Jan Breydel 2.0: de listige zet van Bart Verhaeghe

Foto: Jan Breydel 2.0: de listige zet van Bart Verhaeghe

Breaking news, zo tweette Club Brugge vlak voor de ingang van het weekend, al was dat nieuws toen eigenlijk al bekend. Na een frustrerende strijd van 14 jaar kondigde voorzitter Bart Verhaeghe trots aan dat er eindelijk een doorbraak in het aanslepende stadiondossier werd bereikt. Tegen 2022 moet de nieuwe voetbaltempel er staan, zij het niet op een van de vele locaties die het afgelopen decennium de revue passeerden maar wel op de huidige site van Jan Breydel. Een listige zet, zo blijkt wanneer we de plannen ontleden.

Loppem, Chartreuse, Knokke-Heist en als laatste de Blankenberge Steenweg, waar stadsgenoot Cercle nu mag proberen om de vereiste vergunningen in orde te krijgen. Stuk voor stuk opties die de voorbije jaren van tafel werden geveegd. Oost west, thuis best, dacht Blauw-Zwart dan maar, en dus blijft de Olympialaan in Sint-Andries ook de komende jaren het toneel waar Club haar ambities waar wil maken. Niet in het Jan Breydelstadion, dat eens beide bezetters hun intrek hebben genomen in hun nieuwe woonst zal worden omgetoverd tot een parking met park. Wel in een gloednieuwe tempel op de huidige oefenvelden ernaast.

FINANCIËLE MAXIMALISATIE

Dat Verhaeghe zijn oorspronkelijke plannen liet vallen en zich achter dit alternatief besloot te scharen, is geen verrassing. Na alle procedures is tenslotte niet alleen het Brugse geduld, maar om de preses te citeren ook het Jan Breydelstadion zélf op. Hoewel sindsdien uiteraard de nodige aanpassingen gebeurden, is het in 1975 gebouwde complex immers hopeloos verouderd en niet meer conform met de normen van deze tijd. Noch op het vlak van comfort voor de supporters, noch wat financiële maximalisatie betreft. Nieuwe investeringen lijken echter zinloos, vermits het nu toch al geruime tijd de bedoeling is om te verhuizen.Wanneer we het hebben over de inkomsten die Club vandaag laat liggen spreken we trouwens niet alleen over de nood aan meer loges en business seats, maar vooral over de hoeveelheid zitjes in het algemeen. Jan Breydel telt in theorie een capaciteit van iets meer dan 29.000 plaatsen, al gaan daarvan natuurlijk nog een aantal uit naar tegenstanders en pers. Ruwweg geschat blijven er zo nog een 27 000-tal plekjes over, waarvan 24.000 bezet worden door fans met een abonnement. Die gingen dit seizoen sneller dan ooit de deur uit, dat de Bruggelingen liever telkens 40.000 tickets zouden aanbieden willen we dus best geloven.

HINDER & OVERLAST

Het nieuwe voorstel werd door het leeuwendeel van de aanhang dan ook op gejuich ontvangen, al viel op sociale media en supportersfora toch telkens weer dezelfde bedenking te horen. Samen met de mogelijke overlast voor de buurtbewoners roept namelijk vooral de mobiliteitskwestie veel vraagtekens op. Als het nu al zo moeilijk manoeuvreren is op matchdagen, wat zal dat dan geven wanneer plots 10.000 man extra opdaagt? Tenslotte telt Club Brugge fans over het hele land, die zich dus veelal met de auto door de lokale woonwijken murwen. Zeker aangezien de opties op het vlak van openbaar vervoer daar eerder beperkt zijn.Ook parkeergelegenheid is een issue, al wordt daar dus al enigszins een mouw aan gepast eens Cercle verhuist – voorlopig evenmin een sinecure. Daarnaast mogen we ons volgens burgemeester Dirk De fauw aan nieuwe 'groene' parkings verwachten, wordt er een perimeter exclusief voor bewoners voorzien en zullen shuttlediensten de supporters van en naar randparkings voeren. Mooie plannen, al blijft het bang afwachten of de locals dat ook zo zien. Samen met milieuverenigingen, politieke instanties en concurrenten als Antwerp-voorzitter Paul Gheysens liepen de vorige dossiers immers precies op dat heikel thema spaak.

BETER EEN GOEDE BUUR ...

Tot slot oppert De fauw dat nu slechts om de twee weken zal worden gevoetbald op de site in plaats van elk weekend, een stelling die wel pas opgaat eens Cercle een oplossing heeft gevonden. In de tussentijd gaat de huidige gang van zaken gewoon verder, zij het wel met 10.000 man meer over de vloer. Bovendien zullen ook de werken voor flink wat overlast zorgen, al lijkt het wel de intentie om die aan een rotvaart uit te gaan voeren. Maar best ook, want tijdens de bouw blijft Club zelf dus eveneens actief in Jan Breydel. Champions League-voetbal naast een werf: ideale omstandigheden kunnen we het bezwaarlijk noemen.Hoewel het vrijdag even leek alsof ze de eerste steen daags nadien al zouden leggen, is het nu nog veel te vroeg om victorie te kraaien. Het stadsbestuur zet wel eindelijk haar schouders onder het project, en dus is enige feeststemming gerust op zijn plaats. Met hier en daar ook al de nodige tegenwind is het echter nog maar de vraag of de omgevingsvergunning nog voor nieuwjaar, zoals Verhaeghe het zelf zou willen, in orde zal komen. Of Cercle plots wél vaart zal krijgen in het dossier aan de Blankenbergse Steenweg valt ook nog af te wachten. Al lijkt de weldra dus misschien letterlijke buur dat op dit moment bijzaak te vinden.

