Dromen over Doku: de grootste RSCA-goudklomp sinds Tielemans

Foto: Dromen over Doku: de grootste RSCA-goudklomp sinds Tielemans

Op 4 mei 2018 kondigde Marc Coucke vol trots aan dat elf jeugdinternationals hun contract zouden verlengen bij Anderlecht, ondanks de lokroep vanuit het buitenland. We nemen de namen van toen er nog eens bij. Mathis Suray, Anouar El Hadj, Lucas Lissens, Halim Timassi, Killlian Sardella, Loic Masscho, Chris Kalulika, Yari Verschaeren, Antoine Colassin, Zacarias Antonio en Jérémy Doku. Vooral bij de laatste had de Sporting-preses hoge verwachtingen. En terecht.

EXPONENTIËLE GROEI

In mei 2018 was Doku nog geen zestien jaar, maar toen al werd hij uit de klauwen gehouden van meerdere Europese topclubs – waaronder Liverpool FC. Ondertussen zijn we bijna twee jaar verder, en het ruwe talent uit Borgerhout lijkt belangrijke stappen te hebben gezet in zijn groeiproces. Op talent en klasse staat geen leeftijd, maar we vergeten het toch te vaak: Doku telt nog steeds maar 17 lentes. De marge is énorm.Doku werkt momenteel een meer dan degelijk seizoen af in de hoofdmacht van Anderlecht. En dat is niet vanzelfsprekend. De sportieve resultaten bij Sporting zijn al genoeg geanalyseerd, maar dat zorgt zeker niet voor minder druk bij de jeugdige spelers. Sinds de partij tegen KRC Genk lijkt de jonge aanvaller echter een exponentiële groei mee te maken. Met de hemelse prestatie tegen AA Gent als absolute climax.

NIEMAND BETER IN NEERPEDE

Dit seizoen acteert Doku meer vanop de rechterkant, terwijl hij zijn grootste kwaliteiten nochtans het best kan ontplooien aan de overzijde. Door de blessure van Nacer Chadli kreeg hij de voorbije weken echter onverwachts eindelijk zijn kans vanop zijn geliefkoosde linkerflank. Daar zette hij dan ook zijn beste prestaties in de jeugdreeksen neer, waar de spurtbom al werd omschreven als de meest spectaculaire speler die ooit werd voorgebracht te Neerpede.Fijne voetjes, doelgericht (vooral vanop links), een arsenaal aan dribbels en een ongekende snelheid: de capaciteiten van Doku zijn reeds gekend en kwamen in Gent plots allemaal tot uiting. Vraag maar eens aan Alessio Castro-Montes of Milad Mohammadi wat ze vinden van hun rechtstreekse tegenstander van vorige week. “Ik heb nog nooit zo'n snelle speler gekend in de Jupiler Pro League”, verklaarde Mohammadi, bijgetreden door zijn collega-back aan de overkant.

EFFICIËNTE DRIBBELKONT...

Sinds enkele weken is Doku inderdaad bezig aan een knappe ontwikkeling. In de voorbije vijf wedstrijden zocht hij gemiddeld bijna 10 keer de actie op, waarbij 62% van zijn dribbels ook geslaagd waren. Daarmee doet Doku beter dan iemand als Mehdi Carcela, die in hetzelfde aantal matchen goed is voor 12 dribbels per match met een iets mindere succesratio van 60%.

De gretigste én efficiëntste dribbelkont van de voorbije vijf speeldagen in de Jupiler Pro League loopt evenwel in Brugge rond. Niet bij competitieleider Club, maar wel bij rode lantaarn Cercle. Daar zet Kylian Hazard bijna 13 keer per wedstrijd een dribbel in, waarbij hij 63% van de keren als winnaar uit de strijd komt.Als we er echter de statistieken van de gehele competitie bijnemen, dan mag Doku zich zowaar zelfs de beste dribbelaar vanaf de zijkant noemen. Daarvoor baseerden we ons op de flankspelers die zich gemiddeld aan minimum 9 acties waagden per duel – toch een vereiste als moderne winger. In die categorie doet niemand beter dan Doku (12 dribbels aan een efficiëntie van 60%).

