Het gelijk van Vercauteren & Verschueren: tijd voor de stopklok

Foto: Het gelijk van Vercauteren & Verschueren: tijd voor de stopklok

De zes minuten hadden er gerust 12 mogen zijn. Frank Vercauteren deed vorige week zijn beklag over de blessuretijd die Anderlecht had gekregen in Oostende, ook Michael Verschueren timede op zijn horloge dat het spel in de tweede helft tien minuten stil lag. Daarmee viel het aantal onderbrekingen aan de kust eigenlijk nog mee, want in een gemiddelde wedstrijd wordt nog véél minder gevoetbald. Tijd voor de invoering van een stopklok?

Eerst de statistieken. Volgens cijfers van het databureau InStat, dat alle partijen in 37 Europese competities tussen 1 juli en 28 november van vorig jaar onder de loep nam, komt een doorsnee match zelfs niet in de buurt van anderhalf uur aan echte actie. Meer nog, indien Verschueren zijn meting klopt – en Paars-Wit in de tweede helft dus een tiental minuten doelloos over het terrein wandelde – bleef de verloren tijd in Oostende zelfs nog fiks ónder de verwachtingen. Met amper 60,4% aan effectieve speeltijd, ofwel iets meer dan een schamele 54 minuten, kroont de Zweedse competitie zich namelijk al tot beste van de klas.

REDEN TOT KLAGEN

Dat wil dus zeggen dat het publiek nergens in heel Europa zelfs nog maar een uur waar krijgt voor zijn geld. Na de Allsvenskan kent opvallend genoeg de Champions League trouwens het vlotste verloop, met daarbij zowaar een Belgisch team op kop. Tegen Atlético Madrid, Borussia Dortmund en AS Monaco hield Club Brugge vorig jaar de bal immers gemiddeld meer dan 66% van de tijd in het spel, met ruime voorsprong het hoogste cijfer doorheen de hele studie. Een schril contrast met de hekkensluiters uit Portugal ook, waar ploegen doorgaans met moeite de helft van de vooropgestelde 90 minuten aan het voetballen zijn.De Jupiler Pro League, waar het leer 56,8% van de tijd of iets meer dan 51 minuten aan het rollen gaat, vinden we ergens in het midden van het pak terug. Verschueren en Vercauteren hebben bovendien reden tot klagen, want met 52,8% sluit Anderlecht opmerkelijk genoeg de rangen in ons land. Dat behalve de gebruikelijke dode momenten bij een overtreding of bal buiten de lijnen ook dat irritante tijdrekken en sinds kort de vele VAR-tussenkomsten daarbij een rol spelen, behoeft weinig betoog. Alle gele kartonnen en toegevoegde tijd ten spijt, blijft het team met de beste intenties zo toch al te vaak verongelijkt achter.

RIDICULE SITUATIES

Zeker wanneer we ons beperken tot spelbederf staan die compensaties namelijk zelden in verhouding tot het geleden oponthoud. Kaarten worden meestal pas laat in de wedstrijd getrokken, en dan nog veelal voor een doelman die daar weinig last van ondervindt. We kunnen ons vergissen, maar een uitsluiting wegens tijdwinnen weten we ons ook niet meteen voor de geest te halen. In de zoektocht naar een manier om dit vervelende gedrag zoveel mogelijk uit het voetbal te bannen, ongetwijfeld toch iets waar de FIFA naar streeft, komen wij dan ook uit bij één eenvoudige – zij het vrij ingrijpende – oplossing: de stopklok.Terwijl in zowat alle vergelijkbare teamsporten – basketbal, rugby, American Football, hockey, noem maar op – de tijd op daartoe gepaste momenten wordt stilgezet, dendert die in het voetbal nog steeds te allen tijde onverstoord verder. Dat dit soms tot ridicule situaties kan leiden, zagen we recent nog op de Bosuil. Nadat de lichten waren uitgevallen moesten Antwerp en Genk even terug de kleedkamer in, maar waar de tv-kijker een aangepaste klok kreeg voorgeschoteld was die in het stadion nooit tot stilstand gekomen. In plaats daarvan stak de vierde scheidsrechter aan de zijlijn een bordje met het getal 12 erop de lucht in.

