Charles De Ketelaere: het Brugse antwoord op Neerpede

Foto: Charles De Ketelaere: het Brugse antwoord op Neerpede

Als Club Brugge dit seizoen effectief de dubbel in huis wil halen, mag het binnen twee weken op bezoek bij Zulte Waregem vol aan de bak. In het eerste luik van de halve bekerfinale bleef de competitieleider na een zeldzame blunder van Simon Mignolet immers steken op een 1-1 gelijkspel. Philippe Clement zag zijn troepen dan ook een makke prestatie afleveren, al zorgde Charles De Ketelaere toch weer voor een lichtpuntje.

Het 18-jarige product van eigen kweek was wel betrokken bij de fase die Blauw-Zwart de zege kostte, want de terugspeelbal waarop Mignolet in de fout ging vertrok van zijn voet. Al kan hij er natuurlijk ook weinig aan doen dat het anders zo betrouwbare sluitstuk de bal vervolgens enorm schlemielig inleverde bij Saido Berahino. Kort daarvoor leek De Ketelaere desalniettemin nog voor de tweede keer op enkele dagen tijd een fikse bijdrage te gaan leveren aan de overwinning van zijn team. Net zoals in Anderlecht, waar hij Hans Vanaken de 1-2 aanbood, kwam de assist bij de openingstreffer van Mats Rits namelijk op zijn naam.

BOONTJE VAN CLEMENT

Hoewel De Ketelaere linksvoetig is, trapte hij beide passes met zijn mindere rechter. Geen verrassing, want zoals eveneens blijkt uit zijn enorme polyvalentie is de middenvelder – die tevens al in de spits en op de flank opdraafde – een complete voetballer. Eentje die liefst in de as van het veld opereert, dat wel, maar voor iemand die geen spurtbom is toch over voldoende diepgang beschikt om ook die rollen te vervullen. Opnieuw kunnen zijn twee assists van de afgelopen dagen, haast exacte kopieën van elkaar, als voorbeeld dienen. Tweemaal zocht De Ketelaere immers vlotjes de achterlijn op – én behield hij daarna het overzicht.Heel wat fans hadden woensdag dan ook liever hem dan Thibault Vlietinck, nochtans ook afkomstig uit de eigen jeugd en al veel langer lid van de A-kern, in de basis gezien. Een wissel die Clement uiteindelijk vroeg in de tweede helft doorvoerde én dus meteen zijn vruchten afwierp, net zoals dat zondag in het Lotto Park al het geval was. De Ketelaere speelt zich zo hoe langer hoe meer in de harten van het Brugse publiek, waar hij sinds zijn even dappere als verrassende debuut tegen PSG sowieso al een graag geziene klant is. Net zoals zijn coach wel een boontje voor hem lijkt te hebben, zo blijkt uit de vele kansen die hij hem gunt.

KANSEN BIJ DE VLEET

Kansen die De Ketelaere ook verdient, want tot dusver stelde hij nog nooit teleur. Toch is het opvallend hoe vaak – en vooral wanneer – Clement een beroep doet op de jonkie. Met amper één match bij de grote jongens achter de kiezen, een vrij betekenisloos bekerduel in Francs Borains, volgde eind oktober namelijk zoals gezegd een stevige vuurdoop tegen PSG. Nadien mocht hij ook in Parijs invallen, net zoals tegen KV Oostende en Moeskroen in de competitie. Dé grote blijk van vertrouwen kwam er echter pas in Istanboel, waar De Ketelaere in het alles-of-niets duel tegen Galatasaray aan de rust Rits zijn plaats mocht innemen.Een week later gaf Club in de achtste finale van de beker op bezoek bij Oostende een vrij bleke indruk, met David Okereke als zwakste schakel. Het sein voor Clement om na amper een halfuur al in te grijpen en De Ketelaere voor het eerst in de spits te droppen, een kunstje dat hij daarna nog eens overdeed met Percy Tau in Gent. Tussendoor was de jongeling ook tegen STVV al als eerste van de bank gekomen en kreeg hij zelfs tegen Real Madrid een twintigtal minuutjes toegeworpen. In de tien wedstrijden die Blauw-Zwart sinds zijn invalbeurt in Turkije afwerkte, verscheen De Ketelaere zo slechts twee keer niet tussen de lijnen.

CONTRAST MET ANDERLECHT

Ondanks het duidelijke vertrouwen in zijn kunnen – en maturiteit, want zowel op als naast het veld geeft hij een uiterst nuchtere indruk – is het wel nog steeds wachten op een eerste basisplaats in de competitie. Gezien de grote weelde in de Brugse kern is dat dan ook geen sinecure, het punt waar we onze vergelijking met eeuwige concurrent Anderlecht aanvatten. Hoewel Paars-Wit al langer op lovenswaardige manier de kaart van de jeugd trekt, kwam een aantal jongeren dit seizoen immers toch vooral uit noodzaak piepen. Niet iederéén verdient het dus om daarom meteen als een 'aanstormend talent' bestempeld te worden.Toch neemt dat niet weg dat de Brusselaars, die voor de rest momenteel in zowat alle aspecten mijlenver achterop hinken, wat doorstroming uit de opleiding betreft nog steeds een flink streepje voor hebben. Zo stonden in het recente treffen met Sambi Lokonga, Alexis Saelemaekers, Antoine Colassin en Jérémy Doku – Vincent Kompany niet meegeteld – vier spelers van eigen kweek in het elftal, tegenover slechts eentje aan de overkant. Samen met Björn Engels is Brandon Mechele zelfs zowat de enige 'topper' die Club dit decennium voortbracht, een schril contrast dus met de vele sterren die in Neerpede werden gevormd.

