Ambitie op de Bosuil: waarom Antwerp een échte titelkandidaat is

Foto: Ambitie op de Bosuil: waarom Antwerp een échte titelkandidaat is

Uitcomplex. Het woord viel dit seizoen vooral in Gent al vaak, maar ook Antwerp voelt zich niet echt in zijn sas buiten de eigen Bosuil. Op bezoek bij Waasland-Beveren pakte The Great Old vrijdag zo pas haar derde zege op verplaatsing, de eerste sinds midden september op het veld van Anderlecht. Nog geen reden om victorie te kraaien, want de Freethiel huisvest nog altijd een van de gedoodverfde degradatiekandidaten. Toch achten wij Antwerp hoe langer hoe meer rijp om een gooi te doen naar de landstitel.

Aan ambitie hebben Paul Gheysen en co alvast geen gebrek. In het eerste jaar na de promotie grepen de Antwerpenaren maar net naast PO I, de tweede campagne terug op het hoogste niveau leverde meteen Europees voetbal op. Of toch bijna, want in de voorronde van de Europa League liep het mede door twee domme rode kaarten tegen AZ nog verkeerd. Het weerhield Luciano D'Onofrio er niet van om op het eind van de mercato nog flink uit te pakken en zich van de handtekeningen van enkele gerenommeerde namen te verzekeren. Ex-Rode Duivels Steven Defour en Kevin Mirallas, voormalig Oranje-international Wesley Hoedt, recordaankoop Manuel Benson en goalgetter Zinho Gano kwamen zo de rangen nog versterken.

MBOKANI & CO

Zijn grootste slag van de zomer sloeg de sportieve baas echter al drie maanden eerder. Dieumerci Mbokani had na zijn heldendaden tegen Charleroi – waarmee hij Antwerp richting Europa trapte – nog zijn afscheid aangekondigd, maar een kleine twee weken later besloot de 34-jarige spits plots toch bij te tekenen. Geen terugkeer naar Anderlecht dus, wel een nieuw seizoen boordenvol doelpunten op de Bosuil. Met 14 goals, nu al goed voor een evenaring van zijn vorige totaal, prijkt de Gouden Stier alvast stevig op zijn brede rug. Wie weet wordt daar binnen een dikke maand ook wel nog een tweede Gouden Schoen aan toegevoegd.Naar de voornaamste reden voor ons geloof in de Antwerpse titelkansen hoeven we dus niet al te lang te zoeken, al mogen we ook Didier Lamkel Zé uiteraard niet vergeten. De Kameroener zijn genialiteit stond de laatste weken weer vol in de schijnwerpers, indien de stommiteiten nu écht achterwege blijven is hij ontegensprekelijk een van de smaakmakers in onze competitie. Ook Faris Haroun verdient een bijzondere vermelding, want op 34-jarige leeftijd is de aanvoerder nog steeds van onschatbare waarde als stofzuiger op het middenveld. Van alle veldspelers werkte de ancien zelfs nog het op één na meeste minuten af.

DUBBELE BEZETTING

Dé God in Antwerpen blijft natuurlijk wel Dieu zelf, die ondanks zijn gezegende leeftijd zowaar bovenaan dat klassement terug te vinden is. Dat het stamnummer één vol inzet op de Congolees mag dus duidelijk zijn, wat maakt dat verrassend genoeg de transfer van Gano – en niet die van Defour of Mirallas – de forse ambities allicht nog het meest typeert. Vermits Mbokani sowieso het gewicht van de aanval zou dragen, werd de extra targetman namelijk van meet af aan louter als back-up in huis gehaald. Met Gano heeft Laszlo Bölöni op de bank zo een troef in huis waar zelfs sommige traditionele topclubs jaloers op zijn.Die sterke dubbele bezetting zien we ook in de andere gelederen terug. Achter Mbokani is het bijvoorbeeld weelde troef, met behalve Mirallas, Benson en Lamkel Zé ook nog Lior Refaelov, Ivo Rodrigues, Koji Miyoshi en Amara Baby. Op het middenveld mocht Haroun dan weer niet vertrekken, hoewel voor de komst van Defour ook Alexis De Sart de rangen al was komen versterken. Martin Hongla en Sander Coopman, twee transfers waar meer van werd verwacht, scherpten de concurrentie hier zelfs nóg wat verder aan. Achterin oogt de spoeling, ondanks de toevoeging van Hoedt en Ritchie De Laet, daarentegen net ietsjes dunner.