EXTRA TIME

Het contra-argument van Peter Vandenbempt in Extra Time dat een match met stopklok veel te lang zou duren gaat dus niet helemaal op, want zelfs zonder stroompannes wordt de voorziene tijd nu vaak al overschreden. Zeker sinds de invoering van de VAR, die ervoor zorgt dat het spel nog meer stilligt. Van Anderlecht hadden het er gerust nog een paar meer mogen zijn, maar aan de kust kreeg Paars-Wit zo toch al zes extra minuten om te jagen naar een puntje. Dat een partij met meer dan vijf minuten verlengd wordt is tegenwoordig dan ook eerder regel dan uitzondering. En dan wordt er vaak nog afgerond naar beneden.Filip Joos opperde dan weer dat de tv-programmatie teveel onder druk zou komen te staan. Een logische redenering, zeker als we het grote geld dat voor uitzendingen wordt neergeteld in rekening brengen. Zoals we hierboven al aanhaalden, kunnen we vandaag onze klok echter ook niet gelijk zetten met het einde van een wedstrijd. Of de tv-gids in het algemeen, overigens. Bovendien is dat recht in de meeste landen, want uiteraard spreken we over een globale verandering, in handen van specifieke sportzenders. Als af en toe een nabespreking aan tijd moet inboeten, is dat maar zo. Net zoals ze dat in de VS met hun sporten doen.

ZWITSERS UURWERK

De heren analisten hebben uiteraard wél volmondig gelijk indien we halsstarrig zouden vasthouden aan de bijna heilige 90 minuten. Vandaar ook dat we dit stuk aftrapten met de studie van InStat, waaruit dus blijkt dat er in een doorsnee duel nog geen uur gevoetbald wordt. Twee keer een halfuur aan effectieve speeltijd zou dan ook al een stap vooruit zijn, indien de FIFA nog wat marge wil inbouwen kan er zelfs nog geopteerd worden voor 35 of 40 minuten per helft. Op die manier zou de stopklok dan niet met de stiptheid van een Zwitsers uurwerk toegepast moeten worden, iets waar wij sowieso niet voor pleiten.Wanneer moet de tijd dan wél stilgezet worden? Om te beginnen bij alle VAR-interventies, wissels, rode kaarten, penalty's en blessurebehandelingen, want op die momenten staat iedereen toch maar te wachten tot de actie wordt hervat. Wat andere fouten, buitenspel en ballen buiten – inworpen, doeltrappen en corners – betreft laten we meer ruimte voor interpretatie. Hier moet bijvoorbeeld vooral in het slot van de match een oogje in het zeil gehouden worden, indien het tijdrekken de spuigaten uitloopt kan de arbiter vroeger al teken doen om de stopklok te hanteren. Beter dan blijven dreigen met een gele kaart, lijkt ons.

KLOKKENLUIDERS

Wie dan in moet staan voor die timing, horen we u al vragen. Dat zou een klusje voor de vierde ref kunnen zijn, wiens rol sinds de invoering van de VAR sowieso al fel ingeperkt werd. Aan het extra paar ogen heeft de scheidsrechter óp het veld alvast geen nood meer, want niets ontsnapt aan de alziende camera's – althans in theorie. Als ons voorstel gevolgd wordt hoeft de official dan bovendien niet langer het bordje met de toevoegde tijd de lucht in te steken. De arme man zou zo nagenoeg alleen nog maar instaan voor het in toom houden van de coaches langs de zijlijn, een stopklok moet hij er dus best bij kunnen nemen.Indien praktijken als geveinsde blessures en ellenlang getreuzel nog maar weinig profijt opleveren, wat in dit systeem het geval zou zijn, zal dat bovendien ongetwijfeld de gemoederen in de dug-outs al ietwat bedaren. Net zoals een stopgezette klok bij VAR-situaties voor wat meer geduld in de tribunes kan zorgen, trouwens. Tijdens de wedstrijd zouden we dus van heel wat frustraties bespaard blijven, achteraf hoeft er niet meer gebakkeleid te worden over het aantal bijgetelde minuten. Tot het eindelijk zover is, hebben Vercauteren en Verschueren echter overschot van gelijk om aan de alarmbel trekken. Of de klokkenluiders ook gehoor zullen krijgen, dat is dan weer een ander paar mouwen.

