Jan Breydel 2.0: de listige zet van Bart Verhaeghe

Foto: Jan Breydel 2.0: de listige zet van Bart Verhaeghe

Breaking news, zo tweette Club Brugge vlak voor de ingang van het weekend, al was dat nieuws toen eigenlijk al bekend. Na een frustrerende strijd van 14 jaar kondigde voorzitter Bart Verhaeghe trots aan dat er eindelijk een doorbraak in het aanslepende stadiondossier werd bereikt. Tegen 2022 moet de nieuwe voetbaltempel er staan, zij het niet op een van de vele locaties die het afgelopen decennium de revue passeerden maar wel op de huidige site van Jan Breydel. Een listige zet, zo blijkt wanneer we de plannen ontleden.

Loppem, Chartreuse, Knokke-Heist en als laatste de Blankenberge Steenweg, waar stadsgenoot Cercle nu mag proberen om de vereiste vergunningen in orde te krijgen. Stuk voor stuk opties die de voorbije jaren van tafel werden geveegd. Oost west, thuis best, dacht Blauw-Zwart dan maar, en dus blijft de Olympialaan in Sint-Andries ook de komende jaren het toneel waar Club haar ambities waar wil maken. Niet in het Jan Breydelstadion, dat eens beide bezetters hun intrek hebben genomen in hun nieuwe woonst zal worden omgetoverd tot een parking met park. Wel in een gloednieuwe tempel op de huidige oefenvelden ernaast.

FINANCIËLE MAXIMALISATIE

Dat Verhaeghe zijn oorspronkelijke plannen liet vallen en zich achter dit alternatief besloot te scharen, is geen verrassing. Na alle procedures is tenslotte niet alleen het Brugse geduld, maar om de preses te citeren ook het Jan Breydelstadion zélf op. Hoewel sindsdien uiteraard de nodige aanpassingen gebeurden, is het in 1975 gebouwde complex immers hopeloos verouderd en niet meer conform met de normen van deze tijd. Noch op het vlak van comfort voor de supporters, noch wat financiële maximalisatie betreft. Nieuwe investeringen lijken echter zinloos, vermits het nu toch al geruime tijd de bedoeling is om te verhuizen.Wanneer we het hebben over de inkomsten die Club vandaag laat liggen spreken we trouwens niet alleen over de nood aan meer loges en business seats, maar vooral over de hoeveelheid zitjes in het algemeen. Jan Breydel telt in theorie een capaciteit van iets meer dan 29.000 plaatsen, al gaan daarvan natuurlijk nog een aantal uit naar tegenstanders en pers. Ruwweg geschat blijven er zo nog een 27 000-tal plekjes over, waarvan 24.000 bezet worden door fans met een abonnement. Die gingen dit seizoen sneller dan ooit de deur uit, dat de Bruggelingen liever telkens 40.000 tickets zouden aanbieden willen we dus best geloven.

HINDER & OVERLAST

Het nieuwe voorstel werd door het leeuwendeel van de aanhang dan ook op gejuich ontvangen, al viel op sociale media en supportersfora toch telkens weer dezelfde bedenking te horen. Samen met de mogelijke overlast voor de buurtbewoners roept namelijk vooral de mobiliteitskwestie veel vraagtekens op. Als het nu al zo moeilijk manoeuvreren is op matchdagen, wat zal dat dan geven wanneer plots 10.000 man extra opdaagt? Tenslotte telt Club Brugge fans over het hele land, die zich dus veelal met de auto door de lokale woonwijken murwen. Zeker aangezien de opties op het vlak van openbaar vervoer daar eerder beperkt zijn.Ook parkeergelegenheid is een issue, al wordt daar dus al enigszins een mouw aan gepast eens Cercle verhuist – voorlopig evenmin een sinecure. Daarnaast mogen we ons volgens burgemeester Dirk De fauw aan nieuwe 'groene' parkings verwachten, wordt er een perimeter exclusief voor bewoners voorzien en zullen shuttlediensten de supporters van en naar randparkings voeren. Mooie plannen, al blijft het bang afwachten of de locals dat ook zo zien. Samen met milieuverenigingen, politieke instanties en concurrenten als Antwerp-voorzitter Paul Gheysens liepen de vorige dossiers immers precies op dat heikel thema spaak.

