De Brugse geldmachine: Club zit op een berg met goud

Foto:  De Brugse geldmachine: Club zit op een berg met goud

In het hedendaagse voetbal zijn transferinkomsten van primordiaal belang. Jaarlijks hopen Belgische clubs mooie winsten te boeken bij de verkoop van spelers. Club Brugge maakte zich dit businessmodel eigen, en pakte de voorbije jaren uit met erg knappe en lucratieve transfers. Momenteel zijn er dan ook grote marges te constateren in de huidige spelerskern van Blauw-Zwart. Die huidige marges werkten wij uit in een overzicht, op basis van cijfers afkomstig van de gespecialiseerde website Transfermarkt.de, deze zijn louter indicatief maar toch een goede benchmark. En het mag duidelijk zijn: Club Brugge zit op een enorme berg met goud. 

In dit overzicht baseerden we ons op de actuele A-kern van Club Brugge, dus enkel bij de spelers die volledig eigendom zijn van de club. Huurlingen zoals Eduard Sobol, Percy Tau en Mbaye Diagne werden hier dus logischerwijze niet in verwerkt. Net zoals aanvoerder Ruud Vormer, omdat de transferprijs niet werd bekendgemaakt toen hij in 2014 overkwam van Feyenoord. De marges werden berekend op basis van de huidige marktwaardes van de spelers, in mindering met hun initiële aankoopprijs. Deze cijfers zijn een goede indicatie op welke transferwinst Club zich mag verheugen bij een eventuele verkoop van een speler. Door meerdere redenen kan de uiteindelijke verkoopprijs sterk afwijken van de voorspelde marktwaarde. Denk maar aan de transfer van Wesley, waar Club Brugge vijf miljoen euro meer incasseerde dan de geopperde marktwaarde van twintig miljoen. 

DE VERLIESPOSTEN: -2,7 miljoen euro

We steken van wal met de spelers waarop momenteel géén winst wordt gemaakt. Dat Jelle Vossen (-1,3 miljoen euro) hieronder valt, is weinig verrassend. De aanvaller haalt zelden de wedstrijdselectie en speelde deze jaargang nog maar in één competitiewedstrijd. Op 30-jarige leeftijd heeft Vossen ook geen progressiemarge meer. In 2015 betaalde Club 3,3 miljoen euro voor hem, ondertussen bedraagt zijn marktwaarde 2 miljoen euro. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat men hem nog zal kwijtraken voor dat bedrag.

 

Ook Matej Mitrovic (-900.000 euro) behoort al jaren tot de A-kern van Club Brugge. De Kroatische verdediger werd oorspronkelijk gehuurd van de Turkse topclub Besiktas met een huurvergoeding van 400.000 euro. In 2018 werd Mitrovic definitief overgenomen voor 3,5 miljoen euro, wat zijn totale kostenplaatje bracht op 3,9 miljoen euro. Momenteel bedraagt zijn waarde drie miljoen euro. Na een lange blessure raakte de verdediger opnieuw wedstrijdfit, maar een basisspeler is hij nog niet onder Philippe Clement. Zijn speelkansen in het verdere verloop van het seizoen zullen zijn marktwaarde bepalen, alsook zijn toekomst bij Club Brugge.

Zomeraanwinst Fede Ricca (-500.000 euro) zag zijn marktwaarde dalen op korte termijn. Club maakte de voorbije zomer drie miljoen euro over aan Malaga voor zijn diensten, maar hij wordt op de linksachter verdrongen door huurling Eduard Sobol. Ricca, de eerste Uruguayaan ooit bij Club Brugge, is kwalitatief beter dan zijn Oekraïense collega, maar hij is o zo blessuregevoelig. Algemeen gezien is zijn waardeverlies nog eerder beperkt. De waarde van Ricca wordt nog steeds geschat op 2,7 miljoen euro, maar door zijn blessuregevoeligheid is hij op en naast het veld nog een vraagteken.

