SOS Diatta: op zoek naar de oorzaken van het Brugse dipje

Foto: SOS Diatta: op zoek naar de oorzaken van het Brugse dipje

Reden tot paniek is er in Jan Breydel voorlopig nog lang niet. Daarvoor behoudt Club Brugge ook na de kleine uitschuiver in Kortrijk dit weekend voldoende voorsprong op de concurrentie, zeker met nog een match tegoed. Toch valt op hoe de autoritaire competitieleider na nieuwjaar iets minder vlot haar wil weet op te leggen aan de tegenstand. Wij gingen op zoek naar de voornaamste oorzaak voor die afgenomen dominantie en zagen vooral één belangrijke factor: het gemis van Krépin Diatta.

De sterkhouders van Blauw-Zwart zijn dit seizoen haast niet op één hand te tellen. Om te beginnen is er natuurlijk Gouden Schoen Hans Vanaken, op het middenveld bijgestaan door assistkoning Ruud Vormer. Onder de lat vinden we dan weer Doelman v/h Jaar Simon Mignolet terug, met voor hem brokken graniet als Simon Deli en Clinton Mata om mee het slot op de deur te houden. Samen vormen die laatste drie dan ook het hart van de ijzersterke Brugse defensie, dit seizoen in de competitie nog steeds amper elf keer geklopt. Al liet het trio de voorbije week bij momenten toch stuk voor stuk hier en daar wat steken vallen.

SOBOL > RICCA

Mignolet werd dit seizoen terecht al vaak bejubeld om zijn uitstekende prestaties, maar nadat tegen Zulte Waregem het licht uitging zag hij er ook in Kortrijk niet al te best uit. Zonder echt in de fout te gaan, hadden we bij beide tegendoelpunten namelijk toch het gevoel dat een doelman van zijn allure meer had kunnen doen. Vooral bij de aansluitingstreffer van Ilombe Mboyo ging hij tenslotte vlot onder de voorzet van Hervé Kagé door, al liep daar wel nog heel wat meer mis dan die inschattingsfout alleen. Te beginnen al met het té ijverig doorjagen van linkervleugel Federico Ricca op de Kortrijkse keeper Adam Jakubech.De Uruguayaan scoorde eerder nog de 0-2 en gaf daarnaast andermaal blijk van zijn tomeloze inzet, maar in die fase brak dus net zijn werklust zijn team zuur op. Tijdens zijn korte invalbeurt demonstreerde Eduard Sobol bovendien opnieuw over de betere voetjes van het tweetal te beschikken. Hoewel we uiteraard het nodige begrip opbrengen voor de rotatiekeuzes van Philippe Clement, lijkt de Oekraïner zo toch echt wel de beste optie op de linkerflank te vormen. Zeker indien het 3-5-2 systeem ook bij afwezigheid van Diatta aan de overkant gehandhaafd blijft, zoals dat zondag in het Guldensporenstadion dus weer het geval was.

MOEILIJKER VOOR MATA

De pionnen die Clement op de mat had gebracht lieten nog wat ruimte voor interpretatie over, maar op het veld was al snel te zien in welke formatie ze zich zouden begeven. De gekende 3-5-2 dus, met deze keer Siebe Schrijvers vanaf de aftrap op de rechterkant. Een positie die hij in Anderlecht halfweg de eerste helft al overnam van de te lakse Emmanuel Dennis, sindsdien in de lappenmand, en in de beker tegen Zulte Waregem nog door een bleke Thibault Vlietinck werd bezet. Schrijvers vocht voor wat hij waard was, maar dat de rol hem niet meteen ligt werd in Kortrijk toch weer duidelijk. Zowel op offensief als defensief vlak.Nadat er eerst op de andere flank dus het een en ander misliep – het nodeloze pressen van Ricca, gevolgd door uitstappen van Deli, getwijfel bij Mata en Matej Mitrovic in zijn rug en de non-ingreep van Mignolet – kwam Schrijvers bij de 1-2 van Mboyo immers net te laat terug. Geen reden om hem de zwarte piet toe te schuiven, uiteraard, maar het trekken van zulke forse spurts richting eigen achterlijn is wel een van Diatta zijn meest onderschatte kwaliteiten. Hoewel Mata terecht veel lof krijgt voor zijn onverzettelijkheid, krijgt die het in de huidige veldbezetting zonder zijn Senegalese maatje dus wel al snel een pak moeilijker.