BETER EEN GOEDE BUUR ...

Tot slot oppert De fauw dat nu slechts om de twee weken zal worden gevoetbald op de site in plaats van elk weekend, een stelling die wel pas opgaat eens Cercle een oplossing heeft gevonden. In de tussentijd gaat de huidige gang van zaken gewoon verder, zij het wel met 10.000 man meer over de vloer. Bovendien zullen ook de werken voor flink wat overlast zorgen, al lijkt het wel de intentie om die aan een rotvaart uit te gaan voeren. Maar best ook, want tijdens de bouw blijft Club zelf dus eveneens actief in Jan Breydel. Champions League-voetbal naast een werf: ideale omstandigheden kunnen we het bezwaarlijk noemen.Hoewel het vrijdag even leek alsof ze de eerste steen daags nadien al zouden leggen, is het nu nog veel te vroeg om victorie te kraaien. Het stadsbestuur zet wel eindelijk haar schouders onder het project, en dus is enige feeststemming gerust op zijn plaats. Met hier en daar ook al de nodige tegenwind is het echter nog maar de vraag of de omgevingsvergunning nog voor nieuwjaar, zoals Verhaeghe het zelf zou willen, in orde zal komen. Of Cercle plots wél vaart zal krijgen in het dossier aan de Blankenbergse Steenweg valt ook nog af te wachten. Al lijkt de weldra dus misschien letterlijke buur dat op dit moment bijzaak te vinden.

LISTIGE ZET

Dankzij de nieuwe plannen met de huidige ligging zet Club voor het eerst sinds jaren een fikse stap vooruit richting een stadion dat er eigenlijk al acht jaar had moeten staan, dus dat die hete aardappel daarbij wordt doorgeschoven naar Cercle neemt Blauw-Zwart er graag bij. In welke mate we er écht mogen vanuit gaan dat de stadsgenoten snel van elkaar gescheiden zullen worden, is zo evenwel nog een ander paar mouwen. Per slot van rekening moet de Vereniging net zo goed nog toestemming krijgen om op de nieuwe locatie aan de slag te gaan, een project dat de rode lantaarn op niet al te veel enthousiasme lijkt te ontvangen.In zijn haast om eindelijk een nieuwe voetbaltempel neer te poten, deed Verhaeghe dan ook een beroep op een listige zet. Door zich te wenden tot de huidige site, vermijdt de Brugse voorzitter de obstakels die hem in het verleden de weg blokkeerden. De omgeving kan iets minder protesteren, want zij zijn de drukte op wedstrijddagen gewend. Gheysens en co kunnen hem dan weer geen strobreed in de weg leggen, want zij hebben hier geen inspraak. En tot slot zijn de politieke instanties en milieuverenigingen tevreden, want zij zien geen nieuwe gronden genuttigd worden. Of toch althans niet voor het stadion van Club Brugge.

ROOSKLEURIG BLAUW-ZWART

Of Cercle wél snel een nieuwe thuis vindt zullen we nog zien, maar in de tussentijd is hun nakende verhuis alvast hoopvolle toekomstmuziek voor een omgeving die overlast vreest. Opnieuw, een sluwe zet. Een gedwongen vertrek ook, al speelt de Vereniging wat Club betreft allicht desnoods nog jaren in Jan Breydel. Als zij er zelf maar zo snel mogelijk kunnen beschikken. Door alles zo rooskleurig mogelijk voor te stellen, doet Blauw-Zwart daarom haar uiterste best om bij alle betrokken partijen – van bewoners over fans tot de politiek – elke twijfel weg te nemen. In al zijn enthousiasme liep Verhaeghe misschien wel wat op de zaken vooruit, net zoals hij dat eerder deed bij de BeNeLiga. Kwalijk kunnen we het hem nu echter niet nemen, want geduld heeft hij in dit dossier genoeg getoond. De tijd om actie te ondernemen en Club Brugge het stadion te geven waar het al zo lang op wacht, is aangebroken. De nadelen van zijn nieuwe en listige plan, die neemt hij er maar al te graag bij.

