Lessen uit de topper: wat Clement en Vercauteren zéker moeten onthouden

Foto: Lessen uit de topper: wat Clement en Vercauteren zéker moeten onthouden

Een boeiende topper. Dat is wel het minste wat we kunnen zeggen over de kraker tussen Anderlecht en Club Brugge, uiteindelijk beslist door de Gouden Schoen(en) van Hans Vanaken. Dat de draaischijf van Blauw-Zwart wel eens een match in een definitieve plooi durft leggen, is natuurlijk niks nieuws onder de zon. Voor de rest schreven zowel Philippe Clement als Frank Vercauteren echter ongetwijfeld naarstig hun notitieboekje vol, want aan beide kanten vielen heel wat lessen te trekken uit het beklijvende duel.

CLUB BRUGGE

Laten we beginnen bij de bezoekers, die twee sleutelfiguren misten vergeleken met de vorige, veel minder evenwichtige confrontatie tussen beide teams vlak voor kerst. Door de afwezigheid van de geschorste Clinton Mata en geblesseerde Krépin Diatta zag Clement namelijk zijn volledige rechterflank onthoofd. Hun vervangers waren Odilon Kossounou en Emmanuel Dennis, die in plaats van diep in de punt tegen de zijlijn geposteerd werd. Een rol die de flukse Nigeriaan onder Ivan Leko, toen Club in een nóg aanvallendere formatie geregeld met hem en Diatta als enkele vleugels aan de aftrap verscheen, wel vaker op zich nam.Hoewel ook Clement graag vooruit denkt, compenseert hij de offensieve drang op rechts evenwel liever met een tegengewicht als Eduard Sobol aan de overkant. Toch bleek zondag andermaal hoe Diatta zelfs in die formule van uiterst groot belang is. Na amper tien seconden creëerde Anderlecht immers al een eerste grote kans in de rug van Dennis, een bestorming die bleef duren tot hij met Siebe Schrijvers van positie ruilde. Een rol als centrale spits, waar hij voor nóg meer dreiging zorgt dan vanaf rechts, lijkt de dribbelkont dan ook heel wat beter te liggen. Al speelt daar zijn gebrek aan killerinstinct hem helaas dan weer parten.

Waar Leko zich vaak nog ergerde aan Dennis zijn defensieve gebreken, had Clement zijn oordeel over diens geschiktheid op de flank eigenlijk dan ook al lang klaar. Een vermoeden dat nu bevestigd werd en als eerste les het schrift inging: Dennis wordt daar voorlopig geschrapt als optie. Mocht Diatta niet klaar raken voor het bekerduel van woensdag tegen Zulte Waregem, mag Thibault Vlietinck zich allicht dus aan een nieuwe kans verwachten. Zeker omdat Mata er dan weer bij loopt het systeem met drie achterin bijgevolg terug zal worden gehanteerd. Dat de Angolees daarin een cruciale schakel is, noteerden we namelijk als les twee.Niet dat Mata zijn aandeel in het voortreffelijk rapport van de Brugse achterhoede nog bevestiging nodig had, maar tijdens zijn vorige afwezigheid nam Kossounou de fakkel wel nog schijnbaar moeiteloos over – zij het als zuivere back. In Antwerpen bracht Didier Lamkel Zé de onervaren Ivoriaan echter al een eerste keer aan het wankelen, in het Lotto Park viel hij net niet omver. Al bood Dennis zoals gezegd vooral in de zware beginfase wel maar weinig hulp. Toch gaf Kossounou ook daarna een onzekere indruk, tot Clement hem tijdens de rust hem uit zijn lijden verloste. Percy Tau kan getuigen dat het ook vroeger had gekund.

