Pakjestijd in de JPL: dé versterking die elk team onder de kerstboom wil

Pakjestijd in de JPL: dé versterking die elk team onder de kerstboom wil

Kerstmis blijft voor velen uiteraard nog steeds een heilig feest, maar voor nog veel meer anderen is het vooral een gelegenheid om straks weer verwend te worden met cadeautjes. Ook de trainers in de Jupiler Pro League hopen binnenkort op hun wenken bediend te worden, want zij dienden hun verlanglijst voor de aanstaande wintermercato vast nu reeds in. Hoewel het nog een week wachten is tot die officieel open gaat, nemen wij daarom al een kijkje naar de pakjes die ze overal het liefst onder de kerstboom zouden zien liggen. Een overzicht van de voornaamste versterking die elk team in huis moet halen.


16. CERCLE BRUGGE
Bernd Storck wond er eerder al geen doekjes om. Hij wil heel wat vers bloed, al hangt veel uiteraard af van moederclub AS Monaco. De Monegasken zouden wel openstaan om voor een winterse kwaliteitsinjectie voor de Vereniging te zorgen, maar daartegenover staat dan wel dat tal van huurlingen op zullen moeten krassen. Storck weet zelfs al wélke namen hij wil zien komen, maar of dat ook allemaal haalbare pistes zijn is een ander verhaal. De Duitser mikt immers vooral op ervaring, wat altijd met een flink prijskaartje komt.



15. WAASLAND-BEVEREN
Met nog tien wedstrijden voor de boeg telt Waasland-Beveren drie punten voorsprong op rode lantaarn Cercle Brugge. Té weinig, vindt ook Arnauld Mercier, die graag flink wat versterking zou verwelkomen. Zijn wensenpakket is dan ook niet mals, want in élke linie wil de coach er een ervaren pion bij. Voorzitter Dirk Huyck luidt echter geen winteroffensief in en kondigde al aan louter gerichte aankopen te viseren. Hopelijk begint hij met een scorende spits, want niemand op de Freethiel trof tot dusver meer dan twee keer raak.

14. KV OOSTENDE
KV Oostende schoot gelukkig nog goed uit de startblokken, want nadien volgde een schamele twee op 30. Sinds de zeges tegen Anderlecht en AA Gent – mede dankzij de komst van een echte spits in Joseph Akpala – klaarden de donkere wolken aan de kust wel weer wat op, waarbij ook de terugkeer van Ante Palaversa wonderen deed. Toch blijft het vreemd dat een degelijke doelman als William Dutoit, die recent wel plaats moest ruimen voor Fabrice Ondoa, nooit de nul kon houden. Defensieve versterking lijkt dus een prioriteit.



13. KAS EUPEN
Met de weinige middelen voorhanden parkeerde Juan San Benat de Panda’s voorlopig acht punten boven de gevarenzone, een veilige plek naar de normen in de Oostkantons. De Spanjaard maakte van Eupen dan ook een moeilijk te ontwrichten geheel – vraag maar aan Club Brugge – dat wel nog een verbindingsman tussen middenveld en aanval kan gebruiken. Een type-Morioka zeg maar, al is men aan de Kehrweg allicht al lang blij dat de club niet in nijpende degradatienood verkeert. Grote investeringen lijken dus overbodig.

12. KV KORTRIJK
Op het eerste zicht mankeert KV Kortrijk vooral wat creativiteit, al hoopt Yves Vanderhaeghe na nieuwjaar daarvoor eindelijk écht te kunnen rekenen op Faïz Selemani. Toch is het maar de vraag of dat zal volstaan om het gebrek aan slagkracht van de Kerels definitief op te lossen. Een trefzekere spelmaker, die in steun van Ilombe Mboyo liefst ook nog eens strooit met assists, mag er in het Guldensporenstadion dus gerust wel bij. Zeker met het ene oog op de beker en het andere toch nog steeds op het degradatiespook gericht.



11. STVV
De onvoorspelbare factor bij STVV is de Japanse eigenaar, want alles staat of valt met diens wensen. Vorige zomer werd zo een boeltje gemaakt van het aankoopbeleid, met heel wat nieuwkomers die te licht wegen voor de JPL. Nu Yohan Boli ook nog eens op het punt staat te vertrekken, is een nieuwe aanvalsleider dus zeker welkom. Voor de rest snakken ook alle andere linies naar een surplus, maar met het behoud op zak – bedankt, Marc Brys – wordt de focus allicht al op volgend seizoen gelegd. Om dan nog eens te verrassen?

