JPL op Eleven: de ins en outs van het nieuwe tv-contract

Foto: JPL op Eleven: de ins en outs van het nieuwe tv-contract

De krabbels staan nog niet onder de overeenkomst, maar het nieuwe televisiecontract belooft nu historisch te worden. In de wandelgangen van de Pro League wordt veelbelovend gesproken over de nieuwe deal, vooral dan op financieel gebied, maar zeker ook voor de voetballiefhebber. De magische grens van 100 miljoen euro zal worden overschreden en nooit eerder zal de tv-kijker zo in de watten worden gelegd. Een echte win-win-situatie voor alle partijen. Behalve de kleinere clubs dan. 

WAAROM EEN NIEUW TELEVISIECONTRACT?

Eigenlijk heel simpel. MP & Silva, de huidige rechtenhouder van de Jupiler Pro League, is namelijk failliet. Het Italiaans mediabedrijf – vooral gespecialiseerd in voetbal, tennis en motorsport – betaalde op jaarbasis zo'n 82,5 miljoen euro om de rechten te verwerven van onze nationale competitie. MP & Silva laat op hun beurt de live-wedstrijden (en dus ook de beelden van de wedstrijdsamenvattingen) uitzenden door de traditionele kanalen via Telenet en Proximus. Het faillissement van MP & Silva komt niet echt ongelegen uit, want hun contract met de Pro League verloopt aan het eind van het huidige seizoen. Aldus waren nieuwe onderhandelingen noodzakelijk, waardoor vorige week woensdag een eerste 'tender' plaatsvond. Zo'n tender is een gekostumeerd woord voor een biedingsproces voor aspirant-rechtenhouders. Een zestal bieders meldden zich toen aan om de rechten van het Belgische voetbal voor zich te winnen. 

WIE ZIJN DE KANDIDATEN?

Het Spaanse Mediapro was de meeste kapitaalkrachtige kandidaat, met een omzet van om en bij de twee miljard euro per jaar. Oorspronkelijk zag het ernaar uit de televisie- en filmproducent het laken naar zich toe zou trekken, maar er lagen nog meerdere kapers op de kust. Ook internationale spelers zoals het Britse DAZN, gespecialiseerd in het online streamen van sportwedstrijden, alsook kortere shots van de matchen. Daarnaast was er ook sprake van Orange, DPG Media en VRT (al dan niet het volledig pakket). Maar het lijkt nu al zeker te zijn dat Eleven Sports als grote winnaar uit de bieding zal komen.WAT VERANDERT ER VOOR DE KIJKER?

Over praktische beslommeringen moet de tv-kijker zich totaal geen zorgen maken. Als Eleven Sports het nieuwe contract in de wacht sleept, dan wordt er een nieuw mediakanaal gecreëerd op de traditionele aanbieders zoals Proximus en Telenet. Daardoor hoeven trouwe kijkers van de Jupiler Pro League geen decoders terug te sturen of zich abonneren bij een andere provider. Neen, voor de kijkers van de nationale competitie is er geen vuiltje aan de lucht. Bovendien kan het uitzendpakket nog verder worden verdeeld aan Orange, Telesat, VOO en Scarlet. Keuze genoeg dus!

De kijkers worden zelfs in de watten gelegd, meer dan ooit. De Pro League wil namelijk ook varianten aanbieden voor mensen die niet meer standaard voor de buis de matchen van hun favoriete ploeg(en) bekijken. Door een soort van Netflix-abonnement zou het mogelijk zijn om de wedstrijden ook online te streamen, alsook enkel de samenvattingen te bekijken of via pushberichten de belangrijkste wedstrijdfases. Voor elk wat wils.De Pro League wil de kijkers duidelijk verwennen en probeert ook de spreiding van de voetbalmatchen zo breed als mogelijk te brengen. Zeker in de play-offs zal er getracht worden om de matchen te spreiden van vrijdag- tot maandagavond. Eén langgerekt weekend van Belgisch voetbal dus. Op zaterdag en zondag worden de matchen ook nog meer verdeeld. Het zou weleens kunnen dat er dan al wedstrijden zullen starten om pakweg 16 of 17 uur. Bovendien zullen er geen overlappingen meer zijn tussen de matchen in 1A en 1B. Kiezen tussen bepaalde wedstrijden zal dus ook onnodig zijn. 

HOEVEEL BRENGT HET NIEUWE TV-CONTRACT OP?

Het huidige tv-contract van 82,5 miljoen euro zorgde voor een grote financiële injectie bij onze Belgische profclubs. Maar momenteel ziet het ernaar uit dat de nieuwe overeenkomst zo'n 20,5 miljoen euro extra zal opbrengen, de magische grens van 100 miljoen euro dus wellicht voor het eerst doorbroken worden. Historisch. Maar dat is nog altijd klein bier in vergelijking met het televisiecontract van pakweg de Premier League. Daar vangt de FA zo'n vijf miljard euro gespreid over drie seizoenen. AA Gent-voorzitter Ivan De Witte hoopte in eerste instantie nog op 120 miljoen, maar die huidige 103 miljoen waarover sprake zou ook al voldoende moeten zijn.

