Kalender 2020: de momenten die u zéker niet mag missen!

Kalender 2020: de momenten die u zéker niet mag missen!

Shops die kalenders aanbieden beleven weer hoogdagen, want met het aanbreken van een nieuw jaar is ook het kleinood aan de muur terug aan vervanging toe. Verjaardagen, vakanties en andere belangrijke data zullen opnieuw naar hartenlust worden omcirkeld, al mogen ook de voornaamste voetbalevenementen uiteraard niet ontbreken. Een overzicht van de momenten in binnen –en buitenland die u in 2020 zeker niet mag missen.


17/01: Start terugronde
Een drietal weken pauze, inclusief stage, en dan beginnen de tenoren van de Jupiler Pro League er weer aan. Op vrijdag 17 januari maken KV Mechelen en Standard een einde aan de winterstop, meteen een interessant duel met het oog op PO I. Dat geldt ook voor de confrontatie tussen Zulte Waregem en AA Gent op zondagavond, al ligt het zwaartepunt van speeldag 22 toch een paar uur eerder al in Anderlecht. In de kraker tegen competitieleider Club Brugge volstaan voor eigen volk eigenlijk alleen de drie punten.



31/01: Sluiting wintermercato
Elders blijft de transfermarkt wat langer open, en dus kunnen ook na januari enkele smaakmakers ons land nog verlaten – denk maar aan het vertrek van Alejandro Pozuelo naar de MLS vorig seizoen. Ook vrije spelers mogen nog aangetrokken worden, maar net als in de meeste andere Europese landen is het vanaf februari onherroepelijk gedaan met miljoenen uitgeven. Wie wordt de nieuwe targetman van Club Brugge, behoudt Gent haar goudhaantjes en wat gebeurt er zoal in Anderlecht en Genk? Antwoord op 31 januari.

20/02: Club-Man U & Roma-Gent
Genk werd laatste in haar Champions League-poule en ook voor Standard is het Europees verhaal voorbij. Club Brugge en AA Gent zijn dan ook de enige twee ploegen die na nieuwjaar nog in actie komen buiten de landsgrenzen, al is het maar de vraag hoelang hun avontuur nog zal duren. Op 20 februari ontvangt Blauw-Zwart het grote Manchester United, de Buffalo's trekken dan weer naar AS Roma. Een week later staan de returns gepland en weten we dus of een van beiden in staat zal zijn om een stunt te realiseren.



14/03: Einde regulier seizoen
De race om PO I belooft naar goede gewoonte razend spannend te worden, met momenteel vier teams – Standard, KV Mechelen, Zulte Waregem en Genk – op een zakdoek van elkaar. Pas achter dat viertal volgt Anderlecht op de negende plaats, allicht moet Paars-Wit op de laatste speeldag dus nog vol aan de bak op bezoek bij STVV. In Genk maken ze zich dan weer op voor een eventueel rechtstreeks duel om de top zes tegen KV Mechelen, onderin wordt Cercle Brugge-KV Oostende mogelijk een rasechte degradatiematch.

22/03: Finale Croky Cup
Eens de kaarten geschud zijn is het nog even wachten op het verder verloop van de competitie, want eerst richten we onze aandacht op het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Op 22 maart neemt Club Brugge of Zulte Waregem het daar in de bekerfinale op tegen Antwerp of KV Kortrijk, afhankelijk van de resultaten in de halve finales eind januari/begin februari. Krijgt de Croky Cup net als vorig jaar met KV Mechelen een verrassende winnaar, of gaat toch weer een van de topclubs met de beker lopen? Afspraak op de Heizel.



27/03: Start play-offs
Twee weken nadat het reguliere seizoen in een beslissende plooi is gevallen, vatten de zes gelukkigen die erbij zijn PO I aan – en begint ook de rest aan hun minder glorieuze eindronde. Ten laatste op 17 mei weten we vervolgens wie Genk opvolgt als landskampioen van België, al ziet het er op dit moment naar uit dat het dominante Club Brugge de strijd wel eens vroeger zou kunnen beslechten. Al weet je natuurlijk maar nooit wat er in tien duels op het scherp van de snee gebeurt, zeker na de geduchte halvering der punten.

16-17/05: Einde Bundesliga & PL
In hetzelfde weekend als de JPL lopen ook de Bundesliga en Premier League ten einde. In Duitsland wordt de slotspeeldag op zaterdag 16 mei afgewerkt en hebben ze allicht ook alle 34 wedstrijden nodig om een kampioen aan te duiden. De titelrace ligt daar namelijk nog eens wagenwijd open, wat niet kan worden gezegd over de gang van zaken in Engeland. Over het Kanaal hoopt Liverpool, met Rode Duivel Divock Origi in de rangen, nog vóór 17 mei haar riante voorsprong eindelijk om te zetten in een eerste titel sinds 1990.



24/05: Einde Serie A & La Liga
Een week later is het de beurt aan La Liga en de Serie A om het seizoen af te sluiten. Ook hier houden we enkele landgenoten in de gaten, te beginnen met Romelu Lukaku in Italië. Leider Inter rekent daar op haar topschutter om het Juventus van Cristiano Ronaldo te onttronen en de eerste Scudetto in tien jaar tijd te bemachtigen. In Spanje vestigt diens ex-club Real Madrid de hoop om Barcelona bij te benen dan weer op Eden Hazard, hopelijk zo snel mogelijk weer klaar voor de strijd. De ontknoping volgt uiterlijk op 24 mei.