LISTIGE ZET

Dankzij de nieuwe plannen met de huidige ligging zet Club voor het eerst sinds jaren een fikse stap vooruit richting een stadion dat er eigenlijk al acht jaar had moeten staan, dus dat die hete aardappel daarbij wordt doorgeschoven naar Cercle neemt Blauw-Zwart er graag bij. In welke mate we er écht mogen vanuit gaan dat de stadsgenoten snel van elkaar gescheiden zullen worden, is zo evenwel nog een ander paar mouwen. Per slot van rekening moet de Vereniging net zo goed nog toestemming krijgen om op de nieuwe locatie aan de slag te gaan, een project dat de rode lantaarn op niet al te veel enthousiasme lijkt te ontvangen.In zijn haast om eindelijk een nieuwe voetbaltempel neer te poten, deed Verhaeghe dan ook een beroep op een listige zet. Door zich te wenden tot de huidige site, vermijdt de Brugse voorzitter de obstakels die hem in het verleden de weg blokkeerden. De omgeving kan iets minder protesteren, want zij zijn de drukte op wedstrijddagen gewend. Gheysens en co kunnen hem dan weer geen strobreed in de weg leggen, want zij hebben hier geen inspraak. En tot slot zijn de politieke instanties en milieuverenigingen tevreden, want zij zien geen nieuwe gronden genuttigd worden. Of toch althans niet voor het stadion van Club Brugge.

ROOSKLEURIG BLAUW-ZWART

Of Cercle wél snel een nieuwe thuis vindt zullen we nog zien, maar in de tussentijd is hun nakende verhuis alvast hoopvolle toekomstmuziek voor een omgeving die overlast vreest. Opnieuw, een sluwe zet. Een gedwongen vertrek ook, al speelt de Vereniging wat Club betreft allicht desnoods nog jaren in Jan Breydel. Als zij er zelf maar zo snel mogelijk kunnen beschikken. Door alles zo rooskleurig mogelijk voor te stellen, doet Blauw-Zwart daarom haar uiterste best om bij alle betrokken partijen – van bewoners over fans tot de politiek – elke twijfel weg te nemen. In al zijn enthousiasme liep Verhaeghe misschien wel wat op de zaken vooruit, net zoals hij dat eerder deed bij de BeNeLiga. Kwalijk kunnen we het hem nu echter niet nemen, want geduld heeft hij in dit dossier genoeg getoond. De tijd om actie te ondernemen en Club Brugge het stadion te geven waar het al zo lang op wacht, is aangebroken. De nadelen van zijn nieuwe en listige plan, die neemt hij er maar al te graag bij.

POLL: Wat vindt u van de stadionplannen van Club Brugge?

'Lazio wil Club Brugge aan gewenste transfer helpen'

'Eén struikelblok houdt Anderlecht van nieuwe aanvaller'

Noodlot slaat toe: seizoen Januzaj lijkt voorbij

Vandaag 03 Juli 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Geen haast voor Mannaert: hoe Club in een zetel zit

Terwijl de concurrentie in Gent en Antwerpen van de daken schreeuwt hoe de kloof met Club Brugge ...

1126
{insert image alt}

Race richting PO I: kan KV Mechelen stunt herhalen?

Het was een van dé meest prangende kwesties tijdens de debatten over de competitieformule voor het ...

1026
{insert image alt}

Noodlot slaat toe: seizoen Januzaj lijkt voorbij

In de Spaanse Primera Division nadert de ontknoping zienderogen, maar één Rode Duivel zal de ...

20
{insert image alt}

'Eén struikelblok houdt Anderlecht van nieuwe aanvaller'

RSC Anderlecht haalde met Timon Wellenreuther en Ilias Takidine al twee zomeraanwinsten in huis, ...

78
{insert image alt}

'Lazio wil Club Brugge aan gewenste transfer helpen'

Club Brugge hield het tot dusver bijzonder rustig op de transfermarkt, maar daar komt ongetwijfeld ...

161
{insert image alt}

'Setién verlaat Barcelona, akkoord met opvolger bereikt'

Quique Setién is bezig aan zijn laatste wedstrijden als trainer van Barcelona. Dat nieuws hing al ...

104
{insert image alt}

Imposante Courtois troeft topdoelmannen in heel Europa af

Real Madrid heeft donderdagavond opnieuw een grote stap richting de Spaanse landstitel gezet. De ...

105
{insert image alt}

Guardiola: "De Bruyne kan nóg beter doen"

Het is dat Liverpool met enkele straatlengtes voorsprong kampioen werd, of anders zou er helemaal ...

