De onzin van Verschueren: hoe RSCA-manager zichzelf tegenspreekt

Foto: De onzin van Verschueren: hoe RSCA-manager zichzelf tegenspreekt

Michael Verschueren heeft gesproken. Niet voor het eerst, want op momenten waarin zowat heel Anderlecht – met speler-manager Vincent Kompany en voorzitter Marc Coucke voorop – zich in stilzwijgen hulde stapte hij steeds als enige dapper de pers tegemoet. Op zich moedig en lovenswaardig dus, al storen wij ons toch steeds meer aan de tegenstrijdige uitspraken die de sportief directeur zich daarbij geregeld laat ontvallen.

Alexis Saelemaekers werd overal ter lande afgemaakt toen hij een paar weken geleden stelde dat Paars-Wit nog kans maakte op de titel, Simon Davies kreeg de lachers dan weer op zijn hand door te opperen dat de beste spitsen van het land in het Lotto Park vertoeven. Naïef, misplaatst arrogant en een teken van een gebrek aan zelfreflectie, zo was iedereen het over eens. Zaken waar we Verschueren na zijn recente interviews met Het Laatste Nieuws, L'Avenir en La Capitale evenwel ook van kunnen beschuldigen.

"NASRI IS DE BESTE IN BELGIË"

"Hij wordt vandaag onvermijdelijk als een flop gezien, maar zelfs op 80% van zijn mogelijkheden is hij nog de beste speler in België", vertelde de sportief directeur over Samir Nasri. Hans Vanaken, Jonathan David, en nog enkele anderen – binnen de eigen rangen zelfs Nacer Chadli – lijkt die daarbij gemakshalve te vergeten, iets wat doet denken aan Davies zijn uitleg in verband met de beste spitsen in onze competitie. Hoewel Nasri eerder in zijn carrière ontegensprekelijk het niveau van de JPL ontsteeg, liet de ex-ster van Arsenal en Manchester City begin dit seizoen immers véél te weinig zien om hier zomaar vanuit te gaan.Misschien opereerde de Fransman toen wel op een nog lager percentage van zijn kunnen, wat dan wel zou betekenen dat Anderlecht niet helemaal eerlijk was over zijn fitheid. Na alle tegenstrijdige berichten over de rol van Vincent Kompany¸ al dan niet verantwoordelijk voor de ploegopstelling, zou een leugentje meer of minder ons echter niet verbazen. "Samir heeft niet direct gebracht wat we hoopten, maar hij was fysiek niet in orde. Ik vergelijk het met Eden Hazard bij Real Madrid", zo verwoordde Verschueren het zelf. Als Paars-Wit écht deze verwachtingen koestert, zal het naar onze mening teleurgesteld achterblijven.

"NIEMAND KON DIT VOORSPELLEN"

"Niemand had dít allemaal kunnen voorspellen, toch?", vroeg de manager zich af in verband met de druk gevulde ziekenboeg. Wij wel, want dat vaste klanten Kompany, Chadli en Nasri nu zomaar vlot eventjes 40 matchen zouden afwerken leek ons toch geen sinecure. Kemar Roofe was bovendien al geblesseerd toen hij toekwam in het Lotto Park, dat Landry Dimata nog niet fit zou zijn – en wie weet helaas zelfs nooit meer zal geraken – was evenmin een geheim. "Zakaria Bakkali en Andy Najar keren ook terug in januari", klonk het nog hoopvol. Indien Anderlecht écht op dat duo moet rekenen, zit het eveneens met een probleem."Vertel me niet dat onze medische staf de schuldige is, want in 80% van de gevallen heeft ze er niets mee te maken", zette Verschueren wel knap het vaak als zondebok aangeduide medische compartiment uit de wind. Als we hem één ding al zeker niet kunnen verwijten, is het dus wel dat de sportief directeur alleen om zijn eigen postje bekommerd is. Het getal 80 leek overigens even haast magisch te zijn. "Als we zelfs maar 80% van de jongens beschikbaar hebben, zal je zien dat onze groep het talent heeft om top drie te spelen", verkondigde hij nog zelfverzekerd. De resultaten geven hem tot dusver echter allesbehalve gelijk.

