Het ABC van 2019: Propere Handen, toptransfers, gekke fratsen & meer

Het ABC van 2019: Propere Handen, toptransfers, gekke fratsen & meer

Straks nog even aftellen, en dan ligt 2019 definitief achter ons. In Genk en Mechelen werd het een jaar om te koesteren, in Anderlecht eentje om zo snel mogelijk te vergeten. Uiteraard komen deze drie clubs hieronder dan ook aan bod, al viel er de voorbije twaalf maanden nog heel wat meer te beleven in binnen –en buitenland. Het jaaroverzicht van 2019, gebundeld van A tot Z.


Ajax stootte in het voorjaar voorbij Real Madrid en Juventus door tot de halve finale van de Champions League, waar het sprookje uiteindelijk strandde tegen Tottenham. Jongens als Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt leverde het wel lucratieve transfers op, de rest moet het voorlopig nog stellen met eeuwige roem.



BeNeLiga-discussies namen de voorbije maanden almaar concretere vormen aan, zeker toen Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe op de feiten vooruit begon te lopen. Onderzoeken naar de haalbaarheid van het project zijn volop aan de gang, ook in 2020 zal het onderwerp dus ongetwijfeld veelvuldig aan bod komen.

Clement koos er twee jaar geleden voor om Waasland-Beveren te laten staan voor KRC Genk, een keuze die hij zich niet beklaagde. Na de landstitel in Limburg lijkt de coach nu ook met Club Brugge namelijk niet te stoppen. Normaal onder de letter P van Philippe, maar die plaats was jammer genoeg al voorbehouden.

Dieumerci Mbokani bewees nog lang niet afgeschreven te zijn. De Congolese spits scoorde de afgelopen twaalf maanden met de ogen dicht, waaronder de goal die Antwerp de voorronde van de Europa League inschoot. Op dit moment autoritair Gouden Stier, wie weet straks voor de tweede keer Gouden Schoen?



Engeland boven in de Champions én Europa League vorig seizoen, want beide finales draaiden uit op een onderonsje tussen grootmachten uit de Premier League. Liverpool won het kampioenenbal ten koste van Tottenham, Chelsea was onder impuls van Eden Hazard te sterk voor Arsenal. Een afscheid in schoonheid.

Fini met Lokeren, dat lijkt helaas de conclusie aan het eind van 2019. Eerst de degradatie, dan de deceptie in 1B en nu het complete verval inclusief financiële problemen. De Waaslanders zien er hoe langer meer op sterven na dood uit, laat ons hopen dat ze op Dakam na nieuwjaar het roer nog om weten te gooien.

Genk kampioen, meer hoeven ze in de Luminus Arena niet te weten over het voorbije jaar. De vierde titel in het bestaan van de fusieclub werd terecht danig gevierd, maar na het vertrek van de vele architecten achter dat succes volgde nu de decompressie. Aan Dimitri de Condé om zijn kunstje nog eens over te doen.



Het Proces, Project, Open brief of Trust the Youth: de woelige tijd die het Lotto Park beleeft, konden hier onder veel noemers worden thuisgebracht. Anderlecht blijft halsstarrig vasthouden aan de ingeslagen weg en legt al haar eieren in de mand van inspirator Vincent Kompany. Afspraak in 2022 voor het eindresultaat.

Inverted wingbacks maakten in het begin een groot onderdeel uit van diens visie, maar dat concept werd recent toch overboord gegooid. Enerzijds omdat Sieben Dewaele niet voldeed op links, anderzijds omdat de mayonaise vooralsnog simpelweg niet pakt. Afwachten of het idee in 2020 opnieuw opgevist wordt.

José Mourinho ruilde na zijn ontslag bij Manchester United zijn coachjas in voor een zitje als analist, maar een jaar later kriebelden de vingers alweer. The Humble One zei dan ook 'ja' tegen Tottenham, dat sinds zijn komst weer weet wat winnen is. Én Jan Vertonghen en Toby Alderweireld langer aan boord zal houden.



KV Mechelen triomfeerde overal waar het kon in 2019. De titel en bijhorende promotie in 1B, de Beker van België in Brussel en – iets minder memorabel – de matchfixingszaak in de rechtbank: telkens kwam Malinwa als winnaar uit de strijd. Met nu ook de hoop op PO I nog steeds in leven een geslaagd jaar, dus.

