Lessen uit de topper: wat Clement en Vercauteren zéker moeten onthouden

Foto: Lessen uit de topper: wat Clement en Vercauteren zéker moeten onthouden

Een boeiende topper. Dat is wel het minste wat we kunnen zeggen over de kraker tussen Anderlecht en Club Brugge, uiteindelijk beslist door de Gouden Schoen(en) van Hans Vanaken. Dat de draaischijf van Blauw-Zwart wel eens een match in een definitieve plooi durft leggen, is natuurlijk niks nieuws onder de zon. Voor de rest schreven zowel Philippe Clement als Frank Vercauteren echter ongetwijfeld naarstig hun notitieboekje vol, want aan beide kanten vielen heel wat lessen te trekken uit het beklijvende duel.

CLUB BRUGGE

Laten we beginnen bij de bezoekers, die twee sleutelfiguren misten vergeleken met de vorige, veel minder evenwichtige confrontatie tussen beide teams vlak voor kerst. Door de afwezigheid van de geschorste Clinton Mata en geblesseerde Krépin Diatta zag Clement namelijk zijn volledige rechterflank onthoofd. Hun vervangers waren Odilon Kossounou en Emmanuel Dennis, die in plaats van diep in de punt tegen de zijlijn geposteerd werd. Een rol die de flukse Nigeriaan onder Ivan Leko, toen Club in een nóg aanvallendere formatie geregeld met hem en Diatta als enkele vleugels aan de aftrap verscheen, wel vaker op zich nam.Hoewel ook Clement graag vooruit denkt, compenseert hij de offensieve drang op rechts evenwel liever met een tegengewicht als Eduard Sobol aan de overkant. Toch bleek zondag andermaal hoe Diatta zelfs in die formule van uiterst groot belang is. Na amper tien seconden creëerde Anderlecht immers al een eerste grote kans in de rug van Dennis, een bestorming die bleef duren tot hij met Siebe Schrijvers van positie ruilde. Een rol als centrale spits, waar hij voor nóg meer dreiging zorgt dan vanaf rechts, lijkt de dribbelkont dan ook heel wat beter te liggen. Al speelt daar zijn gebrek aan killerinstinct hem helaas dan weer parten.

Waar Leko zich vaak nog ergerde aan Dennis zijn defensieve gebreken, had Clement zijn oordeel over diens geschiktheid op de flank eigenlijk dan ook al lang klaar. Een vermoeden dat nu bevestigd werd en als eerste les het schrift inging: Dennis wordt daar voorlopig geschrapt als optie. Mocht Diatta niet klaar raken voor het bekerduel van woensdag tegen Zulte Waregem, mag Thibault Vlietinck zich allicht dus aan een nieuwe kans verwachten. Zeker omdat Mata er dan weer bij loopt het systeem met drie achterin bijgevolg terug zal worden gehanteerd. Dat de Angolees daarin een cruciale schakel is, noteerden we namelijk als les twee.Niet dat Mata zijn aandeel in het voortreffelijk rapport van de Brugse achterhoede nog bevestiging nodig had, maar tijdens zijn vorige afwezigheid nam Kossounou de fakkel wel nog schijnbaar moeiteloos over – zij het als zuivere back. In Antwerpen bracht Didier Lamkel Zé de onervaren Ivoriaan echter al een eerste keer aan het wankelen, in het Lotto Park viel hij net niet omver. Al bood Dennis zoals gezegd vooral in de zware beginfase wel maar weinig hulp. Toch gaf Kossounou ook daarna een onzekere indruk, tot Clement hem tijdens de rust hem uit zijn lijden verloste. Percy Tau kan getuigen dat het ook vroeger had gekund.

