Waarom Verschueren (nog) krediet verdient: transfer à la Frutos nodig

Foto: Waarom Verschueren (nog) krediet verdient: transfer à la Frutos nodig

RSC Anderlecht zou volgens Sport/Voetbalmagazine via Wouter Vandenhaute al op zoek zijn naar een nieuwe sportief directeur. De nieuwe ‘adviseur’ verkent de markt en Marc Coucke lijkt zo al zijn vierde (!) sportief directeur te gaan ontslaan. Verdient Michael Verschueren echter niet meer vertrouwen?

Michael Verschueren werd in november 2018 aangesteld als sportief directeur en hij was de ‘grote baas’ over het sportieve departement. Er werd een transfercommissie opgericht en Anderlecht haalde nadien ook Frank Arnesen terug om spelers aan te trekken. Amper anderhalf jaar later lijkt Verschueren al op de wip te zitten, dat melden zowat alle grote Belgische media. RSCA is een duiventil geworden.

Devroe kende een desastreuze zomermercato in 2018.

Exit Devroe en Arnesen

De eerste die mocht gaan vliegen, was Herman Van Holsbeeck. Hij was de laatste jaren ook niet meer sterk bezig en zijn ontslag was volledig te begrijpen. Met Luc Devroe haalde Coucke zijn toenmalige goede vriend binnen en iemand die de Belgische markt zeer goed kende, maar geen zeer groot internationaal netwerk had. De mercato van de zomer van 2018 werd de duurste ooit van Anderlecht, maar ook wellicht de slechtste ooit. Ze dragen er nu financieel en sportief nog de gevolgen van.

Coucke zag zijn fout in en haalde samen met Verschueren Arnesen in huis. Een man met een bijzonder groot netwerk, maar wel al jaren op zijn retour. Die duwde onder meer de komst van Yannick Bolasie, Michel Vlap, Derrick Luckassen en de jonge Noor Kristian Arnstad door. Echt slecht kunnen we dat niet noemen, maar geweldig ook niet. Door de komst van Vincent Kompany, die veel invloed had op het transferbeleid, verdween Arnesen naar de achtergrond en uiteindelijk ging hij via een achterdeur weer weg… Hij probeert Feyenoord nu weer op de rails te krijgen.

De passage van Arnesen bij Anderlecht was van korte duur.

Vooral verkopen

Met een vrij lege envelop, die enkel gevuld werd door de uitgaande transfers van Sebastiaan Bornauw en Ivan Santini, gingen Verschueren/Kompany en Arnesen in de zomer de markt op. Het was vooral Kompany die de grootste invloed had: Philippe Sandler, Nacer Chadli, Kemar Roofe, Hendrik Van Crombrugge, Samir Nasri kwamen via ‘Vince’. Buiten Nasri allemaal meevallers, al moet Roofe zich nog meer doorzetten. Vlap en Luckassen waren de laatste wapenfeiten van Arnesen. Het niet aantrekken van Dieumerci Mbokani was een grote flop, die een jaar daarvoor ook al werd gedaan, maar die werd gedragen door het hele sportieve comité.

Verschueren staat voor een groot examen en moet vooral verkopen.

Deze wintermercato is dus eigenlijk de eerste echte kans voor Verschueren om zich te onderscheiden, maar hij draagt nog altijd de gevolgen van die befaamde zomermercato van 2018. Anderlecht heeft geen geld. Michael Murillo werd voor 680.000 euro gehaald, een speler die er kwam door het nieuwe scoutingssysteem van Lee Mooney. Tegen Club Brugge deed hij het alvast meer dan behoorlijk. Verschueren moet op dit moment vooral verkopen en dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Wie wil er nu overbetaalde spelers die al maanden of jaren amper presteerden? Dat spelers als Thomas Didillon, Kenneth Saief, Adrien Trebel, Knowledge Musona, Alexandru Chipciu en vele anderen ongelooflijke lonen opstrijken, is amper de fout van Verschueren. RSCA moe(s)t ze bijna gratis weggeven en zelfs dan is het moeilijk. Kijk maar naar Musona, die zelfs eerst moest testen bij Eupen… Verschueren deed op dit moment zeker nog geen opzienbarende transfer - het uitbreiden van de scouting is tot op heden zijn beste wapenfeit -, maar hij verdient (nog) krediet. Inzake uitstraling en communicatie laat Verschueren zich alvast positief opmerken. Hij straalt Anderlecht uit, zijn sportieve inbreng kunnen we nog te weinig beoordelen. Hij moet eerst opkuisen wat anderen hebben achtergelaten.

