Zuiverder dan Zulj: 5 middenvelders voor Anderlecht

Foto: Zuiverder dan Zulj: 5 middenvelders voor Anderlecht

Een spits, een middenvelder én een linksachter. Dat zijn de beoogde profielen waar RSC Anderlecht naar speurt op de winterse transfermarkt. Ondertussen is de huidige mercato reeds twee weken geopend maar tot op vandaag contracteerde RSC Anderlecht nog maar één versterking. Michael Amir Murillo. Een rechtsachter. De helft van de transferperiode is reeds versterken, en Anderlecht moet dus dringend op zoek naar vers bloed. 

Toegegeven, een gemakkelijke opdracht is het niet voor Michael Verschueren. Sporting zeult een financieel verlies van 27 miljoen euro met zich mee, waardoor er bijgevolg erg weinig manoeuvreerruimte is om uit te pakken. Ondertussen verlieten Isaac Kiese Thelin (huur, Malmö FF), Alexandru Chipciu (Cluj, transfervrij), Knowledge Musona (AS Eupen, huur) en Emmanuel Sowah Adjei (AS Eupen, definitief) wel al de club, en nog anderen zullen volgen. Het zorgt toch voor wat extra ademruimte. 

STILTE VOOR DE STORM

Daarnaast bewaart Anderlecht uiteraard nog een spaarpotje – hoe klein dan ook - voor opportuniteiten die opeens zouden opduiken. Voorlopig werden geen concrete spelers gelinkt aan de Brusselse traditieclub, namen worden vakkundig uit de media gehouden. En met rede. Wanneer onderhandelingen uitlekken met eventuele targets, dan bevindt de verkopende club zich in een luxe-positie. De media begint de druk op te voeren en de fans verwachten snel een akkoord. Bovendien kunnen andere geïnteresseerde clubs zich melden waardoor de verkopende club het opbieden kan laten beginnen. Daarnaast zullen de spelersmakelaar(s) ook een grotere commissie eisen naarmate de belangstelling rond hun cliënt toeneemt. En extra kosten kan men op Neerpede wel missen als kiespijn.

CREATIEVE VERSCHUEREN

De wintermercato is reeds halfweg en er heerst dus een mediastilte rond potentiële Paars-Witte aanwinsten, maar Anderlecht is wel dégelijk bezig met het opspeuren van en onderhandelen met nieuwe spelers. Dat gaf sportief directeur Michael Verschueren zelf toe op het Gala van de Gouden Schoen. “We zijn bezig met twee versterkingen. Ik hoop die dossiers af te ronden. Dan zijn we gewapend voor de rest van de competitie.”

Een broodnodige kwaliteitsinjectie situeert zich in de centrale as van de ploeg, meer bepaald in de kern van het middenveld. Daar is Adrien Trebel nu wel helemaal afgeschreven, moet Albert Sambi Lokonga nog stappen zetten en is Peter Zulj nog een vraagteken – ondanks zijn sterke wedstrijden eind 2019. Met een karig budget de transfermarkt optrekken is zeker geen evidentie. Mits creatief denken en handelen zijn er hier en daar toch wel enkele interessante opties voorhanden. Wij doken in de actuele mercato en vonden vijf interessante profielen die weleens kwalitatieve versterkingen zouden betekenen voor Anderlecht.

LEROY FER (FEYENOORD)

Om het jonge talent van Sambi Lokonga te vrijwaren kan een surplus aan ervaring weleens een optie zijn. Leroy Fer is 30 jaar maar hij is allerminst versleten. Bij Feyenoord is hij dit seizoen een absolute basisspeler, die even vaak speelde als nummer zes als centrale middenvelder. Polyvalentie, het is altijd een groot voordeel als voetballer – zeker als middenvelder.