DE KLEINSTE MARGES: +3,3 miljoen euro

De kleinste marges zijn de spelers waar tot één miljoen euro virtuele winst op wordt geboekt. Slechts één speler zag zijn waarde volledig intact blijven. Odilon Kossounou werd de voorbije zomer gehaald van Hammbarby voor 2,8 miljoen euro en momenteel blijft zijn marktwaarde dezelfde. Gezien zijn jonge leeftijd en recente prestaties zal de waarde van de Ivoriaan op korte termijn en zonder twijfel nog wel de hoogte in schieten. Kossounou maakte dit seizoen ook al indruk in de Champions League, wat een erg gevoelige stimulans is voor zijn toekomstige marktwaarde.

Bij de kleinste marges zien we ook doelmannen Simon Mignolet en Ethan Horvath. Mignolet is er al 31 en werd aangekocht bij Liverpool voor het grote som van zeven miljoen euro. Opmerkelijk genoeg steeg de waarde van de Rode Duivel ondertussen nog met één miljoen euro. Club Brugge haalde Mignolet voor de lange termijn, in de hoop om hem nog als jaren als nummer één te zien keepen. Zijn marktwaarde zal de komende jaren alleen maar afnemen, maar daar maken ze zich bij Club allerminst druk om. Ook back-up Horvath zag zijn prijskaartje stijgen met één miljoen euro, weliswaar gespreid over een periode van drie jaar.

 

In de kleedkamer van het eerste elftal hebben ook vijf jonge spelers hun locker. De eigen jeugdproducten Thibault Vlietinck en Charles De Ketelaere kostten de Brugse clubkas niets, maar hun marktwaarde wordt ondertussen wel geschat op respectievelijk 750.000 en 100.000 euro. Ignace Van Der Brempt (KV Mechelen) en Nick Shinton (KRC Genk) werden gratis weggehaald uit de jeugdreeksen en zagen hun waarde stijgen naar 100.000 en 200.000 euro. De twintigjarige Amadou Sagna (Cayor Foot, kostprijs: 100.000 euro) werd de voorbije zomer binnengehaald met het oog op de toekomst. De Senegalees is ondertussen al meer dan het dubbele waard met 250.000 euro. 

In totaal werd met deze acht spelers een virtuele meerwaarde gerealiseerd van 3,3 miljoen euro.

DE GROTE MARGES: +24,3 miljoen euro

Bij acht spelers varieert de huidige marktwaarde tussen één en vijf miljoen euro. De kleinere marges zijn te vinden bij Dion Cools (+1,7 miljoen euro), Mats Rits (+2 miljoen euro) en Eder Balanta (+2,1 miljoen euro). Bij Cools zal die waarde afnemen als hij het wedstrijdblad niet blijft halen. Bij Rits kan die nog gaan toenemen, maar de komst van Balanta is een ware hypotheek op zijn speelkansen. De 26-jarige Colombiaan maakt voorlopig een uitstekende indruk en hij kan een toekomstige transferklapper worden voor Club Brugge. Het lijkt slechts een kwestie van tijd eer hij zijn marktwaarde van bij River Plate zal terug zal halen, in 2015 bedroeg die zes miljoen euro.

Clinton Mata is aan zijn tweede seizoen bezig bij Club Brugge en zag zijn marktwaarde verdriedubbelen naar drie miljoen euro. De Angolese international groeit dit seizoen uit tot een onbetwiste titularis in het Blauw-Zwarte shirt, Philippe Clement kan niet meer om hem heen. Mata is ondertussen wel 27 jaar, wat in voetbaltermen bijna zijn piek is. Of zijn marktwaarde nog zal stijgen, is eerder twijfelachtig. Maar sowieso lijkt Club nog jaren goed met hem in de verdediging, dan is die marktwaarde minder van tel.

