De onzin van Verschueren: hoe RSCA-manager zichzelf tegenspreekt

De onzin van Verschueren: hoe RSCA-manager zichzelf tegenspreekt

Michael Verschueren heeft gesproken. Niet voor het eerst, want op momenten waarin zowat heel Anderlecht – met speler-manager Vincent Kompany en voorzitter Marc Coucke voorop – zich in stilzwijgen hulde stapte hij steeds als enige dapper de pers tegemoet. Op zich moedig en lovenswaardig dus, al storen wij ons toch steeds meer aan de tegenstrijdige uitspraken die de sportief directeur zich daarbij geregeld laat ontvallen.


Alexis Saelemaekers werd overal ter lande afgemaakt toen hij een paar weken geleden stelde dat Paars-Wit nog kans maakte op de titel, Simon Davies kreeg de lachers dan weer op zijn hand door te opperen dat de beste spitsen van het land in het Lotto Park vertoeven. Naïef, misplaatst arrogant en een teken van een gebrek aan zelfreflectie, zo was iedereen het over eens. Zaken waar we Verschueren na zijn recente interviews met Het Laatste Nieuws, L'Avenir en La Capitale evenwel ook van kunnen beschuldigen.

"NASRI IS DE BESTE IN BELGIË"
"Hij wordt vandaag onvermijdelijk als een flop gezien, maar zelfs op 80% van zijn mogelijkheden is hij nog de beste speler in België", vertelde de sportief directeur over Samir Nasri. Hans Vanaken, Jonathan David, en nog enkele anderen – binnen de eigen rangen zelfs Nacer Chadli – lijkt die daarbij gemakshalve te vergeten, iets wat doet denken aan Davies zijn uitleg in verband met de beste spitsen in onze competitie. Hoewel Nasri eerder in zijn carrière ontegensprekelijk het niveau van de JPL ontsteeg, liet de ex-ster van Arsenal en Manchester City begin dit seizoen immers véél te weinig zien om hier zomaar vanuit te gaan.



Misschien opereerde de Fransman toen wel op een nog lager percentage van zijn kunnen, wat dan wel zou betekenen dat Anderlecht niet helemaal eerlijk was over zijn fitheid. Na alle tegenstrijdige berichten over de rol van Vincent Kompany¸ al dan niet verantwoordelijk voor de ploegopstelling, zou een leugentje meer of minder ons echter niet verbazen. "Samir heeft niet direct gebracht wat we hoopten, maar hij was fysiek niet in orde. Ik vergelijk het met Eden Hazard bij Real Madrid", zo verwoordde Verschueren het zelf. Als Paars-Wit écht deze verwachtingen koestert, zal het naar onze mening teleurgesteld achterblijven.

"NIEMAND KON DIT VOORSPELLEN"
"Niemand had dít allemaal kunnen voorspellen, toch?", vroeg de manager zich af in verband met de druk gevulde ziekenboeg. Wij wel, want dat vaste klanten Kompany, Chadli en Nasri nu zomaar vlot eventjes 40 matchen zouden afwerken leek ons toch geen sinecure. Kemar Roofe was bovendien al geblesseerd toen hij toekwam in het Lotto Park, dat Landry Dimata nog niet fit zou zijn – en wie weet helaas zelfs nooit meer zal geraken – was evenmin een geheim. "Zakaria Bakkali en Andy Najar keren ook terug in januari", klonk het nog hoopvol. Indien Anderlecht écht op dat duo moet rekenen, zit het eveneens met een probleem.



"Vertel me niet dat onze medische staf de schuldige is, want in 80% van de gevallen heeft ze er niets mee te maken", zette Verschueren wel knap het vaak als zondebok aangeduide medische compartiment uit de wind. Als we hem één ding al zeker niet kunnen verwijten, is het dus wel dat de sportief directeur alleen om zijn eigen postje bekommerd is. Het getal 80 leek overigens even haast magisch te zijn. "Als we zelfs maar 80% van de jongens beschikbaar hebben, zal je zien dat onze groep het talent heeft om top drie te spelen", verkondigde hij nog zelfverzekerd. De resultaten geven hem tot dusver echter allesbehalve gelijk.

