King Kompany: Anderlecht-inspirator toont eindelijk ware klasse

Foto: King Kompany: Anderlecht-inspirator toont eindelijk ware klasse

Antoine Colassin en, vooral, Hans Vanaken. Dat waren de sleutelpionnen in de kraker tussen Anderlecht en Club Brugge van afgelopen zondag. Hoewel hij zelf niet meteen zijn beste wedstrijd speelde en in het verliezende kamp stond, zingen wij hier echter graag de lof voor Vincent Kompany. In het absolute slot toonde de teruggekeerde Prins van het Lotto Park namelijk eindelijk nog eens écht zijn ware klasse.

Toegegeven, ook wij waren in dit rampseizoen tot dusver niet karig met onze kritiek op King Kompany. De soevereine leider van Paars-Wit trok zich, zeker op moeilijke momenten, wat ons betreft immers net iets te vaak terug in zijn ivoren toren. Wanneer hij dan toch eens aan het woord kwam, leken we eerder naar het betoog van een politicus dan dat van een voetballer/manager/inspirator te luisteren. Of Kompany in navolging van zijn vader op dat vlak in de toekomst nog ambities heeft, weten we niet. Dat zijn potentiële kiezers zelfs in de donkerste tijden altijd vol achter hem blijven staan, werd evenwel maar al te duidelijk.

HART OP DE JUISTE PLAATS

Het charisma van de 89-voudige Rode Duivel, die daar ook de harten van de Belgische fans in het algemeen veroverde, staat dan ook buiten kijf. Vraag het maar eens na in de blauwe kant van Manchester, waar hij op elf jaar tijd uitgroeide tot misschien wel hét moderne clubicoon van City. Dankzij zijn prestaties óp het veld, uiteraard, maar evenzeer omwille van het uitstekende werk dat hij ernaast verrichte – zowel met zijn inzet voor de gemeenschap als met zijn leiderschap binnen de gelederen van de club zelf. Kompany is een geboren aanvoerder, mét het hart op de juiste plaats. En een goed gevoel voor wat correct of verkeerd is.Om dat toch nog eens te illustreren met een voorbeeld uit het verleden, gaan we terug naar de aanloop richting EK 2016. Met Kompany op de voorgrond streden de Rode Duivels om een betere regeling van hun premies en portretrechten. Een discussie over geld en dus op het eerste zicht weinig lovenswaardig, al verdedigde de defensieleider toen wel stellig de belangen van zijn ploegmaats. Het circus dat volgde wekte hier en daar de nodige wrevel op en liet dus een wrange nasmaak achter, maar zichzelf verrijken was nooit Kompany zijn intentie: hij staat namelijk al jaren zijn internationale premies integraal af aan goede doelen.

MEER BELG DAN KET

Nog meer dan een Brusselse Ket voelt Kompany zich in de eerste plaats dan ook een Belg. Groot was dus zijn verbazing toen 'zijn' aanhang in het slot van de match een bommetje richting Simon Mignolet, zelf een vast onderdeel van ons nationale elftal, verstuurde. Al zijn we ervan overtuigd dat zijn acties voor iedere andere doelman in de hoogste voetbalklasse nagenoeg hetzelfde waren geweest. Toch leek het gevoel van verbroedering met de zogenaamde vijand hier nog groter. RSCA-fans die het bommetje konden smaken, hoeven trouwens niet meer te klagen over de soms nogal bitse receptie van Kompany in andere stadions.Hoewel niemand hem ervan zal beschuldigen geen competitiebeest te zijn, koestert de 33-jarige verloren zoon zelf niet de minste haatgevoelens tegenover de eeuwige aartsrivaal uit Brugge. Meer zelfs, Kompany deinsde er niet voor terug om Vanaken een paar dagen voor de topper nog eigenhandig de Gouden Schoen uit te reiken. Het wederzijds respect is dan ook groot, zo bleek zondag tevens na afloop van de wedstrijd. Daar vingen de camera's in de catacomben nog een innige omhelzing, gevolgd door een langdurig gesprek, met Philippe Clement op. De onmiskenbare appreciatie voor elkaar droop er langs beide kanten vanaf.

BOZE PRINS

Zelf was hij toen nog druk bezig met een eindspurt richting de Engelse landstitel, maar vanuit Manchester zag Kompany vast ook hoe de Paars-Witte supporters eind vorig seizoen op Sclessin hun zwaar geschut al eens bovenhaalden. Het leverde Standard een 5-0 forfaitzege op, Anderlecht droop met het schaamrood op de wangen af. Dat het publiek soms hun ongenoegen wil uiten kan Kompany best begrijpen, zelfs de haast obligatoire dialogen na een nederlaag gaat hij niet uit de weg. Met een actie zoals zondag kan hij zich echter niet vereenzelvigen. Zelfs niet van 'zijn' volk en bij een achterstand tegen de grote concurrent.Nu is Kompany uiteraard niet de eerste voetballer die zijn eigen supporters tot kalmte gaat aanmanen. Meer zelfs: in zulke omstandigheden is dat als aanvoerder zelfs min of meer zijn verantwoordelijkheid. De manier waaróp hij de hele situatie ontmijnde, dat is evenwel weinigen gegeven – of gepermitteerd. Bewust van zijn status beperkte Kompany zich immers niet tot enkele voorzichtige gebaren, maar ging hij fel tekeer tegen de tribune van waaruit het projectiel werd gegooid. De norse blik en forse gestes spraken daarbij boekdelen: Vince the Prince was not amused met het berispelijke gedrag van zijn trouwe volgelingen.