Lamkel Zé kleurde zó vaak onze dag, dat we ons hier zelfs niet gaan wagen aan een opsomming van zijn fratsen. Laten we het erop houden dat de smaakmaker van Antwerp zich zowel in positieve áls negatieve zin maar al te vaak liet opmerken. Op de Bosuil hopen ze na nieuwjaar vooral meer van dat eerste te zien.

Mbaye Diagne dacht ook weg te komen met zijn penaltystunt in Parijs, maar bij Club Brugge zijn ze minder vergevingsgezind. Het verhaal van de gehuurde targetman is zo over en uit, een terugkeer naar Galatasaray wenkt. Hoewel zijn derde passage in België dus van korte duur was, zal ze toch niet snel vergeten worden.



Nations League-editie nummer één draaide uit op een sisser voor de Rode Duivels, want eind 2018 werden zij door Zwitserland al genadeloos uit het nieuwe landentoernooi geknikkerd. De eindzege kwam een dik halfjaar later op naam van Cristiano Ronaldo en Portugal te staan, in de finale net te sterk voor Nederland.

Oranje-iconen Wesley Sneijder, Robin van Persie en Arjen Robben liepen er dan al niet meer bij, want zij hingen hun schoenen aan de haak. Nederland nam zo afscheid van een tijdperk, net zoals wij ooit zullen doen met onze eigen Gouden Generatie. Ook onder meer Xavi en Petr Cech gingen trouwens op pensioen.

Propere Handen: het is de afgelopen 14 maanden wellicht de meest gebruikte woordcombinatie in ons voetbal. Louche makelaars en refs, witwaspraktijken, matchfixing, arrestaties, veroordelingen, beroepen, vrijspraken en bommen die onder de competitie werden gelegd: nooit eerder stond de JPL zó op stelten.



Qualifying Group I bleek een eitje voor de Rode Duivels op weg naar het EK van volgende zomer. Rusland, Schotland, Cyprus, Kazachstan en San Marino gaan dan ook de geschiedenisboeken in als de tegenstanders tegen wie België een historische 30/30 pakte. Nu de echte klus nog klaren, zónder duel op eigen bodem.

Retour der (ex-)Rode Duivels, dat was het thema van de voorbije mercato. Kompany leidde in mei reeds de dans, Nacer Chadli, Simon Mignolet, Laurent Depoitre, Kevin Mirallas en Steven Defour volgden daarna zijn voorbeeld. De ene met al wat meer succes dan de ander, maar hoe dan ook een opmerkelijke trend.

Spijtoptant Dejan Veljkovic was de spilfiguur in het matchfixing –en witwasschandaal waar we hierboven al naar verwezen. In ruil voor strafvermindering ging hij akkoord om de speurders meer info te verschaffen over zijn malafide praktijken. Ook supermakelaar Mogi Bayat had hier trouwens gerust een plek verdiend.



Toptransfers bij de vleet vorige zomer, zowel in de JPL als erbuiten. Behalve Anderlecht, waar Michel Vlap ook bijna het record brak, verlegde elke Belgische topclub immers de limiet. Internationaal deden onder andere Joao Felix, Antoine Griezmann de kassa rinkelen, net als Rode Duivels Romelu Lukaku en E. Hazard.

Uittocht uit de Premier League voor die laatste twee, die de tijd rijp achtten voor een nieuw hoofdstuk in hun carrière. Hazard probeert dat in La Liga bij Real Madrid te schrijven, al kampt hij tot dusver teveel met kwaaltjes. Lukaku koos dan weer voor een Italiaans avontuur bij Inter en is daar nu koning van de Serie A.

Vincent Kompany zijn naam viel hierboven al enkele keren, maar dat mag wel na zulk een jaar vol ups en downs. Ook hij vertrok uit Engeland, al schonk Vince the Prince Manchester City eerst nog wel de landstitel. In Anderlecht wil zijn project voorlopig echter niet aanslaan, net zomin als de hoop op minder blessures.



Wesley Moraes was het pronkstuk van een zomer waarin onze clubs zich rijk rekenden. In Brugge brachten ook Nakamba en Danjuma namelijk een flinke stuiver op, Genk cashte op Malinovskyi en Trossard terwijl Standard het deed met Marin en Djenepo. Een nieuwe standaard voor zulke goudhaantjes lijkt dus gezet.

