Geef Diagne een tweede kans: Waarom Club hem niét kan missen

Foto: Geef Diagne een tweede kans: Waarom Club hem niét kan missen

Club Brugge hoeft het gaspedaal zelfs niet in te drukken om autoritair aan de leiding te staan in de Jupiler Pro League. Op alle facetten is Blauw-Zwart superieur aan de andere clubs in 1A. Duelkracht, pure kwaliteit, vista, techniek, ervaring ... noem maar op. Dit Club Brugge is een geoliede machine, maar tot nog toe wordt enkel in Europa plankgas gegeven. In de nationale competitie kan Club de tegenstand nog verslaan op halve kracht, maar het gebrek aan efficiëntie is een wekelijks wederkerend probleem. Voorlopig nog zonder grote gevolgen, maar het is een mankement dat zeker moet verholpen worden.

HET PROBLEEM VAN CLUB

Waarover klagen we? Met 36 competitiedoelpunten is Club de best scorende ploeg van 1A. AA Gent telt één stuk minder. Antwerp en Standard hebben twee doelpunten minder gevierd dan de competitieleider. Maar tijdens de laatste weken vindt Club Brugge opmerkelijk minder vaak de weg naar doel. Zo werd maar met het kleinste verschil gewonnen van Moeskroen (ook in de heenronde werd met 0-1 gewonnen), en ook op de Bosuil werd bijvoorbeeld maar één keer gescoord. Kansen creëert de ploeg van Philippe Clement nochtans meer dan voldoende, maar de efficiëntie kan nog stukken beter. Een echte goalgetter heeft Club niet, zo ééntje die er dit seizoen los vijftien stuks los tegen de touwen kan jagen. Of toch wel?

 

Zeker wel. Maar Club Brugge is hem liever kwijt dan rijk. Mbaye Diagne luidt de naam. Dit seizoen al goed voor vier doelpunten in slechts zes competitiewedstrijden, waar hij in geen enkel duel de volledige wedstrijd uitspeelde nota bene. Zijn verhaal is welbekend en veelbesproken. Verguisd door alles wat Blauw-Zwart is door het pijnlijke en gênante penaltydebacle in het Parc des Princes. Diagne is een vedette met haantjesgedrag en vooral geen voorbeeld van discipline. Nochtans bewees hij op het veld meer dan voldoende zijn belangrijke waarde voor Club Brugge. En niet alleen in doelpunten ...

GOALS, GOALS, GOALS

Uiteraard komt Diagne met een dikke handleiding, maar zijn statistieken als spits kennen geen gelijke. Niet bij Club Brugge en ook niet in de Jupiler Pro League - het wil toch wat zeggen. Op Jan Breydel komt niemand zelfs in de buurt van zijn uitmuntende efficiëntie. David Okereke bijvoorbeeld, die in de huidige selectie van Club Brugge de meest zuivere centrale spits is. De Nigeriaan is na Diagne de tweede meest efficiënte Bruggeling, maar Okereke is wel voor meer dan de helft (!) minder doeltreffend dan de Senegalees. Van de andere Brugse centrumspitsen is geen spoor ... Na Okereke volgt Hans Vanaken - een middenvelder - die een derde minder efficiënt is dan Diagne. Het is geen normale situatie dat een dragende centrale middenvelder zoals Vanaken meer efficiënt is qua doelpunten dan de overige Brugse (flank)aanvallers.

 

Diagne is de koning van de efficiëntie, en dat bewees hij vorig seizoen ook bij Galatasaray met 0,97 doelpunt per 90 minuten. Dit seizoen pakt de Senegalees uit met 4 competitiedoelpunten in amper 177 speelminuten. Je zou er voor minder eens mee uitpakken op social media. Met dat waanzinnig gemiddelde is Diagne goed voor 1,84 doelpunt per 90 minuten. Daarmee is hij uiteraard ook de onbetwiste koploper in de Jupiler Pro League. De Senegalees houdt Stipe Perica van Moeskroen (1,5 doelpunt per 90 minuten en de oude Brugse bekende Kaveh Rezaei (0,84 doelpunt per 90 minuten) op grote afstand.

