De frats teveel: waarom Antwerp afscheid moet nemen van Lamkel Zé

Foto: De frats teveel: waarom Antwerp afscheid moet nemen van Lamkel Zé

Van probleemgeval naar publiekslieveling en terug: de rollercoaster van Didier Lamkel Zé blijft zich in de meest onvoorspelbare bochten wringen. Op stage maakte de smaakmaker van Antwerp het nu alweer te bont, waardoor Laszlo Bölöni het stilaan gehad heeft met diens fratsen. De coach kijkt naar het bestuur om actie te ondernemen. Mogelijk dringt een drastische oplossing zich op.

Ooit moet en zal Antwerp kampioen van België worden, zo gaf sterke man Paul Gheysens al aan. Een missie die de voorzitter op sportief vlak integraal in handen van Luciano D'Onofrio legt, en dus is het ook de sportieve baas die weldra over het lot van Lamkel Zé moet beslissen. Tenslotte was het hij die de Kameroener in het verleden de nodige boetes en verwijzingen naar de B-kern oplegde, al zou een dergelijke maatregel ditmaal wel eens onvoldoende kunnen zijn. Hoewel zijn kwaliteiten buiten kijf staan, is de tijd namelijk misschien aangebroken om de excentrieke dribbelkont van de hand te doen.

HET POTJE VAN ZÉ

Ondanks de ontegensprekelijke rol die hij kan spelen in het vervullen van de Antwerpse ambities, lijken veel van zijn ploegmaats alvast niet afkerig te staan tegenover een winters vertrek van het woelwater. Zijn voorstanders in de kleedkamer zijn intussen dan ook op één hand te tellen, in tegenstelling tot het aantal medespelers die al openlijk kritiek op hem uitten. Hoewel ze nog net niet riepen om zijn aftocht, was het zo nu de beurt aan Steven Defour en Wesley Hoedt om Lamkel Zé zijn recentste stommiteit te veroordelen. In Spanje leek die de term 'vriendschappelijk' immers even uit het oog te zijn verloren.Het enfant terrible mocht in een oefenpartij tegen een lokale selectie nog een halfuur opdraven, of dat was althans toch de bedoeling. Uiteindelijk werd het slechts een kwartier, want meer tijd had Lamkel Zé niet nodig om zijn potje nog maar eens te laten overkoken en een wilde schop uit te delen aan een van zijn tegenstanders. Een rode kaart wegens natrappen was het logische gevolg, toch een rariteit in een wedstrijd zonder inzet. Al staan we bij de eigenzinnige middenvelder, die een even grote reputatie heeft voor dit soort acties als omwille van zijn onnavolgbare dribbels, eigenlijk om niets meer versteld.

DE KAARTEN VAN ZÉ

Na anderhalf jaar op de Bosuil oogt de balans, zeker voor een speler van zijn kaliber, namelijk ronduit hallucinant. In 53 officiële matchen voor Antwerp staat de teller van Lamkel Zé op 11 doelpunten en 18 (!) gele kaarten, zelfs wanneer we zijn assists erbij rekenen overschrijdt de productie nauwelijks het aantal bestraffingen. Maar liefst negen van die kaarten pakte hij overigens dit seizoen, waarvan al zes stuks in de competitie. Indien de oproep van Defour en Hoedt gehoor krijgt en Lamkel Zé inderdaad nu ook voor zijn rode karton intern aangepakt wordt, staat hij straks zo mogelijk alwéér aan de kant.Tot hiertoe kwam de sterkhouder immers telkens nog vrij gemakkelijk weg met de vele stoten die hij uithaalde, met in het ergste geval een minieme schorsing. Al zag Bölöni zich wegens het gebrek aan alternatieven wel enigszins gedwongen om die mantel der liefde boven te halen. Nu liggen de kaarten echter anders, zeker indien Antwerp zou besluiten om alsnog de transfermarkt op te trekken. Mocht het daarbij effectief tot een verkoop van Lamkel Zé komen, krijgt D'Onofrio er wie weet trouwens zelfs nog wat extra middelen bij om een vervanger in huis te halen. Maar daarop komen we later nog terug.