DENNIS & DIATTA

Het tweede Kortrijkse doelpunt kwam zelfs rechtstreeks over de Brugse rechterzijde, ditmaal ingeleid door balverlies van Schrijvers zelf. Al liet hier vooral Deli zich te simpel ringeloren door de beresterk ingevallen Terem Moffi – en kon Mignolet misschien toch opnieuw iets meer doen. Desalniettemin werd de afgelopen week duidelijk dat Blauw-Zwart zonder Diatta heel wat kwetsbaarder is voor aanvallen over rechts. Of toch zeker in het systeem met een enkele bezetting tegen de zijlijn, waarin het goudhaantje met zijn snelheid, kracht én grote motor van onschatbare waarde is. Wederom: zowel op verdedigend als aanvallend gebied.Hoewel Diatta niet de man van de grote statistieken is – dit seizoen vijf goals en drie assists in de competitie – is hij namelijk toch verantwoordelijk voor een flink deel van de Brugse dreiging. Heel wat offensieve acties lopen tenslotte via de pijlsnelle en onvoorspelbare winger, die zo veel meer druk op de tegenstander zet dan Schrijvers of Vlietinck. Ook Dennis, nochtans al vaak afgemaakt om zijn gebrek aan killerinstinct, wordt in dat aspect ten node gemist. Zijn stijl brengt soms wat frustratie teweeg, maar wees gerust dat de meeste verdedigers in de Jupiler Pro League de Nigeriaan liever aan de kant dan tegenover hen zien staan.

TIJD VOOR OUD RECEPT?

Waar Club aan het begin van de campagne nog een overdadige weelde in de voorhoede leek te hebben, konden Loïs Openda en David Okereke de voorbije week bovendien toch weer niet bekoren. Althans toch niet als titularis. Percy Tau geraakt tegenwoordig dan weer nog maar amper van de bank, terwijl Charles De Ketelaere – zondag in de positie van schaduwspits achter Openda geduwd – wel bevestigde maar nog niet het gewicht van de aanval kan dragen. Onder de fans wordt dan ook alweer duchtig Jelle Vossen naar voren geschoven als mogelijke verlosser, maar hij lijkt afgeschreven. Toch maar hopen op die nieuwe spits?Belangrijker voor Clement is evenwel dat hij snel weer over de Diatta kan beschikken. Toeval of niet, maar in de enige competitienederlaag van Blauw-Zwart op Antwerp deed die trouwens ook maar vijf minuutjes mee – net zoals hij in de 0-0 tegen Eupen vanaf de bank begon. Toch bewees Club aan het begin van dit seizoen nog het best zonder Diatta, toen nog recupererend van de Afrika Cup, te kunnen rooien. Clement koos op dat moment wel nog resoluut voor zijn vertrouwde 4-3-3, waarin Okereke en Tau overigens floreerden. Tijd om, in afwachting van Diatta zijn terugkeer in de basis, dat oude recept weer op te rakelen?

