De incidenten bij Antwerp: Waarom Bölöni laat begaan

Foto: De incidenten bij Antwerp: Waarom Bölöni laat begaan

Laszlo Bölöni is nog geen drie jaar trainer bij Antwerp FC, maar op de Bosuil stond hij al meermaals onder druk. Vorig seizoen was de balans nog positief met een zesde plaats in de reguliere competitie en een onverwachte vierde plek in play-off I. De huidige jaargang ging ook goed van start, maar de prestaties zijn eerder wisselvallig. Niet volgens het plan van voorzitter Paul Gheyssens, die zo snel als mogelijk de Belgische top wil bereiken. Bölöni leek daarvoor de aangewezen persoon, maar steeds meer komt zijn stoel wankel te staan.

Dit seizoen is het allemaal wat minder, met name de vele strubbelingen binnenskamers baren grote zorgen. Bölöni zou de kleedkamer niet meer onder controle hebben, hij zou de spelers - en zichzelf - te vaak hun eigen zin laten doen. Een kleedkamer met veel concurrentie en persoonlijkheden zoals Jelle Van Damme, Didier Lamkel Zé, Lior Refaelov, Dieumerci Mbokani, Steven Defour en Sinan Bolat, zorgt uiteraard voor bepaalde spanningen. Maar Bölöni is een coach die het niet heeft voor doetjes, de Roemeen houdt net van conflicten.

Het is niet meteen een stijl waar voetballers voor te vinden zijn, maar de successen van Bölöni bewijzen dat zijn aanpak wel grote kans op slagen heeft. Daarom dat Luciano D'Onofrio tijdens de voorbije mercato's steeds op zoek ging naar dergelijke karakters. Strategisch prikkelen van de spelersgroep. "Een beetje conflict mag, houdt iedereen scherp," verklaarde Sven Jacques eerder dit seizoen in Sport/Voetbalmagazine. Maar daar lijkt The Great Old nu de weerbots van te krijgen.

LAMKEL ZE vs BÖLÖNI

 De nummer tien. Dat antwoordde Didier Lamkel Zé zonder schroom, toen Laszlo Bölöni hem vroeg naar zijn beste positie. De Kameroener was in juli 2018 nog maar net gearriveerd op de Bosuil en de inkt op zijn vierjarig contract was zelfs nog niet droog. Lamkel Zé mag dan wel het liefst spelen op de tien, maar daar dacht Bölöni anders over. De coach van Antwerp zette zijn nieuwe aanwinst oorspronkelijk in op een ongewone positie als verdedigende middenvelder. Daarmee maakte Bölöni de Kameroener van in het begin duidelijk wie de baas is.

LAMKEL ZE vs VAN DAMME

 Al in het vorige seizoen kwam het eerste Antwerp akkefietje openlijk naar buiten. Bij Antwerp gaat het er altijd hard aan toe op training, zeker als je daar ene Jelle Van Damme hebt rondlopen. Tijdens een oefenpartijtje op training pakte de ervaren verdediger Lamkel Zé enkele keren hard aan. Volgens de ene op het scherp van de snee, volgens de andere nét over het randje. Na de tackle te veel sloegen de stoppen door bij de Kameroener, die reageerde door Van Damme een blauw oog te slaan. Alles gebeurde voor het oog van Bölöni, die niét ingreep.

De pers pikte het voorval gretig op, waardoor de Roemeen toch moést optreden. Lamkel Zé werd naar de B-kern verwezen. Logisch, want dergelijk gedrag is een professional onwaardig. Maar lang duurde zijn ballingschap niet, want Bölöni viste hem terug op met het oog op play-off I. In die periode sprak Bölöni veel in op het woelwater Lamkel Zé, wetende dat hij zijn ploeg nog veel kan bijbrengen, ook al komt hij met een serieuze handleiding. Bölöni hoopte vooral dat Lamkel Zé leerde uit het incident met Van Damme.

