De onzin van Verschueren: hoe RSCA-manager zichzelf tegenspreekt

Foto: De onzin van Verschueren: hoe RSCA-manager zichzelf tegenspreekt

Michael Verschueren heeft gesproken. Niet voor het eerst, want op momenten waarin zowat heel Anderlecht – met speler-manager Vincent Kompany en voorzitter Marc Coucke voorop – zich in stilzwijgen hulde stapte hij steeds als enige dapper de pers tegemoet. Op zich moedig en lovenswaardig dus, al storen wij ons toch steeds meer aan de tegenstrijdige uitspraken die de sportief directeur zich daarbij geregeld laat ontvallen.

Alexis Saelemaekers werd overal ter lande afgemaakt toen hij een paar weken geleden stelde dat Paars-Wit nog kans maakte op de titel, Simon Davies kreeg de lachers dan weer op zijn hand door te opperen dat de beste spitsen van het land in het Lotto Park vertoeven. Naïef, misplaatst arrogant en een teken van een gebrek aan zelfreflectie, zo was iedereen het over eens. Zaken waar we Verschueren na zijn recente interviews met Het Laatste Nieuws, L'Avenir en La Capitale evenwel ook van kunnen beschuldigen.

"NASRI IS DE BESTE IN BELGIË"

"Hij wordt vandaag onvermijdelijk als een flop gezien, maar zelfs op 80% van zijn mogelijkheden is hij nog de beste speler in België", vertelde de sportief directeur over Samir Nasri. Hans Vanaken, Jonathan David, en nog enkele anderen – binnen de eigen rangen zelfs Nacer Chadli – lijkt die daarbij gemakshalve te vergeten, iets wat doet denken aan Davies zijn uitleg in verband met de beste spitsen in onze competitie. Hoewel Nasri eerder in zijn carrière ontegensprekelijk het niveau van de JPL ontsteeg, liet de ex-ster van Arsenal en Manchester City begin dit seizoen immers véél te weinig zien om hier zomaar vanuit te gaan.Misschien opereerde de Fransman toen wel op een nog lager percentage van zijn kunnen, wat dan wel zou betekenen dat Anderlecht niet helemaal eerlijk was over zijn fitheid. Na alle tegenstrijdige berichten over de rol van Vincent Kompany¸ al dan niet verantwoordelijk voor de ploegopstelling, zou een leugentje meer of minder ons echter niet verbazen. "Samir heeft niet direct gebracht wat we hoopten, maar hij was fysiek niet in orde. Ik vergelijk het met Eden Hazard bij Real Madrid", zo verwoordde Verschueren het zelf. Als Paars-Wit écht deze verwachtingen koestert, zal het naar onze mening teleurgesteld achterblijven.

"NIEMAND KON DIT VOORSPELLEN"

"Niemand had dít allemaal kunnen voorspellen, toch?", vroeg de manager zich af in verband met de druk gevulde ziekenboeg. Wij wel, want dat vaste klanten Kompany, Chadli en Nasri nu zomaar vlot eventjes 40 matchen zouden afwerken leek ons toch geen sinecure. Kemar Roofe was bovendien al geblesseerd toen hij toekwam in het Lotto Park, dat Landry Dimata nog niet fit zou zijn – en wie weet helaas zelfs nooit meer zal geraken – was evenmin een geheim. "Zakaria Bakkali en Andy Najar keren ook terug in januari", klonk het nog hoopvol. Indien Anderlecht écht op dat duo moet rekenen, zit het eveneens met een probleem."Vertel me niet dat onze medische staf de schuldige is, want in 80% van de gevallen heeft ze er niets mee te maken", zette Verschueren wel knap het vaak als zondebok aangeduide medische compartiment uit de wind. Als we hem één ding al zeker niet kunnen verwijten, is het dus wel dat de sportief directeur alleen om zijn eigen postje bekommerd is. Het getal 80 leek overigens even haast magisch te zijn. "Als we zelfs maar 80% van de jongens beschikbaar hebben, zal je zien dat onze groep het talent heeft om top drie te spelen", verkondigde hij nog zelfverzekerd. De resultaten geven hem tot dusver echter allesbehalve gelijk.

