Over & out: waarom Anderlecht een streep mag trekken door PO I

Foto: Over & out: waarom Anderlecht een streep mag trekken door PO I

En toen was er nog maar één. Sinds de invoering van de play-offs tien jaar geleden konden we in de ultieme fase van het kampioenschap op twee teams altijd rekenen: Club Brugge en Anderlecht. Al een heel seizoen lang ziet het er echter naar uit dat Paars-Wit weldra voor het eerst de rol moet lossen, al weigeren ze de hoop in het Lotto Park vooralsnog op te geven. Na het gelijkspel tegen Charleroi lijkt dat stilaan dan ook het enige wat Marc Coucke en co nog rest, want op papier is het verhaal zo goed als uit.

Laten we meteen met de deur in huis vallen. Na 18 speeldagen tellen de Brusselaars nu 22 punten, een totaal waarmee geen enkele ploeg zich ooit nog bij de eerste zes wist te knokken. Genk deed het twee jaar geleden wel nog met amper één puntje meer, als vertrokken de Limburgers als negende in de stand toen wel van twee plaatsen hoger dan waar Anderlecht vandaag verkeert. Dat is meteen ook het laagterecord, want voor het overige stonden alle deelnemende teams aan PO I met nog 12 matchen te gaan steevast al in de linkerkolom. Voor een opmars vanaf de elfde stek heeft RSCA dus alvast een unieke prestatie nodig.

ÉÉN TICKET

Om de zaken nog wat verder te bemoeilijken, zien we momenteel maar weinig vacante openingen voor de recordkampioen. Dat Club Brugge, AA Gent, Antwerp en Standard er straks bij zullen zijn spreekt bijna voor zich, maar daarnaast heeft ook Charleroi op dit moment een uitstekende uitgangspositie in handen. Na het gelijkspel van zondag behouden de Karolo's namelijk niet alleen tien punten bonus op Paars-Wit, in totaal zitten de troepen van Karim Belhocine toch maar mooi weer aan 32 eenheden. Een tussentijdse afrekening die in het verleden zonder uitzondering voldoende bleek om op koers te liggen voor PO I.Indien we ervan uitgaan dat die logica ook nu gerespecteerd wordt, betekent dat dus dat er nog maar één ticket overschiet. De gegadigden zijn alvast talrijk, met vooral de huidige nummer zes Zulte Waregem en regerend landskampioen KRC Genk als voornaamste concurrenten. KV Mechelen is bovendien ook nog verre van uitgeteld, van Moeskroen en STVV – vandaag eveneens hoger gerangschikt – verwachten we iets minder tegenstand. Het neemt wel niet weg dat Anderlecht over ál deze ploegen moet wippen wil het zich nog bij de eerste zes scharen. En er dus op moet rekenen dat zij voortaan allen veel steken laten vallen.

ZERO-ERRORBELEID

Zelfs als we de concurrentie buiten beschouwing laten en ons louter focussen op Anderlecht zelf, staat Frank Vercauteren en co in de resterende 12 wedstrijden een helse taak te wachten. De eerste editie – toen het faillissement van Moeskroen voor een verkorte campagne zorgde – niet in rekening gebracht, lag de ondergrens voor deelname aan PO I immers nooit lager dan 43 punten. Vijf keer had het nummer zes zelfs minstens 49 punten vergaard, het gemiddelde ligt zo op iets meer dan 47 stuks. Met 60 procent van de competitie achter de rug zitten de Brusselaars momenteel nog niet eens aan de helft van dat ijkpunt.De rest van de weg zou Anderlecht zo niet minder dan 25 op 36 moeten verzamelen, een winstpercentage van maar liefst 70 procent dat overeenkomt met het tempo waarmee Genk vorig jaar door het reguliere seizoen walste. Om maar te zeggen hoe Michael Verschueren gelijk had toen hij de nood aan een zero-errorbeleid aanhaalde. Ondoenbaar is de opdracht in theorie dus niet, al is dit Paars-Wit verre van de geoliede machine die de Limburgers toen op de mat brachten. Nog ter vergelijking: leider Club Brugge zit nu net over 82 procent, nummer twee AA Gent scharrelde zo'n 65 procent van de punten bij elkaar.