POLL: Is een stopklok volgens u een goed idee?

Odoi en Fulham na verlengingen terug naar de Premier League

'Verrassende wending lijkt in de maak rond Nainggolan'

Telegraph: "Man Utd op het punt om megadeal Sancho op te blazen"

Vandaag 05 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Het kneusje van Europa: grote zorgen bij Club Brugge

Vorig weekend werd de laatste competitiematch afgewerkt in de Italiaanse Serie A waardoor de zeven ...

1289
{insert image alt}

De voorspelling van VN: wie wint de Gouden Schoen?

Tenzij het coronavirus of Westerlo alsnog roet in het eten gooit, is de laatste rechte lijn richting ...

538
{insert image alt}

Garantie op doelpunten: Anderlecht hoopt op 'scorende Doku'

Vorig seizoen draaide RSC Anderlecht pas op volle toeren naarmate het einde van de reguliere ...

1115

Gisteren 04 Augustus 2020

{insert image alt}

Club Brugge U23 in 1B slechts voorsmaakje voor toekomst?

De voorbije dagen was er veel te doen over het nieuwe competitieformat, waarbij er dan toch enkele ...

126
{insert image alt}

Martinez geeft toe: "Frankrijk verdiende zege tegen Rode Duivels"

De Rode Duivels droomden twee jaar geleden van de wereldtitel, maar uiteindelijk sneuvelden ze in de ...

135
{insert image alt}

Odoi en Fulham na verlengingen terug naar de Premier League

Fulham mag volgend seizoen opnieuw aan de slag in de Premier League, na één seizoen in het ...

201
{insert image alt}

'Verrassende wending lijkt in de maak rond Nainggolan'

Radja Nainggolan bloeide afgelopen seizoen weer helemaal open op huurbasis bij Cagliari. Waar de ...

248
{insert image alt}

KV Oostende mag komst Duitse jeugdinternational vergeten

KV Oostende haalde deze zomer met Alexander Blessin een Duitse trainer binnen en in de zoektocht ...

42
{insert image alt}

Telegraph: "Man Utd op het punt om megadeal Sancho op te blazen"

Het voorbije jaar werd er druk gespeculeerd dat Jadon Sancho deze zomer een toptransfer zou gaan ...

224
{insert image alt}

'Leeds United krijgt Rode Duivel aangeboden'

Leeds United veroverde dit seizoen de titel in de Engelse Championship en daardoor keert het voor ...

193
{insert image alt}

Waasland-Beveren lijdt pijnlijke nederlaag, extra probleem dreigt

Waasland-Beveren kreeg vorige week te horen dat het alsnog in 1A mag blijven en kreeg zo na een ...

469
{insert image alt}

Bayat geeft duiding over plannen met Osimhen-miljoenen

Vorige week kondigde Napoli aan dat het Victor Osimhen binnengehaald heeft en die transfer betekende ...

104
{insert image alt}

'KV Mechelen stuurt twee jonge Belgen naar nieuwe partnerclub'

KV Mechelen eindigde vorig seizoen op een knappe zesde plaats en wil komend seizoen weer stappen ...

156
{insert image alt}

Manchester City heeft vervanger voor Sané helemaal beet

Manchester City heeft zijn eerste grote aanwinst voor volgend seizoen te pakken. De Citizens namen ...

237
{insert image alt}

Van Gucht: "Als het van ons afhangt geen uitzondering voor Antwerp en co"

Er staat nog steeds een vraagteken achter de start van de Jupiler Pro League komend weekend, ...

268
{insert image alt}

'FC Barcelona schrapt zeker zes spelers van de loonlijst'

FC Barcelona heeft officieel gecommuniceerd dat het deze zomer geen grote transfers heeft gepland. ...

280
{insert image alt}

"KRC Genk is een grote club in België"

KRC Genk haalde met Daniel Muñoz een Colombiaans international in huis. Hij kan als rechtsachter ...

403
{insert image alt}

'Japans international mogelijk op weg naar Moeskroen'

Moeskroen mag Lille OSC bedanken, want bijna elke transfer komt er via hen. Les Hurlus krijgen er ...

85