Flop aan de top: waarom Rezaei, Vossen & andere Morioka's elders wél slagen

Foto: Flop aan de top: waarom Rezaei, Vossen & andere Morioka's elders wél slagen

Onur Kaya ligt iets op de lever, en dan hebben we het niet alleen over de zure nederlaag in Charleroi. De spelmaker van KV Mechelen vindt dat onze topclubs een aantal spelers in de rangen hebben die daar niet op hun plaats zitten, en voelt zich wat miskend dat hij zelf nooit een kans kreeg. Nochtans lijkt de ex-middenvelder van ook nog Charleroi, Lokeren en Zulte Waregem altijd exact op zijn niveau gevoetbald te hebben. De grens tussen top en flop is vooral bovenin de stand immers flinterdun.

We blijven in Charleroi, dat stilaan verzekerd is van een plek in de top zes. Een resultaat dat de Zebra's behalve aan hun prima organisatie, die na leider Club Brugge het minste tegengoals slikte, vooral aan de impulsen van Ryota Morioka en Kaveh Rezaei te danken hebben – en laten we ook Massimo Bruno zijn bijdrage niet onderschatten. Drie spelers die recent buisden bij Anderlecht en Club Brugge, waar hun diensten dit seizoen nochtans al goed van pas hadden kunnen komen. Voor een Bruno en vooral Morioka in deze vorm is bij dít Paars-Wit volgens ons per slot van rekening toch altijd plaats, in Brugge had Rezaei dan weer de zoektocht naar een scorende spits overbodig kunnen maken. Alhoewel.

RELATIEVE CIJFERS

Met zijn 11 treffers doet de Iraniër dan wel beter dan alle aanvallers die wél in Jan Breydel mochten blijven, qua efficiëntie zit David Okereke – acht doelpunten in 1.042 minuten, oftewel een per 116 stuks – toch op bijna exact hetzelfde niveau. Zoals de Nigeriaan nu zelf ook ondervindt, wegen bij een topclub echter nog andere paramaters door dan goals alleen. Hoe het ook zij, mede door blessureleed was Rezaei in Brugge nog slechts een schim van zichzelf. Zowel in de zestien, met amper één schamele treffer, als daarrond waar zijn voetballende kwaliteiten te wensen overlieten. Punten van kritiek die ook voor Jelle Vossen gelden.Zijn reputatie doet anders vermoeden, maar de voormalige publiekslieveling van Blauw-Zwart scoorde de laatste tijd haast uitsluitend nog vanaf elf meter. Luttele dagen na zijn transfer naar Zulte Waregem tekende hij evenwel meteen ei zo na voor een hattrick, en dat terwijl van alle Brugse 'spitsen' in 2020 alleen nota bene Charles De Ketelaere al raak trof. Club had hem en Rezaei niet mogen laten gaan, hoor je dan al snel, net zoals dat over Anderlecht en Morioka wordt gezegd. Al willen we ook diens cijfers even relativeren: met zes goals en vier assists doet de Japanner welgeteld twee assists beter dan ... Kemar Roofe. In 810 meer minuten.

ÉÉN TRAPJE LAGER

Niet om afbreuk te doen aan Morioka zijn prestaties in Charleroi, want die kunnen tevens zonder de bal niets minder dan uitstekend worden genoemd. De grote vraag is echter of hij datzelfde niveau ook in Anderlecht ooit nog teruggevonden zou hebben. Net zoals het lang niet zeker is dat Rezaei of Vossen, zelfs mits meer speelgelegenheid, in Jan Breydel de netten weer even vlotjes hadden kunnen laten trillen als vandaag op Mambourg of aan de Gaverbeek. Hoewel ze één trapje lager van onschatbare waarde kunnen zijn, lijken sommige spelers namelijk net niet – of niet meer, in het geval van Vossen – gemaakt voor de absolute top.Gevallen als Rezaei en Morioka zien we alvast genoeg in onze competitie. Nikola Storm bijvoorbeeld is een ware wervelwind op de Mechelse flank, maar woog net als ploegmaats Jordi Vanlerberghe en Rob Schoofs te licht voor teams als Club of Gent. Ilombe Mboyo draagt dan weer de Kortrijkse aanval, na ooit te floppen in Genk. Daar trok ook Ibrahima Seck zijn goede lijn van in Waasland-Beveren niet door, iets waar hij voor zijn blessure in Waregem wél in slaagde. Bij Essevee wemelt het nu trouwens van de types-Vossen: anciens als Olivier Deschacht, Davy de Fauw en Damien Marcq leken immers eveneens afgeschreven aan de top.