DE FRATSEN VAN ZÉ

Eerst staan we nog even stil bij Lamkel Zé zijn bedenkelijk palmares op disciplinair vlak. Daarop pronken ook drie rode kartonnen, waaronder die oerdomme uitsluiting in de Europa League-voorronde. Het absolute dieptepunt van een turbulente campagne, want de incidenten zijn dit seizoen alleen al haast te talrijk om op te noemen. Voor het fiasco tegen AZ was er zijn staking in de voorbereiding, nadien volgde een zoveelste handgemeen met een ploegmakker – ditmaal Sinan Bolat – en nog een hele resem domme gele kaarten. Toch voetbalde Lamkel Zé zich in mum van tijd weer in de harten van de supporters.Voor een groot deel had de smaakmaker dat natuurlijk te danken aan zijn prima prestaties, al verwierf hij intussen wel steeds meer de status van cultheld. Zeker na zijn befaamde 'Lamkel Zé na kalm'-viering in Kortrijk, een actie die hem – jawel – op geel kwam te staan. Lesje geleerd, want in Beveren werd het bedrukte ondershirt ingeruild voor een briefje met het opschrift 'LZ7'. Al kon de Kameroener in de tussentijd wel niet aan de verleiding weerstaan om de aanhang van Club Brugge wat te jennen, een misplaatste stunt die hij in de beker op bezoek bij Standard eind december nog eens lustig overdeed.

DE WAARDE VAN ZÉ

Hoewel Lamkel Zé eerder nog een nieuwe versie van zichzelf had aangekondigd, was de trein de laatste tijd zo duidelijk opnieuw aan het ontsporen. Dat zagen we ook in Algorfa, waar hij het hele oefenkamp lang de kantjes er vanaf liep – en op het eind dus volledig van de rails geraakte. Dat geniale spelers iets meer mogen is uiteraard geweten, net zoals het feit dat Antwerp een goede Lamkel Zé maar al te goed kan gebruiken in de jacht op een nieuw Europees ticket. Na Dieumerci Mbokani is hij tenslotte zonder twijfel de beste speler die ze vandaag op de Bosuil hebben rondlopen. Onmisbaar, zou je dus denken.Zo waardevol Lamkel Zé kan zijn óp het veld, zo vermoeiend is echter zijn houding en gedrag ernaast. Wanneer dat slechte kantje dan ook nog eens blijft doorsijpelen in de wedstrijden, en dus steeds weer een risicofactor vormt wanneer het wél om de knikkers gaat, is het jammer genoeg misschien dan ook tijd om afscheid te nemen van het probleem. Zonde en in de ogen van sommige Antwerpse fans zelfs heiligschennis, maar allicht de beste optie. Het goede nieuws voor de Great Old is namelijk dat ze 100 procent gelijk kregen dat Lamkel Zé na het AZ-debacle eind augustus nog niet de laan werd uitgestuurd.

HET AFSCHEID VAN ZÉ (?)

Sindsdien schoot zijn geschatte marktwaarde immers als een komeet de lucht in, met op dit moment een piek van 4,5 miljoen. Dat bedrag op zich zou Lamkel Zé reeds met voorsprong de lucratiefste vertrekker in de clubgeschiedenis maken, al kan Antwerp hier mogelijk zelfs nog een fikse schep bovenop doen. Waar het zorgenkind afgelopen zomer nog terecht aan boord werd gehouden, zou nu dus wel eens het ideale moment kunnen vormen om te cashen. Dat is binnenkort trouwens sowieso de bedoeling, want D'Onofrio verkondigde recent nog dat Lamkel Zé na dit seizoen klaar is voor de volgende stap.Gezien de recente ontwikkelingen vragen wij ons af of Antwerp er niet beter aan zou doen om al iets vroeger op zoek te gaan naar die transfer. Hoewel ook wij fan zijn van de voetballer-Lamkel Zé, lijkt de emmer nu stilaan toch echt wel vol te zitten. Een transfer zou dan ook voor alle partijen wel eens de beste oplossing kunnen zijn, met Antwerp dat dan een flink pak miljoenen op de rekening krijgt terwijl de dribbelkont zelf verse lucht kan opsnuiven. Het laatste woord is opnieuw voor Gheysens. “We zijn geen verkopers, maar als er een superbod komt op iemand zal dat bekeken worden”, aldus de preses. Over Mbokani zal het evenwel vast niet gaan. Lamkel Zé, die is echter misschien wel bespreekbaar.

