De incidenten bij Antwerp: Waarom Bölöni laat begaan

Foto: De incidenten bij Antwerp: Waarom Bölöni laat begaan

Laszlo Bölöni is nog geen drie jaar trainer bij Antwerp FC, maar op de Bosuil stond hij al meermaals onder druk. Vorig seizoen was de balans nog positief met een zesde plaats in de reguliere competitie en een onverwachte vierde plek in play-off I. De huidige jaargang ging ook goed van start, maar de prestaties zijn eerder wisselvallig. Niet volgens het plan van voorzitter Paul Gheyssens, die zo snel als mogelijk de Belgische top wil bereiken. Bölöni leek daarvoor de aangewezen persoon, maar steeds meer komt zijn stoel wankel te staan.

Dit seizoen is het allemaal wat minder, met name de vele strubbelingen binnenskamers baren grote zorgen. Bölöni zou de kleedkamer niet meer onder controle hebben, hij zou de spelers - en zichzelf - te vaak hun eigen zin laten doen. Een kleedkamer met veel concurrentie en persoonlijkheden zoals Jelle Van Damme, Didier Lamkel Zé, Lior Refaelov, Dieumerci Mbokani, Steven Defour en Sinan Bolat, zorgt uiteraard voor bepaalde spanningen. Maar Bölöni is een coach die het niet heeft voor doetjes, de Roemeen houdt net van conflicten.

Het is niet meteen een stijl waar voetballers voor te vinden zijn, maar de successen van Bölöni bewijzen dat zijn aanpak wel grote kans op slagen heeft. Daarom dat Luciano D'Onofrio tijdens de voorbije mercato's steeds op zoek ging naar dergelijke karakters. Strategisch prikkelen van de spelersgroep. "Een beetje conflict mag, houdt iedereen scherp," verklaarde Sven Jacques eerder dit seizoen in Sport/Voetbalmagazine. Maar daar lijkt The Great Old nu de weerbots van te krijgen.

LAMKEL ZE vs BÖLÖNI

 De nummer tien. Dat antwoordde Didier Lamkel Zé zonder schroom, toen Laszlo Bölöni hem vroeg naar zijn beste positie. De Kameroener was in juli 2018 nog maar net gearriveerd op de Bosuil en de inkt op zijn vierjarig contract was zelfs nog niet droog. Lamkel Zé mag dan wel het liefst spelen op de tien, maar daar dacht Bölöni anders over. De coach van Antwerp zette zijn nieuwe aanwinst oorspronkelijk in op een ongewone positie als verdedigende middenvelder. Daarmee maakte Bölöni de Kameroener van in het begin duidelijk wie de baas is.

LAMKEL ZE vs VAN DAMME

 Al in het vorige seizoen kwam het eerste Antwerp akkefietje openlijk naar buiten. Bij Antwerp gaat het er altijd hard aan toe op training, zeker als je daar ene Jelle Van Damme hebt rondlopen. Tijdens een oefenpartijtje op training pakte de ervaren verdediger Lamkel Zé enkele keren hard aan. Volgens de ene op het scherp van de snee, volgens de andere nét over het randje. Na de tackle te veel sloegen de stoppen door bij de Kameroener, die reageerde door Van Damme een blauw oog te slaan. Alles gebeurde voor het oog van Bölöni, die niét ingreep.

De pers pikte het voorval gretig op, waardoor de Roemeen toch moést optreden. Lamkel Zé werd naar de B-kern verwezen. Logisch, want dergelijk gedrag is een professional onwaardig. Maar lang duurde zijn ballingschap niet, want Bölöni viste hem terug op met het oog op play-off I. In die periode sprak Bölöni veel in op het woelwater Lamkel Zé, wetende dat hij zijn ploeg nog veel kan bijbrengen, ook al komt hij met een serieuze handleiding. Bölöni hoopte vooral dat Lamkel Zé leerde uit het incident met Van Damme.

