EXCLUSIEF De Camargo: "Club is nu niet concreet, van KV Mechelen hoorde ik niks"

Foto: EXCLUSIEF De Camargo:

KV Mechelen kende een fantastisch 2019 met promotie naar Eerste Klasse A en het winnen van de Beker van België. Daarnaast strijdt het volop mee voor Play-Off I, maar er was ook het ontnemen van het Europese ticket en dat vanwege ‘Operatie Propere Handen’. Voetbalnieuws sprak met Igor De Camargo over verleden, heden en toekomst.

Op zijn 36ste is De Camargo aan een sterk seizoen bezig bij KV Mechelen. Met negen interlands voor de Rode Duivels en passages bij KRC Genk, Heusden-Zolder, FC Brussels, Standard, Borussia Mönchengladbach, Hoffenheim, weer Standard, weer KRC Genk en APOEL Nicosia is het al een zeer mooi verhaal geweest. Bij KV Mechelen schrijft de spits er nog een mooi hoofdstuk bij.

Igor, 2019 was sportief een prachtig jaar

"Het was een heel mooi jaar. De degradatie in 2018 was uiteraard een domper voor de club, maar KV Mechelen heeft zeer goed gereageerd. Het was na de degradatie meteen het doel om terug te keren naar Eerste Klasse A en het is knap dat dit gelukt is. De Beker van België was dan weer een zeer mooie bonus en dat was het gevolg van een ploeg die zeer goed stond."

KV Mechelen won in 2019 de Beker van België.

Toch kende het ook een donker randje door het ontnemen van het Europees ticket en deelname aan de Beker van België…

'We worden gestraft door een paar mensen (omwille van ‘Operatie Propere Handen, nvdr.) die iets verkeerd probeerden te doen en dat heeft de club toch wel hard getroffen. Het was niet enkel hard voor de spelers, maar ook voor de fans, het bestuur, medewerkers… Dat was niet plezant."

Jullie leden er niet onder en in 1A verloopt het zéér goed

"De ploeg is kwalitatief sterk en dat is de grootste oorzaak voor onze goede prestaties. We hebben de afgelopen weken een dipje gehad, maar dat is logisch want iedereen krijgt daar tijdens een seizoen wel eens mee te maken. We lieten in eigen huis wat punten liggen en dat is niet plezant, maar we hebben de kwaliteiten om terug te knokken. Sommige ploegen zagen wel na een tijd waar misschien onze zwakkere punten lagen, maar het lag vooral aan ons omdat ons niveau minder hoog lag. Dat betaal je cash."

Kunnen we besluiten dat men het niveau in 1B onderschat?

"Dat is een hoog niveau, zeer zeker. Iedereen zegt dat het daar makkelijk is, maar dat is het zeker niet. We kenden er ook problemen in het begin, maar we hebben ons na een tijd kunnen aanpassen aan de reeks en onze waarde laten zien."

Hoe was het om in ‘tweede klasse’ te spelen?

“Ik voelde mij toen nooit echt in ‘tweede klasse’, want bij KV Mechelen was alles aanwezig – op en naast het veld – van een club uit Eerste Klasse A. Dat de beleving op verplaatsing anders was? Dat is een feit, daar kan je niet naast kijken. Maar ik was er toen zeker van dat we met die ploeg gingen terugkomen naar 1A. Die twijfel was er nooit, maar je mag 1B nooit onderschatten. Dat is een feit."

De Camargo speelt sinds de zomer van 2018 voor de Maneblussers.

Onder Dennis van Wijk lukte het niet, onder Wouter Vrancken wel. Wat was zijn rol in dat straffe seizoen van vorig jaar?

"Hij keek eerst naar welke kwaliteiten er bij onze ploeg was en dat was heel belangrijk. Daarmee ging hij aan de slag."

Dit seizoen was er zelfs even sprake van een vertrek van Vrancken naar KRC Genk. Hoe leefde dat in de groep?

"Er werd in de groep toch wel wat over gesproken toen de geruchten over Genk de ronde deden. We waren toen zeer goed bezig en het zou niet goed geweest zijn voor onze ploeg als dan de trainer zou vertrekken."

Wat hopen jullie nog te bereiken dit seizoen? PO I?

“Met KV Mechelen in Eerste Klasse A blijven (lacht). Neen, je weet maar nooit in het voetbal. Er zijn nog elf matchen (interview vond plaats voor de partij tegen KV Oostende, nvdr.) en dat zijn 33 punten. Er kan nog heel veel gebeuren. Natuurlijk hebben wij een goede stap gezet richting dat behoud, maar in het voetbal kan alles.”

Wat kan bij KV Mechelen? Hier groeit wel iets moois, nietwaar?