"TREBEL GAAT ZAKEN VERANDEREN"
De blessuregolf in Brussel moet namelijk ook niet overdreven worden. Behalve uiteraard als we de vele op voorhand gekende problemen – zie hierboven – meetellen, kon Anderlecht immers geregeld starten met een achttal basispionnen die we sowieso aan de aftrap zouden verwachten. "Met de extra ervaring van Kompany, Philippe Sandler en Adrien Trebel, gaan we verandering zien", sleurde Verschueren er daarom snel de eerder verguisde middenvelder bij. Voor hij in ere herstel werd paste Trebel nochtans niet in de visie van Kompany, ook nog eens vermeld als de reden waarom Dieumerci Mbokani niet werd gehaald.



Dat de Fransman een van de vele overbodige spelers is die liefst zo snel mogelijk plaats ruimt, een exodus die Verschueren vorige zomer niet wist in te luiden, ziet hij daarbij eveneens over het hoofd. "We hebben voor 35 à 40 miljoen euro in spelers geïnvesteerd. Er is geen paniek nodig, want we gaan de kern nog uitdunnen", was nochtans zijn repliek op de 27 miljoen verlies in de Paars-Witte boeken. Hoeveel jongens als Kenny Saief, Knowledge Musona, Yevhen Makarenko, Alexandru Chipciu of de talrijke huurlingen nog zullen opbrengen is evenwel nog maar de vraag. Wij rekenen alvast niet op een stevige kapitaalsinjectie.

"GEEN OVERBETAALDE MIDDELMAAT"
Rest ook nog de vraag in welke mate de recente investeringen volstaan én welke return-on-investment ze zullen opleveren. Chadli, Sandler en Luckassen zijn geen eigendom van de club, het geld dat Anderlecht uittrok voor ervaren rotten als Kompany en Nasri ziet het evenmin terug – behalve op het veld, hopelijk. Roofe had dan weer een dure aankoopprijs en is ook geen jonge knaap meer, Michel Vlap was tot dusver een flop. "Eén ding is zeker: de tijd van overbetaalde middelmaat is voorbij", riep de sportief directeur desondanks fier. Echt overtuigd zijn wij daar niet van, afwachten welke aankopen er in de winter volgen.



Verschueren mag dan wel wijzen op de reeds gedane transfers om de rode cijfers in de jaarrekening te verklaren, dat het huiswerk verre van af is mag na de desastreuze heenronde toch duidelijk zijn. "We zullen inderdaad creatief moeten zijn", gaf hij op dat vlak ruiterlijk toe, al lezen we tussen de lijnen dus wel dat de RSCA-fans geen grote versterkingen moeten verwachten. "Onze jeugd zal alvast de kansen krijgen om verder door te groeien", wordt dat vermoeden nog wat verder bevestigd. Ergens logisch ook, want samen met het heilige geloof in Kompany is Neerpede zowat het enige waar die aanhang zich nog aan optrekt.

"MEER JEUGD DAN VOORZIEN"
Volop inzetten op producten van de eigen opleiding vormde dan ook al van meet af aan een essentieel onderdeel van het 'proces'. Of toch niet? "De analyse is dat we een kern hebben die mee kan dingen voor Europees voetbal. Máár, we hebben veel meer jeugd moeten integreren dan voorzien was", vertelde Verschueren namelijk. Voor de schaars bezette backposities werd nochtans niet meteen iemand in huis gehaald, Sambi Lokonga en Yari Verschaeren moesten sowieso titularis worden en ook op de ontwikkeling van Francis Amuzu en Jérémy Doku als volwaardige alternatieven op de flank werd zichtbaar gerekend.



Dat Saelemaekers na enkele weken ballingschap weer werd opgevist kwam ook niet uit de lucht gevallen, waardoor Marco Kana de enige is die écht vanuit het niets verscheen. Toch verschuilt de sportief directeur zich graag achter de afwezigen. "Mijn grootste teleurstelling dit seizoen? De vele geblesseerden. Waardoor het project vertraging oploopt", sprak Verschueren zichzelf in één adem tegen. Behalve voor Kompany zelf gaat dat argument immers alleen op voor Roofe en het gebrek aan een spits in het begin van het seizoen, iets waar Anderlecht wel zelf voor koos. Voor het overige dachten wij net dat de jeugd het project wás.

"WIJ ZIJN WINNAARS"
Nogmaals, het is hier zeker niet onze bedoeling om Verschueren als een kwaad persoon af te schilderen. Dat hij zowat als enige de media blijf trotseren getuigt zoals we in onze intro al vermeldden van het nodige lef, zijn ijver en hart voor Paars-Wit staat buiten kijf. De sympathieke zoon van 'Mister Michel' heeft zonder twijfel bovendien alleen het beste voor met de recordkampioen, iets wat door de fans net zoals zijn bereidheid om de conversatie aan te gaan naar waarde wordt geschat. "We blijven vooruitkijken. We zijn winnaars", liet hij nog maar eens blijken hoe hij de mentaliteit van het trotse instituut perfect verstaat.



