De strijd om Berge: Welke club verdient zijn handtekening?

De strijd om Berge: Welke club verdient zijn handtekening?

Het Europese verhaal zit er al op bij KRC Genk. Sinds dinsdagavond wordt volledig gefocust op het halen van play-off I. Dat wordt een heikele opdracht voor de Limburgers, die in de Jupiler Pro League evenveel keer verloren als wonnen. De nieuwe coach Hannes Wolf zal alle zeilen bijzetten om de nacompetitie te halen. Maar dé grote vraag luidt of dat wel met Sander Berge zal zijn. 

BERGE MAAKT INDRUK 

“We weten allemaal dat hij de belangrijkste speler is van Genk en het grootste talent in België. We gaan hem niet tegenhouden als hij wil vertrekken. We weten dat Napoli en andere ploegen interesse hebben,” verklaarde Dimitri de Condé eerder deze week nog. De interesse van Napoli gaat al een eindje mee en wordt dus bevestigd door de technisch directeur. De Napolitanen zouden zelfs al een bod hebben neergelegd van ruim 20 miljoen euro. Daarnaast heeft ook Fiorentina de Noorse middenvelder al een tijdlang genoteerd op de shortlist. En sinds de Champions League-campagne mag ook Liverpool worden toegevoegd aan de kandidaat-overnemers van Berge. 

Ondanks die rampzalige Champions League-campagne wist Berge zich dus in de kijker te spelen bij SSC Napoli en Liverpool, twee rechtstreekse tegenstanders van Genk in de groepsfase. Het wil toch wat zeggen. Daarnaast wil Fiorentina tijdens de wintermercato ingrijpen om hun huidig rampseizoen – La Viola staat dertiende in de Serie A – af te sluiten met een positieve noot. Maar wie van de drie gegadigden past nu het best bij Berge?

BERGE DE BOUWER

Wie over Sander Berge spreekt, die heeft het onvermijdelijk over zijn uitstekende passing. De Noorse international bezit op de koop toe meer dan voldoende techniek, vista en balgevoel. Berge hoef je niet af te rekenen op zijn doelpunten of assists, want die zijn héél schaars. In 108 officiële wedstrijden voor KRC Genk scoorde hij slechts 5 doelpunten en werden amper 4 assists aangereikt. De grote waarde van Berge ligt dieper in het elftal, veeleer in het opbouwende gebied. 

 

Bij een flitsend KRC Genk was Berge vorig seizoen de grote metronoom. Deze jaargang blijft daar maar weinig meer van over, zowel bij Berge als bij Genk. Maar in de passing van Berge – zijn uitgesproken sterkte – valt dat nochtans niet te constateren. Maar liefst 90% van al zijn passes komen succesvol aan bij een ploegmaat. Met dat indrukwekkend cijfer behoort Berge nog steeds tot de absolute top van België. Ter vergelijking, de algemene gemiddelde passing bij Genk is 'slechts' 84% accuraat. 

Dit seizoen ploetert Genk zich door de opeenstapeling van wedstrijden en kon het zelden overtuigen. Dat maakt het des te opvallender dat de grootste kwaliteit van Berge wél intact bleef, ondanks het veel mindere niveau van de ploeg. Daar valt toch wel iets voor te zeggen. 

LIVERPOOL

Terwijl de spelers van Liverpool en KRC Genk zich opwarmen voor het Champions League-duel, aanschouwt Jurgen Klopp één speler van de tegenpartij. “Hij is een zeer interessante speler,” verklaarde de Duitse topcoach voor de wedstrijd op Anfield Road. Na de match – waarin Berge overigens sterk presteerde – wachtte Klopp de middenvelder op in de catacomben van het stadion. Om hem proficiat te wensen met zijn prestatie luidde het. Of om Berge te overtuigen om te kiezen voor Liverpool?

 

The Reds houden Berge op de radar. Maar de speelstijl van de club lijkt hem in eerste instantie niet volledig te liggen. Het frêle gestel van Berge zorgde er bij Genk al voor dat hij doorheen de jaren tientallen wedstrijden moest toekijken vanaf de zijlijn. In de Jupiler Pro League dan nog. Hoe zou zijn lichaam dan reageren op de enorm veeleisende Premier League? Bovendien houdt Liverpool van fysiek voetbal en won het van alle clubs in de Premier League het meeste (lucht)duels. En dat is niet meteen een stijl waar Berge naar uitkijkt. De voorbije zomer toonde Sheffield United ook al interesse in hem, en Berge mag tevreden zijn dat hij niet koos voor The Blades. Sheffield laat het balbezit steeds over aan de tegenstander, en hun spel is niet gesteund op (zuivere) passing. 

Maar een coach kijkt steeds uit naar elementen waarbij zijn team versterkt kan worden. En op vlak van accurate passing mag er wel iets bij op Anfield Road. Liverpool staat autoritair aan kop in de Premier League, maar op vlak van accurate passing is het pas de zesde beste ploeg. Giorgino Wijnaldum is absolute top op het centrale middenveld en haalt een sterke 91%. Jordan Henderson doet veel minder met 'slechts' 83%. De geblesseerde Fabinho schommelt daartussen met 89%

FIORENTINA

Voor Berge wordt het zaak om alle geïnteresseerde clubs goed af te wegen tegenover elkaar. Dit seizoen komt de boomlange Noor minder uit de verf, maar dat is vooral te wijten wegens een gebrek aan een sterk Genks collectief. De huidige landskampioen haalt slechts gemiddeld 55% balbezit en dan wordt het moeilijk voor Berge om zich te onderscheiden, aangezien zijn sterkte in het balbezit ligt. Daarom raden wij hem alvast niét aan om te kiezen voor Fiorentina. De équipe van Vincenzo Montella houdt slechts 51% balbezit per wedstrijd. Logischerwijze wordt er in het Stadio Artemio Franchi ook qua aantal passes minder bedreven dan bij Liverpool en Napoli.

