De Boeck buiten: Leugens, excuses en hypocrisie in Lokeren

De Boeck buiten: Leugens, excuses en hypocrisie in Lokeren

In 1B ging afgelopen weekend de tweede periode van start en de eerste speeldag eiste meteen een groot slachtoffer. Zo werd Glen De Boeck ontslagen bij Sporting Lokeren. Nochtans genoot de trainer enorm veel vertrouwen van voorzitter en goede vriend Louis De Vries, die vorig weekend nog openlijk zijn coach steunde. De hartverwarmende woorden van de Lokeren-preses waren nog niet koud of De Boeck kreeg zijn C4 in handen. Een verhaal van veel excuses, alarmbellen en hypocrisie aan beide zijden ...

DE BOECK VRAAGT ...

Sporting Lokeren degradeerde vorig seizoen uit de Jupiler Pro League. In het tussenseizoen werd het vertrouwen volledig behouden in De Boeck. Hij onderhield namelijk een uitstekende relatie met de nieuwe voorzitter De Vries, de trainer was zelfs één van de hoofdredenen dat hij de club overnam. De ambitie was om meteen een gooi te doen naar de promotie. Daarvoor werd tijdens de zomer een karrenvracht aan - eerder onbekende en veelal transfervrije - spelers gehaald. De hele rist aan nieuwkomers moesten de vertrokken sterkhouders zoals Olivier Deschacht, Ortwin De Wolf en Ari Skulason vervangen. Jelle Van Damme en Seth De Witte leken een stap in de goede richting, maar al snel bleek dat grote transferoffensief eerder kwalitatief gestoeld dan kwantitatief. Bovendien viel steunpilaar Kilian Overmeire ook nog eens langdurig geblesseerd uit.

De Boeck trok al na vier speeldagen een eerste keer aan de alarmbel. Lokeren stond allerlaatste in de rangschikking en dat was uiteraard geen scenario waar men rekening mee hield in Oost-Vlaanderen. Tijdens de wedstrijden werden nochtans genoeg kansen gecreëerd, maar de doelpunten bleven steeds uit. De Boeck kaartte het gebrek aan efficiëntie zélf aan bij het clubbestuur. "Ik hoop dat er nog iets zal bijkomen voorin. Ik ga hierover morgen met een paar mensen samen zitten", klonk het op de persconferentie na de nederlaag tegen OH Leuven. 



Een week later werd opnieuw verloren, dit keer bij promovendus Virton. Na de zware 4-0 pandoering klaagde De Boeck niet over het aanvallende knelpunt, maar wel over de algemene transferpolitiek bij de club. "Tegen Virton sprak de ene centrumverdediger bijvoorbeeld geen Frans en de andere geen Engels", verklaarde hij aan Proximus 11. "We hebben de voorbije weken 16 nieuwe spelers gekregen en een heel deel daarvan heeft vorig seizoen weinig wedstrijden gespeeld. Eigenlijk zitten we nu nog volop in de voorbereiding terwijl het seizoen al bezig is." Een tweede sneer in evenveel weken richting het bestuur.

... EN DE BOECK KRIJGT

De vele zorgen van De Boeck werden genoteerd en Lokeren pakte daarna uit met twee aanvallend ingestelde spelers. Vlad Mitrea werd opgepikt bij Internazionale. De Roemeen liet een goede indruk na op proef en De Boeck gaf zélf positief advies voor het aantrekken van de aanvallende middenvelder. "Hij heeft een heel goede drive, twee goeie voeten, scorend vermogen en is ambitieus." Scorend vermogen: dat klonk wel als muziek in de oren voor De Boeck. De 18-jarige werd weliswaar in eerste instantie gehaald als een wissel op de toekomst, maar toch liet De Boeck hem geen seconde spelen. Ondanks dat bejubelde scorend vermogen ...



Ook de ervaren Habib Habibou werd in tussentijd aangetrokken. Die liet ondanks zijn ervaring voorlopig geen goede indruk na, net zoals zomeraanwinst Francisco Navarro (Valencia CF). Dat maakte De Boeck klaar en duidelijk na het nieuwe verlies tegen KVC Westerlo, medio oktober. "We hebben twee jongens geprobeerd op de nummer negen, maar ze waren eigenlijk allebei ondermaats." De problemen voorin bleven onopgelost en Lokeren eindigde de eerste ronde in 1B op slechts twee punten van de allerlaatste plaats. Gelukkig volgde een herkansing in de vorm van de tweede periode. Daarin moésten meteen resultaten gehaald worden. Te beginnen in de thuismatch tegen Lommel, waar ex-Lokerentrainer Peter Maes de scepter zwaait.

