Het gelijk van Vercauteren & Verschueren: tijd voor de stopklok

Foto: Het gelijk van Vercauteren & Verschueren: tijd voor de stopklok

De zes minuten hadden er gerust 12 mogen zijn. Frank Vercauteren deed vorige week zijn beklag over de blessuretijd die Anderlecht had gekregen in Oostende, ook Michael Verschueren timede op zijn horloge dat het spel in de tweede helft tien minuten stil lag. Daarmee viel het aantal onderbrekingen aan de kust eigenlijk nog mee, want in een gemiddelde wedstrijd wordt nog véél minder gevoetbald. Tijd voor de invoering van een stopklok?

Eerst de statistieken. Volgens cijfers van het databureau InStat, dat alle partijen in 37 Europese competities tussen 1 juli en 28 november van vorig jaar onder de loep nam, komt een doorsnee match zelfs niet in de buurt van anderhalf uur aan echte actie. Meer nog, indien Verschueren zijn meting klopt – en Paars-Wit in de tweede helft dus een tiental minuten doelloos over het terrein wandelde – bleef de verloren tijd in Oostende zelfs nog fiks ónder de verwachtingen. Met amper 60,4% aan effectieve speeltijd, ofwel iets meer dan een schamele 54 minuten, kroont de Zweedse competitie zich namelijk al tot beste van de klas.

REDEN TOT KLAGEN

Dat wil dus zeggen dat het publiek nergens in heel Europa zelfs nog maar een uur waar krijgt voor zijn geld. Na de Allsvenskan kent opvallend genoeg de Champions League trouwens het vlotste verloop, met daarbij zowaar een Belgisch team op kop. Tegen Atlético Madrid, Borussia Dortmund en AS Monaco hield Club Brugge vorig jaar de bal immers gemiddeld meer dan 66% van de tijd in het spel, met ruime voorsprong het hoogste cijfer doorheen de hele studie. Een schril contrast met de hekkensluiters uit Portugal ook, waar ploegen doorgaans met moeite de helft van de vooropgestelde 90 minuten aan het voetballen zijn.De Jupiler Pro League, waar het leer 56,8% van de tijd of iets meer dan 51 minuten aan het rollen gaat, vinden we ergens in het midden van het pak terug. Verschueren en Vercauteren hebben bovendien reden tot klagen, want met 52,8% sluit Anderlecht opmerkelijk genoeg de rangen in ons land. Dat behalve de gebruikelijke dode momenten bij een overtreding of bal buiten de lijnen ook dat irritante tijdrekken en sinds kort de vele VAR-tussenkomsten daarbij een rol spelen, behoeft weinig betoog. Alle gele kartonnen en toegevoegde tijd ten spijt, blijft het team met de beste intenties zo toch al te vaak verongelijkt achter.

RIDICULE SITUATIES

Zeker wanneer we ons beperken tot spelbederf staan die compensaties namelijk zelden in verhouding tot het geleden oponthoud. Kaarten worden meestal pas laat in de wedstrijd getrokken, en dan nog veelal voor een doelman die daar weinig last van ondervindt. We kunnen ons vergissen, maar een uitsluiting wegens tijdwinnen weten we ons ook niet meteen voor de geest te halen. In de zoektocht naar een manier om dit vervelende gedrag zoveel mogelijk uit het voetbal te bannen, ongetwijfeld toch iets waar de FIFA naar streeft, komen wij dan ook uit bij één eenvoudige – zij het vrij ingrijpende – oplossing: de stopklok.Terwijl in zowat alle vergelijkbare teamsporten – basketbal, rugby, American Football, hockey, noem maar op – de tijd op daartoe gepaste momenten wordt stilgezet, dendert die in het voetbal nog steeds te allen tijde onverstoord verder. Dat dit soms tot ridicule situaties kan leiden, zagen we recent nog op de Bosuil. Nadat de lichten waren uitgevallen moesten Antwerp en Genk even terug de kleedkamer in, maar waar de tv-kijker een aangepaste klok kreeg voorgeschoteld was die in het stadion nooit tot stilstand gekomen. In plaats daarvan stak de vierde scheidsrechter aan de zijlijn een bordje met het getal 12 erop de lucht in.

