Waarom Verschueren (nog) krediet verdient: transfer à la Frutos nodig

Foto: Waarom Verschueren (nog) krediet verdient: transfer à la Frutos nodig

RSC Anderlecht zou volgens Sport/Voetbalmagazine via Wouter Vandenhaute al op zoek zijn naar een nieuwe sportief directeur. De nieuwe ‘adviseur’ verkent de markt en Marc Coucke lijkt zo al zijn vierde (!) sportief directeur te gaan ontslaan. Verdient Michael Verschueren echter niet meer vertrouwen?

Michael Verschueren werd in november 2018 aangesteld als sportief directeur en hij was de ‘grote baas’ over het sportieve departement. Er werd een transfercommissie opgericht en Anderlecht haalde nadien ook Frank Arnesen terug om spelers aan te trekken. Amper anderhalf jaar later lijkt Verschueren al op de wip te zitten, dat melden zowat alle grote Belgische media. RSCA is een duiventil geworden.

Devroe kende een desastreuze zomermercato in 2018.

Exit Devroe en Arnesen

De eerste die mocht gaan vliegen, was Herman Van Holsbeeck. Hij was de laatste jaren ook niet meer sterk bezig en zijn ontslag was volledig te begrijpen. Met Luc Devroe haalde Coucke zijn toenmalige goede vriend binnen en iemand die de Belgische markt zeer goed kende, maar geen zeer groot internationaal netwerk had. De mercato van de zomer van 2018 werd de duurste ooit van Anderlecht, maar ook wellicht de slechtste ooit. Ze dragen er nu financieel en sportief nog de gevolgen van.

Coucke zag zijn fout in en haalde samen met Verschueren Arnesen in huis. Een man met een bijzonder groot netwerk, maar wel al jaren op zijn retour. Die duwde onder meer de komst van Yannick Bolasie, Michel Vlap, Derrick Luckassen en de jonge Noor Kristian Arnstad door. Echt slecht kunnen we dat niet noemen, maar geweldig ook niet. Door de komst van Vincent Kompany, die veel invloed had op het transferbeleid, verdween Arnesen naar de achtergrond en uiteindelijk ging hij via een achterdeur weer weg… Hij probeert Feyenoord nu weer op de rails te krijgen.

De passage van Arnesen bij Anderlecht was van korte duur.

Vooral verkopen

Met een vrij lege envelop, die enkel gevuld werd door de uitgaande transfers van Sebastiaan Bornauw en Ivan Santini, gingen Verschueren/Kompany en Arnesen in de zomer de markt op. Het was vooral Kompany die de grootste invloed had: Philippe Sandler, Nacer Chadli, Kemar Roofe, Hendrik Van Crombrugge, Samir Nasri kwamen via ‘Vince’. Buiten Nasri allemaal meevallers, al moet Roofe zich nog meer doorzetten. Vlap en Luckassen waren de laatste wapenfeiten van Arnesen. Het niet aantrekken van Dieumerci Mbokani was een grote flop, die een jaar daarvoor ook al werd gedaan, maar die werd gedragen door het hele sportieve comité.

Verschueren staat voor een groot examen en moet vooral verkopen.

Deze wintermercato is dus eigenlijk de eerste echte kans voor Verschueren om zich te onderscheiden, maar hij draagt nog altijd de gevolgen van die befaamde zomermercato van 2018. Anderlecht heeft geen geld. Michael Murillo werd voor 680.000 euro gehaald, een speler die er kwam door het nieuwe scoutingssysteem van Lee Mooney. Tegen Club Brugge deed hij het alvast meer dan behoorlijk. Verschueren moet op dit moment vooral verkopen en dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Wie wil er nu overbetaalde spelers die al maanden of jaren amper presteerden? Dat spelers als Thomas Didillon, Kenneth Saief, Adrien Trebel, Knowledge Musona, Alexandru Chipciu en vele anderen ongelooflijke lonen opstrijken, is amper de fout van Verschueren. RSCA moe(s)t ze bijna gratis weggeven en zelfs dan is het moeilijk. Kijk maar naar Musona, die zelfs eerst moest testen bij Eupen… Verschueren deed op dit moment zeker nog geen opzienbarende transfer - het uitbreiden van de scouting is tot op heden zijn beste wapenfeit -, maar hij verdient (nog) krediet. Inzake uitstraling en communicatie laat Verschueren zich alvast positief opmerken. Hij straalt Anderlecht uit, zijn sportieve inbreng kunnen we nog te weinig beoordelen. Hij moet eerst opkuisen wat anderen hebben achtergelaten.

