Prognose 2020: Kampioenen, topschutters & degradanten in België en Europa!

Prognose 2020: Kampioenen, topschutters & degradanten in België en Europa!

In de Jupiler Pro League telt Club Brugge een straatlengte voorsprong en in Engeland lijkt Liverpool niet meer te stoppen, maar in de rest van de Europese topcompetities is het bij ingang van het nieuwe jaar nog uitermate spannend. Toch wagen wij ons graag nu al aan enkele voorspellingen over hoe de situatie er binnen enkele maanden in België en omstreken uit zal zien. Onze prognose voor de kampioenen, topschutters en degradanten van 2020!


JUPILER PRO LEAGUE
Kampioen: Club Brugge
Club Brugge is de meest constante ploeg in ons land: tweede in 2015, 2017 en 2019, kampioen in 2016 en 2018. Indien die trend aanhoudt, viert Blauw-Zwart dus ook in 2020 de titel. De aanzet werd alvast reeds gegeven, want hun bonus bedraagt straks mogelijk al 13 punten. Zelfs na de halvering voor PO I zou dat in principe genoeg moeten zijn.

Topschutter: Dieumerci Mbokani
De Gouden Stier pronkt tot op heden nog altijd op de rug van Dieumerci Mbokani. De ervaren spits van Antwerp trapte dan ook al 14 ballen tegen de touwen, vier stuks meer dan dichtste achtervolgers Yohan Boli en Roman Yaremchuk. Vermits hij ook na nieuwjaar hét speerpunt op de Bosuil blijft, denken wij niet dat Dieu die rol nog zal lossen.

Degradatie: Cercle Brugge
Ook hier geen verandering op til. Niet dat Waasland-Beveren echt beter is, maar zes punten achterstand zonder onderling duel is allicht teveel voor Cercle Brugge om in negen matchen goed te maken. Hopen dat KV Oostende, tegenstander op de slotspeeldag, volledig door de mand valt dus. Dan nog moet Cercle echter minstens drie keer winnen.



PREMIER LEAGUE
Kampioen: Liverpool
We schreven het in onze intro al: Liverpool begint met een riante bonus aan de terugronde. Op Leicester City, bovendien, want concurrent Manchester City bengelt nog iets verder achterop. 30 jaar heeft Anfield erop moeten wachten, maar ditmaal zullen The Reds het niet meer laten slippen en de Premier League eindelijk in hun prijzenkast zetten.

Topschutter: Jamie Vardy
Een nieuwe stunt zit er voor de club van Youri Tielemans en Dennis Praet dus niet in, al kan Jamie Vardy wel een troostprijs winnen. Bij de titel van 2016 werd de Leicester-spits net geen topschutter, maar nu staat hij met zijn 17 goals al vier eenheden voor op Pierre-Emerick Aubameyang. En lijkt hij niet meer van plan om te stoppen met scoren.

Degradatie: Norwich, Watford, Aston Villa
Drie zakkers in Engeland, en dus is hekkensluiter Norwich City nu al een vogel voor de kat. Watford zette de laatste tijd dan weer een kleine reeks neer, maar ook voor Christian Kabasele en co ziet het er niet goed uit. Aston Villa ten slotte is ondanks alle investeringen, onder andere in Björn Engels en Wesley Moraes, een van dé teleurstellingen.



LA LIGA
Kampioen: FC Barcelona
Uiteraard hopen we dat Eden Hazard meteen zegeviert in Spanje, maar helaas oogt Real Madrid net iets te wisselvallig. Nochtans is ook FC Barcelona kwetsbaarder dan gewoonlijk, al kan het alleen maar beteren nu Antoine Griezmann begint te draaien. Samen met ene Lionel Messi moet dat volstaan om de derde titel op rij veilig te kunnen stellen.

Topschutter: Lionel Messi
Diezelfde Lionel Messi ligt op koers om voor de vierde opeenvolgende keer de Trofeo Pichichi in ontvangst te nemen. Zijn zevende zou het al zijn, een absoluut record. Karim Benzema kan hem nog het vuur aan de schenen leggen, want het verschil is op dit moment slechts één doelpunt. Al had Messi daarvoor wel 400 (!) minuten minder nodig.