WAAROVER DISCUSSIËREN DE CLUBS NOG?

Het record van de Belgische tv-rechten staat dus op springen maar desondanks vinden de profclubs geen consensus over de verdeelsleutel van het nieuwe contract. De G5 vindt dat de meerwaarde van het nieuwe televisiecontract – 20,5 miljoen euro – hun verdienste is, en dus niet van de kleinere ploegen. Om die reden willen de clubs van de G5 zo weinig mogelijk van die surplus afstaan, iets waar de overige ploegen uiteraard niet mee akkoord zijn. Twee voorstellen werden door de G5 al van de tafel geveegd. 70%-30% en daarna 80%-20%. 

Voor de kleinere ploegen is het verwerven van de televisierechten hun voornaamste bron van inkomsten, naast het transfereren van spelers. Maar geslaagde transfers zijn in België meer schering dan inslag, en aldus geen continue bron van inkomsten. Het televisiecontract – dat over 4 of 5 jaar loopt - is dat wél. Eerder deze week kwam het nieuws nog naar buiten dat 18 profclubs verlies maakten over het vorige boekjaar. De (financiële) inzet is dus groot, zeker bij de clubs die geen deel uitmaken van de G5. Maar zoals het er nu naar uitziet, dan zullen de grotere clubs het meest profiteren van deze nieuwe tv-deal. Historisch. Maar niet erg solidair.

POLL: Moet de G5 meer solidair zijn met de 'kleinere' clubs?

Brugse verrassing imponeert, Engelsen lyrisch: "Ster in de maak"

Club komt niet ongehavend uit strijd met United

200.000 fans kiezen 'PL-Speler van het Jaar': één duidelijke winnaar

Vandaag 21 Februari 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

De 4 werken van Vercauteren: hoe Anderlecht nog in PO I kan geraken

Zaterdagavond, omstreeks 22u15. Wanneer Lawrence Visser een einde maakt aan KV Mechelen tegen ...

1055

Gisteren 20 Februari 2020

{insert image alt}

Brugse verrassing imponeert, Engelsen lyrisch: "Ster in de maak"

Club Brugge toonde zich in de vooravond alweer positief aan Europa, maar net zoals tegen Real en PSG ...

143
{insert image alt}

Anderlecht krijgt tóch goed nieuws over Luckassen

Anderlecht kreeg afgelopen vrijdag schijnbaar het nekschot toegediend door KV Mechelen, maar na de ...

56
{insert image alt}

Club komt niet ongehavend uit strijd met United

Club Brugge nam het in de vooravond op tegen Manchester United, en kwam in die wedstrijd goed voor ...

174
{insert image alt}

Europa League: Arsenal en Wolves met één been in 1/8 finale

AA Gent en Club Brugge wisten geen al te beste uitgangspositie bij elkaar te voetballen, al leverden ...

18
{insert image alt}

Sterk AA Gent doet zichzelf tekort met nederlaag bij AS Roma

Ook voor AA Gent ging vanavond het Europese toneel opnieuw open. Het kon echter niet echt profiteren ...

139
{insert image alt}

200.000 fans kiezen 'PL-Speler van het Jaar': één duidelijke winnaar

In de Premier League is het dit seizoen niet de vraag wié er kampioen zal spelen, maar wel ...

277
{insert image alt}

AA Gent-duo maakt Europese topclubs wild: "Heersers"

AA Gent speelt vanavond op het veld van AS Roma, en zoekt in het Stadio Olimpico een goeie ...

266
{insert image alt}

Mignolet gaat heel Europa rond met assist tegen United

Club Brugge speelde vanavond best een aardige partij tegen Manchester United, maar moest toch ...

211
{insert image alt}

Vanaken baalt: "Hebben de tegengoal weggegeven"

Club Brugge blijft uitzicht behouden op de volgende ronde van de Europa League, maar zal volgende ...

116
{insert image alt}

Fans duiden zondebok Gent aan: "Hopelijk zijn laatste match"

AA Gent had gehoopt om donderdagavond een goede uitgangspositie te verwerven op het veld van AS ...

142
{insert image alt}

Babel zorgt voor beeld van de avond met ongeziene actie (🎥)

In de Europa League zal Ajax nog serieus aan de bak moeten om de volgende ronde te halen. De ...

322
{insert image alt}

Europa League: Lukaku scoort ook Europees, Ajax in de problemen

In de Europa League kwamen donderdagavond naast Club Brugge en Manchester United nog een aantal ...

94
{insert image alt}

Club maakt indruk tegen United, maar slikte erg dure tegentreffer

In de Europa League heeft Club Brugge zijn kansen op de volgende ronde gaaf weten te houden in de ...

369
{insert image alt}

Engelsen genieten van sterkhouder Club: "Ole, leg hem onder contract!"

Club Brugge moest donderdagavond allerminst onderdoen voor het grote Manchester United. Hoewel de ...

709
{insert image alt}

Scheidsrechter Club-United afgebrand: "De UEFA heeft iets tegen Brugge"

Club Brugge speelde donderdagavond een meer dan behoorlijke wedstrijd tegen Manchester United. ...

388