X-factor Divock Origi bewees andermaal zijn waarde. Onze landgenoot schoot Liverpool met twee treffers langs Barcelona richting CL-finale, waarvan eentje op een legendarische snelle corner. Ook in die finale zelf vond Origi de weg naar de netten, een status als eeuwige cultheld op Anfield is dan ook terecht zijn deel.

Yari Verschaeren ligt momenteel jammer genoeg in de lappenmand, daarvoor had de 18-jarige youngster van Anderlecht het ook al moeilijk om te bevestigen. Toch zal hij 2019 vooral herinneren als het jaar van zijn definitieve doorbraak, zowel bij Paars-Wit als de Rode Duivels. Hopelijk de start van een grote carrière.



Zinédine Zidane gaf na drie CL-zeges op rij de teugels bij Real Madrid vrijwillig uit handen, maar iets minder dan een jaar later maakte de Franse coach al zijn herintrede in Bernabéu. Ook hij kreeg de bal echter maar moeizaam aan het rollen, een fitte Hazard – voor wie hij altijd al een boontje had – moet redding brengen.

POLL: Wat was volgens u hét meest memorabel aan 2019?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Verheyen kiest: deze sterkhouder uit de basis bij België
Verheyen kiest: deze sterkhouder uit de basis bij België

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels hebben zich kunnen bewijzen aan hun coach. ...

18
18
Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"
Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels speelden twee keer gelijk tegen Ierland en ...

132
132
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?

Bij Royal Antwerp FC gaan er mogelijk heel wat spelers de club verlaten in de zomer. De Great Old ...

278
278
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"

KRC Genk moet Wouter Vrancken mogelijk enkele matchen. Het Bondsparkt eist een straf van 2 ...

288
288
"Hoffenheim legde al bod neer bij Standard"
"Hoffenheim legde al bod neer bij Standard"

Standard is op zoek naar geld en moet in de zomer spelers verkopen. De Rouches kunnen ...

180
180
<strong>‘Club Brugge haalt zwaar uit: beste verdediger in België’</strong>
‘Club Brugge haalt zwaar uit: beste verdediger in België’

Club Brugge richt zich op het versterken van de verdediging en toont interesse in Emin Bayram, de ...

734
734
Gerits voert druk op: "Financieel belangrijk voor Genk"
Gerits voert druk op: "Financieel belangrijk voor Genk"

KRC Genk kende tot op heden een pover seizoen. Het Europese luik en de Croky Cup waren geen succes. ...

205
205
Perez wild van Rode Duivel: "Voor hem steek ik hand in het vuur"
Perez wild van Rode Duivel: "Voor hem steek ik hand in het vuur"

De Rode Duivels hebben een aantal zeer talentvolle jonge spelers in de kern. Analist Kenneth Perez ...

127
127
'Bliksemtransfer Koni De Winter naar Premier League'
'Bliksemtransfer Koni De Winter naar Premier League'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

76
76
Liep wintertransfer tussen RSCA en Gent spaak door Bayat?
Liep wintertransfer tussen RSCA en Gent spaak door Bayat?

Een aantal Belgische clubs werken nog steeds intensief samen met Mogi Bayat. Nochtans is de makelaar ...

210
210
Vrancken weg bij KRC Genk? Dit is zijn antwoord
Vrancken weg bij KRC Genk? Dit is zijn antwoord

Onlangs kwam het bericht dat Wouter Vrancken KRC Genk na het seizoen mogelijk zal verlaten. ...

614
614
'City slaat toe met 'nieuw wonderkind' van 14 jaar'
'City slaat toe met 'nieuw wonderkind' van 14 jaar'

Manchester City strijdt ook dit seizoen weer mee voor verschillende hoofdprijzen. Maar ondertussen ...

115
115
'Club Brugge aanzienlijke stap dichter bij nieuwe trainer'
'Club Brugge aanzienlijke stap dichter bij nieuwe trainer'

Club Brugge opent aanstaande maandag zijn campagne in de Champions' Play-Offs met een derby tegen ...

1009
1009
Lavia komt met eerste reactie na hartverscheurend nieuws
Lavia komt met eerste reactie na hartverscheurend nieuws

Nu de interland-break erop zit, kan bondscoach Domenico Tedesco zich volledig toeleggen op het ...

158
158
Anderlecht transfermarkt op: Fredberg gooit plannen op tafel
Anderlecht transfermarkt op: Fredberg gooit plannen op tafel

RSC Anderlecht bereidt zich voor op de opener van de Champions' Play-Offs aanstaande zaterdag tegen ...

602
602