BEST OF THE REST

Dat KV Mechelen en Zulte Waregem met flink wat pionnen die de G5 links had laten liggen hen nu toch al een heel seizoen lang het vuur aan de schenen legt, is dan ook een opmerkelijke prestatie. Charleroi troeft met diezelfde werkwijze als derde in de stand zelfs het merendeel van die ploegen af, net als Antwerp overigens. Sinan Bolat, Dino Arslanagic, Alexis De Sart, Faris Haroun, Lior Refaelov en in zekere zin zelfs Dieumerci Mbokani, voor wie Anderlecht minder diep wou gaan dan de Great Old: stuk voor stuk hadden ze bij de hoger aangeschreven teams geen toekomst meer. Samen vormen ze nu echter een gevreesd collectief.Toch wil dat daarom niet zeggen dat de traditionele topclubs een blunder begingen door dit soort spelers te laten gaan, al maken we voor Mbokani wel graag een uitzondering. Zoals we eerder al aanhaalden, is er namelijk geen enkele garantie dat zij voor hun oude werkgever nog evenzeer zouden voldoen als voor hun nieuwe – waar de vereisten al bij al toch heel wat lager liggen. Ondanks hun succes in andere oorden, wat vanzelfsprekend in sommige gevallen wel de ogen uitsteekt, werd deze best of the rest tenslotte om een reden doorgestuurd. Twee factoren lijken daarbij het vaakst beslissend, de ene al wat tastbaarder dan de andere.

GRIJZE HAREN

Een eerste is leeftijd, met Vossen, Deschacht en Refaelov als beste voorbeelden. Zij bewezen eerder in hun carrière op zijn minst mee te kunnen draaien aan de absolute top, maar zijn nu wat over hun piek en leden vooral onder de moordende concurrentie bij de clubs helemaal bovenin de stand. Zonder daarom meteen af te zakken naar de onderste gelederen, wat Deschacht helaas vorig jaar in Lokeren meemaakte, lijken zij in deze fase van hun carrière net één trapje lager dan ook iets meer op hun plaats te zitten. Of toch indien, zoals dat voor dit trio duidelijk het geval is, wekelijks aan de aftrap verschijnen nog altijd de ambitie is.Op de tweede categorie, waarin Morioka en Rezaei passen, valt dan weer moeilijker een etiket te plakken. De hogere druk, meer gesloten defensies, vlottere balcirculaties, een snellere opeenvolging van matchen, nog wat anders of een mix van al die factoren: om de een of andere reden willen sommige smaakmakers simpelweg niet aarden wanneer ze een stap hogerop zetten. En dat terwijl men, van zodra die spelers opnieuw afzakken naar de net iets lagere regionen, toch steeds weer het gevoel krijgt dat ze het niveau intrinsiek aan zouden moeten kunnen. Een mysterie waar ook sportief directeurs grijze haren van krijgen.

GLORIE ZONDER GLANS

Voor de spelers in kwestie zelf hoeft dit alles evenwel geen schande te zijn. In het recente verleden denken we bij dit onderwerp immers spontaan aan figuren als Mbaye Leye, Jérémy Perbet en Hamdi Harbaoui. Stuk voor stuk kwamen zij bij de diverse topclubs net iets tekort, maar in Waregem, Charleroi en Lokeren waren ze wel goed voor een karrenvracht aan goals. Die eerste is zelfs topscorer aller tijden in PO I, Perbet en Harbaoui gingen dan weer met vijf van de laatste acht Gouden Stieren lopen. Ook zonder te glinsteren in Anderlecht, Brugge, Luik, Gent of Genk, valt er dus heel wat glorie te rapen op de Belgische velden.

