Over & out: waarom Anderlecht een streep mag trekken door PO I

Foto: Over & out: waarom Anderlecht een streep mag trekken door PO I

En toen was er nog maar één. Sinds de invoering van de play-offs tien jaar geleden konden we in de ultieme fase van het kampioenschap op twee teams altijd rekenen: Club Brugge en Anderlecht. Al een heel seizoen lang ziet het er echter naar uit dat Paars-Wit weldra voor het eerst de rol moet lossen, al weigeren ze de hoop in het Lotto Park vooralsnog op te geven. Na het gelijkspel tegen Charleroi lijkt dat stilaan dan ook het enige wat Marc Coucke en co nog rest, want op papier is het verhaal zo goed als uit.

Laten we meteen met de deur in huis vallen. Na 18 speeldagen tellen de Brusselaars nu 22 punten, een totaal waarmee geen enkele ploeg zich ooit nog bij de eerste zes wist te knokken. Genk deed het twee jaar geleden wel nog met amper één puntje meer, als vertrokken de Limburgers als negende in de stand toen wel van twee plaatsen hoger dan waar Anderlecht vandaag verkeert. Dat is meteen ook het laagterecord, want voor het overige stonden alle deelnemende teams aan PO I met nog 12 matchen te gaan steevast al in de linkerkolom. Voor een opmars vanaf de elfde stek heeft RSCA dus alvast een unieke prestatie nodig.

ÉÉN TICKET

Om de zaken nog wat verder te bemoeilijken, zien we momenteel maar weinig vacante openingen voor de recordkampioen. Dat Club Brugge, AA Gent, Antwerp en Standard er straks bij zullen zijn spreekt bijna voor zich, maar daarnaast heeft ook Charleroi op dit moment een uitstekende uitgangspositie in handen. Na het gelijkspel van zondag behouden de Karolo's namelijk niet alleen tien punten bonus op Paars-Wit, in totaal zitten de troepen van Karim Belhocine toch maar mooi weer aan 32 eenheden. Een tussentijdse afrekening die in het verleden zonder uitzondering voldoende bleek om op koers te liggen voor PO I.Indien we ervan uitgaan dat die logica ook nu gerespecteerd wordt, betekent dat dus dat er nog maar één ticket overschiet. De gegadigden zijn alvast talrijk, met vooral de huidige nummer zes Zulte Waregem en regerend landskampioen KRC Genk als voornaamste concurrenten. KV Mechelen is bovendien ook nog verre van uitgeteld, van Moeskroen en STVV – vandaag eveneens hoger gerangschikt – verwachten we iets minder tegenstand. Het neemt wel niet weg dat Anderlecht over ál deze ploegen moet wippen wil het zich nog bij de eerste zes scharen. En er dus op moet rekenen dat zij voortaan allen veel steken laten vallen.

ZERO-ERRORBELEID

Zelfs als we de concurrentie buiten beschouwing laten en ons louter focussen op Anderlecht zelf, staat Frank Vercauteren en co in de resterende 12 wedstrijden een helse taak te wachten. De eerste editie – toen het faillissement van Moeskroen voor een verkorte campagne zorgde – niet in rekening gebracht, lag de ondergrens voor deelname aan PO I immers nooit lager dan 43 punten. Vijf keer had het nummer zes zelfs minstens 49 punten vergaard, het gemiddelde ligt zo op iets meer dan 47 stuks. Met 60 procent van de competitie achter de rug zitten de Brusselaars momenteel nog niet eens aan de helft van dat ijkpunt.De rest van de weg zou Anderlecht zo niet minder dan 25 op 36 moeten verzamelen, een winstpercentage van maar liefst 70 procent dat overeenkomt met het tempo waarmee Genk vorig jaar door het reguliere seizoen walste. Om maar te zeggen hoe Michael Verschueren gelijk had toen hij de nood aan een zero-errorbeleid aanhaalde. Ondoenbaar is de opdracht in theorie dus niet, al is dit Paars-Wit verre van de geoliede machine die de Limburgers toen op de mat brachten. Nog ter vergelijking: leider Club Brugge zit nu net over 82 procent, nummer twee AA Gent scharrelde zo'n 65 procent van de punten bij elkaar.

BLIK OP DE KALENDER

Het nakende programma is Anderlecht ook al niet echt gunstig gezind, al zien we na een iets verdere blik op de kalender op die manier misschien wel kansen voor een eventuele eindsprint. Bovendien opperde Verschueren dat zijn geliefde club het wel eens beter zou kunnen doen in de toppers, waar het spel minder gesloten blijft. Een redenering die wij best kunnen volgen, ware het niet dat de cijfers de sportief directeur tegenspreken. Tegen Standard, Genk, Antwerp en Club Brugge – de volgende vier tegenstanders, waarvan drie matchen nog voor de winterstop – werd in de heenronde namelijk slechts drie op twaalf gepakt.Na 18 speeldagen heeft Anderlecht overigens al tien thuismatchen afgewerkt, waaruit het een schamele 14 punten puurde. Een nalatigheid die hen nu zuur kan opbreken, want voor zeven van de laatste 12 duels trekt Paars-Wit dus op verplaatsing – waaronder een trip naar het voor eigen volk onverslaanbare AA Gent. In het Lotto Park wachten dan weer cruciale opdrachten tegen rechtstreekse concurrenten Zulte Waregem en Genk, dat eveneens de jacht op PO I heeft ingezet. Als ze in Brussel écht willen vermijden om er voor een eerste keer niet bij te zijn, moeten ze in die confrontaties beter doen dan de brilscore tegen Charleroi.

