De frats teveel: waarom Antwerp afscheid moet nemen van Lamkel Zé

Foto: De frats teveel: waarom Antwerp afscheid moet nemen van Lamkel Zé

Van probleemgeval naar publiekslieveling en terug: de rollercoaster van Didier Lamkel Zé blijft zich in de meest onvoorspelbare bochten wringen. Op stage maakte de smaakmaker van Antwerp het nu alweer te bont, waardoor Laszlo Bölöni het stilaan gehad heeft met diens fratsen. De coach kijkt naar het bestuur om actie te ondernemen. Mogelijk dringt een drastische oplossing zich op.

Ooit moet en zal Antwerp kampioen van België worden, zo gaf sterke man Paul Gheysens al aan. Een missie die de voorzitter op sportief vlak integraal in handen van Luciano D'Onofrio legt, en dus is het ook de sportieve baas die weldra over het lot van Lamkel Zé moet beslissen. Tenslotte was het hij die de Kameroener in het verleden de nodige boetes en verwijzingen naar de B-kern oplegde, al zou een dergelijke maatregel ditmaal wel eens onvoldoende kunnen zijn. Hoewel zijn kwaliteiten buiten kijf staan, is de tijd namelijk misschien aangebroken om de excentrieke dribbelkont van de hand te doen.

HET POTJE VAN ZÉ

Ondanks de ontegensprekelijke rol die hij kan spelen in het vervullen van de Antwerpse ambities, lijken veel van zijn ploegmaats alvast niet afkerig te staan tegenover een winters vertrek van het woelwater. Zijn voorstanders in de kleedkamer zijn intussen dan ook op één hand te tellen, in tegenstelling tot het aantal medespelers die al openlijk kritiek op hem uitten. Hoewel ze nog net niet riepen om zijn aftocht, was het zo nu de beurt aan Steven Defour en Wesley Hoedt om Lamkel Zé zijn recentste stommiteit te veroordelen. In Spanje leek die de term 'vriendschappelijk' immers even uit het oog te zijn verloren.Het enfant terrible mocht in een oefenpartij tegen een lokale selectie nog een halfuur opdraven, of dat was althans toch de bedoeling. Uiteindelijk werd het slechts een kwartier, want meer tijd had Lamkel Zé niet nodig om zijn potje nog maar eens te laten overkoken en een wilde schop uit te delen aan een van zijn tegenstanders. Een rode kaart wegens natrappen was het logische gevolg, toch een rariteit in een wedstrijd zonder inzet. Al staan we bij de eigenzinnige middenvelder, die een even grote reputatie heeft voor dit soort acties als omwille van zijn onnavolgbare dribbels, eigenlijk om niets meer versteld.

DE KAARTEN VAN ZÉ

Na anderhalf jaar op de Bosuil oogt de balans, zeker voor een speler van zijn kaliber, namelijk ronduit hallucinant. In 53 officiële matchen voor Antwerp staat de teller van Lamkel Zé op 11 doelpunten en 18 (!) gele kaarten, zelfs wanneer we zijn assists erbij rekenen overschrijdt de productie nauwelijks het aantal bestraffingen. Maar liefst negen van die kaarten pakte hij overigens dit seizoen, waarvan al zes stuks in de competitie. Indien de oproep van Defour en Hoedt gehoor krijgt en Lamkel Zé inderdaad nu ook voor zijn rode karton intern aangepakt wordt, staat hij straks zo mogelijk alwéér aan de kant.Tot hiertoe kwam de sterkhouder immers telkens nog vrij gemakkelijk weg met de vele stoten die hij uithaalde, met in het ergste geval een minieme schorsing. Al zag Bölöni zich wegens het gebrek aan alternatieven wel enigszins gedwongen om die mantel der liefde boven te halen. Nu liggen de kaarten echter anders, zeker indien Antwerp zou besluiten om alsnog de transfermarkt op te trekken. Mocht het daarbij effectief tot een verkoop van Lamkel Zé komen, krijgt D'Onofrio er wie weet trouwens zelfs nog wat extra middelen bij om een vervanger in huis te halen. Maar daarop komen we later nog terug.

DE FRATSEN VAN ZÉ

Eerst staan we nog even stil bij Lamkel Zé zijn bedenkelijk palmares op disciplinair vlak. Daarop pronken ook drie rode kartonnen, waaronder die oerdomme uitsluiting in de Europa League-voorronde. Het absolute dieptepunt van een turbulente campagne, want de incidenten zijn dit seizoen alleen al haast te talrijk om op te noemen. Voor het fiasco tegen AZ was er zijn staking in de voorbereiding, nadien volgde een zoveelste handgemeen met een ploegmakker – ditmaal Sinan Bolat – en nog een hele resem domme gele kaarten. Toch voetbalde Lamkel Zé zich in mum van tijd weer in de harten van de supporters.Voor een groot deel had de smaakmaker dat natuurlijk te danken aan zijn prima prestaties, al verwierf hij intussen wel steeds meer de status van cultheld. Zeker na zijn befaamde 'Lamkel Zé na kalm'-viering in Kortrijk, een actie die hem – jawel – op geel kwam te staan. Lesje geleerd, want in Beveren werd het bedrukte ondershirt ingeruild voor een briefje met het opschrift 'LZ7'. Al kon de Kameroener in de tussentijd wel niet aan de verleiding weerstaan om de aanhang van Club Brugge wat te jennen, een misplaatste stunt die hij in de beker op bezoek bij Standard eind december nog eens lustig overdeed.