EXTRA TIME

Het contra-argument van Peter Vandenbempt in Extra Time dat een match met stopklok veel te lang zou duren gaat dus niet helemaal op, want zelfs zonder stroompannes wordt de voorziene tijd nu vaak al overschreden. Zeker sinds de invoering van de VAR, die ervoor zorgt dat het spel nog meer stilligt. Van Anderlecht hadden het er gerust nog een paar meer mogen zijn, maar aan de kust kreeg Paars-Wit zo toch al zes extra minuten om te jagen naar een puntje. Dat een partij met meer dan vijf minuten verlengd wordt is tegenwoordig dan ook eerder regel dan uitzondering. En dan wordt er vaak nog afgerond naar beneden.Filip Joos opperde dan weer dat de tv-programmatie teveel onder druk zou komen te staan. Een logische redenering, zeker als we het grote geld dat voor uitzendingen wordt neergeteld in rekening brengen. Zoals we hierboven al aanhaalden, kunnen we vandaag onze klok echter ook niet gelijk zetten met het einde van een wedstrijd. Of de tv-gids in het algemeen, overigens. Bovendien is dat recht in de meeste landen, want uiteraard spreken we over een globale verandering, in handen van specifieke sportzenders. Als af en toe een nabespreking aan tijd moet inboeten, is dat maar zo. Net zoals ze dat in de VS met hun sporten doen.

ZWITSERS UURWERK

De heren analisten hebben uiteraard wél volmondig gelijk indien we halsstarrig zouden vasthouden aan de bijna heilige 90 minuten. Vandaar ook dat we dit stuk aftrapten met de studie van InStat, waaruit dus blijkt dat er in een doorsnee duel nog geen uur gevoetbald wordt. Twee keer een halfuur aan effectieve speeltijd zou dan ook al een stap vooruit zijn, indien de FIFA nog wat marge wil inbouwen kan er zelfs nog geopteerd worden voor 35 of 40 minuten per helft. Op die manier zou de stopklok dan niet met de stiptheid van een Zwitsers uurwerk toegepast moeten worden, iets waar wij sowieso niet voor pleiten.Wanneer moet de tijd dan wél stilgezet worden? Om te beginnen bij alle VAR-interventies, wissels, rode kaarten, penalty's en blessurebehandelingen, want op die momenten staat iedereen toch maar te wachten tot de actie wordt hervat. Wat andere fouten, buitenspel en ballen buiten – inworpen, doeltrappen en corners – betreft laten we meer ruimte voor interpretatie. Hier moet bijvoorbeeld vooral in het slot van de match een oogje in het zeil gehouden worden, indien het tijdrekken de spuigaten uitloopt kan de arbiter vroeger al teken doen om de stopklok te hanteren. Beter dan blijven dreigen met een gele kaart, lijkt ons.

KLOKKENLUIDERS

Wie dan in moet staan voor die timing, horen we u al vragen. Dat zou een klusje voor de vierde ref kunnen zijn, wiens rol sinds de invoering van de VAR sowieso al fel ingeperkt werd. Aan het extra paar ogen heeft de scheidsrechter óp het veld alvast geen nood meer, want niets ontsnapt aan de alziende camera's – althans in theorie. Als ons voorstel gevolgd wordt hoeft de official dan bovendien niet langer het bordje met de toevoegde tijd de lucht in te steken. De arme man zou zo nagenoeg alleen nog maar instaan voor het in toom houden van de coaches langs de zijlijn, een stopklok moet hij er dus best bij kunnen nemen.Indien praktijken als geveinsde blessures en ellenlang getreuzel nog maar weinig profijt opleveren, wat in dit systeem het geval zou zijn, zal dat bovendien ongetwijfeld de gemoederen in de dug-outs al ietwat bedaren. Net zoals een stopgezette klok bij VAR-situaties voor wat meer geduld in de tribunes kan zorgen, trouwens. Tijdens de wedstrijd zouden we dus van heel wat frustraties bespaard blijven, achteraf hoeft er niet meer gebakkeleid te worden over het aantal bijgetelde minuten. Tot het eindelijk zover is, hebben Vercauteren en Verschueren echter overschot van gelijk om aan de alarmbel trekken. Of de klokkenluiders ook gehoor zullen krijgen, dat is dan weer een ander paar mouwen.