SPRANKELTJE HOOP

Hoewel het zware vierluik nu wel eens de doodsteek kan zijn, liet Anderlecht het dit seizoen vooral liggen tegen de kleinere teams. Met Cercle Brugge, Waasland-Beveren, Eupen, KV Kortrijk en KV Oostende telt de Jupiler Pro League dit seizoen vijf kneusjes, maar alleen tegen die eerste werd de volle buit binnen gehaald. Oostende pakte daarentegen de helft van haar overwinningen in twee ontmoetingen met de ex-voorzitter, ook Kortrijk ging met vier punten lopen. Dat de andere kandidaten voor de top zes tegen al deze zwakkere tegenstanders veel minder met de punten morsen, zien wij dan ook als een zoveelste slecht voorteken.Alles bij elkaar genomen rest Anderlecht dan ook niet veel meer dan pure hoop om zich aan op te trekken. Alle statistieken spreken een straffe remonte alleszins tegen, al weet je in het voetbal natuurlijk maar nooit. Als één ploeg in staat moet zijn om iets unieks neer te zetten, is het bovendien wel het fiere instituut – zie de onverhoopte landstitel onder Besnik Hasi in 2014. Wie weet slaagt Verschueren er in de winter wel in om alsnog schoon schip te maken en enkele gerichte versterkingen in huis te halen, keren de geblesseerden sterker dan ooit terug of zetten de vele jonkies eindelijk de volgende stap. Zo niet, wordt het dan toch maar alles inzetten op de beker. Al kan aartsrivaal Club Brugge dat laatste sprankeltje hoop op 19 december uiteraard ook alweer wegnemen.

POLL: Hoeveel procent kans geeft u Anderlecht nog op PO I?

"Ik zal Vormer niet provoceren ... als hij mij met rust laat tenminste"

"Vandenhaute wil niet in bestuur, want dan moest hij Let's Play opgeven"

David maakt zich stilaan onsterfelijk bij AA Gent-fans

Vandaag 19 Januari 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Club Brugge – Anderlecht: vier vraagtekens voor de kraker

Een topper kunnen we het gezien de huidige omstandigheden niet echt noemen, maar in het Lotto Park ...

126
{insert image alt}

Pak liefst 10.000 euro met jouw gratis voorspelling op Anderlecht-Club!

De Jupiler Pro League is inmiddels ontwaakt uit zijn winterstop, maar het zwaartepunt van de 22ste ...

136
{insert image alt}

Zuiverder dan Zulj: 5 middenvelders voor Anderlecht

Een spits, een middenvelder én een linksachter. Dat zijn de beoogde profielen waar RSC Anderlecht ...

1737
{insert image alt}

Sportieve malaise bij Man City: "Twee grote tekortkomingen dit seizoen"

Het is duidelijk het seizoen niet van Manchester City in de Premier League. Zaterdag raakten The ...

3
{insert image alt}

David maakt zich stilaan onsterfelijk bij AA Gent-fans

Jonathan David werd op het gala van de Gouden Schoen niét uitgeroepen tot Belofte van het Jaar, ...

70
{insert image alt}

"Vandenhaute wil niet in bestuur, want dan moest hij Let's Play opgeven"

Als onafhankelijk bestuurder werd Wouter Vandenhaute aangesteld bij RSC Anderlecht. De man die al ...

118
{insert image alt}

"Ik zal Vormer niet provoceren ... als hij mij met rust laat tenminste"

Zondag om 18u staat de Belgische klassieker der klassiekers geprogrammeerd. Dan nemen RSC Anderlecht ...

478
{insert image alt}

"Kompany nam een risico door terug te keren naar Anderlecht"

Vincent Kompany is veruit de beste verdediger in de Jupiler Pro League. Hij haalt zelfs nog het ...

130
{insert image alt}

Wolf duidelijk over opvolger Samatta

KRC Genk zag Ally Samatta naar Aston Villa verhuizen, maar de fans van Genk moeten niet meteen hopen ...

219
{insert image alt}

Chadli: "Dan zal Vanden Borre slagen"

Nacer Chadli en Vincent Kompany zijn de twee beste spelers van RSC Anderlecht. Zij moeten Paars-Wit ...

