Het onrecht van David: hoe Verschaeren nooit Belofte v/h Jaar kan zijn

Foto: Het onrecht van David: hoe Verschaeren nooit Belofte v/h Jaar kan zijn

Philippe Clement en Simon Mignolet werden respectievelijk Coach en Doelman van het Jaar, terwijl Hans Vanaken de hoofdprijs nipt afsnoepte van Dieumerci Mbokani. Tot zover weinig verrassingen dus op het 66e gala van de Gouden Schoen, al viel onze mond toch even open van verbazing bij de uitreiking van de trofee voor de Belofte van het Jaar. Die ging namelijk naar Yari Verschaeren, en dus niét Jonathan David.

Eerst even dit: wat volgt is allesbehalve een poging om Verschaeren zelf af te kraken. Ook wij zijn immers overtuigd van het talent van de Anderlecht-youngster, die Paars-Wit vorig jaar ondanks zijn prille leeftijd op moeilijke momenten vaak op sleeptouw nam. Dit seizoen had hij, logischerwijs, evenwel moeite om te bevestigen. In een kwakkelend elftal kreeg de piepjonge Rode Duivel welgeteld twee doelpunten en één assist voor mekaar, wat zijn totaal voor 2019 op vier treffers en vijf beslissende passes vestigt. Geen slechte cijfers voor een 18-jarige knaap, maar voldoende om zijn trofee te rechtvaardigen? Dat net niet.

BERGE & DIATTA

Van alle andere échte topkandidaten voor het kleinood – met onze excuses aan Zinho Vanheusden – doet om te beginnen alleen Sander Berge statistisch onder. De Noorse middenvelder van Genk fungeert daar echter in een veel lagere rol, waar doelpunten en assists niet zijn grootste bekommernis zijn. Het 21-jarige goudhaantje is vooral bezig met zaken als balrecuperatie –én circulatie, aspecten van het spelletje waarin hij in zowat alle categorieën tot de absolute top van de Jupiler Pro League behoort. Bovendien had hij een aanzienlijk aandeel in de titel van de Limburgers, succes dat toch ook in rekening mag worden gebracht.Desalniettemin strandde Berge pas op plaats drie, met 68 punten achterstand op Verschaeren. Nog een trede lager, en met nog één puntje minder, vinden we Krépin Diatta terug. De Senegalese winger van Club Brugge is op zijn rechterflank wekelijks een gesel voor zijn directe tegenstander, al ogen zijn statistieken met zeven goals en evenveel assists eveneens eerder bescheiden. Toch vormt hij een cruciale schakel in de Blauw-Zwarte machine, die vooral in het tweede deel van 2019 door de competitie walste. Op 20-jarige leeftijd staat Diatta als een van de beste spelers in de JPL dan ook al heel wat verder in zijn ontwikkeling.

GOUDEN CONTRADICTIE

Dat het Anderlecht-talent het van dit duo wist te halen, kunnen we mede dankzij de hype rond zijn persoon desondanks ergens nog wel vatten. Al blijft het wel uitermate vreemd dat Berge in de rangschikking voor de hoofdprijs dan weer ruimschoots boven hem eindigde. De nodige punten om die kloof te slagen haalde hij in de eerste stemronde, precies dezelfde dus als die waarin Verschaeren zijn voorsprong nam in de race voor Belofte van het Jaar. Meer punten veroveren dan een concurrent in de Gouden Schoen zelf, maar toch aan het kortste eind trekken in een van de nevenklassementen: begrijpen wie begrijpen kan.Waar ze er al helemaal niets van snappen, is in de Ghelamco Arena. Jonathan David kwam in de algemene verkiezing als vijfde zelfs nog twee plaatsen hoger dan Berge binnen, met 44 punten meer dan Verschaeren, maar in de stand van Belofte van het Jaar zien we haast exact het omgekeerde verhaal. De Canadese spil van AA Gent schoot daar al bij al dus zelfs nog een flink pak tekort, hoewel wij hem in beide stemrondes op zijn minst in de top drie hadden verwacht. In het tweede gedeelte van 2019 was David met zijn negen competitietreffers en zeven assists zelfs de uitgesproken favoriet om zowat overal op één te staan.

DAVID OF MBOKANI?

Tel daarbij nog zeven doelpunten – waarvan vier in PO I – en vier assists na nieuwjaar vorig seizoen, en het 20-jarige raspaard tikt af op 16 goals en 11 beslissende passes. Het afgelopen jaar was hij dus rechtstreeks betrokken bij maar liefst 27 doelpunten, een statistiek die enkel geëvenaard wordt door niemand minder dan Mbokani. Zelfs kersvers Gouden Schoen Vanaken doet vijf eenheden onder. Vermits de Buffalo's de voorbije twaalf maanden bovendien een min of meer gelijkaardig parcours aflegden als dat van Antwerp, is het ergens dan ook zelfs eigenaardig dat David zoveel punten prijs moest geven in het hoofdklassement.Als outsider voor de Gouden Schoen kreeg hij uiteindelijk weinig aandacht, maar met zulke voortreffelijke cijfers had de trofee van Belofte van het Jaar wel altijd de zijne moeten zijn. De teleurstelling achteraf valt dus maar al te best te begrijpen, al toonde David zich wel groots in het verlies en beloofde hij reeds te zullen antwoorden op het veld. Hopelijk krijgen we die revanche de rest van het seizoen nog te zien, want op het gala gaf de ruwe diamant tevens toe dat er wel degelijk gesprekken gaande zijn met geïnteresseerde clubs. Mocht hij effectief vertrekken, zal het ontbreken van zijn naam op de erelijst voor eeuwig een manco zijn.

