De Boeck buiten: Leugens, excuses en hypocrisie in Lokeren

Foto: De Boeck buiten: Leugens, excuses en hypocrisie in Lokeren

In 1B ging afgelopen weekend de tweede periode van start en de eerste speeldag eiste meteen een groot slachtoffer. Zo werd Glen De Boeck ontslagen bij Sporting Lokeren. Nochtans genoot de trainer enorm veel vertrouwen van voorzitter en goede vriend Louis De Vries, die vorig weekend nog openlijk zijn coach steunde. De hartverwarmende woorden van de Lokeren-preses waren nog niet koud of De Boeck kreeg zijn C4 in handen. Een verhaal van veel excuses, alarmbellen en hypocrisie aan beide zijden ...

DE BOECK VRAAGT ...

Sporting Lokeren degradeerde vorig seizoen uit de Jupiler Pro League. In het tussenseizoen werd het vertrouwen volledig behouden in De Boeck. Hij onderhield namelijk een uitstekende relatie met de nieuwe voorzitter De Vries, de trainer was zelfs één van de hoofdredenen dat hij de club overnam. De ambitie was om meteen een gooi te doen naar de promotie. Daarvoor werd tijdens de zomer een karrenvracht aan - eerder onbekende en veelal transfervrije - spelers gehaald. De hele rist aan nieuwkomers moesten de vertrokken sterkhouders zoals Olivier Deschacht, Ortwin De Wolf en Ari Skulason vervangen. Jelle Van Damme en Seth De Witte leken een stap in de goede richting, maar al snel bleek dat grote transferoffensief eerder kwalitatief gestoeld dan kwantitatief. Bovendien viel steunpilaar Kilian Overmeire ook nog eens langdurig geblesseerd uit.

De Boeck trok al na vier speeldagen een eerste keer aan de alarmbel. Lokeren stond allerlaatste in de rangschikking en dat was uiteraard geen scenario waar men rekening mee hield in Oost-Vlaanderen. Tijdens de wedstrijden werden nochtans genoeg kansen gecreëerd, maar de doelpunten bleven steeds uit. De Boeck kaartte het gebrek aan efficiëntie zélf aan bij het clubbestuur. "Ik hoop dat er nog iets zal bijkomen voorin. Ik ga hierover morgen met een paar mensen samen zitten", klonk het op de persconferentie na de nederlaag tegen OH Leuven. Een week later werd opnieuw verloren, dit keer bij promovendus Virton. Na de zware 4-0 pandoering klaagde De Boeck niet over het aanvallende knelpunt, maar wel over de algemene transferpolitiek bij de club. "Tegen Virton sprak de ene centrumverdediger bijvoorbeeld geen Frans en de andere geen Engels", verklaarde hij aan Proximus 11. "We hebben de voorbije weken 16 nieuwe spelers gekregen en een heel deel daarvan heeft vorig seizoen weinig wedstrijden gespeeld. Eigenlijk zitten we nu nog volop in de voorbereiding terwijl het seizoen al bezig is." Een tweede sneer in evenveel weken richting het bestuur.

... EN DE BOECK KRIJGT

De vele zorgen van De Boeck werden genoteerd en Lokeren pakte daarna uit met twee aanvallend ingestelde spelers. Vlad Mitrea werd opgepikt bij Internazionale. De Roemeen liet een goede indruk na op proef en De Boeck gaf zélf positief advies voor het aantrekken van de aanvallende middenvelder. "Hij heeft een heel goede drive, twee goeie voeten, scorend vermogen en is ambitieus." Scorend vermogen: dat klonk wel als muziek in de oren voor De Boeck. De 18-jarige werd weliswaar in eerste instantie gehaald als een wissel op de toekomst, maar toch liet De Boeck hem geen seconde spelen. Ondanks dat bejubelde scorend vermogen ...Ook de ervaren Habib Habibou werd in tussentijd aangetrokken. Die liet ondanks zijn ervaring voorlopig geen goede indruk na, net zoals zomeraanwinst Francisco Navarro (Valencia CF). Dat maakte De Boeck klaar en duidelijk na het nieuwe verlies tegen KVC Westerlo, medio oktober. "We hebben twee jongens geprobeerd op de nummer negen, maar ze waren eigenlijk allebei ondermaats." De problemen voorin bleven onopgelost en Lokeren eindigde de eerste ronde in 1B op slechts twee punten van de allerlaatste plaats. Gelukkig volgde een herkansing in de vorm van de tweede periode. Daarin moésten meteen resultaten gehaald worden. Te beginnen in de thuismatch tegen Lommel, waar ex-Lokerentrainer Peter Maes de scepter zwaait.