POLL: Is een stopklok volgens u een goed idee?

Vercauteren heeft slecht nieuws over Nasri en Dimata

Gent krijgt opsteker vlak voor topper tegen Genk

Vercauteren geeft toe: "Hij aast op vertrek bij Anderlecht"

Vandaag 24 Januari 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

De Experts: "Gent favoriet in topper, uitzeges Anderlecht en Club"

Na de bekerwedstrijden van de afgelopen dagen, is het vanaf vrijdagavond weer tijd voor ...

113
{insert image alt}

Charles De Ketelaere: het Brugse antwoord op Neerpede

Als Club Brugge dit seizoen effectief de dubbel in huis wil halen, mag het binnen twee weken op ...

1543
{insert image alt}

Willem II strikt Belgische sensatie definitief

De voorbije weken was er in Nederland heel wat te doen om Mike Trésor Ndayishimiye, want het ...

0
{insert image alt}

Solskjaer vraagt om tijd: "Klopp kreeg vier jaar bij Liverpool"

Ole Gunnar Solskjaer begon veelbelovend aan zijn klus bij Manchester United, maar inmiddels is de ...

33
{insert image alt}

De Mos: "Anderlecht speelt Play-Off II"

Aad de Mos was na de thuiswedstrijd tegen KV Mechelen lyrisch over Anderlecht en meldde op Twitter ...

113
{insert image alt}

Preud'homme legt uit waarom Standard Mpoku liet vertreken

Standard liet Paul-José Mpoku voor amper 2 miljoen euro naar Al Wahda vertrekken en dat is toch een ...

128
{insert image alt}

Vercauteren heeft slecht nieuws over Nasri en Dimata

De passage van Samir Nasri bij RSC Anderlecht lijkt binnen vijf maanden te eindigen. De 32-jarige ...

469
{insert image alt}

Gent krijgt opsteker vlak voor topper tegen Genk

AA Gent verloor dit seizoen nog geen enkele competitiewedstrijd voor eigen volk en die reeks willen ...

132
{insert image alt}

Vercauteren geeft toe: "Hij aast op vertrek bij Anderlecht"

RSC Anderlecht heeft nog een week om zich te verzekeren van versterking én om bepaalde uitgaande ...

512
{insert image alt}

'Transfer Cavani nabij: deal van 80 (!) miljoen'

Edinson Cavani is bij Paris Saint-Germain niet langer eerste keuze, de Uruguayaanse spits heeft ...

160
{insert image alt}

Situatie Lamkel Zé escaleert: "Bölöni is het kotsbeu"

Hij bezorgde de club al een aantal mooie momenten, maar Didier Lamkel Zé blijft Antwerp toch vooral ...

488
{insert image alt}

"In België wordt op geen manier rekening gehouden met de fans"

Er zal nog heel wat moeten gebeuren alvorens dergelijke competitie effectief wordt opgestart, maar ...

297
{insert image alt}

'Mourinho brengt Vertonghen in lastig parket bij Spurs'

Bij Tottenham Hotspur had men gehoopt dat de aanstelling van José Mourinho als hoofdtrainer voor ...

160
{insert image alt}

Hagi incasseert nieuwe opdoffer bij KRC Genk

KRC Genk heeft de tweede helft van het seizoen uitstekend ingezet en won afgelopen zondag ...

