Roofe, Colassin of Dimata: wie is dé spits voor Anderlecht?

Foto: Roofe, Colassin of Dimata: wie is dé spits voor Anderlecht?

Verrassing in het Lotto Park vorig weekend. Niet Nacer Chadli maar wel de 18-jarige Antoine Colassin verving de geblesseerde Kemar Roofe in de spits. Colassin, nochtans opgeleid als middenvelder, scoorde meteen zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau. Een scorende spits. Waren ze daar niet naar op zoek bij Sporting? Vandaag luidt de vraag of Colassin de paars-witte aanval moet dragen. Uiteraard is dat nog te vroeg. Maar met hem heeft Franky Vercauteren wel een serieuze extra optie erbij.

Gert Verheyen herhaalt het vaak: zelden ontgoochelen jonge debutanten tijdens hun profdebuut. Anderlecht had ook weinig te verliezen tegen Club Brugge, dé uitgesproken favoriet en toekomstig landskampioen. Toch hoefde Sporting zeker niet onder te doen voor Blauw-Zwart, het niveauverschil was niet meer zo groot als voorheen. En die 18-jarige spits scoorde ook nog eens …

HET PAARS-WITTE TRIUMVIRAAT

Op papier heeft Vercauteren drie centrumspitsen voor één plaats. Misschien komt daar vóór eind januari zelfs nog een vierde aanvaller bij. Voorlopig wordt het bolwerken met Roofe, de opportunistische en afwachtende spits. En Colassin. Een gans ander type. Veel aanwezig, een grote werkethiek én diepgang – zowat het tegenovergestelde profiel van Roofe. Daarnaast mogen we niet vergeten dat ene Landry Dimata – 13 (!) doelpunten vorig seizoen – naarstig werkt aan zijn comeback. Maar voor wanneer was die nu weer?

In een gunstig scenario haalt Dimata binnenkort de wedstrijdselectie en heeft Vercauteren opeens een grote weelde vooraan. Een extra vierde spits is dan helemaal overbodig. Want wie zet je dan op de bank of zelfs in de tribune? Drie spitsen dus. Drie verschillende profielen. Voor een coach met een voorliefde voor tactiek is zo'n assortiment aanvallers wel erg interessant. Zeker met de komende tegenstanders zoals pakweg Cercle Brugge, AA Gent en AS Eupen, die stuk voor stuk een totaal andere strategie hanteren.Het is niet eerlijk om Colassin al na één wedstrijd af te rekenen op basis van statistieken. Maar zijn basiskwaliteiten kunnen wel al grotendeels worden afgeleid na zijn optreden tegen Club Brugge. Bovendien is het moeilijk om Roofe en Colassin met Dimata te vergelijken, omdat die laatste wegens blessureleed nog niet in actie kwam dit seizoen. Maar vorig seizoen speelde Dimata wel 24 wedstrijden voor Anderlecht. Zijn kwaliteiten zijn dus reeds gekend, ook al hanteert Sporting dit seizoen een andere tactiek.

KILLERINSTINCT: DIMATA

Veel tijd had Colassin niet nodig om zich te laten opmerken tegen Club. Zijn puike kopbal raakte eerst nog de lat, maar in de eerste helft trof hij toch raak. En dat met een echte spitsengoal. En uiteraard met zijn typisch overgedraaide voet. Ziet er pijnlijk uit, maar blijkbaar is die techniek erg doeltreffend – toen was Colassin ook nog zo fris als een hoentje. Op basis van zijn verkregen kansen – want zijn doelpunt was écht niet zo gemakkelijk – moest Colassin ook minimum één doelpunt gescoord hebben. In balans, zoals dat dan heet.

Roofe scoorde dit seizoen al zes doelpunten, waarvoor hij 13 competitiematchen nodig had. Maar volgens de expected goals zou de Jamaicaanse Engelsman wel twee treffers meer moeten tellen. Roofe moet dus nog beter kunnen qua productie. Wie geen last van heeft van een gebrek aan efficiëntie, althans vorig seizoen, is Dimata. Dertien potte hij er toen, terwijl de becijfering slechts negen stuks aangaf. Tactieken mogen dan nog zo vaak veranderen, maar killersinstinct verdwijnt nooit. De comeback van Dimata wordt op die manier wel érg boeiend om volgen.

