De tien transfertoppers: De uitschieters van dit seizoen

De tien transfertoppers: De uitschieters van dit seizoen

Het transferbeleid van onze Belgische clubs wordt vaak in vraag gesteld, maar tijdens de voorbije zomer haalden verschillende ploegen serieuze aanwinsten binnen. De ene voor een flinke transferprijs, de ander voor een prikje. Ongeacht de aanschafwaarde kaderden wij voor u de meest geslaagde transfers van de voorbije zomermercato. 


10. DIOGO QUEIROS

Zoals elk seizoen wist Moeskroen ook de voorbije zomer om enkele onbekende maar kwalitatieve spelers aan te trekken. Aleix Garcia, Jonah Osabutey en Deni Hocko bleken meerwaardes te zijn, maar centrale verdediger Diogo Queiros is ook een voltreffer. Sinds hij eind augustus aankwam op Le Canonnier miste de Portugees nog geen enkele speelminuut in de competitie als in de beker. 

Ook moederclub FC Porto is gelukkig met de progressie van hun uitgeleende speler. In vier maanden tijd schoot de marktwaarde van Queiros de hoogte in van 1,75 miljoen euro in augustus tot 4 miljoen euro in december. Er staat de pas 20-jarige Queiros ongetwijfeld een grote toekomst te wachten. En net om die reden kon Moeskroen ook geen aankoopoptie afdwingen bij FC Porto.

9. PELE MBOYO

KV Kortrijk kent een tegenvallend seizoen, maar Pele Mboyo treft daar allerminst schuld in. Zijn carrièreverloop kende veel ups en downs, maar aan de Leie lijkt hij zich thuis te voelen. Mboyo keerde afgelopen zomer terug van een uitleenbeurt aan het Saoedische Al-Raed, en Yves Vanderhaeghe bouwde prompt zijn elftal rond de tweevoudige Rode Duivel.



Dit seizoen nette Mboyo al zeven doelpunten in negentien wedstrijden en KV Kortrijk zou zich in een meer benarde situatie bevinden zonder de aanvaller. Op 32-jarige leeftijd lijkt Mboyo rijper dan ooit. Zijn gekke fratsen liggen al geruime tijd achter hem en eens te meer tellen de prestaties op de grasmat. Het seizoensvervolg van Veekaa kan er alleen maar wel bij varen …

8. CYLE LARIN

Zulte Waregem huurt Cyle Larin van het Turkse Besiktas en bezit een aankoopoptie van 2,5 miljoen euro. Het lijdt nu al geen twijfel dat die optie zal worden gelicht voor het eind van dit seizoen. Net zoals de Canadese aanvaller volgend seizoen aan een andere – grotere – Europese club zal worden doorverkocht. Larin miste dit seizoen slechts een handvol minuten en is van groot belang voor Essevee.

De specialiteit van Larin is doelpunten maken – 7 stuks telt hij al – maar hij levert ook veel assists – ook al 7 eenheden. Verder is ook die andere zomerse smaakmaker, Saido Berahino, een schot in de roos. Francky Dury legt zich al bij neer bij twee uitgaande transfers aan het eind van het seizoen. Hij maant de fans van Essevee aan om de komende vijf maanden te genieten van Larin en Berahino.

7. ANTE PALAVERSA

Het belang van Ante Palaversa bij KV Oostende is overduidelijk. Met de Kroatische jeugdinternational in de rangen won de kustclub vijf keer op elf wedstrijden. Tegen grote opponenten zoals AA Gent en RSC Anderlecht (twee maal) wil dat toch wat zeggen. Toen Palaversa tien wedstrijden in de lappenmand lag, werden alle Oostendse matchen verloren. 



Doelpunten scoren of assists geven doet Palaversa niet, maar zijn waarde valt niet uit te drukken in statistieken. De huurling van Manchester City is bij voorsprong de belangrijkste zomertransfer van KVO en zijn passage aan zee zal wellicht blijven bij één seizoen. Volgend jaar zal Palaversa een stapje hogerop zetten, en waarom niet bij Anderlecht, dat goede banden onderhoudt met City?

6. KAVEH REZAEI

Sporting Charleroi beleeft momenteel een onverhoopt topjaar. De Zebra's staan stevig in de top zes en de kwalificatie voor play-off I lijkt steeds meer realiteit te worden. Die hoogconjunctuur heeft de club voornamelijk te danken aan een uitstekende organisatie, Ryota Morioka als spelmaker én de doelpunten van goaltjesdief Kaveh Rezaei, die vorige zomer nog overbodig was bij Club Brugge

Op het oude nest van Mambourg bewijst Rezaei waarom hij ooit één van de meest gevreesde spitsen was op de Belgische velden. In vijftien competitiewedstrijden is de Iraanse spits al goed voor acht doelpunten. Omgerekend is dat één goal om de 127 competitieminuten. Met dat indrukwekkend gemiddelde is hij één van de meest efficiënte spitsen in de Jupiler Pro League

5. WESLEY HOEDT

Spelers met een aanzienlijke reputatie ondervinden meestal moeite om de hoge verwachtingen in te lossen. Ook bij Wesley Hoedt kon dat zo'n vaart hebben gelopen. De zesvoudige Oranje-international stond onder contract bij grote clubs zoals Lazio, Southampton en Celta Vigo, maar op de Bosuil toont hij momenteel aan waarom die clubs hem ooit hadden staan op de loonlijst. 