LAMKEL ZE vs BÖLÖNI bis

 

Antwerp sloot hun allereerste play off I-campagne in de clubgeschiedenis af met een knappe vierde plaats, én zonder verdere incidenten. Lamkel Zé voetbalde op hoog niveau tijdens de nacompetitie en dat moest beloond worden, vond hij. Antwerp aanhoorde zijn wens, maar volgens de Kameroener bleef een voorstel te lang uit. Tijdens de voorbereiding op het seizoen 19-20 bleef Lamkel Zé wekenlang weg van de training, hopend om op die bedenkelijke manier een nieuw contract binnen te slepen.

Het clubbestuur vond dat uiteraard niet kunnen en stuurde hem naar de B-kern, al voor de tweede keer in slechts enkele maanden tijd. Toch bleef Bölöni de kaart trekken van Lamkel Zé, ook al was de samenwerking moeilijk. Van een zomertransfer was geen sprake, over een rehabilitatie in de B-kern wél. De Roemeen kent ook als geen ander de grote en specifieke kwaliteiten van Lamkel Zé, en weet dat hij zijn ploeg nog knappe resultaten kan bewijzen. Didier kreeg uiteindelijk zijn zin en ondertekende een verbeterd contract op de Bosuil.

Daarnaast maakte Bölöni geen aanstalten om Jelle Van Damme langer bij de club te houden, want hun onderlinge relatie was nog moeilijker. De vele berichten op sociale media omtrent zijn weinige speelminuten waren een doorn in het oog van Bölöni. Lamkel Zé: in. Van Damme: out. Zoals Bölöni het wilde.

LAMKEL ZE vs BOLAT

 

Een nieuw incident, en opnieuw met Didier Lamkel Zé in de hoofdrol. Hij werd als de grote schuldige gezien voor de uitschakeling in de Europa League tegen AZ Alkmaar. Maar Lamkel Zé leek in eerste instantie nog de grote held te worden door een belangrijk doelpunt te scoren. Hij vierde zijn goal te uitbundig door aan de dranghekken te hangen van het Koning Boudewijnstadion, maar Lamkel Zé was zich van geen kwaad bewust. Met die onbezonnen actie kreeg hij wel zijn tweede gele kaart toegeschoven en kwam Antwerp zelf met negen man te staan, wat AZ uiteindelijk handig uitspeelde. Ook zijn grote show bij het verlaten van het veld zorgde voor verbazing en bleef nog lang nazinderen. Bölöni zuchtte, maar veel tijd om sancties te treffen, had hij niet.

Want enkele dagen later was er al een nieuw incident, dit keer op training. Sinan Bolat zou Lamkel Zé hebben gewezen op zijn plichten als ploegmaat, en dat hij het belang van het team moet vooropstellen aan het zijne - verwijzend naar zijn uitbundige viering tegen AZ. Dat nam Lamkel Zé de doelman niet in dank af, waarop een handgemeen plaatsvond tussen beide spelers. Bölöni greep toen wél in. Kon hij ook anders? Zowel Lamkel Zé als Bolat werden niet geselecteerd voor het duel tegen Zulte Waregem. Hier en daar gingen zelfs stemmen op om Lamkel Zé nog te verkopen in de slotfase van de transfermarkt, maar zo ver kwam het niet.

MBOKANI vs REFAELOV

 

Lior Refaelov en Dieumerci Mbokani zijn allebei grote sterkhouders bij Antwerp, maar hebben ook een groot ego. Refaelov is toch wat op zijn retour na een grote carrière bij onder andere Club Brugge, maar hij koos twee jaar geleden voor The Great Old om zich wekelijks nog belangrijk te voelen. Mbokani is ondanks zijn gezegende leeftijd van 33 lentes nog steeds de beste spits op de Belgische velden. Beide heren hebben ervaring te over, en kennen als geen ander de klappen van de zweep in het profvoetbal. Het was dan ook erg verrassend toen Rafa en Dieu op een gênante en kinderlijke manier een penalty opeisten tegen Standard.