“Jazeker. Als ik de plannen zag wat ze hier nog van plan zijn, dan ziet de toekomst er goed uit. Er komen nog mooie zaken aan zoals het stadion dat met de nieuwe tribune volledig dichtgemaakt zal worden en er komt ook een nieuw oefencomplex. De toekomst ziet er daardoor dus mooi uit voor de club en dat is een pluspunt voor het Belgische voetbal. Dat wil ook zeggen dat de club wil doorgroeien en wil meedoen met de grote jongens.”

Club Brugge polste in de zomer, nu nog niet.

Met jou persoonlijk loopt het ook goed.

“Ik voel me heel goed. Ik probeer mij goed te verzorgen en mijn lichaam is mijn instrument om mee te werken. Hoe ik mezelf heb zien evolueren doorheen de jaren? Ervaring maakt zoveel verschil. Ik probeerde altijd te leren van andere spelers, elke dag. Dat vind ik cruciaal en je moet niet denken van ‘ik kan dat’, ‘ik weet dat’. Neen, je moet luisteren en proberen bij te leren. Ik probeer dat de jonge gasten nu ook bij te brengen. Ik ben van nature een positief ingestelde persoon en ik wil die jonge gasten wat helpen."

Ervaring is belangrijk

"Enorm belangrijk. Waarom heeft België niks gewonnen met de jonge talenten? Toen ik in 2009 Rode Duivel was, hadden we zoveel talent en waarom boekten we toen geen resultaten? Nu is België de grootste titelfavoriet voor het EK. Dat komt door de ervaring die ze nu hebben, want je moet niet denken dat die jonge gasten alles al kunnen en weten. Het kan wel met een goede mix tussen jong en oud, maar alleen met jonge spelers – ik heb helemaal niks tegen jonge spelers – is het zeer moeilijk."

"Er moet een goed evenwicht zijn tussen jong en oud om resultaten te boeken. Clubs denken altijd aan het financiële en aan het verkopen van spelers. Als je een heel grote club bent, dan kan je er vier, vijf jonge gasten bijzetten. Als je als ploeg tegen de degradatie moet vechten, dan zal het niet lukken met enkele jonge talenten. Dat haal je niet."

De Camargo speelde ook voor onder meer Mönchengladbach.

Het valt op: Mbokani en jij doen het op jullie 34ste en 36ste zeer goed.

"Kijk, je moet weten welke spelers je als club haalt. Als je op deze leeftijd nog op dit niveau kan spelen, dan is dat een teken dat je je goed verzorgt. Als je lang hoopt te voetballen, dan moet je daar al vroeg mee bezig zijn en je lichaam goed verzorgen, maar er zijn ook andere spelers die in het weekend vaker uitgaan. Het zijn keuzes die je maakt."

Club Brugge werd in de zomer zelfs genoemd en nu weer…

"In de zomer was er concreet contact met Club Brugge, maar nu is er nog geen contact geweest. Er is ook geen enkel contact met andere clubs."

Ook niet met KV Mechelen over een verlengd verblijf?

"Ik heb nog niks gehoord van KV Mechelen. Ik hoor bepaalde dingen waaien dat we misschien aan tafel kunnen gaan zitten, maar er heeft nog altijd niemand met mij over gepraat. Nog eens het buitenland? Als er maar zon is (lacht). Neen, ik wacht af. Ik voel me goed in Mechelen en dat weten de mensen ook. Ik weet niet wat de plannen zijn en of een verlengd verblijf mogelijk is voor de club, we moeten kijken wat er komt."

Droom je stiekem nog van een transfer naar Brazilië?

"Vroeger leefde dat wel bij mij. Ik ben op mijn zeventiende uit Brazilië vertrokken en ik speelde er nooit in eerste klasse en als jonge speler was dat mijn droom. Maar ik heb alles bereikt in België en dat is ook goed. Nu leeft dat niet meer om in Brazilië te spelen. Ik ben tot op heden zeer tevreden over mijn carrière, een mooi parcours. Ik heb in mooie clubs kunnen spelen. Kon ik beter? Kon ik betere keuzes gemaakt hebben? Moeilijk te zeggen. Als je van je zeventiende vertrekt uit Brazilië is het niet makkelijk om zo een loopbaan te hebben in Europa en ik moet fier zijn op mezelf."

Was het allerlaatste grote Standard de beste ploeg waarin je hebt gespeeld?

"Standard was samen met Mönchengladbach de sterkste ploeg waarin ik heb gespeeld. Als je die namen toen bij Gladbach zag (onder meer Marco Reus, Marc-André Ter Stegen, Danté, nvdr.) en waar ze nu spelen en gespeeld hebben. Straf."