Mannaert kan als voorbeeld gelden voor Verschueren én Coucke.

Van Holsbeeck en Mannaert als voorbeeld

Deze mercato moet hij alvast scoren met de twee ingaande transfers die er volgens hem nog zitten aan te komen. Hij staat onder zware druk, maar dat is een logisch gevolg bij Anderlecht. Daar is er elke mercato druk, maar deze keer staat hij voor een zéér groot examen. Met zeer weinig geld toch de ploeg versterken, het is iets wat Luciano D’Onofrio als geen ander kan. Marc Coucke heeft echter weinig geduld, het aard van het beestje, maar de voorzitter van Anderlecht zou beter eens kijken naar Bart Verhaeghe en… Roger Vanden Stock.

Herman Van Holsbeeck kende ook een moeizaam beging, herinner u hoe hij openlijk Jelle Van Damme en Wesley Sonck bij Ajax probeerde weg te halen, maar toen faalde. Hoe hij François Sterchele misliep aan Club Brugge (rara, doet dat niet denken aan de saga met Mbaye Diagne). Twee jaar na zijn echte start als manager maakte hij pas indruk door eerst Nicolas Frutos en nadien Ahmed Hassan, Lucas Biglia etc. naar Brussel te halen. Zijn eerste transfers waren onder meer Bart Goor, Christophe Gregoire en Mbo Mpenza. Niet meteen voorbeelden van daadkrachtig optreden. Hij had dan ook tijd nodig. Verschueren heeft een transfer à la Frutos nodig: een gouden sportieve zet.

Coucke en Verschueren: het leek de tandem voor de komende jaren te worden.

Van Holsbeeck moest werken aan zijn netwerk, net zoals Verschueren dat moet doen, en Van Holsbeeck zorgde na zijn inloopperiode jarenlang ervoor dat Anderlecht minstens top drie haalde en gemiddeld om de twee jaar kampioen werd. De laatste jaren was hij in de greep van Mogi Bayat en verloor hij zijn greep op de transfermarkt. Bij Anderlecht werd er te laat doorgeselecteerd in het bestuur.

Hetzelfde verhaal bij Vincent Mannaert. Hij kwam in januari 2011 naar Brugge en ook hij had tijd nodig. Herinnert u zijn eerste transfers nog? Björn Vleminckx, Tom Högli, Jim Larsen, Michael Almeback & co. Pas nadat er stabiliteit was binnen de club ging het crescendo met de transfers. De eerste stap richting succes werd na drie jaar gezet toen Club in één seizoen jongens als José Izquierdo, Stefano Denswil, Claudemir & co ging halen. Ook daar: voordien veel verloop van mensen binnen de club, maar pas nadat er een goed scoutingssysteem en rust kwam, kon de sportief verantwoordelijke zijn stempel drukken. Met de huidige hoogconjunctuur als resultaat.

Coucke zou bij een vertrek van Verschueren al zijn vierde sportief directeur ontslaan.

Tijd voor stabiliteit

Anderlecht heeft na twee jaar komen en gaan van personeel nood aan stabiliteit en mensen moeten vertrouwen krijgen. Met een nieuwe sportief directeur moet de club alwéér opnieuw beginnen en komt de zomermercato al onder druk te staan. Rust en stabiliteit was tien jaar lang de sleutel tot succes onder Vanden Stock en Van Holsbeeck en nu onder Mannaert en Verhaeghe. Daar begint alles bij, niet om de 6-18 maanden van sportief directeur veranderen.