LAMKEL ZE vs BÖLÖNI bis

 

Antwerp sloot hun allereerste play off I-campagne in de clubgeschiedenis af met een knappe vierde plaats, én zonder verdere incidenten. Lamkel Zé voetbalde op hoog niveau tijdens de nacompetitie en dat moest beloond worden, vond hij. Antwerp aanhoorde zijn wens, maar volgens de Kameroener bleef een voorstel te lang uit. Tijdens de voorbereiding op het seizoen 19-20 bleef Lamkel Zé wekenlang weg van de training, hopend om op die bedenkelijke manier een nieuw contract binnen te slepen.

Het clubbestuur vond dat uiteraard niet kunnen en stuurde hem naar de B-kern, al voor de tweede keer in slechts enkele maanden tijd. Toch bleef Bölöni de kaart trekken van Lamkel Zé, ook al was de samenwerking moeilijk. Van een zomertransfer was geen sprake, over een rehabilitatie in de B-kern wél. De Roemeen kent ook als geen ander de grote en specifieke kwaliteiten van Lamkel Zé, en weet dat hij zijn ploeg nog knappe resultaten kan bewijzen. Didier kreeg uiteindelijk zijn zin en ondertekende een verbeterd contract op de Bosuil.

Daarnaast maakte Bölöni geen aanstalten om Jelle Van Damme langer bij de club te houden, want hun onderlinge relatie was nog moeilijker. De vele berichten op sociale media omtrent zijn weinige speelminuten waren een doorn in het oog van Bölöni. Lamkel Zé: in. Van Damme: out. Zoals Bölöni het wilde.

LAMKEL ZE vs BOLAT

 

Een nieuw incident, en opnieuw met Didier Lamkel Zé in de hoofdrol. Hij werd als de grote schuldige gezien voor de uitschakeling in de Europa League tegen AZ Alkmaar. Maar Lamkel Zé leek in eerste instantie nog de grote held te worden door een belangrijk doelpunt te scoren. Hij vierde zijn goal te uitbundig door aan de dranghekken te hangen van het Koning Boudewijnstadion, maar Lamkel Zé was zich van geen kwaad bewust. Met die onbezonnen actie kreeg hij wel zijn tweede gele kaart toegeschoven en kwam Antwerp zelf met negen man te staan, wat AZ uiteindelijk handig uitspeelde. Ook zijn grote show bij het verlaten van het veld zorgde voor verbazing en bleef nog lang nazinderen. Bölöni zuchtte, maar veel tijd om sancties te treffen, had hij niet.

Want enkele dagen later was er al een nieuw incident, dit keer op training. Sinan Bolat zou Lamkel Zé hebben gewezen op zijn plichten als ploegmaat, en dat hij het belang van het team moet vooropstellen aan het zijne - verwijzend naar zijn uitbundige viering tegen AZ. Dat nam Lamkel Zé de doelman niet in dank af, waarop een handgemeen plaatsvond tussen beide spelers. Bölöni greep toen wél in. Kon hij ook anders? Zowel Lamkel Zé als Bolat werden niet geselecteerd voor het duel tegen Zulte Waregem. Hier en daar gingen zelfs stemmen op om Lamkel Zé nog te verkopen in de slotfase van de transfermarkt, maar zo ver kwam het niet.

MBOKANI vs REFAELOV

 

Lior Refaelov en Dieumerci Mbokani zijn allebei grote sterkhouders bij Antwerp, maar hebben ook een groot ego. Refaelov is toch wat op zijn retour na een grote carrière bij onder andere Club Brugge, maar hij koos twee jaar geleden voor The Great Old om zich wekelijks nog belangrijk te voelen. Mbokani is ondanks zijn gezegende leeftijd van 33 lentes nog steeds de beste spits op de Belgische velden. Beide heren hebben ervaring te over, en kennen als geen ander de klappen van de zweep in het profvoetbal. Het was dan ook erg verrassend toen Rafa en Dieu op een gênante en kinderlijke manier een penalty opeisten tegen Standard.