Voor de geïnteresseerden: nummer twee in de lijst is Hazard (9 dribbels aan een efficiëntie van 58%), gevolgd door zijn kersverse ploegmaat Dino Hotic (11 dribbels aan een efficiëntie van 57%). Het is nog vroeg, maar de Bosnische aanwinst (via AS Monaco) lijkt op weg om de hoge verwachtingen in te lossen bij de Vereniging.

… MET EEN VOORZET

Als je eenmaal je mannetje voorbij bent, moet het echte werk evenwel nog beginnen. Er is niets zo jammer als een geslaagde dribbel die leidt tot balverlies, waardoor de aanval abrupt wordt stopgezet en de focus komt te liggen op het recupereren van het balbezit.

Acterend vanop de linkerflank kan Doku voor het meeste dreiging zorgen, maar zoals gezegd speelde hij voorlopig nog het vaakst vanop rechts. Als rechtsbenige aanvaller is het dan ook logisch dat Doku daar vooral kiest voor een center in de box. Vaanop links kan hij dan weer gemakkelijker naar binnen snijden en voor meer doelgevaar zorgen.Bij Anderlecht mag men zeker niet klagen over zijn gebrek aan efficiëntie. Niet alleen zijn dribbels zijn immers vaak geslaagd, dat geldt ook voor zijn afgeleverde voorzetten – een kwaliteit die minder vaak in de verf wordt gezet. Doku behoort daarin zelfs tot de top drie van wingers in onze competitie, zowel wat aantal crosses als succesratio betreft.

Junya Ito van KRC Genk spant in beide categorieën de kroon met 4,9 afgeleverde voorzetten per duel, waarvan 35% ook aankomt bij een ploegmaat. Mehdi Carcela scoort hetzelfde percentage op iets minder pogingen (4,7), Doku levert dan weer net zoveel crosses af als Ito maar is met 33% net iets minder efficiënt.

18-19 VERSUS 19-20

Vorig seizoen stak Doku voor het eerst zijn neus aan het venster bij de A-kern van Anderlecht. Als zestienjarige mocht hij toen zijn eerste stappen in het professionele voetbal zetten. Waar de teller toen echter al stopte op zes optredens, verscheen Doku ditmaal al 21 keer tussen de lijnen. Samen met zijn speelminuten stijgen dan ook zijn statistieken in de positieve zin.

Zijn efficiëntie qua passing ligt met 74% nog in de lijn van vorig jaar, maar op vlak van duels en dribbels valt een grote verbetering te constateren. Zoals eerder vermeld zijn 60% van Doku's acties geslaagd, terwijl dat vorig seizoen nog 50% was. Belangrijke kanttekening: over 90 minuten berekend is het aantal dribbels niet gestegen, wat betekent dat ze vooral kwalitatief van een veel betere makelij zijn.En ook al is Doku qua lichaamsbouw niet de grootste kleerkast, de 17-jarige houdt zich verrassend genoeg goed staande in de duels. Per negentig minuten gaat Doku 31 lijf-aan-lijfgevechten aan, waarvan hij er 45% als winnaar afsluit. Vorig seizoen waren de aangegane duels even talrijk, maar toen wist hij maar 39% in zijn voordeel te beslechten. Doku zet dus duidelijk flinke stappen vooruit.

NIEUWE MILJOENENTRANSFER?

Ook al sprong Doku pas tijdens de voorbije weken écht in het oog, ontgoochelen deed de aanvaller dit seizoen nog nooit. Nu iedereen heeft kunnen smikkelen en smullen van zijn monsterlijke kwaliteiten, is het aan hem om zijn hoge niveau verder te zetten. Doku moet aantonen waarom hij wordt omschreven als het meest spectaculaire talent die ooit werd voortgebracht uit Neerpede. En dan is de kans groot dat zowel hij áls Anderlecht beloond zullen worden voor alle tijd, energie, geduld en inspanningen.In de zomer van 2019 bedroeg de marktwaarde van Doku nog twee miljoen. Ondertussen is die al verdriedubbeld naar zes miljoen euro, en dan heeft hij er nog geen volledig seizoen in de A-kern opzitten. Zijn evolutie qua marktprijs valt zo een beetje te vergelijken met die van Youri Tielemans destijds. Ook hij debuteerde als zestienjarige en had toen snel een marktwaarde van drie miljoen, wat enkele maanden later al werd opgewaardeerd naar zeven miljoen. Op 20-jarige leeftijd werd Tielemans uiteindelijk verkocht aan AS Monaco voor ... 26,20 miljoen euro. Als het meezit, dan kan eenzelfde scenario zich binnen enkele jaren met Doku herhalen. 