POLL: Wie van deze 3 kan volgens u nog van waarde zijn bij een topclub?

Clement neemt zeer verrassende naam op in kern voor Man Utd

"Als ik Ajax, Feyenoord of PSV was, zou ik Trésor meteen halen"

'Inter kleurt Belgisch en gaat voor nog twee Rode Duivels'

Vandaag 19 Februari 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

De 4 werken van Vercauteren: hoe Anderlecht nog in PO I kan geraken

Zaterdagavond, omstreeks 22u15. Wanneer Lawrence Visser een einde maakt aan KV Mechelen tegen ...

614
{insert image alt}

Bookmaker schat Europese kansen Club Brugge en AA Gent in!

Donderdagavond trekt ook de Europa League zich op gang en de twee resterende Belgische ...

89
{insert image alt}

Mignolet vs Van Crombrugge: wie is dé nummer één van de JPL?

De voorbije speeldag in de Jupiler Pro League werd getypeerd door storm Dennis, maar daarnaast was ...

2348
{insert image alt}

Tegenvaller voor Saelemaekers bij AC Milan

Alexis Saelemaekers kende een seizoen met ups en downs bij Anderlecht, maar versierde op 31 januari ...

0
{insert image alt}

Rode Duivels kennen weldra hun tegenstanders in Nations League

De Rode Duivels staan intussen al bijna anderhalf jaar onafgebroken op de eerste plaats op de ...

26
{insert image alt}

Clement tempert enthousiasme: "We zullen een mirakel nodig hebben"

Club Brugge hervat donderdagavond zijn Europese avontuur met een topaffiche tegen Manchester United. ...

44
{insert image alt}

"Als ik Ajax, Feyenoord of PSV was, zou ik Trésor meteen halen"

De Eredivisie kent dit seizoen weer een aantal Belgische smaakmakers. Cyriel Dessers is met veertien ...

46
{insert image alt}

Anderlecht hoeft huurling zondag niet te vrezen

Anderlecht maakt nog steeds kans op Play-Off I, maar dan zal het in principe wel zijn vier ...

90
{insert image alt}

Clement neemt zeer verrassende naam op in kern voor Man Utd

Club Brugge neemt het donderdagavond in de Europa League op tegen de Engelse grootmacht Manchester ...

377
{insert image alt}

Henrotay bezorgt Belgische makelaarsvereniging nieuwe klap

Na het losbarsten van Operatie Zero in oktober 2018 kwamen de spelersmakelaars in de Belgische ...

75
{insert image alt}

Moeskroen beslist over hoofdcoach volgend seizoen

Komt Bernd Hollerbach nu terug naar Moeskroen of niet? Die vraag hield de Henegouwers de voorbije ...

35
{insert image alt}

'Lokeren lijkt weer stap dichter bij degradatie naar amateurreeksen'

Het zijn harde tijden voor Sporting Lokeren, want de club komt in alsmaar diepere problemen terecht. ...

294
{insert image alt}

'Inter kleurt Belgisch en gaat voor nog twee Rode Duivels'

Internazionale pakte vorige zomer uit met de komst van Romelu Lukaku en die transfer is een ...

239
{insert image alt}

'Club Brugge gecharmeerd door Aster Vranckx'

KV Mechelen doet weer volop mee voor deelname aan Play-Off I dankzij de knappe zege van ...

464
{insert image alt}

'Leicester haalt zeer stevige concurrent voor Tielemans en Praet'

Leicester City is dit seizoen één van de verrassingen in de Premier League en de Foxes staan na 26 ...