Zelf kwam de Zuid-Afrikaan niet van de bank, want behalve Dion Cools werden later ook nog Loïs Openda en Charles De Ketelaere de strijd ingegooid. Drie uitstekende invalbeurten, waarmee Clement de breedte van zijn kern nog maar eens bevestigd ziet. Én hij met Cools een eerder nog verguisde pion recupereert. Behalve één keer gevaarlijk balverlies kwam die als rechtsachter in de tweede helft immers veel minder in de problemen dan Kossounou, met enkele dieptepasses zorgde hij zelfs zélf voor dreiging. De Ketelaere liet zich dan weer opmerken met een assist, Openda was zoals gewoonlijk een gesel met zijn bedrijvigheid.De jongens die ze waren komen vervangen, David Okereke en Schrijvers, kwamen daarentegen veel te weinig in het stuk voor. Zeker in de zone van de waarheid, waar de veel bedrijvigere Dennis zoals eerder al vermeld dan weer andermaal onmondig omsprong met de kansen die hij afdwong. Dat het uiteindelijk nog maar eens Vanaken was die dan maar zelf voor de doelpunten besloot te zorgen, is toch typerend voor het gebrek aan echte slagkracht en dadendrang voorin bij de autoritaire competitieleider. Die nieuwe spits mag er in januari dus misschien toch nog wel bij.

RSC ANDERLECHT

Voor Anderlecht leek versterking in de voorhoede eveneens dé winterse transferprioriteit, maar tot zowat ieders verbazing is die tot op heden nog steeds niet in Brussel geland. Aangezien na het vertrek van Isaac Kiese Thelin op de koop toe Kemar Roofe geblesseerd uitviel, waren de opties voor Vercauteren in aanloop naar zondag dan ook beperkt. Toch was het een verrassing dat de 18-jarige Antoine Colassin aan de aftrap verscheen, al had die weinig tijd nodig om dat statuut te rechtvaardigen. Met zijn geblondeerde knikker zorgde hij ei zo na al na tien seconden voor de openingsgoal, iets wat hem dik 20 minuten later wél lukte.Ook voor de rest stond de jonge snaak meer dan zijn mannetje, zeker voor iemand die in zo een belangrijke en intensieve match voor het eerst tussen de grote jongen stond. Een gesmaakt debuut waar Paars-Wit hoop uit kan putten dus, zowel op als naast het veld. Als Colassin nu weet te bevestigen diep in de spits, bespaart dat namelijk toch weer een investering in een – al dan niet tijdelijke – noodoplossing. Vermits Anthony Vanden Borre dan weer nog wat tijd nodig heeft om op niveau te geraken, werd met Amir Murillo rechts achterin wél al een alternatief in huis gehaald. Ook de Panamees beleefde tegen Club zijn vuurdoop.

Net zoals Colassin doorstond Murillo die test met verve, want echt in de problemen kwam hij nooit. Zonder op te vallen liet de enige winteraanwinst zich bovendien gretig in de combinatie betrekken. Een meer dan degelijk en volwassen optreden dus, precies waar de recordkampioen nood aan heeft. In dat opzicht liet ook Derrick Luckassen zien een complementair duo te kunnen vormen met Kompany en – meer dan de jonge Marco Kana – zo in het centrum een stevig slot op de deur te verzekeren. Met tenslotte Elias Cobbaut op links zit het met de verdediging dus wel snor – en lijken de inverted wingbacks echt dood en begraven.Uiteraard werden nog steeds flink wat kansen weggegeven, maar dat de tegenstand niet wekelijks van dit niveau zal zijn mag eveneens duidelijk wezen. Of Anderlecht dan wél fysiek in staat zal zijn om een volledige wedstrijd over het veld te draven, is echter nog maar de vraag. Het aantal spelers die zondag al ruim voor affluiten op hun tandvlees zaten, was immers nauwelijks op één hand te tellen. Ondanks de hoopgevende prestatie van de Brusselaars bleven we zo toch enigszins met een wrang gevoel achter. Is dit RSCA, los van het aanwezige spelersmateriaal en eventuele blessurelast, puur op conditioneel vlak wel goed genoeg?