EFFICIËNTIE VOOR DOEL

Als spits wordt je hoofdzakelijk afgerekend op het aantal gemaakte doelpunten, en om vaak te scoren moet er raak worden getrapt op doel. En niet naast of over de goal, zoals Okereke vorig weekend tegen Moeskroen nogmaals bewees. Maar niet alleen Okereke was slordig voor doel. Tegen Les Hurlus eindigden slechts 33% van de totale Brugse schoten op doel. Het is een dramatische statistiek, zeker als topclub zijnde. Gecombineerd over het ganse seizoen is Club Brugge pas de zevende (!) beste ploeg met 37% gerichte schoten op doel. En toch staat Blauw-Zwart zorgeloos aan de kop van het klassement. Il faut le faire.

En uiteraard stijgt Diagne ver boven die middelmatige 37% bij Club Brugge. De Senegalees is bijna goed voor één op twee schoten die binnen het kader eindigt, en daarmee benadert hij zijn indrukwekkend gemiddelde van vorig seizoen bij Galatasaray. De tweede in het Brugse lijstje qua efficiëntie op doel is wederom geen spits, maar opnieuw de alomtegenwoordige Vanaken. Hiermee wordt de importantie van de Gouden Schoen nogmaals benadrukt binnen het collectieve geheel van Club Brugge. Maar toch: de enige spits bij de West-Vlamingen die gericht kan afwerken, blijft onze vriend Diagne.

BALVASTE MBAYE

Als centrumspits zijnde, is de belangrijkste taak om doelpunten te maken. Maar een goede centrumspits is ook een cruciale factor om de spelers rond zich beter te laten voetballen. Balvastheid is daarbij een enorm belangrijk voordeel, en ook daar ontbreekt het wat aan bij Club Brugge dit seizoen - vooral dieper op het speelveld. Op basis van 90 minuten voetballen verliest Emmanuel Dennis het vaakst de bal bij Club Brugge dit seizoen. Gemiddeld zelfs 14 keer per wedstrijd, vooral te wijten aan zijn onsuccesvolle en intuïtieve dribbels. Na de Nigeriaan volgen zijn collega-centrumspitsen Okereke en Loïs Openda. Diagne is met voorsprong de meest balvaste spits bij Club Brugge met 'slechts' 10 verloren ballen per 90 minuten.

 

AIR FORCE DIAGNE

Gemakkelijk doelpunten kunnen scoren, afwerken op doel, balvastheid, ... Met deze combinatie heb je als club een serieuze optie in de aanval. Maar het is nog interessanter als je spits heerst in de lucht tegenover rechtstreekse tegenstanders. Dat Diagne bij Club Brugge de alleenheerser is que gewonnen luchtduels is geen echte verrassing, aangezien Dennis, Tau, Openda - en in mindere mate ook Okereke - eerder klein zijn van gestalte. Diagne is met zijn 1 meter 91 dan ook interessante optie voorin, hij heeft een profiel - op alle facetten overigens - dat Clement momenteel niet voorhanden heeft - nadat Diagne op non-actief werd geplaatst.

De sterke Diagne wint dit seizoen ongeveer 63% van zijn ondernomen luchtduels, en overstijgt daarmee veruit het gemiddelde van de Jupiler Pro League, dat 46% bedraagt. Een monster in de lucht. Zeker als je er de statistieken van pakweg Okereke (26%) of Dennis (44%) naast legt. Ook tegen Moeskroen was het gebrek aan kwaliteit in de lucht merkbaar. De Henegouwers waren baas in de kopduels tegen Club Brugge, dat er slechts gemiddeld 2 op 5 wist te winnen. Ook hier was de aanwezigheid van Diagne welkgekomen. Maar ... Er werd gewonnen. Inderdaad, maar er zullen nog moeilijke wedstrijden volgen voor Club Brugge dit seizoen. En dan zou Diagne zeker een doorbraak kunnen forceren.

TWEEDE KANS

Dat Diagne een moeilijk handelbare speler is, dat wist Club Brugge al op voorhand. Toch betaalde Vincent Mannaert een fikse huurvergoeding aan Galatasaray om hem te mogen huren voor dit seizoen. In Parijs liep het één keer volledig mis, maar tijdens zijn overige - schaarse - speelminuten bewees Diagne toch een aangename offensieve kracht te zijn. We omschreven zijn grootse kwaliteiten hierboven al, en het zijn net dié capaciteiten dat Club Brugge tijdens dit lange en slopend seizoen nodig heeft. In de pers wordt al voorzichtig geopperd om een nieuwe aanvaller te halen tijdens de wintermercato, maar puur kwalitatief gezien hééft Club zijn ideale aanvulling voor de aanvalslinie al in zijn bezit. Wintertransfers komen altijd met een prijskaartje, en meestal hebben deze versterkingen veel tijd nodig om zich volledig aan te passen.