De aanvaller was ook negen keer Rode Duivel.

Je was ook Rode Duivel. Hoe kijk je daar op terug?

"Ik heb indertijd voor België gekozen, wat toen toch niet makkelijk was voor mij. Het was een heel mooie periode bij de nationale ploeg en ik heb met bijna alle spelers van de huidige selectie gespeeld. Je zag toen het talent al en ik was er zeker van dat ze echt top gingen worden. Het ontbrak ze toen enkel aan ervaring."

Hoe heb je het voetbal zien evolueren sinds je komst naar Europa?

"Het voetbal is enorm veranderd. Als speler kan je jezelf niet meer wegsteken zoals je dat vroeger nog wel eens kon (lacht). Vandaag kunnen ze alles zien, je gegevens worden nagekeken en ze proberen het maximum uit je te halen. Dat maakt het verschil tegenover vroeger. En tegenwoordig zien ze ook alles. Bijvoorbeeld die subtiele en geniepige ‘tikken’ kan je nu niet meer riskeren, want nu heb je ook de VAR. Dat is voorbij."

LEVE de VAR (kuch, kuch)

"De VAR is niet mijn ding. Er moet voor mij enkel een camera komen of de bal binnen is of niet. Dat is 100% waterdicht. Voetbal is emotie en dat wordt er nu wat uitgehaald."

Hoe zag je de Belgische competitie evolueren?

"Het is toch een fysieke competitie, die zeker niet te onderschatten valt. Er kan nog veel beter in het Belgische voetbal, maar het is wel een heel moeilijke competitie. Sommige spelers onderschatten het als ze naar de Jupiler Pro League komen en als je fysiek niet klaar bent, dan lukt het simpelweg niet in België.”

Tot slot: wat na je carrière?

"Goh… (denkt na) Ik zal na mijn profcarrière eens nadenken wat ik ga doen, maar nu is dat nog wat moeilijk om te zeggen. Ik ben hier en daar wel bezig met een paar zaken, maar niet voor de volle 100%. Ik focus mij nu minstens tot juni op KV Mechelen”, besluit de goedlachse aanvaller.

POLL: Verdient De Camargo nog een kans bij een topclub?

'Sheffield United wil ook smaakmaker Club Brugge wegplukken'

Nieuwkomer Anderlecht steekt tandje bij: "Ben ploegmaats dankbaar"

'Arsenal klopt met 55 miljoen aan bij Real Madrid'

Vandaag 05 April 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Max. 2,5 miljoen: de juiste strategie voor Anderlecht?

Anderlecht ziet af in coronatijden. Niet alleen op sportief vlak, waar Paars-Wit haar waterkansje op ...

270
{insert image alt}

Ethische illusies & wanbeleid: de JPL-stop onder de loep

Nog elf dagen, en dan zit de editie 2019/20 van de Jupiler Pro League er allicht onherroepelijk op. ...

495
{insert image alt}

'Arsenal klopt met 55 miljoen aan bij Real Madrid'

Achraf Hakimi presteert nu al een tijdje geweldig bij Borussia Dortmund, maar het is onduidelijk ...

4
{insert image alt}

'Sheffield United wil ook smaakmaker Club Brugge wegplukken'

Definitief is het niet helemaal, maar er is weinig reden om nog te twijfelen aan de landstitel van ...

123
{insert image alt}

Rooney haalt snoeihard uit: "Een schande!"

Wayne Rooney heeft voor de nodige commotie gezorgd in Engeland. In The Sunday Times haalt de ...

55
{insert image alt}

Nieuwkomer Anderlecht steekt tandje bij: "Ben ploegmaats dankbaar"

RSC Anderlecht haalde afgelopen winter een viertal aanwinsten in huis. Daarvan groeide Michael ...

82
{insert image alt}

Ook Antwerp draagt steentje bij aan grote corona-actie

In ons land werden zondag heel wat acties gehouden om solidariteit ten opzichte van iedereen die ...

38
{insert image alt}

'Pérez wil Real nieuwe megatransfer uit Premier League bezorgen'

Real Madrid heeft een nieuwe centrumspits hoog op het wensenlijstje voor komende mercato staan. ...

127
{insert image alt}

"Volgend seizoen allicht met 18 ploegen en geen PO's"

Behoudens een last-minute wending beslist de Algemene Vergadering van de Pro League op 15 april om ...

350
{insert image alt}

Mitrovic geeft dé oorzaak voor mislukte terugkeer bij Anderlecht

Aleksandar Mitrovic is zonder twijfel één van de beste spitsen die de afgelopen jaren bij RSC ...

