Geef Diagne een tweede kans: Waarom Club hem niét kan missen

Foto: Geef Diagne een tweede kans: Waarom Club hem niét kan missen

Club Brugge hoeft het gaspedaal zelfs niet in te drukken om autoritair aan de leiding te staan in de Jupiler Pro League. Op alle facetten is Blauw-Zwart superieur aan de andere clubs in 1A. Duelkracht, pure kwaliteit, vista, techniek, ervaring ... noem maar op. Dit Club Brugge is een geoliede machine, maar tot nog toe wordt enkel in Europa plankgas gegeven. In de nationale competitie kan Club de tegenstand nog verslaan op halve kracht, maar het gebrek aan efficiëntie is een wekelijks wederkerend probleem. Voorlopig nog zonder grote gevolgen, maar het is een mankement dat zeker moet verholpen worden.

HET PROBLEEM VAN CLUB

Waarover klagen we? Met 36 competitiedoelpunten is Club de best scorende ploeg van 1A. AA Gent telt één stuk minder. Antwerp en Standard hebben twee doelpunten minder gevierd dan de competitieleider. Maar tijdens de laatste weken vindt Club Brugge opmerkelijk minder vaak de weg naar doel. Zo werd maar met het kleinste verschil gewonnen van Moeskroen (ook in de heenronde werd met 0-1 gewonnen), en ook op de Bosuil werd bijvoorbeeld maar één keer gescoord. Kansen creëert de ploeg van Philippe Clement nochtans meer dan voldoende, maar de efficiëntie kan nog stukken beter. Een echte goalgetter heeft Club niet, zo ééntje die er dit seizoen los vijftien stuks los tegen de touwen kan jagen. Of toch wel?

 

Zeker wel. Maar Club Brugge is hem liever kwijt dan rijk. Mbaye Diagne luidt de naam. Dit seizoen al goed voor vier doelpunten in slechts zes competitiewedstrijden, waar hij in geen enkel duel de volledige wedstrijd uitspeelde nota bene. Zijn verhaal is welbekend en veelbesproken. Verguisd door alles wat Blauw-Zwart is door het pijnlijke en gênante penaltydebacle in het Parc des Princes. Diagne is een vedette met haantjesgedrag en vooral geen voorbeeld van discipline. Nochtans bewees hij op het veld meer dan voldoende zijn belangrijke waarde voor Club Brugge. En niet alleen in doelpunten ...

GOALS, GOALS, GOALS

Uiteraard komt Diagne met een dikke handleiding, maar zijn statistieken als spits kennen geen gelijke. Niet bij Club Brugge en ook niet in de Jupiler Pro League - het wil toch wat zeggen. Op Jan Breydel komt niemand zelfs in de buurt van zijn uitmuntende efficiëntie. David Okereke bijvoorbeeld, die in de huidige selectie van Club Brugge de meest zuivere centrale spits is. De Nigeriaan is na Diagne de tweede meest efficiënte Bruggeling, maar Okereke is wel voor meer dan de helft (!) minder doeltreffend dan de Senegalees. Van de andere Brugse centrumspitsen is geen spoor ... Na Okereke volgt Hans Vanaken - een middenvelder - die een derde minder efficiënt is dan Diagne. Het is geen normale situatie dat een dragende centrale middenvelder zoals Vanaken meer efficiënt is qua doelpunten dan de overige Brugse (flank)aanvallers.

 

Diagne is de koning van de efficiëntie, en dat bewees hij vorig seizoen ook bij Galatasaray met 0,97 doelpunt per 90 minuten. Dit seizoen pakt de Senegalees uit met 4 competitiedoelpunten in amper 177 speelminuten. Je zou er voor minder eens mee uitpakken op social media. Met dat waanzinnig gemiddelde is Diagne goed voor 1,84 doelpunt per 90 minuten. Daarmee is hij uiteraard ook de onbetwiste koploper in de Jupiler Pro League. De Senegalees houdt Stipe Perica van Moeskroen (1,5 doelpunt per 90 minuten en de oude Brugse bekende Kaveh Rezaei (0,84 doelpunt per 90 minuten) op grote afstand.

EFFICIËNTIE VOOR DOEL

Als spits wordt je hoofdzakelijk afgerekend op het aantal gemaakte doelpunten, en om vaak te scoren moet er raak worden getrapt op doel. En niet naast of over de goal, zoals Okereke vorig weekend tegen Moeskroen nogmaals bewees. Maar niet alleen Okereke was slordig voor doel. Tegen Les Hurlus eindigden slechts 33% van de totale Brugse schoten op doel. Het is een dramatische statistiek, zeker als topclub zijnde. Gecombineerd over het ganse seizoen is Club Brugge pas de zevende (!) beste ploeg met 37% gerichte schoten op doel. En toch staat Blauw-Zwart zorgeloos aan de kop van het klassement. Il faut le faire.