Refaelov is een strafschopspecialist, en zag in de zestienmeter een uitgelezen kans om zichzelf een boost te bezorgen. Mbokani was dan weer happig om te prikken tegen zijn ex-club, maar ook 'gewoon' om zijn doelpuntensaldo aan te dikken - hij wil namelijk graag topschutter worden dit seizoen. Uiteindelijk won Refaelov het pleit, en zette de strafschop om. Maar dat werd hem niet van harte gegund door Mbokani. De ganse wedstrijd gunden ze elkaar geen blik meer. Bölöni trof geen maatregelen, wetende dat zowel Refaelov als Mbokani heel belangrijke figureren zijn in de spelersgroep. "We hebben twee strafschopnemers. Een volgorde is er niet. Ik laat het aan hun inspiratie over, maar dat draaide plots op iets gênants uit," vertelde hij aan Het Laatste Nieuws.

BÖLÖNI vs BENSON

Manuel Benson werd voor de match tegen AA Gent naar de tribunes verwezen. En dat zinde de winger duidelijk niet. "Don't speak much," postte hij op Instagram, samen met een reeks foto's en statistieken daterend van vorig seizoen bij Moeskroen. Bölöni maakte er geen punt van, van de Roemeen mag Benson op social media plaatsen wat hij wil. "Ik heb de Bond trouwens al gevraagd om met veertien te mogen spelen, maar de federatie heeft dat niet geaccepteerd," sloot hij het klein incidentje met een kwinkslag. De Roemeen zal ongetwijfeld niet wakker liggen van de actie van Benson, die hij dit seizoen toch al enkele keren een kans gunde. Maar of die er nu nog zullen komen, is maar de vraag.

BÖLÖNI vs MIRALLAS

 

In diezelfde wedstrijd tegen de Buffalo's maakte Kevin Mirallas zich op om in te vallen. De zestigvoudige Rode Duivel kleedde zich om, maar volgens Bölöni veel te traag. De Roemeense veldheer raakte al geïrriteerd, maar snel gaf hij nog enkele richtlijnen mee aan Mirallas. "Kijk me aan als je tegen mij spreekt," zouden de woorden van Bölöni zijn geweest volgens La Dernière Heure. "Jij bekijkt mij al drie weken niet meer," zou Mirallas daarop gerepliceerd hebben, verwijzend naar zijn bankzitterstatuut van de voorbije weken.

En die reactie was niet naar de zin van Bölöni, die besliste om Zinho Gano te laten invallen en niét Mirallas. Vervolgens verkoos Mirallas om niet meer plaats te nemen op de invallersbank, maar meteen te vertrekken naar de kleedkamer. "Ongetwijfeld is hij gefrustreerd omdat hij net als de vorige matchen niet in de basis stond," verklaarde Bölöni aan Play Sports net na de match. "Dit is toch het leven van een profvoetballer? Dat je niet altijd in de basis staat, hoort erbij. Als je daar niet mee overweg kunt, kan je beter een andere job kiezen."

Met Bölöni sol je niet, en de Roemeen heeft het wel voor lefgozers. De beslissing om Mirallas niet te laten invallen volstond, want een geldboete of verwijdering uit de wedstrijdselectie gebeurde niet. "Ik ben niet iemand die wraak neemt, die rancuneus is. Wraak, rancune is het wapen van mensen die niet intelligent zijn. Dus ja, Kevin maakt, net als alle andere spelers, kans op een selectie tegen KV Mechelen," vertelde Bölöni aan Het Laatste Nieuws.

