Didillon in, Coucke out: doordachte keuze of pure paniek in Genk?

Foto: Didillon in, Coucke out: doordachte keuze of pure paniek in Genk?

Van een omwenteling gesproken. De overgang van Thomas Didillon naar Genk leek voor dit weekend nog op een dood spoor te zitten, maar de Fransman trok maandagochtend dan toch naar de onderhandeltafel in de Luminus Arena. Daarmee hebben de Limburgers hun oplossing onder de lat bijna beet, al krijgt Gaëtan Coucke zo wel een serieuze motie van wantrouwen. Een goede keuze, of toch een overbodige paniekreactie van Dimitri de Condé en co?

De ontevreden doublure van Hendrik Van Crombrugge leek een kleine week geleden al Anderlecht in te ruilen voor de landskampioen, tot een vermeende terugkoopoptie – nu nog steeds onderdeel van de deal – roet in het eten gooiden. Genk haakte af en richtte haar pijlen met Alireza Beiranvand op een andere piste, al is de Iraniër nu naar verluidt op weg naar Antwerp. Toch waren het wederom de Limburgers zelf die de stekker uit de onderhandelingen trokken. Omdat ze lucht kregen van de op til zijnde koerswijziging naar de Bosuil, of omdat er toen reeds plots opnieuw schot in het dossier-Didillon begon te komen?

DIRECTE CONCURRENT

Feit is alleszins dat de 24-jarige reservedoelman, die zijn kastje in het Lotto Park al met wrijvende handen leeg had gemaakt, bijzonder ontgoocheld achterbleef toen de deal bleek af te springen. Trainen deed hij alvast niet meer, de verplaatsing naar Cercle Brugge liet hij eveneens aan zich voorbijgaan. Dat Anderlecht in januari nog een oplossing voor Didillon moest zien te vinden, was dus wel duidelijk. Al stellen we ons toch dezelfde vraag als toen de transfer vorige week al voor de eerste keer in de pijplijn zat: is het wel verstandig van de Brusselaars om opnieuw een rechtstreekse concurrent voor PO I gevoelig te versterken?Afgelopen zomer liet Paars-Wit namelijk ook al Sven Kums naar AA Gent vertrekken, met wat slechte wil kunnen we zelfs de verkoop van Ryota Morioka aan Charleroi als een soortgelijke blunder omschrijven. Akkoord, beide spelers hadden op het moment van hun vertrek geen toekomst meer in de hoofdstad, maar daarvoor hadden ze hun waarde in de Jupiler Pro League toch al ruimschoots bewezen. Dat zij met hun nieuwe werkgevers in tegenstelling tot Anderlecht wél al heel het seizoen lang vlot meedraaien in de top zes, moet toch een doorn in het oog zijn van de beleidsmakers die besloten dat ze mochten beschikken.

FROM HERO TO ZERO

Het niveau was ondermaats, maar na de hold-up in Jan Breydel staat RSCA wel op amper vier punten van Genk. Dat ging zelf met zware 4-1 cijfers de boot in op bezoek bij AA Gent, waarbij Coucke geen al te beste beurt maakte. Ondanks zijn hoopvolle optreden in Waregem een week eerder rezen zo snel weer twijfels of de 21-jarige doelman de blessure van de nog vier jaar jongere Maarten Vandevoordt, die hem eerder al passeerde in de pikorde als vervanger van Danny Vukovic, wel adequaat kon opvangen. Intern lijkt het antwoord dus 'neen' te zijn, want met Didillon wordt toch een echte nieuwe nummer één in huis gehaald.Laat er immers geen twijfel over bestaan: hoewel zijn reputatie het voorbije halfjaar een fikse deuk kreeg, stuurt Anderlecht een meer dan degelijk sluitstuk op naar Genk. Op vergelijkbare wijze als Van Crombrugge nu, zij het misschien net iets minder spectaculair, ontpopte Didillon zich vorig jaar in zijn eerste maanden in het Lotto Park nog tot een van de weinige sterkhouders in een kwakkelend elftal. Naargelang het seizoen vorderde gingen zijn prestaties echter almaar in dalende lijn, in PO I lag de Fransman zelfs geregeld aan de basis van een tegendoelpunt. From hero to zero, zeker voor een doelman is het soms maar een kleine stap.

