De pijnlijke misser van Kompany: Aleix Garcia

De pijnlijke misser van Kompany: Aleix Garcia

De twijfels blijven nog aanwezig, maar stilaan zet RSC Anderlecht stappen voorwaarts. Onder het sportieve beleid van Franky Vercauteren verloor de Belgische recordkampioen nog niet, maar acteert het wel nog wisselvallig. Tegen AA Gent, Sint-Truiden, Cercle Brugge en Zulte Waregem werd bijvoorbeeld elf keer de weg gevonden naar doel, maar tegen degradatiekandidaat Eupen scoorde Paars-Wit geen enkel doelpunt. Om volledig volgens de filosofie van Vincent Kompany te spelen, ontbreekt het de ploeg aan de benodigde hoogstaande kwaliteit. Maar tijdens de voorbije zomer was er nochtans een transferoptie om dichterbij dat hoge niveau aan te reiken, namelijk die van Aleix Garcia, de huidige smaakmaker en metronoom van Moeskroen.


BARCA-ADEPT BIJ VILLARREAL

De carrière van Aleix Garcia Serrano startte sprookjesachtig. Hij groeide op in Ulldecona, een kleine gemeente in de regio Catalonië met slechts iets meer dan 6.000 inwoners. Garcia genoot echter niet zijn jeugdopleiding in de Catalaanse hoofdstad bij FC Barcelona, ondanks dat hij een gelijkaardige speelstijl hanteert van het voetbal aldaar. De kiem van zijn ontwikkeling lag een honderd kilometer verwijderd van zijn geboorteplaats, in de provincie Castellon. Bij de subtopper Villarreal CF kon hij zijn grote talent ontplooien alhoewel zijn kwaliteiten dichter aanleunden bij de van La Masia, de gerenommeerde jeugdopleiding van FC Barcelona.

Bij El Submarino Amarillo doorliep Garcia alle jeugdreeksen, en hij schopte het al snel tot de C- en B-ploeg van Villarreal. In het toenmalige Estadio El Madrigal - sinds 2017 omgedoopt tot Estadio de la Caramica - werd het talent opgeleid tot een spelmaker voor de verdediging, een voetballende nummer zes, zeg maar. Het duurde ook niet lang vooraleer de kleine Garcia - hij meet 1 meter 71 - zijn kans kreeg in de eerste ploeg van de legendarische cultclub.

Op 23 mei 2015 was het dan zo ver. Op verplaatsing bij Athletic Bilbao mocht Garcia op zeventienjarige leeftijd zijn debuut maken in La Liga. Het werd een moment om nooit te vergeten voor de tiener, die zijn opwachting maakte voor 43.276 toeschouwers in het imposante San Mamés. Villarrealtrainer Marcelino besloot om Antonio Rukavina twaalf minuten voor tijd te wisselen voor het jeugdproduct Garcia. Het was de laatste wedstrijd van het seizoen, waardoor de coach een duidelijk signaal gaf aan Garcia. De club rekende op het ruwe talent, maar drie maanden later was-ie al verdwenen. En dat nog dankzij een voormalige legende van Villarreal CF ...

 

DE NIEUWE DE BRUYNE

Mauricio Pellegrini is een man van vele oorlogen. De Chileense topcoach startte zijn Europese trainerscarrière bij Villarreal, waar hij een grote impact maakte. Bij geen andere werkgever bleef Pellegrini ook langer in dienst. Die goede band tussen coach en club bleef door de jaren heen goed onderhouden. Ook toen hij naar Real Madrid en Malaga trok. Ook toen hij in 2015 aan het roer kwam te staan bij Manchester City. Via zijn connecties bij Villarreal kwam Aleix Garcia op de radar van Pellegrini en City.

In de zomer van 2015 haalde Manchester City zwaar uit. Met een waanzinnige transfersom van 75 miljoen euro werd Kevin De Bruyne aangetrokken van VfL Wolfsburg. Als optie op de verre toekomst, en dus als voorspelde afwisseling van de wacht voor De Bruyne, kwam toen ook Aleix Garcia over voor vier miljoen euro. Als pas achttienjarige mocht de fijnbesnaarde middenvelder eerst rijpen bij de U23 van Manchester City, waar hij het meerendeel van de wedstrijden startte als een zuivere nummer tien.

 

WISSEL VAN WACHT

In zijn eerste seizoen over Het Kanaal mocht Garcia één keer proeven van het grote werk, dat was in de FA Cup-wedstrijd tegen Chelsea die met 5-1 verloren ging. Op zijn eerste wedstrijd in de Premier League was het wachten tot één seizoen later. Toen zat Garcia samen met Vincent Kompany op de invallersbank in het Etihad Stadium. Na een doelpunt en een assist mocht Kevin De Bruyne een kwartier voor tijd gaan rusten. Hij werd symbolisch vervangen door Garcia, die zo als negentienjarige mocht debuteren in de Premier League. 

 

In het seizoen 16/17 zou de Spanjaard in vier competitiematchen in actie komen. Te weinig vond de club én Garcia, en om een stagnatie van zijn ontwikkeling te vermijden, werd een huurtransfer naar zijn thuisland voorgesteld. Bij Girona, een satellietclub van The Citizens, werd hij gestald voor twee seizoenen. In La Liga speelde hij vooral als lage nummer zes en ook meestal in de basis. Maar in het begin van dit seizoen was een verandering van omgeving nodig.