Een van de puffende pionnen die ons het meeste zorgen baart, is ongetwijfeld Nacer Chadli. De voorbije maanden hield de Rode Duivel zijn ploeg nagenoeg op zijn eentje overeind, maar die inspanningen eisen nu steeds meer hun tol. Waar Chadli in oktober nog naar zijn beste vorm leek toe te groeien, zit hij na de nodige kwaaltjes namelijk terug bij af. Of zo leek het toch tegen Club Brugge, met voorsprong een van zijn minste matchen van dit seizoen. En dat in een nieuwe rol als spelverdeler, al hoeft Vercauteren dat idee toch nog niet helemaal op te bergen. Zeker niet wanneer Alexis Saelemaekers zo dartelt op de linkerflank.Anderlecht verloor haar do or die game tegen de eeuwige aartsrivaal, en dus zouden we kunnen spreken over een catastrofale namiddag. Hoewel de foutenmarge nu wel érg miniem is, kon een driepunter tegen Club Brugge evenwel moeilijk in de plannen worden ingecalculeerd. De komende weken volstaat tegen Cercle, Moeskroen, KV Mechelen, Eupen, Waasland-Beveren, Zulte Waregem en STVV wel enkel nog de winst – rekening houdend met een zware verplaatsing naar Gent. Een uitermate lastige taak, maar gezien de goede prestatie tegen de leider misschien toch niet helemaal ondoenbaar. Althans niet als de nieuwe ontdekkingen al het goede van zondag bevestigen. En Vercauteren zijn lesjes heeft onthouden.

POLL: Wat bleef u, behalve de goals van Vanaken, het meest bij uit de topper?

AA Gent breekt contract van middenvelder open

'Anderlecht krijgt goed en slecht nieuws voor topper tegen Club'

"Club Brugge beging een grote blunder door hem te laten gaan"

Vandaag 30 September 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Bookmaker schat Europese kansen Standard en Charleroi in

Donderdag staat weer een belangrijke avond voor het Belgisch voetbal op het programma. Standard en ...

34
{insert image alt}

Probleem bij Anderlecht: 'Het verval van Luckassen'

Derrick Luckassen is dit seizoen een schim van zichzelf. De Nederlandse verdediger toont zich niet ...

565
{insert image alt}

Beerschot verbreekt contract van ervaren middenvelder

Beerschot V.A. heeft in alle stilte het contract van Alexander Maes verbroken. De middenvelder ...

25
{insert image alt}

Mourinho doet boekje open over ruzie met Lampard

Bij het League Cup-duel tussen Tottenham Hotspur en Chelsea (winst Spurs na strafschoppen) kregen de ...

33
{insert image alt}

AA Gent breekt contract van middenvelder open

AA Gent speelde dit seizoen negen officiële matchen en het verloor zeven keer. Het is dan ook ...

58
{insert image alt}

'Ajax verrast met komst van dure verdediger'

De transfer van Sean Klaiber van de Galgenwaard van FC Utrecht naar de Johan Cruijff ArenA van Ajax ...

63
{insert image alt}

Vranckx laat zich uit over vertrek bij KV Mechelen

Parma deed de afgelopen dagen nog een poging om Aster Vranckx weg te halen bij KV Mechelen, maar ze ...

190
{insert image alt}

'Anderlecht krijgt goed en slecht nieuws voor topper tegen Club'

Adrien Trebel geraakt mogelijk speelkaar voor de topper tegen Club Brugge. Twee andere spelers zijn ...

352
{insert image alt}

"Club Brugge beging een grote blunder door hem te laten gaan"

Club Brugge zag Michael Krmencik eindelijk scoren, maar de Tsjech moet nog altijd beter doen. ...

760
{insert image alt}

Anderlecht neemt afscheid van Van der Auwera

RSC Anderlecht neemt afscheid van Bert van der Auwera. De ondernemer zwaait Paars-Wit zelf uit op ...

64
{insert image alt}

Vanden Borre wil zich toeleggen op het trainerschap

Anthony Vanden Borre vertoeft ondertussen al even bij RSC Anderlecht en kwam maandagavond nog in ...

61
{insert image alt}

'Antwerp heeft twee Franse verdedigers op het oog'

Antwerp is nog steeds op zoek naar versterkingen na de toch wel teleurstellende competitiestart. ...

164
{insert image alt}

Mourinho heeft oproep voor Roberto Martínez

Tottenham schakelde gisteren Chelsea uit in de League Cup na strafschoppen en plaatste zich zo voor ...