EERSTE STAP NAAR NEERPEDE

Ondanks de malaise bij de recordkampioen zet die trend zich bovendien zelfs nu door, want behalve het vermelde viertal loopt daar tenslotte ook nog Belofte v/h Jaar Yari Verschaeren rond. Een leeftijdsgenoot van De Ketelaere, die nu de eerste stap moet vormen bij de laatste inhaalbeweging die Club nog op de aartsrivaal wil maken. Samen met Loïs Openda overigens, één jaartje ouder en al sinds vorig seizoen onder Ivan Leko aan de oppervlakte gekomen. Toegegeven, de spits genoot een groot deel van zijn opleiding in Luik, maar jongens als Romelu Lukaku en Dennis Praet kwamen ook pas op latere leeftijd naar Anderlecht.Kompany, Youri Tielemans en Anthony Vanden Borre zijn dan weer rasechte Ketten, net zoals De Ketelaere geboren en getogen is in het Brugse nest. Opgegroeid op een steenworp van het stadion, daar al van kleins af aan een vaste klant in de tribunes en sinds zijn zevende aangesloten als speler: het Blauw-Zwart bloed stroomt door zijn aderen. Andere jongeren in de A-kern als rechtsback Ignace Van Der Brempt en derde doelman Nick Shinton werden, net zoals Openda, dan weer weggeplukt bij andere clubs. Op stage mochten trouwens ook Thomas Van den Keybus, Maxim De Cuyper en Senne Lammens proeven van het echte werk.

MADE IN WESTKAPELLE

Zoals Club in de afbeelding hierboven zelf etaleert, is de bedoeling dus duidelijk: in navolging van Anderlecht, willen ze ook op Jan Breydel kunnen pronken met spelers van eigen makelij. Op de internationale transfermarkt heeft de competitieleider haar zaakjes namelijk al een tijdje op orde, met Vincent Mannaert die de ene jonge parel na de andere in huis haalt – en vervolgens met forse winst weer doorverkoopt. De enige spelers uit de eigen jeugd de kassa écht deden rinkelen, zijn tot op heden echter nog steeds Engels en Obbi Oulare – samen goed voor ruwweg 15 miljoen, peanuts vergeleken met wat Anderlecht ving voor Tielemans, Lukaku, Dendoncker en co. Tijd om daar verandering in te brengen en van het nieuwe oefencentrum in Westkapelle een even groot label te maken als Neerpede. Met De Ketelaere als eerste kwaliteitsstempel.

POLL: Zou De Ketelaere bij Anderlecht een basisplaats hebben?

Ultieme XI van de Belgische competitie (2000-2020): CV rechts

Pijnlijke vaststelling: "Anderlecht is afhankelijk geworden"

Win-win-winsituatie: waarom Ajax wenkt voor 3 JPL-toppers

Vandaag 08 April 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Win-win-winsituatie: waarom Ajax wenkt voor 3 JPL-toppers

Het coronavirus legt niet alleen overal in Europa de huidige voetbaljaargang plat, ook op de mercato ...

146
{insert image alt}

16, 18 of 20? Het ideale format voor de JPL

Het eventueel definitief stopzetten van de Jupiler Pro League doet de discussie over ons bijzondere ...

1067
{insert image alt}

'AZ doet in Nederland gelijkaardig voorstel als Anderlecht'

AZ wil een duidelijk signaal afgeven aan andere clubs. De Alkmaars willen dat alle Nederlandse ...

1
{insert image alt}

'Dimata en Van Crombrugge akkoord, Trebel zorgt voor domper bij Anderlecht'

Bij RSC Anderlecht kennen ze financieel zware tijden en daarom dat Vincent Kompany de spelersgroep ...

248
{insert image alt}

Ultieme XI van de Belgische competitie (2000-2020): CV rechts

De Belgische competitie was door de jaren heen een thuishaven voor héél wat talentvolle ...

318
{insert image alt}

'Lommel SK krijgt geen licentie en staat plots te koop'

Buitenlandse eigenaars in het Belgische voetbal, tot op heden brachten ze nog niet veel bij. Ook bij ...

128
{insert image alt}

'Storm bij Barça: Bartomeu zet paleisrevolutie in gang'

Hoewel de club eerste staat in La Liga en een goede kans maakt om door te stoten in de Champions ...

47
{insert image alt}

Pijnlijke vaststelling: "Anderlecht is afhankelijk geworden"

Anderlecht-CEO Karel Van Eetvelt heeft de gemoederen de voorbije dagen serieus weten te bedaren. In ...