Zelf kwam de Zuid-Afrikaan niet van de bank, want behalve Dion Cools werden later ook nog Loïs Openda en Charles De Ketelaere de strijd ingegooid. Drie uitstekende invalbeurten, waarmee Clement de breedte van zijn kern nog maar eens bevestigd ziet. Én hij met Cools een eerder nog verguisde pion recupereert. Behalve één keer gevaarlijk balverlies kwam die als rechtsachter in de tweede helft immers veel minder in de problemen dan Kossounou, met enkele dieptepasses zorgde hij zelfs zélf voor dreiging. De Ketelaere liet zich dan weer opmerken met een assist, Openda was zoals gewoonlijk een gesel met zijn bedrijvigheid.De jongens die ze waren komen vervangen, David Okereke en Schrijvers, kwamen daarentegen veel te weinig in het stuk voor. Zeker in de zone van de waarheid, waar de veel bedrijvigere Dennis zoals eerder al vermeld dan weer andermaal onmondig omsprong met de kansen die hij afdwong. Dat het uiteindelijk nog maar eens Vanaken was die dan maar zelf voor de doelpunten besloot te zorgen, is toch typerend voor het gebrek aan echte slagkracht en dadendrang voorin bij de autoritaire competitieleider. Die nieuwe spits mag er in januari dus misschien toch nog wel bij.

RSC ANDERLECHT

Voor Anderlecht leek versterking in de voorhoede eveneens dé winterse transferprioriteit, maar tot zowat ieders verbazing is die tot op heden nog steeds niet in Brussel geland. Aangezien na het vertrek van Isaac Kiese Thelin op de koop toe Kemar Roofe geblesseerd uitviel, waren de opties voor Vercauteren in aanloop naar zondag dan ook beperkt. Toch was het een verrassing dat de 18-jarige Antoine Colassin aan de aftrap verscheen, al had die weinig tijd nodig om dat statuut te rechtvaardigen. Met zijn geblondeerde knikker zorgde hij ei zo na al na tien seconden voor de openingsgoal, iets wat hem dik 20 minuten later wél lukte.Ook voor de rest stond de jonge snaak meer dan zijn mannetje, zeker voor iemand die in zo een belangrijke en intensieve match voor het eerst tussen de grote jongen stond. Een gesmaakt debuut waar Paars-Wit hoop uit kan putten dus, zowel op als naast het veld. Als Colassin nu weet te bevestigen diep in de spits, bespaart dat namelijk toch weer een investering in een – al dan niet tijdelijke – noodoplossing. Vermits Anthony Vanden Borre dan weer nog wat tijd nodig heeft om op niveau te geraken, werd met Amir Murillo rechts achterin wél al een alternatief in huis gehaald. Ook de Panamees beleefde tegen Club zijn vuurdoop.

Net zoals Colassin doorstond Murillo die test met verve, want echt in de problemen kwam hij nooit. Zonder op te vallen liet de enige winteraanwinst zich bovendien gretig in de combinatie betrekken. Een meer dan degelijk en volwassen optreden dus, precies waar de recordkampioen nood aan heeft. In dat opzicht liet ook Derrick Luckassen zien een complementair duo te kunnen vormen met Kompany en – meer dan de jonge Marco Kana – zo in het centrum een stevig slot op de deur te verzekeren. Met tenslotte Elias Cobbaut op links zit het met de verdediging dus wel snor – en lijken de inverted wingbacks echt dood en begraven.Uiteraard werden nog steeds flink wat kansen weggegeven, maar dat de tegenstand niet wekelijks van dit niveau zal zijn mag eveneens duidelijk wezen. Of Anderlecht dan wél fysiek in staat zal zijn om een volledige wedstrijd over het veld te draven, is echter nog maar de vraag. Het aantal spelers die zondag al ruim voor affluiten op hun tandvlees zaten, was immers nauwelijks op één hand te tellen. Ondanks de hoopgevende prestatie van de Brusselaars bleven we zo toch enigszins met een wrang gevoel achter. Is dit RSCA, los van het aanwezige spelersmateriaal en eventuele blessurelast, puur op conditioneel vlak wel goed genoeg?