Fer keerde de voorbije zomer terug naar het oude nest na een avontuur in de Premier League, met Swansea City als laatste werkgever. In De Kuip tekende de elfvoudige Oranje-international een contract tot eind juni 2020: Anderlecht kan Fer dus vandaag al benaderen voor een transfer gericht op volgend seizoen, of het kan een deal sluiten met Feyenoord voor een transfer met onmiddellijke ingang. De marktwaarde van Fer bedraagt 4,5 miljoen euro, maar onderhandelen kan zeker wegens zijn aflopend contract. De tweebenige Fer kan Anderlecht met zijn 1 meter 88 extra gestalte bijbrengen, alsook een flinke brok ervaring. Bij Norwich, Queens Park Rangers en Swansea werkte hij 123 wedstrijden af in de Premier League. Ook nog interessant: Fer wordt vertegenwoordigd door het managementbedrijf Wasserman, dat ook Leander Dendoncker en Yari Verschaeren in de portefeuille heeft. De weg naar Neerpede weten ze alvast te vinden.

Op het veld zal Fer sowieso een meerwaarde betekenen. Als we zijn statistieken van in de Eredivisie erbij nemen – kwalitatief bekeken niet zo'n groot verschil met de Jupiler Pro League – dan stellen we vast dat hij een pak beter doet dan de huidige Anderlechtmiddenvelders, vooral op vlak van balbezit, geslaagde passes, en passes naar de zone van de waarheid. Stuk voor stuk belangrijke facetten in het spelbeeld van Paars-Wit ... 

VOLODYMYR SHEPELEV (DINAMO KIEV)

De naam van Volodymyr Shepelev zal wellicht een belletje doen rinkelen bij Club Brugge-supporters met een gedegen geheugen. De middenvelder van Dynamo Kiev scoorde eerder dit seizoen tegen Blauw-Zwart tijdens het 3-3 gelijkspel in de Champions League-kwalificatie. De 22-jarige Shepelev kan zowel als nummer zes, centrale middenvelder als aanvallende middenvelder uit de voeten.

Zijn marktwaarde wordt geschat rond de vier miljoen euro, en hij heeft bij Dynamo nog een contract tot en met 2023. Veel afdingen zal Verschueren dus niet kunnen doen, maar al bij al is die marktwaarde niet enorm hoog, en al zeker niet overdreven. Shepelev is een basisspeler bij Dynamo Kiev, dat qua niveau toch geen meelopertje is – Club Brugge ondervond bijvoorbeeld de nodig moeite om de Oekraïners uit te schakelen. In Kiev is hij een regelmatige basisspeler en hij telt ondertussen al zes caps voor de Oekraïense nationale ploeg. Bovendien heeft Shepelev al dertig Europese wedstrijden achter de kiezen.Zijn kwaliteiten liggen vooral in het balbezit. Shepelev is de vierde beste passer van de FAVBET Liga en hij verliest ook zelden de bal. In die onderdelen komt geen enkele middenvelder van Anderlecht zelfs nog maar in zijn buurt. Ook zijn passing naar de final third – de ruimte het dichtst bij het vijandige doelgebied – is een pak accurater. Op vlak van balrecuperatie is Shepelev wel geen groot wonder. Shepelev wordt vertegenwoordigd door ProStar, dat een viertal spelers met Belgische achtergrond representeert. Met Saviour Godwin (KSV Roeselare), Yehven Makarenko (RSC Anderlecht), Serhii Bolbat (ex-Lokeren) en Ruslan Malinovskyi (ex-KRC Genk) is de Jupiler Pro League geen onbekend terrein voor ProSport. 

STEFAN JOHANSEN (FULHAM)

Noorse degelijkheid. KRC Genk kan erover meespreken met Sander Berge, Kristian Thorstvedt en Mats Daehli in de rangen. Daar Berge met voorsprong de beste passeur is van de Jupiler Pro League, is Stefan Johansen de vijfde beste in de Engelse Championship. In de Jupiler Pro League zou Johansen zelfs de concurrentie kunnen aangaan met zijn landgenoot. 

