Niet te koop: welke spelers geven de JPL-clubs in januari best niet cadeau?

Niet te koop: welke spelers geven de JPL-clubs in januari best niet cadeau?

Eerder namen we al een kijkje naar de pakjes die elk team in de Jupiler Pro League graag zou ontvangen, maar Kerstmis draait natuurlijk niet alleen om het kríjgen van cadeaus. In januari zullen de Belgische clubs zo weer tal van andere ploegen in binnen –en buitenland verblijden door hun sterkhouders die kant op te sturen. Onze competitie leeft dan ook van zulke transfers, al zouden we toch niet iedereen even gretig de strik ombinden. Een overzicht van de spelers die elk team zeker niét wil verliezen.


16. CERCLE BRUGGE
Hoewel hij straks al twee jaar in Brugge vertoeft, was Kevin Hoggas er nooit onbetwist titularis. De laatste tijd doet Bernd Storck echter steeds meer weer een beroep op de 28-jarige Fransman, die vorig weekend met zijn minutieuze passing zo nog een cruciale rol vervulde in de broodnodige driepunter tegen Zulte Waregem. Ook na nieuwjaar kan de Vereniging zijn offensieve impulsen maar al te goed gebruiken, want neem Hoggas weg uit het middenveld en de strijd tegen de degradatie lijkt haast op voorhand verloren.



15. WAASLAND-BEVEREN
Waasland-Beveren hoeft weinig te vrezen in januari, vermits niemand genoeg liet zien om interesse van een (sub)topper te wekken. Toch zou het ons in de jacht op jong en Belgisch talent niet verbazen als enkele clubs eens polsen naar Jur Schryvers, die dit seizoen zijn polyvalentie etaleerde door uitstekend de switch van rechtsachter naar het middenveld te verteren. Een vertrek van de 'Timmy Simons van de Freethiel', die tot dusver quasi alles speelde, kunnen ze daar in de race om het behoud nu dus wel missen als kiespijn.

14. KV OOSTENDE
Met drie zeges in de eerste vijf speeldagen leken ze aan de kust een zorgeloze jaargang tegemoet te gaan, maar in de tien duels nadien kon KV Oostende slechts drie keer een draw uit de brand slepen. Een zwakke reeks die niet toevallig gepaard ging met de afwezigheid van Ante Palavarsa, want sinds de City-huurling herstelde van zijn knieblessure werd prompt weer twee keer gewonnen. Hopen dat Vincent Kompany zijn connecties in Manchester niet aanspreekt om de Kroatische konijnenpoot naar Anderlecht te lokken, dus.



13. KAS EUPEN
16 doelpunten scoorde AS Eupen in deze campagne, en bijna de helft daarvan kwam via Danijel Milicevic. Drie goals en vier assists is het deel van de 33-jarige Bosniër, die aan het begin van het seizoen nochtans nog een handvol matchen geblesseerd aan de kant stond. Zijn individuele flitsen zijn dan ook van essentieel belang Am Kehrweg, waar de rest van het stugge geheel vooral uit harde werkers bestaat. De creatieve Milicevic is zo een onmisbare speler voor de Panda’s. Zelfs al loopt alles tegenwoordig een beetje trager.

12. KV KORTRIJK
Weinig teams zijn afhankelijker van één speler dan KV Kortrijk van Ilombe Mboyo. De spits begon met zes goals in 11 duels goed bij schot, maar sindsdien viel zijn productie bijna volledig stil. In één klap stopten de Kerels ook met punten pakken, want de degelijke 14 op 33 werd gevolgd door een erbarmelijke twee op 24. De eerste zege in twee maanden tijd werd dit weekend wel behaald zónder Mboyo, maar om het behoud veilig te stellen én nog te stunten in de beker rekent Kortrijk toch vooral op haar ex-Rode Duivel.



11. STVV
Yohan Boli zijn transfer is al ingecalculeerd, want de topclubs – met Anderlecht op kop – staan in de rij voor de spits wiens contract weldra afloopt. STVV moet dus vooral hopen dat het niet in één klap ook Jordan Botaka verliest. De polyvalente flankspeler is in de zomer eveneens vrij en vormt met zijn surplus aan kwaliteiten, gekoppeld aan een relatief laag prijskaartje, een interessante optie voor élk team bovenin de stand. De keuze is dus weer aan de Kanaries: cashen, of nog even genieten? Japanse Stratego op Stayen.