DE EXCUSES RAKEN UITGEPUT

De Boeck en zijn ploeg stonden tegen de Limburgers dus onder een grote druk. Dat maakten de thuisfans extra duidelijk met enkele niet te misverstane boodschappen die van de tribunes rolden op Daknam. "Aandacht, start 2de periode. Excuses tellen nu niet meer!", "Het bouwverlof is voorbij" en "Don't keep kalm, time to wake up" waren maar enkele leuzen op de vele spandoeken. Het is echter de vraag of de meeste boodschappen wel degelijk aankwamen bij de spelersgroep, gezien het meerendeel de Nederlandse taal niet machtig is.

Om hun statement extra in de verf te zetten werd zelfs pyrotechnisch materiaal gebruikt. Door een enorme rookpluim die daarop ontstond, werd de wedstrijd in de beginfase zelfs even stilgelegd. Maar veel mocht dat niet baten: halfweg de tweede helft opende Lommel de score, een klap waar de Waaslanders niet meer van herstelden. "Boe(c)ken toe," stond er te lezen op het volgende spandoek dat werd ontrold, luidkeels werd om het ontslag van de coach gescandeerd.

Andermaal had de geviseerde trainer echter een uitleg voor het nieuwe verlies. Dit keer geen gebrek aan efficiëntie of te weinig cohesie tussen zijn spelers. De wedstrijdleiding was nu de gebeten hond. "Ik stel me echt vragen bij de arbitrage in 1B. Ik wil me er niet achter verschuilen, maar penalty is penalty."

"IK GA NU GEEN TRAINER ONTSLAAN"

Na de verloren wedstrijd was De Vries razend. Niet De Boeck, maar wel de fans kregen de volle laag. De voorzitter van Lokeren was in de eerste plaats ontgoocheld in het gebrek aan steun van de fans. "Een supporter moet steunen. En ik weet dat het niet verstandig is om tegen de fans in te gaan, maar hier kan ik niét aan toegeven," verklaarde hij na afloop aan Het Laatste Nieuws. De Boeck werd zelfs openlijk beschermd door De Vries, van een ontslag was totaal géén sprake. "De trainer staat al weken onder druk. En ik ook. Maar we gaan hier toch eens rustig over nadenken. Niet over een beslissing, want ik ga nu geen trainer ontslaan."De Boeck aanhoorde de openlijke steun van zijn voorzitter uiteraard met plezier. En zelfs ook Peter Maes nam het op voor zijn collega. "Hem treft geen schuld. Hij kan ze er zelf toch niet intrappen, hé? De verhouding van het aantal kansen vanavond was 10-3, hoorde ik. En als je dan de coach bent van de ploeg die zoveel kansen krijgt, maar niet wint, dan sta je machteloos," klonk het bij Proximus 11. Op naar de volgende wedstrijd, moet De Boeck gedacht hebben. Geruggesteund door het openlijke vertrouwen van voorzitter De Vries kon De Boeck vooruitblikken naar het treffen tegen Beerschot volgende week. Tenminste, daar leek het op ...

STRATEGISCHE SPEECH

Daags na de nederlaag tegen Lommel was De Boeck een opgemerkte gast tijdens de voorstelling van 'Mijn Levens', de biografie van ex-makelaar en De Vries. Maar de sfeer was bedrukt. Al snel wist De Boeck hoe laat het was, toch besloot hij een speech te geven. "Je gaat in op een uitnodiging voor het boek van je voorzitter, je komt binnen en je voelt: 'auwch, deze energie is niet oké.' Toch heb je het lef om te speechen. En twee uur later lig je buiten. Als de waanzin het verstand kan verslaan, is dat vandaag voor mij gebeurd", reageerde De Boeck later op zijn Facebook-pagina.Die uitlatingen schoten bij De Vries in het verkeerde keelgat. Bij Het Laatste Nieuws reageerde hij vernietigend en stelde hij zelf dat de bewuste speech een strategische zet was van De Boeck. "Plots nam hij de micro en speechte hij, tot mijn verbazing en ontroering. Hij had het over onze band en vriendschap. Goed voorbereid blijkbaar, want hij liet dat filmen door een vriend en bezorgde HLN dat filmpje," klonk het. "Totaal ongepast vind ik dat. Ik heb nu de indruk dat hij die speech gegeven heeft om in de pers te komen. Waarom zou hij dat anders publiek maken? Ik vind het heel leugenachtig en oneerlijk dat hij daar zijn ontslag aan koppelt."