POLL: Wat vindt u van de stadionplannen van Club Brugge?

'Chelsea wil Mertens nog deze maand binnenhalen'

'FC Barcelona richt zijn pijlen op verrassende spits'

Diego Capel (ex-Anderlecht) verrast met bizarre transfer

Vandaag 29 Januari 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Quo Vadis: waarom Odjidja een kans op een EK-selectie verdient

Voor nieuwjaar leek de titelstrijd in de ogen van velen al zo goed als gestreden, maar kijk: begin ...

229
{insert image alt}

De rentree van Lamkel Zé: Hoe de Bosuil hem opnieuw in de armen sluit

Didier Lamkel Zé. Zou er dit seizoen vaker geschreven zijn over een speler van de Jupiler Pro ...

1044
{insert image alt}

Didillon in, Coucke out: doordachte keuze of pure paniek in Genk?

Van een omwenteling gesproken. De overgang van Thomas Didillon naar Genk leek voor dit weekend nog ...

2653
{insert image alt}

Cercle Brugge laat ex-speler van FC Barcelona al vertrekken

Cercle Brugge leek afgelopen zomer een zeer leuke transfer te hebben afgerond. Het haalde Jordi ...

1
{insert image alt}

Gaat KRC Genk dure zomeraankoop alweer uitlenen?

De zomermercato van KRC Genk was tot op heden geen succes .Miljoenenaankopen Paul Hrosovsky, Ianis ...

57
{insert image alt}

Diego Capel (ex-Anderlecht) verrast met bizarre transfer

Diego Capel is één van de miskopen die RSC Anderlecht de afgelopen vijf seizoenen deed. De Spaanse ...

64
{insert image alt}

'Zidane overweegt na kletterende ruzie met Perez Real te verlaten'

Real Madrid staat dan wel aan de leiding in La Liga en ook in de Champions League staat het gewoon ...

61
{insert image alt}

'Kabasele (ex-Anderlecht) probeert contract in Polen te versieren'

Kent u Nathan Kabasele nog? De aanvaller maakte in 2010 als amper 16-jarige zijn debuut in de ...

45
{insert image alt}

AS Eupen ziet einde komen aan bizarre transfersoap

AS Eupen kampeert dit seizoen in de rechterkolom, maar met een voorsprong van twaalf punten op ...

35
{insert image alt}

'Chelsea wil Mertens nog deze maand binnenhalen'

De toekomst van Dries Mertens is nog steeds een groot vraagteken en de Rode Duivel werd de voorbije ...

286
{insert image alt}

'FC Barcelona richt zijn pijlen op verrassende spits'

FC Barcelona kreeg deze maand een serieuze opdoffer te verwerken met het langdurig uitvallen van ...

100
{insert image alt}

Zulte Waregem laat flankaanvaller naar Portugal vertrekken

Zulte Waregem is deze maand vooral bezig met het stroomlijnen van zijn kern. Met Srarfi werd er tot ...

106
{insert image alt}

'Lukebakio en Boyata mogen alweer fraaie ploegmaat verwelkomen'

De komende dagen kan er uiteraard nog één en ander veranderen, maar tot dusver is Hertha BSC één ...

73
{insert image alt}

Sint-Truiden eert Doelman van het Jaar Mignolet op originele wijze

Onlangs werd Simon Mignolet op het Gala van de Gouden Schoen uitgeroepen tot Doelman van het Jaar, ...

173
{insert image alt}

"Als Anderlecht zo blijft spelen, zal het geen zeven keer miraculeus ontsnappen"

Anderlecht mag nog steeds hopen op Play-Off I nadat het afgelopen weekend met 1-2 ging winnen op het ...