10. RSC ANDERLECHT
Het Lotto Park gaat een drukke winter tegemoet, want tegenover de resem overbodige spelers die de deur uit moeten staat een dringende nood aan vernieuwing. Zoals Paars-Wit zelf reeds aangaf primeert de lange termijn op dit moment echter boven een paniekerig offensief voor PO I, zeker nu ook de bekerhoop is gaan vliegen. Misschien is het dus nog te vroeg om snel al op zoek te gaan naar alternatieven voor Michel Vlap en Kemar Roofe, maar een echte linksachter – toch een lacune in de huidige kern – is écht wel broodnodig.



9. MOESKROEN
Van alle ploegen in de top tien maakt Moeskroen volgens velen het minste kans om zich straks bij de eerste zes te scharen, maar daar is verdediger Nathan De Medina het niet mee eens. Indien zijn sportieve bazen die ambitie delen, mogen ze beginnen met het middenveld te stofferen. Daar ligt momenteel namelijk wel erg veel hooi op de vorken van Frank Boya, die in januari Le Canonnier wel eens zou kunnen verlaten, en Aleix Garcia. Nu Stipe Perice de vraag om een spits heeft ingelost, lijkt dit ons de voornaamste zorg.

8. KRC GENK
Het jaar na de titel is altijd lastig, zeker in Limburg, maar zulk groot verval had Genk toch ook niet verwacht. Het afscheid van steunpilaren als Ruslan Malinovskyi en Leandro Trossard viel duidelijk zwaarder dan gedacht, al blijft het hopen op toptransfers Patrik Hrosovsky en Théo Bongonda om die leemtes te vullen. Onder de lat kunnen jonkies Maarten Vandevoordt en Gaëtan Coucke daarentegen wel wat rust gebruiken, in afwachting van het herstel van Danny Vukovic is een ervaren doelman dus lang geen overbodige luxe.



7. KV MECHELEN
In het eerste jaar terug op het hoogste niveau maakt KV Mechelen nog steeds kans op PO I, al werden de verwachtingen na de recente mindere reeks wel al wat getemperd. Als Malinwa nog wil blijven meedoen voor een plekje in de top zes, kan het echter best werk maken van extra flankspelers. In tegenstelling tot centraal op het middenveld oogt de spoeling daar immers toch bijzonder dun, met alleen Nikola Storm die voldoet als winger. Misschien dus nog eens aankloppen bij een topclub om een jeugdig talent te huren?

6. ZULTE WAREGEM
Indien alle basisspelers fit blijven, is Zulte Waregem een grote kandidaat voor PO I. Bij Essevee is dan ook weinig tot geen activiteit op til, althans niet op inkomend vlak. Tijdens de wintermercato moeten er vooral overbodige spelers afvloeien, al kan er met dat bijkomende budget en vrijgekomen ruimte in de kern wel nog op zoek gegaan worden naar enkele gerichte aanwinsten. Op de wingerposities mag er alvast nog iets bij, ook een doublure voor revelatie Cyle Larin zouden ze aan de Gaverbeek met open armen ontvangen.



5. STANDARD
Michel Preud'homme heeft reeds een ruime en gevarieerde selectie tot zijn beschikking, en dus kondigde de coach eerder al aan dat we weinig beweging hoeven te verwachten. Standard rekent namelijk vooral op het leeglopen van de eigen ziekenboeg, al zou een nieuwe rechtsachter toch geen overbodige luxe zijn. Mergim Vojvoda wist ons tenslotte nog steeds niet te overtuigen, een alternatief is dus meer dan welkom. Hetzelfde geldt trouwens op het middenveld om Samuel Bastien en Gojko Cimirot meer rust te gunnen.

4. CHARLEROI
Charleroi heeft haar zaakjes op orde, want op dezelfde fundamenten als vorig jaar staat het onverhoopt stevig in de top zes. De Zebra’s spelen dan ook volledig volgens de filosofie van Karim Belhocine, waarbij iedereen perfect doet wat van hem wordt verlangd. Dit team nog versterken lijkt moeilijk, al weet je nooit met de geprezen scouting op Mambourg. Voorlopig is het toch vooral zaak om de huidige ploeg samen te houden, tussendoor kan verder worden gezocht naar een opvolger voor Nicolas Penneteau onder de lat.