Als RSCA dan toch doordrukt voor een andere sportief directeur, lijkt er in België slechts één man het ideale profiel te hebben: Dimitri De Condé (zijn parcours is indrukwekkend). De Condé – in het verleden al gelinkt aan Anderlecht - is in onze ogen de enige in België die héél misschien haalbaar is en die in de visie past die Vincent Kompany heeft uitgetekend. Op een buitenlandse topper moeten ze niet hopen in Brussel. Ze zouden een man met een groot netwerk zoeken. Had Arnesen dat niet?

Claudio Reulens

POLL: Moet Verschueren het vertrouwen blijven behouden?

Doellijntechnologie in alle matchen PO I en halve finales en finale PO II

"Wanneer Kompany speelt, dan is hij goed"

Anderlecht zoekt geld: zorgen deze spelers voor de nodige miljoenen?

Vandaag 17 Februari 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Het been van PO I: de 4 honden gewikt en gewogen

Vier speeldagen voor het einde van de reguliere competitie zijn drie teams zeker van PO I: Club ...

1046
{insert image alt}

In Vranckx we trust: kassa kassa voor KV Mechelen?

In Youth We Trust. Het lovenswaardige credo is zowat het enige wat Anderlecht dit seizoen nog ...

958
{insert image alt}

KV Oostende maakt zich geen zorgen: "Niet moment om te panikeren"

KV Oostende verloor met 0-3 van KV Kortrijk en trainer Dennis van Wijk krijgt de ploeg maar niet op ...

19
{insert image alt}

Kans op PO I verkeken: "Niet naar klassement kijken"

STVV verloor met 0-1 van Cercle Brugge en daarmee schoot het zichzelf stevig in de voet. Het had bij ...

31
{insert image alt}

"Wanneer Kompany speelt, dan is hij goed"

Vincent Kompany kreeg dit seizoen al bakken kritiek over zich heen. Over zijn dubbelrol is al veel ...

60
{insert image alt}

Doellijntechnologie in alle matchen PO I en halve finales en finale PO II

De Pro League heeft een ingrijpende beslissing genomen. Tijdens Play-Off I en de halve finales en de ...

273
{insert image alt}

Dankzij Cercle meer Bulgaarse spelers naar België?

Cercle Brugge haalde in januari een resem buitenlandse spelers naar Brugge en één van hen is de ...

91
{insert image alt}

Anderlecht zoekt geld: zorgen deze spelers voor de nodige miljoenen?

RSC Anderlecht gaat zich in de zomer moeten gaan versterken en een aantal posities zijn prioriteit. ...

507
{insert image alt}

FC Barcelona ontkent straf verhaal en dreigt met rechtszaak

Het rommelt al het hele seizoen bij FC Barcelona, dat nog niet zoveel kan overtuigen als het zelf ...

101
{insert image alt}

Clement: "Niet enkel Club Brugge had interesse"

Philippe Clement pakte vorig jaar de landstitel met KRC Genk en hij trok na dat seizoen naar Club ...

552
{insert image alt}

Lof voor uitblinker KV Mechelen: "Alles wat moderne voetballer moet hebben"

Bij KV Mechelen maakt Aster Vranckx met de week meer en meer indruk. Joachim Van Damme zag de ...

109
{insert image alt}

Degryse: "KRC Genk viel helemaal tegen"

KRC Genk boekte 1 op 6 tegen Royal Antwerp FC en Standard en daardoor blijft RSC Anderlecht in de ...

149
{insert image alt}

Solskjaer gaat in de clinch met Raiola over Pogba

Er lijkt de komende maanden nog een stevig potje touwtrekken te gaan ontstaan rond Paul Pogba. De ...

43
{insert image alt}

Casillas verrast en wil voorzitter Spaanse voetbalbond worden

Er is een opmerkelijke carrièrewending in de maak voor Iker Casillas. De Spaanse doelman, die door ...

