EXCLUSIEF Delcroix: "Ambitie om terug te keren naar Anderlecht"

Foto: EXCLUSIEF Delcroix:

In de Eredivisie spelen een resem Belgische spelers en één van hen is Hannes Delcroix. De 20-jarige centrale verdediger wordt door RSC Anderlecht voor een jaar uitgeleend aan RKC, waar hij goed presteert. Onze redactie ging hem bezoeken in Waalwijk en sprak over RKC, Anderlecht en de vraag van Haïti.

Wanneer we Waalwijk doorkruisen zien we een gezellige stad en in alle rust kan Delcroix zich in deze setting verder ontwikkelen. Hij doet het zeer goed en werd door het Algemeen Dagblad zelfs al een aantal keren in Het Elftal van De Week opgenomen. De fans hopen dat hij langer blijft. "Hannes begon goed aan het seizoen, maar de laatste weken is hij echt sterk bezig. De fans hopen dat hij ook volgend seizoen blijft, maar dat hangt helemaal van Anderlecht af", luidt het binnen de club. Tijd voor een kennismaking met één van de revelaties in de Eredivisie.

Raad aan Wout Faes

"Alles gaat hier goed en ik voel me prima bij RKC. In het begin was het nog wat zoeken, maar de laatste weken hebben we meer onze draai gevonden en beginnen we wat meer punten te pakken. Het is een zeer aangenaam niveau en het gaat allemaal een beetje sneller dan bij de beloften van Anderlecht. In mijn eerste wedstrijd scoorde ik al en ik heb inderdaad al een aantal keren in 'Het Team van de Week gestaan, maar dat is uiteraard ook dankzij de ploeg. Ondanks de resultaten is dat toch een positief gegeven en het is leuk om daar in te staan."

In Nederland krijgen jongen talenten meer vertrouwen en speelkansen. Het is dan ook geen toeval dat er veel Belgen naar Nederland trekken om er in het eerste elftal te gaan spelen. Daarnaast is het ook een 'open' competitie waar het voetbal aanvallender is. "Het klopt dat er meer ruimtes zijn en dat je goede strakke inspeelpasses tussen de linies kunt geven. Ik ben een voetballende verdediger en deze competitie past wel goed bij mijn speelstijl."

Delcroix doet het zeer goed bij RKC.

"Of ik ook aan andere Belgen in Nederland raad heb gevraagd over de Nederlandse competitie? Ja, onder meer aan Wout Faes (die voor sc Heerenveen en Excelsior speelde, nvdr.). Ik sprak met hem over het Nederlandse voetbal en hoe het hem hier beviel. Er was ook interesse van dezelfde club uit Nederland (Heerenveen, nvdr.) en hij vond het een leuke competitie en hij raadde mij de Eredivisie ook aan. Ik heb uiteraard naar hem geluisterd, maar ook naar mijn makelaar en andere personen en dan heb ik de knoop doorgehakt. De coach speelde uiteraard de grootste rol in mijn keuze om naar RKC te komen. In Nederland geven ze veel kansen aan de jeugd en als je eens een slechte match speelt, dan verhuis je niet meteen naar de bank. In België is dat misschien toch wat anders."

Vincent Kompany

Delcroix startte de voorbereiding bij Anderlecht en speelde zelfs mee in een aantal oefenwedstrijden, met Vincent Kompany als speler/manager. "Het was allemaal nieuw en we kenden Kompany allemaal als een supertalent als speler en je kijkt daar toch naar op. Als die dan als trainer komt, dan was dat toch even wennen. Hij brengt ook een andere filosofie binnen de club en op die aantal weken leerde ik toch veel bij van hem. Hij gaf veel tips met al zijn ervaring. Ik speelde in voorbereiding op links- en rechtsachter en de backs spelen bij Kompany meer naar binnen en dan heb je meer opties als je oprukt en naar binnen komt. Dat was allemaal tactisch en dat ging wel."