AANVAL VS VERDEDIGING

Misschien is het wel een verklaring voor de vele tegengoals – 24, het meeste van alle teams in de top zes – die Antwerp tot dusver al slikte, al zit er de laatste tijd toch beterschap in de defensieve prestaties. Dat mag ook wel, want een achterhoede waarin we naast Hoedt en De Laet verder nog Dino Arslanagic, Aurélio Buta en een sluitstuk als Sinan Bolat terugvinden zou af en toe in staat moeten zijn om de nul te houden. Toch lukte het voorafgaand aan de twee opeenvolgende clean sheets van de afgelopen weken dit seizoen slechts één keer, op speeldag vier tegen STVV ... met reservedoelman Jens Teunckens tussen de palen.Daartegenover staat wel dat Antwerp samen met AA Gent over de op één na beste voorhoede in ons land beschikt. Beide ploegen scoorden amper één keer minder dan leider Club Brugge, hun 37 treffers na 18 speeldagen zijn goed voor een knap gemiddelde van meer dan twee doelpunten per duel. Voor een groot stuk te danken aan Mbokani, uiteraard, al mag ook het aandeel van Lamkel Zé en Refaelov niet onderschat worden. Onder hun drietjes staan zij in voor maar liefst 27 van die 37 goals, ofwel 73 procent van de totale productie. Ook de offensieve impulsen van rechtsback Buta zijn overigens zeker het vermelden waard.

(GEEN) STRUIKELBLOKKEN

De 22-jarige Portugees werd – net zoals enkele anderen – via het netwerk van D'Onofrio weggehaald bij Benfica, maar voor de rest doet Antwerp het met opvallend veel spelers die te min werden bevonden voor de Belgische top. Luikse jongens als Arslanagic en De Sart, maar in zekere zin ook afgeschreven oudjes als Bolat, Haroun, Refaelov en zelfs Mbokani. In mindere tijden krijgt Bölöni wel eens de wind van voren, de woelige kleedkamer kan dan ook inderdaad een struikelblok vormen op weg naar de verhoopte hoogtes. De Roemeen verdient echter toch ook wat krediet voor de resultaten die hij met deze spelers nog neerzet.Dat het buitenshuis iets minder wil vlotten dan voor eigen publiek, zoals we in onze intro al schreven, hoeft trouwens niet per definitie een probleem te zijn. Behalve Club Brugge zijn alle traditionele toppers immers gebuisd op verplaatsing, alleen Zulte Waregem en Charleroi pakten 16 op 27. Antwerp kon recent zelfs als eerste een puntje mee graaien in Gent, in de resterende 12 matchen moet The Great Old bovendien nog maar vijf keer de bus op. Op bezoek bij Sint-Truiden, Cercle Brugge en KV Kortrijk vallen mogelijk nog meer punten te rapen, alleen de tripjes naar Club Brugge en Standard beloven heel wat moeilijker te worden.

INGREDIËNTEN VAN BÖLÖNI

Op de Bosuil komt zo wel nog wat meer zwaar volk over de vloer, al bewezen de Antwerpenaren dit seizoen meermaals best hun mannetje te staan in de topwedstrijden. Zo smeerden ze Club Brugge een maand geleden nog een eerste competitienederlaag aan, werd in het tweeluik tegen AA Gent een fraaie vier op zes behaald en had ook Standard eigenlijk voor de bijl moeten gaan. Met een acht op twaalf tegen de drie voornaamste titelkandidaten oogt de balans echter hoe dan ook verre van slecht en laat Antwerp zien best in dat rijtje thuis te horen. De tijd om hen écht het vuur aan de schenen te leggen, lijkt dus aangebroken.Alle ingrediënten om die laatste stap te zetten, zijn alvast aanwezig. Om te beginnen een uitgekookt elftal, bestaande uit een mix van ervaren rotten en jonge talenten die allen om diverse redenen één ding gemeen hebben: hun brandende ambitie. Daarnaast een dodelijke aanval, geleid door een pure killer als Mbokani en gesteund door een steeds beter wordende defensie. Vervolgens een ijzeren thuisreputatie, met ook buiten de Bosuil een almaar groeiende vorm. En tot slot het vertrouwen én vermogen om te winnen tegen de rechtstreekse concurrentie, zeker sinds de invoering van de play-offs toch altijd een cruciaal gegeven.