POLL: Zou Antwerp volgens u best Lamkel Zé verkopen?

Vercauteren bezorgd naar Malinwa: tijd voor revanche

"Je ziet dat iedereen tegen Club Brugge wil willen"

Beging Leko een vergissing? "Dat liet zich voelen"

Vandaag 09 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Vers bloed in de JPL: XI jonge Belgen om naar uit te kijken

Op de transfermarkt kan de komende weken uiteraard nog een pak gebeuren, maar hoe dan ook lijken ...

557
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend bijna 400 euro met 10 euro inzet op CL & JPL!

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk is het zover. Niet alleen wordt er dit weekend ...

70
{insert image alt}

Beging Leko een vergissing? "Dat liet zich voelen"

Club Brugge is Moeskroen niet. Antwerp FC pakte de bekerwinst tegen Blauw-Zwart dankzij een behouden ...

16
{insert image alt}

"Je ziet dat iedereen tegen Club Brugge wil willen"

Nadat de bekerfinale tegen Antwerp FC al werd verloren, gaat Club Brugge ook een week later de boot ...

121
{insert image alt}

Vercauteren bezorgd naar Malinwa: tijd voor revanche

Zondag trapt RSC Anderlecht zijn nieuwe jaargang af op het veld van KV Mechelen. Vorig seizoen liet ...

239
{insert image alt}

Anderlecht zonder drie basisspelers, twee aanwinsten starten bij KVM

RSC Anderlecht kan door het puntenverlies van Club Brugge en Royal Antwerp FC al meteen goede zaken ...

499
{insert image alt}

"Tau is een goede versterking voor Anderlecht"

Vorig jaar kreeg Club Brugge nog veel lof voor de komst van Percy Tau, maar die lof bleek veel te ...

182
{insert image alt}

'KRC Genk deed bizar voorstel bij transfer van Vanzeir'

De doorstroming van eigen jeugd naar het eerste elftal verloopt de afgelopen jaren moeilijk bij KRC ...

348
{insert image alt}

Toch wat problemen bij Eleven Sports: "U hebt nog veel werk"

Gisteren maakten de kijkers voor het eerst kennis met Eleven Sports, dat sinds dit seizoen de ...

371
{insert image alt}

'Standard heeft duidelijk signaal voor Besiktas'

Standard telde vorige zomer verrassend 3,4 miljoen euro neer om Obbi Oulare definitief over te nemen ...

100
{insert image alt}

CR7 maakt balans op: "Kritisch nadenken is de enige manier om te verbeteren"

Een dag na de opzienbarende Champions League-uitschakeling tegen Olympique Lyon is het erg onrustig ...

80
{insert image alt}

Verbeke duidelijk over de rol van Kompany binnen Anderlecht

Vincent Kompany stippelde mee het sportieve beleid uit bij Anderlecht en gaat ook grotendeels over ...

553
{insert image alt}

"AA Gent geen kampioen zonder David"

Jonathan David vertrekt voor 32 miljoen euro naar Lille OSC en dat is sportief een grote domper voor ...

271
{insert image alt}

'Standard in 2021 'bijna zeker' van 16 miljoen euro'

Er gaat bijna geen maand voorbij of Zinho Vanheusden wordt gelinkt aan een terugkeer naar ...