BLIK OP DE KALENDER

Het nakende programma is Anderlecht ook al niet echt gunstig gezind, al zien we na een iets verdere blik op de kalender op die manier misschien wel kansen voor een eventuele eindsprint. Bovendien opperde Verschueren dat zijn geliefde club het wel eens beter zou kunnen doen in de toppers, waar het spel minder gesloten blijft. Een redenering die wij best kunnen volgen, ware het niet dat de cijfers de sportief directeur tegenspreken. Tegen Standard, Genk, Antwerp en Club Brugge – de volgende vier tegenstanders, waarvan drie matchen nog voor de winterstop – werd in de heenronde namelijk slechts drie op twaalf gepakt.Na 18 speeldagen heeft Anderlecht overigens al tien thuismatchen afgewerkt, waaruit het een schamele 14 punten puurde. Een nalatigheid die hen nu zuur kan opbreken, want voor zeven van de laatste 12 duels trekt Paars-Wit dus op verplaatsing – waaronder een trip naar het voor eigen volk onverslaanbare AA Gent. In het Lotto Park wachten dan weer cruciale opdrachten tegen rechtstreekse concurrenten Zulte Waregem en Genk, dat eveneens de jacht op PO I heeft ingezet. Als ze in Brussel écht willen vermijden om er voor een eerste keer niet bij te zijn, moeten ze in die confrontaties beter doen dan de brilscore tegen Charleroi.

SPRANKELTJE HOOP

Hoewel het zware vierluik nu wel eens de doodsteek kan zijn, liet Anderlecht het dit seizoen vooral liggen tegen de kleinere teams. Met Cercle Brugge, Waasland-Beveren, Eupen, KV Kortrijk en KV Oostende telt de Jupiler Pro League dit seizoen vijf kneusjes, maar alleen tegen die eerste werd de volle buit binnen gehaald. Oostende pakte daarentegen de helft van haar overwinningen in twee ontmoetingen met de ex-voorzitter, ook Kortrijk ging met vier punten lopen. Dat de andere kandidaten voor de top zes tegen al deze zwakkere tegenstanders veel minder met de punten morsen, zien wij dan ook als een zoveelste slecht voorteken.Alles bij elkaar genomen rest Anderlecht dan ook niet veel meer dan pure hoop om zich aan op te trekken. Alle statistieken spreken een straffe remonte alleszins tegen, al weet je in het voetbal natuurlijk maar nooit. Als één ploeg in staat moet zijn om iets unieks neer te zetten, is het bovendien wel het fiere instituut – zie de onverhoopte landstitel onder Besnik Hasi in 2014. Wie weet slaagt Verschueren er in de winter wel in om alsnog schoon schip te maken en enkele gerichte versterkingen in huis te halen, keren de geblesseerden sterker dan ooit terug of zetten de vele jonkies eindelijk de volgende stap. Zo niet, wordt het dan toch maar alles inzetten op de beker. Al kan aartsrivaal Club Brugge dat laatste sprankeltje hoop op 19 december uiteraard ook alweer wegnemen.

POLL: Hoeveel procent kans geeft u Anderlecht nog op PO I?

"Niet Messi of Ronaldo, maar De Bruyne is momenteel de beste speler ter wereld"

'OHL onderneemt opmerkelijke stap na blessuregolf'

'Onduidelijkheid over toekomst huurling bij Anderlecht'

Vandaag 14 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Gouden Dessers: de utopie van KRC Genk

KRC Genk en scorende spitsen, het bleek meermaals een succesverhaal te zijn in Limburg. Bij het ...

395
{insert image alt}

Werk voor Verbeke: hoe Anderlecht nog ruim 15 miljoen kan verdienen

De schoonmaak is eindelijk begonnen. Vorige zomer moest Michael Verschueren al met de grove borstel ...

1018
{insert image alt}

Wedtip: de vier topfavorieten in de CL Final 8

Het heeft een leuke bijklank, de 'Final 8'. De komende weken zijn de ogen van het internationale ...

249
{insert image alt}

'Anderlecht krijgt tegenvallend nieuws over Kompany'

Anderlecht begon zijn seizoen niet zoals verhoopt met een gelijkspel op het veld van KV Mechelen. ...

4
{insert image alt}

'Eupen moet door rechtszaak voorlopig wachten op aanwinst'

Bij AS Eupen hopen ze op een rustig seizoen en daarvoor blijven de Panda's zich versterken. De ...

17
{insert image alt}

"Niet Messi of Ronaldo, maar De Bruyne is momenteel de beste speler ter wereld"

Manchester City lijkt dit seizoen een gouden kans te hebben om de Champions League te winnen. Het ...

124
{insert image alt}

'Onduidelijkheid over toekomst huurling bij Anderlecht'

Anderlecht wil deze zomer nog af van een pak spelers. De voorbije dagen vonden Thomas Didillon ...

112
{insert image alt}

'KV Mechelen kan bijna weer op sterkhouder rekenen'

KV Mechelen toonde op de eerste speeldag meteen dat het nog niets aan weerbaarheid ingeboet heeft ...

102
{insert image alt}

'OHL onderneemt opmerkelijke stap na blessuregolf'

OH Leuven begon degelijk aan zijn seizoen in de Jupiler Pro League met een 1-1-gelijkspel tegen AS ...

82
{insert image alt}

"Gemiste start Club speelt niet in ons voordeel"

Club Brugge domineerde vorig seizoen het Belgische voetbal en dus begon de landskampioen ook als ...