ANDERLECHT-DNA

Nadien volgde nog een welgemeende arm om de schouder van Mignolet, vergezeld door een teken dat hij – spandoeken met daarop 'Wij tegen de rest' of niet – net zo goed 'één van ons' is. Chapeau. Hoewel sommigen zullen beweren dat wat Kompany deed niet meer dan normaal is, vinden wij zijn hevige verweer tegen de eigen aanhang namelijk toch niet zo vanzelfsprekend. Zeker niet wanneer hij hen, opgehitst door de felle gemoederen, daarmee wel eens tegen de borst zou kunnen stuiten. Ondankbaar voor de onvoorwaardelijke steun, weet u wel. Al mogen zulke fans samen met de bommenwerper vooral zelf beschikken.Afgeremd door blessures zagen we Kompany als voetballer dit seizoen tot dusver helaas veel te weinig aan het werk. Laten we hopen dat 2020 op dat vlak beterschap brengt. De filantroop in hem, die kwam in de eerste partij van het nieuwe jaar echter al meteen een eerste keer bovendrijven. Winnen is het ultieme doel, maar dan wel met respect voor de tegenstander en een houding die past bij het fiere instituut – zélfs wanneer de resultaten tegenvallen. Door de mensen die dat niet snappen hardhandig op hun plaats te zetten, toonde Kompany voor het eerst sinds zijn terugkeer écht zijn ware klasse. En bewees hij in één klap wel degelijk de juiste man te zijn om Anderlecht weer de voeling met het eigen DNA te doen terugvinden. Chromosomen die ervoor zorgen dat je bommetjes op het terrein begint te gooien, hebben daarin immers niks te zoeken.

POLL: Klasse van Kompany?

Hoe verging het de spelers van Club die in 2015 voetballes kregen van Man Utd?

RB Salzburg liet parel van AA Gent schieten: "Ik testte er"

Club deelt steekje uit aan Man Utd: "Wanneer was jullie laatste CL-avond?"

Vandaag 20 Februari 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Keuzestress voor Clement: wie mag/moet starten tegen Man Utd?

De titel is het hoofddoel en ook de beker wil Club Brugge maar al te graag winnen, maar vanavond ...

312
{insert image alt}

De 4 werken van Vercauteren: hoe Anderlecht nog in PO I kan geraken

Zaterdagavond, omstreeks 22u15. Wanneer Lawrence Visser een einde maakt aan KV Mechelen tegen ...

1010
{insert image alt}

Bookmaker schat Europese kansen Club Brugge en AA Gent in!

Donderdagavond trekt ook de Europa League zich op gang en de twee resterende Belgische ...

258
{insert image alt}

Bruggeling blijft rustig: "Selectie Rode Duivels? Zou gek zijn"

Bij Club Brugge zal Charles De Ketelaere zo goed als zeker aan de aftrap staan tegen Manchester ...

1
{insert image alt}

Manchester United en AS Roma: bijna 1,3 miljard euro

Manchester United en AS Roma zijn twee grote namen in het voetbal, maar veel succes kennen ze dit ...

20
{insert image alt}

Zulte Waregem krijgt floptransfer al vervroegd teruggestuurd

Zulte Waregem wist al een heel deel spelers van de hand te doen in januari en februari, maar daar ...

32
{insert image alt}

'Onenigheid tussen Real en Ramos: vroegtijdige breuk dreigt'

Sergio Ramos is natuurlijk al vele jaren de onbetwiste captain van Real Madrid, maar volgens diverse ...

45
{insert image alt}

Hoe verging het de spelers van Club die in 2015 voetballes kregen van Man Utd?

In de zomer van 2015 ontving Club Brugge Manchester United in de voorrondes van de Champions League. ...

195
{insert image alt}

RB Salzburg liet parel van AA Gent schieten: "Ik testte er"

RB Salzburg kreeg al zeer veel lof voor zijn neus voor talent, onder meer Erling Haaland brak via ...

152
{insert image alt}

Club deelt steekje uit aan Man Utd: "Wanneer was jullie laatste CL-avond?"

Manchester United won in 2015 met 0-4 bij Club Brugge en dat was in de voorrondes van de Champions ...

260
{insert image alt}

Belgische clubs in Rome: Keizer Totti, Mornar en Leye

AS Roma is geen Europese topclub meer. Het kende nog wel een stuiptrekking door eens de halve finale ...