Refaelov is een strafschopspecialist, en zag in de zestienmeter een uitgelezen kans om zichzelf een boost te bezorgen. Mbokani was dan weer happig om te prikken tegen zijn ex-club, maar ook 'gewoon' om zijn doelpuntensaldo aan te dikken - hij wil namelijk graag topschutter worden dit seizoen. Uiteindelijk won Refaelov het pleit, en zette de strafschop om. Maar dat werd hem niet van harte gegund door Mbokani. De ganse wedstrijd gunden ze elkaar geen blik meer. Bölöni trof geen maatregelen, wetende dat zowel Refaelov als Mbokani heel belangrijke figureren zijn in de spelersgroep. "We hebben twee strafschopnemers. Een volgorde is er niet. Ik laat het aan hun inspiratie over, maar dat draaide plots op iets gênants uit," vertelde hij aan Het Laatste Nieuws.

BÖLÖNI vs BENSON

Manuel Benson werd voor de match tegen AA Gent naar de tribunes verwezen. En dat zinde de winger duidelijk niet. "Don't speak much," postte hij op Instagram, samen met een reeks foto's en statistieken daterend van vorig seizoen bij Moeskroen. Bölöni maakte er geen punt van, van de Roemeen mag Benson op social media plaatsen wat hij wil. "Ik heb de Bond trouwens al gevraagd om met veertien te mogen spelen, maar de federatie heeft dat niet geaccepteerd," sloot hij het klein incidentje met een kwinkslag. De Roemeen zal ongetwijfeld niet wakker liggen van de actie van Benson, die hij dit seizoen toch al enkele keren een kans gunde. Maar of die er nu nog zullen komen, is maar de vraag.

BÖLÖNI vs MIRALLAS

 

In diezelfde wedstrijd tegen de Buffalo's maakte Kevin Mirallas zich op om in te vallen. De zestigvoudige Rode Duivel kleedde zich om, maar volgens Bölöni veel te traag. De Roemeense veldheer raakte al geïrriteerd, maar snel gaf hij nog enkele richtlijnen mee aan Mirallas. "Kijk me aan als je tegen mij spreekt," zouden de woorden van Bölöni zijn geweest volgens La Dernière Heure. "Jij bekijkt mij al drie weken niet meer," zou Mirallas daarop gerepliceerd hebben, verwijzend naar zijn bankzitterstatuut van de voorbije weken.

En die reactie was niet naar de zin van Bölöni, die besliste om Zinho Gano te laten invallen en niét Mirallas. Vervolgens verkoos Mirallas om niet meer plaats te nemen op de invallersbank, maar meteen te vertrekken naar de kleedkamer. "Ongetwijfeld is hij gefrustreerd omdat hij net als de vorige matchen niet in de basis stond," verklaarde Bölöni aan Play Sports net na de match. "Dit is toch het leven van een profvoetballer? Dat je niet altijd in de basis staat, hoort erbij. Als je daar niet mee overweg kunt, kan je beter een andere job kiezen."

Met Bölöni sol je niet, en de Roemeen heeft het wel voor lefgozers. De beslissing om Mirallas niet te laten invallen volstond, want een geldboete of verwijdering uit de wedstrijdselectie gebeurde niet. "Ik ben niet iemand die wraak neemt, die rancuneus is. Wraak, rancune is het wapen van mensen die niet intelligent zijn. Dus ja, Kevin maakt, net als alle andere spelers, kans op een selectie tegen KV Mechelen," vertelde Bölöni aan Het Laatste Nieuws.

