Gouden Schoen 2019: de triomftocht van Vanaken

Foto: Gouden Schoen 2019: de triomftocht van Vanaken

Zoals verwacht draaide het uit op een felle tweestrijd, maar uiteindelijk kan slechts één iemand de beste zijn. Alle lof voor Dieumerci Mbokani ten spijt, is het dus Hans Vanaken die op het 66e gala van de Gouden Schoen zijn tweede exemplaar in ontvangst mocht nemen. Een bloemlezing van het parcours dat de draaischijf van Club Brugge daarvoor aflegde.

Vierenhalf jaar geleden is het nu dat Blauw-Zwart vier miljoen neertelde om de lange Lommelaar weg te plukken bij Lokeren. Een investering waarop ze in Jan Breydel tevreden mogen terugblikken, want Vanaken zijn palmares daar oogt almaar imposanter. Twee keer landskampioen, twee keer Profvoetballer van het Jaar en nu dus ook een tweede Gouden Schoen. Hoewel de middenvelder in 2019 net iets minder zijn stempel kon drukken dan het jaar voordien, toen hij een voet had in maar liefst 31 doelpunten en Club ook naar de titel leidde, was zijn niveau de afgelopen twaalf maanden dan ook andermaal indrukwekkend.

VERTROUWEN VAN VERHAEGHE

De basis werd gelegd in het voorjaar, al kwam Vanaken net als de rest van zijn team na de competitiestop eerst nog traag uit zijn winterslaap. Vlak voor de start van PO I vond hij de juiste vorm evenwel terug, wat naar goede gewoonte navolging kreeg in de eindronde – daar is de dirigent tenslotte altíjd op de afspraak. Met drie goals en vier assists, maar vooral ook de ene prima prestatie na de andere, hield hij Club Brugge lange tijd in het zog van KRC Genk. In de eindafrekening bleken de Limburgers net iets te sterk, maar achter de architecten van dat succes sprokkelde Vanaken zo in de eerste stemronde wel het meeste punten.In de zomer keerde allicht de belangrijkste spilfiguur van Genk, coach Philippe Clement, van de Luminus Arena terug naar Jan Breydel. Daar bleef Vanaken op post, want hoewel onder meer Ajax genoemd werd als mogelijke bestemming bleef concrete interesse voor 27-jarige dirigent blijkbaar uit. Vreemd, al gaven de geruchten Bart Verhaeghe wel voldoende reden om zijn absolute sterkhouder opnieuw een verbeterd contract aan te bieden. Vanaken bedankte voor het vertrouwen en schoot vlammend uit de startblokken. Zowel in eigen land áls in Europa, waar hij Club haast eigenhandig de Champions League in trapte.

BINNENKOPPER VOOR MARTINEZ

Of kopte, liever gezegd, want behalve vanop de stip toonde de middenvelder zich ook in de lucht uiterst trefzeker. Maar liefst vijf van zijn negen competitiedoelpunten dit seizoen scoorde hij met het hoofd, een indrukwekkende statistiek waar ook Roberto Martinez best rekening mee houdt. Indien een terugkeer van Marouane Fellaini uitblijft, kunnen de Rode Duivels een extra wapen in de lucht namelijk maar al te goed gebruiken. Een mening die ook de bondscoach zelf lijkt toegedaan, want na twee eerdere invalbeurten mocht Vanaken het voorbije najaar tot twee keer toe de 90 minuten volmaken in EK-kwalificatieduels.Hoewel de concurrentie uiteraard niet min is, lijkt zijn plek in de 23-koppige selectie voor komende zomer stilaan dan ook een binnenkopper voor Martinez. Zeker indien Vanaken zijn hoge niveau van het afgelopen jaar kan aanhouden. Indien hij er effectief bij is, mag er nog meer dan voor deze Gouden Schoen trouwens gerust een bedankje voor Clement af. De nieuwe trainer schoof wat met de spelmaker zijn rol door hem iets dieper op het terrein te posteren. Dichter bij doel dus, waardoor Vanaken zich minder moet moeien met de opbouw en vaker in de zestien kan penetreren. Met succes, zo getuigen de vele doelpunten.