Kompany was eerlijk met de jonge verdediger en gaf aan dat een tijdelijk vertrek beter zou zijn. "Ik sprak met hem over mijn nabije toekomst en hij zag mij niet meteen als een optie voor het eerste elftal van Anderlecht. Hij vond het dan ook beter voor mij dat ik uitgeleend ging worden voor een seizoen om zo sterker terug te keren. Ik wist toen nog niet dat RKC een optie was, maar voor mij was een vertrek ook de beste keuze omdat ik wilde spelen. Bij Anderlecht ging ik die zekerheid niet hebben."

Delcroix deed een deel van de voorbereiding mee bij Anderlecht.

Anderlecht kende na zijn vertrek centraal achterin wel veel blessureleed met blessures bij onder meer Kompany en Philippe Sandler. De 17-jarige Marco Kana greep zijn kans en dat was dus even 'pech' voor Delcroix. "Inderdaad, ik dacht ook wel al eens: 'Misschien had ik er nu wel gespeeld als ik nog bij Anderlecht was', maar dat kun je nooit op voorhand zeggen. Als je kijkt wie er nu allemaal speelt, dan komen sommige spelers toch uit het niets. Maar ik gun het hen van harte en ik ben ook blij dat ik nu bij RKC kan spelen. Ik had niet verwacht dat het zo moeizaam ging gaan bij Paars-Wit, maar nu zitten ze in een dip. Ze speelden aanvankelijk wel goed voetbal, maar de resultaten volgden niet. Misschien een beetje zoals bij RKC lange tijd het geval was. Maar Anderlecht zal er wel terug bovenop komen."

Onder René Weiler kreeg Delcroix zijn kansen in de A-kern, één van de enige jongeren op dat moment. Nadien kende hij wat blessures. "Tijdens mijn laatste periode bij Anderlecht kende ik toch wel wat blessures en dat heeft me toch wat afgeremd. Ik ga het daar zeker niet alleen op steken, want misschien was mijn vertrouwen daardoor ook wel wat minder geworden."

Delcroix kon ook naar sc Heerenveen en DAC.

De 20-jarige Brusselaar kon ook naar andere clubs. Hij koos voor RKC, maar het begin was moeizaam met 1 op 33. "In Nederland was er ook Heerenveen dat interesse had en ook DAC uit Slowakije polste. Ik koos voor RKC omdat ik hier de meeste kans zou hebben om te spelen en ook de Nederlandse competitie sprak mij aan. Het niveau van ploegen als Ajax en PSV? Tegen PSV had ik een blessure, maar tegen Ajax en AZ speelde ik wel. Het was leuk om tegen Ajax te spelen, want ik kende die spelers enkel van op tv in de Champions League. Uiteraard merk je dat het een hoog niveau is wat zij brengen, maar we speelden goed en konden zelfs bijna punten pakken (1-2-verlies)."

"Het was in het begin wel wennen om zo vaak te verliezen, want bij Anderlecht wonnen we bijna alles. Ik zei dat ook tegen sommige teamgenoten en ik vertelde toen dat ik niet gewend was om zo vaak te verliezen. Dat was niet 'dikkenekkerig' bedoeld, maar dat was wel zo (lacht). Maar je leert daardoor op mentaal vlak wel veel bij en dat is ook een goede leerschool. Hopelijk kunnen we in de Eredivisie blijven en kan ik de komende maanden nog veel spelen."

Toekomst 

Bij Anderlecht volgen ze Delcroix wel en hij tekende recent bij tot medio 2022. "Ik heb onlangs mijn contract met twee jaar verlengd bij Anderlecht. Bij RSCA moeten ze na het seizoen beslissen hoe ze de toekomst met mij zien, maar het is wel de ambitie om terug te keren. Als ze oordelen dat ik er nog niet klaar voor ben, dan kan ik misschien terugkeren naar RKC. Dat is nu nog koffiedik kijken en dat zien we aan het einde van het seizoen wel. Ik heb wel contact met mensen binnen Anderlecht en ze blijven mij wel volgen. Zo kreeg ik onlangs nog feedback van iemand binnen de club over wat hij over mijn wedstrijd dacht."

Delcroix tekende onlangs voor twee jaar bij.