DE RESULTATEN PRIMEREN

De incidenten bij Antwerp zijn niet meer te tellen op één hand, maar het is opvallend hoe weinig trainer Bölöni ingreep bij deze akkefietjes. Als trainer van de oude stempel verkiest de coach om zijn team zelfregulerend te laten optreden. Maar het is veelzeggend dat de grote persoonlijkheden zoals Bolat, Mbokani en Mirallas dan zélf de fout in gaan. Bölöni wil dan ook liever niet ingaan tegen de leiders van de groep, en treft pas sancties wanneer het écht niet meer kan. Voor de Roemeen - en het clubbestuur - primeren de resultaten, en die kan hij maar behalen met zijn beste spelers. En ook al zit hij nu wat steviger in het zadel, Bölöni weet hoe snel het tij kan keren. Dan maar liever ten onder met de beste spelers.

POLL: Verstandige keuzes van Bölöni?

meer over

'Anderlecht wil nieuwe spits: gesprekken met City geopend'

Brys vreest voor drietal bij 'favoriet' Genk

'Messi neemt drastische beslissing na blamage Barcelona'

Vandaag 15 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Gouden zaak op Sclessin: Standard pronkt met 'nieuwe Mbokani'

Net zoals Club Brugge en RSC Anderlecht kampt ook Standard de Liège met een wederkerend probleem: ...

681
{insert image alt}

Zo win jij meer dan 250 euro met 10 euro inzet op speeldag 2!

Terwijl het epicentrum van het internationale voetbal in Lissabon en de Champions League Final 8 ...

44
{insert image alt}

Brys vreest voor drietal bij 'favoriet' Genk

OH Leuven slaagde er niet in om te winnen tijdens zijn comeback in de Jupiler Pro League en bleef ...

0
{insert image alt}

'Anderlecht wil nieuwe spits: gesprekken met City geopend'

RSC Anderlecht beleefde tot dusver al een redelijk drukke mercato en rondde zowel inkomend als ...

264
{insert image alt}

'Messi neemt drastische beslissing na blamage Barcelona'

Lionel Messi zat er vrijdag nog tijdens de Champions League-afgang van FC Barcelona tegen Bayern ...

392
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Club wil spectaculaire transfer, aardschok bij Barça'

De Jupiler Pro League is klaar om van start te gaan, maar de transfermarkt is nog geopend tot begin ...

642
{insert image alt}

Steun voor 'gek' Simeone: "Indicatie van een fantastische coach"

Geen titel in LaLiga dit seizoen voor Atlético Madrid, en ook in de Champions League ...

97
{insert image alt}

"Komst Didillon toont aan met welk project we bezig zijn"

Dramatisch was het niet meteen, maar veelbelovend ook zeker niet. Cercle Brugge liet vorig ...

171
{insert image alt}

“Denayer zou zijn plaats hebben bij Man City”

Op pas 25-jarige leeftijd heeft Jason Denayer er al een hele rist Europese clubs opzitten . De ...

194
{insert image alt}

Goud bij KVM en Moeskroen: “Kunnen sowieso een trapje hogerop”

De partij tussen KV Mechelen en Moeskroen was weinig attractief, maar na de wedstrijd tellen alleen ...

202
{insert image alt}

'Batshuayi zorgt voor grote ergernis bij Lampard'

Op dit moment bevindt Michy Batshuayi zich nog steeds in een onmogelijke positie bij Chelsea. Coach ...

464
{insert image alt}

Tegenvallende Balanta reageert op buitenlandse interesse

De hoop - én de verwachtingen - bij Club Brugge lagen ongetwijfeld hoog aan de start van het nieuwe ...

545
{insert image alt}

Moeskroen-aanwinst oogst lof: "Een attractie”

Vrijdagavond won KV Mechelen op het veld van Moeskroen, waardoor de troepen van Wouter Vrancken ...

131
{insert image alt}

Onheil voor Vanderhaeghe: 5 weetjes over Gent-KVK

Zowel AA Gent en KV Kortrijk kenden een moeizame start van het nieuwe voetbalseizoen. In hun ...