Mannaert kan als voorbeeld gelden voor Verschueren én Coucke.

Van Holsbeeck en Mannaert als voorbeeld

Deze mercato moet hij alvast scoren met de twee ingaande transfers die er volgens hem nog zitten aan te komen. Hij staat onder zware druk, maar dat is een logisch gevolg bij Anderlecht. Daar is er elke mercato druk, maar deze keer staat hij voor een zéér groot examen. Met zeer weinig geld toch de ploeg versterken, het is iets wat Luciano D’Onofrio als geen ander kan. Marc Coucke heeft echter weinig geduld, het aard van het beestje, maar de voorzitter van Anderlecht zou beter eens kijken naar Bart Verhaeghe en… Roger Vanden Stock.

Herman Van Holsbeeck kende ook een moeizaam beging, herinner u hoe hij openlijk Jelle Van Damme en Wesley Sonck bij Ajax probeerde weg te halen, maar toen faalde. Hoe hij François Sterchele misliep aan Club Brugge (rara, doet dat niet denken aan de saga met Mbaye Diagne). Twee jaar na zijn echte start als manager maakte hij pas indruk door eerst Nicolas Frutos en nadien Ahmed Hassan, Lucas Biglia etc. naar Brussel te halen. Zijn eerste transfers waren onder meer Bart Goor, Christophe Gregoire en Mbo Mpenza. Niet meteen voorbeelden van daadkrachtig optreden. Hij had dan ook tijd nodig. Verschueren heeft een transfer à la Frutos nodig: een gouden sportieve zet.

Coucke en Verschueren: het leek de tandem voor de komende jaren te worden.

Van Holsbeeck moest werken aan zijn netwerk, net zoals Verschueren dat moet doen, en Van Holsbeeck zorgde na zijn inloopperiode jarenlang ervoor dat Anderlecht minstens top drie haalde en gemiddeld om de twee jaar kampioen werd. De laatste jaren was hij in de greep van Mogi Bayat en verloor hij zijn greep op de transfermarkt. Bij Anderlecht werd er te laat doorgeselecteerd in het bestuur.

Hetzelfde verhaal bij Vincent Mannaert. Hij kwam in januari 2011 naar Brugge en ook hij had tijd nodig. Herinnert u zijn eerste transfers nog? Björn Vleminckx, Tom Högli, Jim Larsen, Michael Almeback & co. Pas nadat er stabiliteit was binnen de club ging het crescendo met de transfers. De eerste stap richting succes werd na drie jaar gezet toen Club in één seizoen jongens als José Izquierdo, Stefano Denswil, Claudemir & co ging halen. Ook daar: voordien veel verloop van mensen binnen de club, maar pas nadat er een goed scoutingssysteem en rust kwam, kon de sportief verantwoordelijke zijn stempel drukken. Met de huidige hoogconjunctuur als resultaat.

Coucke zou bij een vertrek van Verschueren al zijn vierde sportief directeur ontslaan.

Tijd voor stabiliteit

Anderlecht heeft na twee jaar komen en gaan van personeel nood aan stabiliteit en mensen moeten vertrouwen krijgen. Met een nieuwe sportief directeur moet de club alwéér opnieuw beginnen en komt de zomermercato al onder druk te staan. Rust en stabiliteit was tien jaar lang de sleutel tot succes onder Vanden Stock en Van Holsbeeck en nu onder Mannaert en Verhaeghe. Daar begint alles bij, niet om de 6-18 maanden van sportief directeur veranderen.