 

Een tweede kans voor Diagne ligt uiteraard moeilijk én erg gevoelig. Maar als er één trainer is die Diagne in het gareel kan houden, dan is het Philippe Clement wel. Bij zijn vorige clubs - en nu ook bij Club Brugge - wordt de coach geprezen om zijn tactische expertise, maar vooral door zijn peoplemanagement. Zo hoor je Dion Cools of Jelle Vossen nooit kwaad spreken over Clement, ook al zit het duo meer in de tribune of op de bank dan rondlopen op het speelveld. Cools en Vossen zijn dan ook geen bad boys zoals Diagne, maar mits de nodige begeleiding en een betere mentaliteit kan de Senegalees misschien terug één van de jongens worden. Want we herhalen het, aan de specifieke kwaliteiten van Diagne ontbeert het Club Brugge op dit moment. Waarom dan nog een nieuw en duur risico aangaan tijdens de winter? Het risico Diagne kent men al, en zijn kwaliteiten ook ...

POLL: Moet Diagne een tweede kans krijgen?

Vercauteren heeft slecht nieuws over Nasri en Dimata

Gent krijgt opsteker vlak voor topper tegen Genk

Vercauteren geeft toe: "Hij aast op vertrek bij Anderlecht"

Vandaag 24 Januari 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

De Experts: "Gent favoriet in topper, uitzeges Anderlecht en Club"

Na de bekerwedstrijden van de afgelopen dagen, is het vanaf vrijdagavond weer tijd voor ...

113
{insert image alt}

Charles De Ketelaere: het Brugse antwoord op Neerpede

Als Club Brugge dit seizoen effectief de dubbel in huis wil halen, mag het binnen twee weken op ...

1543
{insert image alt}

Willem II strikt Belgische sensatie definitief

De voorbije weken was er in Nederland heel wat te doen om Mike Trésor Ndayishimiye, want het ...

0
{insert image alt}

Solskjaer vraagt om tijd: "Klopp kreeg vier jaar bij Liverpool"

Ole Gunnar Solskjaer begon veelbelovend aan zijn klus bij Manchester United, maar inmiddels is de ...

33
{insert image alt}

De Mos: "Anderlecht speelt Play-Off II"

Aad de Mos was na de thuiswedstrijd tegen KV Mechelen lyrisch over Anderlecht en meldde op Twitter ...

113
{insert image alt}

Preud'homme legt uit waarom Standard Mpoku liet vertreken

Standard liet Paul-José Mpoku voor amper 2 miljoen euro naar Al Wahda vertrekken en dat is toch een ...

128
{insert image alt}

Vercauteren heeft slecht nieuws over Nasri en Dimata

De passage van Samir Nasri bij RSC Anderlecht lijkt binnen vijf maanden te eindigen. De 32-jarige ...

469
{insert image alt}

Gent krijgt opsteker vlak voor topper tegen Genk

AA Gent verloor dit seizoen nog geen enkele competitiewedstrijd voor eigen volk en die reeks willen ...

132
{insert image alt}

Vercauteren geeft toe: "Hij aast op vertrek bij Anderlecht"

RSC Anderlecht heeft nog een week om zich te verzekeren van versterking én om bepaalde uitgaande ...

512
{insert image alt}

'Transfer Cavani nabij: deal van 80 (!) miljoen'

Edinson Cavani is bij Paris Saint-Germain niet langer eerste keuze, de Uruguayaanse spits heeft ...

160
{insert image alt}

Situatie Lamkel Zé escaleert: "Bölöni is het kotsbeu"

Hij bezorgde de club al een aantal mooie momenten, maar Didier Lamkel Zé blijft Antwerp toch vooral ...

488
{insert image alt}

"In België wordt op geen manier rekening gehouden met de fans"

Er zal nog heel wat moeten gebeuren alvorens dergelijke competitie effectief wordt opgestart, maar ...

297
{insert image alt}

'Mourinho brengt Vertonghen in lastig parket bij Spurs'

Bij Tottenham Hotspur had men gehoopt dat de aanstelling van José Mourinho als hoofdtrainer voor ...