Degradatie: Espanyol, Leganes, Mallorca
Ook in Spanje drie degradanten, wat maakt dat Espanyol ten dode opgeschreven lijkt. Daarboven moeten drie teams onderling uitmaken wie in La Liga mag blijven. Gezien het veel ruimere budget zien wij het Celta de Vigo van ex-Genkie Joseph Aidoo nog wel een inhaalbeweging maken, waardoor Leganes en Mallorca de gebeten honden zijn.



SERIE A
Kampioen: Inter
De Serie A wordt al acht jaar lang gedomineerd door Juventus, dat sinds vorig seizoen ook nog eens ene Cristiano Ronaldo in de rangen telt. Afgelopen zomer bood Inter, momenteel gedeeld op de eerste plek, een antwoord door Lautaro Martinez en Rode Duivel Romelu Lukaku in huis te halen. Zij moeten nu de Scudetto over de streep trekken.

Topschutter: Ciro Immobile
Alle ogen in Italië zijn dus op Lukaku gericht, maar als Big Rom daar meteen ook topscorer wil worden zal hij ferm uit de hoek moeten komen. Met zijn 17 treffers telt Ciro Immobile immers vijf stuks voorsprong op onze landgenoot. De spits van Lazio kroonde zich al tweemaal eerder tot Capocannoniere, een derde onderscheiding lijkt op komst.

Degradatie: Genoa, SPAL, Lecce
Opnieuw drie ploegen die degraderen, al ligt de strijd hier nog wagenwijd open. Traditieclub Genoa zit wel in de slechtste papieren, gevolgd door SPAL – vaak nochtans goed voor een stunt. Met Brescia in stijgende vorm en Fiorentina en Sampdoria die wellicht fiks zullen investeren, vrezen wij echter dat Lecce nog een duikje maakt en hen vervoegt.



BUNDESLIGA
Kampioen: Borussia Dortmund
RB Leipzig en Mönchengladbach bezetten vandaag zowaar de kopposities, al is het maar de vraag of zij dit vol kunnen houden. Toch denken wij dat voor het eerst sinds 2012 niet Bayern München, maar Borussia Dortmund met de titel gaat lopen. De komst van Erling Haaland straalt alvast ambitie uit, ook al bedraagt de achterstand zeven punten.

Topschutter: Robert Lewandowski
De hoop van Leipzig op een stunt zou zeker een knauw krijgen als Timo Werner vertrekt. In dat geval ligt ook de weg voor Robert Lewandowski richting een derde bekroning op rij als topschutter – zijn vijfde in totaal – volledig open. Alleen Werner komt met 18 goals namelijk in de buurt van de Pool zijn 19 rozen. Op hém kan Bayern dus tellen.

Degradatie: Paderborn, Fortuna Düsseldorf
Grote clubs bengelen onderin de Bundesliga, waar twee teams zeker degraderen. Werder Bremen recht echter vast de rug wel, al zou het niet de eerste reus zijn die sneuvelt. Toch hebben Paderborn en Fortuna Düsseldorf meer zorgen. Zij eindigen volgens ons net onder Köln, waar Birger Verstraete en Sebastiaan Bornauw dan play-offs te wachten staan.



EREDIVISIE
Kampioen: Ajax
We zouden het AZ van harte gunnen, maar de drukke kalender eist binnenkort allicht haar tol van de jonge en dunne kern. Aangezien de concurrentie wel alleen uit Alkmaar komt, tippen wij daarom op Ajax om zichzelf op te volgen. Hoe krap de bonus ook is, zo lang Hakim Ziyech en Dusan Tadic op post blijven zijn de Amsterdammers dé favoriet.

Topschutter: Myron Boadu
Halfweg het seizoen voert een Belg de lijst aan, want met 12 doelpunten staat Cyriel Dessers bovenaan het pak. Vier spelers volgen evenwel in zijn kielzog met slechts één goaltje minder. Daaronder ook AZ-sensatie Myron Boadu, 18 jaar en al Oranje-international. Een echte topper in wording, maar nu eerst en vooral kandidaat-topschutter.