214
{insert image alt}

Verhaeghe denkt aan Juventus en FC Barcelona en gaat op bezoek bij Beckham

Club Brugge wil in 2022 in zijn nieuwe stadion gaan voetballen en voorzitter Bart Verhaeghe zet er ...

533
{insert image alt}

De Experts geven hun favoriet voor Anderlecht-Club Brugge!

De Jupiler Pro League trekt zich dit weekend eindelijk terug op gang en er worden meteen enkele ...

849
{insert image alt}

Klinsmann looft Rode Duivel: "Eén van de beste verdedigers in Europa"

Jürgen Klinsmann was in zijn tijd een absolute topspits bij onder meer Bayern München, ...

435
{insert image alt}

Verliest Beerschot verdediger aan Nederlandse club?

Beerschot V.A. heeft met Joren Dom een speler die in de zomer einde contract is. De 30-jarige ...

112
{insert image alt}

"Met België mee naar het EK? Geen 'mission impossible'"

Roberto Martinez gaat de komende maanden moeten beslissen wie hij zal meenemen naar het EK. Heel wat ...

80
{insert image alt}

Doorbraak omtrent De Camargo: "Er was een eerste gesprek"

Igor De Camargo scoorde twee keer tegen Standard en trof dit seizoen al acht keer raak. Tegenover ...

306
{insert image alt}

Verschueren: "Vercauteren was Plan A, hij was Plan B"

Vincent Kompany laat alle kritiek op zich afkomen en wil daarmee vooral de jonge spelers in ...

645
{insert image alt}

'Everton wil na Kean weer grote naam weghalen bij Juventus'

Emre Can staat mogelijk voor een terugkeer naar de Premier League. Everton wil een poging doen om de ...

80

Gisteren 18 Januari 2020

{insert image alt}

David spreekt zich uit over titelkansen AA Gent

AA Gent is goed aan 2020 begonnen, want het boekte in zijn eerste wedstrijd van het jaar een ...

318
{insert image alt}

Van Wijk ondanks nederlaag positief: "Zo gaan we zeker nog matchen winnen"

Dennis van Wijk beleefde een debuut in mineur als trainer van KV Oostende. Zijn ploeg ging immers ...

138
{insert image alt}

Emond en Limbombe laten zich ondanks nederlaag tegen Lyon zien bij Nantes

In de Coupe de France stond zaterdagavond een zeer Belgisch getint duel op het programma. In de ...

136
{insert image alt}

'AA Gent kan tot de play-offs niet rekenen op Yaremchuk'

AA Gent moest het zaterdagavond tegen Moeskroen zien te stellen zonder Roman Yaremchuk, die in de ...

201
{insert image alt}

Heerlijke goal Ndayishimiye loodst Willem II naar nieuwe stunt (🎥)

In Nederland blijft Willem II dé sensatie van het seizoen. De ploeg uit Tilburg, die getraind wordt ...

67
{insert image alt}

AA Gent heeft ontgoocheling over David duidelijk nog niet doorgespoeld

Bij AA Gent waren ze deze week zeer ontgoocheld na het Gala van de Gouden Schoen. Daarop werd Yari ...

429
{insert image alt}

Verhaeghe legt uit waarom nationaal stadion een slecht idee is

De Rode Duivels zullen op het komende EK geen thuiswedstrijden kunnen spelen, want de bouw van het ...

720
{insert image alt}

Beerschot en Union drijven de spanning in de Proximus League nog wat op

Na een aangename topper hebben Beerschot en Union de punten gedeeld in de Proximus League. De ...

332
{insert image alt}

Surplus aan kwaliteit bezorgt AA Gent moeizame zege tegen Moeskroen

Een wisselvallig AA Gent heeft andermaal een zege geboekt in eigen huis. De Buffalo's speelden lange ...

167
{insert image alt}

Ex-trainer waarschuwt Musonda: "Zijn carrière is in gevaar"

2019 moest het jaar worden waarin Charly Musonda Junior definitief zou doorbreken, maar daar kwam ...

485
{insert image alt}

Gouden driepunter van Waasland-Beveren vergroot de zorgen aan de kust

Waasland-Beveren heeft een gouden zaak gedaan in de degradatiestrijd door de drie punten mee te ...

288
{insert image alt}

Kostic pakt met STVV meteen drie belangrijke punten tegen KV Kortrijk

Na een matige eerste en een prima tweede periode heeft STVV verdiend de drie punten thuis gehouden ...

66
{insert image alt}

Gillet spreekt zich uit over zijn toekomst bij Lens

Guillaume Gillet is intussen al 35, maar er lijkt nog geen sleet te zitten op de ex-middenvelder van ...

78
{insert image alt}

'Standard gaat jonge aanvaller in Nederland stallen'

Standard heeft met Eden Shamir tot dusver één nieuwe speler binnengehaald in deze mercato en ...

102
{insert image alt}

Ook Frankrijk maakt kennis met torinstinct Emond (🎥)

Renaud Emond maakte onlangs de overstap van Standard naar FC Nantes en verwezenlijkte zo zijn droom ...

103