REKENEN OP DIATTA

Zoals we in onze intro al schreven, is er in Jan Breydel nog lang geen reden tot paniek. Zelfs spreken van een kleine dip is misschien al een brug te ver, want zonder een aantal onnodige blunders en uitschuivers waren de Bruggelingen na de winterstop gewoon weer met drie zeges uit de startblokken geschoten. Toch valt op hoe de reeds veelbesproken onmondigheid voorin – in 2020 scoorde tot dusver met Vanaken (2x), Mats Rits, Deli en Ricca nog geen enkele spits – stilaan zuur op begint te breken. Zeker indien de machine zoals afgelopen week op een wat lager volume draait. Dat het ontbreken van Diatta, minder vaak geroemd als absolute sterkhouder dan de vertrouwde namen, daarbij een grote rol speelt valt niet te ontkennen. Aan de wervelwind op rechts om dus snel te herstellen en weer wat vaart in de boel te brengen. Anders kan de titelrace wel eens vlug meer open komen te liggen dan voor nieuwjaar gedacht.

POLL: Diatta is minstens even belangrijk voor Club als Vanaken of Vormer

Anderlecht-trio legt opnieuw positieve coronatest af

'Brace' Lukaku loodst Inter naar ruime zege tegen Foulon

'Anderlecht aast op international van Chelsea'

Vandaag 30 September 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Club Brugge wil toeslaan: 'Twee pure goalgetters'

Tot 5 oktober hebben de Belgische voetbalclubs de tijd om hun inkomende en uitgaande transfers te ...

820
{insert image alt}

Doublure voor Dieu: 10 spitsen voor Antwerp

In het begin van de mercato sloeg Antwerp vrij snel en kordaat toe, maar een week voor het sluiten ...

579
{insert image alt}

Bookmaker schat Europese kansen Standard en Charleroi in

Donderdag staat weer een belangrijke avond voor het Belgisch voetbal op het programma. Standard en ...

116
{insert image alt}

Anderlecht-trio legt opnieuw positieve coronatest af

Adrien Trebel geraakt mogelijk speelkaar voor de topper tegen Club Brugge. Twee andere spelers zijn ...

118
{insert image alt}

Lukaku legt haters zwijgen op met knappe statistiek

Inter Milaan en Romelu Lukaku boekten vanavond een eenvoudige zege bij Benevento. De promovendus was ...

75
{insert image alt}

'Anderlecht aast op international van Chelsea'

Anderlecht wist zich de voorbije weken toch nog gevoelig te versterken, maar het lijkt nog niet ...

201
{insert image alt}

'Brace' Lukaku loodst Inter naar ruime zege tegen Foulon

Internazionale staat dit seizoen voorlopig garant voor spektakel in de Serie A. Na de 4-3 tegen ...

139
{insert image alt}

Nog meer blessurezorgen voor Rode Duivels

Roberto Martinez maakte woensdagmiddag zijn selectie bekend voor de komende interlands van de Rode ...

37
{insert image alt}

Club Brugge breekt contracten van twee youngsters open

Bij Club Brugge proberen ze ook in te zetten op de jeugd, zo werd afgelopen weekend nog eens ...

130
{insert image alt}

'Anderlecht gaat ver om het beste uit Tau te halen'

Anderlecht haalde deze zomer Percy Tau aan boord en die transfer deed het nodige stof opwaaien ...

236
{insert image alt}

Lukaku blijft maar gaan en maakt al zijn derde van het seizoen (🎥)

Romelu Lukaku beleefde vorig seizoen een indrukwekkend eerste seizoen bij Internazionale en de Rode ...

96
{insert image alt}

"Martinez heeft het goed gezien met selectie Vanheusden"

De bekendmaking van de selectie van de Rode Duivels voor de interlands tegen Ivoorkust, Engeland en ...

88
{insert image alt}

Extra optie voor Clement: "Ik wil enkel maar meer en meer"

Het valt niet zoveel op als bij Anderlecht, maar ook bij Club Brugge trekt Philippe Clement sinds ...

168
{insert image alt}

Lukaku heeft amper 28 seconden nodig om raak te treffen (🎥)

Romelu Lukaku beleefde vorig seizoen een indrukwekkend eerste seizoen bij Internazionale en de Rode ...

188
{insert image alt}

Technisch directeur Inter spreekt zich uit over transfer Nainggolan

Vorig weekend maakte hij nog zijn wederoptreden bij Internazionale met een invalbeurt tegen ...