 

Ook voor Siebe Schrijvers is het zijn tweede jaargang op Jan Breydel. Het Genkse jeugdproduct werd in 2018 gehaald voor drie miljoen euro en heeft nu al een marktwaarde van 7,5 miljoen euro. Op 23-jarige leeftijd heeft Schrijvers zijn volledig potentieel nog niet bereikt, en schippert hij dit seizoen tussen de basis en de bank. De voorbije weken gaan zijn speelminuten en prestaties in stijgende lijn, het wordt spannend afwachten hoe zijn verdere seizoen zal verlopen.

David Okereke en Simon Deli maken pas van vorige zomer deel uit van Club Brugge. Voor beide heren werd flink geïnvesteerd, maar die lijken de geleverde inspanningen nu al waard te zijn. Deli kostte 2,5 miljoen euro, en zou er nu al zes miljoen waard zijn. Voor Okereke tastte Vincent Mannaert érg diep in de geldbuidel, maar liefst acht miljoen euro werd overgemaakt aan Spezia. Maar ondertussen is Okereke al terug drie miljoen extra waard. Op korte termijn bewezen Okereke en Deli hun kwaliteiten, en ook hun marktwaarde ging de lucht in: het bewijs van een knap scoutingsapparaat bij Club Brugge.

 

Ook bij de overstap van Loïs Openda is er geen spijt. De aanvaller werd in 2015 gratis weggeplukt uit de Académie van Standard. Momenteel zou zijn waarde al 4,5 miljoen euro bedragen. Toch wel straf aangezien de youngster dit seizoen nog niet bijster veel aan de bak kwam. En dat is ergens ook logisch door de grote concurrentie vooraan. Openda heeft wel het voordeel van de tijd, je zou het bijna vergeten maar de aanvaller is er nog steeds maar 19.

Alles samen bedragen de indicatieve meerwaardes van deze voorgenoemde spelers 24,3 miljoen euro.

DE ENORME MARGES: +36,2 miljoen euro

Ondertussen zijn we aanbeland bij de spelers die de grootste surplussen betekenen op het huidige transferbeleid. Vier spelers zorgen voor een enorme meerwaarde van maar liefst 36,2 miljoen euro.

Brandon Mechele groeide vanuit de Brugse jeugdopleiding door tot een vaste basisspeler, én hij schopte het zelfs tot Rode Duivel. Zijn huidige marktwaarde van zes miljoen euro mag dan ook geen grote verrassing heten. Als 26-jarige kunnen daar wel nog enkele miljoenen bij komen, en zeker als hij steeds deel blijft uitmaken van de nationale ploeg. Of Club Brugge ooit zal kunnen incasseren bij Mechele, is maar de vraag. Hij behoort tot de top van de Jupiler Pro League, maar hij lijkt geen aanstalten te maken om te gaan vertrekken. Net zoals er nog geen buitenlandse interesse te melden viel voor Mechele. Bij Club Brugge kunnen ze wel bouwen op de sobere maar betrouwbare verdediger.

Ondanks een moeilijke start in Brugge maakt Emmanuel Dennis de voorbije maanden het mooie weer bij Club. De kwieke Nigeriaan werd twee jaar geleden weggekocht bij Zorya Luhansk voor 1,3 miljoen euro, en momenteel zou hij zo'n 9,5 miljoen euro moeten kosten. Dat betekent een 'winst' van maar liefst 8,2 miljoen euro. Toch lijkt het eerder onwaarschijnlijk dat Club hem in de toekomst zal verkopen voor dat bedrag, op Jan Breydel hoopt men voor een nog hogere som te verpatsen. Dat Dennis de voorbije weken gelinkt werd aan AS Monaco, Leicester City, Sampdoria en Galatasaray is alvast positief nieuws voor zijn eventuele transfersom.

