Flop aan de top: waarom Rezaei, Vossen & andere Morioka's elders wél slagen

Foto: Flop aan de top: waarom Rezaei, Vossen & andere Morioka's elders wél slagen

Onur Kaya ligt iets op de lever, en dan hebben we het niet alleen over de zure nederlaag in Charleroi. De spelmaker van KV Mechelen vindt dat onze topclubs een aantal spelers in de rangen hebben die daar niet op hun plaats zitten, en voelt zich wat miskend dat hij zelf nooit een kans kreeg. Nochtans lijkt de ex-middenvelder van ook nog Charleroi, Lokeren en Zulte Waregem altijd exact op zijn niveau gevoetbald te hebben. De grens tussen top en flop is vooral bovenin de stand immers flinterdun.

We blijven in Charleroi, dat stilaan verzekerd is van een plek in de top zes. Een resultaat dat de Zebra's behalve aan hun prima organisatie, die na leider Club Brugge het minste tegengoals slikte, vooral aan de impulsen van Ryota Morioka en Kaveh Rezaei te danken hebben – en laten we ook Massimo Bruno zijn bijdrage niet onderschatten. Drie spelers die recent buisden bij Anderlecht en Club Brugge, waar hun diensten dit seizoen nochtans al goed van pas hadden kunnen komen. Voor een Bruno en vooral Morioka in deze vorm is bij dít Paars-Wit volgens ons per slot van rekening toch altijd plaats, in Brugge had Rezaei dan weer de zoektocht naar een scorende spits overbodig kunnen maken. Alhoewel.

RELATIEVE CIJFERS

Met zijn 11 treffers doet de Iraniër dan wel beter dan alle aanvallers die wél in Jan Breydel mochten blijven, qua efficiëntie zit David Okereke – acht doelpunten in 1.042 minuten, oftewel een per 116 stuks – toch op bijna exact hetzelfde niveau. Zoals de Nigeriaan nu zelf ook ondervindt, wegen bij een topclub echter nog andere paramaters door dan goals alleen. Hoe het ook zij, mede door blessureleed was Rezaei in Brugge nog slechts een schim van zichzelf. Zowel in de zestien, met amper één schamele treffer, als daarrond waar zijn voetballende kwaliteiten te wensen overlieten. Punten van kritiek die ook voor Jelle Vossen gelden.Zijn reputatie doet anders vermoeden, maar de voormalige publiekslieveling van Blauw-Zwart scoorde de laatste tijd haast uitsluitend nog vanaf elf meter. Luttele dagen na zijn transfer naar Zulte Waregem tekende hij evenwel meteen ei zo na voor een hattrick, en dat terwijl van alle Brugse 'spitsen' in 2020 alleen nota bene Charles De Ketelaere al raak trof. Club had hem en Rezaei niet mogen laten gaan, hoor je dan al snel, net zoals dat over Anderlecht en Morioka wordt gezegd. Al willen we ook diens cijfers even relativeren: met zes goals en vier assists doet de Japanner welgeteld twee assists beter dan ... Kemar Roofe. In 810 meer minuten.

ÉÉN TRAPJE LAGER

Niet om afbreuk te doen aan Morioka zijn prestaties in Charleroi, want die kunnen tevens zonder de bal niets minder dan uitstekend worden genoemd. De grote vraag is echter of hij datzelfde niveau ook in Anderlecht ooit nog teruggevonden zou hebben. Net zoals het lang niet zeker is dat Rezaei of Vossen, zelfs mits meer speelgelegenheid, in Jan Breydel de netten weer even vlotjes hadden kunnen laten trillen als vandaag op Mambourg of aan de Gaverbeek. Hoewel ze één trapje lager van onschatbare waarde kunnen zijn, lijken sommige spelers namelijk net niet – of niet meer, in het geval van Vossen – gemaakt voor de absolute top.Gevallen als Rezaei en Morioka zien we alvast genoeg in onze competitie. Nikola Storm bijvoorbeeld is een ware wervelwind op de Mechelse flank, maar woog net als ploegmaats Jordi Vanlerberghe en Rob Schoofs te licht voor teams als Club of Gent. Ilombe Mboyo draagt dan weer de Kortrijkse aanval, na ooit te floppen in Genk. Daar trok ook Ibrahima Seck zijn goede lijn van in Waasland-Beveren niet door, iets waar hij voor zijn blessure in Waregem wél in slaagde. Bij Essevee wemelt het nu trouwens van de types-Vossen: anciens als Olivier Deschacht, Davy de Fauw en Damien Marcq leken immers eveneens afgeschreven aan de top.