Voor de Jupiler Pro League is Hoedt een centrale verdediger van topniveau. Onder Laszlo Bölöni speelde de 25-jarige – na zijn blessure – al élke competitieminuut. Momenteel speelt Hoedt wekelijks op topniveau, en lijkt hij nu al onhoudbaar voor Antwerp. De club bezit een – naar verluidt erg prijzige – aankoopoptie op zijn huurcontract. Gaat zijn afscheidstournee weldra al van start?

4. ELISHA OWUSU

Veel AA Gent-fans fronsten de wenkbrauwen bij de transferaankondiging van Elisha Owusu, toen nog een nobele onbekende 22-jarige Fransman. Michel Louwagie dokte één miljoen euro aan Olympique Lyon voor de recupererende middenvelder. Op het eerste ogenblik leek dat een risicovolle gok te zijn, maar coach Jess Thorup gebruikte Owusu meteen in zijn basiselftal.

Naarmate het seizoen vorderde, verdween hij niet meer uit de ploeg. De transfersom van één miljoen euro bleek al snel een koopje te zijn, want de marktwaarde van Owusu wordt momenteel al op zes miljoen euro geschat. Ook Michael Ngadeu mag vermeld worden als een topaankoop. De Kameroense klasbak bewees andermaal zijn waarde in de Slag om Vlaanderen tegen Club Brugge.

3. SELIM AMALLAH

Ondanks de vele vraagtekens rond het zomerse aankoopbeleid bij Standard – aangevoerd door Mogi Bayat – was de transfer van Selim Amallah een voortreffelijke zet. De polyvalente Marokkaanse international – hij speelde als nummer zes, centrale en aanvallende middenvelder én flankaanvaller – is op korte tijd uitgegroeid tot een onmisbare schakel in het radarwerk van Michel Preud'homme. 



Amallah bezit het profiel van een moderne en complete middenvelder dankzij een uitmuntende techniek en sterke fysieke kwaliteiten. Het blijft wel een grote zonde dat hij de Marokkaanse nationale ploeg verkoos boven de Rode Duivels, want op 23-jarige leeftijd zou deze Amallah een interessante wissel op de toekomst zijn voor het Belgische elftal. 

2. HENDRIK VAN CROMBRUGGE

Eén van de grote zomerwensen van Vincent Kompany was een voetballende doelman. Met de komst van Hendrik Van Crombrugge werd Kompany daarmee op zijn wenken bediend. Naast zijn voetballend vermogen blinkt Van Crombrugge ook uit door zijn veelvuldige en broodnodige reddingen bij RSC Anderlecht. Moeiteloos verteerde hij de overstap vanuit AS Eupen. 

Van Crombrugge kostte de paars-witte clubkas zo'n 2,25 miljoen euro, maar ondertussen zou hij al bijna het drievoud waard zijn. Door zijn puike prestaties behoort de doelman tot de grote uitblinkers van dit seizoen. In de competitie hield hij al liefst acht keer zijn netten schoon, en hij is een belangrijke factor waarom Anderlecht nog niet enkele plaatsen lager staat in de rangschikking.

1. SIMON MIGNOLET

Op Jan Breydel hebben ze nog geen seconde spijt van hun tweede duurste aankoop ooit. Simon Mignolet is met zeven miljoen euro – en dat op 31-jarige leeftijd overigens – een heel grote investering, maar hij lijkt dat nu al ruimschoots waard te zijn. Door de komst van de nationale nummer twee zijn in één klap meerdere jaren van wisselvalligheid opgelost in het Brugse doel. 



In hun queeste om aansluiting te vinden met de Europese (sub)top kan Club nog jaren beroep doen op de Rode Duivel. Naar de normen van de Jupiler Pro League haalde Club met Mignolet een absolute klasbak binnen. Hij hield in de competitie al twaalf keer de nul op achttien matchen. Bovendien haalde Mignolet ook een enorm hoog niveau in de Champions League.

POLL: Wie is volgens u de beste zomertransfer?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Fredberg draait overuren: volgende zomertransfer op tafel'
'Fredberg draait overuren: volgende zomertransfer op tafel'

RSC Anderlecht gaat zaterdagavond op bezoek bij KRC Genk, opnieuw een sleutelwedstrijd binnen de ...

10
10
'Afscheid nabij: absolute smaakmaker vertrekt bij Club'
'Afscheid nabij: absolute smaakmaker vertrekt bij Club'

Club Brugge plaatste zich afgelopen donderdag als eerste Belgische ploeg ooit voor de halve finales ...

150
150
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

32
32
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

41
41
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

57
57
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

165
165
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

47
47
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

154
154
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

439
439
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

569
569
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

489
489
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

120
120
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

239
239
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

104
104
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

409
409