247
{insert image alt}

'Cavani geeft jawoord en gaat 15,5 miljoen verdienen'

Paris Saint-Germain speelt nog in de Champions League, maar Edinson Cavani is al transfervrij ...

162
{insert image alt}

De Condé: "We weigerden grote aanbiedingen voor hem"

Bij KRC Genk moeten ze dit jaar veel beter presteren dan vorig seizoen. De club investeerde weer ...

329
{insert image alt}

"Club de komende vijf jaar kampioen? Nooit"

We horen wel vaker dat Club Brugge voor jaren weg is. Momenteel is dat niet het geval, dat zal pas ...

991

Gisteren 08 Augustus 2020

{insert image alt}

Saudische prins kondigt verdere investeringen in Beerschot aan

Maandag maakt Beerschot na lang wachten eindelijk weer zijn opwachting in 1A. Het begint aan zijn ...

880
{insert image alt}

'Genk houdt met handigheidje meer over aan transfer Berge'

Het coronavirus heeft de hele voetbalwereld hard getroffen en dus zijn clubs bereid om alle middelen ...

520
{insert image alt}

Juventus: "Ontslag Sarri was al voor CL-uitschakeling beslist"

Grote verrassing zaterdag in Turijn, waar Juventus besliste om trainer Maurizio Sarri te ontslaan. ...

166
{insert image alt}

Sterk Barcelona flitst in één helft voorbij Mertens en co

Na een sterke eerste helft heeft Barcelona zich verdiend geplaatst voor de kwartfinales in de ...

291
{insert image alt}

'Genk kan snel afscheid nemen van overbodige verdediger'

Onlangs verscheen het bericht dat KRC Genk Neto Borges mogelijk van de hand wil doen. Er waren ...

316
{insert image alt}

Bayern heeft ook in terugwedstrijd geen kind aan Chelsea

Bayern München heeft zich met sprekend gemak geplaatst voor de kwartfinales in de Champions League. ...

165
{insert image alt}

"Refaelov heeft meer matchen op zijn teller dan mijn hele ploeg samen"

Antwerp is aan zijn seizoen begonnen met verrassend puntenverlies op de Bosuil. De Great Old raakte ...

243
{insert image alt}

Cercle ontgoocheld: "Teleurgesteld dat we niet minstens een punt pakken"

Cercle Brugge is één van de vraagtekens voor dit seizoen, nadat het lang moest wachten op een ...

303
{insert image alt}

Nog werkpunten bij Standard: "Het kan altijd beter"

Philippe Montanier heeft zijn vuurdoop als trainer van Standard niet gemist. De Fransman sloot zijn ...

168
{insert image alt}

Leko baalt: "Genoeg mogelijkheden om te winnen"

Antwerp is op de openingsspeeldag in de Jupiler Pro League niet kunnen verdergaan op zijn elan van ...

296
{insert image alt}

Gillet beleeft droomdebuut: "Dat hadden maar weinigen gedacht"

Guillaume Gillet vierde zaterdagnamiddag na 4,5 jaar afwezigheid. In januari 2016 vertrok hij bij ...

265
{insert image alt}

Emmers gaat het komend seizoen in Nederland proberen

Xian Emmers keerde vorig seizoen terug in de Jupiler Pro League, maar een groot succes werd dat ...

117
{insert image alt}

Anderlecht rekent op drie toptalenten: "Nog beter dan Doku en co"

'In youth we trust' is tegenwoordig de slagzin bij Anderlecht en vorig seizoen kregen dan ook heel ...

1006
{insert image alt}

Veerkrachtig Moeskroen zet Antwerp met beide voeten op de grond

Vorige week was Antwerp nog het delirium nabij na de verdiende bekerwinst tegen Club Brugge, ...

296
{insert image alt}

Montanier brengt eerste opdracht als T1 van Standard tot een goed einde

Zonder echt te overtuigen heeft Standard zijn eerste opdracht onder nieuwe trainer Montanier tot een ...

294