317
{insert image alt}

'Manchester United ziet Barcelona-speler als alternatief voor Sancho'

Manchester United probeerde deze zomer Jadon Sancho naar Engeland te halen, maar ving bot bij ...

176
{insert image alt}

Messi en Ronaldo in de CL: opvallende statistiek toont machtswissel aan

Het Europese voetbal werd het voorbije anderhalve decennium gedomineerd door Messi en Ronaldo ...

283
{insert image alt}

"Transfer Vertonghen heeft één groot voordeel"

Jan Vertonghen gaat de volgende drie seizoenen aan de slag bij de Portugese topclub Benfica ...

281

Gisteren 14 Augustus 2020

{insert image alt}

'Revolutie bij Barça: Setién moet vertrekken, preses op de wip'

De Spaanse sportkrant Marca verwacht dat FC Barcelona hard ingrijpt na de afgang van vrijdagavond. ...

452
{insert image alt}

Trainersontslag hangt in de lucht: Bartomeu kondigt actie aan

Voor FC Barcelona is het seizoen geworden om zo snel mogelijk te vergeten. Voor het eerst sinds 2008 ...

245
{insert image alt}

Piqué snoeihard: "Als het moet, dan vertrek ik"

In de kwartfinale van de Champions League werd FC Barcelona vrijdagavond volledig voor schut gezet. ...

1937
{insert image alt}

De historische cijfers: Messi lijdt zwaarste nederlaag ooit

We hebben er lang op moeten wachten, maar de kwartfinales van de Champions League hebben tot dusver ...

234
{insert image alt}

2-8!! Bayern dient Barça onwaarschijnlijke vernedering toe

In de Champions League heeft Bayern München vrijdagavond voor een onvergetelijke overwinning ...

591
{insert image alt}

Fans duiden grote schuldige aan na afgang Barça

Bayern München toonde vrijdagavond nog maar eens waarom het bestempeld wordt als dé topfavoriet ...

1748
{insert image alt}

Davies vernedert Barcelona-defensie met héérlijke actie (🎥)

In de Champions League veegde Bayern München vrijdagavond de vloer aan met FC Barcelona. In de ...

260
{insert image alt}

Moeskroen woedend: "Ref doet de match kantelen"

KV Mechelen heeft de tweede speeldag van de Jupiler Pro League op gang getrapt met een overwinning. ...

503
{insert image alt}

"Bod van 10 miljoen op Moffi kunnen we niet weigeren"

KV Kortrijk gaat komend weekend op bezoek bij AA Gent en heeft dan meteen één en ander recht te ...

726
{insert image alt}

Bayern vreet Barça volledig op: "Dat worden dubbele cijfers"

Bayern München werd op voorhand getipt als favoriet in de Champions League-kraker tegen FC ...

286
{insert image alt}

'Ronaldo weet bij welke club hij volgend seizoen speelt'

Cristiano Ronaldo werd de voorbij dagen nadrukkelijk aan een vetrek bij Juventus gelinkt. Zo kwam ...

891
{insert image alt}

Spektakel: twee goals in zeven minuten bij Barça-Bayern (🎥)

Er werd vrijdagavond spektakel verwacht in de Champions League-clash tussen FC Barcelona en Bayern ...

101
{insert image alt}

Straffe Koffi weerhoudt KVM niet van zege bij Moeskroen

Met een kleine zege bij een zwak Moeskroen heeft KV Mechelen wederom zijn start niet gemist in de ...

263
{insert image alt}

'Club heeft drie grote troeven in dossier-Edmilson'

Club Brugge is nog steeds in afwachting van de eerste zomerse aanwinsten, maar het bestuur is achter ...

1067
{insert image alt}

Cercle Brugge verrast vriend en vijand met nieuwe TD

Cercle Brugge onderging een pak veranderingen in het tussenseizoen, één cruciale positie was bij ...

465