Godslastering op Gouden Schoen: waarom Mbokani verdiende te winnen

Godslastering op Gouden Schoen: waarom Mbokani verdiende te winnen

Hans Vanaken of Dieumerci Mbokani. Al weken voor de uitreiking van de Gouden Schoen 2019 werd het duidelijk dat één van beide toppers de felbegeerde trofee in ontvangst zou nemen. Zowel Vanaken als Mbokani drukten met overmacht hun stempel op het voorbije Belgische voetbaljaar. Twee unieke profielen en twee totaal verschillende voetballers, maar beide van onschatbare waarde voor Club Brugge en Antwerp. Met amper 19 punten voorsprong trok uiteindelijk Vanaken aan het langste eind. Nochtans had een tweede Gouden Schoen ook Mbokani, winnaar in 2012, zeker niet misstaan.

“Mbokani is bepalender voor Antwerp dan Vanaken voor Club Brugge,” Peter Vandenbempt (Sporza)

Voor het tweede jaar op rij werd geen speler van RSC Anderlecht naar voren geschoven als kandidaat-winnaar van de Gouden Schoen. Pijnlijk. In de zomermaanden van 2019 werd Mbokani nog te oud en te duur bevonden door Sporting, ook al bedroeg de financiële kloof slechts 200.000 euro op jaarbasis. Nog pijnlijker. 



Bovendien was Mbokani in 2019 met voorsprong de vlotst scorende aanvaller op de Belgische velden, de meest balvaste en de invloedrijkste. Kortom: gewoon de beste. Pijnlijker wordt het niet voor Anderlecht. Al een half seizoen lang moeten Kompany & Co. de klasse en superioriteit van Mbokani aanschouwen. Wat als? 

“We moeten kijken naar wat Mbokani in 2019 heeft gepresteerd,” Steven Defour (Het Laatste Nieuws)

In de zomer van 2018 loodste sportieve baas Luciano D'Onofrio de oude maar talentvolle Congolees naar de Bosuil. Het was een prestigetransfer van de ambitieuze Antwerpenaren, maar nog meer een weldoordachte zet. Mbokani maakte zijn grote doorbraak als profvoetballer bij Standard, onder de vleugels van de Italo-Belg. Slechts weinigen kunnen de kwaliteiten als het karakter van Mbokani zo goed inschatten als Don Luciano. 

Paul Gheysens betaalde flink voor een toenmalig 33-jarige routinier, maar het was de financiële inspanning meer dan waard. Onder impuls van een indrukwekkende Mbokani eindigde Antwerp het seizoen 2018-2019 als zesde in de reguliere competitie. Bijgevolg haalde The Great Old voor het eerst in de clubgeschiedenis zelfs play-off I. In 2019 schreef Dieu voor het eerst geschiedenis in Antwerpen.

Maar Antwerp nam niet deel aan de nacompetitie om slechts een meeloper te zijn. Dankzij vier doelpunten van Mbokani eindigde de club zowaar nog op een onverhoopte vierde plaats in play-off I. Bovendien werd Sporting Charleroi nog eens verslagen in de finale van de play-offs met als inzet de kwalificatierondes voor de Europa League. Dieu schoot zijn ploeg Europa in dankzij twee doelpunten tegen de Carolo's …

“Het zou niet meer dan normaal zijn als Mbokani de Gouden Schoen wint,” Laszlo Bölöni (Het Laatste Nieuws)

Mbokani voetbalt in de herfst van zijn carrière – want hij lijkt nog jaren verwijderd van zijn wintertijd – beter dan ooit. Zijn impact op het voetbal én de resultaten bij Antwerp zijn dan ook overweldigend. In het kalenderjaar 2019 kon Antwerp 66 doelpunten maken in de Jupiler Pro League, en daarvan scoorde Mbokani er eigenhandig 22 stuks. Omgerekend is Dieu goed voor 33% van de algehele Antwerpse doelpuntenproductie in 2019. Dat zijn statistieken voor topspitsen …



Een spits vinden met zo'n impact is moeilijk, zo niet onmogelijk. Club Brugge scoort dit seizoen aan de lopende band met nu al 46 competitiedoelpunten, maar Okereke – de meest scorende Brugse spits – heeft maar een aandeel van bijna 20%. Kemar Roofe van Anderlecht komt wel aardig in de buurt met 30%, maar is qua efficiëntie een stuk minder dan Mbokani. Roofe scoort 0,44 doelpunt per 90 minuten, terwijl Mbokani momenteel 0,66 doelpunt per 90 minuten haalt.

