Dromen over Doku: de grootste RSCA-goudklomp sinds Tielemans

Foto: Dromen over Doku: de grootste RSCA-goudklomp sinds Tielemans

Op 4 mei 2018 kondigde Marc Coucke vol trots aan dat elf jeugdinternationals hun contract zouden verlengen bij Anderlecht, ondanks de lokroep vanuit het buitenland. We nemen de namen van toen er nog eens bij. Mathis Suray, Anouar El Hadj, Lucas Lissens, Halim Timassi, Killlian Sardella, Loic Masscho, Chris Kalulika, Yari Verschaeren, Antoine Colassin, Zacarias Antonio en Jérémy Doku. Vooral bij de laatste had de Sporting-preses hoge verwachtingen. En terecht.

EXPONENTIËLE GROEI

In mei 2018 was Doku nog geen zestien jaar, maar toen al werd hij uit de klauwen gehouden van meerdere Europese topclubs – waaronder Liverpool FC. Ondertussen zijn we bijna twee jaar verder, en het ruwe talent uit Borgerhout lijkt belangrijke stappen te hebben gezet in zijn groeiproces. Op talent en klasse staat geen leeftijd, maar we vergeten het toch te vaak: Doku telt nog steeds maar 17 lentes. De marge is énorm.Doku werkt momenteel een meer dan degelijk seizoen af in de hoofdmacht van Anderlecht. En dat is niet vanzelfsprekend. De sportieve resultaten bij Sporting zijn al genoeg geanalyseerd, maar dat zorgt zeker niet voor minder druk bij de jeugdige spelers. Sinds de partij tegen KRC Genk lijkt de jonge aanvaller echter een exponentiële groei mee te maken. Met de hemelse prestatie tegen AA Gent als absolute climax.

NIEMAND BETER IN NEERPEDE

Dit seizoen acteert Doku meer vanop de rechterkant, terwijl hij zijn grootste kwaliteiten nochtans het best kan ontplooien aan de overzijde. Door de blessure van Nacer Chadli kreeg hij de voorbije weken echter onverwachts eindelijk zijn kans vanop zijn geliefkoosde linkerflank. Daar zette hij dan ook zijn beste prestaties in de jeugdreeksen neer, waar de spurtbom al werd omschreven als de meest spectaculaire speler die ooit werd voorgebracht te Neerpede.Fijne voetjes, doelgericht (vooral vanop links), een arsenaal aan dribbels en een ongekende snelheid: de capaciteiten van Doku zijn reeds gekend en kwamen in Gent plots allemaal tot uiting. Vraag maar eens aan Alessio Castro-Montes of Milad Mohammadi wat ze vinden van hun rechtstreekse tegenstander van vorige week. “Ik heb nog nooit zo'n snelle speler gekend in de Jupiler Pro League”, verklaarde Mohammadi, bijgetreden door zijn collega-back aan de overkant.

EFFICIËNTE DRIBBELKONT...

Sinds enkele weken is Doku inderdaad bezig aan een knappe ontwikkeling. In de voorbije vijf wedstrijden zocht hij gemiddeld bijna 10 keer de actie op, waarbij 62% van zijn dribbels ook geslaagd waren. Daarmee doet Doku beter dan iemand als Mehdi Carcela, die in hetzelfde aantal matchen goed is voor 12 dribbels per match met een iets mindere succesratio van 60%.

De gretigste én efficiëntste dribbelkont van de voorbije vijf speeldagen in de Jupiler Pro League loopt evenwel in Brugge rond. Niet bij competitieleider Club, maar wel bij rode lantaarn Cercle. Daar zet Kylian Hazard bijna 13 keer per wedstrijd een dribbel in, waarbij hij 63% van de keren als winnaar uit de strijd komt.Als we er echter de statistieken van de gehele competitie bijnemen, dan mag Doku zich zowaar zelfs de beste dribbelaar vanaf de zijkant noemen. Daarvoor baseerden we ons op de flankspelers die zich gemiddeld aan minimum 9 acties waagden per duel – toch een vereiste als moderne winger. In die categorie doet niemand beter dan Doku (12 dribbels aan een efficiëntie van 60%).