VERANDERING MET VORMER

Terwijl hij zijn productie in vergelijking met vorig jaar zo nog wat verder op wist te krikken, gingen de assists drastisch omlaag. Waar Vanaken in 2018 nog goed was voor 17 beslissende passes, bleef hij de voorbije jaargang immers steken op ‘slechts’ zes stuks. Dit seizoen zit hij in de competitie zelfs nog maar aan twee eenheden, met vooral Ruud Vormer die de lakens lijkt uit te delen. Zonder afbreuk te doen aan de Nederlandse assistkoning, die door de kaap van 20 te ronden zelfs beter doet dan in zijn eigen Gouden Schoen-campagne van 2017, geven de cijfers wat dat betreft echter toch enigszins een vertekend beeld.Om te beginnen wijzigde Clement niet alleen in het veldspel Vanaken zijn functie, maar ook bij stilstaande fases. Waar de verantwoordelijkheden onder Ivan Leko nog verdeeld werden, is het nu namelijk steevast Vormer die trapt en – net zoals wanneer de bal via de combinatie op de flank belandt – Vanaken die postvat voor doel. Een logische keuze, al vallen zo natuurlijk wel enkele assists weg. Daarnaast is er nog de factor geluk. Terwijl haast elke pass die Vormer verstuurd in goud lijkt te veranderen, sprongen de Brugse spitsen dit seizoen maar al te vaak onbeholpen om met de kansen die Vanaken hen voorschotelde.

KEUZE VOOR CONSISTENTIE

Dat ook Vormer – en Simon Mignolet, Doelman v/h Jaar en zesde in de verkiezing – belangrijk is in het succes van Blauw-Zwart, bleek nog toen hij de helft van het CL-avontuur aan zijn neus zag voorbijgaan. Wie naar de vicekampioen van vorig seizoen én huidige competitieleider kijkt, merkt evenwel meteen wie de draaischijf is. Zeggen dat Club staat of valt met Vanaken is misschien net een brug te ver, maar veel zal het toch niet schelen. Als Clement één speler niet kan missen, is het hij dus wel. Gelukkig hoeft dat ook amper, want voor het derde jaar op rij telt de trouwe luitenant het meeste minuten achter zijn naam. 

 

De keuze voor Vanaken, die pas de vierde speler wordt die zichzelf opvolgt als laureaat en de eerste sinds Jan Ceulemans in 1986, is er dus eentje voor consistentie. 2019 was niet zijn beste jaar in Brugse loondienst – daarvoor was 2018 net iets te impressionant – maar wel voldoende om samen met zijn ploegmaats de Jupiler Pro League te domineren. Club sloot het afgelopen jaar namelijk af met een straf rapport van 86 op 117, oftewel 73 procent van de punten. Een flink pak beter dan het Antwerp van dichtste concurrent Mbokani, dat het moet stellen met amper 52 procent. Het teamsucces gaf hier wellicht dus de doorslag.

KONING VANAKEN

Trofeeën leverden al die punten echter niet op, want de titel ging naar Genk terwijl KV Mechelen de beker veroverde. Een vierde opeenvolgende Gouden Schoen, een gala dat Club dus al sinds 2016 domineert, kan nu als een kleine troostprijs gelden. Het koesteren ervan duurt wel best niet te lang, vermits zondag al een bezoek aan aartsrivaal Anderlecht wacht. Daar moet de volgende stap worden gezet richting het eremetaal dat de Bruggelingen écht voor ogen hebben: de landstitel. Ook voor Vanaken blijft dat doelstelling nummer één, al mag hij zich als winnaar van de laatste vier individuele prijzen in ons land gerust even koning te rijk wanen. Wie zelfs Dieu kan verslaan, heerst immers over de JPL. Hans Vanaken, Gouden Schoen 2018 én 2019. Op naar drie op een rij, nooit eerder gedaan, in 2020?