Bovendien speelt de 53-voudige international graag met het vizier gericht naar voor, steeds met de nadruk op een buitengewone efficiëntie. In 20 wedstrijden zorgde Johanson voor 3 assists in de Championship, stuk voor stuk dankzij een uitstekende passing gericht het doel van de tegenstander – kwalitatief een pak beter dan alle huidige Anderlechtmiddenvelders. De 29-jarige is elk seizoen wel goed voor een handvol aan assists, wat toch een serieuze meerwaarde is als nummer zes.De marktwaarde van Johansen bedraagt momenteel vier miljoen euro, maar daar kan zeker nog wat vanaf. Ondanks dat hij vorig seizoen op Craven Cottage zijn contract verlengde (tot 2022) staat de Noor de laatste weken steeds minder in de basis. Een schande is dat nu ook weer niet bij Fulham, dat volop meestrijdt voor de promotie naar de Premier League. In 2016 betaalde Fulham nog 2,3 miljoen euro aan Celtic voor Johansen, een bedrag dat zéker wel haalbaar is voor Anderlecht.

BART RAMSELAAR (FC UTRECHT)

De 23-jarige Bart Ramselaar is geen onbekende voor RSC Anderlecht. Twee seizoenen haalde hij al de shortlist van Sporting, en in de vorige wintermercato ook die van FC Antwerp. Toen zat Ramselaar in een sukkelstraatje bij PSV Eindhoven, waarop zijn ex-club FC Utrecht hem uiteindelijk de reddingsboei toegooide. En met succes. Ramselaar is een vaste basisspeler in de Galgenwaard, waar hij doorgaans speelt in een meer teruggetrokken rol, maar telkens opererend vanuit het centrale speelveld. 

Ooit was Ramselaar één van de grootste Nederlandse talenten, getuige zijn drie caps voor Oranje – zijn laatste dateert van 2017. Desondanks telt Ramselaar vandaag nog altijd maar 23 lentes en is hij met een marktwaarde van drie miljoen euro een serieus winterkoopje. In zijn piek bij PSV bedroeg zijn geschatte waarde ooit zeven miljoen euro. Als centrale middenvelder zijn de statistieken van Ramselaar trouwens zeer naar behoren met drie doelpunten en één assist. Zijn sterktes liggen vooral in het balbezit. Je zal Ramselaar weinig betrappen op een verkeerde pass of veelvuldig balverlies. In de Eredivisie zijn er weinig spelers die minder vaak balverlies lijden dan Ramselaar. Zelfs bij Ajax – dé referentie in Nederland – kan niemand hem daarin bijbenen. Het lijkt dan ook volkomen logisch dat Ramselaar bij Anderlecht de beste zou zijn in dat onderdeel. Maar balbezit levert geen kansen op, zoals we dit seizoen al vaak mochten vaststellen bij Sporting. En bij Ramselaar is dat wél het geval. Maar liefst 83,1% van zijn passes naar de final third zijn succesvol. Dat is een serieus pak minder dan Sambi Lokonga, Edo Kayembe, Peter Zulj of Adrien Trebel.

KRISTIJAN BISTROVIC (CSKA MOSKOU)

Voor velen is Kristijan Bistrovic wellicht een onbekende naam, maar net daarom lijkt hij écht de overweging waard te zijn. De Kroatische belofteninternational is een zuivere nummer zes – ideaal om in te zetten in de huidige opstelling van Anderlecht – maar hij trekt ook meer dan zijn streng als centrale of aanvallende middenvelder.

Ondanks zijn 21-jarige leeftijd is Bistrovic al een vaste waarde bij de Russische topclub CSKA Moskou. In de 19 gespeelde competitiewedstrijden waarin hij in actie kwam dit seizoen, scoorde hij één keer en leverde hij twee assists. Ondanks zijn interessant profiel, jonge leeftijd én status als jeugdinternational bedraagt zijn marktwaarde amper 3,5 miljoen euro. Bovendien heeft Bistrovic al een ruime ervaring in de Europa én de Champions League. Met het oog op de toekomst kan Bistrovic weleens een érg interessante optie betekenen voor Anderelcht. Dat die marktwaarde van 3,5 miljoen euro een koopje is (CSKA kocht hem voor amper 500.000 euro), blijkt aan zijn statistieken in de Russische Premjer-Liga. Qua intercepties en balrecuperatie zou Bistrovic niet uit de toon vallen bij Anderlecht, maar vooral op (offensieve) passing zou hij een énorme versterking zijn voor dit Sporting.