"TREBEL GAAT ZAKEN VERANDEREN"

De blessuregolf in Brussel moet namelijk ook niet overdreven worden. Behalve uiteraard als we de vele op voorhand gekende problemen – zie hierboven – meetellen, kon Anderlecht immers geregeld starten met een achttal basispionnen die we sowieso aan de aftrap zouden verwachten. "Met de extra ervaring van Kompany, Philippe Sandler en Adrien Trebel, gaan we verandering zien", sleurde Verschueren er daarom snel de eerder verguisde middenvelder bij. Voor hij in ere herstel werd paste Trebel nochtans niet in de visie van Kompany, ook nog eens vermeld als de reden waarom Dieumerci Mbokani niet werd gehaald.Dat de Fransman een van de vele overbodige spelers is die liefst zo snel mogelijk plaats ruimt, een exodus die Verschueren vorige zomer niet wist in te luiden, ziet hij daarbij eveneens over het hoofd. "We hebben voor 35 à 40 miljoen euro in spelers geïnvesteerd. Er is geen paniek nodig, want we gaan de kern nog uitdunnen", was nochtans zijn repliek op de 27 miljoen verlies in de Paars-Witte boeken. Hoeveel jongens als Kenny Saief, Knowledge Musona, Yevhen Makarenko, Alexandru Chipciu of de talrijke huurlingen nog zullen opbrengen is evenwel nog maar de vraag. Wij rekenen alvast niet op een stevige kapitaalsinjectie.

"GEEN OVERBETAALDE MIDDELMAAT"

Rest ook nog de vraag in welke mate de recente investeringen volstaan én welke return-on-investment ze zullen opleveren. Chadli, Sandler en Luckassen zijn geen eigendom van de club, het geld dat Anderlecht uittrok voor ervaren rotten als Kompany en Nasri ziet het evenmin terug – behalve op het veld, hopelijk. Roofe had dan weer een dure aankoopprijs en is ook geen jonge knaap meer, Michel Vlap was tot dusver een flop. "Eén ding is zeker: de tijd van overbetaalde middelmaat is voorbij", riep de sportief directeur desondanks fier. Echt overtuigd zijn wij daar niet van, afwachten welke aankopen er in de winter volgen.Verschueren mag dan wel wijzen op de reeds gedane transfers om de rode cijfers in de jaarrekening te verklaren, dat het huiswerk verre van af is mag na de desastreuze heenronde toch duidelijk zijn. "We zullen inderdaad creatief moeten zijn", gaf hij op dat vlak ruiterlijk toe, al lezen we tussen de lijnen dus wel dat de RSCA-fans geen grote versterkingen moeten verwachten. "Onze jeugd zal alvast de kansen krijgen om verder door te groeien", wordt dat vermoeden nog wat verder bevestigd. Ergens logisch ook, want samen met het heilige geloof in Kompany is Neerpede zowat het enige waar die aanhang zich nog aan optrekt.

"MEER JEUGD DAN VOORZIEN"

Volop inzetten op producten van de eigen opleiding vormde dan ook al van meet af aan een essentieel onderdeel van het 'proces'. Of toch niet? "De analyse is dat we een kern hebben die mee kan dingen voor Europees voetbal. Máár, we hebben veel meer jeugd moeten integreren dan voorzien was", vertelde Verschueren namelijk. Voor de schaars bezette backposities werd nochtans niet meteen iemand in huis gehaald, Sambi Lokonga en Yari Verschaeren moesten sowieso titularis worden en ook op de ontwikkeling van Francis Amuzu en Jérémy Doku als volwaardige alternatieven op de flank werd zichtbaar gerekend.Dat Saelemaekers na enkele weken ballingschap weer werd opgevist kwam ook niet uit de lucht gevallen, waardoor Marco Kana de enige is die écht vanuit het niets verscheen. Toch verschuilt de sportief directeur zich graag achter de afwezigen. "Mijn grootste teleurstelling dit seizoen? De vele geblesseerden. Waardoor het project vertraging oploopt", sprak Verschueren zichzelf in één adem tegen. Behalve voor Kompany zelf gaat dat argument immers alleen op voor Roofe en het gebrek aan een spits in het begin van het seizoen, iets waar Anderlecht wel zelf voor koos. Voor het overige dachten wij net dat de jeugd het project wás.