Voor de geïnteresseerden: nummer twee in de lijst is Hazard (9 dribbels aan een efficiëntie van 58%), gevolgd door zijn kersverse ploegmaat Dino Hotic (11 dribbels aan een efficiëntie van 57%). Het is nog vroeg, maar de Bosnische aanwinst (via AS Monaco) lijkt op weg om de hoge verwachtingen in te lossen bij de Vereniging.

… MET EEN VOORZET

Als je eenmaal je mannetje voorbij bent, moet het echte werk evenwel nog beginnen. Er is niets zo jammer als een geslaagde dribbel die leidt tot balverlies, waardoor de aanval abrupt wordt stopgezet en de focus komt te liggen op het recupereren van het balbezit.

Acterend vanop de linkerflank kan Doku voor het meeste dreiging zorgen, maar zoals gezegd speelde hij voorlopig nog het vaakst vanop rechts. Als rechtsbenige aanvaller is het dan ook logisch dat Doku daar vooral kiest voor een center in de box. Vaanop links kan hij dan weer gemakkelijker naar binnen snijden en voor meer doelgevaar zorgen.Bij Anderlecht mag men zeker niet klagen over zijn gebrek aan efficiëntie. Niet alleen zijn dribbels zijn immers vaak geslaagd, dat geldt ook voor zijn afgeleverde voorzetten – een kwaliteit die minder vaak in de verf wordt gezet. Doku behoort daarin zelfs tot de top drie van wingers in onze competitie, zowel wat aantal crosses als succesratio betreft.

Junya Ito van KRC Genk spant in beide categorieën de kroon met 4,9 afgeleverde voorzetten per duel, waarvan 35% ook aankomt bij een ploegmaat. Mehdi Carcela scoort hetzelfde percentage op iets minder pogingen (4,7), Doku levert dan weer net zoveel crosses af als Ito maar is met 33% net iets minder efficiënt.

18-19 VERSUS 19-20

Vorig seizoen stak Doku voor het eerst zijn neus aan het venster bij de A-kern van Anderlecht. Als zestienjarige mocht hij toen zijn eerste stappen in het professionele voetbal zetten. Waar de teller toen echter al stopte op zes optredens, verscheen Doku ditmaal al 21 keer tussen de lijnen. Samen met zijn speelminuten stijgen dan ook zijn statistieken in de positieve zin.

Zijn efficiëntie qua passing ligt met 74% nog in de lijn van vorig jaar, maar op vlak van duels en dribbels valt een grote verbetering te constateren. Zoals eerder vermeld zijn 60% van Doku's acties geslaagd, terwijl dat vorig seizoen nog 50% was. Belangrijke kanttekening: over 90 minuten berekend is het aantal dribbels niet gestegen, wat betekent dat ze vooral kwalitatief van een veel betere makelij zijn.En ook al is Doku qua lichaamsbouw niet de grootste kleerkast, de 17-jarige houdt zich verrassend genoeg goed staande in de duels. Per negentig minuten gaat Doku 31 lijf-aan-lijfgevechten aan, waarvan hij er 45% als winnaar afsluit. Vorig seizoen waren de aangegane duels even talrijk, maar toen wist hij maar 39% in zijn voordeel te beslechten. Doku zet dus duidelijk flinke stappen vooruit.

NIEUWE MILJOENENTRANSFER?