POLL: Is Vanaken volgens u de verdiende winnaar?

De 11 namen: Clement verrast met debutant, geen De Gea en Fernandes

Match van 20 miljoen: de monumentale inzet van Gent in Rome

Manchester United en AS Roma: bijna 1,3 miljard euro

Vandaag 20 Februari 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Match van 20 miljoen: de monumentale inzet van Gent in Rome

De bekendste David van Italië staat in Firenze, vervaardigd door Michelangelo. In diens vroegere ...

2
{insert image alt}

De 4 werken van Vercauteren: hoe Anderlecht nog in PO I kan geraken

Zaterdagavond, omstreeks 22u15. Wanneer Lawrence Visser een einde maakt aan KV Mechelen tegen ...

1012
{insert image alt}

Bookmaker schat Europese kansen Club Brugge en AA Gent in!

Donderdagavond trekt ook de Europa League zich op gang en de twee resterende Belgische ...

261
{insert image alt}

De 11 namen: Clement verrast met debutant, geen De Gea en Fernandes

Club Brugge wil vanavond stunten tegen Manchester United. Blauw-Zwart moet het zonder Ruud Vormer en ...

183
{insert image alt}

Bruggeling blijft rustig: "Selectie Rode Duivels? Zou gek zijn"

Bij Club Brugge zal Charles De Ketelaere zo goed als zeker aan de aftrap staan tegen Manchester ...

62
{insert image alt}

Manchester United en AS Roma: bijna 1,3 miljard euro

Manchester United en AS Roma zijn twee grote namen in het voetbal, maar veel succes kennen ze dit ...

55
{insert image alt}

Zulte Waregem krijgt floptransfer al vervroegd teruggestuurd

Zulte Waregem wist al een heel deel spelers van de hand te doen in januari en februari, maar daar ...

63
{insert image alt}

'Onenigheid tussen Real en Ramos: vroegtijdige breuk dreigt'

Sergio Ramos is natuurlijk al vele jaren de onbetwiste captain van Real Madrid, maar volgens diverse ...

77
{insert image alt}

Hoe verging het de spelers van Club die in 2015 voetballes kregen van Man Utd?

In de zomer van 2015 ontving Club Brugge Manchester United in de voorrondes van de Champions League. ...

276
{insert image alt}

RB Salzburg liet parel van AA Gent schieten: "Ik testte er"

RB Salzburg kreeg al zeer veel lof voor zijn neus voor talent, onder meer Erling Haaland brak via ...

214
{insert image alt}

Club deelt steekje uit aan Man Utd: "Wanneer was jullie laatste CL-avond?"

Manchester United won in 2015 met 0-4 bij Club Brugge en dat was in de voorrondes van de Champions ...

295
{insert image alt}

Belgische clubs in Rome: Keizer Totti, Mornar en Leye

AS Roma is geen Europese topclub meer. Het kende nog wel een stuiptrekking door eens de halve finale ...

51
{insert image alt}

"Ik denk dat Vertonghen pas een optie is als Martínez of Blind wegvalt"

Jan Vertonghen is bij Tottenham Hotspur op een zijspoor beland en wordt al een tijdje nadrukkelijk ...

56
{insert image alt}

Vadis klaar voor stunt tegen AS Roma: "Wel nederig zijn"

AA Gent rekent op zijn ervaren pionnen zoals Laurent Depoitre, Sven Kums en Vadis Odjijda om AS Roma ...

63
{insert image alt}

EXCLUSIEF Borkelmans: "Premier League kent Mata al, David is een topper"

Club Brugge en AA Gent koesteren hoge ambities en willen in de Europa League stunten tegen ...