DE RESULTATEN PRIMEREN

De incidenten bij Antwerp zijn niet meer te tellen op één hand, maar het is opvallend hoe weinig trainer Bölöni ingreep bij deze akkefietjes. Als trainer van de oude stempel verkiest de coach om zijn team zelfregulerend te laten optreden. Maar het is veelzeggend dat de grote persoonlijkheden zoals Bolat, Mbokani en Mirallas dan zélf de fout in gaan. Bölöni wil dan ook liever niet ingaan tegen de leiders van de groep, en treft pas sancties wanneer het écht niet meer kan. Voor de Roemeen - en het clubbestuur - primeren de resultaten, en die kan hij maar behalen met zijn beste spelers. En ook al zit hij nu wat steviger in het zadel, Bölöni weet hoe snel het tij kan keren. Dan maar liever ten onder met de beste spelers.

POLL: Verstandige keuzes van Bölöni?

meer over

FC Barcelona ontsnapt in minuut 95 aan drama bij derdeklasser Ibiza

"Solskjaer heeft vast en zeker spijt dat hij Lukaku liet gaan"

'Waasland-Beveren onderhandelt met buitenlandse investeerders'

Vandaag 22 Januari 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Waarom Verschueren (nog) krediet verdient: transfer à la Frutos nodig

RSC Anderlecht zou volgens Sport/Voetbalmagazine via Wouter Vandenhaute al op zoek zijn naar een ...

145
{insert image alt}

Comeback Coucke claimt nummer één: Genk heeft Didillon niet nodig

Vrijdag was er even paniek in het doorgaans rustige Genk. Maarten Vandevoordt, de eerste doelman van ...

896
{insert image alt}

"Solskjaer heeft vast en zeker spijt dat hij Lukaku liet gaan"

Romelu Lukaku besloot afgelopen zomer om de Premier League achter zich te laten en ging zijn ...

15
{insert image alt}

Cobbaut ziet transferoptie door de neus geboord

Atalanta werd de afgelopen weken gelinkt aan Elias Cobbaut, maar de eenmalige Rode Duivel was nooit ...

28
{insert image alt}

FC Barcelona ontsnapt in minuut 95 aan drama bij derdeklasser Ibiza

De nieuwe trainer Quique Setién begon afgelopen weekend nog prima met een 1-0 zege op Granada, maar ...

31
{insert image alt}

'Aanvaller OH Leuven in belangstelling van Schalke 04'

Het valt af te wachten of OH Leuven straks een finale zal moeten spelen om promotie naar de Jupiler ...

21
{insert image alt}

Anderlecht krijgt nieuwe dreun van Club te verwerken

Anderlecht speelde afgelopen weekend een behoorlijk goeie partij tegen competitieleider Club Brugge, ...

304
{insert image alt}

'Waasland-Beveren onderhandelt met buitenlandse investeerders'

KV Oostende lijkt weldra in buitenlandse, en meer bepaald Amerikaanse, handen te komen. Mogelijk ...

68
{insert image alt}

Keuze Clement valt niet goed bij Club-fans: "Die kerel kan niks"

Club Brugge kan vanavond alweer een flinke stap zetten naar de Belgische dubbel. In de heenwedstrijd ...

611
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE 2/2: Club mag hopen op Rode Duivel, transferbom Mertens

De winterse transfermarkt draait op volle toeren en er mag nog heel wat beweging verwacht worden in ...

177
{insert image alt}

De 11 namen: Clement pakt uit met enkele verrassingen tegen Zulte Waregem

Club Brugge droomt dit seizoen van de dubbel en vanavond kan het al een belangrijke stap in die ...

246
{insert image alt}

'Tottenham strikt verrassende vervanger voor Kane'

De voorbije weken was Tottenham wanhopig op zoek naar een nieuwe spits, want het zag Harry Kane voor ...

87
{insert image alt}

'KRC Genk haalt nieuwe Samatta al binnen'

KRC Genk nam deze week afscheid van Ally Samatta, die een droomtransfer naar Aston Villa versierde. ...

481
{insert image alt}

Sensatie in Spanje: derdeklasser Ibiza neemt de leiding tegen Barça (🎥)

Is er een sensatie in de maak in de Spaanse Copa del Rey? FC Barcelona neemt het woensdagavond op ...