Een van de puffende pionnen die ons het meeste zorgen baart, is ongetwijfeld Nacer Chadli. De voorbije maanden hield de Rode Duivel zijn ploeg nagenoeg op zijn eentje overeind, maar die inspanningen eisen nu steeds meer hun tol. Waar Chadli in oktober nog naar zijn beste vorm leek toe te groeien, zit hij na de nodige kwaaltjes namelijk terug bij af. Of zo leek het toch tegen Club Brugge, met voorsprong een van zijn minste matchen van dit seizoen. En dat in een nieuwe rol als spelverdeler, al hoeft Vercauteren dat idee toch nog niet helemaal op te bergen. Zeker niet wanneer Alexis Saelemaekers zo dartelt op de linkerflank.Anderlecht verloor haar do or die game tegen de eeuwige aartsrivaal, en dus zouden we kunnen spreken over een catastrofale namiddag. Hoewel de foutenmarge nu wel érg miniem is, kon een driepunter tegen Club Brugge evenwel moeilijk in de plannen worden ingecalculeerd. De komende weken volstaat tegen Cercle, Moeskroen, KV Mechelen, Eupen, Waasland-Beveren, Zulte Waregem en STVV wel enkel nog de winst – rekening houdend met een zware verplaatsing naar Gent. Een uitermate lastige taak, maar gezien de goede prestatie tegen de leider misschien toch niet helemaal ondoenbaar. Althans niet als de nieuwe ontdekkingen al het goede van zondag bevestigen. En Vercauteren zijn lesjes heeft onthouden.

POLL: Wat bleef u, behalve de goals van Vanaken, het meest bij uit de topper?

Match van 20 miljoen: de monumentale inzet van Gent in Rome

Messi houdt zich niet in: "Barça heeft geen niveau voor CL-winst"

Lawrence komt met goed nieuws voor Anderlecht

Vandaag 20 Februari 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Match van 20 miljoen: de monumentale inzet van Gent in Rome

De bekendste David van Italië staat in Firenze, vervaardigd door Michelangelo. In diens vroegere ...

72
{insert image alt}

De 4 werken van Vercauteren: hoe Anderlecht nog in PO I kan geraken

Zaterdagavond, omstreeks 22u15. Wanneer Lawrence Visser een einde maakt aan KV Mechelen tegen ...

1020
{insert image alt}

Bookmaker schat Europese kansen Club Brugge en AA Gent in!

Donderdagavond trekt ook de Europa League zich op gang en de twee resterende Belgische ...

269
{insert image alt}

Lawrence komt met goed nieuws voor Anderlecht

Hoewel de club beperkt was in haar financiële middelen, wist RSC Anderlecht in de wintermercato ...

21
{insert image alt}

Messi houdt zich niet in: "Barça heeft geen niveau voor CL-winst"

Lionel Messi zou al een tijdje niet tevreden zijn met de gang van zaken bij FC Barcelona en dat ...

21
{insert image alt}

Charleroi laat Mandanda na bijna negen jaar vertrekken

De winterse transferperiode is in Europa dan wel voorbij, in een aantal andere landen is de mercato ...

22
{insert image alt}

Van Persie voorspelt pijnlijke avond voor Club Brugge

Donderdagavond gaat de Europa League weer van start en Club Brugge mag meteen vol aan de bak in ...

129
{insert image alt}

Uitdagen gaat verder: Club neemt topaankoop United in vizier

Manchester United gaat donderdagavond op bezoek bij Club Brugge. In 2015 stond dezelfde confrontatie ...

164
{insert image alt}

De 11 namen: Clement verrast met debutant, geen De Gea en Fernandes

Club Brugge wil vanavond stunten tegen Manchester United. Blauw-Zwart moet het zonder Ruud Vormer en ...

387
{insert image alt}

Bruggeling blijft rustig: "Selectie Rode Duivels? Zou gek zijn"

Bij Club Brugge zal Charles De Ketelaere zo goed als zeker aan de aftrap staan tegen Manchester ...

110
{insert image alt}

Manchester United en AS Roma: bijna 1,3 miljard euro

Manchester United en AS Roma zijn twee grote namen in het voetbal, maar veel succes kennen ze dit ...

91
{insert image alt}

Zulte Waregem krijgt floptransfer al vervroegd teruggestuurd

Zulte Waregem wist al een heel deel spelers van de hand te doen in januari en februari, maar daar ...

105
{insert image alt}

'Onenigheid tussen Real en Ramos: vroegtijdige breuk dreigt'

Sergio Ramos is natuurlijk al vele jaren de onbetwiste captain van Real Madrid, maar volgens diverse ...

119
{insert image alt}

Hoe verging het de spelers van Club die in 2015 voetballes kregen van Man Utd?

In de zomer van 2015 ontving Club Brugge Manchester United in de voorrondes van de Champions League. ...