AANWEZIGHEID: COLASSIN

Een flitsende speelstijl heeft Colassin niet. Hij moet het eerder hebben van zijn inzet en werkkracht. Een constante aanwezigheid, zoals tegen Club Brugge. Als extra kan de 18-jarige gemakkelijk een doelpunt scoren, al had Colassin daar wel zes kansen voor nodig. Uiteraard, naarmate de wedstrijd vorderde hoe dieper Colassin in het rood ging. Maar het is ook een grote kwaliteit om kansen af te dwingen. Dat grote aantal pogingen verraadt meteen zijn présence.

Roofe en Dimata – op basis van vorig seizoen – zijn toch wel minder aanwezig dan Colassin. Per negentig minuten schiet Roofe 2,2 keer naar doel, en Dimata 2,8 maal. Maar het duo is wel een pak efficiënter dan Colassin tegen Club Brugge. Dat zal uiteraard ook wel te maken hebben met ervaring op het hoogste niveau, en de fysieke capaciteiten. Roofe besluit 56% van zijn pogingen op doel, Dimata 44%, en Colassin amper 33%.Colassin duikt ook opvallend vaak op in de box. Tegen Club Brugge lukte hem dat zelfs acht keer, mét balbezit. Dimata (4,2) en vooral Roofe (3,6) zijn daar een pak minder aanwezig op basis van 90 minuten. Over het ganse seizoen gezien, komen qua aanwezigheid in de box enkel Emannuel Dennis (6,8) en – opvallend toch wel – leeftijdsgenoot Charles De Ketelaere (6,97) in de buurt. We zijn nu al benieuwd naar de volgende speelminuten van Colassin …

PASS AND DRIBBLE: DIMATA

Een spits moet niet alleen goed afwerken op doel en goals scoren – al is dat wel zijn belangrijkste taak. Volgens de filosofie van Vincent Kompany moet een aanvaller ook bijdragen tot het spel. En dat deed Colassin tegen Club. Hij werkte zich te pletter en logischerwijze viel hij zo fysiek na verloop van tijd terug, waardoor hij vaak het overzicht verloor en niet meer fris oogde voor doel. Ook daarom gingen een groot deel van zijn passes de mist in tegen Blauw-Zwart. 64% van zijn passing was geslaagd, over een aantal van 14 stuks.Qua passing doen Dimata – vorig seizoen – en toch wat verrassend ook Roofe beter dan de 18-jarige. Van het trio lijkt Dimata zelfs de beste passer te zijn qua accuraatheid, terwijl Roofe het meest de bal afspeelt. Roofe sprokkelt per wedstrijd 20 passes bij elkaar, en dat aan een succesratio van 78,5%. Voor zijn blessure lag het niveau van Dimata nog ietsje hoger met 17,63 passes aan een knappe 83%. Uiteraard moeten de statistieken van Colassin op meerdere wedstrijden geanalyseerd worden, maar wat zouden wij graag binnenkort eens een fitte Dimata willen zien als spits bij Anderlecht.

KRACHTPATSER: DIMATA

Een aanvaller die de duels niet schuwt, én die ook vaak wint. Zo'n spits is voor bijna elke ploeg een meerwaarde. En ook in dat onderdeel zou Dimata de bovenhand nemen op de huidige Anderlechtspitsen. Roof en Colassin gaan dit seizoen minder vaak het duel aan dan Dimata vorig jaar. Bovendien won Dimata ook veel meer duels dan het duo, hij won doorgaans 40% van zijn aangegane confrontaties. Roofe (33,2%) en Colassin (19%) brengen dit jaar veel minder bij in dat onderdeel. Ook op vlak van de gewonnen luchtduels geldt dezelfde hiërarchie.

Ook balrecuperatie en balbezit zijn belangrijke factoren als aanvaller zijnde. Qua balrecuperatie liggen de drie aanvallers eerder nog in balans met elkaar, al wint Roofe nog iets vaker het leer terug dan zijn collega-spitsen. Dimata leidt dan weer opmerkelijk minder balverlies, met gemiddeld twee verloren ballen per 90 minuten. Tegen Club leed Colassin bijvoorbeeld 18 keer balverlies.