MOESKROEN - ANDERLECHT

Om een meer complete voetballer te worden moest Garcia een nieuwe voetbalcultuur ontdekken en daarvoor was de Jupiler Pro League de aangewezen competitie. Talentvolle spelers kunnen zich hier danig ontwikkelen op fysiek een tactisch vlak, en daarnaast is onze vaderlandse competitie het uitstalraam bij uitstek voor tal van andere Europese clubs. De keuze van Garcia én van Manchester City viel uiteindelijk op Moeskroen, nochtans niet de meest aantrekkelijke club van België. De Spanjaard vond wonderwel en opvallend snel zijn draai in Henegouwen.

Garcia zit momenteel aan vier doelpunten en één assist in negen wedstrijden, maar hij maakt nog meer indruk door zijn algehele speelstijl. Een verademing om naar te kijken, is hij. Garcia infiltreert op een manier zoals die niet vaak gebeurt in België - getuige zijn vier doelpunten al ondertussen. Zijn hoge voetbalintelligentie, vista en opportunisme maken van hem een uniek profiel, wiens speelstijl eigenlijk op het lijf geschreven is van RSC Anderlecht. Afwerken of passen, Garcia flikt het meestal in één tijd. Tiki-taka. Maar bij Anderlecht wilde speler-manager of speler-inspirator - wie weet het nog? - Vincent Kompany hem niet ...

"Ik had de voorbije zomer contact met Vincent Kompany, maar ik had niet het gevraagde profiel waar hij naar op zoek was," reageerde Garcia op de vermeende interesse van Anderlecht in La Dernière Heure. Erg vreemd, want Garcia heeft de kwaliteiten die Anderlecht nochtans goed kan gebruiken. Zowel als nummer zes of zelfs als nummer tien -  de positie die hij momenteel invult bij Les Hurlus. Naast zijn grote talent kon zijn polyvalentie dus ook een meerwaarde zijn bij de Belgische recordkampioen.

DE CITY-MISSERS VAN ANDERLECHT

Het mislopen van Aleix Garcia kan dus zeker worden gezien als een heel grote gemiste kans. Dankzij zijn verworven netwerk bij Manchester City kon Kompany wel Philippe Sandler en - onrechtstreeks - Samir Nasri aantrekken, maar nochtans was het veel gemakkelijker geweest om Garcia te halen - die moést namelijk verhuurd worden. Maar dat wil niet zeggen dat de 22-jarige geen toekomst meer heeft in het Etihad Stadium. Op geregelde basis duiken scouts op van Manchester City die zijn progressie komen opvolgen. Het lijkt geen twijfel dat de afgezanten van City telkens met een positief rapport huiswaarts keren.

 

Ook Ante Palaversa had trouwens niet misstaan op het middenveld van Anderlecht. Voor de Kroaat werd de voorbije zomer ook een huurclub gezocht. Die werd uiteindelijk gevonden bij KV Oostende, waar hij nu al een knappe indruk naliet. Voor zijn blessure haalde de kustploeg 9 op 15, en sindsdien Palaversa in de lappenmand ligt, won KVO geen enkele wedstrijd meer ... Het zijn toch twee onbegrijpelijke transfermissers van Kompany en Anderlecht. Volgende winter of zomer beter?

POLL: Is dit een pijnlijke missen van Kompany?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

107
107
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

48
48
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

93
93
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

276
276
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'

RSC Anderlecht staat halfweg de Champions' Play-Offs in pole-positie om met de landstitel aan de ...

279
279
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder

Union SG is dramatisch aan de Champions' Play-Offs begonnen en moet donderdagavond op het veld van ...

53
53
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"

Nog één wedstrijd en de heenronde van de Champions' Play-Offs zit erop. Sowieso zal ...

548
548
Declan Rice slikt walgelijke gezangen, X reageert vernietigend
Declan Rice slikt walgelijke gezangen, X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

67
67
'Wending op Anfield: Liverpool kent prijskaartje nieuwe coach'
'Wending op Anfield: Liverpool kent prijskaartje nieuwe coach'

Liverpool FC gaat momenteel door enkele moeizame weken. Desondanks wordt er achter de schermen op ...

52
52
Tessa Wullaert kondigt spetterend nieuws aan met Coucke
Tessa Wullaert kondigt spetterend nieuws aan met Coucke

Tessa Wullaert is ongetwijfeld de vaandeldraagster van het vrouwenvoetbal in België. De ...

205
205
'KBVB houdt adem in: Europese topclub zet zinnen op Tedesco'
'KBVB houdt adem in: Europese topclub zet zinnen op Tedesco'

Domenico Tedesco is momenteel druk in de weer met het vormen van zijn EK-selectie bij de Rode ...

79
79
<strong>Attractie voor Anderlecht: jonge ster die Europa verbaast</strong>
Attractie voor Anderlecht: jonge ster die Europa verbaast

Anderlecht richt zijn pijlen op David Oduro, een veelbelovende 17-jarige Ghanese wingback die indruk ...

193
193
Club Brugge krijgt gunstig advies over Jan Breydel 2.0
Club Brugge krijgt gunstig advies over Jan Breydel 2.0

Na de 4-0 zege daverde Jan Breydel op zijn grondvesten. Plots is het stadion van Club Brugge weer ...

522
522
'Louwagie zet alle zeilen bij: recorddeal voor AA Gent'
'Louwagie zet alle zeilen bij: recorddeal voor AA Gent'

De overname door Sam Baro luidt een nieuw tijdperk in bij AA Gent, dat dankzij de kersverse eigenaar ...

213
213
'Hayen krijgt kans: Club zet zoektocht naar T1 on hold'
'Hayen krijgt kans: Club zet zoektocht naar T1 on hold'

Van een schokeffect gesproken. Sinds het ontslag van Ronny Deila onderging Club Brugge een heuse ...

1028
1028