152
{insert image alt}

"Liever geen bekerfinale dan spelen zonder publiek"

Een speciale werkgroep van de Pro League buigt zich momenteel over de concrete plannen die gepaard ...

130
{insert image alt}

'Inspanningen Kompany lonen: akkoord bij Anderlecht in de maak'

De gevolgen van de coronacrisis zorgen ook bij de ploegen uit de Jupiler Pro League voor zware ...

130
{insert image alt}

"Een vertrek van Messi zou geen drama betekenen"

Cristiano Ronaldo nam in de zomer van 2018 afscheid van Real Madrid. Lionel Messi is op zijn beurt ...

117
{insert image alt}

Corona kan Belgisch voetbal voorgoed veranderen: "Natuurlijke selectie"

De gevolgen van het coronavirus op het Belgische voetbal zijn nu al enorm en het is nog maar de ...

385
{insert image alt}

'Alexis Sanchez bezorgt Inter en United nachtmerries'

Alexis Sanchez staat nog altijd onder contract bij Manchester United, maar is dit seizoen verhuurd ...

145
{insert image alt}

AA Gent hervat trainingen met speciaal regime

De maatregelen die getroffen zijn om het coronavirus in te dijken gelden nog steeds en het afbreken ...

110
{insert image alt}

Zware corona-tegenvaller voor Jupiler Pro League-supporters

De regering stelde afgelopen weekend een 10-koppig team van experten aan dat voor ons land een ...

719
{insert image alt}

Mourinho krijgt waarschuwing na verbreken lockdown-regels

Tottenham Hotspur voelt zich genoodzaakt om José Mourinho een waarschuwing uit te delen. De ...

79
{insert image alt}

Club Brugge grote slokop in top 10 beste spelers Jupiler Pro League

Een speciale werkgroep moet in de komende dagen nog alle details uitwerken, maar normaal gezien ...

395

Gisteren 07 April 2020

{insert image alt}

'Ronaldinho mag eindelijk Paraguayaanse gevangenis verlaten'

Oud-stervoetballer Ronaldinho van onder meer FC Barcelona en Paris Saint-Germain zit in een ...

101
{insert image alt}

Mata wordt aangeprezen bij club uit de Serie A

Binnen een week zal Club Brugge wellicht al de landstitel mogen vieren, want dan zal de Algemene ...

261
{insert image alt}

'Barça wil uitpakken met pikante transfer bij Real Madrid'

De Clasico's tussen Real Madrid en FC Barcelona zijn elk seizoen opnieuw de meest verhitte ...

265
{insert image alt}

Degryse: "De rol van Coucke bij Anderlecht is uitgespeeld"

Anderlecht strompelde de voorbije twee jaar van de ene paleisrevolutie naar de andere en op die ...

949
{insert image alt}

Mpoku doet boekje open over vertrek bij Standard

Standard deed zijn reputatie van duiventil ook in januari weer alle eer aan door verrassend twee ...

384
{insert image alt}

Dessers heeft transfernieuws voor Feyenoord en Belgische topclubs

Voor Cyriel Dessers was het uitbreken van het coronavirus een extra grote domper, want de spits was ...

195
{insert image alt}

'Toptransfer wenkt voor Sörloth: Real gaat strijd aan met Bayern en co'

Een jaar nadat zijn passage bij AA Gent ten einde kwam, kan Alexander Sörloth een zeer opmerkelijke ...

206
{insert image alt}

"Het geld van de Europese concurrenten zal Anderlecht niet redden"

Karel Van Eetvelt lanceerde deze week het voorstel om de komende drie jaar de Europees spelende ...

305
{insert image alt}

'AC Milan gaat voor straffe transfer bij Man City'

AC Milan probeerde de voorbije seizoenen om weer aan te sluiten bij de Italiaanse top, maar zonder ...

126
{insert image alt}

Kompany: "Een makelaar kan hier niets meer beslissen"

Wouter Vandenhaute is verbonden aan makelaarskantoor Let’s Play en zijn rol als adviseur bij RSC ...

279
{insert image alt}

'Rakitic wil vanwege vrouw maar naar één club verkassen'

Ivan Rakitic wil FC Barcelona komende zomer maar voor één club verruilen. Volgens Estadio ...

230
{insert image alt}

Degryse scherp voor Kompany: "Wat zitten ze nu te janken?"

RSC Anderlecht kwam met een lovenswaardig statement voor solidariteit, zoals ze dat in Duitsland en ...

978
{insert image alt}

Hein: "Als Vanheusden wordt genoemd, dan is hij zeker een optie voor België"

De defensie van de Rode Duivels zal na het EK 2021 een grote opfrisbeurt gaan krijgen. Spelers als ...

220
{insert image alt}

'PSG meldt zich bij Inter met bod van 70 miljoen euro'

Waar La Gazzetta dello Sport afgelopen week meldde dat Mauro Icardi deze zomer naar Internazionale ...

108
{insert image alt}

Kompany: "Afscheid van Zetterberg was moeilijk moment voor mij"

Karel Van Eetvelt bekeek de cijfers en vond dat Pär Zetterberg te weinig meerwaarde had. Vincent ...

131