DIEU & DIDIER

Tel daarbij nog een fikse sprankel genialiteit van Lamkel Zé, en u begrijpt waarom wij Antwerp even hoog inschatten als AA Gent en Standard. Voorlopig blijft Club Brugge nog buiten categorie, maar indien Blauw-Zwart toch eindelijk eens steken begint te laten vallen staan ze behalve in Gent en Luik voortaan dus ook in Antwerpen op de eerste rij om daarvan te profiteren. In januari zal dan wel niemand mogen vertrekken, iets wat ook niet lijkt te zullen gebeuren. Mogelijk tovert D'Onofrio zelfs nóg wat extra versterking uit zijn hoge hoed. De echte hoofdrolspelers, die zijn evenwel al aanwezig. Aan Dieu en Didier om het nu ook waar te maken.

POLL: Welk team schat u op dit moment het hoogste in?

Verhaeghe zorgt voor verbazing: "Zou hij nooit toestaan"

"Ik zal Vormer niet provoceren ... als hij mij met rust laat tenminste"

"Murillo voelt nu al de hete adem van Vanden Borre"

Vandaag 19 Januari 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Club Brugge – Anderlecht: vier vraagtekens voor de kraker

Een topper kunnen we het gezien de huidige omstandigheden niet echt noemen, maar in het Lotto Park ...

198
{insert image alt}

Pak liefst 10.000 euro met jouw gratis voorspelling op Anderlecht-Club!

De Jupiler Pro League is inmiddels ontwaakt uit zijn winterstop, maar het zwaartepunt van de 22ste ...

145
{insert image alt}

Zuiverder dan Zulj: 5 middenvelders voor Anderlecht

Een spits, een middenvelder én een linksachter. Dat zijn de beoogde profielen waar RSC Anderlecht ...

1742
{insert image alt}

'Man City dreigt Guardiola kwijt te raken aan Europese grootmacht'

Pep Guardiola liet enkele dagen geleden duidelijk weten dat hij ook volgend seizoen zeker nog bij ...

32
{insert image alt}

Waasland-Beveren wil geschiedenis schrijven: "Dat is nog nooit gebeurd"

Waasland-Beveren haalde drie felbevochten punten tegen degradatieconcurrent KV Oostende. De ...

85
{insert image alt}

Verhaeghe zorgt voor verbazing: "Zou hij nooit toestaan"

RSC Anderlecht speelde geen hoofdrol in de uitreiking van de Gouden Schoen 2019. Enkel Vincent ...

221
{insert image alt}

"Murillo voelt nu al de hete adem van Vanden Borre"

RSC Anderlecht kon zich een week herbronnen in het aangename klimaat van San Pedro Del Pinatar, ...

179
{insert image alt}

Sportieve malaise bij Man City: "Twee grote tekortkomingen dit seizoen"

Het is duidelijk het seizoen niet van Manchester City in de Premier League. Zaterdag raakten The ...

81
{insert image alt}

David maakt zich stilaan onsterfelijk bij AA Gent-fans

Jonathan David werd op het gala van de Gouden Schoen niét uitgeroepen tot Belofte van het Jaar, ...

164
{insert image alt}

"Vandenhaute wil niet in bestuur, want dan moest hij Let's Play opgeven"

Als onafhankelijk bestuurder werd Wouter Vandenhaute aangesteld bij RSC Anderlecht. De man die al ...

234
{insert image alt}

"Ik zal Vormer niet provoceren ... als hij mij met rust laat tenminste"

Zondag om 18u staat de Belgische klassieker der klassiekers geprogrammeerd. Dan nemen RSC Anderlecht ...

869
{insert image alt}

"Kompany nam een risico door terug te keren naar Anderlecht"

Vincent Kompany is veruit de beste verdediger in de Jupiler Pro League. Hij haalt zelfs nog het ...

183
{insert image alt}

Wolf duidelijk over opvolger Samatta

KRC Genk zag Ally Samatta naar Aston Villa verhuizen, maar de fans van Genk moeten niet meteen hopen ...

366
{insert image alt}

Chadli: "Dan zal Vanden Borre slagen"

Nacer Chadli en Vincent Kompany zijn de twee beste spelers van RSC Anderlecht. Zij moeten Paars-Wit ...