Ook al sprong Doku pas tijdens de voorbije weken écht in het oog, ontgoochelen deed de aanvaller dit seizoen nog nooit. Nu iedereen heeft kunnen smikkelen en smullen van zijn monsterlijke kwaliteiten, is het aan hem om zijn hoge niveau verder te zetten. Doku moet aantonen waarom hij wordt omschreven als het meest spectaculaire talent die ooit werd voortgebracht uit Neerpede. En dan is de kans groot dat zowel hij áls Anderlecht beloond zullen worden voor alle tijd, energie, geduld en inspanningen.In de zomer van 2019 bedroeg de marktwaarde van Doku nog twee miljoen. Ondertussen is die al verdriedubbeld naar zes miljoen euro, en dan heeft hij er nog geen volledig seizoen in de A-kern opzitten. Zijn evolutie qua marktprijs valt zo een beetje te vergelijken met die van Youri Tielemans destijds. Ook hij debuteerde als zestienjarige en had toen snel een marktwaarde van drie miljoen, wat enkele maanden later al werd opgewaardeerd naar zeven miljoen. Op 20-jarige leeftijd werd Tielemans uiteindelijk verkocht aan AS Monaco voor ... 26,20 miljoen euro. Als het meezit, dan kan eenzelfde scenario zich binnen enkele jaren met Doku herhalen. 

POLL: Wordt Doku voor meer verkocht dan Tielemans?

Roofe: "Anderlecht had geld nodig"

Progressie in Champions League: 10 op 23 voor Belgische clubs

Rode Duivel maakte vreemde keuze: "Club of Anderlecht was beter geweest"

Vandaag 21 Oktober 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Club Brugge herontdekt zichzelf: 2 ultieme uitblinkers

Delirium in Sint-Petersburg. Na meer dan 90 minuten zwoegen beloonde Club Brugge zichzelf in het ...

421
{insert image alt}

Pak liefst 10x je inzet bij zege van Standard tegen Glasgow Rangers!

De Europa League gaat weer van start. Standard zit in een groep met Glasgow Rangers, Lech Poznan en ...

15
{insert image alt}

Grandioze revanche: 'Held van Club Brugge'

Club Brugge telde dinsdagavond in Sint-Petersburg meer dan één held. Charles De Ketelaere werkte ...

594
{insert image alt}

Rode Duivel maakte vreemde keuze: "Club of Anderlecht was beter geweest"

RSC Anderlecht mist ervaring, zeker na het verdwijnen van Vincent Kompany. De Brusselaars konden ook ...

1
{insert image alt}

Kompany: "Die luxe hebben we niet bij Anderlecht"

RSC Anderlecht neemt het vrijdag op tegen KV Kortrijk. Vincent Kompany kan weer rekenen op enkele ...

32
{insert image alt}

Montanier: "Club Brugge is een goed voorbeeld"

Standard meldde een aantal coronagevallen en twee spelers blijven uit voorzorg aan de kant. Toch was ...

67
{insert image alt}

Progressie in Champions League: 10 op 23 voor Belgische clubs

Club Brugge kende een prachtig resultaat op het veld van Zenit. Philippe Clement sprak van een zege ...

115
{insert image alt}

Roofe: "Anderlecht had geld nodig"

RSC Anderlecht heeft met Landry Dimata, Antoine Colassin en Lukas Nmecha drie spitsen. Kemar Roofe ...

228
{insert image alt}

Plannen voor European Premier League zetten kwaad bloed

De komende jaren mogen we weer enkele veranderingen verwachten in het Europese voetballandschap. De ...

108
{insert image alt}

Kompany geeft meer uitleg bij nieuwe samenwerking

Vincent Kompany was na de partij tegen OHL bijzonder zelfkritisch voor zichzelf. De coach van RSC ...

94
{insert image alt}

Özil haalt ongemeen hard uit naar Arsenal

Mesut Özil was de voorbije maanden al even naar het achterplan verdwenen bij Arsenal, maar dat ...

125
{insert image alt}

AA Gent moet het definitief zonder Bolat stellen in EL

AA Gent begint donderdag aan de groepsfase van de Europa League met een verplaatsing naar het ...

127
{insert image alt}

'Mbappé stuurt opnieuw krachtig signaal over transfer naar Real'

PSG begon dinsdag tegenvallend aan zijn campagne in de Champions League. De verliezend finalist van ...

156
{insert image alt}

Kompany: "Dat is nu de grootste uitdaging voor Anderlecht"

Anderlecht liep afgelopen weekend alweer tegen een ontgoocheling aan, want tegen OH Leuven gaf het ...