"WIJ ZIJN WINNAARS"

Nogmaals, het is hier zeker niet onze bedoeling om Verschueren als een kwaad persoon af te schilderen. Dat hij zowat als enige de media blijf trotseren getuigt zoals we in onze intro al vermeldden van het nodige lef, zijn ijver en hart voor Paars-Wit staat buiten kijf. De sympathieke zoon van 'Mister Michel' heeft zonder twijfel bovendien alleen het beste voor met de recordkampioen, iets wat door de fans net zoals zijn bereidheid om de conversatie aan te gaan naar waarde wordt geschat. "We blijven vooruitkijken. We zijn winnaars", liet hij nog maar eens blijken hoe hij de mentaliteit van het trotse instituut perfect verstaat.Doorheen Verschueren zijn verwoede pogingen om wat krom is recht te praten, merken we desondanks toch teveel tegenstrijdigheden op. Het voorlopige falen van het ambitieuze project van Kompany wordt daarbij ook iets te simpel louter aan pech toegeschreven, de excuses zijn alvast niet op één hand te tellen. Tussendoor probeert de sportief directeur ons en – vooral – de fans ervan te overtuigen dat de huidige kern goed genoeg is om de ambities waar te maken, waarmee hij subtiel hint op het uitblijven van een winters transferoffensief. "Zonder al die geblesseerden zouden we nu niet over de negende of tiende plaats babbelen", luidde de conclusie namelijk. Aan Anderlecht om het in de terugronde waar te maken.

POLL: Welke uitspraak van Verschueren vindt u het vreemdst?

Voorstel Cercle van tafel geveegd: géén competitie met 18 clubs

Dani Alves gooit olie op het vuur met sneer aan Real

Eupen blijft gaan: Peeters tekent, nog versterking op komst

Vandaag 07 Juli 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

POLL: 5 opties, 16 of 18 clubs: welk format verkies jij voor de JPL?

Het nekschot werd voorlopig nog altijd niet toegediend, maar na de domper bij de BMA van vorige week ...

4001
{insert image alt}

'Club Brugge mengt zich in de strijd om doelwit van KRC Genk'

Belgische topploegen worden vaak gelinkt aan dezelfde spelers en dat is geen toeval. Die spelers ...

0
{insert image alt}

Dani Alves gooit olie op het vuur met sneer aan Real

In Spanje nadert de titelstrijd zijn ontknoping en dus lopen de gemoederen er hoog op. Zo is er de ...

36
{insert image alt}

Voorstel Cercle van tafel geveegd: géén competitie met 18 clubs

Dinsdagmiddag kwamen de vertegenwoordigers van de Belgische profclubs samen voor een nieuwe Algemene ...

316
{insert image alt}

Eupen blijft gaan: Peeters tekent, nog versterking op komst

KAS Eupen zal volgend seizoen opnieuw zijn plaats innemen in de Jupiler Pro League. En de Panda's ...

73
{insert image alt}

'Fransen kunnen Anderlecht oplossing Trebel bezorgen'

RSC Anderlecht liet zaterdag heel wat spelers opdraven in de oefenwedstrijd tegen Charleroi ...

282
{insert image alt}

Cercle geeft Club Brugge gelijk: "Dit is de juiste aanpak"

Een groot deel van de belangrijkste clubleiders van ons land verzamelden dinsdag voor een nieuwe ...

496
{insert image alt}

'Topaankoop is helemaal klaar met Mourinho en wil vertrekken'

Rode Duivels Jan Vertonghen en Toby Alderweireld liggen niet in de bovenste schuif bij José ...

290
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Anderlecht slaat toe, transfer Batshuayi aanstaande'

De meeste competities zijn weer van start gegaan, maar voorts werd in verschillende landen beslist ...

762
{insert image alt}

'Anderlecht dreigt jongeling aan spotprijs te verliezen'

Anderlecht zit zoals algemeen geweten niet in al te beste financiële papieren, dus iedere inkomst ...

261
{insert image alt}

Courtois kan voor historisch record tekenen bij Real

Thibaut Courtois heeft zich dit seizoen helemaal in de harten van de Real-aanhang én de Spaanse ...

438
{insert image alt}

Eleven Sports wil voetbalfan overspoelen met wedstrijden

Vandaag staat er opnieuw een Algemene Vergadering van de Pro League gepland, waarin heel wat ...