PUNTENPAKKER ZONDER MEER

Desalniettemin bestond er weinig twijfel over dat Didillon de kans zou krijgen zich te herpakken onder de lat. Met het beperkte transferbudget had Anderlecht tenslotte wel andere katten te geselen, zeker vermits het pas een jaar daarvoor zelf nog meer dan twee miljoen had betaald. Een nieuwe keeper leek dus geen prioriteit, tot Vincent Kompany een meer voetballend exemplaar voor ogen had. Na amper één duel, de nederlaag tegen KV Oostende op de openingsspeeldag, werd hij dan ook al definitief af geserveerd en vervangen door Van Crombrugge. Met succes, al maakt dat van Didillon daarom dus niet ineens een slechte doelman.Toch ligt in de veelgeprezen opleiding van de Limburgers, van waaruit keepers worden doorgegeven in de al even gegeerde handen van Guy Martens, de nadruk evenmin op sprongkracht en reflexen alleen. Ook in de Luminus Arena maakt het voetenwerk tegenwoordig namelijk een essentieel onderdeel uit van de doelman zijn takenpakket, zo getuigt de prima traptechniek van zowel Coucke als Vandevoordt. In die zin valt de keuze voor Didillon iets minder te begrijpen, al was De Condé in dit geval toch in de eerste plaats op zoek naar een puntenpakker genre Vukovic dan iemand om achterin sierlijk uit te blijven voetballen.

OVER & OUT COUCKE

Dat zijn nieuwste aanwinst de capaciteiten in zich heeft om een betrouwbaar sluitstuk in onze hoogste voetbalklasse te zijn, liet hij in zijn eerste maanden bij Anderlecht reeds zien. Gezien zijn al bij al nog jonge leeftijd – Didillon is amper drie jaar ouder dan Coucke – is er tevens nog sprake van meer dan voldoende progressiemarge en past de doelman dus eveneens wat dat betreft in het Genkse plaatje. Op zich lijkt de uittredend landskampioen dan ook een uitstekende zaak te doen met zijn komst. Op voorwaarde dat we inderdaad de Didillon van vanouds, en dus niet die van in de vorige play-offs, te zien krijgen natuurlijk.Mocht dat het geval zijn, zet Genk – dat gezien het zware programma wel wat stabiliteit tussen de palen kan gebruiken – allicht een fikse stap richting PO I. En slaat Marc Coucke zich in Anderlecht binnenkort wie weet nog maar eens voor het hoofd. Zijn naamgenoot in Genk, die heeft er alvast geen al te beste ochtend opzitten. Wanneer iedereen fit is, zakt de man die het weekend nog afsloot als Hannes Wolf zijn nummer één in theorie immers helemaal terug tot vierde keuze. Alle positieve geluiden over zijn verdere toekomst ten spijt, lijkt het verhaal van Coucke in de Luminus Arena dan ook nu al zo goed als afgelopen te zijn.

WINNAARS & VERLIEZERS

Het heden, dat behoort vanaf nu in ieder geval toe aan Didillon. Die zou zo wel eens de geknipte brug kunnen vormen tussen Vukovic, na zijn jaar afwezigheid weldra toch ook al 35, en de piepjonge Vandevoordt. Waardoor Coucke dus helaas uit de boot dreigt te vallen. Een lichte paniekreactie na zijn mindere prestatie van het voorbije weekend? Wellicht wel. Langs beide kanten, overigens, want ook Anderlecht had blijkbaar geen geduld meer om bij andere gegadigden een deal uit de brand te slepen. Dat in de wanhoop om salaris te dumpen een concurrent goedkoop versterkt wordt, nemen ze er in het Lotto Park dan ook maar noodgedwongen bij. Net zoals Genk zonder al te veel problemen Coucke aan de kant schuift. Een win-winsituatie durven we het nu evenwel nog niet te noemen. Laten we daarvoor eerst nog even afwachten wie als winnaar en verliezer uit de strijd komt in de race richting PO I.