27/05: Europa League-finale
Eens de kampioenen in alle competities gekend zijn, rest ons natuurlijk nog de vraag wie op het Europese toneel met het eremetaal gaat lopen. Als eerste komt de Europa League aan bod, vorig jaar Hazard zijn afscheidsgeschenk aan Chelsea. Op 27 mei gaan we in het Poolse Gdansk op zoek naar een opvolger voor de Londenaren, zelf deze keer nog een trapje hoger actief. Verliezend finalist Arsenal behoort wel opnieuw tot de betere kanshebbers, net als onder meer Ajax, Inter, Manchester United en recordlaureaat Sevilla.



30/05: Champions League-finale
Drie dagen later staat in Istanboel de absolute hoogmis van het Europese clubvoetbal op het programma. Voorspellen wie er dit keer in de finale van de Champions League zal staan is nu nog een onbegonnen zaak, al hopen we uiteraard net als vorig jaar de nodige Rode Duivels aan het werk te zien. Simon Mignolet bleef toen op de bank bij Liverpool, Origi scoorde als invaller tegen het Tottenham van Jan Vertonghen en Toby Alderweireld. Of er ook in de editie van 2020 een Belgische hoofdrol is weggelegd, weten we op 30 mei.

12/06: Start EK
Zo ja speelt de vermoeidheid hopelijk geen rol op het EK, want dat wordt nog geen twee weken na de CL-finale al in gang getrapt. Italië ontvangt dan in de openingsmatch Turkije, de Rode Duivels – zoals bekend geen gastland – beginnen een dag later in Rusland aan hun verhoopte opmars richting finale. Die staat op 12 juli, exact een maand na de start, in Londen gepland. Ronaldo en Portugal, winnaar in 2016, zijn ook nu weer outsiders om er in Wembley bij te zijn. Aan onze jongens om hún favorietenrol echter waar te maken.

POLL: Naar wat kijkt u het meeste uit?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Drastische voorspelling: "Anderlecht wordt géén kampioen"
Drastische voorspelling: "Anderlecht wordt géén kampioen"

Na vier speeldagen in de Champions' Play-Offs blijft de titelstrijd razend spannend. Dat heeft deels ...

40
40
<strong>Koude oorlog bij Club Brugge: "Je wordt zot van hem"</strong>
Koude oorlog bij Club Brugge: "Je wordt zot van hem"

Andreas Skov Olsen werd dit seizoen geprezen als een potenti&euml;le kampioenenmaker en Gouden ...

233
233
Engelse pers fileert Trossard na afslachting Chelsea
Engelse pers fileert Trossard na afslachting Chelsea

In de Premier League heeft Arsenal FC zijn voorlopige leidersplaats dinsdagavond nog wat verstevigd. ...

44
44
Crisis Standard: match stilgelegd, nieuwe sanctie dreigt
Crisis Standard: match stilgelegd, nieuwe sanctie dreigt

In de Europe Play-Offs heeft leider AA Gent zijn positie in het klassement dinsdag nog wat ...

142
142
Riemer grijpt in: opvallende wijziging bij Anderlecht
Riemer grijpt in: opvallende wijziging bij Anderlecht

RSC Anderlecht krijgt deze week een uitgelezen kans om zijn voorsprong in het klassement verder uit ...

174
174
Money Time: wissels in Brugse basiself voor cruciaal duel
Money Time: wissels in Brugse basiself voor cruciaal duel

In de Champions' Play-Offs staan woensdagavond weer twee belangrijke matchen op het programma. ...

285
285
'Feyenoord en Engelse grootmacht azen op Rangers-Belg'
'Feyenoord en Engelse grootmacht azen op Rangers-Belg'

Bij de Schotse topclub Rangers is er dezer dagen een stevige Belgische connectie. Met Nicolas Raskin ...

69
69
Anderlecht en Verschaeren slikken enorme domper
Anderlecht en Verschaeren slikken enorme domper

Anderlecht hoopt zich woensdagavond te herpakken, want het liep vorig weekend tegen een pijnlijke ...

163
163
Vanhaezebrouck ziet positieve punten ondanks moeizame zege
Vanhaezebrouck ziet positieve punten ondanks moeizame zege

AA Gent heeft dinsdagavond opnieuw een stap gezet richting het winnen van de Europe Play-Off. De ...

50
50
Trossard zet Arsenal op weg naar monsterzege tegen Chelsea
Trossard zet Arsenal op weg naar monsterzege tegen Chelsea

Arsenal heeft dinsdagavond een ferm statement gemaakt in de Engelse titelstrijd. De Gunners ...

61
61
Tedesco krijgt belangrijk nieuws over EK-selectie Duivels
Tedesco krijgt belangrijk nieuws over EK-selectie Duivels

Binnen ongeveer zes maanden moeten de verschillende bondscoaches hun selectie voor het EK indienen. ...

123
123
Slim AA Gent doet gouden zaak, concurrentie faalt hopeloos
Slim AA Gent doet gouden zaak, concurrentie faalt hopeloos

In de strijd om een Europees ticket zorgden de voorbije duels in deze Play-Offs al voor heel wat ...

90
90
Muslic stuurt Anderlecht flinke waarschuwing
Muslic stuurt Anderlecht flinke waarschuwing

De Champions' Play-Off zal de komende dagen mogelijk weer enkele nieuwe wendingen kennen. Er staat ...

210
210
Anderlecht neemt afscheid van een clubicoon
Anderlecht neemt afscheid van een clubicoon

Anderlecht zal zich de komende weken volop focussen op het binnenhalen van de titel, want na vier ...

67
67
Trossard schittert weer voor Arsenal: "Een kleine magiër"
Trossard schittert weer voor Arsenal: "Een kleine magiër"

De laatste maanden zit Leandro Trossard in bloedvorm bij Arsenal. Hij was in de Champions League ...

79
79