POLL: Welke speler zou u nemen?

Match van 20 miljoen: de monumentale inzet van Gent in Rome

Messi houdt zich niet in: "Barça heeft geen niveau voor CL-winst"

Lawrence komt met goed nieuws voor Anderlecht

Vandaag 20 Februari 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Match van 20 miljoen: de monumentale inzet van Gent in Rome

De bekendste David van Italië staat in Firenze, vervaardigd door Michelangelo. In diens vroegere ...

77
{insert image alt}

De 4 werken van Vercauteren: hoe Anderlecht nog in PO I kan geraken

Zaterdagavond, omstreeks 22u15. Wanneer Lawrence Visser een einde maakt aan KV Mechelen tegen ...

1020
{insert image alt}

Bookmaker schat Europese kansen Club Brugge en AA Gent in!

Donderdagavond trekt ook de Europa League zich op gang en de twee resterende Belgische ...

269
{insert image alt}

'Strijd om David barst los: eerste bod onderweg naar Gent'

De ster van Jonathan David is het voorbije anderhalf jaar als een komeet omhoog geschoten. En de ...

0
{insert image alt}

Lawrence komt met goed nieuws voor Anderlecht

Hoewel de club beperkt was in haar financiële middelen, wist RSC Anderlecht in de wintermercato ...

39
{insert image alt}

Messi houdt zich niet in: "Barça heeft geen niveau voor CL-winst"

Lionel Messi zou al een tijdje niet tevreden zijn met de gang van zaken bij FC Barcelona en dat ...

25
{insert image alt}

Charleroi laat Mandanda na bijna negen jaar vertrekken

De winterse transferperiode is in Europa dan wel voorbij, in een aantal andere landen is de mercato ...

23
{insert image alt}

Van Persie voorspelt pijnlijke avond voor Club Brugge

Donderdagavond gaat de Europa League weer van start en Club Brugge mag meteen vol aan de bak in ...

133
{insert image alt}

Uitdagen gaat verder: Club neemt topaankoop United in vizier

Manchester United gaat donderdagavond op bezoek bij Club Brugge. In 2015 stond dezelfde confrontatie ...

167
{insert image alt}

De 11 namen: Clement verrast met debutant, geen De Gea en Fernandes

Club Brugge wil vanavond stunten tegen Manchester United. Blauw-Zwart moet het zonder Ruud Vormer en ...

389
{insert image alt}

Bruggeling blijft rustig: "Selectie Rode Duivels? Zou gek zijn"

Bij Club Brugge zal Charles De Ketelaere zo goed als zeker aan de aftrap staan tegen Manchester ...

112
{insert image alt}

Manchester United en AS Roma: bijna 1,3 miljard euro

Manchester United en AS Roma zijn twee grote namen in het voetbal, maar veel succes kennen ze dit ...

91
{insert image alt}

Zulte Waregem krijgt floptransfer al vervroegd teruggestuurd

Zulte Waregem wist al een heel deel spelers van de hand te doen in januari en februari, maar daar ...

107
{insert image alt}

'Onenigheid tussen Real en Ramos: vroegtijdige breuk dreigt'

Sergio Ramos is natuurlijk al vele jaren de onbetwiste captain van Real Madrid, maar volgens diverse ...

119
{insert image alt}

Hoe verging het de spelers van Club die in 2015 voetballes kregen van Man Utd?

In de zomer van 2015 ontving Club Brugge Manchester United in de voorrondes van de Champions League. ...