3. KAA GENT
AA Gent wierp zich op tot titelconcurrent voor Club Brugge, maar om dat zo te houden mogen de Buffalo’s vooral geen sterkhouders verliezen. Jonathan David en Roman Yaremchuk blijven dus best op post, al kan voorzitter Ivan De Witte een eventueel monsterbod wellicht maar moeilijk weigeren. Los van de eventuele vertrekkers wordt wel werk gemaakt van een doublure voor controleur Elisha Owusu. En als we helemaal eerlijk zijn, mag een echte puntenpakker in doel er ook wel bij – met onze excuses aan Thomas Kaminski.

2. ANTWERP
Laszlo Bölöni beschikt bij Antwerp over een stevig gestoffeerde selectie, met vooral in het aanvallende compartiment voldoende wisselopties. Aangezien Martin Hongla voorlopig tegenvalt, Steven Defour met kwaaltjes blijft kampen en nu ook Faris Haroun in de lappenmand ligt, zien we diezelfde luxe evenwel niet op het middenveld terug. Ook centraal achterin is de spoeling dunner, net zoals er voor rechtsback Aurelio Buta weinig alternatieven voorhanden zijn. Enkele versterkingen in de breedte zouden dus niet misstaan.



1. CLUB BRUGGE
De competitieleider trekt de winterstop in met de beste aanval én verdediging van het land, en dus staat er weinig op de verlanglijst in de blauwe kant van Jan Breydel. Sinds de fratsen van Mbaye Diagne mist Club wel een breekijzer om af en toe de boel open te gooien. Een targetman dus, en dan liefst nog eentje die de goal weet staan. Igor De Camargo werd al genoemd, net als toppers als Michy Batshuayi of Christian Benteke. Al kan de keuze zoals vier jaar geleden met Wesley Moraes ook op een onbekend talent vallen.

POLL: Welk team uit de top 10 heeft haar pakje het meeste nodig?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Blessin verbaast: "Die twee clubs kunnen comeback maken voor titel"
Blessin verbaast: "Die twee clubs kunnen comeback maken voor titel"

In de Jupiler Pro League is het aftellen naar de start van de play-offs. In PO 1 zal Union nog maar ...

24
24
'Man United en Atlético strijden om ex-Genkverdediger'
'Man United en Atlético strijden om ex-Genkverdediger'

Manchester United hoopt in extremis nog een Champions League-ticket te veroveren in de Premier ...

21
21
Promes kwijnt weg in cel: 'Kaalgeschoren en misbruik'
Promes kwijnt weg in cel: 'Kaalgeschoren en misbruik'

Quincy Promes (32) haalde de afgelopen tijd meermaals negatief het nieuws na een veroordeling voor ...

0
0
'Xabi Alonso hakt knoop door over toekomst'
'Xabi Alonso hakt knoop door over toekomst'

Waar ligt de toekomst van Xabi Alonso? De Spaanse succescoach van Bayer Leverkusen maakt indruk en ...

34
34
'Bliksemtransfer Noa Lang? PSV krijgt duidelijkheid'
'Bliksemtransfer Noa Lang? PSV krijgt duidelijkheid'

PSV beleeft een uitstekend seizoen. De Eindhovenaren schopten het tot in de achtste finales van de ...

49
49
'Bayern München mag één topcoach al vergeten'
'Bayern München mag één topcoach al vergeten'

Bayern München lijkt de titel dit seizoen aan Bayer Leverkusen te moeten laten. Der ...

28
28
Hasi duidelijk over toekomst: "Als het van mij afhangt ..."
Hasi duidelijk over toekomst: "Als het van mij afhangt ..."

KV Mechelen greep net naast PO 1 en moet dus aan de bak in de Europe Play-offs. De Kakkers starten ...

221
221
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'

Liverpool doet volop meer voor de titel in de Premier League. De Reds moeten afrekenen met Arsenal ...

158
158
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"

Standard neemt het vanavond op tegen AA Gent. De Rouches moeten winnen als ze nog een goed einde van ...

96
96
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"

KRC Genk hoopt de play-offs aan te vatten met een stuntje tegen Union SG. De Limburgers krijgen ...

210
210
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging

Voor Olivier Deschacht viel het voetballeven nooit helemaal stil. De assistent van de jonge Rode ...

114
114
<strong>Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen</strong>
Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen

RSC Anderlecht speelde in de oefenpot tegen Zulte Waregem 2-2 gelijk. Het was de terugkeer van ...

211
211
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"

Zulte Waregem neemt het komende zaterdag op tegen Deinze. Essevee moet winnen als het de hoop op een ...

261
261
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

543
543
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

542
542