WACHTEN OP DIMATAWanneer Dimata eindelijk terug wedstrijdfit zal worden, weet niemand. Wellicht hijzelf ook niet. Maar indien hij binnenkort klaar wordt bevonden voor de strijd, dan heeft Anderlecht er opeens een sterk wapen bij. Zowat op alle vlakken lijkt hij de meerdere te zijn van zijn rechtstreekse concurrenten, indien hij niet te veel kwaliteitsverlies heeft ingeboet na zijn lange en slepende blessure uiteraard.

Anderlecht zit momenteel krap bij kas en kan zich geen financiële miskopen meer permitteren. Nog even wachten op een volledig herstelde Dimata lijkt dus zeker een gokje waard te zijn. Het zou meteen de goedkoopste oplossing zijn. Zelfs al is het maar om diep in de tweede helft iets te forceren, wanneer Colassin of Roofe door hun krachten heen zitten. Bovendien kan Vercauteren uit drie verschillende profielen kiezen om wekelijks een andere tegenstander te bekampen. Het kan alleen maar voordelen bieden om alsnog PO I te halen ...

POLL: Wie is volgens u de beste spits voor Anderlecht?

Van Persie voorspelt pijnlijke avond voor Club Brugge

Match van 20 miljoen: de monumentale inzet van Gent in Rome

De 11 namen: Clement verrast met debutant, geen De Gea en Fernandes

Vandaag 20 Februari 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Match van 20 miljoen: de monumentale inzet van Gent in Rome

De bekendste David van Italië staat in Firenze, vervaardigd door Michelangelo. In diens vroegere ...

51
{insert image alt}

De 4 werken van Vercauteren: hoe Anderlecht nog in PO I kan geraken

Zaterdagavond, omstreeks 22u15. Wanneer Lawrence Visser een einde maakt aan KV Mechelen tegen ...

1017
{insert image alt}

Bookmaker schat Europese kansen Club Brugge en AA Gent in!

Donderdagavond trekt ook de Europa League zich op gang en de twee resterende Belgische ...

265
{insert image alt}

Van Persie voorspelt pijnlijke avond voor Club Brugge

Donderdagavond gaat de Europa League weer van start en Club Brugge mag meteen vol aan de bak in ...

34
{insert image alt}

Uitdagen gaat verder: Club neemt topaankoop United in vizier

Manchester United gaat donderdagavond op bezoek bij Club Brugge. In 2015 stond dezelfde confrontatie ...

99
{insert image alt}

De 11 namen: Clement verrast met debutant, geen De Gea en Fernandes

Club Brugge wil vanavond stunten tegen Manchester United. Blauw-Zwart moet het zonder Ruud Vormer en ...

360
{insert image alt}

Bruggeling blijft rustig: "Selectie Rode Duivels? Zou gek zijn"

Bij Club Brugge zal Charles De Ketelaere zo goed als zeker aan de aftrap staan tegen Manchester ...

98
{insert image alt}

Manchester United en AS Roma: bijna 1,3 miljard euro

Manchester United en AS Roma zijn twee grote namen in het voetbal, maar veel succes kennen ze dit ...

81
{insert image alt}

Zulte Waregem krijgt floptransfer al vervroegd teruggestuurd

Zulte Waregem wist al een heel deel spelers van de hand te doen in januari en februari, maar daar ...

86
{insert image alt}

'Onenigheid tussen Real en Ramos: vroegtijdige breuk dreigt'

Sergio Ramos is natuurlijk al vele jaren de onbetwiste captain van Real Madrid, maar volgens diverse ...

101
{insert image alt}

Hoe verging het de spelers van Club die in 2015 voetballes kregen van Man Utd?

In de zomer van 2015 ontving Club Brugge Manchester United in de voorrondes van de Champions League. ...

298
{insert image alt}

RB Salzburg liet parel van AA Gent schieten: "Ik testte er"

RB Salzburg kreeg al zeer veel lof voor zijn neus voor talent, onder meer Erling Haaland brak via ...

254
{insert image alt}

Club deelt steekje uit aan Man Utd: "Wanneer was jullie laatste CL-avond?"

Manchester United won in 2015 met 0-4 bij Club Brugge en dat was in de voorrondes van de Champions ...

307
{insert image alt}

Belgische clubs in Rome: Keizer Totti, Mornar en Leye

AS Roma is geen Europese topclub meer. Het kende nog wel een stuiptrekking door eens de halve finale ...

