Charles De Ketelaere: het Brugse antwoord op Neerpede

Foto: Charles De Ketelaere: het Brugse antwoord op Neerpede

Als Club Brugge dit seizoen effectief de dubbel in huis wil halen, mag het binnen twee weken op bezoek bij Zulte Waregem vol aan de bak. In het eerste luik van de halve bekerfinale bleef de competitieleider na een zeldzame blunder van Simon Mignolet immers steken op een 1-1 gelijkspel. Philippe Clement zag zijn troepen dan ook een makke prestatie afleveren, al zorgde Charles De Ketelaere toch weer voor een lichtpuntje.

Het 18-jarige product van eigen kweek was wel betrokken bij de fase die Blauw-Zwart de zege kostte, want de terugspeelbal waarop Mignolet in de fout ging vertrok van zijn voet. Al kan hij er natuurlijk ook weinig aan doen dat het anders zo betrouwbare sluitstuk de bal vervolgens enorm schlemielig inleverde bij Saido Berahino. Kort daarvoor leek De Ketelaere desalniettemin nog voor de tweede keer op enkele dagen tijd een fikse bijdrage te gaan leveren aan de overwinning van zijn team. Net zoals in Anderlecht, waar hij Hans Vanaken de 1-2 aanbood, kwam de assist bij de openingstreffer van Mats Rits namelijk op zijn naam.

BOONTJE VAN CLEMENT

Hoewel De Ketelaere linksvoetig is, trapte hij beide passes met zijn mindere rechter. Geen verrassing, want zoals eveneens blijkt uit zijn enorme polyvalentie is de middenvelder – die tevens al in de spits en op de flank opdraafde – een complete voetballer. Eentje die liefst in de as van het veld opereert, dat wel, maar voor iemand die geen spurtbom is toch over voldoende diepgang beschikt om ook die rollen te vervullen. Opnieuw kunnen zijn twee assists van de afgelopen dagen, haast exacte kopieën van elkaar, als voorbeeld dienen. Tweemaal zocht De Ketelaere immers vlotjes de achterlijn op – én behield hij daarna het overzicht.Heel wat fans hadden woensdag dan ook liever hem dan Thibault Vlietinck, nochtans ook afkomstig uit de eigen jeugd en al veel langer lid van de A-kern, in de basis gezien. Een wissel die Clement uiteindelijk vroeg in de tweede helft doorvoerde én dus meteen zijn vruchten afwierp, net zoals dat zondag in het Lotto Park al het geval was. De Ketelaere speelt zich zo hoe langer hoe meer in de harten van het Brugse publiek, waar hij sinds zijn even dappere als verrassende debuut tegen PSG sowieso al een graag geziene klant is. Net zoals zijn coach wel een boontje voor hem lijkt te hebben, zo blijkt uit de vele kansen die hij hem gunt.

KANSEN BIJ DE VLEET

Kansen die De Ketelaere ook verdient, want tot dusver stelde hij nog nooit teleur. Toch is het opvallend hoe vaak – en vooral wanneer – Clement een beroep doet op de jonkie. Met amper één match bij de grote jongens achter de kiezen, een vrij betekenisloos bekerduel in Francs Borains, volgde eind oktober namelijk zoals gezegd een stevige vuurdoop tegen PSG. Nadien mocht hij ook in Parijs invallen, net zoals tegen KV Oostende en Moeskroen in de competitie. Dé grote blijk van vertrouwen kwam er echter pas in Istanboel, waar De Ketelaere in het alles-of-niets duel tegen Galatasaray aan de rust Rits zijn plaats mocht innemen.Een week later gaf Club in de achtste finale van de beker op bezoek bij Oostende een vrij bleke indruk, met David Okereke als zwakste schakel. Het sein voor Clement om na amper een halfuur al in te grijpen en De Ketelaere voor het eerst in de spits te droppen, een kunstje dat hij daarna nog eens overdeed met Percy Tau in Gent. Tussendoor was de jongeling ook tegen STVV al als eerste van de bank gekomen en kreeg hij zelfs tegen Real Madrid een twintigtal minuutjes toegeworpen. In de tien wedstrijden die Blauw-Zwart sinds zijn invalbeurt in Turkije afwerkte, verscheen De Ketelaere zo slechts twee keer niet tussen de lijnen.

