Roofe, Colassin of Dimata: wie is dé spits voor Anderlecht?

Foto: Roofe, Colassin of Dimata: wie is dé spits voor Anderlecht?

Verrassing in het Lotto Park vorig weekend. Niet Nacer Chadli maar wel de 18-jarige Antoine Colassin verving de geblesseerde Kemar Roofe in de spits. Colassin, nochtans opgeleid als middenvelder, scoorde meteen zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau. Een scorende spits. Waren ze daar niet naar op zoek bij Sporting? Vandaag luidt de vraag of Colassin de paars-witte aanval moet dragen. Uiteraard is dat nog te vroeg. Maar met hem heeft Franky Vercauteren wel een serieuze extra optie erbij.

Gert Verheyen herhaalt het vaak: zelden ontgoochelen jonge debutanten tijdens hun profdebuut. Anderlecht had ook weinig te verliezen tegen Club Brugge, dé uitgesproken favoriet en toekomstig landskampioen. Toch hoefde Sporting zeker niet onder te doen voor Blauw-Zwart, het niveauverschil was niet meer zo groot als voorheen. En die 18-jarige spits scoorde ook nog eens …

HET PAARS-WITTE TRIUMVIRAAT

Op papier heeft Vercauteren drie centrumspitsen voor één plaats. Misschien komt daar vóór eind januari zelfs nog een vierde aanvaller bij. Voorlopig wordt het bolwerken met Roofe, de opportunistische en afwachtende spits. En Colassin. Een gans ander type. Veel aanwezig, een grote werkethiek én diepgang – zowat het tegenovergestelde profiel van Roofe. Daarnaast mogen we niet vergeten dat ene Landry Dimata – 13 (!) doelpunten vorig seizoen – naarstig werkt aan zijn comeback. Maar voor wanneer was die nu weer?

In een gunstig scenario haalt Dimata binnenkort de wedstrijdselectie en heeft Vercauteren opeens een grote weelde vooraan. Een extra vierde spits is dan helemaal overbodig. Want wie zet je dan op de bank of zelfs in de tribune? Drie spitsen dus. Drie verschillende profielen. Voor een coach met een voorliefde voor tactiek is zo'n assortiment aanvallers wel erg interessant. Zeker met de komende tegenstanders zoals pakweg Cercle Brugge, AA Gent en AS Eupen, die stuk voor stuk een totaal andere strategie hanteren.Het is niet eerlijk om Colassin al na één wedstrijd af te rekenen op basis van statistieken. Maar zijn basiskwaliteiten kunnen wel al grotendeels worden afgeleid na zijn optreden tegen Club Brugge. Bovendien is het moeilijk om Roofe en Colassin met Dimata te vergelijken, omdat die laatste wegens blessureleed nog niet in actie kwam dit seizoen. Maar vorig seizoen speelde Dimata wel 24 wedstrijden voor Anderlecht. Zijn kwaliteiten zijn dus reeds gekend, ook al hanteert Sporting dit seizoen een andere tactiek.

KILLERINSTINCT: DIMATA

Veel tijd had Colassin niet nodig om zich te laten opmerken tegen Club. Zijn puike kopbal raakte eerst nog de lat, maar in de eerste helft trof hij toch raak. En dat met een echte spitsengoal. En uiteraard met zijn typisch overgedraaide voet. Ziet er pijnlijk uit, maar blijkbaar is die techniek erg doeltreffend – toen was Colassin ook nog zo fris als een hoentje. Op basis van zijn verkregen kansen – want zijn doelpunt was écht niet zo gemakkelijk – moest Colassin ook minimum één doelpunt gescoord hebben. In balans, zoals dat dan heet.

Roofe scoorde dit seizoen al zes doelpunten, waarvoor hij 13 competitiematchen nodig had. Maar volgens de expected goals zou de Jamaicaanse Engelsman wel twee treffers meer moeten tellen. Roofe moet dus nog beter kunnen qua productie. Wie geen last van heeft van een gebrek aan efficiëntie, althans vorig seizoen, is Dimata. Dertien potte hij er toen, terwijl de becijfering slechts negen stuks aangaf. Tactieken mogen dan nog zo vaak veranderen, maar killersinstinct verdwijnt nooit. De comeback van Dimata wordt op die manier wel érg boeiend om volgen.