10. RSC ANDERLECHT
Sterkhouders Nacer Chadli en Hendrik Van Crombrugge zullen het seizoen zeker uitdoen in het Lotto Park, Yari Verschaeren gaat gezien zijn blessure ook nergens heen. Nu zijn contractverlenging eindelijk rond is gaf dat andere toptalent Sambi Lokonga zelf dan weer aan voorlopig geen andere oorden op te zoeken, al willen we dat bij een mooi voorstel in januari toch nog wel eens zien. Een vroegtijdig vertrek van de jonge middenvelder zou alvast nefast zijn voor het project van Anderlecht. Zowel op korte als op lange termijn.



9. MOESKROEN
Tot hiertoe gaan Les Hurlus verder op hun straffe elan van de vorige terugronde, en ook nu heeft nieuwe coach Bern Hollerbach daarbij een belangrijke rol weggelegd voor Frank Boya. De fysiek ronduit imposante Kameroener is met zijn 1m90 een belangrijk wapen in de lucht, al kan hij vooral in balbezit wel nog het nodige schaafwerk gebruiken. Toch staat zijn talent buiten kijf en is het geen toeval dat Boya al geciteerd werd bij Antwerp. Mocht die transfer werkelijkheid worden, heeft Moeskroen een aanzienlijk probleem.

8. KRC GENK
Slechts één speler uit de kampioenenploeg van vorig jaar houdt KRC Genk nog enigszins op niveau. Sander Berge is daarom de onmisbare schakel in het radarwerk van Hannes Wolf, al dreigt een vertrek in de winter steeds dichterbij te komen. Miljoenen zal het de Limburgers zeker opleveren, maar de ambities zouden op die manier wel een flinke knauw krijgen. PO I halen wordt sowieso al moeilijk, maar zonder Berge spreken we nog nét niet over een Mission Impossible. In de huidige kern zien we namelijk geen waardige vervanger.



7. KV MECHELEN
Jeugdige aanvallers bij de vleet Achter de Kazerne, maar toch is het de 36-jarige Igor De Camargo die nog steeds het gewicht van de voorhoede draagt. Terwijl zijn jongere collega’s uitblinken in wisselvalligheid, stond de ervaren rot zo van alle spitsen zelfs het meeste minuten op het veld. In de lokale topschutterstand doet William Togui wel nog één doelpuntje beter, al laat het belang van De Camargo voor KV Mechelen zich niet uitdrukken in goals alleen. Hopen dat die recente flirt met Club Brugge niet te serieus was, dus.

6. ZULTE WAREGEM
Francky Dury kneedde andermaal een sterk geheel, maar voor de extra’s wordt toch vooral naar Cyle Larin gekeken. De huurling van Besiktas lokt nu al menig scout naar de Gaverbeek, waar ze niet zullen twijfelen om zijn optie van 2,5 miljoen te lichten. Het plan is immers om de 24-jarige Canadees in de zomer voor een fikse meerwaarde te verkopen, al kan een winterbod Essevee wie weet nu al overstag doen gaan. In dat geval stelt Dury best zijn veto, want zonder Larin wordt de hoop op PO I – en de beker – danig onthoofd.



5. STANDARD
Van onzichtbaar naar onmisbaar: dat is de evolutie die Samuel Bastien dit seizoen doormaakt. Samen met Gojko Cimirot vormt hij een hoog kwalitatieve tandem op het Luikse middenveld, in matchen van Standard vind je geen betere passeur terug. Logisch dus dat Michel Preud’homme hem steevast als eerste op het wedstrijdblad noteert en dat Bastien in de competitie nagenoeg elke minuut speelde. De wisselvallige Rouches kunnen namelijk niet zonder hem: kijk maar hoe het vorig weekend afliep op Waasland-Beveren.

4. CHARLEROI
Charleroi ligt op koers om PO I te halen, een huzarenstukje dat de Karolo’s indien het lukt in grote mate te danken zullen hebben aan Ryota Morioka. Afgeschreven in Anderlecht, maar onder Karim Belhocine als lage spelverdeler weer top in België. De bindingsman op het middenveld is met zijn zuivere passing, hoge handelingssnelheid en indrukwekkende spelintelligentie dan ook dé reden dat ze op Mambourg ambitie mogen koesteren. Als de Zebra’s één speler liefst niet zien vertrekken in januari, is het dus Morioka wel.



3. KAA GENT
Achterin bleek Michael Ngadeu zijn recordsom al meer dan waard, het middenveld zit met kapitein Vadis Odjidja als exponent ook goed in elkaar. Hét pronkstuk van AA Gent is evenwel de gouden driehoek voorin, waar we meteen ook de twee Buffalo’s terugvinden wiens vertrek het meest gevreesd wordt. Als ze in de Ghelamco Arena per se in januari al eens langs de kassa willen passeren, zouden wij dan opteren om reeds te cashen voor Roman Yaremchuk. Nog meer dan de Oekraïner is Jonathan David immers onvervangbaar.