BEST OF THE REST

Dat KV Mechelen en Zulte Waregem met flink wat pionnen die de G5 links had laten liggen hen nu toch al een heel seizoen lang het vuur aan de schenen legt, is dan ook een opmerkelijke prestatie. Charleroi troeft met diezelfde werkwijze als derde in de stand zelfs het merendeel van die ploegen af, net als Antwerp overigens. Sinan Bolat, Dino Arslanagic, Alexis De Sart, Faris Haroun, Lior Refaelov en in zekere zin zelfs Dieumerci Mbokani, voor wie Anderlecht minder diep wou gaan dan de Great Old: stuk voor stuk hadden ze bij de hoger aangeschreven teams geen toekomst meer. Samen vormen ze nu echter een gevreesd collectief.Toch wil dat daarom niet zeggen dat de traditionele topclubs een blunder begingen door dit soort spelers te laten gaan, al maken we voor Mbokani wel graag een uitzondering. Zoals we eerder al aanhaalden, is er namelijk geen enkele garantie dat zij voor hun oude werkgever nog evenzeer zouden voldoen als voor hun nieuwe – waar de vereisten al bij al toch heel wat lager liggen. Ondanks hun succes in andere oorden, wat vanzelfsprekend in sommige gevallen wel de ogen uitsteekt, werd deze best of the rest tenslotte om een reden doorgestuurd. Twee factoren lijken daarbij het vaakst beslissend, de ene al wat tastbaarder dan de andere.

GRIJZE HAREN

Een eerste is leeftijd, met Vossen, Deschacht en Refaelov als beste voorbeelden. Zij bewezen eerder in hun carrière op zijn minst mee te kunnen draaien aan de absolute top, maar zijn nu wat over hun piek en leden vooral onder de moordende concurrentie bij de clubs helemaal bovenin de stand. Zonder daarom meteen af te zakken naar de onderste gelederen, wat Deschacht helaas vorig jaar in Lokeren meemaakte, lijken zij in deze fase van hun carrière net één trapje lager dan ook iets meer op hun plaats te zitten. Of toch indien, zoals dat voor dit trio duidelijk het geval is, wekelijks aan de aftrap verschijnen nog altijd de ambitie is.Op de tweede categorie, waarin Morioka en Rezaei passen, valt dan weer moeilijker een etiket te plakken. De hogere druk, meer gesloten defensies, vlottere balcirculaties, een snellere opeenvolging van matchen, nog wat anders of een mix van al die factoren: om de een of andere reden willen sommige smaakmakers simpelweg niet aarden wanneer ze een stap hogerop zetten. En dat terwijl men, van zodra die spelers opnieuw afzakken naar de net iets lagere regionen, toch steeds weer het gevoel krijgt dat ze het niveau intrinsiek aan zouden moeten kunnen. Een mysterie waar ook sportief directeurs grijze haren van krijgen.