91
{insert image alt}

Derde aanwinst al op training bij Genk, deur voor transfer helemaal open

KRC Genk was deze maand al behoorlijk actief op de transfermarkt. Het haalde al twee versterkingen ...

295
{insert image alt}

Machtsstrijd in Oostende gestreden: Orlans verlaat KVO

De voorbije weken werd duidelijk dat er bij KV Oostende een overname in de maak is, maar dat zorgde ...

200
{insert image alt}

"Coucke maakt van Anderlecht Sporting West-Vlaanderlecht"

Marc Coucke pakte sinds hij Anderlecht overnam al uit met heel wat wijzigingen in de bestuurskamer ...

355

Gisteren 21 Januari 2020

{insert image alt}

Nieuwe kandidaat voor 1B zet grote stap met plan voor nieuw stadion

De komende maanden zal beslist worden wie uit 1B degradeert en welke club vanuit het amateurvoetbal ...

655
{insert image alt}

De Bruyne zorgt voor unicum met laatste assist

Kevin De Bruyne is aan een ronduit indrukwekkend seizoen bezig bij Manchester City. De Rode Duivel ...

646
{insert image alt}

Napoli boekt eindelijk nog eens succes na spectaculaire opening tegen Lazio

Napoli weet eindelijk weer wat winnen is. In de Serie A verloor het al drie keer op rij, maar in de ...

83
{insert image alt}

Chelsea en Arsenal delen de punten na prangende slotfase

De 200ste Londense derby tussen Chelsea en Arsenal heeft geen winnaar opgeleverd. Na een prangende ...

76
{insert image alt}

'Anderlecht moet nog even wachten op debuut toptalent'

Anderlecht wist deze winter al een pak spelers van de hand te doen, maar nieuwkomers werden nog niet ...

565
{insert image alt}

'Real Madrid knoopt onderhandelingen aan over vertrek Bale'

Bij Real Madrid is Gareth Bale intussen al een hele tijd geen onbetwiste titularis meer, ondanks dat ...

326
{insert image alt}

Heerlijke assist De Bruyne bezorgt City nipte zege

Manchester City heeft zijn tweede plaats in de stand nog wat verstevigd. Op het veld van revelatie ...

211
{insert image alt}

Jonge Belg gaat zijn kans in de MLS: "Wil een vaste plaats afdwingen"

De voorbije jaren gingen enkele Belgen hun kans in de Amerikaanse MLS, maar doorgaans ging het om ...

116
{insert image alt}

'AC Milan heeft zijn vizier nog steeds op KV Mechelen'

KV Mechelen ging afgelopen weekend thuis onderuit tegen Antwerp. Wouter Vrancken moest puzzelen op ...

309
{insert image alt}

Nilis haalt zwaar uit naar KV Kortrijk: "Waanzin!"

KV Kortrijk gaat deze week op zoek naar kwalificatie voor de finale van de Croky Cup tegen Antwerp. ...

822
{insert image alt}

Geen Colassin-hype bij Anderlecht: "We beschermen onze jongeren"

Antoine Colassin maakte zondag zijn grote debuut bij Anderlecht en maakte tegen Club Brugge meteen ...

267
{insert image alt}

'Zulte Waregem stuurt flankaanvaller naar Portugal'

Zulte Waregem heeft nog een uitgaande transfer afgerond. Excelsior Rotterdam maakte officieel bekend ...

239
{insert image alt}

'Anderlecht polste twee keer bij Luciano D'Onofrio'

Bij RSC Anderlecht dreigt er wéér een mogelijke wijziging te komen, want de geruchten dat Michael ...

855
{insert image alt}

KV Oostende stuurt ervaren zomeraankoop naar de B-kern

KV Oostende verloor de belangrijke degradatietopper tegen Waasland-Beveren en dat kwam hard aan bij ...

363
{insert image alt}

Anderlecht stuurt Adzic op huurbasis naar Nederland

RSC Anderlecht heeft alweer een uitgaande transfer afgerond. Een dag na de verkoop van Sven Kums aan ...

219