U21 België en Haïti

Delcroix werd enkele weken geleden door Johan Walem ook opgeroepen voor de U21 van België. "Het was leuk om er bij te zijn, want ik had het ook niet echt verwacht. Het was meteen ook de grote wedstrijd tegen Duitsland en er waren heel veel spelers van Anderlecht in de selectie. Ik kende eigenlijk iedereen al een beetje, ook van de nationale ploegen bij de jeugd vroeger. Een mooie ervaring en het is vooral mooi meegenomen."

Delcroix is in Haïti geboren en heeft een dubbele nationaliteit. Hij kan dus voor beide landen uitkomen. "Haïti heeft mij wel al eens gepolst en ik wil niet te snel een keuze maken. Ik laat die optie zeker open, maar momenteel ben ik meer gefocust om er bij de U21 van België bij te zijn."

Toch ligt Haïti hem na aan het hart. "Het klopt dat ik er ook een project heb lopen, waarmee ze waterputten bouwen en ik stort maandelijks aan familie in Haïti. Toen ik mijn eerste contract bij Anderlecht tekende, wilde ik iets goed doen. Haïti is mijn geboorteland en het blijft in mijn hart zitten. Ik ben er jammer genoeg nog niet geweest, mijn moeder wel na de orkaan, maar ik wil dat ooit sowieso wel eens doen", besluit de sympathieke Belgische verdediger.

POLL: Moet Anderlecht hem een kans geven komende zomer?

Antwerp-fans zetten 't Stad in brand vlak voor bekerclash

Club denkt aan toekomst en legt veelbelovende winger vast

'Barça ruikt buitenkansje en meldt zich in Manchester'

Vandaag 23 Januari 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Charles De Ketelaere: het Brugse antwoord op Neerpede

Als Club Brugge dit seizoen effectief de dubbel in huis wil halen, mag het binnen twee weken op ...

1089
{insert image alt}

Waarom Verschueren (nog) krediet verdient: transfer à la Frutos nodig

RSC Anderlecht zou volgens Sport/Voetbalmagazine via Wouter Vandenhaute al op zoek zijn naar een ...

637
{insert image alt}

Rits neemt ploegmaat bij Club in bescherming

Er werd verwacht dat Club Brugge de klus al in de heenwedstrijd ging klaren, maar om zich te ...

56
{insert image alt}

'Barça ruikt buitenkansje en meldt zich in Manchester'

FC Barcelona is momenteel nadrukkelijk op zoek naar een nieuwe spits om de maandenlange afwezigheid ...

71
{insert image alt}

Club denkt aan toekomst en legt veelbelovende winger vast

Bij Club Brugge is het tot dusver een opvallend rustige wintermercato. De leider in de Jupiler Pro ...

196
{insert image alt}

Antwerp-fans zetten 't Stad in brand vlak voor bekerclash

Door de overmacht van Club Brugge lijkt de titel dit seizoen nog wat te hoog gegrepen, maar de Great ...

404
{insert image alt}

De 11 namen: Antwerp met LK7, Vanderhaeghe schuift in basisploeg

Donderdagavond wordt de tweede heenwedstrijd in de halve finales van de Croky Cup afgewerkt. Antwerp ...

75
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE 2/2: 'Vertrek Vossen nabij, Real heeft smerig plannetje'

De winterse transfermarkt draait op volle toeren en er mag nog heel wat beweging verwacht worden in ...

185
{insert image alt}

'Real zet deur open voor spectaculaire transfer Bale'

Gareth Bale zou na het seizoen wel eens een spectaculaire rentree in de Premier League kunnen maken. ...

152
{insert image alt}

Geplaagd KVO mist twee steunpilaren in Luik

KV Oostende is nog lang niet zeker van het behoud in de Jupiler Pro League. Op de eerste speeldag ...

100
{insert image alt}

Kompany geeft transferfout bij Anderlecht toe

Vincent Kompany keerde afgelopen zomer met een erg ambitieus project terug naar RSC Anderlecht, maar ...

554
{insert image alt}

'United hakt knoop door over Solskjaer na nieuwe afgang'

Manchester United beleefde woensdagavond een nieuwe drama. Door met 0-2 op eigen veld te verliezen ...

169
{insert image alt}

KV Mechelen legt beloftevolle back onder contract

KV Mechelen heeft een uitstekend eerste deel van het seizoen achter de rug, de Maneblussers hadden ...