AANWEZIGHEID: COLASSIN

Een flitsende speelstijl heeft Colassin niet. Hij moet het eerder hebben van zijn inzet en werkkracht. Een constante aanwezigheid, zoals tegen Club Brugge. Als extra kan de 18-jarige gemakkelijk een doelpunt scoren, al had Colassin daar wel zes kansen voor nodig. Uiteraard, naarmate de wedstrijd vorderde hoe dieper Colassin in het rood ging. Maar het is ook een grote kwaliteit om kansen af te dwingen. Dat grote aantal pogingen verraadt meteen zijn présence.

Roofe en Dimata – op basis van vorig seizoen – zijn toch wel minder aanwezig dan Colassin. Per negentig minuten schiet Roofe 2,2 keer naar doel, en Dimata 2,8 maal. Maar het duo is wel een pak efficiënter dan Colassin tegen Club Brugge. Dat zal uiteraard ook wel te maken hebben met ervaring op het hoogste niveau, en de fysieke capaciteiten. Roofe besluit 56% van zijn pogingen op doel, Dimata 44%, en Colassin amper 33%.Colassin duikt ook opvallend vaak op in de box. Tegen Club Brugge lukte hem dat zelfs acht keer, mét balbezit. Dimata (4,2) en vooral Roofe (3,6) zijn daar een pak minder aanwezig op basis van 90 minuten. Over het ganse seizoen gezien, komen qua aanwezigheid in de box enkel Emannuel Dennis (6,8) en – opvallend toch wel – leeftijdsgenoot Charles De Ketelaere (6,97) in de buurt. We zijn nu al benieuwd naar de volgende speelminuten van Colassin …

PASS AND DRIBBLE: DIMATA

Een spits moet niet alleen goed afwerken op doel en goals scoren – al is dat wel zijn belangrijkste taak. Volgens de filosofie van Vincent Kompany moet een aanvaller ook bijdragen tot het spel. En dat deed Colassin tegen Club. Hij werkte zich te pletter en logischerwijze viel hij zo fysiek na verloop van tijd terug, waardoor hij vaak het overzicht verloor en niet meer fris oogde voor doel. Ook daarom gingen een groot deel van zijn passes de mist in tegen Blauw-Zwart. 64% van zijn passing was geslaagd, over een aantal van 14 stuks.Qua passing doen Dimata – vorig seizoen – en toch wat verrassend ook Roofe beter dan de 18-jarige. Van het trio lijkt Dimata zelfs de beste passer te zijn qua accuraatheid, terwijl Roofe het meest de bal afspeelt. Roofe sprokkelt per wedstrijd 20 passes bij elkaar, en dat aan een succesratio van 78,5%. Voor zijn blessure lag het niveau van Dimata nog ietsje hoger met 17,63 passes aan een knappe 83%. Uiteraard moeten de statistieken van Colassin op meerdere wedstrijden geanalyseerd worden, maar wat zouden wij graag binnenkort eens een fitte Dimata willen zien als spits bij Anderlecht.

KRACHTPATSER: DIMATA

Een aanvaller die de duels niet schuwt, én die ook vaak wint. Zo'n spits is voor bijna elke ploeg een meerwaarde. En ook in dat onderdeel zou Dimata de bovenhand nemen op de huidige Anderlechtspitsen. Roof en Colassin gaan dit seizoen minder vaak het duel aan dan Dimata vorig jaar. Bovendien won Dimata ook veel meer duels dan het duo, hij won doorgaans 40% van zijn aangegane confrontaties. Roofe (33,2%) en Colassin (19%) brengen dit jaar veel minder bij in dat onderdeel. Ook op vlak van de gewonnen luchtduels geldt dezelfde hiërarchie.

Ook balrecuperatie en balbezit zijn belangrijke factoren als aanvaller zijnde. Qua balrecuperatie liggen de drie aanvallers eerder nog in balans met elkaar, al wint Roofe nog iets vaker het leer terug dan zijn collega-spitsen. Dimata leidt dan weer opmerkelijk minder balverlies, met gemiddeld twee verloren ballen per 90 minuten. Tegen Club leed Colassin bijvoorbeeld 18 keer balverlies.

