Van passing tot fouten: de stats achter het Brugse vormdipje

Foto: Van passing tot fouten: de stats achter het Brugse vormdipje

Club Brugge heeft het nieuwe kalenderjaar 2020 nog niet veel glans kunnen geven. De finale van de Croky Cup werd met de nodige moeite wel bereikt, maar in de Jupiler Pro League haalt Blauw-Zwart een matig puntengemiddelde van negen punten op 15. Niet echt cijfers voor dé titelfavoriet bij uitstek, al waren die voorbije vijf tegenstanders wel van een moeilijk kaliber. 

Enige nuance is dus wel op zijn plaats na de voorbije vier lastige verplaatsingen bij Anderlecht, KV Kortrijk, Charleroi en Standard. Daarnaast blijft een thuiswedstrijd tegen Antwerp altijd wel een grote strijd, en dat is letterlijk te nemen. Maar toch kunnen er belangrijke vaststellingen gemaakt worden over de voorbije vijf competitiewedstrijden van Club Brugge. Van verval is nog geen sprake, maar van een klein dipje misschien wel? 

MINDER BALBEZIT

Club Brugge is een ploeg die graag dominant speelt, en bijgevolg steeds het balbezit opeist. Maar tijdens de voorbije weken is dat wedstrijdaandeel flink verminderd. In het eerste competitiegedeelte anno 2019 haalde Club nog probleemloos een percentage tussen 60% en 65% per wedstrijd, maar in 2020 gaat dat gemiddelde in neerwaartse lijn.In de voorbije vijf wedstrijden bleef het balbezit zelfs steken op 57%, met als absoluut dieptepunt de 51% tegen RSC Anderlecht. Toch is Club Brugge met 60% nog steeds de onbetwiste leider in het klassement der dominantie. AA Gent en RSC Anderlecht halen dit seizoen 56% in de Jupiler Pro League.

ONZUIVERE PASSING

De laatste weken kwam Club Brugge dan ook veel minder toe aan haar normale spel. Een eerste belangrijke paramater daarvoor is dus het dalende balbezit op zich, maar daarnaast is ook het aantal verstuurde passes drastisch afgenomen in vergelijking met de eerdere matchen in de huidige jaargang. Net zoals de precisie.

Tegen Standard, Antwerp en Anderlecht was de kwaliteit van de passing nog eerder goed, maar tegen KV Kortrijk en Charleroi viel er wel een flinke dip te constateren. De accurate passing lag toen slechts op 76%, terwijl het gemiddelde bij Club qua zuivere passes rond 84% circuleert. In de voorbije vijf matchen was dat gemiddelde 80%.De zuiverheid in het samenspel daalde dus zienderogen in 2020, en dat was ook het geval bij het aantal van de afgeleverde passes. Enkel tegen Standard (534 passes) deed Club Brugge het meer dan behoorlijk en werd het normale ritme gerespecteerd. 

In de andere matchen tegen Antwerp (490), Charleroi (432) KV Kortrijk (459) en Anderlecht (438) was het aantal passes echter ver verwijderd van het gemiddelde van 526 stuks per wedstrijd. In de voorbije vijf duels bleef Club zo algemeen genomen steken op 470 stuks. En dat is wel toch een groot verschil.

VORMER EN VANAKEN

Een slechtere passing zorgt bijgevolg voor minder gevaar voor doel, waardoor er moeilijker kan gescoord worden. Logisch. Maar een gebrek aan efficiëntie voor doel is al langer dan vandaag een probleem op Jan Breydel. Toch kan er in de afgelopen vijf matchen niet alleen naar de aanvallers gekeken worden voor de mindere prestaties.

Het aantal passes naar de zogenaamde final third, de zone van de waarheid in de box van de tegenstander zeg maar, daalde zienderogen. Alsook de efficiëntie van die passes (van 71% naar 63%). De aanvallers van Club Brugge moesten het dus met flink wat minder aanvoer stellen. Toch best wel opvallend. 

De gekende tandem Ruud Vormer en Hans Vanaken is uiteraard de motor van de Brugse machine, en die lijken de voorbije weken dus minder aan bod te komen. Toch blijkt dat niet helemaal correct. Vanaken kent helemaal geen decompressie na het winnen van de Gouden Schoen, want zijn passing sinds nieuwjaar (92%) is nog nooit hoger geweest dit seizoen (gemiddeld 89%). Ook bij kompaan Ruud Vormer zien we geen dipje in zijn stats.

BALVERLIES

Het neemt niet weg dat Club in de voorbije vijf speeldagen – per wedstrijd – 20 (!) meer balverliezen dan normaal liet noteren. De spelers die in 2020 het vaakst het leer aan de tegenstander lieten, zijn bovendien vreemd genoeg de sterkhouders die over het ganse seizoen het meest balvast zijn bij Club. Contradictorisch.