624
{insert image alt}

Louwagie kort van stof over beslissing Club en Mannaert

Dinsdag zal de Algemene Vergadering van de Pro League (opnieuw) een beslissing nemen omtrent de ...

619
{insert image alt}

Vranjes wil Anderlecht met verstomming slaan: "Nooit gezien"

Sinds Ognjen Vranjes in 2018 in Anderlecht aankwam, was hij verre van onbesproken in Brussel. Geen ...

948
{insert image alt}

Hazard mag nieuwe rol bij Real op zijn buik schrijven

Eden Hazard maakte vorige zomer zijn gewenste overstap naar Real Madrid, maar momenteel kunnen we ...

397
{insert image alt}

KAS Eupen pakt opnieuw uit met fraaie transfer

KAS Eupen zal volgend seizoen opnieuw zijn plaats innemen in de Jupiler Pro League. En de Panda's ...

136

Gisteren 06 Juli 2020

{insert image alt}

Invalbeurt Vertonghen zorgt voor commotie: "Mourinho heeft geen respect"

Tottenham Hotspur won vanavond met 1-0 van Everton. Door de zege maken de Spurs nog steeds kans op ...

674
{insert image alt}

FC Barcelona blijkt onschuldig en kondigt juridische stappen aan

Een tijdje geleden brachten verschillende Spaanse media het gerucht op gang dat FC Barcelona een ...

187
{insert image alt}

'Anderlecht-target geeft fans hoop: "Ik droom van Europa"'

Een maand geleden raakte bekend dat RSC Anderlecht interesse toont in Alberth Elis. De Hondurese ...

729
{insert image alt}

Tottenham en Alderweireld vieren langverwachte winst tegen Everton

Tottenham Hotspur won vanavond met 1-0 van Everton. De Spurs stijgen door de zege naar de achtste ...

45
{insert image alt}

Werder Bremen viert behoud na miraculeus slot

Werder Bremen verzekerde zich vanavond van het behoud in de Bundesliga. De traditieclub had in zijn ...

232
{insert image alt}

Lloris en Son willen met elkaar op de vuist na rustsignaal (🎥)

Tottenham Hotspur neemt het momenteel op tegen Everton in de strijd om Europees voetbal. De Spurs ...

235
{insert image alt}

Club Brugge maakt profcontract 'nieuwe Vormer' officieel bekend

Club Brugge stoelde haar succes de afgelopen jaren vooral op het transferwerk van Vincent Mannaert, ...

519
{insert image alt}

Exodus bij Union: drie spelers moeten club verlaten

Union Saint-Gilloise heeft volgend seizoen maar één doel: promotie richting de Jupiler Pro League. ...

146
{insert image alt}

Oulare reageert op heisa bij Standard: "Opgeblazen door de media"

Een paar maanden geleden raakte bekend dat een deel van de Standard-spelers niet wilden inleveren ...

300
{insert image alt}

KAA Gent investeert fors in sociaal project

KAA Gent richtte in 2009 de KAA Gent Foundation op. Dat sociale project probeert via sport- en ...

156
{insert image alt}

'Manchester United dreigt Pools doelwit van Anderlecht af te snoepen'

RSC Anderlecht is niet zo goed aan zijn oefencampagne begonnen en verloor zaterdagmiddag met 0-1 van ...

395
{insert image alt}

HNB: Club Brugge trekt zich terug uit raad van bestuur Pro League

Dinsdag zal de Algemene Vergadering van de Pro League (opnieuw) een beslissing nemen omtrent de ...

1273
{insert image alt}

'Milan neemt weldra afscheid van clublegende én hoofdtrainer'

AC Milan doet het de voorbije weken uitstekend. De Rossoneri staan op amper twee punten ...

135
{insert image alt}

Mourinho gunt Alderweireld nieuwe kans, Vertonghen opnieuw bankzitter

Tottenham Hotspur moet dringend aan de bak als het volgend seizoen in Europa wil aantreden. De Spurs ...

55
{insert image alt}

Cercle Brugge weldra aan de top? "De resultaten zullen snel volgen"

Cercle Brugge is sinds enkele jaren in handen van AS Monaco. De samenwerking tussen beide clubs ...

771