WACHTEN OP DIMATAWanneer Dimata eindelijk terug wedstrijdfit zal worden, weet niemand. Wellicht hijzelf ook niet. Maar indien hij binnenkort klaar wordt bevonden voor de strijd, dan heeft Anderlecht er opeens een sterk wapen bij. Zowat op alle vlakken lijkt hij de meerdere te zijn van zijn rechtstreekse concurrenten, indien hij niet te veel kwaliteitsverlies heeft ingeboet na zijn lange en slepende blessure uiteraard.

Anderlecht zit momenteel krap bij kas en kan zich geen financiële miskopen meer permitteren. Nog even wachten op een volledig herstelde Dimata lijkt dus zeker een gokje waard te zijn. Het zou meteen de goedkoopste oplossing zijn. Zelfs al is het maar om diep in de tweede helft iets te forceren, wanneer Colassin of Roofe door hun krachten heen zitten. Bovendien kan Vercauteren uit drie verschillende profielen kiezen om wekelijks een andere tegenstander te bekampen. Het kan alleen maar voordelen bieden om alsnog PO I te halen ...

POLL: Wie is volgens u de beste spits voor Anderlecht?

Ultieme XI van de Belgische competitie (2000-2020): CV rechts

Pijnlijke vaststelling: "Anderlecht is afhankelijk geworden"

Win-win-winsituatie: waarom Ajax wenkt voor 3 JPL-toppers

Vandaag 08 April 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Win-win-winsituatie: waarom Ajax wenkt voor 3 JPL-toppers

Het coronavirus legt niet alleen overal in Europa de huidige voetbaljaargang plat, ook op de mercato ...

134
{insert image alt}

16, 18 of 20? Het ideale format voor de JPL

Het eventueel definitief stopzetten van de Jupiler Pro League doet de discussie over ons bijzondere ...

1062
{insert image alt}

'Dimata en Van Crombrugge akkoord, Trebel zorgt voor domper bij Anderlecht'

Bij RSC Anderlecht kennen ze financieel zware tijden en daarom dat Vincent Kompany de spelersgroep ...

79
{insert image alt}

Ultieme XI van de Belgische competitie (2000-2020): CV rechts

De Belgische competitie was door de jaren heen een thuishaven voor héél wat talentvolle ...

208
{insert image alt}

'Lommel SK krijgt geen licentie en staat plots te koop'

Buitenlandse eigenaars in het Belgische voetbal, tot op heden brachten ze nog niet veel bij. Ook bij ...

97
{insert image alt}

'Storm bij Barça: Bartomeu zet paleisrevolutie in gang'

Hoewel de club eerste staat in La Liga en een goede kans maakt om door te stoten in de Champions ...

29
{insert image alt}

Pijnlijke vaststelling: "Anderlecht is afhankelijk geworden"

Anderlecht-CEO Karel Van Eetvelt heeft de gemoederen de voorbije dagen serieus weten te bedaren. In ...

126
{insert image alt}

"Liever geen bekerfinale dan spelen zonder publiek"

Een speciale werkgroep van de Pro League buigt zich momenteel over de concrete plannen die gepaard ...

112
{insert image alt}

'Inspanningen Kompany lonen: akkoord bij Anderlecht in de maak'

De gevolgen van de coronacrisis zorgen ook bij de ploegen uit de Jupiler Pro League voor zware ...

120
{insert image alt}

"Een vertrek van Messi zou geen drama betekenen"

Cristiano Ronaldo nam in de zomer van 2018 afscheid van Real Madrid. Lionel Messi is op zijn beurt ...

105
{insert image alt}

Corona kan Belgisch voetbal voorgoed veranderen: "Natuurlijke selectie"

De gevolgen van het coronavirus op het Belgische voetbal zijn nu al enorm en het is nog maar de ...

366
{insert image alt}

'Alexis Sanchez bezorgt Inter en United nachtmerries'

Alexis Sanchez staat nog altijd onder contract bij Manchester United, maar is dit seizoen verhuurd ...

140
{insert image alt}

AA Gent hervat trainingen met speciaal regime

De maatregelen die getroffen zijn om het coronavirus in te dijken gelden nog steeds en het afbreken ...