CONTRAST MET ANDERLECHT

Ondanks het duidelijke vertrouwen in zijn kunnen – en maturiteit, want zowel op als naast het veld geeft hij een uiterst nuchtere indruk – is het wel nog steeds wachten op een eerste basisplaats in de competitie. Gezien de grote weelde in de Brugse kern is dat dan ook geen sinecure, het punt waar we onze vergelijking met eeuwige concurrent Anderlecht aanvatten. Hoewel Paars-Wit al langer op lovenswaardige manier de kaart van de jeugd trekt, kwam een aantal jongeren dit seizoen immers toch vooral uit noodzaak piepen. Niet iederéén verdient het dus om daarom meteen als een 'aanstormend talent' bestempeld te worden.Toch neemt dat niet weg dat de Brusselaars, die voor de rest momenteel in zowat alle aspecten mijlenver achterop hinken, wat doorstroming uit de opleiding betreft nog steeds een flink streepje voor hebben. Zo stonden in het recente treffen met Sambi Lokonga, Alexis Saelemaekers, Antoine Colassin en Jérémy Doku – Vincent Kompany niet meegeteld – vier spelers van eigen kweek in het elftal, tegenover slechts eentje aan de overkant. Samen met Björn Engels is Brandon Mechele zelfs zowat de enige 'topper' die Club dit decennium voortbracht, een schril contrast dus met de vele sterren die in Neerpede werden gevormd.

EERSTE STAP NAAR NEERPEDE

Ondanks de malaise bij de recordkampioen zet die trend zich bovendien zelfs nu door, want behalve het vermelde viertal loopt daar tenslotte ook nog Belofte v/h Jaar Yari Verschaeren rond. Een leeftijdsgenoot van De Ketelaere, die nu de eerste stap moet vormen bij de laatste inhaalbeweging die Club nog op de aartsrivaal wil maken. Samen met Loïs Openda overigens, één jaartje ouder en al sinds vorig seizoen onder Ivan Leko aan de oppervlakte gekomen. Toegegeven, de spits genoot een groot deel van zijn opleiding in Luik, maar jongens als Romelu Lukaku en Dennis Praet kwamen ook pas op latere leeftijd naar Anderlecht.Kompany, Youri Tielemans en Anthony Vanden Borre zijn dan weer rasechte Ketten, net zoals De Ketelaere geboren en getogen is in het Brugse nest. Opgegroeid op een steenworp van het stadion, daar al van kleins af aan een vaste klant in de tribunes en sinds zijn zevende aangesloten als speler: het Blauw-Zwart bloed stroomt door zijn aderen. Andere jongeren in de A-kern als rechtsback Ignace Van Der Brempt en derde doelman Nick Shinton werden, net zoals Openda, dan weer weggeplukt bij andere clubs. Op stage mochten trouwens ook Thomas Van den Keybus, Maxim De Cuyper en Senne Lammens proeven van het echte werk.

MADE IN WESTKAPELLE

Zoals Club in de afbeelding hierboven zelf etaleert, is de bedoeling dus duidelijk: in navolging van Anderlecht, willen ze ook op Jan Breydel kunnen pronken met spelers van eigen makelij. Op de internationale transfermarkt heeft de competitieleider haar zaakjes namelijk al een tijdje op orde, met Vincent Mannaert die de ene jonge parel na de andere in huis haalt – en vervolgens met forse winst weer doorverkoopt. De enige spelers uit de eigen jeugd de kassa écht deden rinkelen, zijn tot op heden echter nog steeds Engels en Obbi Oulare – samen goed voor ruwweg 15 miljoen, peanuts vergeleken met wat Anderlecht ving voor Tielemans, Lukaku, Dendoncker en co. Tijd om daar verandering in te brengen en van het nieuwe oefencentrum in Westkapelle een even groot label te maken als Neerpede. Met De Ketelaere als eerste kwaliteitsstempel.