TE VROEG VOOR VERSCHAEREN

Niet dat die van Verschaeren erop misstaat, maar de jonkie had en heeft nog tijd genoeg voor zich om de onderscheiding – en wie weet ooit zelfs de hoofdprijs – een andere keer in de wacht te slepen. Net zoals zijn vaste stek bij de Rode Duivel, wordt het hem wat ons betreft nu dan ook net iets te gemakkelijk in de schoot geworpen. Al kunnen we daar zoals gezegd best wel enig begrip voor opbrengen. Verschaeren werd eerder al Jonge Profvoetballer van het Jaar, schreef tot dusver een mooi verhaal en is sympathiek, nuchter en vooral piepjong met bakken vol talent. De toekomst ook, en dus komt deze trofee nog net iets te vroeg.Beter was geweest om te wachten tot hij eens écht zou gaan knallen, iets wat gezien zijn ontegensprekelijk talent niet lang meer uit kan blijven. Misschien gebeurt het na zijn herstel zelfs al in 2020 en kan hij zichzelf opvolgen als laureaat, net zoals Youri Tielemans dat ooit deed. Mooie voetsporen om in te treden, in het Lotto Park kruisen ze vast al de vingers. In de tussentijd klopt Anderlecht zich op de borst en ziet het bewijs geleverd dat de ingeslagen weg met de jeugd de juiste is. Loon naar werken voor de vele inspanningen op Neerpede, luidt het dan, en terecht ook. Niemand brengt meer toptalenten voort dan de recordkampioen.

MAGERE TROOST

Dat wordt echter al meer dan genoeg belicht, zeker in deze voor de rest eerder donkere tijden – die dus blijkbaar geen invloed hadden op het stemgedrag van de kiesgerechtigden. Op het gala in Puurs was het dan ook de beurt aan iemand anders om eens vol in de schijnwerpers te staan. De échte Belofte van het Jaar 2019, dat had namelijk niemand anders dan Jonathan David mogen zijn. Een mening die vandaag wel meer mensen zijn toegedaan, al is dat wellicht niet meer dan een magere troost. De trofee zelf, die staat immers voor altijd bij Verschaeren in de kast. Aan beiden om er nu de juiste motivatie uit te putten.

POLL: Is Verschaeren volgens u terecht de Belofte v/h Jaar?

Match van 20 miljoen: de monumentale inzet van Gent in Rome

Messi houdt zich niet in: "Barça heeft geen niveau voor CL-winst"

Lawrence komt met goed nieuws voor Anderlecht

Vandaag 20 Februari 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Match van 20 miljoen: de monumentale inzet van Gent in Rome

De bekendste David van Italië staat in Firenze, vervaardigd door Michelangelo. In diens vroegere ...

72
{insert image alt}

De 4 werken van Vercauteren: hoe Anderlecht nog in PO I kan geraken

Zaterdagavond, omstreeks 22u15. Wanneer Lawrence Visser een einde maakt aan KV Mechelen tegen ...

1020
{insert image alt}

Bookmaker schat Europese kansen Club Brugge en AA Gent in!

Donderdagavond trekt ook de Europa League zich op gang en de twee resterende Belgische ...

269
{insert image alt}

Lawrence komt met goed nieuws voor Anderlecht

Hoewel de club beperkt was in haar financiële middelen, wist RSC Anderlecht in de wintermercato ...

15
{insert image alt}

Messi houdt zich niet in: "Barça heeft geen niveau voor CL-winst"

Lionel Messi zou al een tijdje niet tevreden zijn met de gang van zaken bij FC Barcelona en dat ...

19
{insert image alt}

Charleroi laat Mandanda na bijna negen jaar vertrekken

De winterse transferperiode is in Europa dan wel voorbij, in een aantal andere landen is de mercato ...

21
{insert image alt}

Van Persie voorspelt pijnlijke avond voor Club Brugge

Donderdagavond gaat de Europa League weer van start en Club Brugge mag meteen vol aan de bak in ...

129
{insert image alt}

Uitdagen gaat verder: Club neemt topaankoop United in vizier

Manchester United gaat donderdagavond op bezoek bij Club Brugge. In 2015 stond dezelfde confrontatie ...

163
{insert image alt}

De 11 namen: Clement verrast met debutant, geen De Gea en Fernandes

Club Brugge wil vanavond stunten tegen Manchester United. Blauw-Zwart moet het zonder Ruud Vormer en ...

384
{insert image alt}

Bruggeling blijft rustig: "Selectie Rode Duivels? Zou gek zijn"

Bij Club Brugge zal Charles De Ketelaere zo goed als zeker aan de aftrap staan tegen Manchester ...