En uiteraard stijgt Diagne ver boven die middelmatige 37% bij Club Brugge. De Senegalees is bijna goed voor één op twee schoten die binnen het kader eindigt, en daarmee benadert hij zijn indrukwekkend gemiddelde van vorig seizoen bij Galatasaray. De tweede in het Brugse lijstje qua efficiëntie op doel is wederom geen spits, maar opnieuw de alomtegenwoordige Vanaken. Hiermee wordt de importantie van de Gouden Schoen nogmaals benadrukt binnen het collectieve geheel van Club Brugge. Maar toch: de enige spits bij de West-Vlamingen die gericht kan afwerken, blijft onze vriend Diagne.

BALVASTE MBAYE

Als centrumspits zijnde, is de belangrijkste taak om doelpunten te maken. Maar een goede centrumspits is ook een cruciale factor om de spelers rond zich beter te laten voetballen. Balvastheid is daarbij een enorm belangrijk voordeel, en ook daar ontbreekt het wat aan bij Club Brugge dit seizoen - vooral dieper op het speelveld. Op basis van 90 minuten voetballen verliest Emmanuel Dennis het vaakst de bal bij Club Brugge dit seizoen. Gemiddeld zelfs 14 keer per wedstrijd, vooral te wijten aan zijn onsuccesvolle en intuïtieve dribbels. Na de Nigeriaan volgen zijn collega-centrumspitsen Okereke en Loïs Openda. Diagne is met voorsprong de meest balvaste spits bij Club Brugge met 'slechts' 10 verloren ballen per 90 minuten.

 

AIR FORCE DIAGNE

Gemakkelijk doelpunten kunnen scoren, afwerken op doel, balvastheid, ... Met deze combinatie heb je als club een serieuze optie in de aanval. Maar het is nog interessanter als je spits heerst in de lucht tegenover rechtstreekse tegenstanders. Dat Diagne bij Club Brugge de alleenheerser is que gewonnen luchtduels is geen echte verrassing, aangezien Dennis, Tau, Openda - en in mindere mate ook Okereke - eerder klein zijn van gestalte. Diagne is met zijn 1 meter 91 dan ook interessante optie voorin, hij heeft een profiel - op alle facetten overigens - dat Clement momenteel niet voorhanden heeft - nadat Diagne op non-actief werd geplaatst.

De sterke Diagne wint dit seizoen ongeveer 63% van zijn ondernomen luchtduels, en overstijgt daarmee veruit het gemiddelde van de Jupiler Pro League, dat 46% bedraagt. Een monster in de lucht. Zeker als je er de statistieken van pakweg Okereke (26%) of Dennis (44%) naast legt. Ook tegen Moeskroen was het gebrek aan kwaliteit in de lucht merkbaar. De Henegouwers waren baas in de kopduels tegen Club Brugge, dat er slechts gemiddeld 2 op 5 wist te winnen. Ook hier was de aanwezigheid van Diagne welkgekomen. Maar ... Er werd gewonnen. Inderdaad, maar er zullen nog moeilijke wedstrijden volgen voor Club Brugge dit seizoen. En dan zou Diagne zeker een doorbraak kunnen forceren.

TWEEDE KANS

Dat Diagne een moeilijk handelbare speler is, dat wist Club Brugge al op voorhand. Toch betaalde Vincent Mannaert een fikse huurvergoeding aan Galatasaray om hem te mogen huren voor dit seizoen. In Parijs liep het één keer volledig mis, maar tijdens zijn overige - schaarse - speelminuten bewees Diagne toch een aangename offensieve kracht te zijn. We omschreven zijn grootse kwaliteiten hierboven al, en het zijn net dié capaciteiten dat Club Brugge tijdens dit lange en slopend seizoen nodig heeft. In de pers wordt al voorzichtig geopperd om een nieuwe aanvaller te halen tijdens de wintermercato, maar puur kwalitatief gezien hééft Club zijn ideale aanvulling voor de aanvalslinie al in zijn bezit. Wintertransfers komen altijd met een prijskaartje, en meestal hebben deze versterkingen veel tijd nodig om zich volledig aan te passen.