DE WAARDE VAN ZÉ

Hoewel Lamkel Zé eerder nog een nieuwe versie van zichzelf had aangekondigd, was de trein de laatste tijd zo duidelijk opnieuw aan het ontsporen. Dat zagen we ook in Algorfa, waar hij het hele oefenkamp lang de kantjes er vanaf liep – en op het eind dus volledig van de rails geraakte. Dat geniale spelers iets meer mogen is uiteraard geweten, net zoals het feit dat Antwerp een goede Lamkel Zé maar al te goed kan gebruiken in de jacht op een nieuw Europees ticket. Na Dieumerci Mbokani is hij tenslotte zonder twijfel de beste speler die ze vandaag op de Bosuil hebben rondlopen. Onmisbaar, zou je dus denken.Zo waardevol Lamkel Zé kan zijn óp het veld, zo vermoeiend is echter zijn houding en gedrag ernaast. Wanneer dat slechte kantje dan ook nog eens blijft doorsijpelen in de wedstrijden, en dus steeds weer een risicofactor vormt wanneer het wél om de knikkers gaat, is het jammer genoeg misschien dan ook tijd om afscheid te nemen van het probleem. Zonde en in de ogen van sommige Antwerpse fans zelfs heiligschennis, maar allicht de beste optie. Het goede nieuws voor de Great Old is namelijk dat ze 100 procent gelijk kregen dat Lamkel Zé na het AZ-debacle eind augustus nog niet de laan werd uitgestuurd.

HET AFSCHEID VAN ZÉ (?)

Sindsdien schoot zijn geschatte marktwaarde immers als een komeet de lucht in, met op dit moment een piek van 4,5 miljoen. Dat bedrag op zich zou Lamkel Zé reeds met voorsprong de lucratiefste vertrekker in de clubgeschiedenis maken, al kan Antwerp hier mogelijk zelfs nog een fikse schep bovenop doen. Waar het zorgenkind afgelopen zomer nog terecht aan boord werd gehouden, zou nu dus wel eens het ideale moment kunnen vormen om te cashen. Dat is binnenkort trouwens sowieso de bedoeling, want D'Onofrio verkondigde recent nog dat Lamkel Zé na dit seizoen klaar is voor de volgende stap.Gezien de recente ontwikkelingen vragen wij ons af of Antwerp er niet beter aan zou doen om al iets vroeger op zoek te gaan naar die transfer. Hoewel ook wij fan zijn van de voetballer-Lamkel Zé, lijkt de emmer nu stilaan toch echt wel vol te zitten. Een transfer zou dan ook voor alle partijen wel eens de beste oplossing kunnen zijn, met Antwerp dat dan een flink pak miljoenen op de rekening krijgt terwijl de dribbelkont zelf verse lucht kan opsnuiven. Het laatste woord is opnieuw voor Gheysens. “We zijn geen verkopers, maar als er een superbod komt op iemand zal dat bekeken worden”, aldus de preses. Over Mbokani zal het evenwel vast niet gaan. Lamkel Zé, die is echter misschien wel bespreekbaar.

POLL: Zou Antwerp volgens u best Lamkel Zé verkopen?

'Genk en Anderlecht zetten bizarre transferconstructie op poot'

Losada wordt teruggefloten: "Sloeg nergens op"

'Paris Saint-Germain hangt krankzinnig prijskaartje rond Mbappé'

Vandaag 28 Januari 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Anderlecht op z'n Weilers: van hoopvol verlies naar zorgelijke zege

Voetbal is soms een eigenaardig spelletje. Een week geleden ging Anderlecht voor de tweede keer op ...

287
{insert image alt}

Didillon in, Coucke out: doordachte keuze of pure paniek in Genk?

Van een omwenteling gesproken. De overgang van Thomas Didillon naar Genk leek voor dit weekend nog ...

2110
{insert image alt}

SOS Diatta: op zoek naar de oorzaken van het Brugse dipje

Reden tot paniek is er in Jan Breydel voorlopig nog lang niet. Daarvoor behoudt Club Brugge ook na ...

941
{insert image alt}

'Arteta luidt transferoffensief bij Arsenal in'

Arsenal stoomt door in de FA Cup. Maandag werd Bournemouth verslaan in de vierde ronde van de ...

14
{insert image alt}

Losada wordt teruggefloten: "Sloeg nergens op"

Bij Beerschot VA was men afgelopen weekend in alle staten na het 1-0-verlies op het veld van Virton. ...

30
{insert image alt}

'Genk en Anderlecht zetten bizarre transferconstructie op poot'

KRC Genk heeft zijn nieuwe doelman eindelijk beet. Zoals verwacht maakt Thomas Didillon voor de rest ...