311
{insert image alt}

RB Salzburg liet parel van AA Gent schieten: "Ik testte er"

RB Salzburg kreeg al zeer veel lof voor zijn neus voor talent, onder meer Erling Haaland brak via ...

281
{insert image alt}

Club deelt steekje uit aan Man Utd: "Wanneer was jullie laatste CL-avond?"

Manchester United won in 2015 met 0-4 bij Club Brugge en dat was in de voorrondes van de Champions ...

319
{insert image alt}

Belgische clubs in Rome: Keizer Totti, Mornar en Leye

AS Roma is geen Europese topclub meer. Het kende nog wel een stuiptrekking door eens de halve finale ...

59

Gisteren 19 Februari 2020

{insert image alt}

Mourinho druipt af: "Alsof je naar de oorlog gaat zonder kogels"

In de heenwedstrijden van de achtste finales in de Champions League, heeft Tottenham Hotspur ...

179
{insert image alt}

'Juventus wil uitpakken: Pogba en Bayern-ster in vizier'

Juventus probeert inmiddels al een tijdje om Paul Pogba terug te halen, maar de Franse middenvelder ...

187
{insert image alt}

Clement zet supporters Club stevig met voeten op de grond

Club Brugge heeft tot dusver een uitstekend parcours afgelegd in Europa. Blauw-Zwart slaagde erin om ...

438
{insert image alt}

Zondebok bij Spurs: "Geen bijzondere speler, meer een strijkplank"

Tottenham Hotspur had gehoopt zijn grijze seizoen te kleuren in de Champions League en de prestaties ...

279
{insert image alt}

CL: Tottenham flirt met uitschakeling, Atalanta haalt verschroeiend uit

In de Champions League zal Tottenham Hotspur vol aan de bak moeten om de kwartfinale te halen. Toby ...

238
{insert image alt}

Engeland smult van De Bruyne: "Beste speler in Premier League"

Kevin De Bruyne moet nog een weekje wachten alvorens hij zijn duivels kan ontbinden in de Champions ...

361
{insert image alt}

Magistrale De Bruyne leidt City naar zege met doelpunt en assist

Kevin De Bruyne is helemaal klaar om volgende week te schitteren in de Champions League tegen Real ...

345
{insert image alt}

Gent heeft 'geheim wapen' tegen Roma: "Hij is blij om terug te zijn"

AA Gent plaatste zich als groepswinnaar voor de volgende ronde van de Europa League, maar kon ...

226
{insert image alt}

De Bruyne heerst opnieuw met doelpunt én assist (🎥)

Ondanks het Champions League-voetbal werd woensdagavond het Premier League-duel tussen Manchester ...

363
{insert image alt}

'United tóch met stevige basisploeg op Jan Breydel'

Voor Club Brugge is het lange wachten alweer voorbij, donderdag trekt de Europese campagne zich weer ...

387
{insert image alt}

Assist nummer 16: De Bruyne zorgt voor fenomenale cijfers

Ondanks het feit dat er woensdagavond twee wedstrijden in de Champions League werden afgewerkt, ...

167
{insert image alt}

DIW dolt met Anderlecht: "Comeback in PO I gepland voor 2046"

Door de nederlagen van Zulte Waregem en KRC Genk blijft RSC Anderlecht ondanks het verlies in ...

632
{insert image alt}

'Real wil paradepaardjes inzetten om Juventus-ster in te lijven'

In de zoektocht naar een nieuwe offensieve impuls is Real Madrid uitgekomen in Turijn. De ...

355
{insert image alt}

Lotto Park in het wit: Anderlecht-fans komen met ludieke actie

Één persoon gooide enkele weken geleden een bommetje naar Club-doelman Simon Mignolet, maar ...

663
{insert image alt}

Half-Belg Pereira op scherp voor clash met Club Brugge

Donderdag is het eindelijk zover. Dan krijgt Club Brugge de Engelse grootmacht Manchester United ...

281