“Momenteel is hij de beste aanvaller in de Belgische competitie. Voor mij zelfs de beste speler tout court,” Dino Arslanagic (Sport/Voetbalmagazine)

Voorzitter Gheysens voert een rationeel maar ambitieus beleid bij Antwerp. Gestaag moet zijn club jaarlijks stappen zetten in het Belgisch voetballandschap. De voorbije twee jaargangen lukte dat zonder problemen, en dit seizoen lijkt Antwerp in een nieuwe fase aanbeland te zijn: een stabiele topclub vprmen. Play-off I zal zonder veel verrassingen worden gehaald, en ook de finale van de Croky Cup lonkt nog. 

Gheysens wéét dat Mbokani zijn grootste architect is van het huidige succes. “Ik denk dat het talent van Mbokani uitzonderlijk is,” verklaarde de preses aan Sporza. Van een immer kritische Gheysens kan zo'n uitspraak wel tellen. En dat ondanks het feit dat Mbokani 34 jaar is. Daar kunnen ze bij Anderlecht misschien wel nog wat van leren …

"Mbokani is het probleem van Antwerp. Als hij er niet is, of hij is niet op de afspraak, dan hebben ze een probleem,” Jelle Van Damme (Le Grand Débrief)

Vandaag is Mbokani de meest scorende voetballer van de nationale competitie, maar ook over het ganse kalenderjaar 2019 heeft de Congolese klasbak niemand te vrezen. Voor de relevantie bekeken we enkel spelers die in 2019 minimum 15 competitiewedstrijden afwerkten. 

Vorig jaar lukte Mbokani 22 doelpunten – plus 5 assists – en daarmee troeft hij (ex-?)Sint-Truidenspits Yohan Boli af, die 5 stuks minder kon scoren. De derde in het rijtje is … Hans Vanaken. Als middenvelder is dat toch wel een erg opmerkelijke statistiek. 



“Qua spitsen heb ik er weinigen beter gezien dan Mbokani,” Steven Defour (Het Laatste Nieuws)

In het huidige seizoen laat Mbokani een grotere voetafdruk na op het Belgisch voetballandschap dan tijdens de jaargang 2018-2019. Van zijn totale doelpuntenproductie anno 2019 (22) maakte de ervaren spits er 14 in het actuele seizoen. Daarboven gaf Dieu ook al 4 assists. Dat wil zeggen dat Mbokani een rechtstreeks aandeel had in 18 van de 39 Antwerpse competitiedoelpunten dit seizoen. Dat is een impact van maar liefst 46%.

Mbokani is dan ook zonder twijfel de enige speler die zo'n grote invloed heeft op zijn ploeg. Bij de andere ploegen in de huidige top zes is Ruud Vormer dit seizoen rechtstreeks betrokken bij 13 doelpunten (28%), Kaveh Rezaei bij 10 doelpunten (28%), Jonathan David bij 15 doelpunten (37%), Maxime Lestienne bij 10 doelpunten (27%) en Onür Kaya bij 9 doelpunten (29%). Het is duidelijk: geen enkele speler heeft zo'n groot effect op zijn ploeg zoals Mbokani.



WIE DE SCHOEN PAST, TREKKE HEM AAN

In de zomer van 2018 voorspelden weinig waarnemers dat Dieumerci Mbokani überhaupt nog in de running zou zijn voor een tweede Gouden Schoen. Toch flikte de Congolees het bijna om op 34-jarige leeftijd het felbegeerde eremetaal in de wacht te slepen. In 2019 reikten zijn statistieken, invloed en spelniveau tot ongeziene hoogtes, waarbij hij vaak eigenhandig het Antwerpse team op sleeptouw nam. En dat terwijl Hans Vanaken een geoliede machine met meerdere toppers in élke linie ter zijner beschikking had. Alleen al daarom verdiende Mbokani zijn tweede Gouden Schoen.

Opgelet: het contract van Mbokani loopt af op 30 juni 2020. Een verlengd verblijf op de Bosuil zit er zeker in, maar Dieu eist minimum twee contractjaren. Dat vindt Geysens voorlopig nog iets te lang voor een 34-jarige. Hebben we dit al eens eerder gehoord? Daarnaast laat Mbokani ook andere opties open. Hallo, Anderlecht? 

POLL: Moest Mbokani de Gouden Schoen winnen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

2
2
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

164
164
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

387
387
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

111
111
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

770
770
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

188
188
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

208
208
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

685
685
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

262
262
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

105
105
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

94
94
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

602
602
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

493
493
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

149
149
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1789
1789