DE EXCUSES RAKEN UITGEPUT

De Boeck en zijn ploeg stonden tegen de Limburgers dus onder een grote druk. Dat maakten de thuisfans extra duidelijk met enkele niet te misverstane boodschappen die van de tribunes rolden op Daknam. "Aandacht, start 2de periode. Excuses tellen nu niet meer!", "Het bouwverlof is voorbij" en "Don't keep kalm, time to wake up" waren maar enkele leuzen op de vele spandoeken. Het is echter de vraag of de meeste boodschappen wel degelijk aankwamen bij de spelersgroep, gezien het meerendeel de Nederlandse taal niet machtig is.

Om hun statement extra in de verf te zetten werd zelfs pyrotechnisch materiaal gebruikt. Door een enorme rookpluim die daarop ontstond, werd de wedstrijd in de beginfase zelfs even stilgelegd. Maar veel mocht dat niet baten: halfweg de tweede helft opende Lommel de score, een klap waar de Waaslanders niet meer van herstelden. "Boe(c)ken toe," stond er te lezen op het volgende spandoek dat werd ontrold, luidkeels werd om het ontslag van de coach gescandeerd.

Andermaal had de geviseerde trainer echter een uitleg voor het nieuwe verlies. Dit keer geen gebrek aan efficiëntie of te weinig cohesie tussen zijn spelers. De wedstrijdleiding was nu de gebeten hond. "Ik stel me echt vragen bij de arbitrage in 1B. Ik wil me er niet achter verschuilen, maar penalty is penalty."

"IK GA NU GEEN TRAINER ONTSLAAN"

Na de verloren wedstrijd was De Vries razend. Niet De Boeck, maar wel de fans kregen de volle laag. De voorzitter van Lokeren was in de eerste plaats ontgoocheld in het gebrek aan steun van de fans. "Een supporter moet steunen. En ik weet dat het niet verstandig is om tegen de fans in te gaan, maar hier kan ik niét aan toegeven," verklaarde hij na afloop aan Het Laatste Nieuws. De Boeck werd zelfs openlijk beschermd door De Vries, van een ontslag was totaal géén sprake. "De trainer staat al weken onder druk. En ik ook. Maar we gaan hier toch eens rustig over nadenken. Niet over een beslissing, want ik ga nu geen trainer ontslaan."



De Boeck aanhoorde de openlijke steun van zijn voorzitter uiteraard met plezier. En zelfs ook Peter Maes nam het op voor zijn collega. "Hem treft geen schuld. Hij kan ze er zelf toch niet intrappen, hé? De verhouding van het aantal kansen vanavond was 10-3, hoorde ik. En als je dan de coach bent van de ploeg die zoveel kansen krijgt, maar niet wint, dan sta je machteloos," klonk het bij Proximus 11. Op naar de volgende wedstrijd, moet De Boeck gedacht hebben. Geruggesteund door het openlijke vertrouwen van voorzitter De Vries kon De Boeck vooruitblikken naar het treffen tegen Beerschot volgende week. Tenminste, daar leek het op ...

STRATEGISCHE SPEECH

Daags na de nederlaag tegen Lommel was De Boeck een opgemerkte gast tijdens de voorstelling van 'Mijn Levens', de biografie van ex-makelaar en De Vries. Maar de sfeer was bedrukt. Al snel wist De Boeck hoe laat het was, toch besloot hij een speech te geven. "Je gaat in op een uitnodiging voor het boek van je voorzitter, je komt binnen en je voelt: 'auwch, deze energie is niet oké.' Toch heb je het lef om te speechen. En twee uur later lig je buiten. Als de waanzin het verstand kan verslaan, is dat vandaag voor mij gebeurd", reageerde De Boeck later op zijn Facebook-pagina.



Die uitlatingen schoten bij De Vries in het verkeerde keelgat. Bij Het Laatste Nieuws reageerde hij vernietigend en stelde hij zelf dat de bewuste speech een strategische zet was van De Boeck. "Plots nam hij de micro en speechte hij, tot mijn verbazing en ontroering. Hij had het over onze band en vriendschap. Goed voorbereid blijkbaar, want hij liet dat filmen door een vriend en bezorgde HLN dat filmpje," klonk het. "Totaal ongepast vind ik dat. Ik heb nu de indruk dat hij die speech gegeven heeft om in de pers te komen. Waarom zou hij dat anders publiek maken? Ik vind het heel leugenachtig en oneerlijk dat hij daar zijn ontslag aan koppelt."