Om ter 'hypocrietst' dus. En daarmee leek een zoveelste goede vriendschap te sneuvelen aan de grauwe kanten van de voetbalwereld. Al werd de doodsteek allicht enkele uren al gegeven. Ondanks zijn woorden van een dag eerder en goede relatie met De Boeck, had De Vries toch moeten plooien voor de wensen van de supporters en de rest van zijn bestuur. Of De Boeck meer tijd had verdiend of dat hij net te lang in het zadel werd gehouden, zullen we pas zien aan het eind van het seizoen. Maar één ding staat vast: met Roger Lambrecht nog aan het roer, had De Boeck al veel eerder gevlogen ...

POLL: Is het ontslag van De Boeck hypocriet van De Vries?

JPL-clubs krijgen bijzonder goed nieuws van Veiligheidsraad

Lukaku wijst krant stevig terecht na cartoon: "What the fuck?"

Club flink gewaarschuwd: 'Steeds meer dé grote rivaal'

Vandaag 03 Juni 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Anciens aan zet: waar belanden Chadli & Mbokani?

De Jupiler Pro League staat in het algemeen gekend als een opleidingscompetitie, waar jonge talenten ...

636
{insert image alt}

De stijl van het Anderlecht-huis: Sandler of Tuta?

Wat als? RSC Anderlecht won zijn laatste drie competitiewedstrijden én scoorde daarin maar liefst ...

987
{insert image alt}

Van Eetvelt had duidelijke boodschap voor Verschueren na exit

Dinsdag werd de overdracht van het voorzitterschap van Marc Coucke aan Wouter Vandenhaute officieel ...

4
{insert image alt}

Club flink gewaarschuwd: 'Steeds meer dé grote rivaal'

Club Brugge was dit seizoen (alweer) heer en meester in de Belgische hoogste klasse. Blauw-Zwart ...

251
{insert image alt}

JPL-clubs krijgen bijzonder goed nieuws van Veiligheidsraad

Vandaag vond er opnieuw een Nationale Veiligheidsraad plaats, waarin de genomen beslissingen in de ...

223
{insert image alt}

"Als de kans komt om terug te keren naar OHL, zal Mertens daarover nadenken"

Officieel is er nog steeds geen uitsluitsel over de toekomst van Dries Mertens, maar het heeft er ...

49
{insert image alt}

Lukaku wijst krant stevig terecht na cartoon: "What the fuck?"

De voorbije dagen was de wereld in de ban van protesten tegen racisme, nadat in de VS met George ...

375
{insert image alt}

CEO Pro League waarschuwt kleine clubs: "Beter twee keer nadenken"

De voorbije maanden werd al duidelijk dat de financiële toestand bij veel Belgische clubs ...

95
{insert image alt}

UEFA straft Turkse koploper: geen Europees voetbal

Het is de UEFA menens wat betreft de regels van de Financial Fair Play, zo bleek enkele maanden ...

96
{insert image alt}

'Vergeten Moeskroen-middenvelder trekt verrassend naar Nantes'

Bij Moeskroen zal er volgend seizoen ongetwijfeld weer heel wat veranderen. Het lijkt er immers op ...

33
{insert image alt}

'Flop Waasland-Beveren kan fraaie transfer naar Serie A maken'

Waasland-Beveren heeft een uitgaande transfer afgerond. De Waaslanders maakten via hun website de ...

133
{insert image alt}

Van Eetvelt: "Kompany voorzitter? Daar moeten we goed om lachen"

De zoveelste omwenteling bij Anderlecht is een feit, nadat de raad van bestuur van de club dinsdag ...