56
{insert image alt}

"Ik denk dat Vertonghen pas een optie is als Martínez of Blind wegvalt"

Jan Vertonghen is bij Tottenham Hotspur op een zijspoor beland en wordt al een tijdje nadrukkelijk ...

57
{insert image alt}

Vadis klaar voor stunt tegen AS Roma: "Wel nederig zijn"

AA Gent rekent op zijn ervaren pionnen zoals Laurent Depoitre, Sven Kums en Vadis Odjijda om AS Roma ...

69
{insert image alt}

EXCLUSIEF Borkelmans: "Premier League kent Mata al, David is een topper"

Club Brugge en AA Gent koesteren hoge ambities en willen in de Europa League stunten tegen ...

203
{insert image alt}

'Juventus wil met verrassende spelersruil Pogba binnenhalen'

Juventus aasde al de hele vorige zomer op Paul Pogba, maar kon Manchester United toen niet verleiden ...

144

Gisteren 19 Februari 2020

{insert image alt}

Mourinho druipt af: "Alsof je naar de oorlog gaat zonder kogels"

In de heenwedstrijden van de achtste finales in de Champions League, heeft Tottenham Hotspur ...

177
{insert image alt}

'Juventus wil uitpakken: Pogba en Bayern-ster in vizier'

Juventus probeert inmiddels al een tijdje om Paul Pogba terug te halen, maar de Franse middenvelder ...

184
{insert image alt}

Clement zet supporters Club stevig met voeten op de grond

Club Brugge heeft tot dusver een uitstekend parcours afgelegd in Europa. Blauw-Zwart slaagde erin om ...

436
{insert image alt}

Zondebok bij Spurs: "Geen bijzondere speler, meer een strijkplank"

Tottenham Hotspur had gehoopt zijn grijze seizoen te kleuren in de Champions League en de prestaties ...

274
{insert image alt}

CL: Tottenham flirt met uitschakeling, Atalanta haalt verschroeiend uit

In de Champions League zal Tottenham Hotspur vol aan de bak moeten om de kwartfinale te halen. Toby ...

238
{insert image alt}

Engeland smult van De Bruyne: "Beste speler in Premier League"

Kevin De Bruyne moet nog een weekje wachten alvorens hij zijn duivels kan ontbinden in de Champions ...

350
{insert image alt}

Magistrale De Bruyne leidt City naar zege met doelpunt en assist

Kevin De Bruyne is helemaal klaar om volgende week te schitteren in de Champions League tegen Real ...

344
{insert image alt}

Gent heeft 'geheim wapen' tegen Roma: "Hij is blij om terug te zijn"

AA Gent plaatste zich als groepswinnaar voor de volgende ronde van de Europa League, maar kon ...

221
{insert image alt}

De Bruyne heerst opnieuw met doelpunt én assist (🎥)

Ondanks het Champions League-voetbal werd woensdagavond het Premier League-duel tussen Manchester ...

360
{insert image alt}

'United tóch met stevige basisploeg op Jan Breydel'

Voor Club Brugge is het lange wachten alweer voorbij, donderdag trekt de Europese campagne zich weer ...

387
{insert image alt}

Assist nummer 16: De Bruyne zorgt voor fenomenale cijfers

Ondanks het feit dat er woensdagavond twee wedstrijden in de Champions League werden afgewerkt, ...

166
{insert image alt}

DIW dolt met Anderlecht: "Comeback in PO I gepland voor 2046"

Door de nederlagen van Zulte Waregem en KRC Genk blijft RSC Anderlecht ondanks het verlies in ...

627
{insert image alt}

'Real wil paradepaardjes inzetten om Juventus-ster in te lijven'

In de zoektocht naar een nieuwe offensieve impuls is Real Madrid uitgekomen in Turijn. De ...

347
{insert image alt}

Lotto Park in het wit: Anderlecht-fans komen met ludieke actie

Één persoon gooide enkele weken geleden een bommetje naar Club-doelman Simon Mignolet, maar ...

660
{insert image alt}

Half-Belg Pereira op scherp voor clash met Club Brugge

Donderdag is het eindelijk zover. Dan krijgt Club Brugge de Engelse grootmacht Manchester United ...

281