2. ANTWERP
Het geloof in de ambities op de Bosuil staat of valt met één persoon: Dieumerci Mbokani. De Gouden Stier – en wie weet weldra ook tweevoudig Gouden Schoen – geniet dan ook als God in Frankrijk van zijn status in Antwerpen en wees daarom zelfs een lucratief bod uit Oezbekistan af. Wanneer de geldtrein hem naar een mooiere bestemming brengt, kan niemand echter garanderen dat Dieu deze keer niet wél op de kar wil springen. Behalve een schietgebedje, houdt Paul Gheysens zijn portemonnee dus best al maar klaar.



1. CLUB BRUGGE
Club Brugge wil vooral Hans Vanaken niet verliezen, maar vermits de dirigent niet het type lijkt om plots te vertrekken blijft die angst beperkt. Emmanuel Dennis zien we hier wél toe in staat, al zou dat Philippe Clement minder kopzorgen bezorgen dan een eventuele transfer van Krépin Diatta. De Senegalees is op zijn rechterflank van onschatbare waarde, onderhandelingen over de juiste prijs kunnen best dus wachten tot de zomer. Aan Club om ook Diatta zélf hier van te overtuigen, want aanbiedingen zal hij zeker krijgen.

POLL: Welke speler uit deze lijst zou het grootste verlies zijn voor de JPL?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

België moeten deze 2 ex-JPL'ers vrezen: "Altijd op niveau"
België moeten deze 2 ex-JPL'ers vrezen: "Altijd op niveau"

De Rode Duivels weten nu ook wie het derde land is dat ze treffen op het EK: Oekraïne. Dat is ...

12
12
FC Utrecht maakt komst van Belgische rechtsachter bekend
FC Utrecht maakt komst van Belgische rechtsachter bekend

FC Utrecht heeft vandaag een ingaande transfer meegedeeld. De Nederlandse subtopper maakte de komst ...

16
16
Verheyen kiest: deze sterkhouder uit de basis bij België
Verheyen kiest: deze sterkhouder uit de basis bij België

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels hebben zich kunnen bewijzen aan hun coach. ...

124
124
Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"
Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels speelden twee keer gelijk tegen Ierland en ...

168
168
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?

Bij Royal Antwerp FC gaan er mogelijk heel wat spelers de club verlaten in de zomer. De Great Old ...

353
353
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"

KRC Genk moet Wouter Vrancken mogelijk enkele matchen. Het Bondsparkt eist een straf van 2 ...

339
339
"Hoffenheim legde al bod neer bij Standard"
"Hoffenheim legde al bod neer bij Standard"

Standard is op zoek naar geld en moet in de zomer spelers verkopen. De Rouches kunnen ...

206
206
<strong>‘Club Brugge haalt zwaar uit: beste verdediger in België’</strong>
‘Club Brugge haalt zwaar uit: beste verdediger in België’

Club Brugge richt zich op het versterken van de verdediging en toont interesse in Emin Bayram, de ...

823
823
Gerits voert druk op: "Financieel belangrijk voor Genk"
Gerits voert druk op: "Financieel belangrijk voor Genk"

KRC Genk kende tot op heden een pover seizoen. Het Europese luik en de Croky Cup waren geen succes. ...

230
230
Perez wild van Rode Duivel: "Voor hem steek ik hand in het vuur"
Perez wild van Rode Duivel: "Voor hem steek ik hand in het vuur"

De Rode Duivels hebben een aantal zeer talentvolle jonge spelers in de kern. Analist Kenneth Perez ...

148
148
'Bliksemtransfer Koni De Winter naar Premier League'
'Bliksemtransfer Koni De Winter naar Premier League'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

93
93
Liep wintertransfer tussen RSCA en Gent spaak door Bayat?
Liep wintertransfer tussen RSCA en Gent spaak door Bayat?

Een aantal Belgische clubs werken nog steeds intensief samen met Mogi Bayat. Nochtans is de makelaar ...

222
222
Vrancken weg bij KRC Genk? Dit is zijn antwoord
Vrancken weg bij KRC Genk? Dit is zijn antwoord

Onlangs kwam het bericht dat Wouter Vrancken KRC Genk na het seizoen mogelijk zal verlaten. ...

687
687
'City slaat toe met 'nieuw wonderkind' van 14 jaar'
'City slaat toe met 'nieuw wonderkind' van 14 jaar'

Manchester City strijdt ook dit seizoen weer mee voor verschillende hoofdprijzen. Maar ondertussen ...

128
128
'Club Brugge aanzienlijke stap dichter bij nieuwe trainer'
'Club Brugge aanzienlijke stap dichter bij nieuwe trainer'

Club Brugge opent aanstaande maandag zijn campagne in de Champions' Play-Offs met een derby tegen ...

1075
1075