160
{insert image alt}

Hagi incasseert nieuwe opdoffer bij KRC Genk

KRC Genk heeft de tweede helft van het seizoen uitstekend ingezet en won afgelopen zondag ...

427
{insert image alt}

'PSG ruïneert transferplan Real met drastische beslissing'

Het is geen geheim meer dat Real Madrid zijn zinnen heeft gezet op Kylian Mbappé. Zowel voorzitter ...

207
{insert image alt}

Kompany doet zeer opmerkelijke toegeving voor Anderlecht-jonkies

Anderlecht trekt dit seizoen volop de kaart van de jeugd, in die mate zelfs dat het bij momenten ...

468
{insert image alt}

Nieuw recept kan KRC Genk alsnog naar Play-Off I leiden

KRC Genk begon stevig aan de hervatting van het seizoen. De Limburgers wonnen vorig weekend met ...

381

Gisteren 23 Januari 2020

{insert image alt}

Mignolet maakte al brokken vóór bekerwedstrijd tegen Essevee (🎥)

Simon Mignolet ging woensdag voor een eerste keer pijnlijk in de fout bij Club Brugge. Zo zie je ...

387
{insert image alt}

Woedende Bölöni viseert ook Mbokani en Refaelov: "Er is een probleem"

Na Club Brugge wist ook Antwerp vanavond geen afstand te nemen van zijn tegenstander in de ...

984
{insert image alt}

Opvallend: Anderlecht favoriete tegenstander van Vanaken

Hans Vanaken sleepte vorige week zijn tweede opeenvolgende Gouden Schoen in de wacht. Hij maakt dus ...

163
{insert image alt}

Lamkel Zé helemaal uitgespuwd: "Hopelijk klopt Hoedt hem compleet lam"

Antwerp geraakte vanavond niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen KV Kortrijk. The Great Old was ...

960
{insert image alt}

Firmino bezorgt Liverpool ultieme zege bij Wolves en Dendoncker

Liverpool blijft maar winnen in de Engelse Premier League. Ook het zware uitduel bij Wolverhampton ...

94
{insert image alt}

Antwerp niet voorbij stug Kortrijk, Lamkel Zé eist hoofdrol op

Deze week werden de heenwedstrijden in de Beker van België, ook Croky Cup genaamd, afgewerkt. Club ...

383
{insert image alt}

BeNeLiga wordt volledig afgeschoten: "Compleet waardeloos"

Donderdag vond er in Eindhoven een topoverleg plaats tussen de grote clubs uit België en Nederland ...

850
{insert image alt}

Dan toch? 'Club legt 15 miljoen op tafel voor nieuwe aanvaller'

Dé transferprioriteit bij Club Brugge aan het begin van deze mercato was duidelijk: een vervanger ...

1013
{insert image alt}

Lamkel Zé doet Diagne'ke: "Stel die clown nooit meer op!"

Antwerp FC stond donderdagavond voor de heenwedstrijd in de halve finales van de beker tegen KV ...

472
{insert image alt}

Kompany waarschuwt Club en co: "Wij gaan strijd aan met wie dan ook"

Vincent Kompany heeft donderdag opnieuw van zich laten horen. In een videoboodschap op de officiële ...

484
{insert image alt}

'Transferakkoord nabij: Carrasco gaat in Premier League aan de slag'

De wintermercato vat vrijdag zijn laatste week aan en ook voor een aantal Rode Duivels begint de ...

884
{insert image alt}

Rits neemt ploegmaat bij Club in bescherming

Er werd verwacht dat Club Brugge de klus al in de heenwedstrijd ging klaren, maar om zich te ...

404
{insert image alt}

'Barça ruikt buitenkansje en meldt zich in Manchester'

FC Barcelona is momenteel nadrukkelijk op zoek naar een nieuwe spits om de maandenlange afwezigheid ...

302
{insert image alt}

Club denkt aan toekomst en legt veelbelovende winger vast

Bij Club Brugge is het tot dusver een opvallend rustige wintermercato. De leider in de Jupiler Pro ...

686
{insert image alt}

Antwerp-fans zetten 't Stad in brand vlak voor bekerclash

Door de overmacht van Club Brugge lijkt de titel dit seizoen nog wat te hoog gegrepen, maar de Great ...

981