Doorheen Verschueren zijn verwoede pogingen om wat krom is recht te praten, merken we desondanks toch teveel tegenstrijdigheden op. Het voorlopige falen van het ambitieuze project van Kompany wordt daarbij ook iets te simpel louter aan pech toegeschreven, de excuses zijn alvast niet op één hand te tellen. Tussendoor probeert de sportief directeur ons en – vooral – de fans ervan te overtuigen dat de huidige kern goed genoeg is om de ambities waar te maken, waarmee hij subtiel hint op het uitblijven van een winters transferoffensief. "Zonder al die geblesseerden zouden we nu niet over de negende of tiende plaats babbelen", luidde de conclusie namelijk. Aan Anderlecht om het in de terugronde waar te maken.

POLL: Welke uitspraak van Verschueren vindt u het vreemdst?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars

KV Oostende verzekerde zich afgelopen weekend van het behoud in de Challenger Pro League. En de ...

1
1
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'

Paris Saint-Germain ziet komende zomer opnieuw een grote naam vertrekken. Zo is het geen geheim meer ...

13
13
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'

Union SG is dramatisch aan de Play-Offs begonnen, maar kan voorts terugblikken op een uitstekend ...

20
20
<strong>‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'</strong>
‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'

Anderlecht wil Europese topclubs voor schut zetten met de veelbelovende centrale verdediger Taha ...

117
117
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'

Voor Ajax is het een seizoen om snel te vergeten. De Amsterdammers begonnen rampzalig aan het ...

31
31
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu

Woensdagavond wordt de vijfde speeldag in de Champions' Play-Off al op gang getrapt. Daarin staan er ...

59
59
Remco Evenepoel verrast: "Zij zijn mijn favoriete club"
Remco Evenepoel verrast: "Zij zijn mijn favoriete club"

Remco Evenepoel is nog steeds slechts 24 jaar oud maar heeft een palmares om jaloers op te zijn. De ...

152
152
'Slechts vier vraagstukken blijven over in EK-selectie Duivels'
'Slechts vier vraagstukken blijven over in EK-selectie Duivels'

Binnen een zestal weken gaat het EK in Duitsland al van start. Voor Domenico Tedesco wordt het zijn ...

54
54
'Antwerp mag transferdroom op zijn buik schrijven'
'Antwerp mag transferdroom op zijn buik schrijven'

De voorbije maanden verschenen meermaals verhalen als zou Antwerp krap bij kas zitten. Het moest ...

218
218
'Club Brugge maakt werk van zeer fraaie affiche'
'Club Brugge maakt werk van zeer fraaie affiche'

Lange tijd leek het een seizoen in mineur te gaan worden voor Club Brugge, maar op een maand tijd is ...

210
210
'Union verliest smaakmaker, vervanger meteen op komst'
'Union verliest smaakmaker, vervanger meteen op komst'

Union gooide sinds zijn terugkeer op het hoogste niveau elk seizoen hoge ogen, maar kreeg in de ...

81
81
<strong>'KRC Genk trekt alle registers open voor JPL-klasbak'</strong>
'KRC Genk trekt alle registers open voor JPL-klasbak'

KRC Genk heeft zijn oog laten vallen op F&eacute;lix Lemar&eacute;chal van Cercle Brugge als ...

240
240
Antwerp nog kampioen? "Er zijn al gekkere dingen gebeurd"
Antwerp nog kampioen? "Er zijn al gekkere dingen gebeurd"

Voor Antwerp lopen de play-offs voorlopig moeizaam. De titelverdediger begon immers met drie ...

147
147
Riemer voert 2 wijzigingen door in Anderlecht-selectie
Riemer voert 2 wijzigingen door in Anderlecht-selectie

Anderlecht zat vorige week op een wolk nadat een felbevochten zege tegen zwarte beest Union hen de ...

311
311
Voetbalbond kondigt nieuwe directeur Sport aan
Voetbalbond kondigt nieuwe directeur Sport aan

Bij de Belgische voetbalbond is er de voorbije maanden heel wat veranderd. Onlangs ging bijvoorbeeld ...

19
19