Ruud Vormer is daar, ondanks zijn nog steeds degelijke cijfers, één van. Dit seizoen speelt de Nederlander per wedstrijd normaal zeven keer de bal kwijt, maar tegen Antwerp (9) en Anderlecht (13) was hij één van de spelers die voor veel slordigheden zorgde. Vanaken beperkte zich tot één negatieve uitschieter tegen Anderlecht (12), terwijl zijn gemiddelde op negen verloren ballen per match ligt.Nog opvallender is dat ook Éder Balanta en Simon Deli meer balverlies lijden in 2020. Zeker in het geval van Deli is dat toch wel zorgwekkend, nadat hij eerder al kritiek kreeg op zijn nonchalante stijl. De Ivoriaanse verdediger was in het kalenderjaar 2019 nochtans een grote revelatie, maar sinds de jaarwissel loopt het precies wat minder.

Gemiddeld verliest Deli negen keer de bal per wedstrijd in de Jupiler Pro League, iets wat zeker niet buitenproportioneel is. Maar tegen Antwerp (11), KV Kortrijk (13) en Charleroi (13) ging het merkwaardig veel verkeerd, en behoorde hij tot de Brugse spelers die het vaakst de bal inleverden. Als verdediger is dat toch wel alarmerend.

KEEP IT COOL

Standard, Antwerp, Charleroi, KV Kortrijk en Anderlecht. Het waren in 2020 geen makke ploegen waartegen Club Brugge het moest opnemen – Zulte Waregem in de beker buiten beschouwing gelaten. Elk van deze wedstrijden werd getypeerd door veel fysiek spel, waardoor Blauw-Zwart vaak weinig tot voetballen toe kwam.Dat potige voetbal vertaalt zich ook in tal van begane overtredingen. Zo werd de competitieleider per wedstrijd zes keer vaker afgefloten dan gemiddeld (13 fouten). De genoemde ploegen houden wel van een stevig potje mannenvoetbal, en Club Brugge liet zich daarin duidelijk meetrekken. Zelfs een koele kikker zoals Vanaken beging in die wedstrijden meer dan dubbel zoveel overtredingen dan gewoonlijk.

In de resterende vijf matchen van de reguliere competitie moet Club die negatieve spiraal op het vlak van passing, balverlies én overtredingen zien te doorbreken. Te beginnen zaterdagavond tegen Waasland-Beveren, hier en daar omschreven als de zwakste ploeg in de Jupiler Pro League.

Daarna staan Blauw-Zwart met – opnieuw – Charleroi en KRC Genk nóg twee zware tegenstanders te wachten, gevolgd door Cercle Brugge en AS Eupen als afsluiters. Voor de beste club van het land mogen die laatste twee tegenstanders geen problemen opleveren. En zouden ze een ideaal opstapje moeten vormen om opnieuw te vlammen in PO I.

POLL: Is er een dip(je) merkbaar bij Club Brugge volgens u?

Vlap reageert op Vanaken-incident: "Hij heeft me verrast"

Makelaar verrast: "Mourinho polst persoonlijk naar speler Genk"

Losada duidt groot nadeel voor Beerschot aan

Vandaag 05 April 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Max. 2,5 miljoen: de juiste strategie voor Anderlecht?

Anderlecht ziet af in coronatijden. Niet alleen op sportief vlak, waar Paars-Wit haar waterkansje op ...

218
{insert image alt}

Ethische illusies & wanbeleid: de JPL-stop onder de loep

Nog elf dagen, en dan zit de editie 2019/20 van de Jupiler Pro League er allicht onherroepelijk op. ...

473
{insert image alt}

Virtuele Ronde van Vlaanderen: pronostikeer en win!

Niet alleen het voetbal is zwaar getroffen door het coronavirus, ook de andere sporttakken lijden ...

68
{insert image alt}

Makelaar verrast: "Mourinho polst persoonlijk naar speler Genk"

KRC Genk legde afgelopen zomer de nodige miljoenen neer om versterking aan te trekken, maar niet al ...

42
{insert image alt}

Losada duidt groot nadeel voor Beerschot aan

Een speciale werkgroep van de Pro League moet zich in de komende dagen buigen over de promotiefinale ...

91
{insert image alt}

Vlap reageert op Vanaken-incident: "Hij heeft me verrast"

Tijdens zijn officiële voorstelling als aanwinst van RSC Anderlecht, wist Michel Vlap afgelopen ...

309
{insert image alt}

Knaltransfer voor Kane? "Het is nu of nooit"

De voorbije weken cirucleerden steeds meer geruchten over een mogelijk vertrek van Harry Kane bij ...

58
{insert image alt}

Lukaku maakt grootse indruk: "Mentaal één van sterkste spelers ooit"

Dat het EK 2020 een jaartje werd uitgesteld, is voor heel wat voetballers slecht nieuws. Zo ook voor ...

49
{insert image alt}

Anderlecht kan virtuele eer niet redden: STVV wint spektakelmatch

Door het coronavirus ligt de sportwereld momenteel volledig plat en dat kan nog een tijdje gaan ...

61
{insert image alt}

'Diagne kost Club Brugge opnieuw een stevige som'

In zijn zoektocht naar een nieuwe spits belandde Club Brugge eind vorige zomermercato bij de ...

