EXCLUSIEF Delcroix: "Ambitie om terug te keren naar Anderlecht"

EXCLUSIEF Delcroix:

In de Eredivisie spelen een resem Belgische spelers en één van hen is Hannes Delcroix. De 20-jarige centrale verdediger wordt door RSC Anderlecht voor een jaar uitgeleend aan RKC, waar hij goed presteert. Onze redactie ging hem bezoeken in Waalwijk en sprak over RKC, Anderlecht en de vraag van Haïti.


Wanneer we Waalwijk doorkruisen zien we een gezellige stad en in alle rust kan Delcroix zich in deze setting verder ontwikkelen. Hij doet het zeer goed en werd door het Algemeen Dagblad zelfs al een aantal keren in Het Elftal van De Week opgenomen. De fans hopen dat hij langer blijft. "Hannes begon goed aan het seizoen, maar de laatste weken is hij echt sterk bezig. De fans hopen dat hij ook volgend seizoen blijft, maar dat hangt helemaal van Anderlecht af", luidt het binnen de club. Tijd voor een kennismaking met één van de revelaties in de Eredivisie.

Raad aan Wout Faes

"Alles gaat hier goed en ik voel me prima bij RKC. In het begin was het nog wat zoeken, maar de laatste weken hebben we meer onze draai gevonden en beginnen we wat meer punten te pakken. Het is een zeer aangenaam niveau en het gaat allemaal een beetje sneller dan bij de beloften van Anderlecht. In mijn eerste wedstrijd scoorde ik al en ik heb inderdaad al een aantal keren in 'Het Team van de Week gestaan, maar dat is uiteraard ook dankzij de ploeg. Ondanks de resultaten is dat toch een positief gegeven en het is leuk om daar in te staan."

In Nederland krijgen jongen talenten meer vertrouwen en speelkansen. Het is dan ook geen toeval dat er veel Belgen naar Nederland trekken om er in het eerste elftal te gaan spelen. Daarnaast is het ook een 'open' competitie waar het voetbal aanvallender is. "Het klopt dat er meer ruimtes zijn en dat je goede strakke inspeelpasses tussen de linies kunt geven. Ik ben een voetballende verdediger en deze competitie past wel goed bij mijn speelstijl."

Delcroix doet het zeer goed bij RKC.

"Of ik ook aan andere Belgen in Nederland raad heb gevraagd over de Nederlandse competitie? Ja, onder meer aan Wout Faes (die voor sc Heerenveen en Excelsior speelde, nvdr.). Ik sprak met hem over het Nederlandse voetbal en hoe het hem hier beviel. Er was ook interesse van dezelfde club uit Nederland (Heerenveen, nvdr.) en hij vond het een leuke competitie en hij raadde mij de Eredivisie ook aan. Ik heb uiteraard naar hem geluisterd, maar ook naar mijn makelaar en andere personen en dan heb ik de knoop doorgehakt. De coach speelde uiteraard de grootste rol in mijn keuze om naar RKC te komen. In Nederland geven ze veel kansen aan de jeugd en als je eens een slechte match speelt, dan verhuis je niet meteen naar de bank. In België is dat misschien toch wat anders."

Vincent Kompany

Delcroix startte de voorbereiding bij Anderlecht en speelde zelfs mee in een aantal oefenwedstrijden, met Vincent Kompany als speler/manager. "Het was allemaal nieuw en we kenden Kompany allemaal als een supertalent als speler en je kijkt daar toch naar op. Als die dan als trainer komt, dan was dat toch even wennen. Hij brengt ook een andere filosofie binnen de club en op die aantal weken leerde ik toch veel bij van hem. Hij gaf veel tips met al zijn ervaring. Ik speelde in voorbereiding op links- en rechtsachter en de backs spelen bij Kompany meer naar binnen en dan heb je meer opties als je oprukt en naar binnen komt. Dat was allemaal tactisch en dat ging wel."

Kompany was eerlijk met de jonge verdediger en gaf aan dat een tijdelijk vertrek beter zou zijn. "Ik sprak met hem over mijn nabije toekomst en hij zag mij niet meteen als een optie voor het eerste elftal van Anderlecht. Hij vond het dan ook beter voor mij dat ik uitgeleend ging worden voor een seizoen om zo sterker terug te keren. Ik wist toen nog niet dat RKC een optie was, maar voor mij was een vertrek ook de beste keuze omdat ik wilde spelen. Bij Anderlecht ging ik die zekerheid niet hebben."

Delcroix deed een deel van de voorbereiding mee bij Anderlecht.