POLL: Wat vindt u van deze transfer?

Club Brugge wil toeslaan:' Twee pure goalgetters'

'Brace' Lukaku loodst Inter naar ruime zege tegen Foulon

'Anderlecht aast op international van Chelsea'

Vandaag 30 September 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Club Brugge wil toeslaan:' Twee pure goalgetters'

Tot 5 oktober hebben de Belgische voetbalclubs de tijd om hun inkomende en uitgaande transfers te ...

554
{insert image alt}

Doublure voor Dieu: 10 spitsen voor Antwerp

In het begin van de mercato sloeg Antwerp vrij snel en kordaat toe, maar een week voor het sluiten ...

549
{insert image alt}

Bookmaker schat Europese kansen Standard en Charleroi in

Donderdag staat weer een belangrijke avond voor het Belgisch voetbal op het programma. Standard en ...

111
{insert image alt}

Probleem bij Anderlecht: 'Het verval van Luckassen'

Derrick Luckassen is dit seizoen een schim van zichzelf. De Nederlandse verdediger toont zich niet ...

665
{insert image alt}

'Anderlecht aast op international van Chelsea'

Anderlecht wist zich de voorbije weken toch nog gevoelig te versterken, maar het lijkt nog niet ...

0
{insert image alt}

'Brace' Lukaku loodst Inter naar ruime zege tegen Foulon

Internazionale staat dit seizoen voorlopig garant voor spektakel in de Serie A. Na de 4-3 tegen ...

46
{insert image alt}

Nog meer blessurezorgen voor Rode Duivels

Roberto Martinez maakte woensdagmiddag zijn selectie bekend voor de komende interlands van de Rode ...

11
{insert image alt}

Club Brugge breekt contracten van twee youngsters open

Bij Club Brugge proberen ze ook in te zetten op de jeugd, zo werd afgelopen weekend nog eens ...

60
{insert image alt}

'Anderlecht gaat ver om het beste uit Tau te halen'

Anderlecht haalde deze zomer Percy Tau aan boord en die transfer deed het nodige stof opwaaien ...

131
{insert image alt}

Lukaku blijft maar gaan en maakt al zijn derde van het seizoen (🎥)

Romelu Lukaku beleefde vorig seizoen een indrukwekkend eerste seizoen bij Internazionale en de Rode ...

77
{insert image alt}

"Martinez heeft het goed gezien met selectie Vanheusden"

De bekendmaking van de selectie van de Rode Duivels voor de interlands tegen Ivoorkust, Engeland en ...

74
{insert image alt}

Extra optie voor Clement: "Ik wil enkel maar meer en meer"

Het valt niet zoveel op als bij Anderlecht, maar ook bij Club Brugge trekt Philippe Clement sinds ...

144
{insert image alt}

Lukaku heeft amper 28 seconden nodig om raak te treffen (🎥)

Romelu Lukaku beleefde vorig seizoen een indrukwekkend eerste seizoen bij Internazionale en de Rode ...

168
{insert image alt}

Technisch directeur Inter spreekt zich uit over transfer Nainggolan

Vorig weekend maakte hij nog zijn wederoptreden bij Internazionale met een invalbeurt tegen ...

76
{insert image alt}

Holzhauser spreekt zich uit over contractverlenging bij Beerschot

Raphael Holzhauser was zonder twijfel één van de meest opvallende figuren van het seizoensbegin in ...

434
{insert image alt}

Nieuwe opsteker voor Charleroi: "Daar moeten we fier op zijn"

Bij Charleroi zijn ze het seizoen op een wolk begonnen. In de competitie wonnen ze de eerste zes ...