GLORIE ZONDER GLANS

Voor de spelers in kwestie zelf hoeft dit alles evenwel geen schande te zijn. In het recente verleden denken we bij dit onderwerp immers spontaan aan figuren als Mbaye Leye, Jérémy Perbet en Hamdi Harbaoui. Stuk voor stuk kwamen zij bij de diverse topclubs net iets tekort, maar in Waregem, Charleroi en Lokeren waren ze wel goed voor een karrenvracht aan goals. Die eerste is zelfs topscorer aller tijden in PO I, Perbet en Harbaoui gingen dan weer met vijf van de laatste acht Gouden Stieren lopen. Ook zonder te glinsteren in Anderlecht, Brugge, Luik, Gent of Genk, valt er dus heel wat glorie te rapen op de Belgische velden.

POLL: Wie van deze 3 kan volgens u nog van waarde zijn bij een topclub?

Na Biglia en Mbokani: "Hij keert niet terug naar Anderlecht"

'KRC Genk vindt geen akkoord met CSKA Sofia'

HLN: "Wellicht dit weekend toch profvoetbal in Antwerpen"

Vandaag 05 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

De voorspelling van VN: wie degradeert?

Tenzij het coronavirus of Westerlo alsnog roet in het eten gooit, is de laatste rechte lijn richting ...

563
{insert image alt}

Blunder van Kompany wordt topdeal: de vlucht van Roofe

Al wekenlang werd hij gelinkt aan een overstap naar Rangers FC, maar de transfer van Kemar Roofe ...

502
{insert image alt}

Zo win jij bijna 200 euro met 10 euro inzet op de Europa League!

In België beginnen we dit weekend aan het seizoen 2020/21, maar op de Europese velden worden straks ...

18
{insert image alt}

Feyenoord-fans hebben lak aan coronaregels bij open training (🎥 )

Vanaf vandaag zijn mondkapjes in bepaalde delen van Rotterdam verplicht, maar of de mensen zich goed ...

5
{insert image alt}

Na Biglia en Mbokani: "Hij keert niet terug naar Anderlecht"

Er doen bijzonder veel transfergeruchten de ronde over RSC Anderlecht. Diemerci Mbokani en Lucas ...

149
{insert image alt}

'Vijf ontslagen kostten Anderlecht bijna 4 miljoen euro'

Marc Coucke zijn passage als voorzitter van RSC Anderlecht was een grote flop. Hij moest heel veel ...

237
{insert image alt}

'KRC Genk vindt geen akkoord met CSKA Sofia'

Onlangs verscheen het bericht dat KRC Genk Neto Borges mogelijk van de hand wil doen. Er waren ...

122
{insert image alt}

'Moeskroen aast op verdediger van 700.000 euro'

Moeskroen haalde de voorbije week een karrenvracht spelers binnen, die vrijwel allemaal kwamen via ...

21
{insert image alt}

'Standard krijgt slecht nieuws in stadionproject'

Heel wat Belgische clubs willen graag een nieuw of vernieuwd stadion en ook bij Standard hebben ze ...

171
{insert image alt}

HLN: "Wellicht dit weekend toch profvoetbal in Antwerpen"

Binnen drie dagen moet de Jupiler Pro League van start gaan, maar over een aantal wedstrijden is er ...

321
{insert image alt}

'Man City pakt door en stelt binnen de 24 uur tweede aanwinst voor'

Manchester City trapte dinsdag zijn mercato op gang. Met Ferran Torres stelde het zijn eerste grote ...

106
{insert image alt}

'Eén speler weet zich in de kijker te spelen bij AA Gent'

AA Gent werkte vier dagen voor zijn eerste competitiewedstrijd nog een laatste oefenwedstrijd af. ...

140
{insert image alt}

'Meer informatie bekend over investeringen Witsel, Fellaini en MPH in Standard'

Standard ging de voorbije maanden door financieel zware tijden en moest zelfs in beroep gaan bij het ...

205
{insert image alt}

'James Rodriguez kan pikante transfer maken'

Real Madrid wil deze zomer van een pak spelers af. Het heeft te veel spelers onder contract staan en ...

209
{insert image alt}

Jonkies stuwen AA Gent naar nipte oefenzege

AA Gent werkte vier dagen voor zijn eerste competitiewedstrijd nog een laatste oefenwedstrijd af. ...