POLL: Zou De Ketelaere bij Anderlecht een basisplaats hebben?

Van Persie voorspelt pijnlijke avond voor Club Brugge

Match van 20 miljoen: de monumentale inzet van Gent in Rome

Charleroi laat Mandanda na bijna negen jaar vertrekken

Vandaag 20 Februari 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Match van 20 miljoen: de monumentale inzet van Gent in Rome

De bekendste David van Italië staat in Firenze, vervaardigd door Michelangelo. In diens vroegere ...

68
{insert image alt}

De 4 werken van Vercauteren: hoe Anderlecht nog in PO I kan geraken

Zaterdagavond, omstreeks 22u15. Wanneer Lawrence Visser een einde maakt aan KV Mechelen tegen ...

1019
{insert image alt}

Bookmaker schat Europese kansen Club Brugge en AA Gent in!

Donderdagavond trekt ook de Europa League zich op gang en de twee resterende Belgische ...

269
{insert image alt}

Messi houdt zich niet in: "Barça heeft geen niveau voor CL-winst"

Lionel Messi zou al een tijdje niet tevreden zijn met de gang van zaken bij FC Barcelona en dat ...

6
{insert image alt}

Charleroi laat Mandanda na bijna negen jaar vertrekken

De winterse transferperiode is in Europa dan wel voorbij, in een aantal andere landen is de mercato ...

13
{insert image alt}

Van Persie voorspelt pijnlijke avond voor Club Brugge

Donderdagavond gaat de Europa League weer van start en Club Brugge mag meteen vol aan de bak in ...

101
{insert image alt}

Uitdagen gaat verder: Club neemt topaankoop United in vizier

Manchester United gaat donderdagavond op bezoek bij Club Brugge. In 2015 stond dezelfde confrontatie ...

145
{insert image alt}

De 11 namen: Clement verrast met debutant, geen De Gea en Fernandes

Club Brugge wil vanavond stunten tegen Manchester United. Blauw-Zwart moet het zonder Ruud Vormer en ...

378
{insert image alt}

Bruggeling blijft rustig: "Selectie Rode Duivels? Zou gek zijn"

Bij Club Brugge zal Charles De Ketelaere zo goed als zeker aan de aftrap staan tegen Manchester ...

105
{insert image alt}

Manchester United en AS Roma: bijna 1,3 miljard euro

Manchester United en AS Roma zijn twee grote namen in het voetbal, maar veel succes kennen ze dit ...

88
{insert image alt}

Zulte Waregem krijgt floptransfer al vervroegd teruggestuurd

Zulte Waregem wist al een heel deel spelers van de hand te doen in januari en februari, maar daar ...

97
{insert image alt}

'Onenigheid tussen Real en Ramos: vroegtijdige breuk dreigt'

Sergio Ramos is natuurlijk al vele jaren de onbetwiste captain van Real Madrid, maar volgens diverse ...

112
{insert image alt}

Hoe verging het de spelers van Club die in 2015 voetballes kregen van Man Utd?

In de zomer van 2015 ontving Club Brugge Manchester United in de voorrondes van de Champions League. ...

308
{insert image alt}

RB Salzburg liet parel van AA Gent schieten: "Ik testte er"

RB Salzburg kreeg al zeer veel lof voor zijn neus voor talent, onder meer Erling Haaland brak via ...

273
{insert image alt}

Club deelt steekje uit aan Man Utd: "Wanneer was jullie laatste CL-avond?"

Manchester United won in 2015 met 0-4 bij Club Brugge en dat was in de voorrondes van de Champions ...