 

Maar net om die reden wil La Viola hem graag halen. Centraal op het middenveld heeft de club geen passeurs rondlopen van het niveau-Berge. Marco Benassi haalt een secure passing van 79%, en Gaetano Castrovilli slechts 76%. Uiteraard is de Serie A van een veel hoger niveau dan de Jupiler Pro League, maar Berge bewees zijn kunnen ook al op internationaal niveau. In de Champions League passte hij bijvoorbeeld aan een succes rate van 88%. In de EK-kwalificatiewedstrijd met Noorwegen tegen Spanje was dat zelfs 94%. Tiki Taka op z'n Noors.

SSC NAPOLI 

Om bovenstaande reden lijken wij ons geen zorgen te maken dat Berge zeker mee kan draaien in de Serie A. Dan wel zeker niet bij Fiorentina, maar wel bij Napoli. Al valt het natuurlijk af te wachten hoe nieuwbakken trainer Gennaro Gattuso zijn tactisch schaakbord zal opstellen. Voorlopig telt de ex-ploeg van Carlo Ancelotti het meeste passes van het Calcio, in zo'n speelstijl zal Berge zich duidelijk in zijn sas voelen. Daarnaast houdt de huidige ploeg van Napoli wel eens van een dribbeltje links of rechts – net als Berge. Op deze facetten troeft Gli Azzurri andere gegadigden Liverpool en Fiorentina ruimschoots af. 

 

In het Stadio San Paolo ligt het niveau qua passing hoog. De centrale middenvelders Piotr Zielinski, Allan en Fabian Ruiz halen een geslaagde passing van 88%, en alleen al daarom lijkt Berge wonderwel te gaan passen in dat plaatje. Daarnaast wordt een heuse exodus verwacht bij Napoli, waardoor de club met Berge wil anticiperen bij een vertrek van één van deze spelers. Daarbij wordt overigens ook de naam gevallen van Sofyan Amrabat, die uitgeleend wordt door Club Brugge aan Hellas Verona. Wie weet wordt de tandem Berge-Amrabat wel de nieuwe draaischijf van Napoli?

In Napels primeert het voetbal steeds op de pure duelkracht – al kan dat wel eens gaan veranderen onder Gattuso. En ook dat zal Berge graag horen. Ondanks zijn 1,95 meter is hij geen meester in de rechtstreekse (lucht)duels en bij Napoli behoort dat ook niet tot de core business van hun filosofie. De club van voorzitter Aurelio De Laurentiis telt zelfs het minst geslaagde duels. Puur voetballen met veel passes en geen voetbal in de loopgraven. Berge moet niet lang twijfelen over zijn volgende club. 

SCEGLIERE NAPOLI

Naarmate de wintermercato nadert, hoe groter de vrees bij KRC Genk. Het lijkt slechts een kwestie van tijd vooraleer Sander Berge zijn afscheid aankondigt in Limburg. De campagne in de Champions League is afgelopen, en daarmee ook het laatste doel van Berge bij Genk. Nu heeft de Noor een érg belangrijke keuze te maken. Eéntje die de rest van zijn carrière zal bepalen. 

We vergeten het bijna, maar Berge is nog steeds maar 21 jaar. Op die leeftijd is het belangrijk om wekelijks te kunnen voetballen en daarom is een verkeerde of overhaaste beslissing uit den boze. Puur afgewogen op zijn persoonlijke kwaliteiten, raden wij Berge aan om voor Napoli te kiezen. Scegliere Napoli! Het bod ligt al op tafel. Of komt er toch nog een verrassende club uit de bus? 

POLL: Welke van deze drie clubs raadt u Berge aan?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp
Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp

Zowel in de Champions' als de Europe Play-Offs gaat dit weekend de terugronde van start. Stilaan ...

40
40
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'

AA Gent cashte in januari op Malick Fofana, Hugo Cuypers en Gift Orban, een keuze die het bestuur ...

31
31
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten

Nadat hij bij Westerlo het gelag betaalde voor de salonremise tegen KRC Genk aarzelde Charleroi geen ...

36
36
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen

Indien het zondag niet wint van Club Brugge mag KRC Genk de titelambities definitief opbergen. ...

123
123
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen

Voor nieuwjaar vreesde KV Mechelen nog in degradatiegevaar verzeild te geraken, maar onder Besnik ...

67
67
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'

Club Brugge laat geen gras groeien over de aanstaande zomermercato. Nog voor het seizoen afgelopen ...

247
247
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro

Romelu Lukaku werd groot bij RSC Anderlecht en kende nadien een prachtige carrière. Paars-Wit ...

90
90
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV

Bij STVV willen ze het seizoen goed eindigen met een aantal zeges. De Limburgers willen de komende ...

85
85
<strong>Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder</strong>
Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder

Hein Vanhaezebrouck gaat AA Gent verlaten. Daar is iedereen het over eens. De Buffalo&rsquo;s moeten ...

113
113
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'

Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar ook dit seizoen haalt Hans Vanaken weer een erg hoog niveau. ...

230
230
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'

AA Gent pakte de voorbije weken uit met een aantal contractverlengingen. Zo werden Sven Kums en ...

302
302
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

293
293
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

96
96
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

293
293
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

192
192