POLL: Wordt Doku voor meer verkocht dan Tielemans?

Brugse verrassing imponeert, Engelsen lyrisch: "Ster in de maak"

Club komt niet ongehavend uit strijd met United

200.000 fans kiezen 'PL-Speler van het Jaar': één duidelijke winnaar

Vandaag 21 Februari 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

De 4 werken van Vercauteren: hoe Anderlecht nog in PO I kan geraken

Zaterdagavond, omstreeks 22u15. Wanneer Lawrence Visser een einde maakt aan KV Mechelen tegen ...

1057

Gisteren 20 Februari 2020

{insert image alt}

Brugse verrassing imponeert, Engelsen lyrisch: "Ster in de maak"

Club Brugge toonde zich in de vooravond alweer positief aan Europa, maar net zoals tegen Real en PSG ...

147
{insert image alt}

Anderlecht krijgt tóch goed nieuws over Luckassen

Anderlecht kreeg afgelopen vrijdag schijnbaar het nekschot toegediend door KV Mechelen, maar na de ...

59
{insert image alt}

Club komt niet ongehavend uit strijd met United

Club Brugge nam het in de vooravond op tegen Manchester United, en kwam in die wedstrijd goed voor ...

176
{insert image alt}

Europa League: Arsenal en Wolves met één been in 1/8 finale

AA Gent en Club Brugge wisten geen al te beste uitgangspositie bij elkaar te voetballen, al leverden ...

19
{insert image alt}

Sterk AA Gent doet zichzelf tekort met nederlaag bij AS Roma

Ook voor AA Gent ging vanavond het Europese toneel opnieuw open. Het kon echter niet echt profiteren ...

141
{insert image alt}

200.000 fans kiezen 'PL-Speler van het Jaar': één duidelijke winnaar

In de Premier League is het dit seizoen niet de vraag wié er kampioen zal spelen, maar wel ...

288
{insert image alt}

AA Gent-duo maakt Europese topclubs wild: "Heersers"

AA Gent speelt vanavond op het veld van AS Roma, en zoekt in het Stadio Olimpico een goeie ...

267
{insert image alt}

Mignolet gaat heel Europa rond met assist tegen United

Club Brugge speelde vanavond best een aardige partij tegen Manchester United, maar moest toch ...

212
{insert image alt}

Vanaken baalt: "Hebben de tegengoal weggegeven"

Club Brugge blijft uitzicht behouden op de volgende ronde van de Europa League, maar zal volgende ...

117
{insert image alt}

Fans duiden zondebok Gent aan: "Hopelijk zijn laatste match"

AA Gent had gehoopt om donderdagavond een goede uitgangspositie te verwerven op het veld van AS ...

146
{insert image alt}

Babel zorgt voor beeld van de avond met ongeziene actie (🎥)

In de Europa League zal Ajax nog serieus aan de bak moeten om de volgende ronde te halen. De ...

323
{insert image alt}

Europa League: Lukaku scoort ook Europees, Ajax in de problemen

In de Europa League kwamen donderdagavond naast Club Brugge en Manchester United nog een aantal ...

94
{insert image alt}

Club maakt indruk tegen United, maar slikte erg dure tegentreffer

In de Europa League heeft Club Brugge zijn kansen op de volgende ronde gaaf weten te houden in de ...

369
{insert image alt}

Engelsen genieten van sterkhouder Club: "Ole, leg hem onder contract!"

Club Brugge moest donderdagavond allerminst onderdoen voor het grote Manchester United. Hoewel de ...

710
{insert image alt}

Scheidsrechter Club-United afgebrand: "De UEFA heeft iets tegen Brugge"

Club Brugge speelde donderdagavond een meer dan behoorlijke wedstrijd tegen Manchester United. ...

388