 

Een tweede kans voor Diagne ligt uiteraard moeilijk én erg gevoelig. Maar als er één trainer is die Diagne in het gareel kan houden, dan is het Philippe Clement wel. Bij zijn vorige clubs - en nu ook bij Club Brugge - wordt de coach geprezen om zijn tactische expertise, maar vooral door zijn peoplemanagement. Zo hoor je Dion Cools of Jelle Vossen nooit kwaad spreken over Clement, ook al zit het duo meer in de tribune of op de bank dan rondlopen op het speelveld. Cools en Vossen zijn dan ook geen bad boys zoals Diagne, maar mits de nodige begeleiding en een betere mentaliteit kan de Senegalees misschien terug één van de jongens worden. Want we herhalen het, aan de specifieke kwaliteiten van Diagne ontbeert het Club Brugge op dit moment. Waarom dan nog een nieuw en duur risico aangaan tijdens de winter? Het risico Diagne kent men al, en zijn kwaliteiten ook ...

POLL: Moet Diagne een tweede kans krijgen?

Dodelijk AC Milan lijkt Lazio uit titelstrijd te slaan

'AA Gent opent de onderhandelingen over vertrek David'

'Anderlecht zeer dicht bij aanwinst, die al op Neerpede was'

Vandaag 05 Juli 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Missie Edmilson: ideale fit of mismatch voor Club Brugge?

Waar rook is, is vuur. Zelf ontkent Club Brugge naar verluidt alles, maar zowat alle Belgische media ...

898
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend 1.300 euro met 10 euro inzet op topvoetbal!

Op actie in de Jupiler Pro League is het nog een maandje wachten, terwijl de Bundesliga intussen ...

30

Gisteren 04 Juli 2020

{insert image alt}

Flick lanceert smeekbede naar twee Bayern-sterren: "Wil hen absoluut houden"

Bayern München organiseerde zaterdagavond een zoveelste feestje. Nadat het al de Duitse titel ...

93
{insert image alt}

Dodelijk AC Milan lijkt Lazio uit titelstrijd te slaan

Het lijkt er stilaan op dat Juventus vrije baan heeft naar de titel. Ook Lazio lijkt nu te moeten ...

143
{insert image alt}

Mignolet strooit meteen met lof naar Brugse jonkies

Club Brugge lijkt in de voorbereiding op de bekerfinale en het volgende seizoen vrolijk verder te ...

247
{insert image alt}

'AA Gent opent de onderhandelingen over vertrek David'

Het lijkt erop dat Lille weldra de zeer lucratieve verkoop van Victor Osimhen zal afronden. De ...

308
{insert image alt}

Chelsea rekent voor rust al af met Watford

Chelsea heeft zijn vierde plaats snel heroverd. Manchester United had die eerder op de dag ...

34
{insert image alt}

'Getreuzel Barça in transferdossier jaagt Messi verder op de kast'

Enkele dagen geleden kwam de Spaanse radiozender Cadena SER met het zeer opmerkelijke bericht dat ...

178
{insert image alt}

'Anderlecht zeer dicht bij aanwinst, die al op Neerpede was'

Anderlecht is niet met een positieve noot kunnen beginnen aan de voorbereiding op volgend seizoen, ...

352
{insert image alt}

'Club Brugge lijkt echt te mogen hopen op vertrek overbodige speler'

Club Brugge hield het tot dusver bijzonder rustig op de transfermarkt, maar daar komt ongetwijfeld ...

291
{insert image alt}

Bayern viert de dubbel na vlotte zege tegen Leverkusen in bekerfinale

Bayern München heeft nog maar eens gedemonstreerd dat het in Duitsland oppermachtig is. Het mag ...

147
{insert image alt}

'KV Kortrijk stelt weldra aanwinst na maanden wachten voor'

KV Kortrijk was er als één van de eerste ploegen uit de Jupiler Pro League om zich te versterken ...

131
{insert image alt}

Anderlecht deelt beelden van eerste oefenmatch (🎥)

Anderlecht trapte zaterdagmiddag zijn voorbereiding op het komende seizoen helemaal op gang met een ...

356
{insert image alt}

Leko in zijn nopjes na stageweek: "Hopelijk gaan we zo door"

Antwerp vertoefde de voorbije week in Duitsland, waat het zich in Harsewinkel verder klaarstoomde ...

174
{insert image alt}

Saelemaekers viert transfer met eerste basisplaats bij AC Milan

AC Milan kondigde deze week aan dat het inderdaad de aankoopoptie op Alexis Saelemaekers gelicht ...

178
{insert image alt}

Club Brugge heeft geen moeite met OHL in eerste oefenmatch

Club Brugge is goed aan zijn voorbereiding op het nieuwe seizoen gewonnen. Het rekende in zijn ...

723
{insert image alt}

Arsenal smeert Wolves dure nederlaag aan in strijd om CL-ticket

Wolverhampton heeft dure punten laten liggen in de strijd om een ticket voor de Champions League. De ...

66