271
{insert image alt}

Bondsvoorzitter Bayat: "Ik geloof niet in de BeNeLiga"

De jongste weken kwamen de plannen voor een eventuele BeNeLiga weer op de voorgrond na een positieve ...

114
{insert image alt}

'Martinez stelt pittige eisen voor contractverlenging bij Rode Duivels'

De voorbije weken zaten de KBVB en Roberto Martinez rond de tafel om een contractverlenging te ...

520
{insert image alt}

'Gerecht neemt drie transfers van Standard onder de loep'

De nasleep van 'Operatie Propere Handen', het grootschalige onderzoek naar financiële wantoestanden ...

233

Gisteren 28 Januari 2020

{insert image alt}

Sky Italia: "AC Milan onderhandelt met Anderlecht over transfer Saelemaekers"

Anderlecht is nog altijd op zoek naar een linksachter en een spits, maar de financiële middelen om ...

655
{insert image alt}

'Cercle Brugge kan aanvaller in Spanje slijten'

Cercle Brugge heeft deze zomer al een pak nieuwe spelers aangetrokken, maar om plaats te maken voor ...

223
{insert image alt}

Bloedbad in de lagere reeksen zet zich door met nieuw faillissement

De voorbije dagen werd duidelijk dat er in de lagere reeksen een bloedbad aan de gang is, want heel ...

677
{insert image alt}

Kompany : "Rensenbrink belichaamde wat Anderlecht kon zijn"

Anderlecht verloor zaterdag één van zijn grootste iconen, want in Nederland overleed Robbie ...

127
{insert image alt}

Geen Wembley voor Tielemans na late goal Trezeguet (ex-RSCA)

Youri Tielemans zal voorlopig geen eerste prijs in Engelse loondienst winnen. De Rode Duivel ...

311
{insert image alt}

AC Milan pakt uit met pakkend eerbetoon aan Kobe Bryant (🎥)

De voorbije dagen was de sportwereld in rouw na het overlijden van Kobe Bryant in een ...

83
{insert image alt}

'KVO-flop Zivkovic maakt verrassende transfer naar de Premier League'

In het tijdperk-Coucke keek KV Oostende niet op een miljoentje meer of minder, maar niet alle dure ...

219
{insert image alt}

Denayer dropt hint over zijn toekomst: "Waarom niet?"

Jason Denayer kende een woeliig begin van zijn carrière, want Manchester City leende hem elk ...

243
{insert image alt}

Bouwt Cercle een tweede stadion op Jan Breydel?

Het stadiondossier in Brugge kreeg onlangs een verrassende nieuwe wending. Club Brugge zou zijn ...

1276
{insert image alt}

'Barça komt na afspringen transfer weer aankloppen bij Ajax'

FC Barcelona kreeg deze maand een serieuze opdoffer te verwerken met het langdurig uitvallen van ...

513
{insert image alt}

'Gesjoemel met transfer Edmilson kan Standard zeer zware straf opleveren"

In augustus 2018 verkocht Standard Junior Edmilson aan het Qatarese Al Duhail, maar die transfer kan ...

767
{insert image alt}

'Carrasco lijkt transferhoop op te mogen bergen'

De wintermercato vat vrijdag zijn laatste week aan en ook voor een aantal Rode Duivels begint de ...

234
{insert image alt}

Vertonghen deze week nog weg bij Tottenham?

Tottenham Hotspur staat voor een gigantisch dilemma. Met Christian Eriksen (naar Internazionale) is ...

510
{insert image alt}

'Anderlecht klopte aan bij club uit Ligue I'

RSC Anderlecht wordt met tal van spelers in verband gebracht en de Brusselaars willen zich nog ...

546
{insert image alt}

'KRC Genk krijgt tweede monsterbod binnen op Berge'

Sander Berge is zeer gewild door Sheffield United en de Limburgers willen hem liever niet laten ...

2513