427
{insert image alt}

'PSG ruïneert transferplan Real met drastische beslissing'

Het is geen geheim meer dat Real Madrid zijn zinnen heeft gezet op Kylian Mbappé. Zowel voorzitter ...

207
{insert image alt}

Kompany doet zeer opmerkelijke toegeving voor Anderlecht-jonkies

Anderlecht trekt dit seizoen volop de kaart van de jeugd, in die mate zelfs dat het bij momenten ...

468
{insert image alt}

Nieuw recept kan KRC Genk alsnog naar Play-Off I leiden

KRC Genk begon stevig aan de hervatting van het seizoen. De Limburgers wonnen vorig weekend met ...

381

Gisteren 23 Januari 2020

{insert image alt}

Mignolet maakte al brokken vóór bekerwedstrijd tegen Essevee (🎥)

Simon Mignolet ging woensdag voor een eerste keer pijnlijk in de fout bij Club Brugge. Zo zie je ...

387
{insert image alt}

Woedende Bölöni viseert ook Mbokani en Refaelov: "Er is een probleem"

Na Club Brugge wist ook Antwerp vanavond geen afstand te nemen van zijn tegenstander in de ...

984
{insert image alt}

Opvallend: Anderlecht favoriete tegenstander van Vanaken

Hans Vanaken sleepte vorige week zijn tweede opeenvolgende Gouden Schoen in de wacht. Hij maakt dus ...

163
{insert image alt}

Lamkel Zé helemaal uitgespuwd: "Hopelijk klopt Hoedt hem compleet lam"

Antwerp geraakte vanavond niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen KV Kortrijk. The Great Old was ...

960
{insert image alt}

Firmino bezorgt Liverpool ultieme zege bij Wolves en Dendoncker

Liverpool blijft maar winnen in de Engelse Premier League. Ook het zware uitduel bij Wolverhampton ...

94
{insert image alt}

Antwerp niet voorbij stug Kortrijk, Lamkel Zé eist hoofdrol op

Deze week werden de heenwedstrijden in de Beker van België, ook Croky Cup genaamd, afgewerkt. Club ...

383
{insert image alt}

BeNeLiga wordt volledig afgeschoten: "Compleet waardeloos"

Donderdag vond er in Eindhoven een topoverleg plaats tussen de grote clubs uit België en Nederland ...

850
{insert image alt}

Dan toch? 'Club legt 15 miljoen op tafel voor nieuwe aanvaller'

Dé transferprioriteit bij Club Brugge aan het begin van deze mercato was duidelijk: een vervanger ...

1013
{insert image alt}

Lamkel Zé doet Diagne'ke: "Stel die clown nooit meer op!"

Antwerp FC stond donderdagavond voor de heenwedstrijd in de halve finales van de beker tegen KV ...

472
{insert image alt}

Kompany waarschuwt Club en co: "Wij gaan strijd aan met wie dan ook"

Vincent Kompany heeft donderdag opnieuw van zich laten horen. In een videoboodschap op de officiële ...

484
{insert image alt}

'Transferakkoord nabij: Carrasco gaat in Premier League aan de slag'

De wintermercato vat vrijdag zijn laatste week aan en ook voor een aantal Rode Duivels begint de ...

884
{insert image alt}

Rits neemt ploegmaat bij Club in bescherming

Er werd verwacht dat Club Brugge de klus al in de heenwedstrijd ging klaren, maar om zich te ...

404
{insert image alt}

'Barça ruikt buitenkansje en meldt zich in Manchester'

FC Barcelona is momenteel nadrukkelijk op zoek naar een nieuwe spits om de maandenlange afwezigheid ...

302
{insert image alt}

Club denkt aan toekomst en legt veelbelovende winger vast

Bij Club Brugge is het tot dusver een opvallend rustige wintermercato. De leider in de Jupiler Pro ...

686
{insert image alt}

Antwerp-fans zetten 't Stad in brand vlak voor bekerclash

Door de overmacht van Club Brugge lijkt de titel dit seizoen nog wat te hoog gegrepen, maar de Great ...

981