"TREBEL GAAT ZAKEN VERANDEREN"

De blessuregolf in Brussel moet namelijk ook niet overdreven worden. Behalve uiteraard als we de vele op voorhand gekende problemen – zie hierboven – meetellen, kon Anderlecht immers geregeld starten met een achttal basispionnen die we sowieso aan de aftrap zouden verwachten. "Met de extra ervaring van Kompany, Philippe Sandler en Adrien Trebel, gaan we verandering zien", sleurde Verschueren er daarom snel de eerder verguisde middenvelder bij. Voor hij in ere herstel werd paste Trebel nochtans niet in de visie van Kompany, ook nog eens vermeld als de reden waarom Dieumerci Mbokani niet werd gehaald.Dat de Fransman een van de vele overbodige spelers is die liefst zo snel mogelijk plaats ruimt, een exodus die Verschueren vorige zomer niet wist in te luiden, ziet hij daarbij eveneens over het hoofd. "We hebben voor 35 à 40 miljoen euro in spelers geïnvesteerd. Er is geen paniek nodig, want we gaan de kern nog uitdunnen", was nochtans zijn repliek op de 27 miljoen verlies in de Paars-Witte boeken. Hoeveel jongens als Kenny Saief, Knowledge Musona, Yevhen Makarenko, Alexandru Chipciu of de talrijke huurlingen nog zullen opbrengen is evenwel nog maar de vraag. Wij rekenen alvast niet op een stevige kapitaalsinjectie.

"GEEN OVERBETAALDE MIDDELMAAT"

Rest ook nog de vraag in welke mate de recente investeringen volstaan én welke return-on-investment ze zullen opleveren. Chadli, Sandler en Luckassen zijn geen eigendom van de club, het geld dat Anderlecht uittrok voor ervaren rotten als Kompany en Nasri ziet het evenmin terug – behalve op het veld, hopelijk. Roofe had dan weer een dure aankoopprijs en is ook geen jonge knaap meer, Michel Vlap was tot dusver een flop. "Eén ding is zeker: de tijd van overbetaalde middelmaat is voorbij", riep de sportief directeur desondanks fier. Echt overtuigd zijn wij daar niet van, afwachten welke aankopen er in de winter volgen.Verschueren mag dan wel wijzen op de reeds gedane transfers om de rode cijfers in de jaarrekening te verklaren, dat het huiswerk verre van af is mag na de desastreuze heenronde toch duidelijk zijn. "We zullen inderdaad creatief moeten zijn", gaf hij op dat vlak ruiterlijk toe, al lezen we tussen de lijnen dus wel dat de RSCA-fans geen grote versterkingen moeten verwachten. "Onze jeugd zal alvast de kansen krijgen om verder door te groeien", wordt dat vermoeden nog wat verder bevestigd. Ergens logisch ook, want samen met het heilige geloof in Kompany is Neerpede zowat het enige waar die aanhang zich nog aan optrekt.

"MEER JEUGD DAN VOORZIEN"

Volop inzetten op producten van de eigen opleiding vormde dan ook al van meet af aan een essentieel onderdeel van het 'proces'. Of toch niet? "De analyse is dat we een kern hebben die mee kan dingen voor Europees voetbal. Máár, we hebben veel meer jeugd moeten integreren dan voorzien was", vertelde Verschueren namelijk. Voor de schaars bezette backposities werd nochtans niet meteen iemand in huis gehaald, Sambi Lokonga en Yari Verschaeren moesten sowieso titularis worden en ook op de ontwikkeling van Francis Amuzu en Jérémy Doku als volwaardige alternatieven op de flank werd zichtbaar gerekend.Dat Saelemaekers na enkele weken ballingschap weer werd opgevist kwam ook niet uit de lucht gevallen, waardoor Marco Kana de enige is die écht vanuit het niets verscheen. Toch verschuilt de sportief directeur zich graag achter de afwezigen. "Mijn grootste teleurstelling dit seizoen? De vele geblesseerden. Waardoor het project vertraging oploopt", sprak Verschueren zichzelf in één adem tegen. Behalve voor Kompany zelf gaat dat argument immers alleen op voor Roofe en het gebrek aan een spits in het begin van het seizoen, iets waar Anderlecht wel zelf voor koos. Voor het overige dachten wij net dat de jeugd het project wás.

"WIJ ZIJN WINNAARS"

Nogmaals, het is hier zeker niet onze bedoeling om Verschueren als een kwaad persoon af te schilderen. Dat hij zowat als enige de media blijf trotseren getuigt zoals we in onze intro al vermeldden van het nodige lef, zijn ijver en hart voor Paars-Wit staat buiten kijf. De sympathieke zoon van 'Mister Michel' heeft zonder twijfel bovendien alleen het beste voor met de recordkampioen, iets wat door de fans net zoals zijn bereidheid om de conversatie aan te gaan naar waarde wordt geschat. "We blijven vooruitkijken. We zijn winnaars", liet hij nog maar eens blijken hoe hij de mentaliteit van het trotse instituut perfect verstaat.Doorheen Verschueren zijn verwoede pogingen om wat krom is recht te praten, merken we desondanks toch teveel tegenstrijdigheden op. Het voorlopige falen van het ambitieuze project van Kompany wordt daarbij ook iets te simpel louter aan pech toegeschreven, de excuses zijn alvast niet op één hand te tellen. Tussendoor probeert de sportief directeur ons en – vooral – de fans ervan te overtuigen dat de huidige kern goed genoeg is om de ambities waar te maken, waarmee hij subtiel hint op het uitblijven van een winters transferoffensief. "Zonder al die geblesseerden zouden we nu niet over de negende of tiende plaats babbelen", luidde de conclusie namelijk. Aan Anderlecht om het in de terugronde waar te maken.

