de voorlaatste speeldag in Anderlecht nog om de knikkers te spelen. Daarna volgt wel alweer een lastige partij in eigen huis tegen Standard, de vormcurve laat met drie op 21 bovendien te wensen over. Dat Essevee überhaupt kans maakt op PO I is dan ook een klein mirakel, maar wie weet is het geluk van de anciens nog niet opgebruikt.

ANDERLECHT – 34 PTN

In het Lotto Park hopen ze dan weer vooral geen tegenslagen meer te moeten verwerken. Of Vincent Kompany gelijk heeft dat Anderlecht tot dusver al meer had verdiend durven we louter op sportieve basis betwijfelen, maar de nodig portie pech kwam Paars-Wit dit seizoen ontegensprekelijk tegen. Toch is de situatie nu eenmaal wat ze is: op vier matchen van het einde tellen de Brusselaars vier punten achterstand op Genk, met twee wedstrijden minder gewonnen en een doelpuntensaldo dat zowaar in evenwicht is. Helaas blijven de sterkhouders ook nog eens vallen als vliegen, want volgende week is Jérémy Doku geschorst.Het goede nieuws voor Anderlecht is dat het met Eupen, Waasland-Beveren en STVV nog drie hapklare brokken krijgt voorgeschoteld, al bleken ook die in deze jaargang vaak niet zo gemakkelijk door te slikken. Tussendoor komt Zulte Waregem op bezoek, nog maar eens een duel waarin de recordkampioen zich geen misstap meer kan veroorloven – iets wat in Mechelen dus niet al te best afliep. Zelfs als RSCA voortaan foutloos blijft, moeten alle stukken de volgende weken echter al perfect in mekaar gaan passen om de drie overige kandidaten voorbij te steken. Een moeilijke puzzel: Frank Vercauteren moet er stilaan zowat gewend aan zijn.

POLL: Wie zal volgens u het laatste plekje in PO I bemachtigen?

'Barcelona lonkt naar Jupiler Pro League voor knaltransfer'

Westerlo slaat belangrijke transferslag voor volgend seizoen

Giroud slaat terug naar kritische Benzema

Vandaag 02 April 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Credits voor Coucke: hoe RSCA-voorzitter nu al zijn gram haalt

Ook in volle coronacrisis blijft de chaos in het Lotto Park de koppen domineren. Van diverse ...

1344
{insert image alt}

De investeringen van Standard: kwantiteit boven kwaliteit

Het tweede seizoen onder leiding van Michel Preud'homme beloofde stukken beter te zijn dan het ...

213
{insert image alt}

Wat als … de play-offs nooit hadden bestaan?

Het gekibbel over het al dan niet definitief stopzetten van de Jupiler Pro League wakkert een aloude ...

1392

Gisteren 01 April 2020

{insert image alt}

Westerlo slaat belangrijke transferslag voor volgend seizoen

KVC Westerlo werd voor het seizoen getipt als een soort van grijze muis in 1B, maar de Kemphanen ...

51
{insert image alt}

Giroud slaat terug naar kritische Benzema

Olivier Giroud heeft met een kwinkslag gereageerd op de denigrerende commentaren van Karim Benzema ...

112
{insert image alt}

'Barcelona lonkt naar Jupiler Pro League voor knaltransfer'

Door het coronavirus dreigen clubs uit de Jupiler Pro League tijdens de komende mercato heel wat ...

411
{insert image alt}

Juve breekt contract Anderlecht-huurling Pjaca open

RSC Anderlecht moest zich afgelopen winter versterken, maar was beperkt in zijn financiële middelen ...

180
{insert image alt}

Coronacrisis: 'Genk denkt aan opvallend trainingsplan'

Donderdag houdt de Pro League opnieuw een videoconferentie waarin het verdere verloop óf de ...

105
{insert image alt}

Beboete Boateng zorgt voor rel bij Bayern: "Ging naar mijn ziek zoontje"

Het coronavirus dwingt een groot gedeelte van Europa vooral thuis te blijven, maar dat is niet ...

84
{insert image alt}

Macht Kompany neemt toe: "Hij is misschien al mede-eigenaar"

Om de financiële verliezen die gepaard gaan met de coronacrisis te counteren, leek RSC Anderlecht ...

350
{insert image alt}

'Club Brugge volgt peperdure middenvelder nog steeds'

Club Brugge maakt van de coronabreak gebruik om de komende mercato tot in de puntjes voor te ...

431
{insert image alt}

Beerschot mag juichen na licentie-update, ook goed nieuws OHL

Door de coronacrisis wordt er momenteel niet gespeeld in ons land, maar achter de schermen ligt de ...

282
{insert image alt}

'Barça bereidt zich voor op waanzinnige ruildeal'

FC Barcelona wil volgende mercato een nieuwe topaanvaller aantrekken. Daarvoor overwegen de ...

250
{insert image alt}

Acht profclubs niet zeker van licentie voor volgend seizoen

Wat er met het huidige seizoen zal gebeuren, blijft een groot mysterie. Na de beslissing van de UEFA ...

440
{insert image alt}

Diagne, Nasri & co rouwen na corona-overlijden: "Een grote meneer"

Het coronavirus blijft dagelijks duizenden slachtoffers maken. Ook de voetbalwereld ontsnapt er niet ...

0
{insert image alt}

De Vlieger lacht met ontslag Wagner: "Gekke Kris, saluukes"

De KBVB heeft vandaag beslist dat het de samenwerking met bondsprocureur Kris Wagner met ...

270
{insert image alt}

"Standpunt over voortzetting JPL zal moeten veranderen"

Er is dan toch nieuwe hoop dat we dit seizoen effectief nog voetbal zullen krijgen. Ook in de ...

534
{insert image alt}

Vandenbempt fileert Wagner: "Daar is het allemaal uit voortgevloeid"

De KBVB kondigde woensdag aan dat het afscheid neemt van bondsprocureur Kris Wagner. De flamboyante ...

211