De incidenten bij Antwerp: Waarom Bölöni laat begaan

Foto: De incidenten bij Antwerp: Waarom Bölöni laat begaan

Laszlo Bölöni is nog geen drie jaar trainer bij Antwerp FC, maar op de Bosuil stond hij al meermaals onder druk. Vorig seizoen was de balans nog positief met een zesde plaats in de reguliere competitie en een onverwachte vierde plek in play-off I. De huidige jaargang ging ook goed van start, maar de prestaties zijn eerder wisselvallig. Niet volgens het plan van voorzitter Paul Gheyssens, die zo snel als mogelijk de Belgische top wil bereiken. Bölöni leek daarvoor de aangewezen persoon, maar steeds meer komt zijn stoel wankel te staan.

Dit seizoen is het allemaal wat minder, met name de vele strubbelingen binnenskamers baren grote zorgen. Bölöni zou de kleedkamer niet meer onder controle hebben, hij zou de spelers - en zichzelf - te vaak hun eigen zin laten doen. Een kleedkamer met veel concurrentie en persoonlijkheden zoals Jelle Van Damme, Didier Lamkel Zé, Lior Refaelov, Dieumerci Mbokani, Steven Defour en Sinan Bolat, zorgt uiteraard voor bepaalde spanningen. Maar Bölöni is een coach die het niet heeft voor doetjes, de Roemeen houdt net van conflicten.

Het is niet meteen een stijl waar voetballers voor te vinden zijn, maar de successen van Bölöni bewijzen dat zijn aanpak wel grote kans op slagen heeft. Daarom dat Luciano D'Onofrio tijdens de voorbije mercato's steeds op zoek ging naar dergelijke karakters. Strategisch prikkelen van de spelersgroep. "Een beetje conflict mag, houdt iedereen scherp," verklaarde Sven Jacques eerder dit seizoen in Sport/Voetbalmagazine. Maar daar lijkt The Great Old nu de weerbots van te krijgen.

LAMKEL ZE vs BÖLÖNI

 De nummer tien. Dat antwoordde Didier Lamkel Zé zonder schroom, toen Laszlo Bölöni hem vroeg naar zijn beste positie. De Kameroener was in juli 2018 nog maar net gearriveerd op de Bosuil en de inkt op zijn vierjarig contract was zelfs nog niet droog. Lamkel Zé mag dan wel het liefst spelen op de tien, maar daar dacht Bölöni anders over. De coach van Antwerp zette zijn nieuwe aanwinst oorspronkelijk in op een ongewone positie als verdedigende middenvelder. Daarmee maakte Bölöni de Kameroener van in het begin duidelijk wie de baas is.

LAMKEL ZE vs VAN DAMME

 Al in het vorige seizoen kwam het eerste Antwerp akkefietje openlijk naar buiten. Bij Antwerp gaat het er altijd hard aan toe op training, zeker als je daar ene Jelle Van Damme hebt rondlopen. Tijdens een oefenpartijtje op training pakte de ervaren verdediger Lamkel Zé enkele keren hard aan. Volgens de ene op het scherp van de snee, volgens de andere nét over het randje. Na de tackle te veel sloegen de stoppen door bij de Kameroener, die reageerde door Van Damme een blauw oog te slaan. Alles gebeurde voor het oog van Bölöni, die niét ingreep.

De pers pikte het voorval gretig op, waardoor de Roemeen toch moést optreden. Lamkel Zé werd naar de B-kern verwezen. Logisch, want dergelijk gedrag is een professional onwaardig. Maar lang duurde zijn ballingschap niet, want Bölöni viste hem terug op met het oog op play-off I. In die periode sprak Bölöni veel in op het woelwater Lamkel Zé, wetende dat hij zijn ploeg nog veel kan bijbrengen, ook al komt hij met een serieuze handleiding. Bölöni hoopte vooral dat Lamkel Zé leerde uit het incident met Van Damme.

LAMKEL ZE vs BÖLÖNI bis

 

Antwerp sloot hun allereerste play off I-campagne in de clubgeschiedenis af met een knappe vierde plaats, én zonder verdere incidenten. Lamkel Zé voetbalde op hoog niveau tijdens de nacompetitie en dat moest beloond worden, vond hij. Antwerp aanhoorde zijn wens, maar volgens de Kameroener bleef een voorstel te lang uit. Tijdens de voorbereiding op het seizoen 19-20 bleef Lamkel Zé wekenlang weg van de training, hopend om op die bedenkelijke manier een nieuw contract binnen te slepen.