Anderlecht kende na zijn vertrek centraal achterin wel veel blessureleed met blessures bij onder meer Kompany en Philippe Sandler. De 17-jarige Marco Kana greep zijn kans en dat was dus even 'pech' voor Delcroix. "Inderdaad, ik dacht ook wel al eens: 'Misschien had ik er nu wel gespeeld als ik nog bij Anderlecht was', maar dat kun je nooit op voorhand zeggen. Als je kijkt wie er nu allemaal speelt, dan komen sommige spelers toch uit het niets. Maar ik gun het hen van harte en ik ben ook blij dat ik nu bij RKC kan spelen. Ik had niet verwacht dat het zo moeizaam ging gaan bij Paars-Wit, maar nu zitten ze in een dip. Ze speelden aanvankelijk wel goed voetbal, maar de resultaten volgden niet. Misschien een beetje zoals bij RKC lange tijd het geval was. Maar Anderlecht zal er wel terug bovenop komen."

Onder René Weiler kreeg Delcroix zijn kansen in de A-kern, één van de enige jongeren op dat moment. Nadien kende hij wat blessures. "Tijdens mijn laatste periode bij Anderlecht kende ik toch wel wat blessures en dat heeft me toch wat afgeremd. Ik ga het daar zeker niet alleen op steken, want misschien was mijn vertrouwen daardoor ook wel wat minder geworden."

Delcroix kon ook naar sc Heerenveen en DAC.

De 20-jarige Brusselaar kon ook naar andere clubs. Hij koos voor RKC, maar het begin was moeizaam met 1 op 33. "In Nederland was er ook Heerenveen dat interesse had en ook DAC uit Slowakije polste. Ik koos voor RKC omdat ik hier de meeste kans zou hebben om te spelen en ook de Nederlandse competitie sprak mij aan. Het niveau van ploegen als Ajax en PSV? Tegen PSV had ik een blessure, maar tegen Ajax en AZ speelde ik wel. Het was leuk om tegen Ajax te spelen, want ik kende die spelers enkel van op tv in de Champions League. Uiteraard merk je dat het een hoog niveau is wat zij brengen, maar we speelden goed en konden zelfs bijna punten pakken (1-2-verlies)."

"Het was in het begin wel wennen om zo vaak te verliezen, want bij Anderlecht wonnen we bijna alles. Ik zei dat ook tegen sommige teamgenoten en ik vertelde toen dat ik niet gewend was om zo vaak te verliezen. Dat was niet 'dikkenekkerig' bedoeld, maar dat was wel zo (lacht). Maar je leert daardoor op mentaal vlak wel veel bij en dat is ook een goede leerschool. Hopelijk kunnen we in de Eredivisie blijven en kan ik de komende maanden nog veel spelen."

Toekomst 

Bij Anderlecht volgen ze Delcroix wel en hij tekende recent bij tot medio 2022. "Ik heb onlangs mijn contract met twee jaar verlengd bij Anderlecht. Bij RSCA moeten ze na het seizoen beslissen hoe ze de toekomst met mij zien, maar het is wel de ambitie om terug te keren. Als ze oordelen dat ik er nog niet klaar voor ben, dan kan ik misschien terugkeren naar RKC. Dat is nu nog koffiedik kijken en dat zien we aan het einde van het seizoen wel. Ik heb wel contact met mensen binnen Anderlecht en ze blijven mij wel volgen. Zo kreeg ik onlangs nog feedback van iemand binnen de club over wat hij over mijn wedstrijd dacht."

Delcroix tekende onlangs voor twee jaar bij.

U21 België en Haïti

Delcroix werd enkele weken geleden door Johan Walem ook opgeroepen voor de U21 van België. "Het was leuk om er bij te zijn, want ik had het ook niet echt verwacht. Het was meteen ook de grote wedstrijd tegen Duitsland en er waren heel veel spelers van Anderlecht in de selectie. Ik kende eigenlijk iedereen al een beetje, ook van de nationale ploegen bij de jeugd vroeger. Een mooie ervaring en het is vooral mooi meegenomen."

Delcroix is in Haïti geboren en heeft een dubbele nationaliteit. Hij kan dus voor beide landen uitkomen. "Haïti heeft mij wel al eens gepolst en ik wil niet te snel een keuze maken. Ik laat die optie zeker open, maar momenteel ben ik meer gefocust om er bij de U21 van België bij te zijn."

Toch ligt Haïti hem na aan het hart. "Het klopt dat ik er ook een project heb lopen, waarmee ze waterputten bouwen en ik stort maandelijks aan familie in Haïti. Toen ik mijn eerste contract bij Anderlecht tekende, wilde ik iets goed doen. Haïti is mijn geboorteland en het blijft in mijn hart zitten. Ik ben er jammer genoeg nog niet geweest, mijn moeder wel na de orkaan, maar ik wil dat ooit sowieso wel eens doen", besluit de sympathieke Belgische verdediger.