44
{insert image alt}

"Ik denk dat Vertonghen pas een optie is als Martínez of Blind wegvalt"

Jan Vertonghen is bij Tottenham Hotspur op een zijspoor beland en wordt al een tijdje nadrukkelijk ...

44
{insert image alt}

Vadis klaar voor stunt tegen AS Roma: "Wel nederig zijn"

AA Gent rekent op zijn ervaren pionnen zoals Laurent Depoitre, Sven Kums en Vadis Odjijda om AS Roma ...

54
{insert image alt}

EXCLUSIEF Borkelmans: "Premier League kent Mata al, David is een topper"

Club Brugge en AA Gent koesteren hoge ambities en willen in de Europa League stunten tegen ...

187
{insert image alt}

'Juventus wil met verrassende spelersruil Pogba binnenhalen'

Juventus aasde al de hele vorige zomer op Paul Pogba, maar kon Manchester United toen niet verleiden ...

104
{insert image alt}

Van Persie geeft Club weinig hoop tegen Man Utd

Om 18u55 mag Club Brugge weer aan zijn Europees avontuur beginnen. In het Jan Breydelstadion kijken ...

215
{insert image alt}

OHL droomt nog van periodetitel: "Hebben het wel niet meer in eigen handen"

In 1B staat komend weekend al de voorlaatste speeldag van de tweede periode en de titelstrijd is er ...

72
{insert image alt}

Moeskroen laat titularis verrassend nog vertrekken

Hoewel de transfermarkt in ons land al bijna drie weken gesloten is, blijven Belgische clubs dezer ...

70

Gisteren 19 Februari 2020

{insert image alt}

Mourinho druipt af: "Alsof je naar de oorlog gaat zonder kogels"

In de heenwedstrijden van de achtste finales in de Champions League, heeft Tottenham Hotspur ...

170
{insert image alt}

'Juventus wil uitpakken: Pogba en Bayern-ster in vizier'

Juventus probeert inmiddels al een tijdje om Paul Pogba terug te halen, maar de Franse middenvelder ...

181
{insert image alt}

Clement zet supporters Club stevig met voeten op de grond

Club Brugge heeft tot dusver een uitstekend parcours afgelegd in Europa. Blauw-Zwart slaagde erin om ...

428
{insert image alt}

Zondebok bij Spurs: "Geen bijzondere speler, meer een strijkplank"

Tottenham Hotspur had gehoopt zijn grijze seizoen te kleuren in de Champions League en de prestaties ...

270
{insert image alt}

CL: Tottenham flirt met uitschakeling, Atalanta haalt verschroeiend uit

In de Champions League zal Tottenham Hotspur vol aan de bak moeten om de kwartfinale te halen. Toby ...

237
{insert image alt}

Engeland smult van De Bruyne: "Beste speler in Premier League"

Kevin De Bruyne moet nog een weekje wachten alvorens hij zijn duivels kan ontbinden in de Champions ...

339
{insert image alt}

Magistrale De Bruyne leidt City naar zege met doelpunt en assist

Kevin De Bruyne is helemaal klaar om volgende week te schitteren in de Champions League tegen Real ...

340
{insert image alt}

Gent heeft 'geheim wapen' tegen Roma: "Hij is blij om terug te zijn"

AA Gent plaatste zich als groepswinnaar voor de volgende ronde van de Europa League, maar kon ...

209
{insert image alt}

De Bruyne heerst opnieuw met doelpunt én assist (🎥)

Ondanks het Champions League-voetbal werd woensdagavond het Premier League-duel tussen Manchester ...

348
{insert image alt}

'United tóch met stevige basisploeg op Jan Breydel'

Voor Club Brugge is het lange wachten alweer voorbij, donderdag trekt de Europese campagne zich weer ...

383
{insert image alt}

Assist nummer 16: De Bruyne zorgt voor fenomenale cijfers

Ondanks het feit dat er woensdagavond twee wedstrijden in de Champions League werden afgewerkt, ...

164
{insert image alt}

DIW dolt met Anderlecht: "Comeback in PO I gepland voor 2046"

Door de nederlagen van Zulte Waregem en KRC Genk blijft RSC Anderlecht ondanks het verlies in ...

619
{insert image alt}

'Real wil paradepaardjes inzetten om Juventus-ster in te lijven'

In de zoektocht naar een nieuwe offensieve impuls is Real Madrid uitgekomen in Turijn. De ...

327
{insert image alt}

Lotto Park in het wit: Anderlecht-fans komen met ludieke actie

Één persoon gooide enkele weken geleden een bommetje naar Club-doelman Simon Mignolet, maar ...

647
{insert image alt}

Half-Belg Pereira op scherp voor clash met Club Brugge

Donderdag is het eindelijk zover. Dan krijgt Club Brugge de Engelse grootmacht Manchester United ...

279