96
{insert image alt}

Waasland-Beveren blijft vechten: "BAS moet nu oordelen"

Op 15 mei besliste de Pro League dat Waasland-Beveren naar 1B moet degraderen, maar al snel werd ...

173
{insert image alt}

Ondanks oefenzege bezorgt Yaremchuk AA Gent domper

De voorbije dagen kwamen al enkele eersteklassers voor het eerst in actie in de voorbereiding om ...

217
{insert image alt}

Van Eetvelt mysterieus: "Delen onze plannen met Vranjes nog niet"

Anderlecht mocht de voorbije dagen al enkele nieuwe gezichten verwelkomen op training. Of beter ...

128
{insert image alt}

'Charleroi aast op nog drie aanwinsten deze zomer'

Charleroi pakte vorig seizoen zeer verrassend de derde plaats en wordt daarvoor ook beloond met een ...

53
{insert image alt}

'Antwerp zal flink deel van transfersom Buta moeten afstaan'

Antwerp won enkele dagen geleden zijn eerste oefenwedstrijd vlot met 5-0 tegen Brasschaat, waarbij ...

298
{insert image alt}

AA Gent legt in eerste oefenmatch Beerschot over de knie

De voorbije dagen kwamen al enkele eersteklassers voor het eerst in actie in de voorbereiding om ...

439
{insert image alt}

"Club Brugge was voor Batshuayi ideaal geweest om zich weer te lanceren"

In de Premier League wordt er intussen al een paar weken weer gevoetbald, maar Michy Batshuayi ...

741
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Anderlecht verkoopt talent, City kaapt target Club weg'

De meeste competities zijn weer van start gegaan, maar voorts werd in verschillende landen beslist ...

359
{insert image alt}

'Thiago wil overstappen naar de Premier League'

Thiago Alcantara gaat Bayern München deze zomer na zeven seizoenen verlaten. Dat claimt het Spaanse ...

138

Gisteren 02 Juli 2020

{insert image alt}

Hazard-loos Real doet gouden zaak in titelstrijd

Voor Real Madrid stond er vanavond alweer een levensbelangrijk duel op het programma. Het kreeg ...

221
{insert image alt}

Van Eetvelt weerlegt wild gerucht: "Zal langer blijven"

Karel Van Eetvelt heeft nog maar weinig rustige momenten gekend als CEO van Sporting Anderlecht. Dat ...

585
{insert image alt}

MARCA heeft plaats voor Hazard in erg bedenkelijk lijstje

Eden Hazard beleeft niet zijn beste seizoen, en dat geldt als een groot understatement. Enkele ...

416
{insert image alt}

De Bruyne dirigeert: City geeft kampioen Liverpool flink pak slaag

Vanavond stond in de Premier League de wedstrijd op het programma tussen de twee beste Engelse teams ...

389
{insert image alt}

Bernardo Silva komt met respectloze actie tijdens erehaag voor Liverpool (🎥)

Manchester City ontving vanavond kampioen Liverpool in het eigen Etihad Stadium. Voorafgaand aan de ...

786
{insert image alt}

Mourinho ziet Alderweireld-beslissing als boemerang terugkeren

Tottenham Hotspur leed vanavond een pijnlijke nederlaag op het veld van Sheffield United. Het werd ...

385
{insert image alt}

Bayern maakt transfer Sané op klunzige wijze bekend

De transfer van Leroy Sané naar Bayern München lijkt in kannen en kruiken. Het is wachten op de ...

233
{insert image alt}

Club telt drie nieuwkomers in A-kern: één man imponeert meteen

Club Brugge is sinds vorige week aan zijn voorbereiding begonnen op het nieuwe seizoen. Daarin mogen ...

722
{insert image alt}

De Bruyne blijft indruk maken: goal én assist tegen Liverpool (🎥)

Kevin De Bruyne blijft na de hervatting van het Engelse voetbal vlot de weg naar doel vinden. Ook ...

393
{insert image alt}

Nieuw corona-geval vastgesteld in Jupiler Pro League

Inmiddels draait de voorbereiding van de eersteklassers op volle toeren, maar het coronavirus blijft ...

227
{insert image alt}

Castagne trekt aan langste eind in duel met Mertens

In de Italiaanse Serie A heeft Atalanta opnieuw een grote stap gezet richting een Champions ...

77
{insert image alt}

Alderweireld wéér genegeerd: "Mourinho moet opgesloten worden"

In de Engelse Premier League heeft Tottenham Hotspur donderdagavond opnieuw een erg slechte zaak ...

299
{insert image alt}

Europees voetbal ver weg na nieuwe opdoffer Tottenham

Tottenham Hotspur heeft donderdagavond een nieuwe mokerslag geslikt in de strijd om Europees ...

186
{insert image alt}

16 of 18 clubs? 'Competitieformat staat voor 99.99 procent vast'

Cercle Brugge kwam donderdag andermaal met een nieuw voorstel over het competitie-format van volgend ...

576
{insert image alt}

Stevige versterking Antwerp: "Op het veld ben ik een leeuw"

Antwerp FC deed tot dusver al enkele goede zaken op de transfermarkt. De Great Old kon topschutter ...

407