274
{insert image alt}

'Piqué doet Shakira plezier met transferbeslissing'

FC Barcelona moet zich mogelijk voorbereiden op een toekomst zonder Gerard Piqué. De loyale ...

232
{insert image alt}

Faillisement dreigt in PL: "Vanaf augustus geen geld meer"

Voorzitter Mike Garlick maakt zich zorgen om de toekomst van Burnley. Als de huidige crisis doorzet ...

118
{insert image alt}

Tau is Club Brugge dankbaar: "Van onschatbare waarde"

Het staat zo goed als vast dat de Jupiler Pro League vroegtijdig wordt stopgezet, op 15 april wordt ...

309
{insert image alt}

'Ploegmaat De Bruyne moet zware sanctie vrezen na sex party'

Hoewel de curve in ons land lijkt af te vlakken, is het coronavirus nog lang niet bestreden en dus ...

271
{insert image alt}

Makelaar verrast: "Mourinho polst persoonlijk naar speler Genk"

KRC Genk legde afgelopen zomer de nodige miljoenen neer om versterking aan te trekken, maar niet al ...

249
{insert image alt}

Losada duidt groot nadeel voor Beerschot aan

Een speciale werkgroep van de Pro League moet zich in de komende dagen buigen over de promotiefinale ...

254
{insert image alt}

Vlap reageert op Vanaken-incident: "Hij heeft me verrast"

Tijdens zijn officiële voorstelling als aanwinst van RSC Anderlecht, wist Michel Vlap afgelopen ...

752

Gisteren 04 April 2020

{insert image alt}

Bijna-kampioenenmaker van Standard houdt het voor bekeken

Het voetbalseizoen in België is ten einde en dat betekent dat een aantal spelers uit onze ...

372
{insert image alt}

"Ik wil de concurrentie met Courtois aangaan"

Vorig seizoen was er nog twijfel over Thibaut Courtois bij Real Madrid en moest hij regelmatig zijn ...

306
{insert image alt}

'Donkere wolken pakken zich samen boven Roeselare'

Er heersen nog heel wat vragen over hoe de reeksen in 1A en 1B er volgend seizoen uit zullen zien. ...

343
{insert image alt}

Goed nieuws voor Club en co: "De UEFA kan niets doen"

Dat de Pro League besliste om dit seizoen niet meer te voetballen, viel niet in goede aarde bij de ...

1153
{insert image alt}

Italianen willen verrassende symbolische kampioen aanduiden

Italië is het Europese land dat het zwaarst getroffen is door het coronavirus en het is dan ook ...

473
{insert image alt}

Degradatieregeling in amateurreeksen op de helling?

Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat het Belgische voetbalseizoen er vroeger dan verwacht op ...

319
{insert image alt}

Rivaldo tipt Barça: "Hij is de enige die een plaats naast Messi kan claimen"

FC Barcelona lijkt in de zomer op zoek te gaan naar aanvallende versterking. De spoeling in de ...

257
{insert image alt}

'Lazio ligt op vinkenslag om deal van 10 miljoen met Genk te sluiten'

Het coronavirus zorgt voor heel wat onzekerheid in de voetbalwereld, onder meer met het oog op de ...

917
{insert image alt}

Brugs icoon Stanic: "Voor hen is de Belgische competitie perfect"

In de jaren '90 was Mario Stanic één van de iconen van Club Brugge. De Kroaat speelde van 1995 tot ...

317
{insert image alt}

'Club en Standard krijgen nieuws over mogelijke komst Diaby'

De voorbije dagen werd Abdoulay Diaby gelinkt aan een terugkeer naar de Jupiler Pro League. Een ...

674
{insert image alt}

Standard grijpt net naast finale in Ultimate QuaranTeam-toernooi

Door het coronavirus liggen alle voetbalcompetities voor enkele maanden stil en dus zoeken clubs en ...

98
{insert image alt}

'Nainggolan moet Inter straks topaanwinst opleveren'

Voor Radja Nainggolan was dit seizoen geen plaats meer bij Internazionale en de ex-Rode Duivel ...

211
{insert image alt}

Robinho over vergelijking met Pelé en jiujitsu-gevecht bij AC Milan-training

Robinho speelde bij 's werelds grootste clubs als Real Madrid, Manchester City en AC Milan, maar ...

163
{insert image alt}

Wolf: "We incasseerden 30 miljoen euro, daar profiteren we nu van"

Hannes Wolf nam dit seizoen het stokje over van Felice Mazzu, maar KRC Genk speelde zeker niet ...

641
{insert image alt}

Concurrent voor Courtois: "Wil de nummer één bij Real Madrid worden"

Thibaut Courtois is de onbetwistbare nummer één bij Real Madrid, maar de Rode Duivel moet blijven ...

347