Salut, Saelemaekers: de holle slogan 'In Youth We Trust'

Foto: Salut, Saelemaekers: de holle slogan 'In Youth We Trust'

Alexis Saelemaekers heeft altijd al de harten beroerd. Bij het ene deel van de Anderlecht-fans is hij geliefd, andere supporters vinden hem maar niks. Neutrale voetballiefhebbers noemen hem enerzijds een 'mannetje' die te vaak klaagt, anderzijds appreciëren tal van andere waarnemers zijn voetballende kwaliteiten. De financiële situatie bij Anderlecht noopt de club er nu toe om Saelemaekers te verkopen. Een korte termijnvisie, zo blijkt, die toch ietwat haaks staat op de jeugdvisie bij Sporting.

Met een financieel tekort van 27 miljoen euro is er voor Anderlecht weinig tot geen ruimte voorhanden om uit te halen tijdens de wintermercato. Dus werden Elias Cobbaut en Alexis Saelemaekers dan maar aangeboden bij clubs over heel Europa. Logisch vanuit een boekhoudkundig standpunt, want er wordt dringend geld gezocht om de broodnodige versterking in huis te halen.

Dat het clubbestuur leurt met Cobbaut, toch een speler zonder echte meerwaarde bij Anderlecht, valt volledig te begrijpen. Maar dat hetzelfde werd gedaan met het eigen jeugdproduct Saelemaekers is toch voer voor discussie. Anderlecht, zo trots op haar eigen jeugdwerking, die zeult met een beloftevolle Brusselse Ket – geboren in Sint-Agatha-Berchem, een gemeente in de hoofdstad. Ergens is het toch gênant ...

PAS VERKOPEN INDIEN ONHOUDBAAR

Al voor de komst van Vincent Kompany wilden Marc Coucke en Michael Verscheuren weer vol inzetten op de producten van Neeperde. De betrachting was om meer spelers van eigen kweek door de grote poort te laten vertrekken zoals eerder Vincent Kompany, Romelu Lukaku, Youri Tielemans en Leander Dendoncker. Figuren die hun stempel hebben gedrukt op Anderlecht én de Jupiler Pro League.Een Gouden Schoen is daarbij zeker geen vereiste, maar het was wél belangrijk dat die spelers hun plafond bereikten bij Anderlecht. Ieder individueel op zijn geheel eigen niveau en tempo: een win-winsituatie voor beide partijen. Sporting zou voortaan dan ook pas denken aan een verkoop van hun goudhaantjes wanneer het ideale moment is aangebroken: enkel wanneer er voor hen niets meer te leren valt in het paars-witte shirt.

Erg romantisch, maar de realiteit bij Anderlecht vertelt vandaag helaas iets helemaal anders. De voorbije twee seizoenen – en vooral deze jaargang – kregen veel jongeren hun kans in de A-kern, maar voorlopig zat er nog geen enkele youngster tussen die al volledig tot ontbolstering kwam. Dat is vanzelfsprekend, want een doorgedreven jeugdvisie heeft tijd nodig.

HET PRECEDENT-BORNAUW

De eerste jeugdspeler die grotendeels doorbrak onder het bewind van Coucke was Sebastiaan Bornauw. De sterke verdediger was in 2018-2019 zeker geen meeloper, meer zelfs: met 28 wedstrijden was hij een volwaardige basisspeler tijdens zijn debuutseizoen. 19 jaar was Bornauw toen. Toch mocht hij beschikken tijdens de voorbereiding op de huidige campagne.

Hij zou niet passen in het kraam van Kompany, en bovendien legde Köln maar liefst acht miljoen euro op tafel. Vanuit financieel oogpunt was de beslissing dus snel genomen – ook al was de financiële situatie toen nog niet zo precair zoals vandaag. Maar op het vlak van de veelbesproken doorgevoerde jeugdpolitiek viel dat besluit minder te begrijpen.

v

Bornauw had, na amper één jaar op het hoogste niveau, nochtans verre van zijn piek bereikt bij Anderlecht. Dat potentieel etaleert de verdediger vandaag wél in de veel hoger aangeschreven Duitse Bundesliga. In Keulen staat hij wekelijks in de basis. We-ke-lijks. Wat zou hij dan te kort moeten schieten bij Anderlecht, nummer negen in de Jupiler Pro League?

Een jonge Belgische verdediger met talent én geproduceerd in de eigen jeugdopleiding. Het is de natte droom van veel vaderlandse clubs. Maar bij Anderlecht primeerde het snelle geldgewin op de sportieve en langetermijnvisie. Wie dacht dat het geval-Bornauw een alleenstaand dossier zou zijn, komt echter helaas bedrogen uit.

WEG ROMANTIEK

De huidige situatie rond Saelemaekers toont erg veel parallellen met die van Bornauw. Naast het feit dat Kompany niet erg wild is van hem, heeft ook Saelemaekers zijn plafond zeker nog niet bereikt bij Anderlecht. Bovendien heeft hij – in vergelijking met de meer volwassen Bornauw destijds – zijn 'opvoedingsproces' als profvoetballer nog niet volbracht, zowel op als naast het veld.