109
{insert image alt}

Manchester United en AS Roma: bijna 1,3 miljard euro

Manchester United en AS Roma zijn twee grote namen in het voetbal, maar veel succes kennen ze dit ...

91
{insert image alt}

Zulte Waregem krijgt floptransfer al vervroegd teruggestuurd

Zulte Waregem wist al een heel deel spelers van de hand te doen in januari en februari, maar daar ...

105
{insert image alt}

'Onenigheid tussen Real en Ramos: vroegtijdige breuk dreigt'

Sergio Ramos is natuurlijk al vele jaren de onbetwiste captain van Real Madrid, maar volgens diverse ...

119
{insert image alt}

Hoe verging het de spelers van Club die in 2015 voetballes kregen van Man Utd?

In de zomer van 2015 ontving Club Brugge Manchester United in de voorrondes van de Champions League. ...

309
{insert image alt}

RB Salzburg liet parel van AA Gent schieten: "Ik testte er"

RB Salzburg kreeg al zeer veel lof voor zijn neus voor talent, onder meer Erling Haaland brak via ...

278
{insert image alt}

Club deelt steekje uit aan Man Utd: "Wanneer was jullie laatste CL-avond?"

Manchester United won in 2015 met 0-4 bij Club Brugge en dat was in de voorrondes van de Champions ...

317
{insert image alt}

Belgische clubs in Rome: Keizer Totti, Mornar en Leye

AS Roma is geen Europese topclub meer. Het kende nog wel een stuiptrekking door eens de halve finale ...

59
{insert image alt}

"Ik denk dat Vertonghen pas een optie is als Martínez of Blind wegvalt"

Jan Vertonghen is bij Tottenham Hotspur op een zijspoor beland en wordt al een tijdje nadrukkelijk ...

63

Gisteren 19 Februari 2020

{insert image alt}

Mourinho druipt af: "Alsof je naar de oorlog gaat zonder kogels"

In de heenwedstrijden van de achtste finales in de Champions League, heeft Tottenham Hotspur ...

179
{insert image alt}

'Juventus wil uitpakken: Pogba en Bayern-ster in vizier'

Juventus probeert inmiddels al een tijdje om Paul Pogba terug te halen, maar de Franse middenvelder ...

187
{insert image alt}

Clement zet supporters Club stevig met voeten op de grond

Club Brugge heeft tot dusver een uitstekend parcours afgelegd in Europa. Blauw-Zwart slaagde erin om ...

438
{insert image alt}

Zondebok bij Spurs: "Geen bijzondere speler, meer een strijkplank"

Tottenham Hotspur had gehoopt zijn grijze seizoen te kleuren in de Champions League en de prestaties ...

279
{insert image alt}

CL: Tottenham flirt met uitschakeling, Atalanta haalt verschroeiend uit

In de Champions League zal Tottenham Hotspur vol aan de bak moeten om de kwartfinale te halen. Toby ...

238
{insert image alt}

Engeland smult van De Bruyne: "Beste speler in Premier League"

Kevin De Bruyne moet nog een weekje wachten alvorens hij zijn duivels kan ontbinden in de Champions ...

360
{insert image alt}

Magistrale De Bruyne leidt City naar zege met doelpunt en assist

Kevin De Bruyne is helemaal klaar om volgende week te schitteren in de Champions League tegen Real ...

344
{insert image alt}

Gent heeft 'geheim wapen' tegen Roma: "Hij is blij om terug te zijn"

AA Gent plaatste zich als groepswinnaar voor de volgende ronde van de Europa League, maar kon ...

226
{insert image alt}

De Bruyne heerst opnieuw met doelpunt én assist (🎥)

Ondanks het Champions League-voetbal werd woensdagavond het Premier League-duel tussen Manchester ...

363
{insert image alt}

'United tóch met stevige basisploeg op Jan Breydel'

Voor Club Brugge is het lange wachten alweer voorbij, donderdag trekt de Europese campagne zich weer ...

387
{insert image alt}

Assist nummer 16: De Bruyne zorgt voor fenomenale cijfers

Ondanks het feit dat er woensdagavond twee wedstrijden in de Champions League werden afgewerkt, ...

166
{insert image alt}

DIW dolt met Anderlecht: "Comeback in PO I gepland voor 2046"

Door de nederlagen van Zulte Waregem en KRC Genk blijft RSC Anderlecht ondanks het verlies in ...

632
{insert image alt}

'Real wil paradepaardjes inzetten om Juventus-ster in te lijven'

In de zoektocht naar een nieuwe offensieve impuls is Real Madrid uitgekomen in Turijn. De ...

355
{insert image alt}

Lotto Park in het wit: Anderlecht-fans komen met ludieke actie

Één persoon gooide enkele weken geleden een bommetje naar Club-doelman Simon Mignolet, maar ...

661
{insert image alt}

Half-Belg Pereira op scherp voor clash met Club Brugge

Donderdag is het eindelijk zover. Dan krijgt Club Brugge de Engelse grootmacht Manchester United ...

281