Als RSCA dan toch doordrukt voor een andere sportief directeur, lijkt er in België slechts één man het ideale profiel te hebben: Dimitri De Condé (zijn parcours is indrukwekkend). De Condé – in het verleden al gelinkt aan Anderlecht - is in onze ogen de enige in België die héél misschien haalbaar is en die in de visie past die Vincent Kompany heeft uitgetekend. Op een buitenlandse topper moeten ze niet hopen in Brussel. Ze zouden een man met een groot netwerk zoeken. Had Arnesen dat niet?

Claudio Reulens

POLL: Moet Verschueren het vertrouwen blijven behouden?

Van Persie voorspelt pijnlijke avond voor Club Brugge

Match van 20 miljoen: de monumentale inzet van Gent in Rome

Charleroi laat Mandanda na bijna negen jaar vertrekken

Vandaag 20 Februari 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Match van 20 miljoen: de monumentale inzet van Gent in Rome

De bekendste David van Italië staat in Firenze, vervaardigd door Michelangelo. In diens vroegere ...

65
{insert image alt}

De 4 werken van Vercauteren: hoe Anderlecht nog in PO I kan geraken

Zaterdagavond, omstreeks 22u15. Wanneer Lawrence Visser een einde maakt aan KV Mechelen tegen ...

1018
{insert image alt}

Bookmaker schat Europese kansen Club Brugge en AA Gent in!

Donderdagavond trekt ook de Europa League zich op gang en de twee resterende Belgische ...

268
{insert image alt}

Messi houdt zich niet in: "Barça heeft geen niveau voor CL-winst"

Lionel Messi zou al een tijdje niet tevreden zijn met de gang van zaken bij FC Barcelona en dat ...

1
{insert image alt}

Charleroi laat Mandanda na bijna negen jaar vertrekken

De winterse transferperiode is in Europa dan wel voorbij, in een aantal andere landen is de mercato ...

12
{insert image alt}

Van Persie voorspelt pijnlijke avond voor Club Brugge

Donderdagavond gaat de Europa League weer van start en Club Brugge mag meteen vol aan de bak in ...

92
{insert image alt}

Uitdagen gaat verder: Club neemt topaankoop United in vizier

Manchester United gaat donderdagavond op bezoek bij Club Brugge. In 2015 stond dezelfde confrontatie ...

138
{insert image alt}

De 11 namen: Clement verrast met debutant, geen De Gea en Fernandes

Club Brugge wil vanavond stunten tegen Manchester United. Blauw-Zwart moet het zonder Ruud Vormer en ...

374
{insert image alt}

Bruggeling blijft rustig: "Selectie Rode Duivels? Zou gek zijn"

Bij Club Brugge zal Charles De Ketelaere zo goed als zeker aan de aftrap staan tegen Manchester ...

104
{insert image alt}

Manchester United en AS Roma: bijna 1,3 miljard euro

Manchester United en AS Roma zijn twee grote namen in het voetbal, maar veel succes kennen ze dit ...

88
{insert image alt}

Zulte Waregem krijgt floptransfer al vervroegd teruggestuurd

Zulte Waregem wist al een heel deel spelers van de hand te doen in januari en februari, maar daar ...

96
{insert image alt}

'Onenigheid tussen Real en Ramos: vroegtijdige breuk dreigt'

Sergio Ramos is natuurlijk al vele jaren de onbetwiste captain van Real Madrid, maar volgens diverse ...

111
{insert image alt}

Hoe verging het de spelers van Club die in 2015 voetballes kregen van Man Utd?

In de zomer van 2015 ontving Club Brugge Manchester United in de voorrondes van de Champions League. ...

306
{insert image alt}

RB Salzburg liet parel van AA Gent schieten: "Ik testte er"

RB Salzburg kreeg al zeer veel lof voor zijn neus voor talent, onder meer Erling Haaland brak via ...

266
{insert image alt}

Club deelt steekje uit aan Man Utd: "Wanneer was jullie laatste CL-avond?"