Maar zijn pure voetbalkwaliteiten staan wél buiten kijf, anders speelde je als 20-jarige geen 64 wedstrijden voor Anderlecht. Toch is Saelemaekers geen afgewerkt product, en zal hij net als Bornauw niet vertrekken door de grote poort. Jammer.

Ondanks de financiële toestand bij Anderlecht is de verkoop van Saelemaekers toch te betreuren. De veelbesproken slogan 'In youth we trust' lijkt voorlopig alleen nog maar vanuit financieel perspectief steek te houden. Saelemaekers is uiteraard wel niet van de categorie Albert Sambi Lokonga of Yari Verschaeren, die allerminst mogen verkocht worden op korte termijn.Hij valt daar net een rijtje onder. Veel talent, maar met een krasje. En hij is nog maar 20 jaar. Niet elk jaar duikt er een Lokonga of Verschaeren op, daar moet men van bewust worden op Neerpede. Sommige jongens hebben nu eenmaal meer tijd nodig om zich volledig te ontwikkelen. Bovendien is een verkoop van spelers op hun piek voor de club ook financieel interessanter. Inzetten op de jeugd is vooral veel geduld opbrengen. Behalve als je dringend geld nodig hebt blijkbaar.

POTENTIËLE RODE DUIVEL

De voorbije jaren was voetballen op Anderlecht trouwens voor niemand een cadeau, en al zeker niet voor zo'n jonge speler zoals Saelemaekers. Daarnaast speelde hij vorig seizoen vaker als rechtsachter, terwijl hij deze jaargang vooral als flankaanvaller of nummer tien werd geposteerd. Trouwens, nog niet zo gek lang geleden werd Saelemaekers getipt als concurrent voor Thomas Meunier en Timothy Castagne als Rode Duivel. Toen speelde hij nog als offensieve back in een 3-4-2-1 bij Paars-Wit ...

Als Anderlecht erin slaagt om Saelemaekers nu voor in totaal acht miljoen te verpatsen aan AC Milan, dan heeft het een goede zaak gedaan. Zo'n bod valt uiteraard niet te weigeren in de huidige situatie waarin de club zich bevindt. Maar op lange termijn kan het vertrek van Saelemaekers wel leiden voor een serieus gezichtsverlies.

IN YOUTH WE TRUST

Worst case scenario. Saelemaekers vindt volledig zijn draai bij AC Milan, toch een club met een heel wat meer aanzienlijke reputatie dan Anderlecht. Om over het kwaliteitsverschil tussen de Serie A en de Jupiler Pro League nog maar te zwijgen. Anderlecht zal het met lede ogen aanzien. En met pijn in het hart.Een product uit het eigen Neerpede die bevestigt in het buitenland, maar nooit volledig doorbrak bij Anderlecht. 'In youth we trust' lijkt dan wel een erg holle slogan. En zeker als die geïncasseerde miljoenen voor Saelemaekers worden geïnvesteerd in dure spelers die geen meerwaarde bieden voor de ploeg, zoals dat de voorbije jaren wel vaker het geval was.

Trouwens, de achterban van Sporting geeft de eigen jeugdspelers ook altijd meer rugdekking dan buitenlandse passanten. Hopelijk worden de Saelemaekers-miljoenen wijselijk geïnvesteerd ...

POLL: De verkoop van Saelemaekers is voor Anderlecht ...

Club Brugge duwt door voor Zweedse middenvelder

'Preud'homme ideale kandidaat voor de KBVB of de Pro League'

'Kompany levert loon in bij Anderlecht'

Vandaag 04 Juni 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Anciens aan zet: waar belanden Chadli & Mbokani?

De Jupiler Pro League staat in het algemeen gekend als een opleidingscompetitie, waar jonge talenten ...

791
{insert image alt}

De stijl van het Anderlecht-huis: Sandler of Tuta?

Wat als? RSC Anderlecht won zijn laatste drie competitiewedstrijden én scoorde daarin maar liefst ...

1079
{insert image alt}

'Major League Soccer lonkt voor Mario Balotelli'

Mario Balotelli vertrekt nog maar eens met ruzie bij een club. De passage bij Brescia komt tot een ...

4
{insert image alt}

'Preud'homme ideale kandidaat voor de KBVB of de Pro League'

Michel Preud'homme stopt als hoofdtrainer bij Standard en zal dat weldra aankondigen. Het is wel nog ...

38
{insert image alt}

'Standard neemt na twee jaar afscheid van verdediger'

Senna Miangue gaat Standard in de zomer verlaten. De Rouches gaan de aankoopoptie van ruim drie ...

48
{insert image alt}

Club Brugge duwt door voor Zweedse middenvelder

Club Brugge heeft een zeer goed scoutingsapparaat en Blauw-Zwart speurt over heel de wereld rond ...