Het clubbestuur vond dat uiteraard niet kunnen en stuurde hem naar de B-kern, al voor de tweede keer in slechts enkele maanden tijd. Toch bleef Bölöni de kaart trekken van Lamkel Zé, ook al was de samenwerking moeilijk. Van een zomertransfer was geen sprake, over een rehabilitatie in de B-kern wél. De Roemeen kent ook als geen ander de grote en specifieke kwaliteiten van Lamkel Zé, en weet dat hij zijn ploeg nog knappe resultaten kan bewijzen. Didier kreeg uiteindelijk zijn zin en ondertekende een verbeterd contract op de Bosuil.

Daarnaast maakte Bölöni geen aanstalten om Jelle Van Damme langer bij de club te houden, want hun onderlinge relatie was nog moeilijker. De vele berichten op sociale media omtrent zijn weinige speelminuten waren een doorn in het oog van Bölöni. Lamkel Zé: in. Van Damme: out. Zoals Bölöni het wilde.

LAMKEL ZE vs BOLAT

 

Een nieuw incident, en opnieuw met Didier Lamkel Zé in de hoofdrol. Hij werd als de grote schuldige gezien voor de uitschakeling in de Europa League tegen AZ Alkmaar. Maar Lamkel Zé leek in eerste instantie nog de grote held te worden door een belangrijk doelpunt te scoren. Hij vierde zijn goal te uitbundig door aan de dranghekken te hangen van het Koning Boudewijnstadion, maar Lamkel Zé was zich van geen kwaad bewust. Met die onbezonnen actie kreeg hij wel zijn tweede gele kaart toegeschoven en kwam Antwerp zelf met negen man te staan, wat AZ uiteindelijk handig uitspeelde. Ook zijn grote show bij het verlaten van het veld zorgde voor verbazing en bleef nog lang nazinderen. Bölöni zuchtte, maar veel tijd om sancties te treffen, had hij niet.

Want enkele dagen later was er al een nieuw incident, dit keer op training. Sinan Bolat zou Lamkel Zé hebben gewezen op zijn plichten als ploegmaat, en dat hij het belang van het team moet vooropstellen aan het zijne - verwijzend naar zijn uitbundige viering tegen AZ. Dat nam Lamkel Zé de doelman niet in dank af, waarop een handgemeen plaatsvond tussen beide spelers. Bölöni greep toen wél in. Kon hij ook anders? Zowel Lamkel Zé als Bolat werden niet geselecteerd voor het duel tegen Zulte Waregem. Hier en daar gingen zelfs stemmen op om Lamkel Zé nog te verkopen in de slotfase van de transfermarkt, maar zo ver kwam het niet.

MBOKANI vs REFAELOV

 

Lior Refaelov en Dieumerci Mbokani zijn allebei grote sterkhouders bij Antwerp, maar hebben ook een groot ego. Refaelov is toch wat op zijn retour na een grote carrière bij onder andere Club Brugge, maar hij koos twee jaar geleden voor The Great Old om zich wekelijks nog belangrijk te voelen. Mbokani is ondanks zijn gezegende leeftijd van 33 lentes nog steeds de beste spits op de Belgische velden. Beide heren hebben ervaring te over, en kennen als geen ander de klappen van de zweep in het profvoetbal. Het was dan ook erg verrassend toen Rafa en Dieu op een gênante en kinderlijke manier een penalty opeisten tegen Standard.

Refaelov is een strafschopspecialist, en zag in de zestienmeter een uitgelezen kans om zichzelf een boost te bezorgen. Mbokani was dan weer happig om te prikken tegen zijn ex-club, maar ook 'gewoon' om zijn doelpuntensaldo aan te dikken - hij wil namelijk graag topschutter worden dit seizoen. Uiteindelijk won Refaelov het pleit, en zette de strafschop om. Maar dat werd hem niet van harte gegund door Mbokani. De ganse wedstrijd gunden ze elkaar geen blik meer. Bölöni trof geen maatregelen, wetende dat zowel Refaelov als Mbokani heel belangrijke figureren zijn in de spelersgroep. "We hebben twee strafschopnemers. Een volgorde is er niet. Ik laat het aan hun inspiratie over, maar dat draaide plots op iets gênants uit," vertelde hij aan Het Laatste Nieuws.