455
{insert image alt}

'Sancho stelt keiharde eis voor supertransfer'

Jadon Sancho van Borussia Dortmund is op dit moment een van de meest populaire spelers op de ...

89
{insert image alt}

Pro League doet fraaie gift in strijd tegen coronacrisis

De corona-curve in ons land lijkt stilaan af te vlakken, toch is de strijd tegen dit vreselijke ...

48
{insert image alt}

Goed nieuws voor Beerschot en OHL: "Makkelijker met 18 clubs"

De Raad van Bestuur van de Pro League gaf donderdag het officiële advies om nu al een streep te ...

461
{insert image alt}

Zondebok in Madrid: "Hij heeft niets aan Real toegevoegd"

De eerste periode van Zinédine Zidane als coach van Real Madrid was ontzettend succesvol: De ...

218
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Toptransfer voor Club, Dortmund lonkt naar Genk'

Door het coronavirus worden er momenteel geen voetbalwedstrijden afgewerkt, dat nog minstens tot ...

493
{insert image alt}

"Dat kost Club Brugge 750.000 euro per thuismatch"

Wordt Club Brugge volgende week woensdag uitgeroepen tot kampioen van het seizoen 2019-2020? Het ...

383
{insert image alt}

'Sambi Lokonga als drukkingsmiddel bij miljoenentransfer?'

RSC Anderlecht zal komend seizoen opnieuw geen Europees spelen, maar kan zich zo wel volledig ...

227
{insert image alt}

'Ajax helpt Club Brugge dichter bij transfer Marin'

12,5 miljoen euro maakte Ajax vorige zomer over aan Standard. Razvan Marin moest de Amsterdammers ...

371

Gisteren 04 April 2020

{insert image alt}

Bijna-kampioenenmaker van Standard houdt het voor bekeken

Het voetbalseizoen in België is ten einde en dat betekent dat een aantal spelers uit onze ...

326
{insert image alt}

"Ik wil de concurrentie met Courtois aangaan"

Vorig seizoen was er nog twijfel over Thibaut Courtois bij Real Madrid en moest hij regelmatig zijn ...

292
{insert image alt}

'Donkere wolken pakken zich samen boven Roeselare'

Er heersen nog heel wat vragen over hoe de reeksen in 1A en 1B er volgend seizoen uit zullen zien. ...

313
{insert image alt}

Goed nieuws voor Club en co: "De UEFA kan niets doen"

Dat de Pro League besliste om dit seizoen niet meer te voetballen, viel niet in goede aarde bij de ...

1113
{insert image alt}

Italianen willen verrassende symbolische kampioen aanduiden

Italië is het Europese land dat het zwaarst getroffen is door het coronavirus en het is dan ook ...

457
{insert image alt}

Degradatieregeling in amateurreeksen op de helling?

Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat het Belgische voetbalseizoen er vroeger dan verwacht op ...

305
{insert image alt}

Rivaldo tipt Barça: "Hij is de enige die een plaats naast Messi kan claimen"

FC Barcelona lijkt in de zomer op zoek te gaan naar aanvallende versterking. De spoeling in de ...

240
{insert image alt}

'Lazio ligt op vinkenslag om deal van 10 miljoen met Genk te sluiten'

Het coronavirus zorgt voor heel wat onzekerheid in de voetbalwereld, onder meer met het oog op de ...

838
{insert image alt}

Brugs icoon Stanic: "Voor hen is de Belgische competitie perfect"

In de jaren '90 was Mario Stanic één van de iconen van Club Brugge. De Kroaat speelde van 1995 tot ...

308
{insert image alt}

'Club en Standard krijgen nieuws over mogelijke komst Diaby'

De voorbije dagen werd Abdoulay Diaby gelinkt aan een terugkeer naar de Jupiler Pro League. Een ...

618
{insert image alt}

Standard grijpt net naast finale in Ultimate QuaranTeam-toernooi

Door het coronavirus liggen alle voetbalcompetities voor enkele maanden stil en dus zoeken clubs en ...

95
{insert image alt}

'Nainggolan moet Inter straks topaanwinst opleveren'

Voor Radja Nainggolan was dit seizoen geen plaats meer bij Internazionale en de ex-Rode Duivel ...

195
{insert image alt}

Robinho over vergelijking met Pelé en jiujitsu-gevecht bij AC Milan-training

Robinho speelde bij 's werelds grootste clubs als Real Madrid, Manchester City en AC Milan, maar ...

155
{insert image alt}

Wolf: "We incasseerden 30 miljoen euro, daar profiteren we nu van"

Hannes Wolf nam dit seizoen het stokje over van Felice Mazzu, maar KRC Genk speelde zeker niet ...

579
{insert image alt}

Concurrent voor Courtois: "Wil de nummer één bij Real Madrid worden"

Thibaut Courtois is de onbetwistbare nummer één bij Real Madrid, maar de Rode Duivel moet blijven ...

325