In 2015 werd de aankoop van Hans Vanaken nog als een risico gezien. Niet persé door zijn voetballende kwaliteiten - die stonden toen al buiten kijf. Maar wel door de hoge transfersom van vier miljoen euro. Bij Sporting Lokeren stak hij er al snel bovenuit, maar een spelbepaler worden bij Club Brugge was toch nog een andere koek. Ondertussen maakt Vanaken zich onmisbaar bij Club, en bedraagt zijn marktwaarde al zo'n tien miljoen euro meer. Of Club Brugge dat ook verzilverd zal zien in een transfer, is zeer twijfelachtig. Vanaken is 27 jaar en deed voorlopig zelf geen aanzet om Club te verlaten voor een buitenlands avontuur. Daarnaast zal zijn transferwaarde de komende jaren slechts gering meer toenemen, en uiteindelijk ook stagneren. Als Club Brugge nog eens flink wil cashen, dan zal het dus binnenkort moeten gebeuren. Maar op Jan Breydel zullen ze misschien nog meer tevreden zijn als Vanaken er voor de rest van zijn loopbaan zal blijven voetballen.

 

Krépin Diatta is zonder twijfel de primus van de klas. Vincent Mannaert pikte hem samen met Mogi Bayat op bij het Zweedse Sarpsborg en betaalde twee miljoen euro voor de Senegalees. Ondertussen werd zijn waarde al zeven (!) keer verdubbeld tot veertien miljoen euro. Een voorlopige winst van twaalf miljoen euro dus. Het goudhaantje lokte eerder al de interesse van Ajax en Paris Saint-Germain, waardoor een zomertransfer zeker tot de mogelijkheden behoort. Ondertussen voegden Bournemouth, Brighton Hove & Albion en Southampton zich ook tot de belangstellenden. Allemaal clubs met een groot kapitaal, waardoor Club zeker mag dromen van een eventuele transferprijs van méér dan veertien miljoen euro.

TRUST THE PROCESS

In totaal boekt Club Brugge momenteel een enorme meerwaarde van 61,1 miljoen euro op het huidige spelersmateriaal, waarbij we nogmaals benadrukken dat deze cijfers eerder indicatief zijn, maar toch een goede waardemeter zijn. Het duo Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert leverde dus opnieuw uitstekend werk af, de voorbije jaren werden meerdere lucratieve transfers gerealiseerd onder het motto 'buy low, sell high'. Dat Club Brugge volgende zomer een mooie winst zal pakken op enkele spelers, denk maar aan Dennis en/of Diatta, is zeer realistisch. Voor het Brugse beleid wordt het dan zaak om tegen dan valabele vervangers in huis te hebben.

Eventueel kunnen ook enkele spelers promoveren van de invallersbank naar het basiselftal, zoals Openda, Okereke of Schrijvers, waardoor hun waarde op hun beurt nog meer kunnen toenemen. Maar meer dan waarschijnlijk heeft Mannaert reeds enkele namen genoteerd op zijn verlanglijstje, enkele nieuwe goudhaantjes die in de voetsporen moeten treden van Wesley, Marvelous Nakamba, Obbi Oulare, José Izquierdo of Arnaut 'Danjuma' Groeneveld, ... Om er maar enkele op te noemen, want de lijst van Brugse lucratieve miljoenentransfers is héél lang, en wordt jaarlijks nog langer.

POLL: Is Club Brugge de JPL ontgroeid?

Europese pers spaart Vandevoordt niet na horror-avond

'Anderlecht rekent op Bayat om miljoenentransfer af te ronden'

Mannaert gooit winterse transferplannen bij Club op tafel

Vandaag 11 December 2019

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Ambitie op de Bosuil: waarom Antwerp een échte titelkandidaat is

Uitcomplex. Het woord viel dit seizoen vooral in Gent al vaak, maar ook Antwerp voelt zich niet echt ...

1085
{insert image alt}

Club is gewaarschuwd: "Antwerp kan zeker nog beter"

Antwerp blijft maar denderen door de Jupiler Pro League. Vorig weekend was Waasland-Beveren het ...

5
{insert image alt}

Europese pers spaart Vandevoordt niet na horror-avond

Dinsdagavond werd pijnlijk geïllustreerd hoe een jongensdroom op enkele minuten kan uitdraaien in ...

42
{insert image alt}

'Ancelotti meteen dicht bij grote rentree in Premier League'

Het hing al een tijdje in de lucht, maar dinsdagavond werd Carlo Ancelotti ook effectief ontslagen ...