Manchester United won in 2015 met 0-4 bij Club Brugge en dat was in de voorrondes van de Champions ...

315
{insert image alt}

Belgische clubs in Rome: Keizer Totti, Mornar en Leye

AS Roma is geen Europese topclub meer. Het kende nog wel een stuiptrekking door eens de halve finale ...

59
{insert image alt}

"Ik denk dat Vertonghen pas een optie is als Martínez of Blind wegvalt"

Jan Vertonghen is bij Tottenham Hotspur op een zijspoor beland en wordt al een tijdje nadrukkelijk ...

60
{insert image alt}

Vadis klaar voor stunt tegen AS Roma: "Wel nederig zijn"

AA Gent rekent op zijn ervaren pionnen zoals Laurent Depoitre, Sven Kums en Vadis Odjijda om AS Roma ...

70

Gisteren 19 Februari 2020

{insert image alt}

Mourinho druipt af: "Alsof je naar de oorlog gaat zonder kogels"

In de heenwedstrijden van de achtste finales in de Champions League, heeft Tottenham Hotspur ...

179
{insert image alt}

'Juventus wil uitpakken: Pogba en Bayern-ster in vizier'

Juventus probeert inmiddels al een tijdje om Paul Pogba terug te halen, maar de Franse middenvelder ...

186
{insert image alt}

Clement zet supporters Club stevig met voeten op de grond

Club Brugge heeft tot dusver een uitstekend parcours afgelegd in Europa. Blauw-Zwart slaagde erin om ...

437
{insert image alt}

Zondebok bij Spurs: "Geen bijzondere speler, meer een strijkplank"

Tottenham Hotspur had gehoopt zijn grijze seizoen te kleuren in de Champions League en de prestaties ...

278
{insert image alt}

CL: Tottenham flirt met uitschakeling, Atalanta haalt verschroeiend uit

In de Champions League zal Tottenham Hotspur vol aan de bak moeten om de kwartfinale te halen. Toby ...

238
{insert image alt}

Engeland smult van De Bruyne: "Beste speler in Premier League"

Kevin De Bruyne moet nog een weekje wachten alvorens hij zijn duivels kan ontbinden in de Champions ...

356
{insert image alt}

Magistrale De Bruyne leidt City naar zege met doelpunt en assist

Kevin De Bruyne is helemaal klaar om volgende week te schitteren in de Champions League tegen Real ...

344
{insert image alt}

Gent heeft 'geheim wapen' tegen Roma: "Hij is blij om terug te zijn"

AA Gent plaatste zich als groepswinnaar voor de volgende ronde van de Europa League, maar kon ...

224
{insert image alt}

De Bruyne heerst opnieuw met doelpunt én assist (🎥)

Ondanks het Champions League-voetbal werd woensdagavond het Premier League-duel tussen Manchester ...

361
{insert image alt}

'United tóch met stevige basisploeg op Jan Breydel'

Voor Club Brugge is het lange wachten alweer voorbij, donderdag trekt de Europese campagne zich weer ...

387
{insert image alt}

Assist nummer 16: De Bruyne zorgt voor fenomenale cijfers

Ondanks het feit dat er woensdagavond twee wedstrijden in de Champions League werden afgewerkt, ...

166
{insert image alt}

DIW dolt met Anderlecht: "Comeback in PO I gepland voor 2046"

Door de nederlagen van Zulte Waregem en KRC Genk blijft RSC Anderlecht ondanks het verlies in ...

631
{insert image alt}

'Real wil paradepaardjes inzetten om Juventus-ster in te lijven'

In de zoektocht naar een nieuwe offensieve impuls is Real Madrid uitgekomen in Turijn. De ...

353
{insert image alt}

Lotto Park in het wit: Anderlecht-fans komen met ludieke actie

Één persoon gooide enkele weken geleden een bommetje naar Club-doelman Simon Mignolet, maar ...

660
{insert image alt}

Half-Belg Pereira op scherp voor clash met Club Brugge

Donderdag is het eindelijk zover. Dan krijgt Club Brugge de Engelse grootmacht Manchester United ...

281