192
{insert image alt}

'Kovac hakt knoop door over Chadli bij AS Monaco'

Nacer Chadli bleek vorig seizoen indien fit een absolute meerwaarde voor Anderlecht, maar een ...

234
{insert image alt}

'KV Oostende duwt doelman naar de uitgang'

KV Oostende heeft zich deze zomer al stevig geroerd op de transfermarkt en dat was ook nodig nadat ...

188
{insert image alt}

'KV Mechelen stuurt opnieuw twee spelers naar satellietclub'

KV Mechelen verraste vorig seizoen vriend en vijand door in zijn eerste seizoen terug op het hoogste ...

112
{insert image alt}

'Spanningen bij Anderlecht: hevige discussies tussen Kompany en Vercauteren'

Anderlecht speelt zondag zijn tweede competitiewedstrijd van het seizoen en tegen Sint-Truiden lijkt ...

721
{insert image alt}

Antwerp kwam net op tijd: "Anders was ik daar gebleven"

Antwerp zag afgelopen zomer een pak spelers vertrekken en verloor bovendien ook nog Coopman en De ...

296
{insert image alt}

'Ambitieus Inter richt zijn pijlen nu op sterkhouder Real Madrid'

Internazionale kan al bij al tevreden zijn over zijn prestaties van het afgelopen seizoen. Het werd ...

124
{insert image alt}

Baseggio pleit voor verrassende titularis bij Anderlecht

Anderlecht begon vorige week aan zijn seizoen met een 2-2-gelijkspel op het veld van KV Mechelen. ...

467
{insert image alt}

'Thorup grijpt stevig in na valse competitiestart'

AA Gent heeft zijn start in de competitie gemist door vorige week ontgoochelend te gaan verliezen op ...

311

Gisteren 13 Augustus 2020

{insert image alt}

Stunttransfer stoot Mignolet van zijn troon

KAS Eupen wist woensdag uit te pakken met een ware stunttransfer. Adriano Correia, voornamelijk ...

548
{insert image alt}

'Uitverkoop levert Anderlecht miljoenenbedrag op'

Het aantal overtollige spelers is zo hoog dat Anderlecht aan een grote schoonmaak bezig is. Deze ...

455
{insert image alt}

'Vertonghen trekt om duidelijke reden naar Benfica'

Jan Vertonghen gaat zijn carrière voortzetten in Lissabon. De 33-jarige Belg heeft de medische ...

358
{insert image alt}

RB Leipzig dankt CL-stunt aan één man: "Wordt de beste ter wereld"

RB Leipzig heeft voor een ware stunt gezorgd in de Champions League. Het wist namelijk het Atletico ...

320
{insert image alt}

RB Leipzig stunt en knikkert Atletico en Carrasco uit CL

Woensdag kregen we in de Champions League de eerste kwartfinale voorgeschoteld. Daarin boekte Paris ...

317
{insert image alt}

'Club wou ex-Anderlecht goudhaantje naar Brugge halen'

Standard en co mogen het dossier van Belgische goudhaantje en ex-Anderlecht goudhaantje Francesco ...

603
{insert image alt}

'FIFA 21 grijpt drastisch in bij Cristiano Ronaldo'

Cristiano Ronaldo rijgt de doelpunten aan elkaar en aarzelt ook niet om deze op een expressieve ...

873
{insert image alt}

AA Gent tekent voor beschamende statistiek in JPL

AA Gent verloor afgelopen weekend zijn openingswedstrijd van het nieuwe Jupiler Pro League-seizoen ...

217
{insert image alt}

Eerste Club-aanwinsten op komst: "Werken er hard aan"

We zijn inmiddels half augustus en het nieuwe seizoen is weer van start gegaan, toch is het bij ...

685
{insert image alt}

Vertonghen-mania slaat toe: officiële presentatie gepland

Jan Vertonghen is intussen al enkele weken een vrije speler, en de recordinternational lijkt zijn ...

399
{insert image alt}

Wie wordt opvolger David? Depoitre duidelijk

AA Gent sloot deze week een financiële topdeal met de recordverkoop van Jonathan David aan Lille ...

282
{insert image alt}

'United klopt op Camp Nou aan voor plan-B'

Manchester United houdt er sterk rekening ermee dat Jadon Sancho deze zomer onhaalbaar is. Daarom ...

237
{insert image alt}

Pech voor Standard en co: transfer Antonucci helemaal rond

Standard heeft zich deze zomer tot dusver zeer rustig gehouden op de transfermarkt, in tegenstelling ...

88
{insert image alt}

'Anderlecht mag hopen op twee 'makkelijke' transfers'

Peter Verbeke heeft tot dusver al een behoorlijke drukke transferperiode achter de rug als sportief ...

905
{insert image alt}

Waarschuwing voor beloften Club: "Ze gaan nog schrikken"

Volgende week trekt de eerste klasse B zich op gang met een primeur in het Belgisch voetbal. Voor ...

587