BÖLÖNI vs BENSON

Manuel Benson werd voor de match tegen AA Gent naar de tribunes verwezen. En dat zinde de winger duidelijk niet. "Don't speak much," postte hij op Instagram, samen met een reeks foto's en statistieken daterend van vorig seizoen bij Moeskroen. Bölöni maakte er geen punt van, van de Roemeen mag Benson op social media plaatsen wat hij wil. "Ik heb de Bond trouwens al gevraagd om met veertien te mogen spelen, maar de federatie heeft dat niet geaccepteerd," sloot hij het klein incidentje met een kwinkslag. De Roemeen zal ongetwijfeld niet wakker liggen van de actie van Benson, die hij dit seizoen toch al enkele keren een kans gunde. Maar of die er nu nog zullen komen, is maar de vraag.

BÖLÖNI vs MIRALLAS

 

In diezelfde wedstrijd tegen de Buffalo's maakte Kevin Mirallas zich op om in te vallen. De zestigvoudige Rode Duivel kleedde zich om, maar volgens Bölöni veel te traag. De Roemeense veldheer raakte al geïrriteerd, maar snel gaf hij nog enkele richtlijnen mee aan Mirallas. "Kijk me aan als je tegen mij spreekt," zouden de woorden van Bölöni zijn geweest volgens La Dernière Heure. "Jij bekijkt mij al drie weken niet meer," zou Mirallas daarop gerepliceerd hebben, verwijzend naar zijn bankzitterstatuut van de voorbije weken.

En die reactie was niet naar de zin van Bölöni, die besliste om Zinho Gano te laten invallen en niét Mirallas. Vervolgens verkoos Mirallas om niet meer plaats te nemen op de invallersbank, maar meteen te vertrekken naar de kleedkamer. "Ongetwijfeld is hij gefrustreerd omdat hij net als de vorige matchen niet in de basis stond," verklaarde Bölöni aan Play Sports net na de match. "Dit is toch het leven van een profvoetballer? Dat je niet altijd in de basis staat, hoort erbij. Als je daar niet mee overweg kunt, kan je beter een andere job kiezen."

Met Bölöni sol je niet, en de Roemeen heeft het wel voor lefgozers. De beslissing om Mirallas niet te laten invallen volstond, want een geldboete of verwijdering uit de wedstrijdselectie gebeurde niet. "Ik ben niet iemand die wraak neemt, die rancuneus is. Wraak, rancune is het wapen van mensen die niet intelligent zijn. Dus ja, Kevin maakt, net als alle andere spelers, kans op een selectie tegen KV Mechelen," vertelde Bölöni aan Het Laatste Nieuws.

DE RESULTATEN PRIMEREN

De incidenten bij Antwerp zijn niet meer te tellen op één hand, maar het is opvallend hoe weinig trainer Bölöni ingreep bij deze akkefietjes. Als trainer van de oude stempel verkiest de coach om zijn team zelfregulerend te laten optreden. Maar het is veelzeggend dat de grote persoonlijkheden zoals Bolat, Mbokani en Mirallas dan zélf de fout in gaan. Bölöni wil dan ook liever niet ingaan tegen de leiders van de groep, en treft pas sancties wanneer het écht niet meer kan. Voor de Roemeen - en het clubbestuur - primeren de resultaten, en die kan hij maar behalen met zijn beste spelers. En ook al zit hij nu wat steviger in het zadel, Bölöni weet hoe snel het tij kan keren. Dan maar liever ten onder met de beste spelers.

POLL: Verstandige keuzes van Bölöni?

meer over

Mannaert gooit winterse transferplannen bij Club op tafel

'Anderlecht rekent op Bayat om miljoenentransfer af te ronden'

Lokeren nu ook financieel in steeds nauwere schoentjes

Vandaag 11 December 2019

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Ambitie op de Bosuil: waarom Antwerp een échte titelkandidaat is

Uitcomplex. Het woord viel dit seizoen vooral in Gent al vaak, maar ook Antwerp voelt zich niet echt ...