247
{insert image alt}

Thorup heeft uitstekend nieuws over Onuachu

Aanstaande zaterdag gaat KRC Genk op bezoek bij Waasland-Beveren en dat duel krijgt dit keer een ...

213
{insert image alt}

'Standard brengt eerste bod uit op nieuwe verdediger'

Standard bereidt zich momenteel voor op de laatste voorronde van de Europa League, donderdag tegen ...

111
{insert image alt}

The Sun: 'Vanaken open voor transfer naar Premier League'

Een paar dagen voor het sluiten van de transfermarkt vertoeven Emmanuel Dennis en Krépin Diatta nog ...

792
{insert image alt}

'Zidane geeft groen licht voor verrassende Real-transfer'

Real Madrid-coach Zinedine Zidane verraste afgelopen zaterdag met een basisplaats voor Luka Jovic. ...

186

Gisteren 29 September 2020

{insert image alt}

De Decker blijft optimistisch: "Het komt wel goed"

AA Gent heeft zichzelf voor de zoveelste keer dit seizoen in de voet geschoten. Op het veld van ...

200
{insert image alt}

Vanhaezebrouck haalt snoeihard uit naar spelers en bestuur AA Gent

AA Gent droomde dit seizoen van de groepsfase van de Champions League, maar werd in de play-offs ...

1117
{insert image alt}

'Nainggolan komt zeer dicht bij vertrek bij Inter'

Vorig weekend maakte hij nog zijn wederoptreden bij Internazionale met een invalbeurt tegen ...

267
{insert image alt}

Tottenham kegelt Chelsea uit League Cup na penaltythriller

Tottenham en Chelsea werkten dinsdagavond een zeer aantrekkelijke affiche af in de League Cup en die ...

100
{insert image alt}

AA Gent gaat roemloos ten onder in Kiev door klungelende defensie

AA Gent stond in Kiev al voor een quasi onmogelijke opdracht, want het moest een 1-2-nederlaag ...

407
{insert image alt}

Man City heeft felbegeerde verdediger eindelijk beet

Manchester City haalde deze zomer al Nathan Aké aan boord, maar Pep Guardiola was de voorbije weken ...

151
{insert image alt}

'Makelaar Frenay weer vrijgelaten in zaak-De Bruyne'

Didier Frenay heeft volgens Le Soir vanochtend om 9 uur Belgische speurders over de vloer gekregen ...

47
{insert image alt}

Anderlecht ziet youngster naar Italië vertrekken

Anderlecht blijft de jeugd kansen geven, zo bleek vorig weekend nog eens met eerste selecties voor ...

196
{insert image alt}

Gent-topper valt door de mand: "Nog geen 100 euro waard"

De groepsfase van de Champions League lijkt halfweg de terugwedstrijd tegen Dynamo Kiev nog wat ...

967
{insert image alt}

'Leeds stunt en gaat voor 20 miljoen bij Bayern shoppen'

Leeds United wordt dit seizoen zonder twijfel één van de ploegen om naar uit te kijken in de ...

176
{insert image alt}

Waasland-Beveren vindt nog een spits bij Fenerbahçe

Waasland-Beveren is afgegleden naar de kelder van het klassement na zes nederlagen op rij en dus ...

224
{insert image alt}

'Josué Sa verlaat Anderlecht voor Turks avontuur'

Josué Sa, die een pittig loon opstrijkt bij Anderlecht, gaat de club nog verlaten. De Portugese ...

341
{insert image alt}

Watford verwelkomt ex-verdediger van AA Gent

Heeft Mogi Bayat weer toegeslagen? De vraag stellen, is ze eigenlijk ook beantwoorden. Een transfer ...

111
{insert image alt}

'Waasland-Beveren doet bod van 200.000 euro op ex-speler STVV'

Waasland-Beveren is nog op zoek naar de broodnodige versterking. De Waaslanders hebben een bod ...

232
{insert image alt}

De Decker kiest voor zeer aanvallende opstelling

AA Gent staat voor een loodzware opdracht in Kiev. Het moet boven zichzelf gaan uitstijgen en ...

240