196
{insert image alt}

'Juventus wil met verrassende spelersruil Pogba binnenhalen'

Juventus aasde al de hele vorige zomer op Paul Pogba, maar kon Manchester United toen niet verleiden ...

130
{insert image alt}

Van Persie geeft Club weinig hoop tegen Man Utd

Om 18u55 mag Club Brugge weer aan zijn Europees avontuur beginnen. In het Jan Breydelstadion kijken ...

233
{insert image alt}

OHL droomt nog van periodetitel: "Hebben het wel niet meer in eigen handen"

In 1B staat komend weekend al de voorlaatste speeldag van de tweede periode en de titelstrijd is er ...

87

Gisteren 19 Februari 2020

{insert image alt}

Mourinho druipt af: "Alsof je naar de oorlog gaat zonder kogels"

In de heenwedstrijden van de achtste finales in de Champions League, heeft Tottenham Hotspur ...

174
{insert image alt}

'Juventus wil uitpakken: Pogba en Bayern-ster in vizier'

Juventus probeert inmiddels al een tijdje om Paul Pogba terug te halen, maar de Franse middenvelder ...

183
{insert image alt}

Clement zet supporters Club stevig met voeten op de grond

Club Brugge heeft tot dusver een uitstekend parcours afgelegd in Europa. Blauw-Zwart slaagde erin om ...

433
{insert image alt}

Zondebok bij Spurs: "Geen bijzondere speler, meer een strijkplank"

Tottenham Hotspur had gehoopt zijn grijze seizoen te kleuren in de Champions League en de prestaties ...

271
{insert image alt}

CL: Tottenham flirt met uitschakeling, Atalanta haalt verschroeiend uit

In de Champions League zal Tottenham Hotspur vol aan de bak moeten om de kwartfinale te halen. Toby ...

238
{insert image alt}

Engeland smult van De Bruyne: "Beste speler in Premier League"

Kevin De Bruyne moet nog een weekje wachten alvorens hij zijn duivels kan ontbinden in de Champions ...

346
{insert image alt}

Magistrale De Bruyne leidt City naar zege met doelpunt en assist

Kevin De Bruyne is helemaal klaar om volgende week te schitteren in de Champions League tegen Real ...

342
{insert image alt}

Gent heeft 'geheim wapen' tegen Roma: "Hij is blij om terug te zijn"

AA Gent plaatste zich als groepswinnaar voor de volgende ronde van de Europa League, maar kon ...

217
{insert image alt}

De Bruyne heerst opnieuw met doelpunt én assist (🎥)

Ondanks het Champions League-voetbal werd woensdagavond het Premier League-duel tussen Manchester ...

354
{insert image alt}

'United tóch met stevige basisploeg op Jan Breydel'

Voor Club Brugge is het lange wachten alweer voorbij, donderdag trekt de Europese campagne zich weer ...

386
{insert image alt}

Assist nummer 16: De Bruyne zorgt voor fenomenale cijfers

Ondanks het feit dat er woensdagavond twee wedstrijden in de Champions League werden afgewerkt, ...

164
{insert image alt}

DIW dolt met Anderlecht: "Comeback in PO I gepland voor 2046"

Door de nederlagen van Zulte Waregem en KRC Genk blijft RSC Anderlecht ondanks het verlies in ...

623
{insert image alt}

'Real wil paradepaardjes inzetten om Juventus-ster in te lijven'

In de zoektocht naar een nieuwe offensieve impuls is Real Madrid uitgekomen in Turijn. De ...

337
{insert image alt}

Lotto Park in het wit: Anderlecht-fans komen met ludieke actie

Één persoon gooide enkele weken geleden een bommetje naar Club-doelman Simon Mignolet, maar ...

654
{insert image alt}

Half-Belg Pereira op scherp voor clash met Club Brugge

Donderdag is het eindelijk zover. Dan krijgt Club Brugge de Engelse grootmacht Manchester United ...

280