175
{insert image alt}

'Paris Saint-Germain hangt krankzinnig prijskaartje rond Mbappé'

Kylian Mbappé is dit seizoen andermaal van goudwaarde voor Paris Saint-Germain, toch valt het te ...

98
{insert image alt}

Kamp-Martinez ontevreden over KBVB: "Dat is niet respectvol"

Na het EK 2020 loopt het contract van Roberto Martinez af bij de Belgische voetbalbond. Tot op heden ...

132
{insert image alt}

'Poulain kan terug in Jupiler Pro League aan de slag'

Benoit Poulain lag vorig seizoen nog onder contract bij Club Brugge en kwam, indien blessures geen ...

122
{insert image alt}

Club Brugge hoeft huurling Rezaei niet te vrezen

Woensdag staat de langverwachte inhaalmatch tussen Sporting Charleroi en Club Brugge op het ...

165
{insert image alt}

Corriere della Sera: 'Real wil Courtois ijskoude douche bezorgen'

In de Spaanse Primera Division blijft Thibaut Courtois hoge toppen scheren als nummer één bij Real ...

252
{insert image alt}

'Nieuwe klap Genk: transfersoap Berge bijna afgerond'

KRC Genk werd zaterdagavond met de voeten op de grond gezet en verloor met zware 4-1-cijfers op het ...

290
{insert image alt}

Anderlecht blij met vertrek Didillon: 'Ging met jonge spelers op café'

Onbegrijpelijk, die transfer van Thomas Didillon naar KRC Genk. Anderlecht zou daarmee een slecht ...

556
{insert image alt}

'Club dicht bij enorme coup: duurste aanwinst óóit in België'

Met oog op de strijd op drie verschillende fronten, wou Club Brugge zich deze mercato versterken in ...

976

Gisteren 27 Januari 2020

{insert image alt}

Courtois slaat terug: "Ik hoop hier geschiedenis te schrijven"

Thibaut Courtois heeft zich na een mindere periode bij Real Madrid volledig hersteld. De Rode Duivel ...

158
{insert image alt}

Engelse pers over Berge: "Als hij komt, heeft Sheffield een echte topspeler"

Tijdens de wintermercato valt er momenteel elke dag wel iets te lezen rond Sander Berge. De Noorse ...

210
{insert image alt}

'Reden vroegtijdige wissel Vanden Borre voorspelt niet veel goeds'

Sinds zijn opgemerkte optreden op de winterstage is Anthony Vanden Borre weer écht een speler van ...

352
{insert image alt}

Brugse huurling blijft indruk maken en schiet Jong PSV naar overwinning

Club Brugge zag dit seizoen met Charles De Ketelaere en Loïs Openda twee spelers uit de ...

226
{insert image alt}

"Dit beleid bewijst hoe laag men bij Anderlecht is gevallen"

RSC Anderlecht staat na de zege tegen Cercle Brugge op amper vier punten van een plaats in POI. ...

524
{insert image alt}

Toekomstmuziek bij Club: Brugse youngsters nemen de maat van leider Gent

Het is al een tijdje geleden dat Club Brugge enkele jeugdspelers zag doorstromen richting het ...

389
{insert image alt}

RSCA-fans niet te spreken over Didillon: "Gaan we onze concurrenten versterken?"

RSC Anderlecht en KRC Genk hebben zojuist de huurtransfer van Thomas Didillon officieel ...

332
{insert image alt}

'Club Brugge geeft Gaich niet op en komt met ultiem bod'

Club Brugge wordt al een hele tijd gelinkt aan Adolfo Gaich. De Argentijnse aanvaller van San ...

2110
{insert image alt}

'Gent blijft gaan en meldt zich voor Franse verdediger'

KAA Gent is voorlopig zeer actief bezig op de winterse transfermarkt. De Buffalo's versterkten ...

254
{insert image alt}

'Napoli aast op Italiaanse spits om Mertens te vervangen'

SC Napoli haalde het gisteren verrassend genoeg van Juventus met 2-1. De Italianen moeten het ...

105
{insert image alt}

Kogel door de kerk: Genk huurt Didillon mét aankoopoptie van Anderlecht

KRC Genk heeft zijn nieuwe doelman eindelijk beet. Zoals verwacht maakt Thomas Didillon voor de rest ...

466
{insert image alt}

Cercle haalt uit naar KBVB: "Hallo, VAR?"

Ondanks dat het Referee Department vandaag heeft aangegeven dat de VAR én scheidsrechter niet in de ...

417
{insert image alt}

'Real Madrid heeft 90 miljoen euro over voor ploegmaat Tielemans en Praet'

Real Madrid staat sinds gisteren terug aan de leiding van het klassement in La Liga. ...

301
{insert image alt}

'Inter maakt werk van toptransfer, Eriksen geland in Milaan'

Internazionale doet het voorlopig uitstekend in de Serie A. De Nerazzurri maken nog steeds ...

139
{insert image alt}

'Mag Club hopen op Batshuayi? Chelsea maakt prioriteit van nieuwe spits'

Bij Club Brugge blijft het vooralsnog wachten op een nieuwe spits. Ondanks de geruchten omtrent ...

1161