91
{insert image alt}

Nieuw goudhaantje voor Standard: "Op termijn trekt hij naar het buitenland"

Standard beleeft dit seizoen een jaar met ups en downs, maar het valt wel op dat een aantal Belgen ...

114
{insert image alt}

"Een wonder mochten Pjaca en Jovelic Anderlecht redden"

De voorbije twee seizoenen waren verre van een succes voor RSC Anderlecht. Door enkele nieuwkomers ...

206
{insert image alt}

Louwagie legt uit waarom AA Gent niet kansloos is tegen AS Roma

Deze week staat er weer Europees voetbal op het programma en ook Club Brugge en AA Gent ontwaken ...

122

Gisteren 18 Februari 2020

{insert image alt}

Witsel: "Dit was bijna een perfecte prestatie"

Borussia Dortmund mag nog steeds dromen van een plaats in de kwartfinale van de Champions League. ...

131
{insert image alt}

Dortmund pakt uit met hilarische ode aan Haaland

Erling Braut Haaland blijft dit seizoen onhoudbaar. De statistieken van het nog altijd maar ...

292
{insert image alt}

Meunier kan PSG geen diensten bewijzen in terugmatch tegen Dortmund

PSG was dit seizoen tot dusver indrukwekkend in de Champions League en werd in een poule met Real ...

73
{insert image alt}

Dimata en Trebel lijken Anderlecht goed nieuws te bezorgen

Eén van de grootste problemen bij Anderlecht is al het hele seizoen de overvolle ziekenboeg. Zowat ...

833
{insert image alt}

Haaland legt PSG over de knie, Liverpool laat zich verrassen in Madrid

De eerste twee heenwedstrijden in de achtste finales van de Champions League hebben toch twee kleine ...

393
{insert image alt}

'Buitenaardse' Haaland knalt PSG heerlijk in de problemen (🎥)

Borussia Dortmund lijkt op weg om PSG een verrassende nederlaag aan te smeren en dat mag het danken ...

446
{insert image alt}

Cercle krijgt alweer opsteker in Operatie Redding

Cercle Brugge leek met één been in tweede klasse te staan, maar nu lijkt het behoud plots weer ...

667
{insert image alt}

Woelige dagen voor Alderweireld: "Gelukkig kon ik nog iets terugdoen"

Afgelopen weekend vertolkte Toby Alderweireld een opvallende hoofdrol bij Tottenham in de wedstrijd ...

84
{insert image alt}

Witsel heerst tegen PSG: "De meest onderschatte middenvelder ter wereld"

De Champions League is weer op gang getrapt en in de match tussen Borussia Dortmund en PSG staan er ...

663
{insert image alt}

'Liverpool aast op zeer gevoelige dubbelslag'

Liverpool is dit seizoen oppermachtig in Engeland en liet tot dusver amper twee punten liggen in de ...

257
{insert image alt}

Standard en Antwerp moeten boeten door gedrag fans

Baldadigheden van supporters kosten de Belgische clubs handenvol geld en ook dinsdag moesten weer ...

335
{insert image alt}

Spelers Lokeren maken zich grote zorgen: "Er is geen geld"

Bij Lokeren kreeg het al zwaar teleurstellende seizoen nog een nieuw dieptepunt met de berichten dat ...

406
{insert image alt}

Oude bekende maakt furore in 1B: "Hoort niet thuis in deze reeks"

KVC Westerlo doet het zeer goed en één van de absolute uitblinkers is Christian Brüls. De ...

440
{insert image alt}

Borussia Dortmund en Juventus vinden akkoord over 25 miljoen euro

Borussia Dortmund draait dit seizoen wederom mee in de kop van de Bundesliga en hoopt dat volgend ...

182
{insert image alt}

Cercle herleeft: "De nieuwe jongens doen het uitstekend"

Stef Peeters is aan een sterk seizoen bezig bij Cercle Brugge en het is mede dankzij hem dat Cercle ...

295