206
{insert image alt}

Moeskroen sluit voorbereiding af met stuntzege

Moeskroen lijkt komend seizoen één van de vraagtekens in de Jupiler Pro League te worden. Lange ...

164
{insert image alt}

Nog steeds geen duidelijkheid over matchen Antwerp en KV Mechelen

Binnen drie dagen moet de Jupiler Pro League van start gaan, maar over een aantal wedstrijden is er ...

128
{insert image alt}

De Condé ziet nog één probleempositie bij KRC Genk

KRC Genk presenteerde woensdag zijn derde aanwinst van de zomer. Na rechtsachter Daniel Muñoz en ...

283

Gisteren 04 Augustus 2020

{insert image alt}

Club Brugge U23 in 1B slechts voorsmaakje voor toekomst?

De voorbije dagen was er veel te doen over het nieuwe competitieformat, waarbij er dan toch enkele ...

421
{insert image alt}

Martinez geeft toe: "Frankrijk verdiende zege tegen Rode Duivels"

De Rode Duivels droomden twee jaar geleden van de wereldtitel, maar uiteindelijk sneuvelden ze in de ...

354
{insert image alt}

Odoi en Fulham na verlengingen terug naar de Premier League

Fulham mag volgend seizoen opnieuw aan de slag in de Premier League, na één seizoen in het ...

335
{insert image alt}

'Verrassende wending lijkt in de maak rond Nainggolan'

Radja Nainggolan bloeide afgelopen seizoen weer helemaal open op huurbasis bij Cagliari. Waar de ...

783
{insert image alt}

KV Oostende mag komst Duitse jeugdinternational vergeten

KV Oostende haalde deze zomer met Alexander Blessin een Duitse trainer binnen en in de zoektocht ...

112
{insert image alt}

Telegraph: "Man Utd op het punt om megadeal Sancho op te blazen"

Het voorbije jaar werd er druk gespeculeerd dat Jadon Sancho deze zomer een toptransfer zou gaan ...

398
{insert image alt}

'Leeds United krijgt Rode Duivel aangeboden'

Leeds United veroverde dit seizoen de titel in de Engelse Championship en daardoor keert het voor ...

357
{insert image alt}

Waasland-Beveren lijdt pijnlijke nederlaag, extra probleem dreigt

Waasland-Beveren kreeg vorige week te horen dat het alsnog in 1A mag blijven en kreeg zo na een ...

853
{insert image alt}

Bayat geeft duiding over plannen met Osimhen-miljoenen

Vorige week kondigde Napoli aan dat het Victor Osimhen binnengehaald heeft en die transfer betekende ...

159
{insert image alt}

'KV Mechelen stuurt twee jonge Belgen naar nieuwe partnerclub'

KV Mechelen eindigde vorig seizoen op een knappe zesde plaats en wil komend seizoen weer stappen ...

278
{insert image alt}

Manchester City heeft vervanger voor Sané helemaal beet

Manchester City heeft zijn eerste grote aanwinst voor volgend seizoen te pakken. De Citizens namen ...

286
{insert image alt}

Van Gucht: "Als het van ons afhangt geen uitzondering voor Antwerp en co"

Er staat nog steeds een vraagteken achter de start van de Jupiler Pro League komend weekend, ...

352
{insert image alt}

'FC Barcelona schrapt zeker zes spelers van de loonlijst'

FC Barcelona heeft officieel gecommuniceerd dat het deze zomer geen grote transfers heeft gepland. ...

387
{insert image alt}

"KRC Genk is een grote club in België"

KRC Genk haalde met Daniel Muñoz een Colombiaans international in huis. Hij kan als rechtsachter ...

496
{insert image alt}

'Japans international mogelijk op weg naar Moeskroen'

Moeskroen mag Lille OSC bedanken, want bijna elke transfer komt er via hen. Les Hurlus krijgen er ...

99