POLL: Moet Anderlecht hem een kans geven komende zomer?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Malinwa en Anderlecht gaan unieke 'samenwerking' aan
Malinwa en Anderlecht gaan unieke 'samenwerking' aan

Zo meteen begint een razend spannende midweekspeeldag in de Jupiler Pro League, al zijn de ...

11
11
Drama RWDM: Aanwinst betrokken bij zwaar verkeersongeval
Drama RWDM: Aanwinst betrokken bij zwaar verkeersongeval

RWDM zit momenteel in volle degradatiestrijd en tankte de afgelopen weken vertrouwen met een paar ...

86
86
Vrancken deelt goed en slecht nieuws uit ziekenboeg Genk
Vrancken deelt goed en slecht nieuws uit ziekenboeg Genk

Nadat ze allebei met een fraaie 10 op 12 van start gingen in de Champions' Play-Offs staan Club ...

16
16
'Buitenkans voor Club Brugge: volgende zomerdeal op til'
'Buitenkans voor Club Brugge: volgende zomerdeal op til'

Terwijl het van alle Belgische ploegen nog het zwaarste schema afwerkt blijkt Club Brugge ook al het ...

186
186
'Antwerp onthult zomerplannen: rampscenario afgewend'
'Antwerp onthult zomerplannen: rampscenario afgewend'

Na de zege tegen Cercle Brugge hoopt Antwerp alsnog een rol van betekenis te spelen in de play-offs, ...

151
151
<strong>Club Brugge’s toekomstige ster: ‘de nieuwe Osimhen’</strong>
Club Brugge’s toekomstige ster: ‘de nieuwe Osimhen’

Club Brugge heeft de veelbelovende Nigeriaanse spits Etiosa Ighodaro hoog op hun verlanglijstje ...

310
310
'Vanhaezebrouck buitenspel: AA Gent all-in voor dure vogel'
'Vanhaezebrouck buitenspel: AA Gent all-in voor dure vogel'

De dagen van Hein Vanhaezebrouck bij AA Gent zijn geteld, en dus wordt de coach tot zijn eigen ...

180
180
Schandaal Snelders: 'Analist komt met reactie op aantijgingen'
Schandaal Snelders: 'Analist komt met reactie op aantijgingen'

De hemel blijft maar neerdalen op het hoofd van Eddy Snelders. De voormalig voetballer en gewezen ...

393
393
Hayen moet puzzelen: Club Brugge mist viertal tegen Genk
Hayen moet puzzelen: Club Brugge mist viertal tegen Genk

Alles loopt op wieltjes voor Club Brugge sinds de intrede van Nicky Hayen, die in het tweeluik tegen ...

627
627
'Vanhaezebrouck vertrekt bij AA Gent: exacte reden bekend'
'Vanhaezebrouck vertrekt bij AA Gent: exacte reden bekend'

De voorbije maanden werd er duchtig gespeculeerd over de toekomst van Hein Vanhaezebrouck. Volgens ...

485
485
Lukaku terug naar Chelsea? 'Pochettino licht tipje van sluier'
Lukaku terug naar Chelsea? 'Pochettino licht tipje van sluier'

Waar ligt de toekomst van Romelu Lukaku (30)? Het is een vraag die komende transferzomer opnieuw op ...

116
116
'Baro is het kotsbeu en neemt topdossier zélf in handen'
'Baro is het kotsbeu en neemt topdossier zélf in handen'

AA Gent staat voor het eind van een hoofdstuk. Hein Vanhaezebrouck zal na dit seizoen afzwaaien in ...

303
303
Alarmfase rood bij Oranje: "Ik zou gewoon afbellen voor EK"
Alarmfase rood bij Oranje: "Ik zou gewoon afbellen voor EK"

Kopzorgen voor Nederland. Met het EK in Duitsland in aantocht kampt Oranje met het nodige ...

124
124
Vertonghen toont zich van minst fraaie kant: "Venijnig"
Vertonghen toont zich van minst fraaie kant: "Venijnig"

RSC Anderlecht liep op het veld van KRC Genk tegen een zure nederlaag aan. Paars-Wit slikte in het ...

411
411
Standard begaat kapitale fout: "Zo bouw je geen nieuwe ploeg"
Standard begaat kapitale fout: "Zo bouw je geen nieuwe ploeg"

Standard kon het afgelopen weekend opnieuw niet winnen in de Europe Play-offs. De Rouches speelden ...

220
220