25
{insert image alt}

Lokeren nu ook financieel in steeds nauwere schoentjes

Sportief gaat het Sporting Lokeren zeker niet voor de wind, maar financieel blijkbaar ook niet. ...

50
{insert image alt}

'Anderlecht rekent op Bayat om miljoenentransfer af te ronden'

RSC Anderlecht heeft zijn eerste winteraanwinst inmiddels beet in de vorm van de Panamese back Amir ...

104
{insert image alt}

Mannaert gooit winterse transferplannen bij Club op tafel

Club Brugge is bezig aan een indrukwekkend seizoen, maar de laatste weken zijn de prestaties ...

250

Gisteren 10 December 2019

{insert image alt}

Zege tegen Genk baat niet: Napoli zet Ancelotti op straat

Napoli heeft zich dinsdagavond verzekerd van een ticket voor de tweede ronde van de Champions League ...

289
{insert image alt}

Marca: "PSG werkt komende zomer mee aan transfer Neymar"

Neymar was afgelopen zomer het onderwerp van een beklijvende transfersoap, maar die liep ...

102
{insert image alt}

Fans Genk beleven extra nachtmerrie in Napels

De trip naar Napels is er voor Genk eentje geworden om snel te vergeten. Na een 4-0-nederlaag ...

268
{insert image alt}

Ook Fati speelt zich in de geschiedenisboeken van de Champions League

Het was dinsdagavond aan de jeugd in de Champions League, want maar liefst twee records sneuvelden. ...

77
{insert image alt}

Missers Lukaku en afgekeurde goals kostten Inter kwalificatie, ook Ajax eruit

Voor Romelu Lukaku en Internazionale is de groepsfase het eindstation geworden in de Champions ...

370
{insert image alt}

Berge eerlijk: "Het gaat te snel voor ons op dit niveau"

KRC Genk heeft ook in zijn laatste wedstrijd geen eerste zege in de Champions League kunnen pakken. ...

73
{insert image alt}

Anderlecht ziet bekende naam vertrekken

Anderlecht zette de voorbije jaren in op ex-spelers om het DNA van de club door te geven aan de ...

266
{insert image alt}

Wolf haalt stevig uit naar zijn spelers: "Niet klaar voor dit niveau"

KRC Genk heeft zijn Champions League-campagne in mineur afgesloten. Tegen Napoli kon het alweer geen ...

218
{insert image alt}

Lukaku scoort levensbelangrijke goal tegen Barça (🎥)

Inter moet vanavond nog vol aan de bak om zich te plaatsen voor de tweede ronde van de Champions ...

136
{insert image alt}

Vandevoordt in bescherming genomen: "Liever nu dan in een belangrijke match"

Maarten Vandevoordt werd vanavond de jongste doelman in de geschiedenis van de Champions League, ...

166
{insert image alt}

Ancelotti moet ondanks ruime zege tegen Genk toch voor job vrezen

Napoli heeft zich dinsdagavond verzekerd van een ticket voor de tweede ronde van de Champions League ...

46
{insert image alt}

Pro League krijgt zijn: VAR voortaan ook in de beker

De Croky Cup komt stilaan in zijn beslissende fase. Binnen een week worden al de kwartfinales ...

96
{insert image alt}

KRC Genk heeft pijnlijk Belgisch Champions League-record beet

KRC Genk verloor vanavond met 4-0 van Napoli. Daarmee komt een einde aan een pijnlijke campagne in ...

338
{insert image alt}

KRC Genk slikt zwaar verlies bij Napoli, Liverpool klaart de klus in Salzburg

KRC Genk heeft de Champions League met het schaamrood op de wangen verlaten. De Belgische ...

206
{insert image alt}

Clement: "Dat is uiteraard een gemis voor iedereen binnen Club"

Club Brugge wil woensdag winnen van Real Madrid en die kans is zeker bestaande, aangezien de ...

317