1080
{insert image alt}

'Ancelotti nu al dichtbij grote rentree in Premier League'

Het hing al een tijdje in de lucht, maar dinsdagavond werd Carlo Ancelotti ook effectief ontslagen ...

0
{insert image alt}

Lokeren nu ook financieel in steeds nauwere schoentjes

Sportief gaat het Sporting Lokeren zeker niet voor de wind, maar financieel blijkbaar ook niet. ...

28
{insert image alt}

'Anderlecht rekent op Bayat om miljoenentransfer af te ronden'

RSC Anderlecht heeft zijn eerste winteraanwinst inmiddels beet in de vorm van de Panamese back Amir ...

60
{insert image alt}

Mannaert gooit winterse transferplannen bij Club op tafel

Club Brugge is bezig aan een indrukwekkend seizoen, maar de laatste weken zijn de prestaties ...

159

Gisteren 10 December 2019

{insert image alt}

Zege tegen Genk baat niet: Napoli zet Ancelotti op straat

Napoli heeft zich dinsdagavond verzekerd van een ticket voor de tweede ronde van de Champions League ...

251
{insert image alt}

Marca: "PSG werkt komende zomer mee aan transfer Neymar"

Neymar was afgelopen zomer het onderwerp van een beklijvende transfersoap, maar die liep ...

92
{insert image alt}

Fans Genk beleven extra nachtmerrie in Napels

De trip naar Napels is er voor Genk eentje geworden om snel te vergeten. Na een 4-0-nederlaag ...

246
{insert image alt}

Ook Fati speelt zich in de geschiedenisboeken van de Champions League

Het was dinsdagavond aan de jeugd in de Champions League, want maar liefst twee records sneuvelden. ...

69
{insert image alt}

Missers Lukaku en afgekeurde goals kostten Inter kwalificatie, ook Ajax eruit

Voor Romelu Lukaku en Internazionale is de groepsfase het eindstation geworden in de Champions ...

355
{insert image alt}

Berge eerlijk: "Het gaat te snel voor ons op dit niveau"

KRC Genk heeft ook in zijn laatste wedstrijd geen eerste zege in de Champions League kunnen pakken. ...

69
{insert image alt}

Anderlecht ziet bekende naam vertrekken

Anderlecht zette de voorbije jaren in op ex-spelers om het DNA van de club door te geven aan de ...

258
{insert image alt}

Wolf haalt stevig uit naar zijn spelers: "Niet klaar voor dit niveau"

KRC Genk heeft zijn Champions League-campagne in mineur afgesloten. Tegen Napoli kon het alweer geen ...

211
{insert image alt}

Lukaku scoort levensbelangrijke goal tegen Barça (🎥)

Inter moet vanavond nog vol aan de bak om zich te plaatsen voor de tweede ronde van de Champions ...

136
{insert image alt}

Vandevoordt in bescherming genomen: "Liever nu dan in een belangrijke match"

Maarten Vandevoordt werd vanavond de jongste doelman in de geschiedenis van de Champions League, ...

159
{insert image alt}

Ancelotti moet ondanks ruime zege tegen Genk toch voor job vrezen

Napoli heeft zich dinsdagavond verzekerd van een ticket voor de tweede ronde van de Champions League ...

46
{insert image alt}

Pro League krijgt zijn: VAR voortaan ook in de beker

De Croky Cup komt stilaan in zijn beslissende fase. Binnen een week worden al de kwartfinales ...

96
{insert image alt}

KRC Genk heeft pijnlijk Belgisch Champions League-record beet

KRC Genk verloor vanavond met 4-0 van Napoli. Daarmee komt een einde aan een pijnlijke campagne in ...

337
{insert image alt}

KRC Genk slikt zwaar verlies bij Napoli, Liverpool klaart de klus in Salzburg

KRC Genk heeft de Champions League met het schaamrood op de wangen verlaten. De Belgische ...

206
{insert image alt}

Clement: "Dat is uiteraard een gemis voor iedereen binnen Club"

Club Brugge wil woensdag winnen van Real Madrid en die kans is zeker bestaande, aangezien de ...

311