406
{insert image alt}

PSV-Belg raakt ook besmet met corona

Het coronavirus slaat alsmaar meer toe in de voetbalwereld. Zo moesten verschillende clubs uit de ...

24
{insert image alt}

Verhaeghe benoemt Europese ambitie van Club

Bart Verhaeghe moest de opener van zijn Club Brugge in deze Champions League vanuit zijn zetel ...

479
{insert image alt}

Maes na vertrek bij Beerschot naar Roemenië: "Ik ben blij"

Beerschot V.A. liet onlangs Alexander Maes met een vrije transfer vertrekken. De middenvelder heeft ...

86
{insert image alt}

'Club mag meteen stevig cashen na zege op Zenit'

Bij Club Brugge genieten ze woensdag nog volop na van de knappe zege op het veld van Zenit ...

853

Gisteren 20 Oktober 2020

{insert image alt}

Horvath en De Ketelaere zorgen voor jubileums in Champions League

Club Brugge heeft zijn eerste zege in deze Champions League al meteen beet, want het klopte ...

306
{insert image alt}

Barça legt in één keer vier sterkhouders langer vast

FC Barcelona heeft een goede start genomen in de Champions League. Het had in Camp Nou geen enkele ...

181
{insert image alt}

Clement geeft uitleg bij geschipper met De Ketelaere

Club Brugge heeft tegen Zenit Sint-Petersburg een zeer knappe zege geboekt in de Champions League. ...

760
{insert image alt}

Doku maakt meteen indruk in Champions League: "Wat een monster!"

Jérémy Doku mocht dinsdagavond zijn debuut in de Champions League vieren. De 18-jarige Rode Duivel ...

1189
{insert image alt}

CL: Lazio mee aan kop met Club, PSG onderuit tegen Man Utd

De eerste speeldag in de Champions League heeft tot dusver nog geen al te grote verrassingen ...

399
{insert image alt}

Bayern moet sterkhouder missen tegen Atletico door corona

Woensdag staan nog enkele topaffiches op het programma in de Champions League, waaronder de clash ...

77
{insert image alt}

"Club heeft deze zege niet gestolen"

Club Brugge heeft zichzelf én het Belgische voetbal een grote dienst bewezen door zijn eerste ...

687
{insert image alt}

Clement ziet belangrijke evolutie bij Club Brugge

Club Brugge heeft de perfecte start genomen in de Champions League, want ze gingen met 1-2 winnen op ...

623
{insert image alt}

'UEFA neemt ook ingrijpende beslissing over EK U19'

Het coronavirus haalde de voorbije maanden de hele voetbalkalender ondersteboven en het lijkt erop ...

145
{insert image alt}

'Chelsea haalt bekende naam terug uit pensioen'

Het coronavirus sluipt ook alsmaar meer binnen in de voetbalwereld en dat noopt sommige teams tot ...

286
{insert image alt}

"Dit is het mooiste moment uit mijn carrière tot dusver"

Club Brugge heeft zijn ambities in de Champions League meteen kracht bijgezet. Het won zijn ...

518
{insert image alt}

Nieuwe Brugse Rode Duivel in de maak? "Er zijn er die minder presteren"

Club Brugge is zijn campagne in de Champions League begonnen met een zeer knappe zege. Het ging op ...

1035
{insert image alt}

'UEFA draait de geldkraan voor Europees voetbal een beetje dichter'

Club Brugge, AA Gent, Standard en Royal Antwerp FC vertegenwoordigen België dit seizoen in de ...

392
{insert image alt}

De Ketelaere duwt straf Club Brugge richting de voetbalhemel

Na een kansenarme eerste en een zeer boeiende tweede helft heeft Club Brugge een gouden driepunter ...

1083
{insert image alt}

Standard met net geen 4.000 fans tegen Rangers en positieve coronatest

Standard neemt het donderdag op tegen Glasgow Rangers. De Rouches spelen voor een beperkt aantal ...

301