Degradatie: RKC, ADO
Sinds kort hanteert de Eredivisie hetzelfde systeem als in Duitsland, met twee rechtstreekse zakkers. Slecht nieuws voor RKC en ADO, al het hele jaar onderin te vinden. Heel wat clubs zijn wel nog binnen handbereik, al lijken alleen VVV en PEC Zwolle nog echt in de problemen te kunnen komen. Wij tippen dan op de Venloërs om play-offs te spelen.



LIGUE 1
Kampioen: PSG
In Duitsland gokten we op een straffe remonte van Dortmund, maar we moeten natuurlijk wel realistisch blijven. De titel in de Ligue 1 behoort dan ook aan niemand anders toe dan PSG, andermaal autoritair op kop. 45 op 54, een doelpuntensaldo van +33 en zeven punten voorsprong op Marseille: de strijd is hier weer zo goed als gestreden.

Topschutter: Kylian Mbappé
De voorbije acht jaar was Alexandre Lacazette de enige niet-PSG'er die topscorer werd in Frankrijk. Wissam Ben Yedder, momenteel op kop, zou de volgende kunnen zijn. Toch denken wij dat Kylian Mbappé zichzelf zal opvolgen, want met 480 minuten minder op de teller staat hij nog maar twee treffers achter. Zonder blessures een peulschil, dus.

Degradatie: Toulouse, Nîmes
De situatie in de bodem van de stand is al even duidelijk als aan de top. Nîmes en hekkensluiter Toulouse kunnen zich als kneusjes van de klas alleen op papier nog redden, waarbij vooral die laatsten alle hoop op de redding al opgeborgen lijken te hebben. Daarboven mogen Amiens, Metz en Dijon uitvechten wie tot play-offs veroordeeld wordt.

POLL: Naar de ontknoping in welke competitie kijkt u het meest uit?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen

In de Engelse titelstrijd stond Manchester City donderdagavond behoorlijk onder druk. De regerende ...

22
22
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

250
250
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

52
52
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

111
111
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

310
310
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'

RSC Anderlecht staat halfweg de Champions' Play-Offs in pole-positie om met de landstitel aan de ...

314
314
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder

Union SG is dramatisch aan de Champions' Play-Offs begonnen en moet donderdagavond op het veld van ...

55
55
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"

Nog één wedstrijd en de heenronde van de Champions' Play-Offs zit erop. Sowieso zal ...

571
571
Declan Rice slikt walgelijke gezangen, X reageert vernietigend
Declan Rice slikt walgelijke gezangen, X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

73
73
'Wending op Anfield: Liverpool kent prijskaartje nieuwe coach'
'Wending op Anfield: Liverpool kent prijskaartje nieuwe coach'

Liverpool FC gaat momenteel door enkele moeizame weken. Desondanks wordt er achter de schermen op ...

54
54
Tessa Wullaert kondigt spetterend nieuws aan met Coucke
Tessa Wullaert kondigt spetterend nieuws aan met Coucke

Tessa Wullaert is ongetwijfeld de vaandeldraagster van het vrouwenvoetbal in België. De ...

222
222
'KBVB houdt adem in: Europese topclub zet zinnen op Tedesco'
'KBVB houdt adem in: Europese topclub zet zinnen op Tedesco'

Domenico Tedesco is momenteel druk in de weer met het vormen van zijn EK-selectie bij de Rode ...

83
83
<strong>Attractie voor Anderlecht: jonge ster die Europa verbaast</strong>
Attractie voor Anderlecht: jonge ster die Europa verbaast

Anderlecht richt zijn pijlen op David Oduro, een veelbelovende 17-jarige Ghanese wingback die indruk ...

199
199
Club Brugge krijgt gunstig advies over Jan Breydel 2.0
Club Brugge krijgt gunstig advies over Jan Breydel 2.0

Na de 4-0 zege daverde Jan Breydel op zijn grondvesten. Plots is het stadion van Club Brugge weer ...

553
553
'Louwagie zet alle zeilen bij: recorddeal voor AA Gent'
'Louwagie zet alle zeilen bij: recorddeal voor AA Gent'

De overname door Sam Baro luidt een nieuw tijdperk in bij AA Gent, dat dankzij de kersverse eigenaar ...

221
221