180
{insert image alt}

Losada heeft doel één bereikt: "Nu Beerschot terugbrengen waar het hoort"

Het zat er al een hele tijd aan te komen, maar pas woensdag maakte Beerschot ook officieel bekend ...

69
{insert image alt}

Dessers doet oproep aan Genk en Heracles: "Hopelijk snel nieuws"

KRC Genk is in zijn zoektocht naar een nieuwe spits uitgekomen bij Cyriel Dessers, maar het blijkt ...

401
{insert image alt}

'Anderlecht stelt meteen vier prioriteiten voor transferzomer'

Anderlecht heeft weer wat meer ademruimte nadat de raad van bestuur dinsdag het 'Plan 2020-2025' ...

980
{insert image alt}

KV Mechelen neemt in één klap afscheid van zeven spelers

Op 7 augustus gaat het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League van start en dus maken clubs al volop ...

312
{insert image alt}

Witsel laat zich wel heel opmerkelijke nieuwe coupe aanmeten (📸)

Zaterdag staat er in de Bundesliga een zeer Belgisch getint duel op het programma tussen Borussia ...

151

Gisteren 02 Juni 2020

{insert image alt}

'Aan Club gelinkte middenvelder kan opmerkelijke transfer maken'

Club Brugge heeft al een sterke as staan voor volgend seizoen, maar bij Blauw-Zwart speuren ze nog ...

538
{insert image alt}

'Investeringen Kompany en Vandenhaute in Anderlecht bekend'

Dinsdag werd door de raad van bestuur van Anderlecht het nieuwe 'Plan 2020-2025' helemaal bezegeld. ...

818
{insert image alt}

'Club Brugge en Antwerp drukken door voor Chadli'

Bij RSC Anderlecht staat dinsdag een belangrijke Raad van Bestuur op het programma, zo wordt er ...

1162
{insert image alt}

'Zidane wil topper persoonlijk overtuigen om voor Real te kiezen'

Het coronavirus zal er wellicht voor zorgen dat we een mercato tegemoet gaan die rustiger is dan ...

309
{insert image alt}

'Club en Anderlecht krijgen stevige concurrentie voor transferdoelwit'

Anderlecht maakt werk van extra middelen om zo snel mogelijk weer een competitief elftal op de been ...

309
{insert image alt}

Michel Verschueren reageert na vertrek zoon Michael

Bij Anderlecht vond vorige week alweer een paleisrevolutie plaats. Daarbij werd aangekondigd dat ...

1359
{insert image alt}

Twee Belgen in elftal met buitenlandse PL-legendes, géén De Bruyne

De Premier League werd opgericht in 1992 en in de voorbije 28 jaar passeerden heel wat absolute ...

654
{insert image alt}

Deinze neemt twee 'sleutelspelers' mee naar 1B

Volgend seizoen zal 1B een stevige facelift krijgen, want de helft van de reeks zal uit nieuwe ...

207
{insert image alt}

Vlap: "Iedereen binnen Anderlecht is hongerig naar 35ste titel"

De spelers van Anderlecht mochten enkele dagen geleden eindelijk op vakantie, al moeten ze zich ...

274
{insert image alt}

'KV Mechelen houdt spits uit de handen van Twente'

KV Mechelen kan terugkijken op een meer dan geslaagd seizoen als nieuwkomer in de Jupiler Pro ...

411
{insert image alt}

"De komst van Kompany was een zeer goede zaak voor Anderlecht"

Jonathan Legear brak als speler door bij RSC Anderlecht en hij is vol lof over Vincent Kompany. De ...

255
{insert image alt}

Start KV Oostende samenwerking met Duitse topclub?

KV Oostende gaat een zeer drukke zomermercato tegemoet en de club hoopt via het netwerk van PMG de ...

592
{insert image alt}

Bailly duidelijk over transfer naar Malta of Roemenië

De carrière van Logan Bailly gaat niet bijster goed. De voormalige Rode Duivel staat onder contract ...

163
{insert image alt}

'Verschueren betaalt gelag voor mislukte mercato van Coucke en Devroe'

Michael Verschueren heeft een tweede degradatie in 2020 gekregen. De voormalige sportdirecteur, die ...

673
{insert image alt}

Beerschot zeer duidelijk over nieuw contract voor Losada

Beerschot V.A. brak al heel wat contracten open, zo ligt de technische staf al zo goed als vast voor ...

556