85
{insert image alt}

Holzhauser spreekt zich uit over contractverlenging bij Beerschot

Raphael Holzhauser was zonder twijfel één van de meest opvallende figuren van het seizoensbegin in ...

516
{insert image alt}

Nieuwe opsteker voor Charleroi: "Daar moeten we fier op zijn"

Bij Charleroi zijn ze het seizoen op een wolk begonnen. In de competitie wonnen ze de eerste zes ...

72
{insert image alt}

Standard kan op twijfelgeval rekenen voor Europese clash

Met AA Gent en Antwerp komen al zeker twee Belgische teams in actie in de groepsfase van de Europa ...

109

Gisteren 29 September 2020

{insert image alt}

De Decker blijft optimistisch: "Het komt wel goed"

AA Gent heeft zichzelf voor de zoveelste keer dit seizoen in de voet geschoten. Op het veld van ...

236
{insert image alt}

Vanhaezebrouck haalt snoeihard uit naar spelers en bestuur AA Gent

AA Gent droomde dit seizoen van de groepsfase van de Champions League, maar werd in de play-offs ...

1441
{insert image alt}

'Nainggolan komt zeer dicht bij vertrek bij Inter'

Vorig weekend maakte hij nog zijn wederoptreden bij Internazionale met een invalbeurt tegen ...

320
{insert image alt}

Tottenham kegelt Chelsea uit League Cup na penaltythriller

Tottenham en Chelsea werkten dinsdagavond een zeer aantrekkelijke affiche af in de League Cup en die ...

107
{insert image alt}

AA Gent gaat roemloos ten onder in Kiev door klungelende defensie

AA Gent stond in Kiev al voor een quasi onmogelijke opdracht, want het moest een 1-2-nederlaag ...

420
{insert image alt}

Man City heeft felbegeerde verdediger eindelijk beet

Manchester City haalde deze zomer al Nathan Aké aan boord, maar Pep Guardiola was de voorbije weken ...

169
{insert image alt}

'Makelaar Frenay weer vrijgelaten in zaak-De Bruyne'

Didier Frenay heeft volgens Le Soir vanochtend om 9 uur Belgische speurders over de vloer gekregen ...

49
{insert image alt}

Anderlecht ziet youngster naar Italië vertrekken

Anderlecht blijft de jeugd kansen geven, zo bleek vorig weekend nog eens met eerste selecties voor ...

239
{insert image alt}

Gent-topper valt door de mand: "Nog geen 100 euro waard"

De groepsfase van de Champions League lijkt halfweg de terugwedstrijd tegen Dynamo Kiev nog wat ...

1124
{insert image alt}

'Leeds stunt en gaat voor 20 miljoen bij Bayern shoppen'

Leeds United wordt dit seizoen zonder twijfel één van de ploegen om naar uit te kijken in de ...

204
{insert image alt}

Waasland-Beveren vindt nog een spits bij Fenerbahçe

Waasland-Beveren is afgegleden naar de kelder van het klassement na zes nederlagen op rij en dus ...

266
{insert image alt}

'Josué Sa verlaat Anderlecht voor Turks avontuur'

Josué Sa, die een pittig loon opstrijkt bij Anderlecht, gaat de club nog verlaten. De Portugese ...

371
{insert image alt}

Watford verwelkomt ex-verdediger van AA Gent

Heeft Mogi Bayat weer toegeslagen? De vraag stellen, is ze eigenlijk ook beantwoorden. Een transfer ...

120
{insert image alt}

'Waasland-Beveren doet bod van 200.000 euro op ex-speler STVV'

Waasland-Beveren is nog op zoek naar de broodnodige versterking. De Waaslanders hebben een bod ...

305
{insert image alt}

De Decker kiest voor zeer aanvallende opstelling

AA Gent staat voor een loodzware opdracht in Kiev. Het moet boven zichzelf gaan uitstijgen en ...

243