282
{insert image alt}

Verhaeghe denkt aan Juventus en FC Barcelona en gaat op bezoek bij Beckham

Club Brugge wil in 2022 in zijn nieuwe stadion gaan voetballen en voorzitter Bart Verhaeghe zet er ...

629
{insert image alt}

De Experts geven hun favoriet voor Anderlecht-Club Brugge!

De Jupiler Pro League trekt zich dit weekend eindelijk terug op gang en er worden meteen enkele ...

884
{insert image alt}

Klinsmann looft Rode Duivel: "Eén van de beste verdedigers in Europa"

Jürgen Klinsmann was in zijn tijd een absolute topspits bij onder meer Bayern München, ...

562
{insert image alt}

Verliest Beerschot verdediger aan Nederlandse club?

Beerschot V.A. heeft met Joren Dom een speler die in de zomer einde contract is. De 30-jarige ...

160

Gisteren 18 Januari 2020

{insert image alt}

David spreekt zich uit over titelkansen AA Gent

AA Gent is goed aan 2020 begonnen, want het boekte in zijn eerste wedstrijd van het jaar een ...

343
{insert image alt}

Van Wijk ondanks nederlaag positief: "Zo gaan we zeker nog matchen winnen"

Dennis van Wijk beleefde een debuut in mineur als trainer van KV Oostende. Zijn ploeg ging immers ...

148
{insert image alt}

Emond en Limbombe laten zich ondanks nederlaag tegen Lyon zien bij Nantes

In de Coupe de France stond zaterdagavond een zeer Belgisch getint duel op het programma. In de ...

146
{insert image alt}

'AA Gent kan tot de play-offs niet rekenen op Yaremchuk'

AA Gent moest het zaterdagavond tegen Moeskroen zien te stellen zonder Roman Yaremchuk, die in de ...

206
{insert image alt}

Heerlijke goal Ndayishimiye loodst Willem II naar nieuwe stunt (🎥)

In Nederland blijft Willem II dé sensatie van het seizoen. De ploeg uit Tilburg, die getraind wordt ...

71
{insert image alt}

AA Gent heeft ontgoocheling over David duidelijk nog niet doorgespoeld

Bij AA Gent waren ze deze week zeer ontgoocheld na het Gala van de Gouden Schoen. Daarop werd Yari ...

449
{insert image alt}

Verhaeghe legt uit waarom nationaal stadion een slecht idee is

De Rode Duivels zullen op het komende EK geen thuiswedstrijden kunnen spelen, want de bouw van het ...

749
{insert image alt}

Beerschot en Union drijven de spanning in de Proximus League nog wat op

Na een aangename topper hebben Beerschot en Union de punten gedeeld in de Proximus League. De ...

346
{insert image alt}

Surplus aan kwaliteit bezorgt AA Gent moeizame zege tegen Moeskroen

Een wisselvallig AA Gent heeft andermaal een zege geboekt in eigen huis. De Buffalo's speelden lange ...

169
{insert image alt}

Ex-trainer waarschuwt Musonda: "Zijn carrière is in gevaar"

2019 moest het jaar worden waarin Charly Musonda Junior definitief zou doorbreken, maar daar kwam ...

502
{insert image alt}

Gouden driepunter van Waasland-Beveren vergroot de zorgen aan de kust

Waasland-Beveren heeft een gouden zaak gedaan in de degradatiestrijd door de drie punten mee te ...

298
{insert image alt}

Kostic pakt met STVV meteen drie belangrijke punten tegen KV Kortrijk

Na een matige eerste en een prima tweede periode heeft STVV verdiend de drie punten thuis gehouden ...

68
{insert image alt}

Gillet spreekt zich uit over zijn toekomst bij Lens

Guillaume Gillet is intussen al 35, maar er lijkt nog geen sleet te zitten op de ex-middenvelder van ...

79
{insert image alt}

'Standard gaat jonge aanvaller in Nederland stallen'

Standard heeft met Eden Shamir tot dusver één nieuwe speler binnengehaald in deze mercato en ...

110
{insert image alt}

Ook Frankrijk maakt kennis met torinstinct Emond (🎥)

Renaud Emond maakte onlangs de overstap van Standard naar FC Nantes en verwezenlijkte zo zijn droom ...

103