POLL: Welke uitspraak van Verschueren vindt u het vreemdst?

Zulte Waregem houdt bekerkansen gaaf na gruwelijke blunder Mignolet

United ondergaat nieuw fiasco, Spurs en Leicester kunnen wel winnen

Deschacht prikt: "Ruudje is niet veel aan de bal geweest"

Vandaag 23 Januari 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Waarom Verschueren (nog) krediet verdient: transfer à la Frutos nodig

RSC Anderlecht zou volgens Sport/Voetbalmagazine via Wouter Vandenhaute al op zoek zijn naar een ...

295
{insert image alt}

Comeback Coucke claimt nummer één: Genk heeft Didillon niet nodig

Vrijdag was er even paniek in het doorgaans rustige Genk. Maarten Vandevoordt, de eerste doelman van ...

1063

Gisteren 22 Januari 2020

{insert image alt}

Deschacht prikt: "Ruudje is niet veel aan de bal geweest"

In de halve finales van de Croky Cup werd Zulte Waregem op voorhand bestempeld als een vogel voor de ...

258
{insert image alt}

Ronaldo schittert ook in Coppa, verraderlijke avond voor Courtois-loos Real

Ook in het buitenland stond er deze week bekervoetbal op het programma. In Italië plaatste Juventus ...

42
{insert image alt}

Mignolet reageert na zeldzame flater bij Club Brugge

In de halve finales van de Croky Cup krijgen we al minstens één spannende terugwedstrijd. Zulte ...

315
{insert image alt}

United ondergaat nieuw fiasco, Spurs en Leicester kunnen wel winnen

In de Premier League heeft Manchester United woensdag een nieuwe afgang geleden. Op eigen veld ging ...

185
{insert image alt}

Sonck lovend over 'Man of the Match' bij Club Brugge

Club Brugge bleef woensdagavond tegen de verwachtingen in op een 1-1-gelijkspel steken tijdens de ...

257
{insert image alt}

Zulte Waregem houdt bekerkansen gaaf na gruwelijke blunder Mignolet

In de Croky Cup zal topfavoriet Club Brugge nog stevig aan de bak moeten om de finale te halen. De ...

323
{insert image alt}

Neymar haalt trukendoos boven en pakt uit met kont-pass (🎥)

Neymar blijft technisch één van de betere spelers ter wereld. Dat illustreerde hij woensdag nog ...

107
{insert image alt}

Blunder Mignolet: "Keeper van het Jaar met de Assist van het Jaar"

Een week geleden was Simon Mignolet nog aan het feest toen hij op het Gala van de Gouden Schoen ...

267
{insert image alt}

Coucke heeft goed nieuws voor Anderlecht: "Zitten er niet om geld te verdienen"

Marc Coucke nam RSC Anderlecht een tweetal jaar geleden over met de nodige ambitie, maar voorlopig ...

525
{insert image alt}

Bom ontploft bij Virton: spelers staken op training

Excelsior Virton maakte dit seizoen zijn opwachting in de Proximus League en de club uit Luxemburg ...

273
{insert image alt}

Kijkers Club-Essevee smullen: "Meer Peter Vandenbempt graag!"

Club Brugge en Zulte Waregem tekenden woensdagavond voor de eerste confrontatie in de halve finales ...

469
{insert image alt}

"Solskjaer heeft vast en zeker spijt dat hij Lukaku liet gaan"

Romelu Lukaku besloot afgelopen zomer om de Premier League achter zich te laten en ging zijn ...

229
{insert image alt}

Cobbaut ziet transferoptie door de neus geboord

Atalanta werd de afgelopen weken gelinkt aan Elias Cobbaut, maar de eenmalige Rode Duivel was nooit ...

133
{insert image alt}

FC Barcelona ontsnapt in minuut 95 aan drama bij derdeklasser Ibiza

De nieuwe trainer Quique Setién begon afgelopen weekend nog prima met een 1-0 zege op Granada, maar ...

167
{insert image alt}

'Aanvaller OH Leuven in belangstelling van Schalke 04'

Het valt af te wachten of OH Leuven straks een finale zal moeten spelen om promotie naar de Jupiler ...

74