Om ter 'hypocrietst' dus. En daarmee leek een zoveelste goede vriendschap te sneuvelen aan de grauwe kanten van de voetbalwereld. Al werd de doodsteek allicht enkele uren al gegeven. Ondanks zijn woorden van een dag eerder en goede relatie met De Boeck, had De Vries toch moeten plooien voor de wensen van de supporters en de rest van zijn bestuur. Of De Boeck meer tijd had verdiend of dat hij net te lang in het zadel werd gehouden, zullen we pas zien aan het eind van het seizoen. Maar één ding staat vast: met Roger Lambrecht nog aan het roer, had De Boeck al veel eerder gevlogen ...

POLL: Is het ontslag van De Boeck hypocriet van De Vries?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Exit Lukaku? Roma zoekt en vindt opvolger'
'Exit Lukaku? Roma zoekt en vindt opvolger'

Romelu Lukaku is tot op nader order nog altijd een speler van AS Roma. De Italiaanse club huurt de ...

6
6
Albert waarschuwt Rode Duivel: "Kruis over het EK"
Albert waarschuwt Rode Duivel: "Kruis over het EK"

De Rode Duivels speelden twee keer gelijk de afgelopen interlandperiode. Nu is het uitkijken naar ...

26
26
'Concurrentie beeft: Union krijgt fikse opsteker voor titel'
'Concurrentie beeft: Union krijgt fikse opsteker voor titel'

Union SG begint in polepositie aan de Champions' Play-offs. De Brusselaars willen na twee jaren ...

83
83
Anderlecht waagt zich op glad ijs: "Er is iets gebroken"
Anderlecht waagt zich op glad ijs: "Er is iets gebroken"

Anderlecht is in blijde verwachting van de Play-Offs. De recordkampioen kende eindelijk nog eens een ...

136
136
'Toptransfer Johan Bakayoko verandert in PSV-ramp'
'Toptransfer Johan Bakayoko verandert in PSV-ramp'

Johan Bakayoko is aan een goed seizoen bezig bij PSV. De Rode Duivel heeft een belangrijk aandeel in ...

34
34
Spraakmakend statement Herman Brusselmans: "7 jaar in bak gezeten"
Spraakmakend statement Herman Brusselmans: "7 jaar in bak gezeten"

Dat Herman Brusselmans nooit een blad voor de mond neemt is algemeen geweten. De schrijver/columnist ...

55
55
Wanneer neemt Messi definitief afscheid? "Van het leven genieten"
Wanneer neemt Messi definitief afscheid? "Van het leven genieten"

Lionel Messi (36) is voor velen de beste voetballer aller tijden, maar ook de Argentijn nadert zo ...

23
23
België moet deze 2 ex-JPL'ers vrezen: "Altijd op niveau"
België moet deze 2 ex-JPL'ers vrezen: "Altijd op niveau"

De Rode Duivels weten nu ook wie het derde land is dat ze treffen op het EK: Oekraïne. Dat is ...

112
112
FC Utrecht maakt komst van Belgische rechtsachter bekend
FC Utrecht maakt komst van Belgische rechtsachter bekend

FC Utrecht heeft vandaag een ingaande transfer meegedeeld. De Nederlandse subtopper maakte de komst ...

63
63
Verheyen kiest: deze sterkhouder uit de basis bij België
Verheyen kiest: deze sterkhouder uit de basis bij België

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels hebben zich kunnen bewijzen aan hun coach. ...

321
321
Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"
Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels speelden twee keer gelijk tegen Ierland en ...

250
250
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?

Bij Royal Antwerp FC gaan er mogelijk heel wat spelers de club verlaten in de zomer. De Great Old ...

560
560
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"

KRC Genk moet Wouter Vrancken mogelijk enkele matchen. Het Bondsparkt eist een straf van 2 ...

446
446
"Hoffenheim legde al bod neer bij Standard"
"Hoffenheim legde al bod neer bij Standard"

Standard is op zoek naar geld en moet in de zomer spelers verkopen. De Rouches kunnen ...

291
291
<strong>‘Club Brugge haalt zwaar uit: beste verdediger in België’</strong>
‘Club Brugge haalt zwaar uit: beste verdediger in België’

Club Brugge richt zich op het versterken van de verdediging en toont interesse in Emin Bayram, de ...

1028
1028