229
{insert image alt}

'Tottenham ziet komst van middenvelder van Barcelona niet zitten'

De kans dat Philippe Coutinho volgend seizoen bij Tottenham Hotspur speelt, is aanzienlijk ...

45
{insert image alt}

'Standard dreigt verdediger aan OGC Nice te verliezen'

Standard heeft de afgelopen jaren de eigen jeugd wat links laten liggen en daar betaalde het al een ...

84
{insert image alt}

'Kompany levert loon in bij Anderlecht'

Vincent Kompany is de absolute grootverdiener in de Jupiler Pro League, volgens onze bronnen strijkt ...

270
{insert image alt}

'KV Mechelen zet zinnen op Zweedse linksachter'

KV Mechelen liet heel wat spelers vertrekken, maar de Maneblussers willen zich ook versterken. Ze ...

97
{insert image alt}

Moet Anderlecht vrezen voor puntenaftrek?

RSC Anderlecht heeft het de afgelopen jaren financieel zwaar gehad vanwege wanbeleid en Marc Coucke ...

575
{insert image alt}

Maradona ook volgend seizoen trainer in Argentinië

Diego Maradona is ook volgend seizoen trainer van Gimnasia y Esgrima de la Plata. Dat maakt de ...

20
{insert image alt}

Degryse geeft aan welke versterking Anderlecht nodig heeft

RSC Anderlecht zal in de zomer de transfermarkt moeten opgaan, maar veel geld heeft het niet. ...

230
{insert image alt}

'Waasland-Beveren heeft nieuwe trainer beet'

Waasland-Beveren kreeg onlangs te horen dat het alsnog naar 1B degradeert, omdat de Pro League ...

135

Gisteren 03 Juni 2020

{insert image alt}

'Barça wil Dembélé lozen, Juventus steekt handje toe'

FC Barcelona betaalde een drietal seizoen geleden meer dan 100 miljoen euro om Ousmane Dembélé ...

144
{insert image alt}

Krijgt middenvelder weldra nieuwe kans bij Club Brugge?

Club Brugge werkt met de nodige ambities naar het komende seizoen toe. In eigen land wil Blauw-Zwart ...

560
{insert image alt}

Bundesliga: Werder moet degradatie vrezen na duidelijke nederlaag

In de Bundesliga vertoeft Werder Bremen in steeds acuter wordend degradatiegevaar. Woensdagavond ...

60
{insert image alt}

'Standard en Cercle gaan strijd aan om nieuwe trainer'

Nu het seizoen in de Jupiler Pro League er definitief opzit, zijn de eersteklassers druk in de weer ...

357
{insert image alt}

'Guardiola neemt persoonlijk contact op met doelwit van 50 miljoen'

Hoewel het seizoen in de Premier League weldra terug van start gaat, is Manchester City ook al bezig ...

149
{insert image alt}

Fans WB ondernemen actie: "Laten onze club niet zomaar slachtofferen"

Waasland-Beveren zal komend seizoen in de Proximus League moeten aantreden. Op de Algemene ...

182
{insert image alt}

Nieuwe shirts Real gelekt: "Is dit Tiger King misschien?"

La Liga gaat later deze maand weer van start en Real Madrid hoopt FC Barcelona dan alsnog van de ...

332
{insert image alt}

'Huurling Club ziet contract met maandje verlengd worden'

Het bestuur van Club Brugge is momenteel al druk in de weer op de transfermarkt. Blauw-Zwart wil ook ...

234
{insert image alt}

Versterking op komst: Anderlecht met nieuwe middelen mercato op

Marc Coucke zet een stap terug als voorzitter van RSC Anderlecht, maar blijft er wel actief als ...

827
{insert image alt}

'United ziet monsterbod van 80 miljoen geweigerd worden'

Manchester United mikt op defensieve versterking en zou daarbij het vizier op Kalidou Koulibaly ...

200
{insert image alt}

Van Ranst doet Belgische voetbalfans hopen: "Dat is haalbaar"

Vanmiddag werd er opnieuw een persconferentie gehouden na de Nationale Veiligheidsraad, en daarin ...

586
{insert image alt}

Van Eetvelt had duidelijke boodschap voor Verschueren na exit

Dinsdag werd de overdracht van het voorzitterschap van Marc Coucke aan Wouter Vandenhaute officieel ...

506
{insert image alt}

Club flink gewaarschuwd: 'Steeds meer dé grote rivaal'

Club Brugge was dit seizoen (alweer) heer en meester in de Belgische hoogste klasse. Blauw-Zwart ...

1466
{insert image alt}

JPL-clubs krijgen bijzonder goed nieuws van Veiligheidsraad

Vandaag vond er opnieuw een Nationale Veiligheidsraad plaats, waarin de genomen beslissingen in de ...

565
{insert image alt}

"Als de kans komt om terug te keren naar OHL, zal Mertens daarover nadenken"

Officieel is er nog steeds geen uitsluitsel over de toekomst van Dries Mertens, maar het heeft er ...

213