65
{insert image alt}

Standard kan op twijfelgeval rekenen voor Europese clash

Met AA Gent en Antwerp komen al zeker twee Belgische teams in actie in de groepsfase van de Europa ...

95
{insert image alt}

Chelsea stalt overbodige Barkley bij competitiegenoot

Ross Barkley speelt dit seizoen niet bij Chelsea, maar bij competitiegenoot Aston Villa. De ...

68
{insert image alt}

Schalke 04 stelt coach voor, Wilmots vangt weer bot

De dramatische competitiestart van Schalke 04 is niet zonder gevolgen gebleven. Coach David Wagner ...

116

Gisteren 29 September 2020

{insert image alt}

De Decker blijft optimistisch: "Het komt wel goed"

AA Gent heeft zichzelf voor de zoveelste keer dit seizoen in de voet geschoten. Op het veld van ...

234
{insert image alt}

Vanhaezebrouck haalt snoeihard uit naar spelers en bestuur AA Gent

AA Gent droomde dit seizoen van de groepsfase van de Champions League, maar werd in de play-offs ...

1416
{insert image alt}

'Nainggolan komt zeer dicht bij vertrek bij Inter'

Vorig weekend maakte hij nog zijn wederoptreden bij Internazionale met een invalbeurt tegen ...

318
{insert image alt}

Tottenham kegelt Chelsea uit League Cup na penaltythriller

Tottenham en Chelsea werkten dinsdagavond een zeer aantrekkelijke affiche af in de League Cup en die ...

107
{insert image alt}

AA Gent gaat roemloos ten onder in Kiev door klungelende defensie

AA Gent stond in Kiev al voor een quasi onmogelijke opdracht, want het moest een 1-2-nederlaag ...

420
{insert image alt}

Man City heeft felbegeerde verdediger eindelijk beet

Manchester City haalde deze zomer al Nathan Aké aan boord, maar Pep Guardiola was de voorbije weken ...

168
{insert image alt}

'Makelaar Frenay weer vrijgelaten in zaak-De Bruyne'

Didier Frenay heeft volgens Le Soir vanochtend om 9 uur Belgische speurders over de vloer gekregen ...

49
{insert image alt}

Anderlecht ziet youngster naar Italië vertrekken

Anderlecht blijft de jeugd kansen geven, zo bleek vorig weekend nog eens met eerste selecties voor ...

237
{insert image alt}

Gent-topper valt door de mand: "Nog geen 100 euro waard"

De groepsfase van de Champions League lijkt halfweg de terugwedstrijd tegen Dynamo Kiev nog wat ...

1114
{insert image alt}

'Leeds stunt en gaat voor 20 miljoen bij Bayern shoppen'

Leeds United wordt dit seizoen zonder twijfel één van de ploegen om naar uit te kijken in de ...

200
{insert image alt}

Waasland-Beveren vindt nog een spits bij Fenerbahçe

Waasland-Beveren is afgegleden naar de kelder van het klassement na zes nederlagen op rij en dus ...

261
{insert image alt}

'Josué Sa verlaat Anderlecht voor Turks avontuur'

Josué Sa, die een pittig loon opstrijkt bij Anderlecht, gaat de club nog verlaten. De Portugese ...

368
{insert image alt}

Watford verwelkomt ex-verdediger van AA Gent

Heeft Mogi Bayat weer toegeslagen? De vraag stellen, is ze eigenlijk ook beantwoorden. Een transfer ...

118
{insert image alt}

'Waasland-Beveren doet bod van 200.000 euro op ex-speler STVV'

Waasland-Beveren is nog op zoek naar de broodnodige versterking. De Waaslanders hebben een bod ...

295
{insert image alt}

De Decker kiest voor zeer aanvallende opstelling

AA Gent staat voor een loodzware opdracht in Kiev. Het moet boven zichzelf gaan uitstijgen en ...

243