96
{insert image alt}

'Club wil oude bekende Clement halen, Antwerp en Genk op de loer'

Volgende week vrijdag sluit de wintermercato onherroepelijk zijn deuren, een aantal ploegen uit de ...

932
{insert image alt}

Topoverleg groot succes: Beneliga nooit zo dichtbij

De kans dat we in de nabije toekomst een gemengde competitie krijgen tussen de top van het Belgische ...

506
{insert image alt}

'Isco vertrekt bij Real en zet koers naar Premier League'

De geruchten omtrent een mogelijk vertrek van Isco bij Real Madrid nemen opnieuw toe. Volgens het ...

180
{insert image alt}

Kompany dropt hint over veelbesproken voetbalpensioen

Het was zonder enige twijfel dé aankondiging van 2019: het nieuws dat Vincent Kompany als ...

361

Gisteren 22 Januari 2020

{insert image alt}

Deschacht prikt: "Ruudje is niet veel aan de bal geweest"

In de halve finales van de Croky Cup werd Zulte Waregem op voorhand bestempeld als een vogel voor de ...

1173
{insert image alt}

Ronaldo schittert ook in Coppa, verraderlijke avond voor Courtois-loos Real

Ook in het buitenland stond er deze week bekervoetbal op het programma. In Italië plaatste Juventus ...

179
{insert image alt}

Mignolet reageert na zeldzame flater bij Club Brugge

In de halve finales van de Croky Cup krijgen we al minstens één spannende terugwedstrijd. Zulte ...

834
{insert image alt}

United ondergaat nieuw fiasco, Spurs en Leicester kunnen wel winnen

In de Premier League heeft Manchester United woensdag een nieuwe afgang geleden. Op eigen veld ging ...

289
{insert image alt}

Sonck lovend over 'Man of the Match' bij Club Brugge

Club Brugge bleef woensdagavond tegen de verwachtingen in op een 1-1-gelijkspel steken tijdens de ...

665
{insert image alt}

Zulte Waregem houdt bekerkansen gaaf na gruwelijke blunder Mignolet

In de Croky Cup zal topfavoriet Club Brugge nog stevig aan de bak moeten om de finale te halen. De ...

406
{insert image alt}

Neymar haalt trukendoos boven en pakt uit met kont-pass (🎥)

Neymar blijft technisch één van de betere spelers ter wereld. Dat illustreerde hij woensdag nog ...

200
{insert image alt}

Blunder Mignolet: "Keeper van het Jaar met de Assist van het Jaar"

Een week geleden was Simon Mignolet nog aan het feest toen hij op het Gala van de Gouden Schoen ...

494
{insert image alt}

Coucke heeft goed nieuws voor Anderlecht: "Zitten er niet om geld te verdienen"

Marc Coucke nam RSC Anderlecht een tweetal jaar geleden over met de nodige ambitie, maar voorlopig ...

902
{insert image alt}

Bom ontploft bij Virton: spelers staken op training

Excelsior Virton maakte dit seizoen zijn opwachting in de Proximus League en de club uit Luxemburg ...

485
{insert image alt}

Kijkers Club-Essevee smullen: "Meer Peter Vandenbempt graag!"

Club Brugge en Zulte Waregem tekenden woensdagavond voor de eerste confrontatie in de halve finales ...

759
{insert image alt}

"Solskjaer heeft vast en zeker spijt dat hij Lukaku liet gaan"

Romelu Lukaku besloot afgelopen zomer om de Premier League achter zich te laten en ging zijn ...

434
{insert image alt}

Cobbaut ziet transferoptie door de neus geboord

Atalanta werd de afgelopen weken gelinkt aan Elias Cobbaut, maar de eenmalige Rode Duivel was nooit ...

177
{insert image alt}

FC Barcelona ontsnapt in minuut 95 aan drama bij derdeklasser Ibiza

De nieuwe trainer Quique Setién begon afgelopen weekend nog prima met een 1-0 zege op Granada, maar ...

287
{insert image alt}

'Aanvaller OH Leuven in belangstelling van Schalke 04'

Het valt af te wachten of OH Leuven straks een finale zal moeten spelen om promotie naar de Jupiler ...

131