309
{insert image alt}

RB Salzburg liet parel van AA Gent schieten: "Ik testte er"

RB Salzburg kreeg al zeer veel lof voor zijn neus voor talent, onder meer Erling Haaland brak via ...

280
{insert image alt}

Club deelt steekje uit aan Man Utd: "Wanneer was jullie laatste CL-avond?"

Manchester United won in 2015 met 0-4 bij Club Brugge en dat was in de voorrondes van de Champions ...

317
{insert image alt}

Belgische clubs in Rome: Keizer Totti, Mornar en Leye

AS Roma is geen Europese topclub meer. Het kende nog wel een stuiptrekking door eens de halve finale ...

59
{insert image alt}

"Ik denk dat Vertonghen pas een optie is als Martínez of Blind wegvalt"

Jan Vertonghen is bij Tottenham Hotspur op een zijspoor beland en wordt al een tijdje nadrukkelijk ...

63

Gisteren 19 Februari 2020

{insert image alt}

Mourinho druipt af: "Alsof je naar de oorlog gaat zonder kogels"

In de heenwedstrijden van de achtste finales in de Champions League, heeft Tottenham Hotspur ...

179
{insert image alt}

'Juventus wil uitpakken: Pogba en Bayern-ster in vizier'

Juventus probeert inmiddels al een tijdje om Paul Pogba terug te halen, maar de Franse middenvelder ...

187
{insert image alt}

Clement zet supporters Club stevig met voeten op de grond

Club Brugge heeft tot dusver een uitstekend parcours afgelegd in Europa. Blauw-Zwart slaagde erin om ...

438
{insert image alt}

Zondebok bij Spurs: "Geen bijzondere speler, meer een strijkplank"

Tottenham Hotspur had gehoopt zijn grijze seizoen te kleuren in de Champions League en de prestaties ...

279
{insert image alt}

CL: Tottenham flirt met uitschakeling, Atalanta haalt verschroeiend uit

In de Champions League zal Tottenham Hotspur vol aan de bak moeten om de kwartfinale te halen. Toby ...

238
{insert image alt}

Engeland smult van De Bruyne: "Beste speler in Premier League"

Kevin De Bruyne moet nog een weekje wachten alvorens hij zijn duivels kan ontbinden in de Champions ...

361
{insert image alt}

Magistrale De Bruyne leidt City naar zege met doelpunt en assist

Kevin De Bruyne is helemaal klaar om volgende week te schitteren in de Champions League tegen Real ...

344
{insert image alt}

Gent heeft 'geheim wapen' tegen Roma: "Hij is blij om terug te zijn"

AA Gent plaatste zich als groepswinnaar voor de volgende ronde van de Europa League, maar kon ...

226
{insert image alt}

De Bruyne heerst opnieuw met doelpunt én assist (🎥)

Ondanks het Champions League-voetbal werd woensdagavond het Premier League-duel tussen Manchester ...

363
{insert image alt}

'United tóch met stevige basisploeg op Jan Breydel'

Voor Club Brugge is het lange wachten alweer voorbij, donderdag trekt de Europese campagne zich weer ...

387
{insert image alt}

Assist nummer 16: De Bruyne zorgt voor fenomenale cijfers

Ondanks het feit dat er woensdagavond twee wedstrijden in de Champions League werden afgewerkt, ...

166
{insert image alt}

DIW dolt met Anderlecht: "Comeback in PO I gepland voor 2046"

Door de nederlagen van Zulte Waregem en KRC Genk blijft RSC Anderlecht ondanks het verlies in ...

632
{insert image alt}

'Real wil paradepaardjes inzetten om Juventus-ster in te lijven'

In de zoektocht naar een nieuwe offensieve impuls is Real Madrid uitgekomen in Turijn. De ...

355
{insert image alt}

Lotto Park in het wit: Anderlecht-fans komen met ludieke actie

Één persoon gooide enkele weken geleden een bommetje naar Club-doelman Simon Mignolet, maar ...

661
{insert image alt}

Half-Belg Pereira op scherp voor clash met Club Brugge

Donderdag is het eindelijk zover. Dan krijgt Club Brugge de Engelse grootmacht Manchester United ...

281