99
{insert image alt}

Zware corona-tegenvaller voor Jupiler Pro League-supporters

De regering stelde afgelopen weekend een 10-koppig team van experten aan dat voor ons land een ...

693
{insert image alt}

Mourinho krijgt waarschuwing na verbreken lockdown-regels

Tottenham Hotspur voelt zich genoodzaakt om José Mourinho een waarschuwing uit te delen. De ...

75
{insert image alt}

Club Brugge grote slokop in top 10 beste spelers Jupiler Pro League

Een speciale werkgroep moet in de komende dagen nog alle details uitwerken, maar normaal gezien ...

383
{insert image alt}

'Cercle doet 'interessant voorstel', akkoord met Storck nadert'

Maandenlang stevende Cercle Brugge af op een schijnbaar onvermijdelijke degradatie, maar ...

202

Gisteren 07 April 2020

{insert image alt}

'Ronaldinho mag eindelijk Paraguayaanse gevangenis verlaten'

Oud-stervoetballer Ronaldinho van onder meer FC Barcelona en Paris Saint-Germain zit in een ...

98
{insert image alt}

Mata wordt aangeprezen bij club uit de Serie A

Binnen een week zal Club Brugge wellicht al de landstitel mogen vieren, want dan zal de Algemene ...

256
{insert image alt}

'Barça wil uitpakken met pikante transfer bij Real Madrid'

De Clasico's tussen Real Madrid en FC Barcelona zijn elk seizoen opnieuw de meest verhitte ...

247
{insert image alt}

Degryse: "De rol van Coucke bij Anderlecht is uitgespeeld"

Anderlecht strompelde de voorbije twee jaar van de ene paleisrevolutie naar de andere en op die ...

932
{insert image alt}

Mpoku doet boekje open over vertrek bij Standard

Standard deed zijn reputatie van duiventil ook in januari weer alle eer aan door verrassend twee ...

372
{insert image alt}

Dessers heeft transfernieuws voor Feyenoord en Belgische topclubs

Voor Cyriel Dessers was het uitbreken van het coronavirus een extra grote domper, want de spits was ...

194
{insert image alt}

'Toptransfer wenkt voor Sörloth: Real gaat strijd aan met Bayern en co'

Een jaar nadat zijn passage bij AA Gent ten einde kwam, kan Alexander Sörloth een zeer opmerkelijke ...

204
{insert image alt}

"Het geld van de Europese concurrenten zal Anderlecht niet redden"

Karel Van Eetvelt lanceerde deze week het voorstel om de komende drie jaar de Europees spelende ...

303
{insert image alt}

'AC Milan gaat voor straffe transfer bij Man City'

AC Milan probeerde de voorbije seizoenen om weer aan te sluiten bij de Italiaanse top, maar zonder ...

125
{insert image alt}

Kompany: "Een makelaar kan hier niets meer beslissen"

Wouter Vandenhaute is verbonden aan makelaarskantoor Let’s Play en zijn rol als adviseur bij RSC ...

275
{insert image alt}

'Rakitic wil vanwege vrouw maar naar één club verkassen'

Ivan Rakitic wil FC Barcelona komende zomer maar voor één club verruilen. Volgens Estadio ...

226
{insert image alt}

Degryse scherp voor Kompany: "Wat zitten ze nu te janken?"

RSC Anderlecht kwam met een lovenswaardig statement voor solidariteit, zoals ze dat in Duitsland en ...

969
{insert image alt}

Hein: "Als Vanheusden wordt genoemd, dan is hij zeker een optie voor België"

De defensie van de Rode Duivels zal na het EK 2021 een grote opfrisbeurt gaan krijgen. Spelers als ...

220
{insert image alt}

'PSG meldt zich bij Inter met bod van 70 miljoen euro'

Waar La Gazzetta dello Sport afgelopen week meldde dat Mauro Icardi deze zomer naar Internazionale ...

108
{insert image alt}

Kompany: "Afscheid van Zetterberg was moeilijk moment voor mij"

Karel Van Eetvelt bekeek de cijfers en vond dat Pär Zetterberg te weinig meerwaarde had. Vincent ...

130