29
{insert image alt}

Lokeren reageert na geruchten over faillissement

Er pakken zich al heel het seizoen donkere wolken samen boven Lokeren en nu dreigt de storm op ...

334
{insert image alt}

Schandaal in Barcelona: "Bartomeu liet PR-bedrijf Messi en co zwart maken"

Het rommelt al het hele seizoen bij FC Barcelona, dat nog niet zoveel kan overtuigen als het zelf ...

354
{insert image alt}

Vandenbempt: "Cercle mag dankzij coach Waasland-Beveren hopen op behoud"

De degradatiestrijd leek enkele weken nog beslist, maar lijkt nu plots weer helemaal open te liggen. ...

506

Gisteren 16 Februari 2020

{insert image alt}

Hazard reageert na eerste speelminuten

Sinds 26 november stond hij aan de kant na een tackle van Thomas Meunier, maar zondagavond maakte ...

298
{insert image alt}

Nieuwe Rode Duivel voor Standard? "Moeten stilaan rekening met hem houden"

Standard ging met 1-3 winnen in Genk en knoopte zo na een één op zes weer aan met de zege. ...

471
{insert image alt}

Dedecker: "Voorzitter Vlaamse profclub werkt ook als makelaar"

Het is ondertussen al anderhalf jaar geleden dat Operatie Propere Handen de Belgische voetbalwereld ...

461
{insert image alt}

Dury geeft oorzaak voor dip Zulte Waregem

Zulte Waregem droomt nog van Play-Off I, maar bewijst zichzelf de jongste weken geen diensten. Het ...

576
{insert image alt}

Ondanks bevredigende comeback Hazard laat Real dure punten liggen

Na meer dan twee maanden blessureleed maakte Eden Hazard eindelijk zijn comeback bij Real Madrid. De ...

251
{insert image alt}

Lazio dient Lukaku en co stevige klap toe in titelstrijd

Lazio heeft een serieus statement gemaakt in de Italiaanse titelstrijd. In de topper van zondagavond ...

221
{insert image alt}

Door nederlaag Zulte Waregem nu al drie clubs zeker van PO1

De reguliere competitie gaat zijn laatste rechte lijn in met na dit weekend nog vier speeldagen op ...

1289
{insert image alt}

Gheysens blijft straffe taal spreken over tv-contract

Er is nog steeds geen volledige duidelijkheid over de tv-rechten voor volgend seizoen. Antwerp ...

533
{insert image alt}

Moeskroen bezorgt Zulte Waregem serieuze uppercut in strijd om PO1

Na een complete non-wedstrijd van Zulte Waregem heeft Moeskroen verdiend de drie punten gepakt in ...

217
{insert image alt}

"Ik wil niet terug naar Club Brugge en ongelukkig zijn"

Club Brugge stuurde dit seizoen een aantal spelers tijdelijk naar een andere club opdat ze daar ...

1787
{insert image alt}

Gattuso: "Mertens is een fenomeen"

Dries Mertens heeft zondag nog eens zijn belang voor Napoli bewezen. De Rode Duivel kroonde zich ...

709
{insert image alt}

MPH acht Standard nog niet veilig: "Dat is de stress van onze competitie"

Standard heeft een goede zaak gedaan in de strijd om een Europees ticket. Het blijft immers voeling ...

182
{insert image alt}

Geen paniek bij Genk: "Hebben Play-Off I nog in eigen handen"

De strijd om een plaatsje in de top zes blijft bijzonder spannend. KRC Genk kreeg zondag de kans om ...

332
{insert image alt}

Kums: "Mogi bezorgde me aantrekkelijke clubs en lucratieve deals"

Sven Kums werkt al jaren samen met Mogi Bayat en die leverde hem al een pak geld op. Bayat zorgde ...

346
{insert image alt}

Miljoenen lonken voor Antwerp: "Kan niveau Premier League aan"

Bij Royal Antwerp FC hebben ze een aantal zeer leuke spelers in hun rangen. De speler met misschien ...

1158