315
{insert image alt}

Belgische clubs in Rome: Keizer Totti, Mornar en Leye

AS Roma is geen Europese topclub meer. Het kende nog wel een stuiptrekking door eens de halve finale ...

59
{insert image alt}

"Ik denk dat Vertonghen pas een optie is als Martínez of Blind wegvalt"

Jan Vertonghen is bij Tottenham Hotspur op een zijspoor beland en wordt al een tijdje nadrukkelijk ...

61
{insert image alt}

Vadis klaar voor stunt tegen AS Roma: "Wel nederig zijn"

AA Gent rekent op zijn ervaren pionnen zoals Laurent Depoitre, Sven Kums en Vadis Odjijda om AS Roma ...

70

Gisteren 19 Februari 2020

{insert image alt}

Mourinho druipt af: "Alsof je naar de oorlog gaat zonder kogels"

In de heenwedstrijden van de achtste finales in de Champions League, heeft Tottenham Hotspur ...

179
{insert image alt}

'Juventus wil uitpakken: Pogba en Bayern-ster in vizier'

Juventus probeert inmiddels al een tijdje om Paul Pogba terug te halen, maar de Franse middenvelder ...

186
{insert image alt}

Clement zet supporters Club stevig met voeten op de grond

Club Brugge heeft tot dusver een uitstekend parcours afgelegd in Europa. Blauw-Zwart slaagde erin om ...

438
{insert image alt}

Zondebok bij Spurs: "Geen bijzondere speler, meer een strijkplank"

Tottenham Hotspur had gehoopt zijn grijze seizoen te kleuren in de Champions League en de prestaties ...

278
{insert image alt}

CL: Tottenham flirt met uitschakeling, Atalanta haalt verschroeiend uit

In de Champions League zal Tottenham Hotspur vol aan de bak moeten om de kwartfinale te halen. Toby ...

238
{insert image alt}

Engeland smult van De Bruyne: "Beste speler in Premier League"

Kevin De Bruyne moet nog een weekje wachten alvorens hij zijn duivels kan ontbinden in de Champions ...

356
{insert image alt}

Magistrale De Bruyne leidt City naar zege met doelpunt en assist

Kevin De Bruyne is helemaal klaar om volgende week te schitteren in de Champions League tegen Real ...

344
{insert image alt}

Gent heeft 'geheim wapen' tegen Roma: "Hij is blij om terug te zijn"

AA Gent plaatste zich als groepswinnaar voor de volgende ronde van de Europa League, maar kon ...

224
{insert image alt}

De Bruyne heerst opnieuw met doelpunt én assist (🎥)

Ondanks het Champions League-voetbal werd woensdagavond het Premier League-duel tussen Manchester ...

361
{insert image alt}

'United tóch met stevige basisploeg op Jan Breydel'

Voor Club Brugge is het lange wachten alweer voorbij, donderdag trekt de Europese campagne zich weer ...

387
{insert image alt}

Assist nummer 16: De Bruyne zorgt voor fenomenale cijfers

Ondanks het feit dat er woensdagavond twee wedstrijden in de Champions League werden afgewerkt, ...

166
{insert image alt}

DIW dolt met Anderlecht: "Comeback in PO I gepland voor 2046"

Door de nederlagen van Zulte Waregem en KRC Genk blijft RSC Anderlecht ondanks het verlies in ...

631
{insert image alt}

'Real wil paradepaardjes inzetten om Juventus-ster in te lijven'

In de zoektocht naar een nieuwe offensieve impuls is Real Madrid uitgekomen in Turijn. De ...

354
{insert image alt}

Lotto Park in het wit: Anderlecht-fans komen met ludieke actie

Één persoon gooide enkele weken geleden een bommetje naar Club-doelman Simon Mignolet, maar ...

660
{insert image alt}

Half-Belg Pereira op scherp voor clash met Club Brugge

Donderdag is het eindelijk zover. Dan krijgt Club Brugge de Engelse grootmacht Manchester United ...

281